_BataZiv_0809 wrote:
NajveĆi problem je činjenica da se i u ovu sferu petlja politika. Puno je realnija opcija da se Zenica zagrijava vrelovodom iz TE Kakanj. Međutim TE drži SDP, pa Huso za to ne želi ni da čuje. JP Grijanje je pod kontrolom SDA, gdje su godinama direktori aparatčici iz njihove kuhinje. Stvarno su direktori javnih preduzeća u Zenici jedna plejada opskurnih likova...
Sto se tiče JP Grijanje, oni su tipična priča. Tu se, kao i u ostala javna preduzeća, zapošljavaju sinovi i kćerke lokalnih moćnika. Mislim da je sin nekadašnjeg direktora Grijanja zaposlen u Vodovodu, a da je kćerka direktora Vodovoda u Grijanju ili JP Tržnici. Nadalje sigurno da pored netransparentnog zapošljavanja, imaju i ogroman problem sa naplatom. Ima dosta raje koja im godinama ne plaća, a oni stalno radi toga podižu cijenu. I ti razlozi koje ste vi pobrojali su sigurno dio problema zeničke opskrbe grijanjem. Dakle to je generalno jedan bolestan organizam i mislim da mu nema spasa. Čak su na općinskom vijeću su pokušavali progurati odluku da se onemogući raskidanje ugovora sa njima, što je čista budalaština...
Ja im nisam dužan ni feninga. Svaki mjesec uredno platim 74 KM, ali sam definitivno odlučio da raskinem ugovor s njima i prebacim se na zagrijavanje strujom. Konvertori bi mi se po mojoj računici isplatili već druge godine korištenja.
hm...samo ispravka par pogresnih navoda...elektroprivrede nije dozvolila da se gradi vrelovod iz kaknja za zenicu u sklopu izgradnje autoputa od kaknja do zenici ali to nema veze s SDPom niti SDA-om, stvar nacelno nije prosla onda kad je EP drzala SBIH s jerlagicem na celu a nije proslo zbog sarajevskog lobija u istoj firmi jer grijanjem na struju EP zaradjuje vise nego sto bi zaradjivala da nam salju vrelu vodu iz kaknja)
problem zenickog grijanja jesu katastrofalne instalacije jer po ovim cijenama uz 100% naplativost grijanje godisnje gubi malo vise od milion maraka...btw naplativost je trenutno veca od 90%
rekonstrukcija grijne mreze u ovom trenutku bi kostala cca 200 miliona maraka a te novce niti opstina ima niti ih po ovim cijenama ikada moze vratiti
najveci problem s grijanjem imaju oni koji su naknadno dobili podstanice na linijama koje kapacitetom neodgovaraju povecanju broja korisnika...dakle najvise oni u rubnim dijelovima grada,zgrade visoke spratnosti i loseg imovinskog statusa
dakle jasno je da ne mirises sda garnituru u gradu i to je legitimno ali iznosenjem neistina ili poluistina samo sebe diskreditujes
ah i da...stari displej je izrezan u dijelove,samo je elektronicki mehanizam dobila elektrotehnicka srednja skola kao sredstvo za ucenje...
tako da se ne ocekuje postavljanje istog na drugim lokacijama u gradu