vozač wrote:mesihtrko wrote:Da li je razlog previsokh rn.za vodu poskupljenje od 20% ili loša analiza i gradacija potrošnje urađena na potrošnji jednog člana a u praksi obračunata po potrošaču koji može da ima i 9članova ,i koji zajedno nemogu potrošiti samo 5 kubika.
logično je da potroše 45 kubika vode(9x5=45)i kao takvi bi se trebali obračunati po najnižoj tarifi sa PDV-eom 1,20jer nisu prekoračili cenzus od 5m3.
VIK je ovakvim porodicama iako nisu prekoračili cenzus obračunao po cjeno cirka 1,94 sa PDV-eom.
Ovo je klasični kriminal.
-Prvo što treba da zrade svi koji su dibili ove račune da ih ne plaćaju dok se ne izvrši korekcija cijene,ovnosno dok se ne izvrši obračun po članu.Iako ministar tvdi da je neizvodljivo ja tvdim da ima mnogo načina da sr dođe do tih podataka (kako se moglo u zgradama doći do tih podataka ,a u kućama nije).Prvi način je CIPS,drugi popis....
-drugo što treba da urade jeste da se žale obdusmenu za zaštitu potrošača.
-treće da podnesu krivičnu prijavu protiv onih koji su odgovorni za donošenje zakona koji nije isti za sve potrošače.
Obudsman za zaštitu potrošača u BiH
Address:
Kneza Domagoja bb
Mostar
88000
E-mail:
[email protected]
Telephone: +387 36 311 212
Mobile Phone Number: +387 36 311 210
pogledati na stranici
http://www.ozp.gov.ba/index.php
razlog za poskupljenje vode je
način na koji se obračunava koliko trebaš platiti
pri jedinstvenoj tarifi uopšte nije bitno kako će se potrošnja dijeliti, da li po članu domaćinstva ili po stambenoj jedinici,
nebitno
pri obračunu po novom sistemu vrši se klasična diskriminacija višečlanih porodica i otimačina, konkretno porodica koja potroši 19 kubika vode, ako je 4-člana, umjesto da plaćaju 4,75 kubika po članu, odnosno da svi plate najnižu cijenu, vodovod njima potrošnju sabire i računa je po za njih (ViK) daleko povoljnijem sistemu, odnosno 5 kubika po najnižoj cijeni, pet po nešto skupljoj i ostatak preko 10 kubika po enormnoj tarifi i logično je da su računi ogromni jer svaki kubik preko 10-og je basnoslovno skup, dakle čisti lopovluk
kad ti obračunava vodu i potrošnju u haustoru onda je dijeli po članu domaćinstva, a kad hoće da naplati onda ti sve stanare iz domaćinstva sabere i obračunava im zajedničku potrošnju,
što je onda ne dijeli po članu domaćinstva ... zato jer je ova druga lopovska matematika daleko isplativija, što bi plaćali 19 kubika po 0,70 (4-člana porodica koja potroše po 4,75), kad ti vodovod svojom matematikom to naplati ovako
5 kubika x 0,70,
5 kubika x skuplje i
9 kubika x najskuplje, ne znam konkretne cijene pa zato pišem ovako,
još na ovo ide skuplji odvoz otpadnoh voda, veći PDV i normalno da je svima skuplje i to drastično
da ne znam ti koliko smanjiš potrošnju, ne možeš dobiti manji račun nego prije, nema sile u višečlanim domaćinstvima, nema teorije, dakle
čista krađa
ja je više ne plaćam, do sada sam plaćao sve, čak i javni rtv servis i to ih zvao telefonom da im platim, dakle 100% legalista, ali vodu neću platiti ni u ludilu, jer ovo nije nikakvo normalno poskupljenje ovo je čista otimačina
to što ministar sere da je nemoguće obračunati po članu domaćinstva, ja zaista ne razumijem kakav je to kompjuterski sistem i koja tehnologija da ne može ubaciti jednu računsku operaciju u račun, ali je krajnje bezobrazno to pričati jer se očito matematika i informacione tehnologije koje su vodovodu na raspolaganju pokažu izuzetno jednostavne za primjenu kad treba opljačkati stanovništvo, onda sve može, čisti bezobrazluk
osim toga primjenom obračuna po sistemu člana domaćinstva, a sa ovim tarifama, konačno bi se postiglo da se svi stanari prijave jer bi im bilo u interesu da su svi na kućnim listama,
iz prostog razloga što bi dobijali manje račune za vodu što ih je više u domaćinstvu, garantujem da bi u roku od 7 dana svi PEV imali najtačnije moguće spiskove stanara i evidenciju kao nikada prije, ali to očito nije interes vlade i vodovoda, da se uvede red, nego samo da se vrši otimačina
suština je
ne pošteno i kako bi bilo normalno, nego lopovski uz ostavljanje mogućnosti manipulacije
ima li iko da organizuje i uputi građanstvo u smislu zaštite od eventualnih tužbi i slično da nam se javi, ovo za ombudsmene razumijem, ali šta sa tužbama, kako se odbraniti i ima li iko da organizuje proteste, gdje su sad ti nekakvi aktivisti i PM što se javljaju, nigdje nikoga