ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Bakir1

#2251 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

nece ici revizija odmah, kao i u svemu zateceno stanje se ostavlja, ali prvo ocekujemo novi pravilnik o registraciji, pa novi pravilnik o tehnickim pregledima posebno proceduru tehnickog pregleda vozila u svojstvu oldtajmera, onda se mogu ocekivati promjene od rigoroznijeg tehnickog po pitanju provjere orginalnosti do niza ogranicenja po pitanju svojstva oldtajmer vozila i njegove upotrebe.
u KS se ne zna ni ko pije ni ko placa, neki mupovi nece da rade registraciju oldtajmera, neki traze potvrdu o clanstvu u klubu, neki traze izjavu da se vozilo registrovano kao oldtajmer nece koristiti svakodnevno.
Ned071

#2252 Re: ZOBS

Post by Ned071 »

Bakir1 wrote:ne znam, MI kao servisi nismo jos nista dobili a ne vidim da nesto razvlace tu temu.
ne znam imamo li drzavnog ministra uopste
Nemamo...
sheilak

#2253 Re: ZOBS

Post by sheilak »

Kad pola bosne bude sa h tablicama :lol: (r)
Bakir1

#2254 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

@nedim
vidis a ovaj napola hercegovac kao da je spijunirao, vijece ministara naredilo, eno vijesti na klixu, kome, ko ce potpisati odluku, provesti :lol:
tako ce i narediti eko test, evo glave, pomocnici ce potpisati, a ministar govoriti mi (stranka ta i ta) nemamo nista sa time :lol:
joj Vas nece to biti bukvalno H tablice, nego ce oldtajmeri nositi ogranicenja kao sa H tablicama
530i

#2255 Re: ZOBS

Post by 530i »

To su ograničenja u smislu koje auto može, a koje ne, dobiti posebne tablice, i to je sasvim ok. Problem je u vezi tog svakodnevnog korištenja, to je glupost samo takva.
direstraits0078

#2256 Re: ZOBS

Post by direstraits0078 »

Bakir1 wrote:@nedim
vidis a ovaj napola hercegovac kao da je spijunirao, vijece ministara naredilo, eno vijesti na klixu, kome, ko ce potpisati odluku, provesti :lol:
tako ce i narediti eko test, evo glave, pomocnici ce potpisati, a ministar govoriti mi (stranka ta i ta) nemamo nista sa time :lol:
joj Vas nece to biti bukvalno H tablice, nego ce oldtajmeri nositi ogranicenja kao sa H tablicama
Napola hercegovac? Kakve su to jezicke konstrukcije? Samo moze biti napola bosanac. :D
Bakir1

#2257 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

Konjic je vala ni tamo ni vamo, do semafora vise bosanci od vise hercegovci, oni gore u ovcarima isto da nisu isti ljudi sa onima dole u koloniji :mrgreen:
direstraits0078

#2258 Re: ZOBS

Post by direstraits0078 »

Bakir1 wrote:Konjic je vala ni tamo ni vamo, do semafora vise bosanci od vise hercegovci, oni gore u ovcarima isto da nisu isti ljudi sa onima dole u koloniji :mrgreen:
Ta ce Konjic, Konjic je jug Bosne... :D
kokuz_sa

#2259 Re: ZOBS

Post by kokuz_sa »

malo pojasnjenje mi treba oko kazne..
sa ovim se jos nisam susretao :D

dosla kazna za radar..kuci je donijeli..

auto je na osobi XX i na njeno ime se vodi kazna..

onaj papir se ispunio da je vozila osoba XY..
sada me zanima..
ko ce potpisat prekrsajni nalog..koji je na ime osobe XX..a u potpisu pise okrivljeni..

i da li osoba XX mora papire licno odnijeti u MUP ili to moze i XY
tempuser

#2260 Re: ZOBS

Post by tempuser »

Ako je dosao prekrsajni nalog na XX i ako je XX u roku od 8 dana dostavio podatke MUP-u da je auto vozio XY onda ce MUP poslati novi nalog iam ime XY. Ako nije dostavio podatkle da je auto vozio XY ili je prekoracio kazna ostaje na XX.
Nalog koji je dosao postom ne treba potpisivati ukoliko si saglasan sa kaznom. Ukoliko ti nisi vozio ili ukoliko trazis sudsko oducivanje u roku od 8 dana morad dostaviti podatke onoga ko je vozio, odnosno potpisati na nalogu da trazis suddsko odlucivanje i dostaviti ga sudu.
kokuz_sa

#2261 Re: ZOBS

Post by kokuz_sa »

da pojednostavimo..
moze li osoba XY koja je vozila..uzeti oniuplatnicu napisat svoje podatke i platiti 20KM.. a ista ta osoba odnijeti u MUP onaj papir na kojem se popunjava ko je vozio
tempuser

#2262 Re: ZOBS

Post by tempuser »

kokuz_sa wrote:da pojednostavimo..
moze li osoba XY koja je vozila..uzeti oniuplatnicu napisat svoje podatke i platiti 20KM.. a ista ta osoba odnijeti u MUP onaj papir na kojem se popunjava ko je vozio
Na cije je ime izdat nalog, na ime XX ili XY?
Ako je izdat na ime XX, a osoba XY treba da plati kaznu onda je najjednostavnije da osoba XY na uplatnici upise podatke od XX i plati 20 KM.
Ako nema kaznenih bodova i odizumanje VD onda nema potrebe da se komplikuje oko nosenja podataka itd.
Ako bas hoces da ime osobe XY bude na uplatnici onda osoba XX mora prvo da odnese podatke da je vozio XY i da MUP posalje novi nalog ia ime XY.
kakavdanakneiskustvu

#2263 Re: ZOBS

Post by kakavdanakneiskustvu »

osoba koja je dobila obavijest treba dostaviti podatke o osobi koja je vozila auto,ako je vec osoba dobila i p. nalog nebitno je ko ce platiti kaznu
kakavdanakneiskustvu

#2264 Re: ZOBS

Post by kakavdanakneiskustvu »

kokuz_sa wrote:da pojednostavimo..

moze,a zbog cega osoba koja je dobila obavijest i p. nalog to ne plati bez komplikovanja?
Libyano

#2265 Re: ZOBS

Post by Libyano »

Jedno pitanje za upoznate sa zakonom...
Danas mi prijatelja u tz ustavila policija i trazili protivpozarni aparat u opremi. Standardni putnicki automobil...
Prvi put cujem da je obavezno imati pp-aparat u autu, zna li neko je li stvarno obavezno?
Hvala :)
calculator

#2266 Re: ZOBS

Post by calculator »

Libyano wrote:Jedno pitanje za upoznate sa zakonom...
Danas mi prijatelja u tz ustavila policija i trazili protivpozarni aparat u opremi. Standardni putnicki automobil...
Prvi put cujem da je obavezno imati pp-aparat u autu, zna li neko je li stvarno obavezno?
Pod opremom vozila u saobraćaju na cestama, podrazumjevaju se:

a) rezervni točak;
b) aparat za gašenje požara;
c) znak za obilježavanje vozila zaustavljenog na kolovozu ceste;
d) oprema za pružanje prve pomoći (kutija prve pomoći);
e) klinasti podmetači;
f) čekić za razbijanje stakla;
g) rezervne sijalice i osigurači;
h) prsluk za vozača sa svjetlosno reflektirajućim osobinama;
i) sigurnosni pojasevi;
j) uže ili poluga za vuču;
k) zimska oprema;
l) znak za označavanje sporih vozila;
m) znak za označavanje dugih vozila;
mayab

#2267 Re: ZOBS

Post by mayab »

Nije obavezno
tempuser

#2268 Re: ZOBS

Post by tempuser »

calculator wrote:

a) rezervni točak;
e) klinasti podmetači;
i) sigurnosni pojasevi;
k) zimska oprema;
Ovo moze biti negdje drugo, npr u SRB, ali ne kod nas.
Kod nas je PP obaveza za komercijalna vozila.

http://bihamk.ba/index.php?option=com_c ... Itemid=119
Naslovnica

#2269 Re: ZOBS

Post by Naslovnica »

calculator wrote:

a) rezervni točak;
e) klinasti podmetači;
i) sigurnosni pojasevi;
k) zimska oprema;
Ovo može biti jedino za teretna vozila.
tempuser

#2270 Re: ZOBS

Post by tempuser »

Ovo je kopirano sa neke stranice iz SRB.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#2271 Re: ZOBS

Post by Romeo 80 »

PP aparat je obavezan i za osobna vozila koja kao pogonsko gorivo koriste auto plin.
calculator

#2272 Re: ZOBS

Post by calculator »

Šta je starije, zakon ili BIHAMK-ova platforma :-)

http://mup.ks.gov.ba/sites/mup.ks.gov.b ... dimenz.pdf

Član 4.
Dzontra_Volta

#2273 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

calculator wrote:Šta je starije, zakon ili BIHAMK-ova platforma :-)

Član 4.
Taj član 4. kaže šta sve spada pod opremu (ali razumijem te, ovako isto i prosječan policajac čita, dođe do člana 4. i njemu više ništa drugo nije važno).
Ali malo dalje pročitaš šta je to oprema zavisno od kategorije vozila (od člana 145. pa nadalje).
U čl. 146. stoji da samo ona putnička vozila koja idu na plin ili druga alternativna goriva moraju imati protupožarni aparat.
calculator

#2274 Re: ZOBS

Post by calculator »

Dzontra_Volta wrote:
calculator wrote:Šta je starije, zakon ili BIHAMK-ova platforma :-)

Član 4.
Taj član 4. kaže šta sve spada pod opremu (ali razumijem te, ovako isto i prosječan policajac čita, dođe do člana 4. i njemu više ništa drugo nije važno).
Ali malo dalje pročitaš šta je to oprema zavisno od kategorije vozila (od člana 145. pa nadalje).
U čl. 146. stoji da samo ona putnička vozila koja idu na plin ili druga alternativna goriva moraju imati protupožarni aparat.
Nije tako.

Ovim Pravilnikom propisuju se dimenzije vozila, ukupne mase vozila, osovinska opterećenja vozila i osnovni uvjeti koje moraju da ispunjavaju uređaji i oprema na vozilima u saobraćaju na cestama i koji na vozilima moraju biti ugrađeni i izvedeni tako da vozila mogu sigurno učestvovati u saobraćaju na cestama, kao i drugi tehnički uvjeti kojima moraju odgovarati pojedini uređaji na vozilima koji su od značaja za sigurnost saobraćaja.

Članom 146. (1) Putnička motorna vozila opremljena za korištenje alternativnih goriva (LPG, CNG,…), vozila za javni prijevoz, kao i teretna motorna i priključna vozila moraju imati aparat za gašenje požara postavljen na vidljivom mjestu, tako da se u slučaju opasnosti može upotrijebiti.
nightvision

#2275 Re: ZOBS

Post by nightvision »

Mene sad bas interesuje jel drug imao plin u autu.
Post Reply