Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
vozač

#2251 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by vozač »

sorcerer wrote:
sorcerer wrote:i meni se isto desilo kako su zamijenili brojilo,kao navodno svakih 5 god redovna zamjena,ali nije se bas toliko povecala potrosnja dolazilo mi je otprilike 6-7 maraka poslije toga 10-11 maraka racun...
juce dosao racun 37 maraka .....
to ti je "u prosjeku 20%", što bi rek'o ministar, samo što je svjesno zaboravio pomenuti jedinicu ispred 20% (120), nema teorije, u prosjeku računi će na nivou grada biti veći za 100% i više od toga, to je suština poskupljenja

nego pitam se gdje su sad svi oni organizatori protesta i kojekakvih skupova tipa zaštitimo pčele, mace, ptice cuke, crve, miševe, gdje su sad nevladine organizacije, gdje onaj propali glumac da organizuje i poziva na okupljanje, ne vidim da se iko buni protiv ove odluke vlade ... osim raje ima li još neko :evil:
mahalas505

#2252 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by mahalas505 »

vozač wrote:
sorcerer wrote:
sorcerer wrote:i meni se isto desilo kako su zamijenili brojilo,kao navodno svakih 5 god redovna zamjena,ali nije se bas toliko povecala potrosnja dolazilo mi je otprilike 6-7 maraka poslije toga 10-11 maraka racun...
juce dosao racun 37 maraka .....
to ti je "u prosjeku 20%", što bi rek'o ministar, samo što je svjesno zaboravio pomenuti jedinicu ispred 20% (120), nema teorije, u prosjeku računi će na nivou grada biti veći za 100% i više od toga, to je suština poskupljenja

nego pitam se gdje su sad svi oni organizatori protesta i kojekakvih skupova tipa zaštitimo pčele, mace, ptice cuke, crve, miševe, gdje su sad nevladine organizacije, gdje onaj propali glumac da organizuje i poziva na okupljanje, ne vidim da se iko buni protiv ove odluke vlade ... osim raje ima li još neko :evil:
Ma dobro dok ne puca, bice bolje do slijedecih izbora. Ovaj nacin naplate je totalna diskriminacija. Valjda je ovo nacin da se poboljsa natalitet :izet: u negativnom smislu naravno. Ovaj model se moze onda prenijeti na sve komunalne usluge, znaci moze jos biti gore.
Nista, treba kopati bunare, oni koji mogu, oni sto zive u zgradama mogu "mahati" usima.
Last edited by mahalas505 on 23/09/2013 10:43, edited 1 time in total.
AmADin_gospo

#2253 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by AmADin_gospo »

ja ču vala isto, plačati račune redeovno, ali po starom obračunu, a onda nek me šalju na sud...

.. zajedno s cjelim vracama, hrasno brdom, mojmilom, švrakinom, koji su nelegalno spojeni na vodovod, nemaju satova, nisu vodu platili NIKAD...

pa nek se jebu, nek propadnu.
Dozer

#2254 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

I agree :thumbup: Ionako je taj kompletan menadzment totalno nesposoban.

@Lady
Btw kad smo kod masine za sudje ja je ne koristim previse jer sve kontam da bi mi islo jos vise vode i struje nego ovako dok "rucno" perem, jesam u krivu? :-?
Da, u krivu si.
Ti dok operes jednu jedinu casu, uz proces - otvaranje vode, kvasenje case, natapanje spuzve, trljanje case i ispiranje case, postrosices 2-3L vode.
Masina za sudje, za jedno pranje na najduzem programu, potrosi maksimalno 25L (i to stariji modeli, a noviji max. 20L). Ti na rucno pranje ovu kolicinu potrosis na pranje 3-4 tanjira, 3-4 case i 3-4 kasike, dok u masinu stane 4-5 puta toliko.

Racunica je tu jasna - na rucno pranje trosis 3-4 puta vise vode za istu kolicinu sudja.
CaneBos

#2255 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by CaneBos »

Samo im uplacujte po malo preko uplatnice, vodu vam ne mogu iskljuciti..nek se je*u..to sto su mislili namaknut' preko narodskih ioanako prebijenih ledja.
Gamad nesposobna kriminalna. Sistem im se raspada, nikakva ulaganja nisu vrsili u njega godinama, kadar prekobrojan i sposoban ko i uprava, samo za redovne plate. Krivi im nelegalni prikljucci za sve..pa valjda stoga treba od naroda i naplatiti.

Ja evo za par godina ocima nisam vidjela jos lika koji bi trebao da uredno i redovno ''svaki mjesec'' popisuje vodu, nego mi po 3-4 mjeseca obracunavaju samo pausal pa onda kad ocitaju svu razliku kubika natovare na jedan racun i ok, jeste mi islo na zivce, ali taj racun se opet nekako platio,..a sada dolazi 116KM jer mi je obracunata i naplacena po novoj tarifi sva razlika potrosnje za 3 mjeseca koliko azurni radnik VIK-a nije dolazio da popise stanje!!!!!
hecimnadri

#2256 Re: razlog previsokuh računa za vodu

Post by hecimnadri »

vozač wrote:
mesihtrko wrote:Da li je razlog previsokh rn.za vodu poskupljenje od 20% ili loša analiza i gradacija potrošnje urađena na potrošnji jednog člana a u praksi obračunata po potrošaču koji može da ima i 9članova ,i koji zajedno nemogu potrošiti samo 5 kubika.
logično je da potroše 45 kubika vode(9x5=45)i kao takvi bi se trebali obračunati po najnižoj tarifi sa PDV-eom 1,20jer nisu prekoračili cenzus od 5m3.
VIK je ovakvim porodicama iako nisu prekoračili cenzus obračunao po cjeno cirka 1,94 sa PDV-eom.
Ovo je klasični kriminal.
-Prvo što treba da zrade svi koji su dibili ove račune da ih ne plaćaju dok se ne izvrši korekcija cijene,ovnosno dok se ne izvrši obračun po članu.Iako ministar tvdi da je neizvodljivo ja tvdim da ima mnogo načina da sr dođe do tih podataka (kako se moglo u zgradama doći do tih podataka ,a u kućama nije).Prvi način je CIPS,drugi popis....
-drugo što treba da urade jeste da se žale obdusmenu za zaštitu potrošača.
-treće da podnesu krivičnu prijavu protiv onih koji su odgovorni za donošenje zakona koji nije isti za sve potrošače.

Obudsman za zaštitu potrošača u BiH

Address:
Kneza Domagoja bb
Mostar
88000

E-mail: [email protected]
Telephone: +387 36 311 212
Mobile Phone Number: +387 36 311 210

pogledati na stranici http://www.ozp.gov.ba/index.php
razlog za poskupljenje vode je način na koji se obračunava koliko trebaš platiti

pri jedinstvenoj tarifi uopšte nije bitno kako će se potrošnja dijeliti, da li po članu domaćinstva ili po stambenoj jedinici, nebitno

pri obračunu po novom sistemu vrši se klasična diskriminacija višečlanih porodica i otimačina, konkretno porodica koja potroši 19 kubika vode, ako je 4-člana, umjesto da plaćaju 4,75 kubika po članu, odnosno da svi plate najnižu cijenu, vodovod njima potrošnju sabire i računa je po za njih (ViK) daleko povoljnijem sistemu, odnosno 5 kubika po najnižoj cijeni, pet po nešto skupljoj i ostatak preko 10 kubika po enormnoj tarifi i logično je da su računi ogromni jer svaki kubik preko 10-og je basnoslovno skup, dakle čisti lopovluk

kad ti obračunava vodu i potrošnju u haustoru onda je dijeli po članu domaćinstva, a kad hoće da naplati onda ti sve stanare iz domaćinstva sabere i obračunava im zajedničku potrošnju, što je onda ne dijeli po članu domaćinstva ... zato jer je ova druga lopovska matematika daleko isplativija, što bi plaćali 19 kubika po 0,70 (4-člana porodica koja potroše po 4,75), kad ti vodovod svojom matematikom to naplati ovako

5 kubika x 0,70,
5 kubika x skuplje i
9 kubika x najskuplje, ne znam konkretne cijene pa zato pišem ovako,

još na ovo ide skuplji odvoz otpadnoh voda, veći PDV i normalno da je svima skuplje i to drastično

da ne znam ti koliko smanjiš potrošnju, ne možeš dobiti manji račun nego prije, nema sile u višečlanim domaćinstvima, nema teorije, dakle čista krađa

ja je više ne plaćam, do sada sam plaćao sve, čak i javni rtv servis i to ih zvao telefonom da im platim, dakle 100% legalista, ali vodu neću platiti ni u ludilu, jer ovo nije nikakvo normalno poskupljenje ovo je čista otimačina

to što ministar sere da je nemoguće obračunati po članu domaćinstva, ja zaista ne razumijem kakav je to kompjuterski sistem i koja tehnologija da ne može ubaciti jednu računsku operaciju u račun, ali je krajnje bezobrazno to pričati jer se očito matematika i informacione tehnologije koje su vodovodu na raspolaganju pokažu izuzetno jednostavne za primjenu kad treba opljačkati stanovništvo, onda sve može, čisti bezobrazluk

osim toga primjenom obračuna po sistemu člana domaćinstva, a sa ovim tarifama, konačno bi se postiglo da se svi stanari prijave jer bi im bilo u interesu da su svi na kućnim listama, iz prostog razloga što bi dobijali manje račune za vodu što ih je više u domaćinstvu, garantujem da bi u roku od 7 dana svi PEV imali najtačnije moguće spiskove stanara i evidenciju kao nikada prije, ali to očito nije interes vlade i vodovoda, da se uvede red, nego samo da se vrši otimačina
suština je ne pošteno i kako bi bilo normalno, nego lopovski uz ostavljanje mogućnosti manipulacije

ima li iko da organizuje i uputi građanstvo u smislu zaštite od eventualnih tužbi i slično da nam se javi, ovo za ombudsmene razumijem, ali šta sa tužbama, kako se odbraniti i ima li iko da organizuje proteste, gdje su sad ti nekakvi aktivisti i PM što se javljaju, nigdje nikoga
Zakon je na strani potrošača.Kanzonalna skupština raspravlja o greškama koje je napravio ministar Petrović i oni koji su sa njim pravili kalkulaciju.
mahalas505

#2257 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by mahalas505 »

Dozer wrote:I agree :thumbup: Ionako je taj kompletan menadzment totalno nesposoban.

@Lady
Btw kad smo kod masine za sudje ja je ne koristim previse jer sve kontam da bi mi islo jos vise vode i struje nego ovako dok "rucno" perem, jesam u krivu? :-?
Da, u krivu si.
Ti dok operes jednu jedinu casu, uz proces - otvaranje vode, kvasenje case, natapanje spuzve, trljanje case i ispiranje case, postrosices 2-3L vode.
Masina za sudje, za jedno pranje na najduzem programu, potrosi maksimalno 25L (i to stariji modeli, a noviji max. 20L). Ti na rucno pranje ovu kolicinu potrosis na pranje 3-4 tanjira, 3-4 case i 3-4 kasike, dok u masinu stane 4-5 puta toliko.

Racunica je tu jasna - na rucno pranje trosis 3-4 puta vise vode za istu kolicinu sudja.
Dobro je @Dozer rekao, ima na ovom linku malo vise koliko se trosi vode i energije za rucno pranje sudja. Studija je iz 2004, efikasnost masina je povecana, pa kod pojedinih modela potrosnja vode opada ispod 12l.
AmADin_gospo

#2258 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by AmADin_gospo »

ma najbolje WAPom prati suđe. tako se opere i mjesec dana stara fleka :P
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#2259 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by ladyblue18 »

Dozer wrote: Da, u krivu si.

:shock:
Koliko li tek potrosi onaj svijet sto im voda konstantno tece dok peru sudje :lol:

Nista, onda cu gledati da sto vise koristim masinu, nadam se da se to nece odraziti na racun za struju :D
Idem procitati ovu studiju.
karanana

#2260 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by karanana »

koliko god da nas ovaj kantonalna banda pravi budalama i da izvinete jebe u zdrav mozak sa ovim prevarama, i mi smo stoka. citam ovo na kixu sto je izaslo, dosla raja da se zali i nakva treba donijela racun i uslikali joj racun, kao za 19 dana joj doslo 77 maraka. i onda pogledam gore na vrh racuna i vidim da joj je dug preko 2.500 KM. i ona dosla da se zali. a nije placala ni ranije nego smo to radili mi redovne platise. isto je ovako i za toplane.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#2261 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by ladyblue18 »

I ja to sad vidjeh, pa dosla na temu da vidim jel jos ko registrovao :mrgreen:
Fakat sta je ono ba :-) ja ne bih imala obraza.
O'zone
Globalni moderator

#2262 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by O'zone »

Pa svi se dugovi naplaćuju preko onih koji su redovne platiše evo i za grijanje povećat će cijenu za 20-ak% oni koji nisu do sada plaćali neće ni sad a oni koji jesu će subvencionirati dug Toplana prema BH Gasu. Ista stvar je i sa ostalim komunalnim preduzećima.
Dozer

#2263 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Osim mene. Ja od sad ne dam ni Toplanama nista vise nego sam davao do sada, kao i za vodu.

Ni s jednog me ne mogu iskljuciti, a mogu me samo tuziti i onda cemo imati zajebanciju koja ce trajati bar 2-3 godine, pa onda jos toliko dok me presude za lezanje u zatvoru, a na kraju, kad se sve to sabere i oduzme, drzava ce biti u minusu i za taj iznos sto im nisam placao, ali i za iznos mog kraceg godisnjeg odmora u zatvoru jer ce i to platiti - drzava.
I onda tako mozemo u nedogled.

Struja ako poskupi, a hoce, desice im se ista stvar, a da vidim moodonju koji ce doci da mi je iskljuci.
karanana

#2264 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by karanana »

dozeru, molim te pomozi mi da izracunam jer nemam niti jedan stari racun.
koliko bi mi racun bio za 18 kubika prije poskupljenja? i ja cu im platiti cifru koja bi bila prije poskupljenja.
Dozer

#2265 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Iskreno, nemam pojma koliko je kostao kubik prije poskupljenja... 1,20 sa PDV-om?

Ma samo im uplati po srednjoj cijeni, tj. onoj do 10m3. Jesi u stanu ili kuci?
Last edited by Dozer on 23/09/2013 15:36, edited 1 time in total.
FrozenCastle

#2266 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by FrozenCastle »

Ja kad sam ranije govorila da se plaća i zrak u cijevima nisu mi vjerovali. :D
Zastupnik Kemal Ademović je kazao i to da građani zapravo plaćaju i zrak, a ne samo vodu.

"U vrijeme kada dolazi do redukcija, pa kada se ponovo pusti voda, iz česme neko vrijeme izlazi zrak, koji isto tako pokreće vodomjer, kao i voda. Dakle, je li mi to plaćamo i zrak", pitao je Ademović.
karanana

#2267 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by karanana »

cini mi se da je neko rekao 1,22 sa pdv-om. ali ne znam je li u to 1,22 ukljucena i ona kanalizacija i jos nesto sto je bilo na racunu.
u stanu sam.
Dozer

#2268 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Daj mi broj stanara, i tvoje brojno stanje. I, naravno, ukupnu kubikazu zgrade.
Last edited by Dozer on 23/09/2013 15:39, edited 1 time in total.
sorcerer

#2269 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sorcerer »

Dozer wrote:
Struja ako poskupi, a hoce, desice im se ista stvar, a da vidim moodonju koji ce doci da mi je iskljuci.
ti neki zajeban tip :lol: :lol: :lol: jos ces ih molit da ti je iskljuce kad dodju s murijom :D
Dozer

#2270 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Slobodno neka dodju. Papir od PTSP-a na celo, pa da vidimo ko ce koga sta tu moliti ;)
sorcerer

#2271 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sorcerer »

ma ne pije ti to vode ,ja ti kazem jer znam kako to ide,brojilo je osnovno sredstvo el.distribucije.onemogucavanje pristupa mjernom mjestu ti povlaci iskljucenje na stubu ,ako si u privatnoj kuci ili na brojilu ako si u zgradi.ako ima problema sa strankom ,dobija se asistencija policije ..jbga to tako ide....
karanana

#2272 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by karanana »

e jebi ga nemam tu cifru sa sobom za citavu zgradu niti ulaz. imam za sebe, 3 clana nesto malo manje od 18 kubika.
ja cu im platiti 18 x 1,22 KM.
Dozer

#2273 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Znam ja vrlo dobro kako to ide, no sikiriki :)
A brojilo vise nije njihovo jer sam ga kupio od njih za 220 KM. Usluga jese njihova, i to mogu obustaviti, ali - ako uspiju. :D
Vjeruj mi, imao sam ja vec budalastina s njima po tom pitanju, i to radi njihove greske, a ne mog neplacanja. Pa su mi onda jos htjeli naplatiti ponovno ukljucenje, kao - po pravilniku.
Zavrsilo je tako sto je monter, u sustini ni kriv ni duzan, to ukljucio i rekao da ce podnijeti izvjetaj o tome. Naravno, vise se nisu ni oglasili.

Znas kako ti ova drzava funkcionise? Sto si veca budala, to bolje prolazis i svi gledaju da te zaobilaze u sirokom luku, pa makar i na svoju stetu.

@karanana
Racun ti dosao na 34,42 KM?
Ma uplatis cvaju, i odjebaus.
Evo ti i kalkulator za ove nove cijene.
FORMULAR ZA IZRACUN POTROSNJE VODE U ZGRADAMA, PO DOMACINSTVU
sorcerer

#2274 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sorcerer »

Dozer wrote:Znam ja vrlo dobro kako to ide, no sikiriki :)
A brojilo vise nije njihovo jer sam ga kupio od njih za 220 KM. Usluga jese njihova, i to mogu obustaviti, ali - ako uspiju. :D
vidis da ne znas :)
sve sto si kupio i stub i kabl i brojilo poslije 3 god prelazi u njihovo vlasnistvo,a ti dobijas besplatno odrzavanje (kvar na mrezi,zamjene brojila) ...procitaj ugovor ako imas...radio sam tamo 10 godina ,dobro sam upoznat s tim stvarima.....
Dozer

#2275 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Ma to je i nebitno cije je danas to brojilo.
Ali, ako si radio tamo, onda i znas da EP nije bas uvijek prolazila najbolje s pojedincima. E, ja sam jedan od tih s kojima nije mogla izaci na kraj ni silom.

Pa bolan ne bio...EP je jedina drzavna komunalna firma koja i dan-danas od ljudi naplacuje prekucavanje imena u racunaru kada dodje do promjene vlasnika stana/kuce. I to racunarsko prekucavanje, koje ne prelazi 30 slova/karaktera, naplacuju 50KM.
Zato ja ni dan-danas nisam preveo struju na sebe - ne dam iz principa! Sve sam ostalo preveo bez ikakvih problema i placanja - i vodu, i grijanje, i smece, i telefon, samo sam trebao donijeti ovjerenu kopiju kupoprodajnog ugovora, i gotovo.
Samo u EP - ne moze. Mora se platiti 50KM, sto je po njihovom - pravilniku. @ebo to sto nemaju nikakvog zakonskog uporista za to.
Post Reply