Uhapšen Jovan Divjak - EDIT: OSLOBODJEN!!!

Post Reply
ROTOR 9

#2251 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by ROTOR 9 »

Bosnolog., Pera Trta.. hvala na komentarima..
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#2252 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Pera Trta »

ROTOR 9 wrote:Bosnolog., Pera Trta.. hvala na komentarima..
Ma ništa. Vidiš kak'i je vakat doš'o, moramo da im se izvinjavamo što smo se branili...što ne odosmo kao ovce na klanje, kao toliko puta do sada...što tenkove naše crvene armije ne zasusmo cvijećem.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#2253 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by plain vanilla »

A sta cemo s cinjenicom da je i Divjak rekao da se temo desio zlocin i da neko mora odgovarati?
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#2254 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Pera Trta »

plain vanilla wrote:A sta cemo s cinjenicom da je i Divjak rekao da se temo desio zlocin i da neko mora odgovarati?
Ništa. Pljunućemo na Srebrenicu, Foču, Prijedor, Omarsku, na ono dijete u majčinoj utrobi iz Bratunca, čiji je ubica neki bitan kurac u RS-u i niko ga i ne goni, na Bijeljinu, Zvornik, tuzlansku Kapiju....i žalićemo što im ne pustismo da i u Sarajevu isto naprave. Ah, da...i na 10 000 Sarajevskih žrtava...
VjecitiStudent

#2255 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by VjecitiStudent »

valterbranisarajevo wrote:Oni su bili medicinari ali i aktivna vojna lica, osim te žene, i sigurno su bili naoružani, makar pištoljima...
I to je utvrdila koja istraga?
VjecitiStudent

#2256 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by VjecitiStudent »

Pera Trta wrote:
plain vanilla wrote:A sta cemo s cinjenicom da je i Divjak rekao da se temo desio zlocin i da neko mora odgovarati?
Ništa. Pljunućemo na Srebrenicu, Foču, Prijedor, Omarsku, na ono dijete u majčinoj utrobi iz Bratunca, čiji je ubica neki bitan kurac u RS-u i niko ga i ne goni, na Bijeljinu, Zvornik, tuzlansku Kapiju....i žalićemo što im ne pustismo da i u Sarajevu isto naprave. Ah, da...i na 10 000 Sarajevskih žrtava...
Wtf, i koja je onda razlika izmedju nas i njih?
Sto su oni imali vise oruzja ili ima jos nesto?
Cyrax

#2257 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Cyrax »

Pera Trta wrote:Šta je bilo na kraju sa ovim na transporteru? Sjećam se dobro ovog snimka i njegovog seljačkog kurčenja.
Nadam se da je ubrzo po zarobljavanju pođubrio neku njivu.
Zarobljen i poslije razmijenjen koliko sam ja cuo.
Cyrax

#2258 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Cyrax »

VjecitiStudent wrote:
Pera Trta wrote:
Wtf, i koja je onda razlika izmedju nas i njih?
Sto su oni imali vise oruzja ili ima jos nesto?
Razlika je sto smo mogli poubijati sve Srba sto je ostalo u Sarajevu ali nismo, ovo sam jedan banalan primjer ima toga jos.
ROTOR 9

#2259 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by ROTOR 9 »

koliko se sjecam bio je AID kao sluzba., pa iste SFOR rasturi., kao teroriste fakat.,napakovase svega patriotama.. jos se nekim danas sudi.. elem, bila ideja al je stranci sjebase.. klauni brate predstavaljaju narod.. zabavljaju mz i lokalnu bandu a narod klice.. Rijesenje je stanovnistvo vratit silom u skole.. a predstavnike vlasti gnjavit problemima 24 h..
Pera Trta

#2260 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Pera Trta »

Ovo je razlika druže...ovo je razlika:

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =3&t=22063
plain vanilla

#2261 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by plain vanilla »

Pera Trta wrote:
Istrazivanje dogadjaja u Doborovoljackoj nije pljuvanje ni po Srebrenici niti po jednoj zrtvi rata u BiH, i ne znam zasto to tako gledas..
Svako dijete je necije dijete, i nijedno nije manje vrijedno, mislim stvarno ne znam zasto si sve ti upleo u diskusiju.

Zlocin je zlocin, ma ko ga pocinio..ili cemo poceti napamet pravdati zlocine, a kriviti druge kad to isto rade?
Pera Trta

#2262 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Pera Trta »

Naoružani ubijeni vojnik za mene (a i za pravo, nadam se) nikad neće biti zločin.
Zarobljenik, žena, dijete...vojnik, ne.
Rat je, u ratu ljudi ginu. A svaki je poginuli nečije dijete, niko nije sa neba pao i iz zemlje ponikao.
A ti nisi neobaviještena, nego si zlonamjerna, ako ijedan od zločina genocida koje sam nabrojao, porediš sa ovim.
plain vanilla

#2263 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by plain vanilla »

Pera Trta wrote:Naoružani ubijeni vojnik za mene (a i za pravo, nadam se) nikad neće biti zločin.
Zarobljenik, žena, dijete...vojnik, ne.
Rat je, u ratu ljudi ginu. A svaki je poginuli nečije dijete, niko nije sa neba pao i iz zemlje ponikao.
A ti nisi neobaviještena, nego si zlonamjerna, ako ijedan od zločina genocida koje sam nabrojao, porediš sa ovim.
Ne, nego si ih ti stavio u istu recenicu, a ja sam ti pokusala reci da se to ne treba ni porediti.

Nisam neobavijestena, nisi ni ti..niti sam rekla da se u Dobrovoljackoj desio zlocin niti da nije, rekla sam da to Tuziteljstvo treba istraziti, i u tome ne vidim nista lose.

Mi mozemo nagadjati i karikirati, a cemu ako se tacno moze ustanoviti sta, kako i zasto se desilo?
Hemel

#2264 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Hemel »

da, cim su bile zrtve bilo je i zlocina. po toj logici je i data izjava.
cinjenica je da srbi nikako ne mogu da prihvate krivicu svog vojnog rukovodstva. isti slucaj je sa skojevskom u tuzli. u kamionima gdje se vozi vojska koja je i naoruzana, prevoze se i minsko eksplozivna sredstva i kada dodje do nereda, taj eksploziv uradi vise nego i jedna vojska.

u dobrovoljackoj se desilo slicno tako ali ne treba gledati samo taj dan sta se desavalo na jednoj mikro lokaciji. treba uzeti u razmatranje desavanja i prije 3. maja. ta vojska je uveliko bila neprijateljska pa jos i zarobljavanje predsjednika. sve je to bilo bure baruta i dovoljno je bio samo jedan pucanj da sve ide u pravcu koji se ne moze kontrolisati.
1gorstak

#2265 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by 1gorstak »

Pera Trta wrote:
1gorstak wrote:
Pera Trta wrote:Šta je bilo na kraju sa ovim na transporteru? Sjećam se dobro ovog snimka i njegovog seljačkog kurčenja. Nadam se da je ubrzo po zarobljavanju pođubrio neku njivu.
Likvidacija zarobljenog vojnika je ratni zlocin.
...reče jedan od onih što odobrava masovne egzekucije desetina hiljada kvislinških vojnika nakon WW2 od strane partizana.
ARBiH je djelovala u okviru Zenevskih konvencija, partizanima to nije puno znacilo. Mi smo svjesno prihvatili to da necemo imati prijeke sudove i "djubrenje" njiva lesevima zarobljenika. Odnosno, partizani i mi nismo igrali po istim pravilima, pa je zato moguce da podrzim likvidaciju ustase nakon sloma NDH, a da ne podrzim likvidaciju cetnika tokom ovog naseg rata.
BiH-x

#2266 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by BiH-x »

1gorstak wrote: podrzim likvidaciju ustase nakon sloma NDH, a da ne podrzim likvidaciju cetnika tokom ovog naseg rata.
Principijalno, nema sta :lol:
Pera Trta

#2267 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Pera Trta »

To ti gledaš sa čisto formalno-pravnog, a ne sa moralnog stanovišta? Lijepo.
Ne vjerujem da smo i mi stigli do tada da potpišemo te silne konvencije, ali nebitno.
1gorstak

#2268 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by 1gorstak »

Pera Trta wrote:Pljunućemo na Srebrenicu, Foču, Prijedor, Omarsku, na ono dijete u majčinoj utrobi iz Bratunca ....
Pa pljujes po njima onim komentarom kako je trebalo ubiti zarobljenog vojnika VRS. Istom se logikom vodi tebi slican lik u srpskom narodu koji Potocare spominje u kontekstu tvog "djubrenja" njive. Poenta je da ARBiH nije niti je trebala djelovati na sablonu zlocinacke VRS.
plain vanilla

#2269 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by plain vanilla »

Hemel wrote:
da, cim su bile zrtve bilo je i zlocina. po toj logici je i data izjava.
cinjenica je da srbi nikako ne mogu da prihvate krivicu svog vojnog rukovodstva. isti slucaj je sa skojevskom u tuzli. u kamionima gdje se vozi vojska koja je i naoruzana, prevoze se i minsko eksplozivna sredstva i kada dodje do nereda, taj eksploziv uradi vise nego i jedna vojska.

u dobrovoljackoj se desilo slicno tako ali ne treba gledati samo taj dan sta se desavalo na jednoj mikro lokaciji. treba uzeti u razmatranje desavanja i prije 3. maja. ta vojska je uveliko bila neprijateljska pa jos i zarobljavanje predsjednika. sve je to bilo bure baruta i dovoljno je bio samo jedan pucanj da sve ide u pravcu koji se ne moze kontrolisati.
ma sve ja razumijem, nisam bas toliko ni glupa :D n bezobrazna, samo ne vidim u cemu je problem da se slucaj istrazi i dokumentuje, pa da se lijepo utvrdi jesu li poginuli zrtve zlocina, zrtve okrsaja, rata, zrtvena jagnjad.. i da se ta prica jednom zauvijek zavrsi

I naravno da sve treba uzeti u obzir, nije se to desilo dok su rostiljali na Vrelu Bosne
1gorstak

#2270 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by 1gorstak »

Pera Trta wrote:To ti gledaš sa čisto formalno-pravnog, a ne sa moralnog stanovišta? Lijepo.
Upravo tako. Jer pazi, bilo je zarobljenih likova cija me smrt ne bi oneraspolozila, ali to nije bio moj privatni rat, bio sam dio neceg veceg od sebe. Ja nemam nista protiv smrtne kazne, ali ARBiH nije djelovala u tim okvirima i zato bi ubijanje zarobljenog vojnika VRS bilo ratni zlocin.
Bosnolog

#2271 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Bosnolog »

Divjak nije kopetentan da donese odluku o tome da li je bio ili nije bio zlocin, to jedino moze utvrditi pravosudni istrazni organi BiH,Ako ce mo po nekoj logici Divjak je upravo bio najvisi zvanicnik tadasnje TO RBiH RIK-u(Rukovodenju i Komandovanju) na licu dogadaja pa tako i najodgovorniji za ponasanja odbrambenih snaga u Dobrovoljackoj,mada je sve to bilo sve neuvezano u sistemu RIK-a jer smo jos uvijek bili vise samoorganizovani i u fazi nastajanja i formiranja a Divjak je bio dosta daleko od mjesta incidenta sto se moze vidjeti na snimku kada govori "Ne Pucaj".Takode smatrada je ono cekanje i zadrzavanje kolone stvorilo preduslove incidentne situacije,

Stoga i sam Divjak nije mogao utvrditi ko je prvi pucao i sta se desavalo u zadnjm dijelu agresorske kolone gdej se desio incident.Trabamo shvatiti da je povlacenje iz okruzene kasarne komande oblasti JNA bilo u stvari pregrupisavanje s ciljem izvlacenja iz okruzenja koriscenjem prljave teroristicke metode kidnapovanja predsjednika te drzave gdje su oni bili strana i okupacioa vojna sila u novonastaloj i medunarodno pirzantoj drzavi RBiH cime je ta ista drzava imala pravo da pobije sve i jednog tog zlikjovackog okupatora koji je do tad na istu napadao.Dozvoliti im da iznesu oruzje i MTS je bio cin izdaje ali i cin samovolje da bez odobrenja izvedu kompletno i ljudstvo i oruzje,a dogovor je bio da se samo Kukanjac i uzi dio komande izvuce za razmjenu Izetbegovica,njegove kcerke i Lagundzije.

Ako je neko zarobljen ili razoruzan pa ubijen to je cin ratnog zlocina a ako je neko ubijen u vozili sa oruzjem u ruci ili je otvarao vatru iz njega,to nema veze sa ratnim zlocinom i sam je bio legitiman cilj a JNA je bila agresorsko zlocnacko kvinsliska armada koja je do tada pobila na desetine hiljada civila u BiH i Hrvatskoj a od Aprila otvoreno napal RBiH,.....
Last edited by Bosnolog on 12/03/2011 05:48, edited 2 times in total.
plain vanilla

#2272 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by plain vanilla »

Bosnolog wrote:
Ako je neko zarobljen ili razoruzan pa ubijen to je cin ratnog zlocina a ako je neko ubijen u vozili sa oruzjem u ruci ili je otvarao vatru iz njega,to nema veze sa ratnim zlocinom i sam je bio legitiman cilj a JNA je bila agresorsko zlocnacko kvinsliska armada koja je do tada pobila na desetine hiljada civila u BiH i Hrvatskoj,.....
Dobrodosao Bosnolog

Ako je ..ako je..
Ne treba li onda taj dogadjaj ispitati i ustanoviti sta se dogodilo?
Bosanski_kralj

#2273 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Bosanski_kralj »

plain vanilla wrote: baruta i dovoljno je bio samo jedan pucanj da sve ide u pravcu koji se ne moze kontrolisati.
ma sve ja razumijem, nisam bas toliko ni glupa :D n bezobrazna, samo ne vidim u cemu je problem da se slucaj istrazi i dokumentuje, pa da se lijepo utvrdi jesu li poginuli zrtve zlocina, zrtve okrsaja, rata, zrtvena jagnjad.. i da se ta prica jednom zauvijek zavrsi

I naravno da sve treba uzeti u obzir, nije se to desilo dok su rostiljali na Vrelu Bosne[/quote]
Problem je u tome što ima 1000 drugih strašnijih stvari od Dobrovoljačke i niko to ne istražuje. Najednom se prioritet treba dati jednom incidentu, pored tolikih drugih ratnih zločina.

Vjerovatno i tužiteljstvo BiH ima neke prioritete u vezi s ratnim zločinima, prvo se rješavaju oni teži, a zatim ostali. Te zbog toga ovo i nije do sada završeno, a čak je i u Hagu utvrđeno da daljna istraga nije potrebna.
Bosnolog

#2274 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Bosnolog »

plain vanilla wrote:
Bosnolog wrote:
Ako je neko zarobljen ili razoruzan pa ubijen to je cin ratnog zlocina a ako je neko ubijen u vozili sa oruzjem u ruci ili je otvarao vatru iz njega,to nema veze sa ratnim zlocinom i sam je bio legitiman cilj a JNA je bila agresorsko zlocnacko kvinsliska armada koja je do tada pobila na desetine hiljada civila u BiH i Hrvatskoj,.....
Dobrodosao Bosnolog

Ako je ..ako je..
Ne treba li onda taj dogadjaj ispitati i ustanoviti sta se dogodilo?

Slazem se neka sud BiH zavrsi istragu i da svoje misljenje,mada je ovo smisljena hajka s ciljem pranja zlocinacke Srbije i njene uloge u agresiji na RBiH,....

Nadam se da ce Ganic,Divjak,Jurisic i svi oni kojie je Srbija poroganjala i drzala u logorima u Srbiji http://www.youtube.com/watch?v=ty4sMj75DNQ istu tuziti Strazburu jer ovo sto radi je nabacivanje lopte na volje Ganicu,Divjaku i svim njenim zrtvama. http://www.youtube.com/watch?v=dIM0rtB-1Ok&feature=fvsr

Licno sam ogorcen na nerad ili antidrzavni rad naseg pravosuda i mnistarstvala sigurnosti kao i MVP sto su dozvolili da se zlocinacka Srbija izivljava na gradanima i braniocima RBiH,...

Trebalo je biti obrnuto da srbijanski zlocinacki i planeri i pocinioci budu proganjani i hapseni do kraja zivota,ista ta Srbija gura prste u oci zrtvama velikosrbizma proganjauci svoje zetve,.....

Hvala Vanilla na dobrodoslici :mrgreen:
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#2275 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Da je bila obrnuta situacija, tj da su se borci A RBiH pod takvim usovima izvlacili, pitanje je da li bi i jedan ziv prosao. :?:
Poginulo je sest(6), a ne 40, 100 ili svi, sto se na kraju krajeva opet ima zahvaiti generau Divjaku i njemu potcinjenima s obzirom da JNA nije ispostovala dogovorene uslove izlaska. Opet kazem ,uvjeren sam da se ima zahvaliti generalu Divjaku i drugim prisutnim pripadnicima TO RBiH i policije sto nije bilo vise zrtava jer su koliko-toliko bili prisebni i uspjeli su da smire strasti u tom haosu.
Post Reply