Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
quarterback
#2251 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
stvarno je odvratna sto je postovala ogranicenje, fuj !
-
kakaljin
#2252 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Oni su isli preko ogranicenja, a ona je isla lijevom trkom iako je lijeva traka na autoputu samo za preticanje. Na auto putu je minimalna brzina 80 na sat i to desnom trakom, a lijevom je minimum preko 100 na sat. Ona je njih ugrozila vise nego oni nju.quarterback wrote:stvarno je odvratna sto je postovala ogranicenje, fuj !
-
goran16v
#2253 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
1. Ma jesi li ti siguran da je ono autoput????? Od M. raskrsca do semafora kod TAT-a ne vidjoj znak da je ono autoput.kakaljin wrote:Oni su isli preko ogranicenja, a ona je isla lijevom trkom iako je lijeva traka na autoputu samo za preticanje. Na auto putu je minimalna brzina 80 na sat i to desnom trakom, a lijevom je minimum preko 100 na sat. Ona je njih ugrozila vise nego oni nju.quarterback wrote:stvarno je odvratna sto je postovala ogranicenje, fuj !
2. Sta znaci znak ogranicenja brzine (mislim da je 100) kad se prodje podvoznjak sa zapadne strane prema Ilidzi????
Kad si vec strucnjak onda bi, umjesto pogresnog tumacenja zakona, trebao bar znati sta je autoput i za sta sluzi znak ogranicenje brzine
Last edited by goran16v on 15/10/2012 00:12, edited 1 time in total.
- Edin H.
#2254 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Strogo je zabranjeno preticanje sa unutrasnje strane na autoputu, znaci morali ste sacekati da se dama prvo prestrojiHardCore wrote:Kakve sve glu**** voze, to nije normalno ja danas onim autoputem iz blazuja prema ilidzi isao oko 150kmh, ispred mene bio megane rs, isao je minimalno 190, ipalio se ispred mene ko metak, kad pred kraju puta neka zenska hladno vozi u ljevoj traci oko 90ke i nije se ni pomakla morali smo ih obojica zaobilazit....fkt bezobrazluk
U Engleskoj bi zaplatio vozackom za taj manevar ako ima drotova.
-
quarterback
#2255 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
pa kazem ja odvratna glupaca, treba je naci i uzeti joj vozacku, voziti ispod 150, van pameti !kakaljin wrote:Oni su isli preko ogranicenja, a ona je isla lijevom trkom iako je lijeva traka na autoputu samo za preticanje. Na auto putu je minimalna brzina 80 na sat i to desnom trakom, a lijevom je minimum preko 100 na sat. Ona je njih ugrozila vise nego oni nju.quarterback wrote:stvarno je odvratna sto je postovala ogranicenje, fuj !
-
zLatk0
#2256 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Na tom putu ima oznaha i za autoput - nakon toga odmah znak 80 ogranicenje, a kasnije nekad se javlja i za put samo za motorna vozila - isto ide 80 ogranicenje.. Na cijeloj toj dionici je ogranicenje 80, jer ide "130/100 km/h osim ako nije znakom drugacije regulisano" tako da ostaje 80 zbog znakova
- eluna
#2257 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
quarterback wrote:malo pristojnosti ti ne bi bilo na odmeteluna wrote:
DOBRO JUTRO KOLUMBO!!! ........... od kada ti radari postoje ihhhhhhhhhh
a šta bi nepristojno??? ....... da si malo bolje pratio temu vidio bi upozorenje na te radare davno već, još od proljetos mislim ako ne čak i od prošle jeseni
usput - tebi ne bi škodilo da se opustiš malo i nasmiješ
navikla sam da je na ovoj temi ateista namćor - ne kvari mi ćejf
- eluna
#2258 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
sa ovim se slažem .....svi koji su imali obuku za vožnju znaju - tj. treba da znaju - jer im to kaže i instruktor ..... meni je to rečeno kad smo išli na vožnju na otvoreni putkakaljin wrote:Oni su isli preko ogranicenja, a ona je isla lijevom trkom iako je lijeva traka na autoputu samo za preticanje. Na auto putu je minimalna brzina 80 na sat i to desnom trakom, a lijevom je minimum preko 100 na sat. Ona je njih ugrozila vise nego oni nju.quarterback wrote:stvarno je odvratna sto je postovala ogranicenje, fuj !
- eluna
#2259 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
usput - gdje mi se izgubio ateista!!? ... nije valjda završio oko neke bandere??

- strong69
#2260 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Ma koji autoput? Ono je brza cesta a ne autoput...eluna wrote:sa ovim se slažem .....svi koji su imali obuku za vožnju znaju - tj. treba da znaju - jer im to kaže i instruktor ..... meni je to rečeno kad smo išli na vožnju na otvoreni putkakaljin wrote:Oni su isli preko ogranicenja, a ona je isla lijevom trkom iako je lijeva traka na autoputu samo za preticanje. Na auto putu je minimalna brzina 80 na sat i to desnom trakom, a lijevom je minimum preko 100 na sat. Ona je njih ugrozila vise nego oni nju.quarterback wrote:stvarno je odvratna sto je postovala ogranicenje, fuj !
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
-
goran16v
#2261 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Ja nisam siguran da ima oznaka za autoput kad vozis pravcem zapad - Istok tj kad ulazis u grad. Ako nema nikakvog znaka onda je to obicna cesta kroz naselje/naseljeno mjesto na kojoj je ogranicenje 60, odnosno ako teh.i ostali uslovi dozvoljavaju moze biti drugacije.zLatk0 wrote:Na tom putu ima oznaha i za autoput - nakon toga odmah znak 80 ogranicenje, a kasnije nekad se javlja i za put samo za motorna vozila - isto ide 80 ogranicenje.. Na cijeloj toj dionici je ogranicenje 80, jer ide "130/100 km/h osim ako nije znakom drugacije regulisano" tako da ostaje 80 zbog znakova
Bez obzira na znak ono ni po jednom elementu NE MOZE biti autocesta, sirina kolovoznih traka nije dovoljna, nema zaustavne trake, fizicki, tj. ogradom nije odvojena od naseljenog mjesta kroz koju prolazi itd itd, koriste je vozila za javno gradski prijevoz, ogranicenje brzine je na jednoj dionici spusteno na 60 itd itd...
Last edited by goran16v on 15/10/2012 08:48, edited 2 times in total.
- daxon
#2262 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
O kojoj državi pričaš, što se tiče BiH, ova gore tvrdnja apsolutno ne stoji, niti ima bilo kakvo uporište, čak ni u pretpostavkama.kakaljin wrote:Na auto putu je minimalna brzina 80 na sat i to desnom trakom, a lijevom je minimum preko 100 na sat.
-
zLatk0
#2263 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
To se slazem da po tehn. karakteristikama ne spada u autoput, ali tako je naglasavaju.. Znak ima sigurno na izlazku iz grada, dok se ne mogu sad sjetiti za suprotni smjer..goran16v wrote:Ja nisam siguran da ima oznaka za autoput kad vozis pravcem zapad - Istok tj kad ulazis u grad. Ako nema nikakvog znaka onda je to obicna cesta kroz naselje/naseljeno mjesto na kojoj je ogranicenje 60, odnosno ako teh.i ostali uslovi dozvoljavaju moze biti drugacije.zLatk0 wrote:Na tom putu ima oznaha i za autoput - nakon toga odmah znak 80 ogranicenje, a kasnije nekad se javlja i za put samo za motorna vozila - isto ide 80 ogranicenje.. Na cijeloj toj dionici je ogranicenje 80, jer ide "130/100 km/h osim ako nije znakom drugacije regulisano" tako da ostaje 80 zbog znakova
Bez obzira na znak ono ni po jednom elementu NE MOZE biti autocesta, sirina kolovoznih traka nije dovoljna, nema zaustavne trake, fizicki, tj. ogradom nije odvojena od naseljenog mjesta kroz koju prolazi itd itd, koriste je vozila za javno gradski prijevoz, ogranicenje brzine je na jednoj dionici spusteno na 60 itd itd...
-
kakaljin
#2264 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Ako si polozio vozacki, onda bi trebao znati sta pise u zobs-udaxon wrote:O kojoj državi pričaš, što se tiče BiH, ova gore tvrdnja apsolutno ne stoji, niti ima bilo kakvo uporište, čak ni u pretpostavkama.kakaljin wrote:Na auto putu je minimalna brzina 80 na sat i to desnom trakom, a lijevom je minimum preko 100 na sat.
tako da to nema veze u kojoj drzavi zivim.
Zivim u BiH
-
goran16v
#2265 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Ni ja se ne sjecam, a mogu oni da naglasavaju sta hoce... Znam da ga na M. raskrscu nema, tj da silaskom sa nadvoznjaka ima znak 60 koji vazi sve do sljedeceg nadvoznjaka iza Blazuja, mislim da je tu negdje i tabla "Sarajevo", odakle je, ako se dobro sjecam, nekad vazilo ogranicenje 120, pa su ga spustili na sadasnjih 100 (mislim da je 100), ali se ne sjecam da postoji znak autocesta. Ako ne postoji - onda se zna sta je...zLatk0 wrote:To se slazem da po tehn. karakteristikama ne spada u autoput, ali tako je naglasavaju.. Znak ima sigurno na izlazku iz grada, dok se ne mogu sad sjetiti za suprotni smjer..goran16v wrote: Ja nisam siguran da ima oznaka za autoput kad vozis pravcem zapad - Istok tj kad ulazis u grad. Ako nema nikakvog znaka onda je to obicna cesta kroz naselje/naseljeno mjesto na kojoj je ogranicenje 60, odnosno ako teh.i ostali uslovi dozvoljavaju moze biti drugacije.
-
goran16v
#2266 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Da vidimo sta u ZOBS-u pise:kakaljin wrote: Ako si polozio vozacki, onda bi trebao znati sta pise u zobs-u
Zivim u BiH
Sto se tice min. brzine:
4. Brzina
Clan/Clanak 43.
(2) Vozac ne smije smanjiti brzinu kretanja vozila do te mjere da njegovo vozilo predstavlja smetnju normalnom odvijanju saobracaja/prometa.
Clan/Clanak 44.
(1) Na putu/cesti u naselju vozac se ne smije vozilom kretati brzinom vecom od 60 km na cas/sat, osim ako saobracajnim/prometnim znakom nije drugacije odredjeno.
(2) Na putevima/cestama u naselju, ako prometno-tehnicki elementi to omogucavaju, saobracajnim/prometnim znakom moze se dozvoliti kretanje vozilom i vecom brzinom od propisane u stavu/stavku (1) ovog clana/clanka.
(3) Na putu/cesti izvan naselja vozac se ne smije vozilom kretati brzinom vecom od:
1) 130 km na cas/sat na autoputevima/autocestama;
2) 100 km na cas/sat na putevima/cestama rezerviranim za saobracaj/promet motornih vozila i brzim putevima/cestama;
3) 80 km na cas/sat na ostalim putevima/cestama.
(4) Na putu/cesti izvan naselja vozac se ne smije vozilom kretati brzinom vecom od brzine odredjene saobracajnim/prometnim znakom postavljenim na
putu/cesti.
22. Saobracaj/promet na autoputu/autocesti, putu/cesti rezervisanom/rezerviranom za saobracaj/promet motornih vozila i brzom putu/cesti
Clan/Clanak 116.
(2) Autoputem/autocestom se ne smiju kretati ni motorna vozila koja se prema svojim konstrukcijskim osobinama ne mogu kretati brzinom vecom od 40 km na cas/sat.
Clan/Clanak 119.
(1) Autoputem/autocestom se motorna vozila moraju kretati krajnjom desnom saobracajnom/prometnom trakom koja nije zauzeta vozilima u koloni.
(2) Odredba clana/clanka 39. stav/stavak (3) ovog Zakona ne primjenjuje se na vozila koja se krecu dijelom autoputa/autoceste koji prolazi kroz naselje.
Clan/Clanak 122.
Odredbe cl. od 116. do 121. ovog Zakona primjenjuju se i na saobra}aj/promet na putu/cesti koji je rezervisan /rezervisan za saobracaj/promet motornih vozila i brzom putu/cesti.
Sto se tice brzine, kretanja po autocesti itd ja u ZOBS-u ne nadjoh da je, mimo ovih 40km/h, igdje definisana min brzina kretanja vozila izrazena u km/h, a pogotovo ne u lijevjo i desnoj traci autoceste.
-
quarterback
#2267 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
zato sto si nisam ni brat, ni jaran, ni jaranica, ne znas me, ne znam te prema tome pristojnost u ophodjenju bi bila podrazumjevana i odraz tvog kucnog vaspitanjaeluna wrote:quarterback wrote:malo pristojnosti ti ne bi bilo na odmeteluna wrote:
DOBRO JUTRO KOLUMBO!!! ........... od kada ti radari postoje ihhhhhhhhhh
a šta bi nepristojno??? ....... da si malo bolje pratio temu vidio bi upozorenje na te radare davno već, još od proljetos mislim ako ne čak i od prošle jeseni
usput - tebi ne bi škodilo da se opustiš malo i nasmiješ
navikla sam da je na ovoj temi ateista namćor - ne kvari mi ćejf![]()
![]()
na forum sam dosao prije mjesec dva, nerealno je da ocekujes da procitam sve sto se pisalo ranije
meni je dobar humor smijesan, provociranje i nepristojnost nisu niti ce ikada biti
- daxon
#2268 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Ukoliko živiš u BiH, te ako si u BiH položio vozački ispit (ukoliko si ga uopšte položio), onda si valjada svjestan da si izmislio ove podatke koje si iznio, ili si polagao u takvoj autoškoli da su te dezinformisali i naučili takvim glupostima.kakaljin wrote:Ako si polozio vozacki, onda bi trebao znati sta pise u zobs-udaxon wrote:O kojoj državi pričaš, što se tiče BiH, ova gore tvrdnja apsolutno ne stoji, niti ima bilo kakvo uporište, čak ni u pretpostavkama.kakaljin wrote:Na auto putu je minimalna brzina 80 na sat i to desnom trakom, a lijevom je minimum preko 100 na sat.
Zivim u BiH
Inače, @goran16v je već postavio dio zakona koji je sve rekao, a ja ću ti samo ponoviti to isto, što se tiče minimalne brzine na autoputu:
Dakle, član 116., točka 2.
To je to što se tiče minimalne brzine na autoputu izražene u km/h.Autoputem/autocestom se ne smiju kretati ni motorna vozila koja se prema svojim konstrukcijskim osobinama ne mogu kretati brzinom vecom od 40 km na cas/sat.
-
sabanss
#2269 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Ili ako nije znakovima drugacije regulisano. Mozda je covjek na to mislio?daxon wrote:Ukoliko živiš u BiH, te ako si u BiH položio vozački ispit (ukoliko si ga uopšte položio), onda si valjada svjestan da si izmislio ove podatke koje si iznio, ili si polagao u takvoj autoškoli da su te dezinformisali i naučili takvim glupostima.
Inače, @goran16v je već postavio dio zakona koji je sve rekao, a ja ću ti samo ponoviti to isto, što se tiče minimalne brzine na autoputu:
Dakle, član 116., točka 2.To je to što se tiče minimalne brzine na autoputu izražene u km/h.Autoputem/autocestom se ne smiju kretati ni motorna vozila koja se prema svojim konstrukcijskim osobinama ne mogu kretati brzinom vecom od 40 km na cas/sat.
-
kakaljin
#2270 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
daxon wrote:Ukoliko živiš u BiH, te ako si u BiH položio vozački ispit (ukoliko si ga uopšte položio), onda si valjada svjestan da si izmislio ove podatke koje si iznio, ili si polagao u takvoj autoškoli da su te dezinformisali i naučili takvim glupostima.kakaljin wrote:Ako si polozio vozacki, onda bi trebao znati sta pise u zobs-udaxon wrote: O kojoj državi pričaš, što se tiče BiH, ova gore tvrdnja apsolutno ne stoji, niti ima bilo kakvo uporište, čak ni u pretpostavkama.
Zivim u BiH
Dakle, član 116., točka 2.To je to što se tiče minimalne brzine na autoputu izražene u km/h.Autoputem/autocestom se ne smiju kretati ni motorna vozila koja se prema svojim konstrukcijskim osobinama ne mogu kretati brzinom vecom od 40 km na cas/sat.
Jeli to mislis da se na autoputu smije voziti 40 km/h!!!!!!!!!!!!
Misli i dalje i vozi tom brzinom
-
quarterback
#2271 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
pa imas minimalnu propisanu brzinu za autoput, kao sto je imas i tamo gdje se na cesti pojavljuju dvije trake pa ti pise da u lijevoj ne smijes voziti ispod 40 recimo
-
goran16v
#2272 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Ajd ne pravi se sad nevjest... Potegao si ZOBS kao argument, a u ZOBS-u NIGDJE nije navedena minimalna dozvoljena brzina izrazena u km/h ni za jednu kategoriju cesta, pogotovo ne za autocestu. Sve sto je navedeno je da vozac ne smije smanjiti brzinu do te mjere da ugrozava saobracaj, u kombinaciji sa stalno vazecim da mora prilagoditi brzinu uslovima na cesti, i vozila koja tehnicki ne mogu ici brze od 40 ali sve to NE ZNACI da se ne smije voziti sporije od 40. U praksi u uslovima otezanog i usporenog saobracaja (vremenske neprilike, guzve itd) itekako se smije voziti 40 km/h pa i sporije.kakaljin wrote: Jeli to mislis da se na autoputu smije voziti 40 km/h!!!!!!!!!!!!
Zamisli kako bi to izgledalo sa je pravilo to sto ti tvrdis, na dionici autoceste nema posebnih ogranicenja osim standarnih 130, znaci nema nikakav drugi znak, ni pripremeni ni stalni i tebe uhvati gusta magla, intenzivan snijeg, poledica i sl sa ti ne smijes voziti sporije od 80, tj moras u desnoj traci voziti brze od 80, a sad zamisli da vozis sleper od 30 tona????? Situacija 2, ista stvar, niddje nikakvog znaka, uletis u kolonu na autocesti koja ide 40 km/h i ti neces voziti 40 kao ostali nego ces gurati ljude ispred tebe dok ne ubrzas do 80, Nidje veze...
Last edited by goran16v on 16/10/2012 10:57, edited 1 time in total.
-
goran16v
#2273 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Zakon ne poznaje minimalnu propisanu brzinu na autoceasti, niti na bilo kojoj cesti, postoji samo propis koji kaze da vozac ne smije smanjiti brzinu do te mjere da ugrozava odvijanje saobracaja, a nigdje ne pise da li je to 5 km/h, 40km/h ili 80km/h. Zamisli situaciju, kilometarska guzva na autocesti zbog tunela, naplatne kucice itd i svi mile 30 km/h. Da li ti sa 30 km/h krsis zakon i da li tom brzinom ugrozavas odvijanje saobracaja?quarterback wrote:pa imas minimalnu propisanu brzinu za autoput, kao sto je imas i tamo gdje se na cesti pojavljuju dvije trake pa ti pise da u lijevoj ne smijes voziti ispod 40 recimo
Osim sto postoje maksimalna dozvoljena brzina postoji i preporucena brzina (vidi znak ispod) i mozda te to zbunjuje
Znak "Brzina koja se preporučuje" (C29) označuje brzinu koja se preporučuje na određenom dijelu ceste.
Brzina na znakovima dana je samo kao primjer;

-
kakaljin
#2274 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
goran16v wrote:Ajd ne pravi se sad nevjest... Potegao si ZOBS kao argument, a u ZOBS-u NIGDJE nije navedena minimalna dozvoljena brzina izrazena u km/h ni za jednu kategoriju cesta, pogotovo ne za autocestu. Sve sto je navedeno je da vozac ne smije smanjiti brzinu do te mjere da ugrozava saobracaj, u kombinaciji sa stalno vazecim da mora prilagoditi brzinu uslovima na cesti, i vozila koja tehnicki ne mogu ici brze od 40 ali sve to NE ZNACI da se ne smije voziti sporije od 40. U praksi u uslovima otezanog i usporenog saobracaja (vremenske neprilike, guzve itd) itekako se smije voziti 40 km/h pa i sporije.kakaljin wrote: Jeli to mislis da se na autoputu smije voziti 40 km/h!!!!!!!!!!!!
Zamisli kako bi to izgledalo sa je pravilo to sto ti tvrdis, na dionici autoceste nema posebnih ogranicenja osim standarnih 130, znaci nema nikakav drugi znak, ni pripremeni ni stalni i tebe uhvati gusta magla, intenzivan snijeg, poledica i sl sa ti ne smijes voziti sporije od 80, tj moras u desnoj traci voziti brze od 80, a sad zamisli da vozis sleper od 30 tona????? Situacija 2, ista stvar, niddje nikakvog znaka, uletis u kolonu na autocesti koja ide 40 km/h i ti neces voziti 40 kao ostali nego ces gurati ljude ispred tebe dok ne ubrzas do 80, Nidje veze...
to sto navodis su vanredne situacije, tako da to spada pod totalno druge stvari
-
kakaljin
#2275 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
goran16v wrote:Zakon ne poznaje minimalnu propisanu brzinu na autoceasti, niti na bilo kojoj cesti, postoji samo propis koji kaze da vozac ne smije smanjiti brzinu do te mjere da ugrozava odvijanje saobracaja, a nigdje ne pise da li je to 5 km/h, 40km/h ili 80km/h. Zamisli situaciju, kilometarska guzva na autocesti zbog tunela, naplatne kucice itd i svi mile 30 km/h. Da li ti sa 30 km/h krsis zakon i da li tom brzinom ugrozavas odvijanje saobracaja?quarterback wrote:pa imas minimalnu propisanu brzinu za autoput, kao sto je imas i tamo gdje se na cesti pojavljuju dvije trake pa ti pise da u lijevoj ne smijes voziti ispod 40 recimo
Osim sto postoje maksimalna dozvoljena brzina postoji i preporucena brzina (vidi znak ispod) i mozda te to zbunjuje
Znak "Brzina koja se preporučuje" (C29) označuje brzinu koja se preporučuje na određenom dijelu ceste.
Brzina na znakovima dana je samo kao primjer;
znaci vecina vozi preko 100 km/h a ti vozis 40 km/h i ti mislis da time ne ugrozavas saobracaj na autoputu!!!!!
opet navodis vanredne situacije i naplatne kucice gdje je svjetlosnim signalima na svakih 50-100 metara upozorenje za smanjenje brzine i da dolaze naplatne kucice ili tunel gdje blinka znak da se vozi 100 km/h u vecini slucajeva koje sam ja vidio
ako je normalna situacija, a ne vanredna koja si nave u postu prije