Ovako, nedavno sam dobio Telecomov Galaxy SII i zanima me kako ga mogu updateat na najnoviju verziju (2.3.6 ili .7?) pošto je trenutno na 2.3.4? Volim misliti za sebe da sam solidno tehnički potkovan, ali još uvijek učim oko Androida šta je šta
Android OS
Moderator: Benq
-
BadBoy
#2251 Re: Android OS
Pozdrav prisutnim na temi 
Ovako, nedavno sam dobio Telecomov Galaxy SII i zanima me kako ga mogu updateat na najnoviju verziju (2.3.6 ili .7?) pošto je trenutno na 2.3.4? Volim misliti za sebe da sam solidno tehnički potkovan, ali još uvijek učim oko Androida šta je šta
Ima nekih bootloadera, PDA firmware, Phone firmware, CSC ma drama tako da ne znam šta je sa čim kompatibilno. Hvala svima na pomoći, a apple fanboyi imajte milosti 
- Quaresma
#2252 Re: Android OS
odi na xda forum, nadji svoj telefon tamo i vidi, a inace ide preko odina, prebacis telefon u download mode, pokrenes odin, (spojis mob s usb na pc) i ubacis zavisi kako kad koliko fileova u odin, stisnes start i on ti flasha, kad ti zavrsi tj upalis telefon odradis factory reset i eto ga 
-
BadBoy
#2253 Re: Android OS
Aha, taj dio sam manje-više i sam skontao. Jesu li ovi Telecomovi telefoni zaključani ili bilo šta tako što bi moglo uništiti telefon? Provjerio sam sa onim SIM LOCK kodom i piše samo da je Network Lock on a ostali su OFF, ali nisam uspio naći informacije šta koji znači.Quaresma wrote:odi na xda forum, nadji svoj telefon tamo i vidi, a inace ide preko odina, prebacis telefon u download mode, pokrenes odin, (spojis mob s usb na pc) i ubacis zavisi kako kad koliko fileova u odin, stisnes start i on ti flasha, kad ti zavrsi tj upalis telefon odradis factory reset i eto ga
- _Reds_
#2254 Re: Android OS
Mislim da pravo mora rootati telefon.Quaresma wrote:odi na xda forum, nadji svoj telefon tamo i vidi, a inace ide preko odina, prebacis telefon u download mode, pokrenes odin, (spojis mob s usb na pc) i ubacis zavisi kako kad koliko fileova u odin, stisnes start i on ti flasha, kad ti zavrsi tj upalis telefon odradis factory reset i eto ga
Dakle, kao što je Quresma rekao moraš prvo naći odgovarajući ROM na XDA forumu. Nađes tamo svoje telefon pa vidis koji ROM-ovi imaju za njega. Imas čak tamo i ICS (4-vorku Android).BadBoy wrote:Pozdrav prisutnim na temi
Ovako, nedavno sam dobio Telecomov Galaxy SII i zanima me kako ga mogu updateat na najnoviju verziju (2.3.6 ili .7?) pošto je trenutno na 2.3.4? Volim misliti za sebe da sam solidno tehnički potkovan, ali još uvijek učim oko Androida šta je štaIma nekih bootloadera, PDA firmware, Phone firmware, CSC ma drama tako da ne znam šta je sa čim kompatibilno. Hvala svima na pomoći, a apple fanboyi imajte milosti
Android je inače Open Source, pa developeri izdaju svoje verzije ROM-ova, jer često ove fabricke vuku previse baterije, imaju neke mane i tako to. AKo želiš fabrički firmware, onda vidi na telefonu koji je posljedni dostupan za tvoj telefon.
Većinom ovih stvarčica se gubi garanacija, al se opet stvari mogu vratiti na nulu, tako da oni ne vide da si dirao telefon. U biti prilično je široka tema, ako gdje zapneš javi se.
- _Reds_
#2255 Re: Android OS
Zaključavanje telefona je na dubljem nivou, tako da ubacivanje novog ROM-a, nema veze da li je telefon zaključan za mrežu ili nije.BadBoy wrote:Aha, taj dio sam manje-više i sam skontao. Jesu li ovi Telecomovi telefoni zaključani ili bilo šta tako što bi moglo uništiti telefon? Provjerio sam sa onim SIM LOCK kodom i piše samo da je Network Lock on a ostali su OFF, ali nisam uspio naći informacije šta koji znači.Quaresma wrote:odi na xda forum, nadji svoj telefon tamo i vidi, a inace ide preko odina, prebacis telefon u download mode, pokrenes odin, (spojis mob s usb na pc) i ubacis zavisi kako kad koliko fileova u odin, stisnes start i on ti flasha, kad ti zavrsi tj upalis telefon odradis factory reset i eto ga
-
BadBoy
#2256 Re: Android OS
Odlično, hvala druže na pomoći, a posebno na onoj informaciji da neću brick-at telefon_Reds_ wrote:Mislim da pravo mora rootati telefon.Quaresma wrote:odi na xda forum, nadji svoj telefon tamo i vidi, a inace ide preko odina, prebacis telefon u download mode, pokrenes odin, (spojis mob s usb na pc) i ubacis zavisi kako kad koliko fileova u odin, stisnes start i on ti flasha, kad ti zavrsi tj upalis telefon odradis factory reset i eto ga
Dakle, kao što je Quresma rekao moraš prvo naći odgovarajući ROM na XDA forumu. Nađes tamo svoje telefon pa vidis koji ROM-ovi imaju za njega. Imas čak tamo i ICS (4-vorku Android).BadBoy wrote:Pozdrav prisutnim na temi
Ovako, nedavno sam dobio Telecomov Galaxy SII i zanima me kako ga mogu updateat na najnoviju verziju (2.3.6 ili .7?) pošto je trenutno na 2.3.4? Volim misliti za sebe da sam solidno tehnički potkovan, ali još uvijek učim oko Androida šta je štaIma nekih bootloadera, PDA firmware, Phone firmware, CSC ma drama tako da ne znam šta je sa čim kompatibilno. Hvala svima na pomoći, a apple fanboyi imajte milosti
Android je inače Open Source, pa developeri izdaju svoje verzije ROM-ova, jer često ove fabricke vuku previse baterije, imaju neke mane i tako to. AKo želiš fabrički firmware, onda vidi na telefonu koji je posljedni dostupan za tvoj telefon.
Većinom ovih stvarčica se gubi garanacija, al se opet stvari mogu vratiti na nulu, tako da oni ne vide da si dirao telefon. U biti prilično je široka tema, ako gdje zapneš javi se.
- Quaresma
#2257 Re: Android OS
http://www.sammobile.com/firmware/?page=3KvaziExpert wrote:I kod mene je sgs2 od bht, flashovao sam 4.03 beta pomocu odina, nisam morao rootati, a sad mene zanima, jel ima tamo originalni fw, koji je bio u telefonu, da ga mogu vratiti, ako bude morao u servis iz nekog razloga.
eto ti, imas od telekoma, meni samo da je jos naci stock kernel i ja sam onda rahat
- Quaresma
#2258 Re: Android OS
ako kernel nisi mjenjao, onda ce biti isti i sa drugim ofišl firmwareom
to ne postoji, bar zasad
fw imas na xda, mora biti posebna tema sa svim stock romovima, za kernel rom ako si registrovan pitaj da li neko ima stock kernel.
ma i telefon ti se u najcescim slucajevima moze samo softwerski pokvariti, a uvjek se nekako moze uci u download mode
ako naidjem na stock kernel, od sgs2 postavit cu ti ovde
to ne postoji, bar zasad
fw imas na xda, mora biti posebna tema sa svim stock romovima, za kernel rom ako si registrovan pitaj da li neko ima stock kernel.
ma i telefon ti se u najcescim slucajevima moze samo softwerski pokvariti, a uvjek se nekako moze uci u download mode
- _Reds_
#2259 Re: Android OS
Potpuno uništenje telefona se zove tkz. brick-anje. Al to je zaista teško postići, u biti se sprži telefon. Recimo developeri koji se igraju bas sa telefonima iz maksimumima u maksimum sprže telefon godišnje, tako da za sve probleme manje više ima i riješenje na netu.KvaziExpert wrote:Hvala, da li to znaci da je u ovom 4.0 bio sadrzan drugi kernel, kojeg je odin ubacio, a u ovome originalnom ga nema, ili sam ja to pogresno skontao?
Postoji li inverzan alat od odina? Da sa koleginog telefona, koji nije nista petljao, skinem fw, kernel i ako sta jos treba i nabacim sebi? Nadam se da nisam pitao preveliku glupost :geek:
-
zLatk0
#2260 Re: Android OS
Za ove sto pitaju oko kernela, kad rootas telefon ( otkljucas ga ) napravi backup ROMa i poslije samo restore ako ti zatreba radi garancije i cao.
Također, kod BHT telefona uradite ENG HBOOT ako hocete da ga 100% otkljucate ( kartica i slicno )
Nego, koja je navigacija najbolja za ove prostore - jer na 90% njih nema ulica po gradu, a ni po BiH osim glavnih. Ovaj Osmand (+) nije los, jer ima overlay na mozete npr satelitsku i jos jednu vrstu karte staviti, pa se lakse snaci, a ni Google Maps/Navigation nema za BiH..
Također, kod BHT telefona uradite ENG HBOOT ako hocete da ga 100% otkljucate ( kartica i slicno )
Nego, koja je navigacija najbolja za ove prostore - jer na 90% njih nema ulica po gradu, a ni po BiH osim glavnih. Ovaj Osmand (+) nije los, jer ima overlay na mozete npr satelitsku i jos jednu vrstu karte staviti, pa se lakse snaci, a ni Google Maps/Navigation nema za BiH..
- zateznistub
#2261 Re: Android OS
Zahvaljujuci forumasu @Quaresma postao sam doktor android tehnologija.
Ovim putem izjavljujem jedno veliko HVALA POMENUTOM FORUMASU.
-
Astrix
#2262 Re: Android OS
Upravu si, iGO je najbolja navigacija za android, i bas je detaljna sto se ulica tice, svaku ulicicu ti pokaze, ja je koristim i prezadovoljan sam...
- novi.dan.nova.nafaka
#2263 Re: Android OS
Može na pp odakle se može skinuto - Neo V imam...Astrix wrote:Upravu si, iGO je najbolja navigacija za android, i bas je detaljna sto se ulica tice, svaku ulicicu ti pokaze, ja je koristim i prezadovoljan sam...
-
zLatk0
#2264 Re: Android OS
Ajde vidjet cemo sad kako radi iGo 
- _Reds_
#2265 Re: Android OS
Postoji li kakva aplikacija gdje se mogu gledati ove naše kamere domaće, ima za Hrvatsku i Srbiju, ali nisam naletio na našu. Također postoji li kakv dodata za iGo navigaciju koi bi ucrtao ove fiksne radare kod nas ? I evetualno davala podatke gdje postoje radarske kontrole, pošto ono na radiju neka daju info tu i tada radarska konotrola ?
-
Astrix
#2266 Re: Android OS
Ja mislim da ima ta iGO navigacija, javlja ti gde su kamere i radari, ja nisam imao priliku da naletim na to, ali mi je jedan momak rekao da prepoznaje radare i kamere...
-
BadBoy
#2267 Re: Android OS
Koristiš li ti iGo? Ima li ovaj naš Balkan? U suštini Srbija i Hvratska su dobro pokrivene većinom, problem je Bosna, Makedonija i Albanija hahahAstrix wrote:Upravu si, iGO je najbolja navigacija za android, i bas je detaljna sto se ulica tice, svaku ulicicu ti pokaze, ja je koristim i prezadovoljan sam...
- Quaresma
#2268 Re: Android OS
I drugi putzateznistub wrote:Zahvaljujuci forumasu @Quaresma postao sam doktor android tehnologija.![]()
- zateznistub
#2269 Re: Android OS
Ne, ja ga upalio i ono radi. Zar treba factory reset? Ovo cudo radi bez toga.Quaresma wrote:I drugi putzateznistub wrote:Zahvaljujuci forumasu @Quaresma postao sam doktor android tehnologija.![]()
Ovim putem izjavljujem jedno veliko HVALA POMENUTOM FORUMASU.no jesi li odradio na kraju factory reset sa onim brojem?
Valjda nisam nesto za.ebao
- Quaresma
#2270 Re: Android OS
ma nisi nista zajebao, ako imas memorijsku izvadi je i onda uradi factory reset
*2767*3855#
*2767*3855#
- zateznistub
#2271 Re: Android OS
Kad je neko baksuz onda je baksuz do kraja.Quaresma wrote:ma nisi nista zajebao, ako imas memorijsku izvadi je i onda uradi factory reset
*2767*3855#
okino reset sa karticom i zdra'o sve aplikacije, slike, muzika...
ma nije ovo za mene, za mene je cigla. Ona fina fasadna
- _Reds_
#2272 Re: Android OS
Zaboravih pitati, jel ima neka aplikacija koja bi uradila backup-e negdje na neki prostor na netu !
- Quaresma
#2273 Re: Android OS
zateznistub wrote:Kad je neko baksuz onda je baksuz do kraja.Quaresma wrote:ma nisi nista zajebao, ako imas memorijsku izvadi je i onda uradi factory reset
*2767*3855#![]()
ma nije ovo za mene, za mene je cigla. Ona fina fasadna
hajd dobro je, ja inace na memorijskoj drzim samo apk od aplikacija, i muziku, dok ostalo sve ide na internu
btw. reci mi kako ti se ponasa rom? jesi li osjetio ikakav napredak
probaj go launcher ex, na marketu ima 1000 tema za njega, malo proljepsas telefon
skini i "PicSpeed HD Wallpapers 170.000" izbor slika ogroman, a uz to kvalitetne slike
-
rijads
#2274 Re: Android OS
Ako neko zna neki dobar gps koji radi na rezoluciji 800x480, a ima nase ulice za bih, molim da mi posalje na email [email protected] . Ja sam probao osmand okji je zaista dobar jer koristi freemaps ali mu je navi zaista los i neprepoznaje skoro nista, dok navigon, sygic, google maps i slicni nemaju potpune mape za bih ... a takodjem i treba da radi u offline modu.
- zateznistub
#2275 Re: Android OS
Samo ti mene ruzi!Quaresma wrote:zateznistub wrote:Kad je neko baksuz onda je baksuz do kraja.Quaresma wrote:ma nisi nista zajebao, ako imas memorijsku izvadi je i onda uradi factory reset
*2767*3855#![]()
ma nije ovo za mene, za mene je cigla. Ona fina fasadnapa reko sam ti to najmanje 3 puta
![]()
hajd dobro je, ja inace na memorijskoj drzim samo apk od aplikacija, i muziku, dok ostalo sve ide na internu
btw. reci mi kako ti se ponasa rom? jesi li osjetio ikakav napredak
probaj go launcher ex, na marketu ima 1000 tema za njega, malo proljepsas telefon
skini i "PicSpeed HD Wallpapers 170.000" izbor slika ogroman, a uz to kvalitetne slike
haj moram negdje nafatati wireles pa da to poskidam. A telefon se fino ponasa, cini mi se da baterija traje duze.
I primjetio sam da kad me neko zove, oni dugmici za javljanje i prekid poziva izgledaju malo drugacije.