Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2251 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Eborg wrote:I Šemsekadić i Karadžić su bitne historijske ličnosti i ne bih a priori odbijao ni jednog ni drugog, trebao bi postojati neki standard koji bi se trebao poštovati prilikom davanja imena ulicama.

Što se tiče displeja, žao mi je starog koji je bio simbol grada ali ne vidim problem u tome što se mijenja novim ako će isti već biti bolji. Ipak, kako bi se održao neki kontinuitet, bilo bi fino postaviti i ovaj stari negdje, možda na Londžu ili tako negdje. Šta će biti uopće s njim?
Prvo da pocnem sa opaskom da je stvarno osvjezenje razgovarati sa nekim poput vas. Ne (samo) zato sto nam se stavovi slazu u najvecoj mjeri, nego sto razumijete da svrha foruma nije konfrontacija, nego razmjena misljenja.

Eh da i Karadzic (Vuk) i Semsekadic su bitne istorijske licnosti, ali je problem upravo u neselektivnosti. Bilo je bitno zamjeniti Vuka Karadzica, pa makar i muftijom iz Crne Gore. Ako ga je vec bilo nuzno mjenjati, mislim da je bilo prikladnijih licnosti.

I mene jako zanima kakva ce biti sudbina gradskog displeja. Generacije su odrasle uz njega, on je jedan od simbola grada i bas bi mi bilo zao da zavrsi na smetljistu. Najbolje bi bilo da ga se izmjesti na neku novu lokaciju, mozda u Crkvice.
Mustang1

#2252 Re: Zeničani

Post by Mustang1 »

kamen spoticanja wrote:
Partijaner wrote:Ubjedljivo najdosadnij grad u BiH, neas navece gdje izaci jbt, gdje god sjednes skoro drmaju cajke, bas nikakvo muzicko desavanje, sramota.

Sinoc malo prosetao gradom ko da sam u obdaniste izasao, otkud onoliko djece. :lol:
Ovo je vec n-ti post o istoj problematici. ..ako dobro razumijem otvaranje tog nekog objekta bio bi dobar poslovni potez
Eto vas na forumu dosta. ..uzmite lovu
Nema huso kad pravit kafan...lik pravi ceste a kako danaa vidjeh i namješta konkurse
Ako se moze sta otvoriti a da damo svi po marku otvorit cemo :D Ja da imam love da otvorim nesto ne bih sjedio ovdje nego bi ili otvorio ili trosio pare :D

Onaj Ekro da je s tavio ime restorana neko drugo i da je prvog gosta doveo nekog drugog gore je mogao biti fin objekat za izlazak .. Ali njemu svaki vikend pjevaju oni sa Hayata :D
belfy

#2253 Re: Zeničani

Post by belfy »

kako je lijepo vidjeti finu diskusiju. tacno tada se osjetim casnim stanovnikom ovog naseg grada. hvala forumasi, meni popraviste vecer nakon sto iscitah ovaj zadnji dio.
bregano

#2254 Re: Zeničani

Post by bregano »

_BataZiv_0809 wrote:
I mene jako zanima kakva ce biti sudbina gradskog displeja. Generacije su odrasle uz njega, on je jedan od simbola grada i bas bi mi bilo zao da zavrsi na smetljistu. Najbolje bi bilo da ga se izmjesti na neku novu lokaciju, mozda u Crkvice.
Dobra ideja za Crkvice-visoka zgrada pored raskrsnice-najbolje bi bilo na njoj jer se vidi iz svih dijelova Zenice ali sam nesto skeptik po pitanju starog displeja.Ko da gledam da ce zavrsiti na smetljistu...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2255 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

bregano wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Dobra ideja za Crkvice-visoka zgrada pored raskrsnice-najbolje bi bilo na njoj jer se vidi iz svih dijelova Zenice ali sam nesto skeptik po pitanju starog displeja.Ko da gledam da ce zavrsiti na smetljistu...
Tako je. Osim toga postojala su 3 displeja. Jedan je "gledao" u pravcu zeljezare, drugi je pokrivao veci dio grada, a treci je gledao na mokusnice i gornju Zenicu. Mislim da bi se mogla sva tri postaviti u razlicita naselja, kao simbol nekog kontinuiteta. Mozda i u muzej iako su preveliki. Inace smeta me odnos spram starina u Zenici, kojih je ionako jako malo. Austrougarske zgrade se nagrdjuju otvaranjem kladionica, dozidanjem, izbijanjem prozora itd... Pa onda i rudarska bolnica (zgrada preko puta Tena) se rusi zbog GGM. A vec godinama zjapi prazna. Jednostavno nekako je sve to tuzno. Nadam se da nece doci neki krkanski displej, mada me ne bi cudilo. Od opcinske komisije kojoj je na celu penzioner koji prima platu iz budzeta svasta je ocekivati.
Mustang1

#2256 Re: Zeničani

Post by Mustang1 »

Ma cim sam cuo sta ce sve mjeriti ovaj novi ubijedjen sam da to nece ni na sta liciti .. A ne bi me cudilo ni da se pokvari veoma brzo.. A kad se pokvari niko nece znati popraviti :D
kakavdanakneiskustvu

#2257 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

apoteka u zenici sa najpovoljnijim cijenama?
phillie

#2258 Re: Zeničani

Post by phillie »

kofarm i pharmacia... u boris kidric ni pod razno, osim ako je gluho doba :D
kakavdanakneiskustvu

#2259 Re: Zeničani

phillie wrote:kofarm i pharmacia... u boris kidric ni pod razno, osim ako je gluho doba :D

gdje je ono kofarm?
belfy

#2260 Re: Zeničani

Post by belfy »

ja licno uvijek u pharmaciu (osim kada ne radi, naravno). imaju i neku svoju karticu za dodatni popust, koju istina nemam, ali cu je morati nabaviti s obzirom da sam sve cesci tamo... a i pharmacie ima posvuda (cak i na ulazu u bolnicu) tako da vjerujem da je dobar izbor. ima li ko da uporedi cijene iz kofarma i pharmacie? i sam bih takdojer volio znati gdje ima kofarm da provjerim.
phillie

#2262 Re: Zeničani

Post by phillie »

kofarm imate u londzi (kod kafice boccacio), i u rudarskim zgradama, preko puta KSC-a .
E sad sto se cijena tice, to bas ne znam, ali pogledajte koje artikle trosite, pa uporedite. :D
kakavdanakneiskustvu

#2263 Re: Zeničani

phillie wrote:kofarm imate u londzi (kod kafice boccacio), i u rudarskim zgradama, preko puta KSC-a .
E sad sto se cijena tice, to bas ne znam, ali pogledajte koje artikle trosite, pa uporedite. :D

hvala,provjeriću
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2264 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

http://www.avaz.ba/vijesti/teme/iza-kom ... ne-i-mrtvi

Zanima me misljenje forumasa o problematici grijanja u Zenici. Svi smo upoznati sa cinjenicom da je grijanje katastrofalno. Izuzetno skupo (npr. ja za stan od 54 m2 placam svaki mjesec 73 KM), a kad je najhladnije redovno otkaze. Ja cu mu definitivno stati u kraj konvertorima, samo dok vidim kako rijesiti pravnu zavrzlamu sa JP grijanje i raskidom ugovora. Nego sta vi mislite hoce li biti sta od ove elektrane? Znam da je tekst iz Avaza pomalo tabloidan, kao uostalom vrlo cesto i cijeli Avaz, ali cinjenica je da je nesto trulo u drzavi Danskoj, kada je u pitanju sve to...
Eborg

#2266 Re: Zeničani

Post by Eborg »

Ne znam, malo mi prenategnuto zvuči. Uostalom, sumnjam da bi Izetbegović ulazio u to kada se zna koliko je danas lahko otkriti takve stvari, pogotovo u malenoj BiH.
Eborg

#2267 Re: Zeničani

Post by Eborg »

_BataZiv_0809 wrote:http://www.avaz.ba/vijesti/teme/iza-kom ... ne-i-mrtvi

Zanima me misljenje forumasa o problematici grijanja u Zenici. Svi smo upoznati sa cinjenicom da je grijanje katastrofalno. Izuzetno skupo (npr. ja za stan od 54 m2 placam svaki mjesec 73 KM), a kad je najhladnije redovno otkaze. Ja cu mu definitivno stati u kraj konvertorima, samo dok vidim kako rijesiti pravnu zavrzlamu sa JP grijanje i raskidom ugovora. Nego sta vi mislite hoce li biti sta od ove elektrane? Znam da je tekst iz Avaza pomalo tabloidan, kao uostalom vrlo cesto i cijeli Avaz, ali cinjenica je da je nesto trulo u drzavi Danskoj, kada je u pitanju sve to...
Teško, to je ogroman projekat koji jednostavno nema nikakvu isplativost. Cijene plina rastu a kod nas raja i nema baš novca da to prati tako da sumnjam da će biti nešto od toga.

Srećom nisam na gradskoj mreži grijanja tako da nisam u potpunosti upoznat sa problematikom no sumnjam da će se riješiti u skorije vrijeme. Je li problem u toplani koja se stalno kvari, manjku kapaciteta za cijeli grad ili u dotrajaloj mreži struhlih cijevi?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2268 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Eborg wrote:

Teško, to je ogroman projekat koji jednostavno nema nikakvu isplativost. Cijene plina rastu a kod nas raja i nema baš novca da to prati tako da sumnjam da će biti nešto od toga.

Srećom nisam na gradskoj mreži grijanja tako da nisam u potpunosti upoznat sa problematikom no sumnjam da će se riješiti u skorije vrijeme. Je li problem u toplani koja se stalno kvari, manjku kapaciteta za cijeli grad ili u dotrajaloj mreži struhlih cijevi?
NajveĆi problem je činjenica da se i u ovu sferu petlja politika. Puno je realnija opcija da se Zenica zagrijava vrelovodom iz TE Kakanj. Međutim TE drži SDP, pa Huso za to ne želi ni da čuje. JP Grijanje je pod kontrolom SDA, gdje su godinama direktori aparatčici iz njihove kuhinje. Stvarno su direktori javnih preduzeća u Zenici jedna plejada opskurnih likova...

Sto se tiče JP Grijanje, oni su tipična priča. Tu se, kao i u ostala javna preduzeća, zapošljavaju sinovi i kćerke lokalnih moćnika. Mislim da je sin nekadašnjeg direktora Grijanja zaposlen u Vodovodu, a da je kćerka direktora Vodovoda u Grijanju ili JP Tržnici. Nadalje sigurno da pored netransparentnog zapošljavanja, imaju i ogroman problem sa naplatom. Ima dosta raje koja im godinama ne plaća, a oni stalno radi toga podižu cijenu. I ti razlozi koje ste vi pobrojali su sigurno dio problema zeničke opskrbe grijanjem. Dakle to je generalno jedan bolestan organizam i mislim da mu nema spasa. Čak su na općinskom vijeću su pokušavali progurati odluku da se onemogući raskidanje ugovora sa njima, što je čista budalaština...
Ja im nisam dužan ni feninga. Svaki mjesec uredno platim 74 KM, ali sam definitivno odlučio da raskinem ugovor s njima i prebacim se na zagrijavanje strujom. Konvertori bi mi se po mojoj računici isplatili već druge godine korištenja.
motorola01

#2269 Re: Zeničani

Post by motorola01 »

_BataZiv_0809 wrote:
Eborg wrote:

NajveĆi problem je činjenica da se i u ovu sferu petlja politika. Puno je realnija opcija da se Zenica zagrijava vrelovodom iz TE Kakanj. Međutim TE drži SDP, pa Huso za to ne želi ni da čuje. JP Grijanje je pod kontrolom SDA, gdje su godinama direktori aparatčici iz njihove kuhinje. Stvarno su direktori javnih preduzeća u Zenici jedna plejada opskurnih likova...

Sto se tiče JP Grijanje, oni su tipična priča. Tu se, kao i u ostala javna preduzeća, zapošljavaju sinovi i kćerke lokalnih moćnika. Mislim da je sin nekadašnjeg direktora Grijanja zaposlen u Vodovodu, a da je kćerka direktora Vodovoda u Grijanju ili JP Tržnici. Nadalje sigurno da pored netransparentnog zapošljavanja, imaju i ogroman problem sa naplatom. Ima dosta raje koja im godinama ne plaća, a oni stalno radi toga podižu cijenu. I ti razlozi koje ste vi pobrojali su sigurno dio problema zeničke opskrbe grijanjem. Dakle to je generalno jedan bolestan organizam i mislim da mu nema spasa. Čak su na općinskom vijeću su pokušavali progurati odluku da se onemogući raskidanje ugovora sa njima, što je čista budalaština...
Ja im nisam dužan ni feninga. Svaki mjesec uredno platim 74 KM, ali sam definitivno odlučio da raskinem ugovor s njima i prebacim se na zagrijavanje strujom. Konvertori bi mi se po mojoj računici isplatili već druge godine korištenja.
Prvo moras vidjeti da li ti brojilo i instalacija mogu podnijeti grijanje strujom, pa tek onda razmisliti o ulaganju u konvektore i grijanje na struju.
kamen spoticanja

#2270 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

:-) :-)
svega u Bozijoj basci
ovo kao da je pisao onaj lik sto vaskrsava na forumu pod raznim brojevima
Last edited by kamen spoticanja on 24/07/2013 13:48, edited 1 time in total.
kamen spoticanja

#2271 Re: Zeničani

_BataZiv_0809 wrote: NajveĆi problem je činjenica da se i u ovu sferu petlja politika. Puno je realnija opcija da se Zenica zagrijava vrelovodom iz TE Kakanj. Međutim TE drži SDP, pa Huso za to ne želi ni da čuje. JP Grijanje je pod kontrolom SDA, gdje su godinama direktori aparatčici iz njihove kuhinje. Stvarno su direktori javnih preduzeća u Zenici jedna plejada opskurnih likova...

hm...samo ispravka par pogresnih navoda...elektroprivrede nije dozvolila da se gradi vrelovod iz kaknja za zenicu u sklopu izgradnje autoputa od kaknja do zenici ali to nema veze s SDPom niti SDA-om, stvar nacelno nije prosla onda kad je EP drzala SBIH s jerlagicem na celu a nije proslo zbog sarajevskog lobija u istoj firmi jer grijanjem na struju EP zaradjuje vise nego sto bi zaradjivala da nam salju vrelu vodu iz kaknja) :wink:
problem zenickog grijanja jesu katastrofalne instalacije jer po ovim cijenama uz 100% naplativost grijanje godisnje gubi malo vise od milion maraka...btw naplativost je trenutno veca od 90% :wink:
rekonstrukcija grijne mreze u ovom trenutku bi kostala cca 200 miliona maraka a te novce niti opstina ima niti ih po ovim cijenama ikada moze vratiti :wink:
najveci problem s grijanjem imaju oni koji su naknadno dobili podstanice na linijama koje kapacitetom neodgovaraju povecanju broja korisnika...dakle najvise oni u rubnim dijelovima grada,zgrade visoke spratnosti i loseg imovinskog statusa :wink:
dakle jasno je da ne mirises sda garnituru u gradu i to je legitimno ali iznosenjem neistina ili poluistina samo sebe diskreditujes :wink:
ah i da...stari displej je izrezan u dijelove,samo je elektronicki mehanizam dobila elektrotehnicka srednja skola kao sredstvo za ucenje...
tako da se ne ocekuje postavljanje istog na drugim lokacijama u gradu
Eborg

#2272 Re: Zeničani

Post by Eborg »

Šteta. Je li to znači da će završiti u smeću ili će biti neke namjene?
kamen spoticanja

#2273 Re: Zeničani

Eborg wrote:Šteta. Je li to znači da će završiti u smeću ili će biti neke namjene?
Ne znam...elektroprivreda je radila taj dio posla, ovoliko informacija imam
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2274 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Prvo moras vidjeti da li ti brojilo i instalacija mogu podnijeti grijanje strujom, pa tek onda razmisliti o ulaganju u konvektore i grijanje na struju.
Mogu, provjerio sam. Ali hvala na sugestiji :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2275 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

kamen spoticanja wrote:
_BataZiv_0809 wrote: NajveĆi problem je činjenica da se i u ovu sferu petlja politika. Puno je realnija opcija da se Zenica zagrijava vrelovodom iz TE Kakanj. Međutim TE drži SDP, pa Huso za to ne želi ni da čuje. JP Grijanje je pod kontrolom SDA, gdje su godinama direktori aparatčici iz njihove kuhinje. Stvarno su direktori javnih preduzeća u Zenici jedna plejada opskurnih likova...

hm...samo ispravka par pogresnih navoda...elektroprivrede nije dozvolila da se gradi vrelovod iz kaknja za zenicu u sklopu izgradnje autoputa od kaknja do zenici ali to nema veze s SDPom niti SDA-om, stvar nacelno nije prosla onda kad je EP drzala SBIH s jerlagicem na celu a nije proslo zbog sarajevskog lobija u istoj firmi jer grijanjem na struju EP zaradjuje vise nego sto bi zaradjivala da nam salju vrelu vodu iz kaknja) :wink:
problem zenickog grijanja jesu katastrofalne instalacije jer po ovim cijenama uz 100% naplativost grijanje godisnje gubi malo vise od milion maraka...btw naplativost je trenutno veca od 90% :wink:
rekonstrukcija grijne mreze u ovom trenutku bi kostala cca 200 miliona maraka a te novce niti opstina ima niti ih po ovim cijenama ikada moze vratiti :wink:
najveci problem s grijanjem imaju oni koji su naknadno dobili podstanice na linijama koje kapacitetom neodgovaraju povecanju broja korisnika...dakle najvise oni u rubnim dijelovima grada,zgrade visoke spratnosti i loseg imovinskog statusa :wink:
dakle jasno je da ne mirises sda garnituru u gradu i to je legitimno ali iznosenjem neistina ili poluistina samo sebe diskreditujes :wink:

ah i da...stari displej je izrezan u dijelove,samo je elektronicki mehanizam dobila elektrotehnicka srednja skola kao sredstvo za ucenje...
tako da se ne ocekuje postavljanje istog na drugim lokacijama u gradu
Stekao sam dojam da vam je nesto upalo u oko. Skoro da je svaka recenica popracena migom. :D
No da krenemo redom. To o cemu vi pricate je staro par godina. Prije nekoliko mjeseci je Elektroprivreda prezentovala Opcini projekat vrelovoda i to na bazi tople pare koja se ispusta u atmosferu prilikom proizvodnje u TE Kakanj. Pri tome opskrba ne bi bila skuplja, a bila bi pouzdanija od dosadasnje. Huso je na to sve rekao da to Elektroprivreda radi zbog para (a zbog cega drugog)-jer kao nisu se oni sjetili Zenice tek tako...nesto u tom stilu je izjavio. A vidim da je njemu draze mesetariti sa Montenegrom i Kinezima koji su gradili Fukusimu :lol: Ko zna mozda opet izjavi da je bio prevaren :D
Nadalje, tehnicki aspekti problema sa grijanjem mi i nisu toliko poznati obzirom da nisam tehnicko lice i da se u tehniku razumijem enciklopedijski. Medjutim preduslov za otklanjanje tehnickih problema je znanje, a zatim volja i novac. Ko je tim ljudima davao podstanice, ko je prodavao radna mjesta umjesto da ulaze u infrastrukturu? Koja stranka je drzala te resore u vladi? Koja stranka je imenovala direktore? Sve su to pitanja odgovornosti. Odgovornost ima svoje ime i prezime. Da li je ona u tipovima poput Ekrema Kahrimana, Kasima Sarajlica, Muhameda Husremovica, Mirsada Helega ili su oni samo poslusnici nekog centra moci, namece se pitanje. Uglavnom koga ja mirisem ili ne mirisem moja je stvar. Ja s tog aspekta i ne govorim. Nisam stranacki covjek, te mi je potpuno svejedno koja stranka stoji iza kojeg projekta. Meni je najvaznije da se prihvataju projekti koji su dobri i da gradom upravljaju sposobni ljudi. Ovim direktorima svima treba dati privatno preduzece na upravljanje, pa da vidimo menadzerske sposobnosti. Ili prepisati zakonski prijedlog iz Hrvatske: krivicna prijava protiv direktora javnog preduzeca koje posluje negativno.

Sto se tice displeja, nisam nimalo izenadjen. Mislim sta ocekivati od Komisije kojoj je na celu Muhamed Pasic? Da imaju osjecaj za neki kontinuitet u gradu? Yok to, najvaznije je namjestit tender Arelu :D A stari displej ode kao i stara Zenica...Neka nova nastaje i nece na dobro...
Post Reply