Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post Reply
Valter79

#2251 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Valter79 »

Jeli istina da su tu negdje u aerodromskim ili nedaricima srbi zarobili neku ženu srpkinju koja je bila snajperista na suprotnoj strani?
Ramzess Veliki

#2252 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Ramzess Veliki »

trocadero wrote:Image

Јуни 1992 .
Један ваш "герилац" циља према Аеродромском насељу!
Знам шта је на леђима, а у руци....де Рамзес душо јел ти боље видиш јел то ПАСП или карабин?
:shock:
Plavi radnički kombinezon, opasač JNA ... zolja (garant već ispucana) i karabin - 5,56 mm za zečeve ... i vidi mu poze što traži da ga kugla strese ... e opasna lika ... :novine:

De ba daj neke ozbiljnije slike, sigurno ih ima ... od ovih pomislim da smo bili ludi što smo se uopće branili. :roll:
Ramzess Veliki

#2253 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Ramzess Veliki »

Valter79 wrote:Jeli istina da su tu negdje u aerodromskim ili nedaricima srbi zarobili neku ženu srpkinju koja je bila snajperista na suprotnoj strani?
Nisam čuo ... bile su dvije koje su tamanile iz Dobrinje 4, jedna je bila rumunka plaćenica, majstor strijelac, druga je bila srbijanka, trenirala streljaštvo, otac kapetan JNA. Tako sam saznao od naših vezista. Znali smo im i imena ali sad ih se ne mogu sjetiti. Jedna crna, druga plava, obje imale dugu kosu i nisu nosile uniforme.
Prošle su mi par puta ispred cijevi, laka meta ... nisam reagovao jer sam mislio da su civili. Kad sam saznao ko mi se šetkao na cijevi ... :twisted: Nažalost poslije nisam imao priliku. :twisted:
Pucale su na Dobrinju 3, muškarce u donji dio trbuha sa rasprskavajućim zrnima. I djecu su pogađale.

U mojoj ulici curicu plavih loknica od 4 godine u but, meta mala na 600-700 metara.

Pokušavali smo ih blokirati, sad sa kakvim rezultatom ne znam ... imale su jedno gnijezdo koje je gledalo niz glavnu ulicu Dobrinje 3 a bilo je ukopano kroz tri zida - vanjski prozor, prvi zid i iza drugog zida gnijezdo. Moglo se gađati samo sa ulice direktno - odnosno stati im na cijev. Nemoguća misija.
Repetitor

#2254 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

Plava kosa,Jasna? Mislim ovo Jasna da ne zavara... :)
Valter79

#2255 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Valter79 »

Možda Trokadero zna?
Ramzess Veliki

#2256 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Ramzess Veliki »

Repetitor wrote:Plava kosa,Jasna? Mislim ovo Jasna da ne zavara... :)
Ne bih se smio zakleti, mislim da jeste, ali mislim da se imenima treba baviti tužiteljstvo ... ali hajde dokaži snajperisti njegove zločine u ratnim uslovima ... :roll:
Uostalom svaki je imao odgovornost komande iznad sebe, oni su im određivali ciljeve.
Ne znam da li sam pisao o "Dobrici" sa Dobrinje ... vezano za naredbu i lični moral:
Jedno jutro sam prelazio iz Dvice u Aerodromsko - sad pored Merkatora na onaj semafor, rana zora tek svanulo i mislim se koja će budala biti tako rano budna da šilji snajperom, raskomotio se, puška preko ramena kad u stub iza mene - PUF!!! - rasprskavajući! :shock: Počnem trčati, još dva pred noge ... okrenem se u trku i uočim lokaciju - kuća iza Kedaša ...
sretnem saborca, reko imamo jednog, navlači mu pažnju, ja odoh da nađem lokaciju sa koje ću ga počistiti ... i krenem do sljedeće zgrade kad iza leđa čujem niz ulicu - PUF ...PUF ...PUF...PUF pet komada. Potrčim nazad, pitam šta je, je li nekoga našao na cesti - a drug kaže:
- :shock: E ... haj'mo mi odavde ... pucao je cik-cak u stubove sve dalje, samo da mi skrene pažnju a zatim je opalio vranu na stubu na cca 500 metara daljine ... da je htio mogao nas je pobit' bilo kad. Ovo je neki dobrica i ne trebamo ga dirati.
I tako smo ga prozvali "Dobrica" :D
Vjerovatno je bio registrirani strijelac i strpali su ga tu ... dugo vremena je pucao samo onako, obično kad pretrčavaš par komada ispred nogu ali nikoga nije pogađao.
Zatim su ga smijenili, valjda jer nije imao rezultate ... došao drugi koji je prvi dan ubio trojicu - zločinačka taktika - ranio prvog, ubio dvojicu koji su ga pokušali izvući a zatim potvrdio ranjenika.
Dozer

#2257 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Dozer »

Otkud vrana na Dobirnji ba...zar ih nismo sve pojeli? Zajedno sa svim golubovima :D
Ramzess Veliki

#2258 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Ramzess Veliki »

Dozer wrote:Otkud vrana na Dobirnji ba...zar ih nismo sve pojeli? Zajedno sa svim golubovima :D
:lol: :lol: :lol: Vjerovatno ju je neko poslije pojeo i zahvalio se "Dobrici" na nimetu ... :lol:
kongres

#2259 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by kongres »

kakva je ovo tema -da seu ukljucim u ratna zbivanja-vidim puno kartografije(steta sve otislo u pm u posavini)-ali svaka cast momcima koji postavljaju orignalne dokumente-samo nastavite-svaka cast :thumbup:
felsh

#2260 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by felsh »

Dozer wrote:
trocadero wrote:Image

Јуни 1992 .
Један ваш "герилац" циља према Аеродромском насељу!
Знам шта је на леђима, а у руци....де Рамзес душо јел ти боље видиш јел то ПАСП или карабин?
Vidio ti ili ne, ovo u rukama je - karabin :D :D

A ovaj je bas pravi gerilac :lol: :lol: :lol: Pa divi mu samo snajperskog "polozaja", matere ti :lol: :lol: O onome na ledjima, sto, valjda, po pravilu svaki snajperista obaveno nosa sa sobom, da i ne pricamo :lol: :lol: :lol:
Bjez' ba,trocadero, ne zajebavaj se :D
De ne zahebajite,kod covjeka se fino vidi da je pasp inace sto bi nosio na ledjima futrolu za isti.Noge mu se ne vide od grmlja,torzo od balkona a vala glavu sa ovom frizurom na stranu kad mu vidis pomislio bi djete se neko zajebaje.Znaci kamuflaza ekstra sem da je jos mozddaaaa stavio diopt.naocale onda bi postigao efekat djecaka strebera.Sta odma svi na troku,nije ovaj nimalo naivan strijelac :D
felsh

#2261 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by felsh »

svaka njemu cast sa cim je on izaso na suprot cemu :thumbup:
Repetitor

#2262 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

Lako se sada svima nama zajebavati ovde,de vidi ono,vidi ovo. :-D
Realno to je za Dobrinju pa haman još uvjek početak rata bio i svemu čemu bi se pristupilo,pristupalo bi se sa velikom dozom naivnosti i onim motom ''neće nas'' ili ''brzo će ovo proći''.
Zbog toga je i Aerodromsko palo,i zbog toga se sve tako izdešavalo.Tek nakon polovine juna,skontali su komandanti,komandiri i komandirčići šta nam je činiti.
Pa isti taj Ramzesov komandir,važio je u Dobrinjskim pričama, hajmo reći za snajperistu ''par exellence'',a vjerujte mi na riječ bio sam prisutan,kakvih je tu kiksova bilo...auuu :D Ali,ponavljam,realno takva je obučenost i iskustvo bilo.(Ramzes mojne se ljutiti) :-D

Ova osoba sa slike ne predstavlja nikakvog snajperistu :)
Predstavlja najobičnijeg vojnika,koji u tim danima ima neko lovačko oružje uz sebe i pokušava neke njegove prednosti da iskoristi kako najbolje zna i umije.

Mada sa onoga mjesta,nije imao nikakve šanse da ugrozi bilo koga na suprotnoj strani :sad:
Ramzess Veliki

#2263 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Ramzess Veliki »

Repetitor wrote: Pa isti taj Ramzesov komandir,važio je u Dobrinjskim pričama, hajmo reći za snajperistu ''par exellence'',a vjerujte mi na riječ bio sam prisutan,kakvih je tu kiksova bilo...auuu :D Ali,ponavljam,realno takva je obučenost i iskustvo bilo.(Ramzes mojne se ljutiti) :-D

Ova osoba sa slike ne predstavlja nikakvog snajperistu :)
Predstavlja najobičnijeg vojnika,koji u tim danima ima neko lovačko oružje uz sebe i pokušava neke njegove prednosti da iskoristi kako najbolje zna i umije.

Mada sa onoga mjesta,nije imao nikakve šanse da ugrozi bilo koga na suprotnoj strani :sad:
:D Tačno kažeš. :thumbup:
Istina moram mu skinuti kapu za ludost - u kakve nas je situacije uvlačio to je bilo za filmova, dok nam nije pukao film jer smo i izginuli i izranavljani. Za jedan dan napunimo traumu našim borcima. I njega je izbušilo da je čudom ostao živ.
I što kažeš za dečka sa karabinom i vjerovatno ispucanom zoljom - tad je sve bilo tako amaterski i naivno da je sreća da ni oni nisu bili ništa pametniji, a i bilo ih je i strah jer su preuveličavali našu stvarnu borbenu gotovost. Da su znali kako smo jadno bili naoružani satrali bi nas za dva sata ozbiljnijeg napada.
Sjećam se tog perioda, tih prvih šest mjeseci ... trčali smo sa jednog na drugi kraj, ne sjećam se ni da smo jeli ni da smo spavali, sve neki košmar ... i biješ se sa desetak metaka, čuvaš svaki ... i kad dođeš na 3-4 metka neko dotrči i podijeli po šaku svakome i nastavljaš dalje. Tad sam spao na nekih 50 kila, sama kost ... svi smo takvi bili, kao aveti a ne kao ljudi. Jeziv period.
Ramzess Veliki

#2264 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Ramzess Veliki »

E jebem ga ... sad su se vratile slike ... suze krenu i neće da stanu ... kad se sjetiš svega toga, svih palih prijatelja, zaboravljenih heroja o kojima ćemo samo između sebe govoriti, o kojima niko drugi nikada neće čuti ni riječ niti će spoznati svu njihovu veličinu ... sjene prošlosti koje će nas proganjati i kojih se nećemo riješiti do kraja života.

Nebom stupa, nebom lupa moja generacija ...
Jedan po jedan srešćemo se svi.

Gdje god da ste sada ... hvala vam još jednom.
Repetitor

#2265 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

To je ono šta bi bilo da je bilo.
Mene nekad spuca onaj pravi ''flashback'',pa budem po par sati ili cak danima opterećen nekim mislima. Znam nisam za psihijatra,ali jednostavno to je nešto usađeno duboko u mnogima od nas :roll:

Što kažeš,nije se imalo.Napali oni nas,pored mene na 5 metara bukvalno prolazi njihov tenk i transporter,ja nemam čime da ga gađam.Ovaj drugi jedan,sa suprotnog ćoška zgrade puca na njih iz H&K MP-5,sageo glavu i rafala.Konta nešto će im on...
Drugi transporter dolazi,i gađa nas BST-om,srećom nikome ništa.
Drugi tenk u pratnji transportera i pješadije dolazi i puca,pokušavaju da izvuku svoje poginule(njih 10-12),puca i ranjava jednog našeg borca.Jedva ga izvlačimo da ga živog ne zarobe.

Praga nam se svima šeta ispred nosa,možeš samo da je viriš odnekle i da bježiš.6-toricu nam izranjava iza današnjeg Kedaša.

Lahko bi mi sa pješadijom njihovom izašli na kraj vazda.Ali redovno su nas artiljerijom i oklopima razvaljivali.

I kad mi se vrate sjećanja oko tih borbi,ne znam šta da kažem.Uzeli su oni to naselje,platili su ogromnu,ogromnu cijenu za njega.Ali moje mišljenje je,da su pojedinci samo malo više pažljiviji bili,mogli smo ih bukvalno tu i tad iskorjeniti.Bukvalno.

Al' eto...

@Ramzes
Jel osoba V..I (nadimak) bio kod vas u jedinici ili je on bio pri VP? Ne znam da li ćeš skontati o kome se radi,ali on je imao PASP,i nosio je pancir.Granata ga negdje (mislim na pancirki) stigla,i da nije imao pancira izfaširali bi ga geleri.
Ramzess Veliki

#2266 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Ramzess Veliki »

Nije kod nas, nismo imali pancire.
agent_zero

#2268 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by agent_zero »

Pogled sa suprotne strane na d5, a? Doduše poslijeratni 8-)
Red Wolf

#2269 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Red Wolf »

agent_zero wrote:Pogled sa suprotne strane na d5, a? Doduše poslijeratni 8-)
ovo suprotna strana nikada nije drzala,na pocetku bilo je neutrala onda nase,i jeste poslije rata snimak
aldinjo

#2270 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by aldinjo »

Red Wolf wrote:
ovo suprotna strana nikada nije drzala,na pocetku bilo je neutrala onda nase,i jeste poslije rata snimak
Kako srbi nisu držali na početku rata kada su držali kuće do 10. transferzale prema pancirki na Mojmilu?
Red Wolf

#2271 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Red Wolf »

aldinjo wrote:
Red Wolf wrote:
Kako srbi nisu držali na početku rata kada su držali kuće do 10. transferzale prema pancirki na Mojmilu?
nikad,oni drzali "mali krmetnjak"na raskrscu uz cestu i duzinom ceste prema domu zdravlja i prema rjeci dobrinji ,al to nismo drzali ni mi,na samom pocetku rata smo se ubacivali i mi i oni al uglavnom ovo je bila tanoviceva "no man's land",od pocetka
aldinjo

#2272 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by aldinjo »

ovo suprotna strana nikada nije drzala,na pocetku bilo je neutrala onda nase,i jeste poslije rata snimak[/quote]
Kako srbi nisu držali na početku rata kada su držali kuće do 10. transferzale prema pancirki na Mojmilu?[/quote]
nikad,oni drzali "mali krmetnjak"na raskrscu uz cestu i duzinom ceste prema domu zdravlja i prema rjeci dobrinji ,al to nismo drzali ni mi,na samom pocetku rata smo se ubacivali i mi i oni al uglavnom ovo je bila tanoviceva "no man's land",od pocetka[/quote]
Samo znam da su bili u prvim kućama do ceste prema pancirki na Mojmilu i udarali su veoma dobro protuoklopnim sredstvima zgrade u Olimpijskom selu Mojmilu.
Red Wolf

#2273 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Red Wolf »

aldinjo wrote:ovo suprotna strana nikada nije drzala,na pocetku bilo je neutrala onda nase,i jeste poslije rata snimak
Kako srbi nisu držali na početku rata kada su držali kuće do 10. transferzale prema pancirki na Mojmilu?[/quote]
nikad,oni drzali "mali krmetnjak"na raskrscu uz cestu i duzinom ceste prema domu zdravlja i prema rjeci dobrinji ,al to nismo drzali ni mi,na samom pocetku rata smo se ubacivali i mi i oni al uglavnom ovo je bila tanoviceva "no man's land",od pocetka[/quote]
Samo znam da su bili u prvim kućama do ceste prema pancirki na Mojmilu i udarali su veoma dobro protuoklopnim sredstvima zgrade u Olimpijskom selu Mojmilu.[/quote]

pa rekao sam vec,na pocetku je bilo ubacivanja i nas i njih ali nije drzana klasicna linija ni njihova ni nasa
aldinjo

#2274 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by aldinjo »

Red Wolf wrote:
aldinjo wrote:ovo suprotna strana nikada nije drzala,na pocetku bilo je neutrala onda nase,i jeste poslije rata snimak
Samo znam da su bili u prvim kućama do ceste prema pancirki na Mojmilu i udarali su veoma dobro protuoklopnim sredstvima zgrade u Olimpijskom selu Mojmilu.[/quote]

pa rekao sam vec,na pocetku je bilo ubacivanja i nas i njih ali nije drzana klasicna linija ni njihova ni nasa[/quote]
Sve do druge polovine juna 92.su tukli iz one crvene kuće kod Doma zdravlja i iz kuća do crvene kuće su gađali zgrade na mojmilu zoljama,osama,ručnim bacačima.Nisu bili ukopani ali su čuvali stražu u istim.Negdje u drugoj polovini juna su se povukli iza Lukavičke ceste.Ispravili su onda liniju i nisu bili više bili u nekakvom klinču.Prvi put su naši vojnici ušli u te kuće 8.juna 1992.godine kada je rahmetli Ramiz Delalić Ćelo pravio akciju.
Red Wolf

#2275 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Red Wolf »

aldinjo wrote:
Red Wolf wrote:
nikad,oni drzali "mali krmetnjak"na raskrscu uz cestu i duzinom ceste prema domu zdravlja i prema rjeci dobrinji ,al to nismo drzali ni mi,na samom pocetku rata smo se ubacivali i mi i oni al uglavnom ovo je bila tanoviceva "no man's land",od pocetka

pa rekao sam vec,na pocetku je bilo ubacivanja i nas i njih ali nije drzana klasicna linija ni njihova ni nasa[/quote]
Sve do druge polovine juna 92.su tukli iz one crvene kuće kod Doma zdravlja i iz kuća do crvene kuće su gađali zgrade na mojmilu zoljama,osama,ručnim bacačima.Nisu bili ukopani ali su čuvali stražu u istim.Negdje u drugoj polovini juna su se povukli iza Lukavičke ceste.Ispravili su onda liniju i nisu bili više bili u nekakvom klinču.Prvi put su naši vojnici ušli u te kuće 8.juna 1992.godine kada je rahmetli Ramiz Delalić Ćelo pravio akciju.[/quote]

nemoguce si napisao,da su bili do druge polovine juna a da smo mi usli 8 juna,al eto nebitno,kako god ti kazes da skratimo pricu
Post Reply