Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
talić

#2251 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by talić »

Pogrešnom politikom prema selu smo ostali bez seljaka, tj. dobili ih u gradove i sad plačemo što su nam gradovi postali ruralne sredine, kasabe.
Putevi se grade da bi spajali ljude, i da bi povećali i ubrzali protok ljudi i roba a ne da nas razdvajaju.
Ne slažem se sa tvrdnjom da nema ekonomske opravdanosti uvoditi vinjete ili dati popuste za one koji autoput koriste (ili bi koristili) više od deset puta mjesečno.
Sve i da npr. rabat za one koji koriste autoput više od 100 dana u godini bude 50% i za one koji koriste preko 200 dana u godini 70% opet ti rabati ne bi umanjili ukupne prihode ni za 1% a što je manja šteta od koristi koje se postižu kretanjem tih istih ljudi i njihove poslovne aktivnosti.
Nek se sagledaju svi ekonomski i socijalni aspekti pa nek se onda donese odluka.
tec

#2252 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

talić wrote:Pogrešnom politikom prema selu smo ostali bez seljaka, tj. dobili ih u gradove i sad plačemo što su nam gradovi postali ruralne sredine, kasabe.
Putevi se grade da bi spajali ljude, i da bi povećali i ubrzali protok ljudi i roba a ne da nas razdvajaju.
Ne slažem se sa tvrdnjom da nema ekonomske opravdanosti uvoditi vinjete ili dati popuste za one koji autoput koriste (ili bi koristili) više od deset puta mjesečno.
Sve i da npr. rabat za one koji koriste autoput više od 100 dana u godini bude 50% i za one koji koriste preko 200 dana u godini 70% opet ti rabati ne bi umanjili ukupne prihode ni za 1% a što je manja šteta od koristi koje se postižu kretanjem tih istih ljudi i njihove poslovne aktivnosti.
Nek se sagledaju svi ekonomski i socijalni aspekti pa nek se onda donese odluka.
I Ljudi na ovom forumu se pitaju zašto je stanje u državi kako je. Odlično ti hoćes popust za upotrebu onda tuzlanski kanton i unsko sanski nebi trebali plačati akcize za izgradnju istoga, hajmo izdvojiti i one koji neće da plaćaju po principu ništa, itd. :thumbup: Gdje to dobijaš popust za više pređenih kilometara autoputa samo možeš više plaćati? U kojoj zemlji. Vinjete nisu popusti nego proba korištenja tranzitnih putnika (mi nikada nećemo biti tranzitna zemlja na tim nivoima), naravno sve te zemlje imaju još 35 oko euto centi akciza na gorivo.
Kao ostala diskusija ovdje ispada da je autocesta: zoološki vrt, korzo za šetanje, pista za formulu jedan, da je najgora, najlošija, da se raspada, itd možda bi stvarno najbolje da BiH prekine sa gradnjom autocesti i pobrine se o kozjim, magarećim, i stazama za svu ostalu gamad.
Nema kraja negodovanju kakva narod takva država. Uživajte!
udrch

#2253 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by udrch »

dajte malo slika, jebo šuplju više..
tec

#2254 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

^^
Evo malo se provozite novo završenom dionicom (ali ne otvorenom) Sarajevske zaobilaznice (Lot1)

hrle1976

#2255 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by hrle1976 »

tec wrote:^^
Evo malo se provozite novo završenom dionicom (ali ne otvorenom) Sarajevske zaobilaznice (Lot1)

Izgleda moderno daleko od te ali tko god je planirao zaobilaznicu neka se upuca. Sama ideja da ide gradski autoput kroz samo Sarajevo je presmijesna.

http://img525.imageshack.us/img525/2997 ... erzale.png
shake69

#2256 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

hrle1976 wrote:

Izgleda moderno daleko od te ali tko god je planirao zaobilaznicu neka se upuca. Sama ideja da ide gradski autoput kroz samo Sarajevo je presmijesna.

Nije to nista cudno ako si vidio malo svijeta. Pogledaj Bec, nije daleko i druge prijestolnice a da ne govorimo da tzv. prstenovi uglavnom idu kroz grad, da ne bi isli oko Trebevica?
drugi_profil

#2257 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drugi_profil »

hrle1976 wrote:

Ako mislis na ovo sto na ovoj mapi pise "Gradski autoput" to nije ovo sto se sad radi. To je u stvari tranzit izmedju istoka i zapada koji sad sav ide kroz sami centar. Ne vjerujem da ce to ikada biti obzirom da treba busiti jako dug tunel. Prije da ce se to na kraju odvijati preko sadasnjeg puta Pale-Lukavica, pa na Stup-Brijesce-Bojnik i volja ti onda na sjever ili jug.
iamia

#2258 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by iamia »

ma cheh vas lozi opet..

jedan autoput prolazi kroz srce new york cityia.
isto je sa berlinom i becom.
a u parizu, autoput se zove bulevar i kruzi oko sredista grada.

a DZe ce ovi oko sarajeva kruziti ?
dze ba? nema to nigdje.. :lol:
hrle1976

#2259 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by hrle1976 »

iamia wrote:ma cheh vas lozi opet..

Ti poredis Sarajevo sa NY, Berlinom i Parizom? :lol: Sa svim postovanjem prema Sarajevu - ali taj grad je uzak ko prst i aboslutno nema ni mjesta za autocestu! Za razliku od tih sto navodis SA je izmedju brda i gora a ova tri spomenuta grada su na ravnici.
drugi_profil

#2260 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drugi_profil »

hrle1976 wrote:

Ti poredis Sarajevo sa NY, Berlinom i Parizom? :lol: Sa svim postovanjem prema Sarajevu - ali taj grad je uzak ko prst i aboslutno nema ni mjesta za autocestu! Za razliku od tih sto navodis SA je izmedju brda i gora a ova tri spomenuta grada su na ravnici.
Pa eto bas su ti gradovi imali mjesta da napreve autoput izvan urbane zone, pa nisu. Znam da i kroz Novi Beograd prolazi autoput, isto ko kroz Alipasino. Furas pored CABA centra 130.
hrle1976

#2261 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by hrle1976 »

drugi_profil wrote:
hrle1976 wrote:

Pa eto bas su ti gradovi imali mjesta da napreve autoput izvan urbane zone, pa nisu. Znam da i kroz Novi Beograd prolazi autoput, isto ko kroz Alipasino. Furas pored CABA centra 130.

Izgleda od vas niko nije bio u Parizu. Kao prvo ako tko misli na N ili AB puteve sa 2 do 3 trake koji kruze preddjelima Pariza to nisu autoputevi. Sam Pariz tj. ono sto se racuna za Pariz nema ni takvih cesti! Rijec je o klasicnoj obilaznici poput iste ulice koja vodi od Ilidze to Skenderije. Dozvoljena brzina kako na kojoj ali od 70 do 90km/h pa ako je to autocesta istih stopa prodajem stan u Parizu. Ima A4 kod Ivry-sur-siene na dugoj strani rijeke znaci nekih 6km od samog centra Pariza. Zatim A3 kod Montereiul, A1 kod sjeverne stanice St.D. i A14 kod Nanterre. U krugu od 6-8km do samog centra Pariza nema autoceste!
iamia

#2262 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by iamia »

hrle1976 wrote:[

Izgleda od vas niko nije bio u Parizu. Kao prvo ako tko misli na N ili AB puteve sa 2 do 3 trake koji kruze preddjelima Pariza to nisu autoputevi. Sam Pariz tj. ono sto se racuna za Pariz nema ni takvih cesti! Rijec je o klasicnoj obilaznici poput iste ulice koja vodi od Ilidze to Skenderije.
ja ne vjerujem da si ikada vozio putem od ilidze do skenderije.
inace ne bi takvu glupost napisao.

a ja pariskim autoputem vozim 100km/h bez problema.
zadnji put bio prosle godine :wink:
hrle1976

#2263 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by hrle1976 »

iamia wrote:

Izgleda od vas niko nije bio u Parizu. Kao prvo ako tko misli na N ili AB puteve sa 2 do 3 trake koji kruze preddjelima Pariza to nisu autoputevi. Sam Pariz tj. ono sto se racuna za Pariz nema ni takvih cesti! Rijec je o klasicnoj obilaznici poput iste ulice koja vodi od Ilidze to Skenderije.

Lupas ko prazan mlin! Konstantno izmisljas neke price i provaljivas gluposti. :bleee:
drugi_profil

#2264 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drugi_profil »

pa hrle lafe volis da pametujes, to je cudo jedno, a pomalo i da se preseravas.
Inace mi strasno volimo dijasporu sa tim osobinama.
hrle1976

#2265 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by hrle1976 »

drugi_profil wrote:pa hrle lafe volis da pametujes, to je cudo jedno, a pomalo i da se preseravas.
Inace mi strasno volimo dijasporu sa tim osobinama.
Pa ako je tako bujrum u Pariz pa da vas provozam.
iamia

#2266 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by iamia »

evo ti par slika iz pariza od prosle godine.
i nadam se da ces prestati provaljivati se.

Image

Image
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#2267 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Bobi »

Lik je u pravu...ovo ne lichi na auto-puteve :D.
interwal

#2268 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by interwal »

hrle1976 wrote:
drugi_profil wrote:
hrle1976 wrote:

Izgleda od vas niko nije bio u Parizu. Kao prvo ako tko misli na N ili AB puteve sa 2 do 3 trake koji kruze preddjelima Pariza to nisu autoputevi. Sam Pariz tj. ono sto se racuna za Pariz nema ni takvih cesti! Rijec je o klasicnoj obilaznici poput iste ulice koja vodi od Ilidze to Skenderije. Dozvoljena brzina kako na kojoj ali od 70 do 90km/h pa ako je to autocesta istih stopa prodajem stan u Parizu. Ima A4 kod Ivry-sur-siene na dugoj strani rijeke znaci nekih 6km od samog centra Pariza. Zatim A3 kod Montereiul, A1 kod sjeverne stanice St.D. i A14 kod Nanterre. U krugu od 6-8km do samog centra Pariza nema autoceste!
Ti vjerovatno misliš na Periferik (ne znam kako se piše :) ), on ima ograničenja i to je ok, ali ne možeš ga porediti sa ulicom koja vodi od Ilidže do Skenderije. Prvo, sva 3 prstena oko Pariza su urađeni kao autoputevi jer nemaš križanja u nivou. Kad ulaziš i izlaziš sa njih, ideš u krajnju desnu i odvojiš se sa prstena. Sa druge strane ovo od Ilidže do Skenderije je klasični bulevar, kao npr oni bulevari koji vode do trijumfalne kapije.

On topic, ideja da se napravi gradski autoput je ok. Praviti prsten oko Sarajeva je apsurdno jer bi ga trebalo pomaknuti na sredinu okolnih planina, a onda je pitanje da li bi to iko koristio. Autoput koji ulazi u Sarajevo kako je sad planirano bi rasteretio glavni bulevar i ubrzao saobraćaj što je generalno dobra ideja i nešto što je potrebno naročito za budućnost.
M e d e n i

#2269 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by M e d e n i »

hrle1976 wrote:

to što je neki glupan tu nazvao gradski AUTO-PUT ne znači da će to i biti klasični auto-put sa zaustavnom trakom, on je tako vjerovatno samo nazvan,
osim toga i drugi gradovi imaju auto-puteve koji ulaze u sam grad, evo u Minhenu skoro do samog centra, i to bukvalno pravi auto-put, a vjerovatno bi i prolazio i centrom da je građen prije zgrada u samom jezgru, koje bi morali rušit, što nema šanse, da bi ga sproveli

Image
neki

#2270 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

hrle1976 wrote:
iamia wrote:

Lupas ko prazan mlin! Konstantno izmisljas neke price i provaljivas gluposti. :bleee:
Ko mu kaze :lol:
dustaban

#2271 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dustaban »

tec wrote:
dustaban wrote:
Slusaj nesta, ne moras ti zaliti Kakanjca (mada mi ova arogancija ide na racku) nego nisi skontao poantu.

ARMIJA ljudi ce sa autoputa sici na zaobilaznicu zbog ove cijene koja je za nas prevelika. Vec sad mnogi idu okolo, jebiga vrijedi ostati pola sata vise u autu ako ces ustediti 8 KM dnevno, to je, zavisi, 100 - 200 KM mjesecno. A mozda ce se cak ustedjeti i na gorivu!

Ali, zar nije interes Autocesta da uzme koju paru i od ovih "potrosaca"? Treba naci neki optimum i on se zove - vinjeta.
Autoput Zenica - Sarajevo, shvatite vec jednom, jeste bezmalo gradska komunikacija i kicma ovog najjvaznijeg dijela BiH.
Apsurdno zvuci, ali sa ovakvom politikom naplate autoput bi mogao biti cak prepreka razvoju tog podrucja!
U BiH bi svi htjeli imati sve ali ništa ne platiti, kada postoji razvijenost na nivou austrije ili njemačke onda se može razmišljati tako nešto . Ako mislite da je autocesta skupa u BiH nego u okolini razmislite koliko km autocesti je BiH imala prije 20 ili 10 godina a koliko sve te ostale zemlje gdje je putarina jeftinija za BiH je 0km u obadva slučaja a ostali su več prije 20 godina imali nekoliko stotina km autocesti.
Da ponovim NEMA NIKAKVE FINANCIJSKE OPRAVDANOSTI ZA BIH DA KORISTITI VINJETE. Ako je tebi preskupo platiti onda idi sat i vise alternativnim putem niko ti ne brani ali sigurno nećeš potrošiti manje benzina, a uostalom preseli se u Sarajevo nije autocesta za tvoju korist nego cijelu države. Interes JP Autocesta je da može nastaviti graditi autoceste koji su od ekonomske žila kucavica države. Tebi je dovoljno to izgrađeno onda se treba sve prestati graditi jer 50 kakanjaca bi jeftino da putuje autocestom. Uostalom tebi se cijena od jula ne mijenja nego nastavlja biti ista kao do sata. Sada je na tebi da razmisliš šta ti se više isplati: 1. ići autocestom na posao, 2. ići alternativnim putem, 3. naći posao u Kaknju, 4. preseliti se u Sarajevo. Takva pitanja si postavljaju stotine miliona drugih građana na zemaljskoj kugli i prave računicu, ne traže da cijeli svijet treba prilagoditi njihovim željama, nego nalaze kako za njih najbolje prilagoditi se svijetu.
Dakle nevjerovatno koja kolicina bezobrazluka u jednom postu!
FINANSIJSKE OPRAVDANOSTI NEMA NI ZA JEDAN JAVNI PRIJEVOZ. Kad bi sarajlije placale tramvaj kako, da zadrzim termin - "kakanjci" placaju autoput da bi dosli na posao, pitao bih ja tebe bi li tako laprdao.
Autoput treba da se placa, to niko ne spori. Medjutim, ovaj autoput nije postavljen na nekoj novoj trasi kako se to radi u Hrvatskoj, nego je PREOTEO staru dionicu koja je bila sasvim OK. Ova alternativa sto se sad pravi pored autoputa se namjerno cini takvom (nema bajpasa u naseljima) da te tjera na autoput. Da je ostala stara cesta SA-ZE a novi autoput postavljen na novoj trasi (znam, usko, nema mjesta) onda bi moji argumenti bili nebitni.

A moj argument, tj. ono sto se sarajevski shovinisti (moram tako nazvati sve vas koji mrzite ove koji iz okolnih mjesta dolaze na posao u Sarajevo) nikad nece sloziti, jeste to da je sarajevsko-zenicka kotlina JEDINSTVENA URBANA CJELINA i da komunikaciju unutar te cjeline treba tako tretirati.
Onima koji svakodnevno voze na posao u Sarajevo je naplacivanje autoputa po istoj cijeni koju placa Madzar koji tuda prodje jednom godisnje... je jednako bezobrazno kao kada bi stanovnici sarajeva placali parking po satu pred svojom zgradom!
Evo, hajmo malo o tome - zasto sarajlije imaju povlastenu mjesecnu cijenu parkinga (neka imaju, tako i treba) a LOKALNI stanovnici koji svakodnevno koriste LOKALNU dionicu autoputa nemaju takvu povlasticu???
M e d e n i

#2272 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by M e d e n i »

da to neće biti klasični auto put pokazuje i izgrađeni dio od Butila do Briješća

Image
neki

#2273 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

dustaban wrote:
Autoput treba da se placa, to niko ne spori. Medjutim, ovaj autoput nije postavljen na nekoj novoj trasi kako se to radi u Hrvatskoj, nego je PREOTEO staru dionicu koja je bila sasvim OK. Ova alternativa sto se sad pravi pored autoputa se namjerno cini takvom (nema bajpasa u naseljima) da te tjera na autoput. Da je ostala stara cesta SA-ZE a novi autoput postavljen na novoj trasi (znam, usko, nema mjesta) onda bi moji argumenti bili nebitni.
[/size]
Nije autoput preoteo nista, stara dionica je projektovana i gradjena prije 35 godina kao poluautoput sa ciljem da se u buducnosti prosiri u puni profil, sto se sada radi.
Ni u Hrvatskoj alternativa autoputu vecinom nema bajpasa u naseljima, probaj proci od Slavonskog Broda do Zagreba alternativnim pravcem pa ce ti se nasa alternativa uciniti kao dobro rjesenje
talić

#2274 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by talić »

@dustaban
pusti ga,....
vidiš da čovjek prima plaću od autocesta pa se uplašio da neće biti dovoljno u kasi.
JP znači javno preduzeće ili preduzeće od javnog interesa i kao takvo nema prioritet ostvarivanja profita nego zadovoljavanje potreba ljudi.
Po njegovoj teoriji bolje je da svi koji ne mogu platiti cijenu koju poželi JP autoceste voze improvizacijskim putem koji su ponudili nego da cijena bude prihvatljiva.
Sljedeće godine sa ovakvim cijenama cestarine i goriva za putovanje na relaciji Zenica- Sarajevo će trebati izdvojiti 800 KM mjesečno što je neisplativo čak i za one kojima bi bila ponuđena dobra plaća u jednom ili drugom gradu.
U većini zemalja u Europi nije ništa neobično da se putuje 70 km do posla.
Ne bi ni to bio problem da imamo pouzdane veze željeznicom ili autobusom.
tec

#2275 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

dustaban wrote: Dakle nevjerovatno koja kolicina bezobrazluka u jednom postu!
FINANSIJSKE OPRAVDANOSTI NEMA NI ZA JEDAN JAVNI PRIJEVOZ. Kad bi sarajlije placale tramvaj kako, da zadrzim termin - "kakanjci" placaju autoput da bi dosli na posao, pitao bih ja tebe bi li tako laprdao.

A moj argument, tj. ono sto se sarajevski shovinisti (moram tako nazvati sve vas koji mrzite ove koji iz okolnih mjesta dolaze na posao u Sarajevo) nikad nece sloziti, jeste to da je sarajevsko-zenicka kotlina JEDINSTVENA URBANA CJELINA i da komunikaciju unutar te cjeline treba tako tretirati.
Onima koji svakodnevno voze na posao u Sarajevo je naplacivanje autoputa po istoj cijeni koju placa Madzar koji tuda prodje jednom godisnje... je jednako bezobrazno kao kada bi stanovnici sarajeva placali parking po satu pred svojom zgradom!
Evo, hajmo malo o tome - zasto sarajlije imaju povlastenu mjesecnu cijenu parkinga (neka imaju, tako i treba) a LOKALNI stanovnici koji svakodnevno koriste LOKALNU dionicu autoputa nemaju takvu povlasticu???
Ovoliko gluposti u jednom post odavno nisam procitao mora da si mlad, ali koji je to put neko preoteo, stara cesta Sarajevo-Zenica je išla preko Kiseljaka i Busovaće a ona cesta koju ti nazivaš starom otvorena 1982 je izgrađen kao polu autoput i trebao biti pretvoren u AUTOPUT, znaci ta cesta je uvijek trebao biti autoput a alternativni pravac imaš kao u svakoj drugoj zemlji. Tvoj argument je ravan nuli. Da oni koji dolaze iz drugog grad trebaju plaćati isto kao neko što prolazi jednom godišnje ako nećeš plaćati imaš alternativu. JER TI KORISTIŠ TU USLUGU I UBIREŠ BENEFICIJE OD TOGA. Ovo razmišljanje da nam neko nešto duguje i da svi zakoni se moraju poštovati je rak sadašnje Bosne i Hercegovine.
Kakva jedna urbana cjelina? Ne živiš ti u predgrađu Sarajeva. Ne postoji to nigdje na svijetu da neko dolazi iz drugog grada i očekuje da može imati povlašteni položaj. U cijelom svijetu gledaju da naplate ulaz onima koji dolaze izvana pogotovo van gradskih granica. To je postala glavna diskusija u lokalnim izborima oko svijeta (sjevernoj americi, evropi, itd) jer ljudi koji ne plaćaju lokalne porez koriste lokalne usluge.
Ako se vratiš nazad par stranica vidjećeš da sam napisao:
Ja plaćam 2,4 eura dnevno za ukupno 16 km autoputa da idem na posao i vratim kući i tako isto oko 20000 drugih (sugrađana) a niti ne napuštam isti grad (živim izvan gradske obilaznice). Zašto jer je brže i lakše nego da se gušim na lokalnoj cesti. Izvinjavam se što ne žalim nekog iz Kaknja koji će se voziti 80km autocestom i plaćati 8,40 km dnevno jer je to cijena od Kaknja do Jošanice (cijena ove dionice se ne mijenja) nakon uvođenja nove naplate.
To je normalno stanje u svijetu danas.
Post Reply