FIAT KONZUMENTI

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#2251 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by mali_milojica »

Kljuc u FIAT-u dođe ja mislim oko 450 KM,barem je bilo toliko. Ne znam da li ga neki drugi ovlasteni moze jeftinije napraviti. Najjeftinija opcija mu je da ugasi kod i vozi kljucem koji je vec napravio,bez koda i icega. I naravno ovaj put neka napravi jos jedan duplikat,da mu se opet ne bi desila ista stvar.
SportLux

#2252 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by SportLux »

Ja sam mjenjao bravu na autu(oko 30 km -Fiat bravo) al imao sam stari kljuc i rastavio sam njega i ubacio kod u novi kljuc.Tako da radi sada.
A da nisam imao svoj kljuc rekli su mi da bi me doslo oko stoje da napravim novi kljuc sa kodom..nije u ovlastenom servisu nego negdje,nisam se raspitivao al ti se raspitaj,valjda mozes proci da ne izletis puno para.
betametazon

#2253 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by betametazon »

mali_milojica wrote:Kljuc u FIAT-u dođe ja mislim oko 450 KM,barem je bilo toliko. Ne znam da li ga neki drugi ovlasteni moze jeftinije napraviti. Najjeftinija opcija mu je da ugasi kod i vozi kljucem koji je vec napravio,bez koda i icega. I naravno ovaj put neka napravi jos jedan duplikat,da mu se opet ne bi desila ista stvar.
u principu ovo bi bila najjeftinija opcija kojoj cu i pokusati pribjeci a ako ne mogne to onda napraviti kodirani kljuc samo sto ce me to stajati jos nekih 30 KM ključ + 50-60 KM (po vlastitoj procjeni) slepanje do covjeka koji to radi (u Kiseljaku) jer ne znam da iko u mom mjestu (Visoko) to moze uraditi + 70,00 KM koliko mi je rekao covjek da kosta to kodiranje. Da ga ne moram slepat mozda bih i ovdje uradio tu varijantu sa novim kodom ali jbg... :S dakle do sad 100,00 i u ovom drugom slučaju još 150,00...a ne znam koliko bi kostalo zaobilazenje koda pa da palim sa ovim novim kljucem s tim da se ne sikiram previse oko sigurnosti, nisu oni bas na meti nekoj a nece se usreciti niko previse i da ga ukrade :D

p.s. samo da potvrdim i Sportlux-u, pa tako izadje, sam kljuc je oko 30 KM a kodiranje 70 KM tako da je tu negdje cijena...al eto ja prvo idem na varijantu da izbjegnem novo kodiranje, rezervni obicni kljuc 7 KM
johntra

#2254 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by johntra »

ne moraš šlepati auto, samo skineš i odneseš ECU, on je i samo potreban za novi kod...kad to uradiš, onda praviš ključeve...
Ltariq

#2255 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Ltariq »

shlauf

#2256 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by shlauf »

johntra wrote:ne moraš šlepati auto, samo skineš i odneseš ECU, on je i samo potreban za novi kod...kad to uradiš, onda praviš ključeve...
Zoka će ti to napraviti za pola sata a @Jontra je u pravu što se tiče ECU i ključa.
smasma

#2257 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by smasma »

Pozdav fiatisti :)
Veliki problem! Sve moguce lampice na displeju se upalile i ne gase se. Kilometar sat ne radi, kao i onaj sa obrtajima do njega. Rezervoar pun, a pokazuje da je na nuli, kao i temperatura. Jednom rijecju nista ne radi.
Je li se iko susretao sa slicnim. U pitanju je stillo 1.8 benzin.
johntra

#2258 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by johntra »

ECU pobrljavio, imaš na nekoliko stranica ovdje ili ukucaj u search, opis tvog problema i kako ga riješiti....gasi li ti se auto i je li ti tako non stop ili se to samo povremeno dešava?
Optimist

#2259 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Optimist »

smasma wrote:Pozdav fiatisti :)
Veliki problem! Sve moguce lampice na displeju se upalile i ne gase se. Kilometar sat ne radi, kao i onaj sa obrtajima do njega. Rezervoar pun, a pokazuje da je na nuli, kao i temperatura. Jednom rijecju nista ne radi.
Je li se iko susretao sa slicnim. U pitanju je stillo 1.8 benzin.

Jesi li pokusao dijagnostikom utvrditi sta je kvar? Sta ona pokazuje?
smasma

#2260 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by smasma »

johntra wrote:ECU pobrljavio, imaš na nekoliko stranica ovdje ili ukucaj u search, opis tvog problema i kako ga riješiti....gasi li ti se auto i je li ti tako non stop ili se to samo povremeno dešava?
Nista znaci auto ide normalno, bez problema. Na servisu ne mogu da udju u sistem, pa sam auto ostavio kod njih.
johntra

#2261 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by johntra »

jesi našao opis sličnog kvara i kod drugih na ovoj temi? ima tamo i broj lika koji radi reparacije ECU...
majstor_m

#2262 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by majstor_m »

Kad pri zaustavljanju kocim iz zadnjeg dijela automobila se cuje nekakva buka, u pitanju je fiat stilo?? Da li se vama desavalo ikad??
johntra

#2263 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by johntra »

kakva vrsta buke? buka iz kočnica ili buka iz ovjesa?
majstor_m

#2264 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by majstor_m »

johntra wrote:kakva vrsta buke? buka iz kočnica ili buka iz ovjesa?
eh ne znam sta bi ti rekao, otvarao sam prozor i slusao, iz zadnjeg dijela dolazi a odakle tacno ne mogu ocijeniti :( sutra ujutro idem majstoru pa cu vidjeti sta kaze
johntra

#2265 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by johntra »

je li konstantna buka ili samo tokom prelaska preko neravnima? ako je konstatna, može biti jedan od stražnjih ležaja, a ako je samo preko rupa, onda su vjerovatno seleni...loše su oni riješeni kod Stila inače...
majstor_m

#2266 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by majstor_m »

johntra wrote:je li konstantna buka ili samo tokom prelaska preko neravnima? ako je konstatna, može biti jedan od stražnjih ležaja, a ako je samo preko rupa, onda su vjerovatno seleni...loše su oni riješeni kod Stila inače...
disk plocice bile lose a i cilindri nisu vracali pa skinuli i razradili to te nove disk plocice stavio, sad je ok.
betametazon

#2267 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by betametazon »

auto mi dimi pri višim obrtajima (i moguce samo kad je zagrijan), mijenjao sam tiflone i dva ventila koja su otisla ali opet imam isti problem pa je sumnja na slabe karike. gdje se imaju povoljno uzeti karike i koliko kostaju...rijec je o punto 2, benzinac :)
ElRe

#2268 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by ElRe »

betametazon wrote:auto mi dimi pri višim obrtajima (i moguce samo kad je zagrijan), mijenjao sam tiflone i dva ventila koja su otisla ali opet imam isti problem pa je sumnja na slabe karike. gdje se imaju povoljno uzeti karike i koliko kostaju...rijec je o punto 2, benzinac :)
http://www.trgomat.ba/
SHOCK

#2269 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by SHOCK »

Imam nekih problemčića koje moram rješavat, pa da vidimo ima li neko od forumaša kakav savjet.

Ovako, Fiat Bravo 1,2 16v, problem je sa mjenjačem odnosno šaltanjem brzina, i to samo kad je toplo vrijeme i kad se auto zagrije, teško ide u prvu i rikverc (krči prilikom ubacivanja). Kvačilo jeste potvrdo, pucala mi je i sajla prije par mjeseci, pa je majstor koji je mjenjao sajlu i naknadno nešto doštimavao, čime je rješio problem na neko vrijeme (pa sam i ja jednom zatezao nekako šarafe na sajli). Kvačilo odvaja vrlo nisko trenutno. E sad, kaže da bi trebalo mjenjati kompletan set kvačila jer je to sve pri kraju, auto prešlo 194000, ja ga nisam mjenjao. Ima li ko kakav savjet gdje kupiti djelove i raditi da bude povoljnije?
punta

#2270 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by punta »

LUK komplet set sa zamjenom do 250km i garancija
betametazon

#2271 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by betametazon »

neki dan majstor kaze lamela sama 130 KM :D
preludezalude

#2272 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by preludezalude »

SHOCK wrote:Imam nekih problemčića koje moram rješavat, pa da vidimo ima li neko od forumaša kakav savjet.

Ovako, Fiat Bravo 1,2 16v, problem je sa mjenjačem odnosno šaltanjem brzina, i to samo kad je toplo vrijeme i kad se auto zagrije, teško ide u prvu i rikverc (krči prilikom ubacivanja). Kvačilo jeste potvrdo, pucala mi je i sajla prije par mjeseci, pa je majstor koji je mjenjao sajlu i naknadno nešto doštimavao, čime je rješio problem na neko vrijeme (pa sam i ja jednom zatezao nekako šarafe na sajli). Kvačilo odvaja vrlo nisko trenutno. E sad, kaže da bi trebalo mjenjati kompletan set kvačila jer je to sve pri kraju, auto prešlo 194000, ja ga nisam mjenjao. Ima li ko kakav savjet gdje kupiti djelove i raditi da bude povoljnije?
Ako kvacilo odvaja vrlo nisko tj pri podu, onda postoji mogucnost da u stvari ne odvaja do kraja. Dostimaj sajlu tj "podigni kvacilo".
SHOCK

#2273 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by SHOCK »

preludezalude wrote:
SHOCK wrote:Imam nekih problemčića koje moram rješavat, pa da vidimo ima li neko od forumaša kakav savjet.

Ako kvacilo odvaja vrlo nisko tj pri podu, onda postoji mogucnost da u stvari ne odvaja do kraja. Dostimaj sajlu tj "podigni kvacilo".
Moguće. Je li se radi o šarafima na kraju sajle koja treba dotegnuti? Jer to je već doštimavano, pa trajalo koji mjesec, pa se poremetilo opet?
Moram ovo riješiti već jednom, bojim se da ovako ne sredim i mjenjač ili nešto još...
Pharmacist_girl

#2274 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Pharmacist_girl »

Poz raji :) Kupila sam nedavno fiat punto grande, 1.3 multijet, dizel. Presao je 125000 km i mehanicar mi je rekao da je to kilometraza na kojoj se mijenja njegov lancanik.. Sa druge strane, na internetu sam procitala da se mijenja na 250 000..
Zanima me da li neko ima ovo auto ili je upoznat sa ovim ? Hvala unaprijed...
sorcerer

#2275 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by sorcerer »

SHOCK wrote:
Moguće. Je li se radi o šarafima na kraju sajle koja treba dotegnuti? Jer to je već doštimavano, pa trajalo koji mjesec, pa se poremetilo opet?
Moram ovo riješiti već jednom, bojim se da ovako ne sredim i mjenjač ili nešto još...
posto si rekao da ti je vec pucala sajla, ako ti je tvrdo kvacilo vrlo je moguce da je potisna ploca pri kraju i da ti se sajla istegne zbog toga i onda ne odvaja...
Post Reply