Uvoz auta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Tuzla111

#2251 Re: Uvoz auta

Post by Tuzla111 »

muamer1777 wrote:Pozdrav svima, citam vec dugo ove stranice i raspravu o EUR1 itd. Primjetio sam takodjer da je ovaj user HAVANA guru sto se tice ovih stvari. Pa ako moze on ili neko od mnogobrojnih clanova koji imaju iskustvo da mi pomognu. Imam tri pitanja:

-Ako auto iz njemacke ne moze dobiti EUR1, ganjam Audi B8. Ako dogovorim cijenu sa covjekom na 7,5k €, to bi me izaslo sve onda 15k+PDV+Carina15%+da platim nekome da ode po auto i koji su jos troskovi?

-Cuo sam da auta iz Holandije dobijaju EUR1 i da kod tih auta ne placam carinu?

-Najbitnije pitanje u svemu tome. Ima li logike ne znam ali da pitam, ako je auto lupam 10K € bruto. Moze li prodavac da mi to pripremi za izvoz i da mu platim neto, jer auto napusta njegovu drzavu, ne vidim razlog zasto bi on morao platati porez (tj. ja). Onda bi neto cijena bila npr za Njemacku 8.1K i onda bih ustedio jer bih platio i manju carinu na 8,1 nego na 10.

I jos nesto. Kad bi kupio npr u Holadniji, ako mogu dobiti EUR1, to je odmah od starta usteda od 15% za carinu. Plus ako to ima smisla sa papirologijom za izvoz da se ustedi njihov porez(ne znam koliki je u Holandiji, neka bude lupam 20%). To bi na kraju bila usteda od 35%.

Hvala.
Ovo pitanje za porez, npr u Njemackoj, koliko sam upucen ako se auto izvozi diler ti moze vratiti taj porez ako mu vratis taj neki odredjeni papir da je auto napustilo zemlju, sad da ne idem u detalje jer ih ne znam, al to se moze uraditi.
HAVANA

#2252 Re: Uvoz auta

Post by HAVANA »

muamer1777 wrote:Pozdrav svima, citam vec dugo ove stranice i raspravu o EUR1 itd. Primjetio sam takodjer da je ovaj user HAVANA guru sto se tice ovih stvari. Pa ako moze on ili neko od mnogobrojnih clanova koji imaju iskustvo da mi pomognu. Imam tri pitanja:

-Ako auto iz njemacke ne moze dobiti EUR1, ganjam Audi B8. Ako dogovorim cijenu sa covjekom na 7,5k €, to bi me izaslo sve onda 15k+PDV+Carina15%+da platim nekome da ode po auto i koji su jos troskovi?

-Cuo sam da auta iz Holandije dobijaju EUR1 i da kod tih auta ne placam carinu? Ima li jos nekih drzava osim Holandije? Slovenija?

-Najbitnije pitanje u svemu tome. Ima li logike ne znam ali da pitam, ako je auto lupam 10K € bruto. Moze li prodavac da mi to pripremi za izvoz i da mu platim neto, jer auto napusta njegovu drzavu, ne vidim razlog zasto bi on morao platati porez (tj. ja). Onda bi neto cijena bila npr za Njemacku 8.1K i onda bih ustedio jer bih platio i manju carinu na 8,1 nego na 10.

I jos nesto. Kad bi kupio npr u Holadniji, ako mogu dobiti EUR1, to je odmah od starta usteda od 15% za carinu. Plus ako to ima smisla sa papirologijom za izvoz da se ustedi njihov porez(ne znam koliki je u Holandiji, neka bude lupam 20%). To bi na kraju bila usteda od 35%.

EDIT: Evo nasao sam npr ovdje pise u opisu export papiri 100€, dakle covjek to radi...
https://www.marktplaats.nl/a/auto-s/vol ... ousPage=lr
7K eura golf 7 i ako se dobije eur1 nema carine, znaci na to samo PDV 17% i da neko ode po vozilo? Ispalo bi sve ispod 18k po toj racunici

Hvala.
Ja stvarno ne mogu sve opet pisati ali ovako cu ti objasniti.Uvezem godisnje oko 250 automobila i na sva vw,audi i bmw vozila platim carinu i pdv.Pa ti sad razluci jesam li glup ili hocu da mirno spavam.Sto se tice vozila sa povratom poreza,ako ga ima prodavac je duzan da izda netto fakturu ako vozilo ide izvan eu.To sto ces ti platiti iznos poreza je garancija da ce otici izvan eu.Vratice ti ga.Ali isto tako pazi gdje kupujes i kome si ga dao.Holandija je druga prica,ne mogu sad o tome ali tacno je da dodje pozitivan odgovor u vecini slucajeva.Pravno isto nije ok jer nema potvrde proizvodjaca,ali odgovore pozitivno ovim uhljupima dosadnim iz uprave,sto skontase kako jos novca da otmu.Salju cak na provjeru eu porijekla i vozila koja ne postoje a da nisu eu porijekla ..Nadajuci se bilo kakvoj stamparskoj gresci,zagubljenoj potvrdi proizvodjaca,pogresnoj tezini na eur1... Bilo sta gdje mogu jos novca oteti...Tako nam je kako nam je.Ja da vadim divljake da bi krajnjem kupcu bilo jeftinije,necu.Jebe se kupca.Meni moze doci doplata poslije godinu i vise...Nece njemu.Moja firma na carinskoj.Nije njegovo ime.Ovako vise platim al necu ispast u avazu,sto bi rekli... :D
HAVANA

#2253 Re: Uvoz auta

Post by HAVANA »

Industrialyzer wrote:
sime_cipol wrote:Ne
A u zemaljama EU?
Moze regularan ali potvrdu platim 240 eura :-) Za skoro sva druga od 10 do 70 eura.Svicu ne znam,ne radim je.I da ti kazem sta ,to je rekla kazala...a to ne volim.
Maraschino

#2254 Re: Uvoz auta

Post by Maraschino »

muamer1777 wrote: EDIT: Evo nasao sam npr ovdje pise u opisu export papiri 100€, dakle covjek to radi...
7K eura golf 7 i ako se dobije eur1 nema carine, znaci na to samo PDV 17% i da neko ode po vozilo? Ispalo bi sve ispod 18k po toj racunici

Hvala.
Moze tebi i drugi napraviti papire ali za ovaj golf ne mozes dobiti EUR1. Napravice ti izjavu koja ce proci sve procedure ali ce ti se vratiti nakon par mjeseci kao nevazeca i taman kada si se opustio valja platiti carinu, kaznu i razliku.

Ovaj golf do sada je imao 3 vlasnika. Cijena je za izvoz(naglasena) sto znaci da je tu vec pdv/BTW(njihov) izbijen. Ako grijesim neka me HAVANA ispravi.
Po nazivu garaze mislim da je neki Armenac ili tako slicno vlasnik.
Optimus09

#2255 Re: Uvoz auta

Post by Optimus09 »

Negdje sam procitao da planiraju u maju zabraniti uvoz i euro 4,ima li tu istine ?
HAVANA

#2256 Re: Uvoz auta

Post by HAVANA »

Maraschino wrote:
muamer1777 wrote: EDIT: Evo nasao sam npr ovdje pise u opisu export papiri 100€, dakle covjek to radi...

Hvala.
Moze tebi i drugi napraviti papire ali za ovaj golf ne mozes dobiti EUR1. Napravice ti izjavu koja ce proci sve procedure ali ce ti se vratiti nakon par mjeseci kao nevazeca i taman kada si se opustio valja platiti carinu, kaznu i razliku.

Ovaj golf do sada je imao 3 vlasnika. Cijena je za izvoz(naglasena) sto znaci da je tu vec pdv/BTW(njihov) izbijen. Ako grijesim neka me HAVANA ispravi.
Po nazivu garaze mislim da je neki Armenac ili tako slicno vlasnik.
BTW/marge: BTW niet verrekenbaar (margeregeling)
Znaci da je auto od fizickog lica i ne moze se izvrsiti povrat poreza...To je cijena vozila.
HAVANA

#2257 Re: Uvoz auta

Post by HAVANA »

Optimus09 wrote:Negdje sam procitao da planiraju u maju zabraniti uvoz i euro 4,ima li tu istine ?
Vrlo moguce...
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#2258 Re: Uvoz auta

Post by mk ultra »

Nek zabrane, ionako je davno postalo nesiplativo... kad mozes birati razna vozila nova za 20tak hiljada
HAVANA

#2259 Re: Uvoz auta

Post by HAVANA »

mk ultra wrote:Nek zabrane, ionako je davno postalo nesiplativo... kad mozes birati razna vozila nova za 20tak hiljada
Ma vala meni svejedno,na vrh glave mi je auta.Sve bi to bilo ok da zivis u normalnoj drzavi.Ovako oni ocarine novo na manji iznos nego ti 3 godine staro...Ludilo.Njima se postuje clan26 zakona.Rabljenim ne.Osim privilegovanim...
UmaX

#2260 Re: Uvoz auta

Post by UmaX »

Malo opet sarno po piku, do nekih 18 hiljada nema auta kojeg bih kupio. Nijednog.

Da se razumijemo ne gledam nove aute, niti ikakve luksuzne stavke ili 200KS motore. Ponuda posve jadna.
Optimus09

#2261 Re: Uvoz auta

Post by Optimus09 »

UmaX wrote:Malo opet sarno po piku, do nekih 18 hiljada nema auta kojeg bih kupio. Nijednog.

Da se razumijemo ne gledam nove aute, niti ikakve luksuzne stavke ili 200KS motore. Ponuda posve jadna.
Blago tebi :D
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#2262 Re: Uvoz auta

Post by sime_cipol »

UmaX wrote:Malo opet sarno po piku, do nekih 18 hiljada nema auta kojeg bih kupio. Nijednog.

Sta bi kupio da ima? :D
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#2263 Re: Uvoz auta

Post by mk ultra »

O tome govorim
Cijene polovnih su bezobrazno otisle, a ako hoces dobar polovan to vec ode cifra gore i vec zalazis u cijene novih vozila
UmaX

#2264 Re: Uvoz auta

Post by UmaX »

sime_cipol wrote:

Znaci da je Golf klasa, benzinac od 120-150KS, da nije preso vise od 100k (pozeljno 50k), te da ima solidnu opremu, i tu ne mislim preseravanja tipa grijan volan i slicno. Da nije stariji od 4 godine. I naravno da izgleda potpuno kao nov. Eto takav bih auto. Pozeljno da je manje od 18k, jer valja uradit odmah neki servis, kupit gume, felge i slicno.

Prosli puta sam kupio sve to ali dizela, doduse bila je nesto veca kilometraza, 145k.

Ima dizela, toga se moze nac, ali benzinaca jok.
Last edited by UmaX on 14/02/2019 21:26, edited 1 time in total.
UmaX

#2265 Re: Uvoz auta

Post by UmaX »

mk ultra wrote:

O tome govorim
Cijene polovnih su bezobrazno otisle, a ako hoces dobar polovan to vec ode cifra gore i vec zalazis u cijene novih vozila
Bas to, i to skuplji benzinci od dizela jer ih ima malo, i 99% nisu iz uvoza nego ovdje od prvih vlasnika.
sime_cipol

#2266 Re: Uvoz auta

Post by sime_cipol »

UmaX wrote:
sime_cipol wrote:

Znaci da je Golf klasa, benzinac od 120-150KS, da nije preso vise od 100k (pozeljno 50k), te da ima solidnu opremu, i tu ne mislim preseravanja tipa grijan volan i slicno. Da nije stariji od 4 godine. I naravno da izgleda potpuno kao nov. Eto takav bih auto. Pozeljno da je manje od 18k, jer valja uradit odmah neki servis, kupit gume, felge i slicno.

Prosli puta sam kupio sve to ali dizela, doduse bila je nesto veca kilometraza, 145k.

To je nemoguća misija.
UmaX

#2267 Re: Uvoz auta

Post by UmaX »

Pa eto prosli put kupih sve to, ali dizela. Kod nas jest nemoguca misija, jer smo zadrti i glupi te samo dizele kupujemo. :mrgreen:
amar1994

#2268 Re: Uvoz auta

Post by amar1994 »

Eh jebi ga umax,nema ispod 27/28 takav,barem ne 2016 godista i mladje :D ,a i ono sto ima tsi smetljarija vecinom :skoljka:

Imas novog focusa 37800,1.0T :P
UmaX

#2269 Re: Uvoz auta

Post by UmaX »

Eto tacno mi dodje da odem u Njemacku i gore kupim auto. I ostanem. :lol: :lol: :lol:

Ovdje bi rekli, "jebo majku tek otiso a kupio auto vec". :mrgreen: :mrgreen:
sime_cipol

#2270 Re: Uvoz auta

Post by sime_cipol »

Ima Giulietta 1.4 TB
2017 i presla 10 000km.
25 000 KM, ali eto ustedit ces na gumama i servisima :D
Optimist

#2271 Re: Uvoz auta

Post by Optimist »

UmaX wrote:Eto tacno mi dodje da odem u Njemacku i gore kupim auto. I ostanem. :lol: :lol: :lol:

Ovdje bi rekli, "jebo majku tek otiso a kupio auto vec". :mrgreen: :mrgreen:
https://www.olx.ba/r/31499074/136978

Ispunjava li ovaj sve trazene uslove?
amar1994

#2272 Re: Uvoz auta

Post by amar1994 »

Ma on opele mjerka,a nema 1.4 turbo za te pare :D
HAVANA

#2273 Re: Uvoz auta

Post by HAVANA »

UmaX wrote:
sime_cipol wrote:

Ovo za 18000? Sa placenim carinom,pdv,homologacijom,prijavom...? I ja bi. :D Carina,pdv,homologacija i prevoz oko 6500 km,najmanje,ako ne podignu osnovicu.Da sam odes i da ti niko ne dovlaci moras kupiti za 5800 eura? Gdje? Odaj mi tajnu. Koje auto te klase uopste ima za tu cijenu sa tim kilometrima? Jebo mater te nije lada kalina sa 50000 km 2015 godina 5000 eura a ne sta drugo.
HAVANA

#2274 Re: Uvoz auta

Post by HAVANA »

amar1994

#2275 Re: Uvoz auta

Post by amar1994 »

HAVANA wrote::lol: :lol: zajebo sam se,nije 5000.
https://m.mobile.de/auto-inserat/lada-k ... ml?ref=srp
Havano,koliko na ovo jos ide troskova :D

https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/deta ... 4a5e8b640e
Post Reply