Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
eluna

#2251 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by eluna »

otorinolaringorolog wrote:Vjerovatno jeste,klima ti nija jaka,ali ce ti u medjuvremenu ustedit puno para sa tim parama ces kupit jacu bolju a tu ces premjestit da ti grije manji prostor.Fino zamisljeno. :-D :-D :-D
:stidljiva:
Hajlac

#2252 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

Profil za pisanje wrote:Pozdrav,
da li je normalno da voda curi i na rubovima vanjske jedinice? Znaci ne samo kroz crijevo nego i sa strane.

Fujitsu Nocria 14:
Image
I života ti šta je ovo s ovim najbližim šarafom :shock: iskočio - samo pola podloške naliježe na nosač a druga polovica vani visi :roll:

Koji "majstori" su u pitanju? Treba se ovakvih čuvati!

P.S. Za tu nebulozu s crijevom + režim grijanja već sam više puta pričao na temi - i tebi su isto sfušerili...
Znači, ili grijaći kabl iz tacne kroz to plastično crijevo ili skidaj i crijevo i L komad i sve ostalo odozdo s tacne da voda može slobodno oticati.

Ljudi moji četvere oči otvarajte kad vam ugrađuju klime - preskupe su to stvari da bi dopuštali ovakav fušeraj :shock:
Last edited by Hajlac on 04/12/2013 11:34, edited 1 time in total.
eluna

#2253 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by eluna »

lovacs wrote:
eluna wrote:
zbunjena sam - je li ovo kompliment ili ..... :roll:
ne fakat mislim tako. ako neko nema para da kupi klime da pokrije cijeli stan/kucu onda najbolje tako uzeti jednu klimu i odmah poceti stediti koliko toliko a ostalo nadoknaditi grijalicama. kad ustedis para a sigurno ces ustediti u odnosu na ostala grijanja onda kupis jos jednu.to je jedna od dobrih strana grijanja na klime sto se ne moras odjednom izvalit kao sto je slucaj sa centralnim grijanjem.
:stidljiva: hvala

radijator sam kupila još davno - prije 2-3 mjeseca i prosli mjesec sam pored toga palila i grijalicu i mogu reći da nije nešto mnogo veći račun za struju :-D
eluna

#2254 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by eluna »

e sada društvo molba

na šta da obratim pažnju kod te montaže???? ...... :roll:
ketronsd1

#2255 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

eluna wrote:
Hajlac wrote:
eluna wrote:e pa društvo, da se prijavim :)

Mitsubishi MUZ-SF25VE poručena neki dan, čekam da stigne, pa javim detalje
Sretno i učite na tuđim a ne svojim greškama:

1) propisno vakumiranje
2) antivibranti (10ak KM)

Image
3) cijevi duže od 2m za svaki slučaj
4) unutrašnja minimalno 20cm od plafona a poželjno i više - zavisi od vas.

Za koliku kvadraturu ste namijenili tu SF25 pošto nije među jačim klimama?
za nekih 35 kvadrata trenutno, poslije ću je prebaciti u drugu sobu, a ovdje uzeti jaču klimu - kad dođe vrijeme za to

cijevi moraju biti duže od 2 m jer vanjska ide na terasu, a to od plafona ..... UH moram izmjeriti danas :roll:

pojasni mi molim te to za vakumiranje i antivibrante
Vakumsug najmanje pola sata da se bude na sigurnoj strani
Radi vibracije vanjskog dijela preporučuju se ovi demperi
ketronsd1

#2256 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Malo prije obavljen razgovor sa Mitsubishi sverige support
Momak sa kojim sam pričao sumnja samo na kartice
Preporučuje da se kada bude minus vani prvo promijeni na vanjskom dijelu pa da se vidi kako radi pumpa. Ako to ne pomogne onda i unutarnji dio da se isto uradi.
Hajlac

#2257 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

eluna wrote:
Hajlac wrote:
eluna wrote:e pa društvo, da se prijavim :)

Mitsubishi MUZ-SF25VE poručena neki dan, čekam da stigne, pa javim detalje
Sretno i učite na tuđim a ne svojim greškama:

1) propisno vakumiranje
2) antivibranti (10ak KM)

3) cijevi duže od 2m za svaki slučaj
4) unutrašnja minimalno 20cm od plafona a poželjno i više - zavisi od vas.

Za koliku kvadraturu ste namijenili tu SF25 pošto nije među jačim klimama?
za nekih 35 kvadrata trenutno, poslije ću je prebaciti u drugu sobu, a ovdje uzeti jaču klimu - kad dođe vrijeme za to

cijevi moraju biti duže od 2 m jer vanjska ide na terasu, a to od plafona ..... UH moram izmjeriti danas :roll:

pojasni mi molim te to za vakumiranje i antivibrante
Antivibranti su vrlo poželjni, da ne kažem neophodni, kako zbog prenošenja vibracija/zvukova na zidove tako i zbog dužeg radnog vijeka vanjske jedinice (manje podrhtavanje...).

Vakumiranje je problem nama laicima (procedura s manometrom itd.).

Pregledaj ovaj video:

1. moraju vakum pumpom ispumpati sav zrak, eventualnu vlagu itd. iz cijevi
2. moraju toliko dugo pumpati dok se u cijevima ne stvori vakum(kazaljka na manometru mora otići niže od nulte vrijednosti koja je bila prije vakumiranja)
3. moraju što duže čekati i pratiti kazaljku na manometru kako se ista ne bi vraćala prema nultoj vrijednosti (što bi značilo da se kroz neku rupu zrak vraća u cijevi)

To je onoliko koliko ja laički poznajem taj proces. Masa majstora koji dobro poznaju vakumiranje ipak će sfušeriti jer im se ne da čekati!
Hajlac

#2258 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

ketronsd1 wrote:Malo prije obavljen razgovor sa Mitsubishi sverige support
Preporučuje da se kada bude minus vani prvo promijeni na vanjskom dijelu pa da se vidi kako radi pumpa. Ako to ne pomogne onda i unutarnji dio da se isto uradi.
Pod kartice misliš na elektroniku? :)
baggio-ns

#2259 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by baggio-ns »

Nije mi namera da reklamiram posto je u pitanju firma iz druge drzave.
Ali ovde se lepo vidi kako se radi KVALITETNA montaza, pogledajte video fajlove od ovog lika, ima ih mnogo.

http://goo.gl/T2kn5J
Hajlac

#2260 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

Evo i prvog dijela prethodnog videa, čisto da ljudi vide kako stvarni profesionalci rade svoj posao postavljanja klima:

eluna

#2261 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by eluna »

hvala vam društvo, ali video zapise ću morati gledati od kuće

ipak - hvala opet :-D
ketronsd1

#2262 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Hajlac wrote:
Da da
Scorecard
piplica
Grijem se na: Ćumur

#2263 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Image
Image

Ovako sam kod sebe sredio, montaža je trajala malo duže nego inače, ali se siplatilo na kraju.
Hajlac

#2264 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

gaius wrote:ja samo da prijavim da Toshiba AvAnti ulaze u meni se čini treću zimu a odradili su dva ljeta.. do sada sve pet.. potrošnja smiješna iako je industrijska struja u pitanju.. rađeno čišćenje i sve ok.. nisam pravo da vam kažem ni siguran trebate li
jače modele..
Pls javi naredne sedmice kad počnu i po danu minusi, kako se ponašaju s odmrzavanjem, koliko često i tako to i dobro bi bilo ako možeš koju sliku vanjske staviti da vidimo kako su montirane.

Thnx
Hajlac

#2265 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

zomri wrote:račun za oktobar veći za 7km od septembarskog. prostor koji se grije je 30m2.
dakle, sveukupna usteda u odnosu na ta peć za oktobar oko 80km.
zomri wrote:situacija je čak bolja nego što sam napisao, račun je čak MANJI nego onaj za osmi mjesec. zaključke izvodite sami.

Image

na slici je i setting na kome funkcioniše cijeli oktobar 22C, grijanje, filter&jonizator uključeni.
I za tebe ista molba pogotovo sad od naredne sedmice kad budu i preko dana minusi - Pls javi kako se ponaša s odmrzavanjem, koliko često i tako to i dobro bi bilo ako možeš koju sliku vanjske staviti da vidimo kako je postavljena.

Thnx
dado123

#2266 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dado123 »

ketronsd1 wrote:
Hajlac wrote:
Da da
Scorecard
Kad sam javio serviseru koliko su potrosile za jedan mjesec, covjek ostao bez rijeci.
Provjerti ce sa kolegama iz firme do cega je, jer po njegovom jedino da je do elektronike.
Vidjet cemo sta ce se desavati kad bude vani -10 .
Bitno je da su problemi odmah na pocetku, jer ima garancija pa nek traze u cemu je problem.
Najgore sto sam imao jos minimalno deset ljudi koju su jedva cekali da vide kako to radi, i da mozda predju na ovaj sistem grijanja.
Kupit cu i wattmetar da pratim koliko trosi jedna, a koliko druga.
Ja i pored ovolikog racuna vjerujem da se na klime moze grijati puno isplativije nego sto je meni dosao racun.
eluna

#2267 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by eluna »

dado123 wrote:
Kad sam javio serviseru koliko su potrosile za jedan mjesec, covjek ostao bez rijeci.
Provjerti ce sa kolegama iz firme do cega je, jer po njegovom jedino da je do elektronike.
Bitno je da su problemi odmah na pocetku, jer ima garancija pa nek traze u cemu je problem.
Najgore sto sam imao jos minimalno deset ljudi koju su jedva cekali da vide kako to radi, i da mozda predju na ovaj sistem grijanja.
Ja i pored ovolikog racuna vjerujem da se na klime moze grijati puno isplativije nego sto je meni dosao racun.
provjeri i da ti se nije neko nakačio na tvoje brojilo - ima toga još kod nas - nažalost
Hajlac

#2268 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

eluna wrote:
dado123 wrote:
provjeri i da ti se nije neko nakačio na tvoje brojilo - ima toga još kod nas - nažalost
Ma ne vjerujem - to bi bila prevelika koincidencija u isto vrijeme kad ugradi defektnu klimu da mu se i neko nakači.
Hajlac

#2269 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

dado123 wrote:
Hajlac wrote:

Ma naravno, to su početne komplikacije-problemi koje ti moraju riješiti i to brzo jer dolazi prava zima.

Kako ne može, meni na 38m2 nikad nije preko 70KM došao račun a bez klime dolazi 25-30KM.

Vidjećemo i kod Ally kakva je situacija jer ima iste te VEHZ. Ne znam, ako i kod nje bude istih problema s nesrazmjerno slabom snagom naspram potrošnje pri minusima(a tako mi je otprilike na pp napisala), možda je u pitanju neka tvornička greška pa budu vršili zamjenu, haj znaj na šta će to ispasti. U svakom slučaju, dobar znak je to da nisi naišao na otpor kod servisera - eto i oni sumnjaju na elektroniku.

Čuo sam recimo za Vaillant plinske bojlere novije proizvodnje da im je elektronika muhanata - jednim ljudima mijenjali odmah na početku prve grijne sezone.
zomri

#2270 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zomri »

Hajlac wrote:
zomri wrote:račun za oktobar veći za 7km od septembarskog. prostor koji se grije je 30m2.
dakle, sveukupna usteda u odnosu na ta peć za oktobar oko 80km.
zomri wrote:situacija je čak bolja nego što sam napisao, račun je čak MANJI nego onaj za osmi mjesec. zaključke izvodite sami.

Image

na slici je i setting na kome funkcioniše cijeli oktobar 22C, grijanje, filter&jonizator uključeni.
I za tebe ista molba pogotovo sad od naredne sedmice kad budu i preko dana minusi - Pls javi kako se ponaša s odmrzavanjem, koliko često i tako to i dobro bi bilo ako možeš koju sliku vanjske staviti da vidimo kako je postavljena.

Thnx
Pravo rijetko ide u odmrzavanje, bar ja to ne primjećujem. Od 18-00h kada sam kući i ne spavam, ide jednom ili nijednom u defrost. Osim jedne noći prošle sedmice kada je išla u defrost svakih 2-2,5h.

Takođe, neki sam dan primjetio da mi je ostalo postavljeno na 100% kapaciteta tako da je vjerovatno cijeli novembar radila na tom režimu. Međutim, to se na računu za 11.mjesec uopšte ne primjeti jer je on isti kao prethodna tri mjeseca.

Slike možda uspijem uhvatiti za vikend.

Jedno pitanje: pored polja "filter" na unutrašnjoj lampica sjaji narandžasto, šta to znači? Indikator da je filter uključen ili da ga treba čistiti?
Hajlac

#2271 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

zomri wrote:
Hajlac wrote: I za tebe ista molba pogotovo sad od naredne sedmice kad budu i preko dana minusi - Pls javi kako se ponaša s odmrzavanjem, koliko često i tako to i dobro bi bilo ako možeš koju sliku vanjske staviti da vidimo kako je postavljena.

Thnx
Pravo rijetko ide u odmrzavanje, bar ja to ne primjećujem. Od 18-00h kada sam kući i ne spavam, ide jednom ili nijednom u defrost. Osim jedne noći prošle sedmice kada je išla u defrost svakih 2-2,5h.

Takođe, neki sam dan primjetio da mi je ostalo postavljeno na 100% kapaciteta tako da je vjerovatno cijeli novembar radila na tom režimu. Međutim, to se na računu za 11.mjesec uopšte ne primjeti jer je on isti kao prethodna tri mjeseca.

Slike možda uspijem uhvatiti za vikend.

Jedno pitanje: pored polja "filter" na unutrašnjoj lampica sjaji narandžasto, šta to znači? Indikator da je filter uključen ili da ga treba čistiti?
Ma ne - to joj je samo ograničenje teoretski a ne u praksi da ona stalno radi na onoliko % maskimalne snage koliko joj postaviš. Na 50% ona u najgorem slučaju ide do oko 1,5kW potrošnje, što ne znači da je stalno na 1,5kW već samo ako se stvore takvi uslovi (visoka postavka u C na daljinskom, niska vanjska temp., velik prostor koji grije i/ili veliki toplotni gubici itd.).
Ali zbog rjeđeg odmrzavanja, ti njoj možeš spustiti taj limit na 50% a ako vidiš da se muči s grijanjem, povećaš joj na 75% pa eventualno na 100%. Sve po potrebi.

Indikator da ga treba očistiti tj. onaj elektrostatički filter a uz njega i one obične za krupnu prašinu.

Znači, nađeš neku dovoljno veliku posudu da elektrostatički možeš u nju uroniti, naspeš vruće vode i malo nekog univerzalnog a blagog sredstva za čišćenje (masnoća itd.) recimo ono žuto iz DMa i malo promuljaš filter u toj vodi.
Obične filtere možeš nekom blagom četkom(npr. za odjeću) uz tu sapunicu pročetkati ali elektrostatički nemoj ničim četkati jer ima vrlo tanke žice(da ne puknu).
Na kraju ga vrlo jakim mlazom vruće vode isperi (iz svih uglova kroz ona plastična 'rebra').

Ako vidiš prašinu po radijatoru/izmjenjivaču toplote, isključi klimu iz struje pa i njega poprskaj takvim blagim rastvorom sredstva za čišćenje, najbolje onom pumpicom/špricaljkom pa onda običnom opet vrućom vodom saperi sapunicu s radijatora. Samo pazi elektroniku(ona siva/plava kutija od eletrostatičkog filtera, desno stoji) da ne poprskaš.
Last edited by Hajlac on 04/12/2013 13:39, edited 2 times in total.
eluna

#2272 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by eluna »

Hajlac wrote:
eluna wrote:
dado123 wrote:
Ma ne vjerujem - to bi bila prevelika koincidencija u isto vrijeme kad ugradi defektnu klimu da mu se i neko nakači.
ma možda je klima OK skroz, ali ako se neko nakačio, onda ni nazivna snaga nije odgovarajuća, pa i to može praviti frku
dado123

#2273 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dado123 »

eluna wrote:
ma možda je klima OK skroz, ali ako se neko nakačio, onda ni nazivna snaga nije odgovarajuća, pa i to može praviti frku
Ma nije se niko nakacio sigurno, jer ovo je mala zgrada sa 6 stanova i nema problematicanih komsija.
lovacs

#2274 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by lovacs »

dado123 wrote:
joj crnjaka. zbog ovakvih neukih servisera nikad mi necemo napredovati i dalje cemo se najvise grijati na centralno na ugalj i drva zato sto samo to znaju majstori da naprave. isto je recimo sa podnim grijanjem kad postave i puste kroz njega vodu od 60 70 C i kazu ne valja podno grijanje oticu noge :-?
Hajlac

#2275 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

lovacs wrote:
dado123 wrote:
joj crnjaka. zbog ovakvih neukih servisera nikad mi necemo napredovati i dalje cemo se najvise grijati na centralno na ugalj i drva zato sto samo to znaju majstori da naprave. isto je recimo sa podnim grijanjem kad postave i puste kroz njega vodu od 60 70 C i kazu ne valja podno grijanje oticu noge :-?
Ha ja - za podno ne treba više od 40ak stepeni a ono nahajca k'o da su gusani radijatori a ne podno...
Post Reply