Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
mericak

#2251 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by mericak »

Pa to me zbunjuje....One su sarene, znaci, ne mogu vise od 60 stepeni izdrzati, ali da li je to dovoljno visoka temperatura za kakicu?
CherryLips

#2252 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Sta su ustvari savremene platnene pelene?

To su pelene sivene od pamuka u obliku jednokratnih pelena. Kopcaju se pomocu cicka ili drikera. Ne bacaju se u smece vec se peru i ponovno koriste. Ne zahtjevaju peglanje i upotreba je jako jednostavna.

Vrste platnenih pelena:

1. Nepropusne pelene imaju sasiven vanjski nepropusni sloj za pelenu.

- AIO pelene (all in one) koje imaju sve u sebi (nepropusni sloj, umetak) i najlakse su za koristiti. Njihov umetak moze biti usiven u pelenu ili odvojiv.

- Pocket pelene koje imaju dzep u koji se umece umetak i tako se postize brze susenje pelene i samim tim i brze vracanje u ponovnu upotrebu..

2. Propusne pelene zahtjevaju cover (zastitne gacice) za koristenje pa postaju nepropusne. Takve pelene mogu biti

fitted (umetak usiven unutar pelene),

pocket (umetak se umece)

split (umetak je odvojen od pelene i stavlja se drikerima na pelenu)

Od tipova zavisi vrijeme susenja i jednostavnost upotrebe.

Velicine platnenih pelena i cover-a (zastitnih gacica)

OS = one size - beba ih koristi od rodjenja do odvikavanja

NB, S, M, L – beba ih koristi kad dostigne velicinu

Koliko je komada dovoljno?

Za koristenje samo platnenih pelena dovoljno je 20-25kom kako bi se prale svaki 3-4dan.

Za koristenje platnenih pelena i jednokratnih dovoljno je 10kom

Zastitnih gacica je dovoljno 3kom za svaku velicinu.

Koristenje pelena – bebu je potrebno premetati svakih 2-2,5 sata a nocu je mozete slobodno ostaviti u malo debljoj nocnoj varijanti. Pelene se lagano skidaju i stavljaju na bebu. Bebinu guzu nije potrebno tretirati bilo kakvim kremama. Mokre i prljave pelene nosite do kante za drzanje umjesto kante za smece. Ako ste presvukli bebu i osjetite da je kakila naravno da cete je odmah ponovo presvuci. Koristenje vlaznih maramica takodje nije potrebno. Beba se opere pamucnim krpicama i mlakom vodom ili pod mlazom vode. Ako je moguce ostaviti malo guzu da se vjetri.

Pranje i odrzavanje –Kupljene platnene pelene potrebno je namočiti u vodu 24 h kako bi prije prvog pranja postigle najveću moć upijanja. Nakon namakanja operite ih na 60ºC koristeći jednu kasiku deterdženta za pranje vesa.

Prljave pelene se drze u plasticnoj kanti sa poklopcem u suhom ili mokrom drzanju. Mokro drzanje je da napunite kantu vode i u njoj potapate prljave pelene.

Suho drzanje je da prljave pelene stavite u kantu.

Ako su pelene ukakane potrebno je isprati kaku, baciti je u solju i onda pelenu staviti u kantu. Mogu se koristiti i papirici koji se stave na pelenu koji pomazu da se kakica lakse odstrani i baci. Dečiju stolicu bi i sa jednokratnih pelena trebalo isprazniti u WC šolju, ali roditelji to uglavnom ne rade. Fekalije su prema SZO-u biološki opasan otpad.

Kada se napuni kanta ubacite pelene u masinu sa pranje, peru se na 60stepeni sa jako malo deterdzenta i bez omeksivaca. Umjesto omeksivaca mozete koristiti alkoholno sirce.

Poslije pranja pelene je potrebno prostrijeti da se suse i ovisno o vremenskim prilikama jako brzo ce biti spremne za novu upotrebu. Ne peglaju se. Dokazano je da se sve stetne bakterije ubijaju na 60stepeni pa se pelene ne otkuhavaju. Mogu se susiti u susilici.

Materijali za izradu pelena – pamuk, pamucni velur u odnosu 80:20, PUL - poliuletan laminat, vuna – koristi se za izradu zastitnih pelena tkz socker-a

Ekonomska racunica - Sve vise roditelja se odlucuje za koristenje savremenih platnenih pelena. Pored zdravlja djeteta ipak je prva finansijska strana. Koristenjem platnenih pelena stedite novac jer i pored novca ulozenog u kupovinu, pranje, struju mnogo je manja investicija nego stalna kupovina jednokratnih pelena. Racunajuci paket platnenih pelena od 20kom*prosjecna cijena od 18-20KM = 360-400KM za cijeli pelenaski staz. Kupovinom jednokratnih trosi se mjesecno u prosjeku 2paketa = 70-80KM *24mj min (neka djeca nose pelene i do 3-4godine) = 1680 – 1920KM a ta brojka raste ako se dijete nije odviklo sa 24mj. Razmislite da sav taj novac polozite na djetetovu knjizicu ili osiguranje. A da ne racunam jos drugu cinjenicu da iste pelene moze koristiti i drugo dijete.

Sta je sa zdravljem beba? Na mnogim reklamama za klix pelene poticu da je suha guza = zdrava guza. Bebina guza u platnenim pelenama nije ni mokra ni suha vec blago vlazna. Pelena upija tekucinu i drzi je unutar slojeva. I to bebi ne smeta. Istraživanja su pokazala da je pojava pelenskog osipa neovisna o vrsti pelena, jednokratnima ili platnenima, ali je direktno ovisna o ucestalosti mijenjanja pelena. klix pelene upijaju veliku kolicinu tekucine sto uzrokuje da ih roditelji mjenjaju rjedje. Pošto dijete u jednokratnim pelenama nije svjesno svojih fizioloških funkcija, jer se tekucina odmah upije - djeca koja koriste klix pelene puno kasnije se odviknu od pelena. Nekad je bilo nezamislivo da dijete troši XXL pelene do 3 i više godina, sad je to uobicajena pojava.

Pregrijavanje od 1° C koje se dogada u jednokratnim pelenama s plasticnim vanjskim slojem, u vrijeme kad se djecacima još razvijaju testisi, može utjecati na kasniju plodnost.

U platnenim pelenama koza dise.

Bebini intimni dijelovi su u kontaktu s pelenama 24 sata na dan, 2 i pol godine (majke, zamislite da morate klix higijenske uloške nositi toliko dugo!). klix pelene sadrže niz hemikalija, od hidrogelova kojima se postižu visokoupijaju a svojstva, do nekih u tragovima koje su cak visokotoksicne. Dokazana je otrovnost klix pelene ako dodje do njenog otvaranja i gutanja.

Platnene pelene omogucuju i bolji razvoj kukova od jednokratnih zbog svoje sirine i velicine.

Sta je sa prirodom?Zamislite samo gomilu odpada koje bacaju roditelji svaki dan koristeci klix pelene. Koliko godina ce proci dok se ne raspadnu... Koliko je hemikalija iskoristeno pri njihovom pravljenju. klix pelene se ne mogu reciklirati niti ponovno koristiti.
CherryLips

#2253 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Ovo je sa stranice mybabysaurus,na ovo sam naletila kad sam pocela citati o pelenama:)
Alhemicarkaa

#2254 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Mene je od pamučnih odvratilo upravo to ne peglaju se i peru na 60 stepeni. Ono, wtf, mojoj bebi ponekad pređe na onu tetra, ili se ukaki na nju kad je skinemo, koje su to muke oprati, sa jedne nije se fleka skinula ni nakon dva otkuhavanja.
A to ne peglaju se, ja bebi peglam i čarapice, prema tome nula poena ne peglaju se.
sabanss

#2255 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by sabanss »

Pitanje pamucnih pelena je pitanje volje.

Da su zdravije, jesu.

Da su ekonomicnije, jesu.

Usudicu se reci i da su lakse za koristenje, otkuhas na 90', peglanje nije potrebno.

Koristili smo supruga i ja za oboje djece obicne tetre i osim malo vise pranja sve ok. Bebe nisu imale problema ni sa infekcijama ni alergijama ni osipom. Ustedu u parama necu ni spominjati. Da se razumijemo radi se o obisnim tetra ne ovim sivenim.
niko_niko_kao_ja

#2256 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by niko_niko_kao_ja »

po meni su obicne tetra pelene bolja opcija nego ove sivene, bar se mogu otkuhati.
radenska

#2257 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Posljednji ciklus 26. aprila. Trebala dobiti 21. maja ali ne dobijem taj dan. Isla jucer kod Masica zbog moguceg steriliteta (pokusavamo vec neku godinu dana), on kaze da je po njemu sve uredu kod mene, poslao muza na spermatogram koji treba sutra da radi. E sad ja danas kako vec nisam dobila kupim test, uradim ga u dva popodne i ostavim u torbu uvjerena da je negativan kao i svaki mjesec prije. Pogledam nakon 10 minuta, kad ono dvije crtice. Nisam mogla da vjerujem. Ponovo jedan sad radila i on dvije crtice.

Ja ne znam sta da mislim, nista ja ne osjecam apsolutno. Kako doktor nije posumnjao kad je ultrazvucno pregledao. Sta sad da radim
swirl

#2258 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by swirl »

radenska wrote:Posljednji ciklus 26. aprila. Trebala dobiti 21. maja ali ne dobijem taj dan. Isla jucer kod Masica zbog moguceg steriliteta (pokusavamo vec neku godinu dana), on kaze da je po njemu sve uredu kod mene, poslao muza na spermatogram koji treba sutra da radi. E sad ja danas kako vec nisam dobila kupim test, uradim ga u dva popodne i ostavim u torbu uvjerena da je negativan kao i svaki mjesec prije. Pogledam nakon 10 minuta, kad ono dvije crtice. Nisam mogla da vjerujem. Ponovo jedan sad radila i on dvije crtice.

Ja ne znam sta da mislim, nista ja ne osjecam apsolutno. Kako doktor nije posumnjao kad je ultrazvucno pregledao. Sta sad da radim
Idi opet kod doktora. I sa srecom :)
vanad

#2259 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

@radenska Doktor kod sumnje trudnoce narucuje tek oko 8 sedmice jer upravo se prije tova slabo vidi na utz. Ako si nestrpljiva, a vjerujem da jesi, ovako rano se vidi samo preko krvi. Inace ja svoje trudnoce nisam prepoznala drugacije nego preko testa. Umor poceo poslije osme sedmice a mucnine nikako.
radenska

#2260 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

ja sam potpuno zbunjena.
shipak

#2261 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by shipak »

radenska nemoj biti zbunjena. ako ti je zadnja menstruacija bila 26.4. sada si tek 4 sedmice trudna, to se ne vidi na uzv. čak se i sa 6 sedmica nekad ne vidi.
nadam se da je u pitanju trudnoća ako ste to željeli. ostaje ti jedino da budeš strpljiva i sačekaš koju sedmicu pa opet odeš kod dr.
radenska

#2262 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

ma tako ce i biti, neka nek stoji jos malo, a evo treci test na jutarnju mokracu pokazuje dvije crtice. A mnogo zelimo trudnocu ehhe
suza81

#2263 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by suza81 »

Nemoguce da su svi ti testovi pogrijesili. Trudni ste :thumbup:
Opusti se i uzivaj u svemu sto dolazi!
niko_niko_kao_ja

#2264 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by niko_niko_kao_ja »

radenska to je to. :-D cestitam :-D
mericak

#2265 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by mericak »

Testovi mogu pogrijesiti da pokazuju negativno, ali da pokazuju pozitivno a da nisi trudna - to bi morao biti extreman poremecaj hormona, za koji jos nikad u praksi nisam cula. Ako ce te to utjesiti, ja od 2000. pa na ovamo samo uradila mali milion testova razlicitih vrsta, borim se sa teskim oblikom PCOS, debljinom i inzulinskom rezistencijom....U tih 12 godina i 2 miliona tetova :-D , samo su 2 puta bile II i oba puta su pokazale istinsku trudnocu.
nova_korisnica

#2266 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by nova_korisnica »

radenska wrote:Posljednji ciklus 26. aprila. Trebala dobiti 21. maja ali ne dobijem taj dan. Isla jucer kod Masica zbog moguceg steriliteta (pokusavamo vec neku godinu dana), on kaze da je po njemu sve uredu kod mene, poslao muza na spermatogram koji treba sutra da radi. E sad ja danas kako vec nisam dobila kupim test, uradim ga u dva popodne i ostavim u torbu uvjerena da je negativan kao i svaki mjesec prije. Pogledam nakon 10 minuta, kad ono dvije crtice. Nisam mogla da vjerujem. Ponovo jedan sad radila i on dvije crtice.

radenska,
http://www.babycenter.de/tools/duedate/
na ovoj stranici sam ubacila tvoj zadnji ciklus i trajanje ciklusa od 28 dana i izracunao ti je da ti je termin aBd 31.01.2013..odnosno da si sada u 4. sedmici...tako da se jos malo strpi i onda za jedno 3 sedmice ponovo kod dr pa ce se i na uz lijepo vidjeti :) nemoj se samo izludjivati :)

imam pitanje za vas cure...meni je konstatovano da nemam antitijela toksoplasmoze...mozda malo glupo pitanje, ali sta jedete za dorucak? meni je vise dojadilo hljeb i sirni namaz ili hljeb i sir...slatki dorucak mozete zaboraviti jer mi je muka :( imala sam uzasne mucnine prvih 14.sedmica, sad je malo lakse...ali jos uvijek nije proslo :(
shpitzza

#2267 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by shpitzza »

Postovane moje ,molim vas za savjet, i izvinite ako fulam temu..Posto imam ugovor na odredjeno vrijeme od pocetka skolske godine do 15.08.12 a termin poroda 15.09.12,molim vas da mi pojasnite koji se prosjek plata uzima u obzir prilikom obracina: prosjek mojih zadnjih 6 plata,prosjek plate na nivou federacije ili prosjek plate na nivou kantona?
Ovo mi je veoma bitna informacija da bi znala na koju platu cu uplatiti sebi doprinose za ovaj zadnji mjesec do poroda.

Iz ZE DO kantona sam ,i zanima me koliko se obracunava 70 ili 80 %

puno vam hvala.
ciki4

#2268 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by ciki4 »

Radenska čestitam!!! Zamisli, ja ti davala inf. oko steriliteta jer se i ja liječim već neko vrijeme, kad ono :shock: +. I to ne samo kod tebe :-D ! I ja trudna, zamisli! Isto sam trebala dobiti oko 20-tog, ništa, odmah se javim svom dr. na Jezru, izvadim krv, beta pokazala trudnoću, za dva dana se uduplala, sad i ja čekam prvi uzv, nadam se da će sve biti aBd o.k. Hoćeš ti kod Mašića?
swirl

#2269 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by swirl »

shpitzza wrote:Postovane moje ,molim vas za savjet, i izvinite ako fulam temu..Posto imam ugovor na odredjeno vrijeme od pocetka skolske godine do 15.08.12 a termin poroda 15.09.12,molim vas da mi pojasnite koji se prosjek plata uzima u obzir prilikom obracina: prosjek mojih zadnjih 6 plata,prosjek plate na nivou federacije ili prosjek plate na nivou kantona?
Ovo mi je veoma bitna informacija da bi znala na koju platu cu uplatiti sebi doprinose za ovaj zadnji mjesec do poroda.

Iz ZE DO kantona sam ,i zanima me koliko se obracunava 70 ili 80 %

puno vam hvala.
Uzima se prosjek zadnjih 6 placa, a postotak koji se uzima je razlicit od kantona do kantona.
radenska

#2270 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

ciki4 wrote:Radenska čestitam!!! Zamisli, ja ti davala inf. oko steriliteta jer se i ja liječim već neko vrijeme, kad ono :shock: +. I to ne samo kod tebe :-D ! I ja trudna, zamisli! Isto sam trebala dobiti oko 20-tog, ništa, odmah se javim svom dr. na Jezru, izvadim krv, beta pokazala trudnoću, za dva dana se uduplala, sad i ja čekam prvi uzv, nadam se da će sve biti aBd o.k. Hoćeš ti kod Mašića?
Ma ja bila trudna po obom kalendaru neke 3 sedmice, taj dan trebala dobiti kad me je on pregledao. I on mi govori kao vidim ti po jajnicima da trebas dobiti hehe. Ja evo test jutros kad trudna. Jos ga ostavila u torbu misleci da nema nista od toga. A kod Masica sam. Jedva dosla do njeg heh.

Nego jel koja od vas pila one vitamine folne kiseline i da li su vam to doktori preporucivali. Moja rodica je to sve vrijeme pila (doduse u Njemackoj) pa ne znam kakva je ovdje procedura.
radenska

#2271 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

ciki4 wrote:Radenska čestitam!!! Zamisli, ja ti davala inf. oko steriliteta jer se i ja liječim već neko vrijeme, kad ono :shock: +. I to ne samo kod tebe :-D ! I ja trudna, zamisli! Isto sam trebala dobiti oko 20-tog, ništa, odmah se javim svom dr. na Jezru, izvadim krv, beta pokazala trudnoću, za dva dana se uduplala, sad i ja čekam prvi uzv, nadam se da će sve biti aBd o.k. Hoćeš ti kod Mašića?

I da. cestitam :D :D
Da znate kako se muz obradovao sto ne mora raditi spermatogram. Jutros me onako grli, govori sto ne obujem carape hahaha. Reko rano si poceo :lol: :lol:
ciki4

#2272 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by ciki4 »

Folnu ja počela čim je beta pokazala T, svaki dan po 1. Odmah bi i ti trebala, to se pije i prije, dok radiš na bebi, al ja nisam jer nisam se ni u snu nadala :-) . One mogu bez recepta, imaš ih u svakoj apoteci, oko 5 KM.
nova_korisnica

#2273 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by nova_korisnica »

pij folnu kiselinu obavezno! nju trebas poceti piti vec od momenta kad planiras da zatrudnis...vidi u apoteci ima li u kombinaciji sa jodom...folna i jos su ti najvazniji na pocetku...

ja sam je pocela piti u 6. sedmici jer se jednostavno desilo da zatrudnim, ali rekla mi je doktorica da nije toliko strasno sto sam malo zakasnila, bitno je da je pijem :)
ciki4

#2274 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by ciki4 »

kakavdanakneiskustvu wrote:šta ako doktor ne spominje da se treba piti folna kiselina?
Onda je zaboravio :D
CherryLips

#2275 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Cestitam novim trudnjacama,opet nas ima...:)
Post Reply