Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
preludezalude
#2251 Re: Terenci i mehanika
Ok. Ne ide ni meni moj 4.7 preko 20 benzina po gradu. Uglavnom je to 19 l. Ja sam govorio za potrosnju plina po gradu da je kod mene 22 litra. Morat cu pronaci sliku i postaviti na koliko sam uspio skinuti potrosnju benzina na otvorenom.
- kreso_atac
#2252 Re: Terenci i mehanika
potrošnja plina i benzina bi i morala bit ista ako je sve OK i bez "redukcija snage" što se naposlijetku očituje u nepravilnoj smjesi
-
preludezalude
#2253 Re: Terenci i mehanika
Znaci tvoje misljenje je da bi se mogla uraditi korekcija i da spustim potrosnju. Planirao sam slijedeci mjesec otici do servisa i da vidi kako bi to islo da jos malo spustim potrosnju.
Kreso, reci mi kako ovaj mehanicki visko funkcionise. Da li on radi po principu ukljuceno-iskljuceno ili ovisno od temperature ubrzava-usporava?
Kreso, reci mi kako ovaj mehanicki visko funkcionise. Da li on radi po principu ukljuceno-iskljuceno ili ovisno od temperature ubrzava-usporava?
-
preludezalude
#2254 Re: Terenci i mehanika
Evo jedna slika potrosnje mog 4.7 granda na otvorenom, relacija Tuzla-Brcko. Ekonomicna voznja.

-
Selmir_Tz
#2255 Re: Terenci i mehanika
Pa to nije nikakva potrošnja za tako veliki motor. Jel to na plinu ili benzinu? AKo je plin, to je još malo pa džabe. :
-
Selmir_Tz
#2256 Re: Terenci i mehanika
Pošto nikako ne mogu da se oslobodim iracionalne želje da imam Jeep-a, šta mislite o ovome?
http://goo.gl/2krTX
Usput, kako kupujete dijelove preko Ebay? Kako to ide inače, može li neko da mi objasni proceduru?
Sad gledam cijene, pa jbte zar je moguće da su dijelovi ovako jeftini??
Distributivni lanci
http://www.ebay.com/itm/1999-2002-4-7-D ... 31&vxp=mtr
Klipovi:
http://www.ebay.com/itm/Jeep-Cherokee-W ... 62&vxp=mtr
http://goo.gl/2krTX
Usput, kako kupujete dijelove preko Ebay? Kako to ide inače, može li neko da mi objasni proceduru?
Sad gledam cijene, pa jbte zar je moguće da su dijelovi ovako jeftini??
Distributivni lanci
http://www.ebay.com/itm/1999-2002-4-7-D ... 31&vxp=mtr
Klipovi:
http://www.ebay.com/itm/Jeep-Cherokee-W ... 62&vxp=mtr
-
Kiberluskoni
#2257 Re: Terenci i mehanika
Naravno da je moguće. Još znaš šta kupuješ (recimo sealed power klipovi su vrhunski), imaš izbor da uzmeš od economy dijelova koji su budzašto do performance dijelova koji su bolji od prve ugradnje. Master rebuild kit za 4.0 je oko 500 dolara a u njemu je apsolutno sve (klipovi, dihtunzi, ležajevi, lanac i zupčanici, hidro podizači, uljna pumpa...). Recimo, kod nas je za 1.9 tdi VW-a klip sa karikama (jedan komad) 200 KM, pa skontaj.
"Problem" sa Jeepom koji se javlja poslije je taj da uskoro imaš listu želja šta bi ugradio, jer je aftermarket podrška sa svim silnim dijelovima i dodatcima (lift kitovi i slične džidže) nevjerovatna. Čitava ideja oko Jeepova je "built, not bought" i zbog toga i imaš ptičijeg mlijeka na tržištu.
Imaš jaku puno stranica i ebay radnji koje se bave ovim stvarima. Nezgodni su samo veći dijelovi karoserije i stakla, a ostalo se itekako isplati.
"Problem" sa Jeepom koji se javlja poslije je taj da uskoro imaš listu želja šta bi ugradio, jer je aftermarket podrška sa svim silnim dijelovima i dodatcima (lift kitovi i slične džidže) nevjerovatna. Čitava ideja oko Jeepova je "built, not bought" i zbog toga i imaš ptičijeg mlijeka na tržištu.
Imaš jaku puno stranica i ebay radnji koje se bave ovim stvarima. Nezgodni su samo veći dijelovi karoserije i stakla, a ostalo se itekako isplati.
-
preludezalude
#2258 Re: Terenci i mehanika
Ovo je na benzin. Slikano onaj dan kad sam isao na ugradnju plina. Nisam vise nikad uspio ovako spustiti potrosnju, ali nisam se nesto ni trudio. Bit je da se ipak moze spustiti potrosnja ekonomicnom voznjom. Nije problem ni nabiti potrosnju na otvorenom na 15 litara.Selmir_Tz wrote:Pa to nije nikakva potrošnja za tako veliki motor. Jel to na plinu ili benzinu? AKo je plin, to je još malo pa džabe. :
-
BISCANIN2
#2259 Re: Terenci i mehanika
ebay majka ,sve preko e bay a na ovom forumu imaš detaljno upustvo kako ,pogledaj moj listing zamjenjenih djelova sve e bay .
Jeep he he he ,žena i djeca jednom kad sjednu ,ljubiće te svaki dan da ih jošš malo provozaš .
Jeep he he he ,žena i djeca jednom kad sjednu ,ljubiće te svaki dan da ih jošš malo provozaš .
-
Selmir_Tz
#2260 Re: Terenci i mehanika
Gdje je to objašnjenje za ebay?
-
Selmir_Tz
#2261 Re: Terenci i mehanika
Ma ne bih ja bolovao od tih nadogradnji, bilo bi mi bitno samo da mogu da ga popravim ako nešto rikne. Ne znam kako to opisati, toliki me nešto vuče na Jeepa, sama pomisao na tu veličinu, ogroman motor, snagu...Kiberluskoni wrote:Naravno da je moguće. Još znaš šta kupuješ (recimo sealed power klipovi su vrhunski), imaš izbor da uzmeš od economy dijelova koji su budzašto do performance dijelova koji su bolji od prve ugradnje. Master rebuild kit za 4.0 je oko 500 dolara a u njemu je apsolutno sve (klipovi, dihtunzi, ležajevi, lanac i zupčanici, hidro podizači, uljna pumpa...). Recimo, kod nas je za 1.9 tdi VW-a klip sa karikama (jedan komad) 200 KM, pa skontaj.
-
grabber
#2262 Re: Terenci i mehanika
moje obje slike su potrošnja pri vožnji na plinSelmir_Tz wrote:Pa to nije nikakva potrošnja za tako veliki motor. Jel to na plinu ili benzinu? AKo je plin, to je još malo pa džabe. :
-
preludezalude
#2263 Re: Terenci i mehanika
A da li ti stvarno toliko trosi plina. Meni dok vozim na plin, po gradu, board pokazuje 19 litara, ali stvarno stanje je 22 litra.grabber wrote:moje obje slike su potrošnja pri vožnji na plinSelmir_Tz wrote:Pa to nije nikakva potrošnja za tako veliki motor. Jel to na plinu ili benzinu? AKo je plin, to je još malo pa džabe. :
-
Selmir_Tz
#2264 Re: Terenci i mehanika
Ima li neko iskustva sa Opel Frontera B, modeli od 2002. godine? Uvoz nekog Jeep-a, Hyundai, Nissan ili Mitsubishi-ja bi me skupo kostao posto svi meni "dodstupni" SUV-ovi tih proizvodjača dolaze izvan EU pa bi na njih isla puna vrijednost carine, dakle nekih 15%+17% PDV a to je vec bas mnogo.
Sa druge strane, razmišljao sam o nekom VW Passat, Golf 4, Skoda Octavia sa 4motion pogonom ali tu opet dobijem nekakav "4x4" i vrlo mali klirens a on mi je zbog lokacije bitan jer zbog klirensa moram da čistim dobrih 100m puta od kuce do glavnog puta po kojem, u principu, mogu i sa Fiatom da prodjem sa lancima (nagib nije veliki) ali čim padne 15cm snijega ne pomaže ni to. Glavni put kroz selo se takodje jako loše održava i uvijek je zadnji na redu za čišćenje. Gledao sam na YT dosta snimaka na kojim Frontera sa običnim zimskim gumama bez problema prolazi kroz 20-30cm snijega a meni bas to treba. Jes da treba 10-15 puta godisnje al svaki dan treba ici na posao u 6 ujutru.
Jedini SUV koji se moze uvesti bez carine je Frontera B, posebno mi je zanimljiviv 2.2DTI a ima i nekih benzinaca koji bi bilo dobri za ugradnju plina. Jel neko vozio Fronteru, ali samo B me zanima?
Opet vi mene isprepadaste sa potrošnjom. Taman se zagrijem za Jeep i onda vidim da se spominju potrošnje od 20+ litara i padnem u depru

Sa druge strane, razmišljao sam o nekom VW Passat, Golf 4, Skoda Octavia sa 4motion pogonom ali tu opet dobijem nekakav "4x4" i vrlo mali klirens a on mi je zbog lokacije bitan jer zbog klirensa moram da čistim dobrih 100m puta od kuce do glavnog puta po kojem, u principu, mogu i sa Fiatom da prodjem sa lancima (nagib nije veliki) ali čim padne 15cm snijega ne pomaže ni to. Glavni put kroz selo se takodje jako loše održava i uvijek je zadnji na redu za čišćenje. Gledao sam na YT dosta snimaka na kojim Frontera sa običnim zimskim gumama bez problema prolazi kroz 20-30cm snijega a meni bas to treba. Jes da treba 10-15 puta godisnje al svaki dan treba ici na posao u 6 ujutru.
Jedini SUV koji se moze uvesti bez carine je Frontera B, posebno mi je zanimljiviv 2.2DTI a ima i nekih benzinaca koji bi bilo dobri za ugradnju plina. Jel neko vozio Fronteru, ali samo B me zanima?
Opet vi mene isprepadaste sa potrošnjom. Taman se zagrijem za Jeep i onda vidim da se spominju potrošnje od 20+ litara i padnem u depru
- kreso_atac
#2265 Re: Terenci i mehanika
Kratkoročno: DA. Dugoročno će pokvariti mapu u adaptivnoj memoriji PCM-a što vodi opet većoj potrošnji nego inače, pa i kvaru motora (siromašna smješa je jako opasna dugoročno gledajući).preludezalude wrote:Znaci tvoje misljenje je da bi se mogla uraditi korekcija i da spustim potrosnju. Planirao sam slijedeci mjesec otici do servisa i da vidi kako bi to islo da jos malo spustim potrosnju.
Visko ventilator je "variable speed", kako se motor zagrijava lamelice više pritišću zamašnjak i brže se vrti.
Što se tiče pokazivanja na boardu pri potrošnji plina, kod novih sekvent uređaja koji direktno prate i mapiraju ponašanje PCM-a pokazivanje mora skoro idealno kao i stvarna situacija. Tako da ako ne pokazuje dobro potrošnju mogu biti dvije varijante: da ne računaš dobro kada "ručno" mjeriš potrošnju, ili što je manje vjerovatno da board ne pokazuje dobro, ali u tom slučaju ne pokazuje dobro ni benzin ni plin, i tad obično pokazuje neke lude cifre, a ne u litar-dva-tri razlike.
-
preludezalude
#2266 Re: Terenci i mehanika
Sto se tice borda i potrosnje, pokazuje tacno potrosnju benzina. Vozio sam granda mjesec dana samo na benzin (tada jos nisam imao plin ugradjen). Potrosnja po gradu je 19 litara benzina i bord pokazuje tacno. Kako sam plin ugradio, potrosnja po bordu je ostala ista 19 litara, ali u stvarnosti je 22 litra plina.
-
Selmir_Tz
#2267 Re: Terenci i mehanika
Jel zna nek čiji motor nosi Frontera B 2.2DTI? Nigdje ne mogu da nadjem ko je proizvodjač tog motora.
- kreso_atac
#2268 Re: Terenci i mehanika
Kako mjeriš potrošnju plina "stvarnu"? Papir i olovka i vjeruješ da je to tačnije od boarda koji pokazuje ispravno potrošnju benzina a pritom plinska instalacija mapira PCM? Iskreno, meni ne izgleda kao realna opcija topreludezalude wrote:Sto se tice borda i potrosnje, pokazuje tacno potrosnju benzina. Vozio sam granda mjesec dana samo na benzin (tada jos nisam imao plin ugradjen). Potrosnja po gradu je 19 litara benzina i bord pokazuje tacno. Kako sam plin ugradio, potrosnja po bordu je ostala ista 19 litara, ali u stvarnosti je 22 litra plina.
-
preludezalude
#2269 Re: Terenci i mehanika
Ja bi volio da si ti u pravu. Ja uvijek sipam plin do cepa i ponistim kilometrazu. Kad slijedeci put sipam plin do cepa, obracunam nasuti plin sa predjenom kolometrazom i to je to. Mozda mi negdje plin curi pa na kraju ispadne veca potrosnja???kreso_atac wrote:Kako mjeriš potrošnju plina "stvarnu"? Papir i olovka i vjeruješ da je to tačnije od boarda koji pokazuje ispravno potrošnju benzina a pritom plinska instalacija mapira PCM? Iskreno, meni ne izgleda kao realna opcija topreludezalude wrote:Sto se tice borda i potrosnje, pokazuje tacno potrosnju benzina. Vozio sam granda mjesec dana samo na benzin (tada jos nisam imao plin ugradjen). Potrosnja po gradu je 19 litara benzina i bord pokazuje tacno. Kako sam plin ugradio, potrosnja po bordu je ostala ista 19 litara, ali u stvarnosti je 22 litra plina.
- kreso_atac
#2270 Re: Terenci i mehanika
Pumpadzije cesto "kradu" na brojacima pa postoji ta opcija, a i ventil na boci ne zatvori uvijek na istom pritisku, i mozes sipat par litara vise i nakon sto ventil zatvori
-
530i
#2271 Re: Terenci i mehanika
Opelov motor koji je išao u Astru, Vectru, Omegu. Čim su mogli zamijenili su ga talijanskim 1.9JTD motorima...Selmir_Tz wrote:Jel zna nek čiji motor nosi Frontera B 2.2DTI? Nigdje ne mogu da nadjem ko je proizvodjač tog motora.
- iceman ze
#2272 Re: Terenci i mehanika
Da li je neko lijepio hladnjak u Grandu?
Na vrhu pusta pomalo tecnost, u vidu mlaza injekcije. Postoji li neko jeftinije rjesenje'?
Na vrhu pusta pomalo tecnost, u vidu mlaza injekcije. Postoji li neko jeftinije rjesenje'?
-
preludezalude
#2273 Re: Terenci i mehanika
Imao sam ja problema nekad davno ne sa grandom, ali sa hondom. Takva curenja sam rjesavao sa "Aqua kit". Ima u boje i lakovi ili gdje ima vodo materijal.
-
Selmir_Tz
#2274 Re: Terenci i mehanika
Moze li neko da mi kaze gdje se na forumu moze naci uputstvo za kupovinu preko Ebay? Ja sam jos prosle godine napravio nalog na Ebay.de (njemački), sve bilo regularno, doslo mi pismo iz Njemačke sa username i password ali nikad se nisam mogao ulogovati, kaze mi da je prijava iz moje zemlje nemoguća.
-
BISCANIN2
#2275 Re: Terenci i mehanika
http://www.klix.ba/forum/ebay-vasa-iskustva-t81292.html
Evo ap lagano prostudiraj ,i ja sam odavde krenuo ,tako da sad narucujem od čizama,pidžama,dijelova za jeep itd.
Evo ap lagano prostudiraj ,i ja sam odavde krenuo ,tako da sad narucujem od čizama,pidžama,dijelova za jeep itd.