ado-šampion wrote:
Alarmanta je jer je to sto ti navodis gubitak novog auta u prve 3 godine koji je 40% u prosjeku, a za auta koja ne drze tako dobro cijenu je 50% i vise. Od 3-6 godine gubitak vrijednosti je osjetno manji. Dakle na polovnom autu starom 3 godine u 3 godine vozanja ces izgubiti znatno manje nego na novom u 3 godine vozanja.
Sto se tice dijelova, to nisam citirao, razlika u servisu ulje + 3 filtera mene dodje 150-200 maraka, neovlasteni vs ovlasteni, s tim da koristim filtere jednakog kvaliteta kao originalni (cesto identicne) i placam ulje jednako koliko kosta u ovlastenom. Mogu buraza na Pezou iste klase mali servis dodje duplo manje (150 vs 300 KM).
Pazi, ja posmatram dva kupca novog auta. Jedan je kupio ovu Astru za 30000 KM, drugi je kupio tog BMW-a za 40000 KM. Ajmo reći vrlo slične motorizacije i opreme. Posle 3 godine kada prodaju gubitak Astre u procentima je nešto veći, ali u novcu skoro identičan. Oba su izgubila po 13-14000 KM i oni imaju toliko manje novca zato sam i anveo brojke u novcu, a ne u procentima jer za procente ne možeš kupiti hljeb u prodavnici, a za novac možeš.
Dalje, da li se u BMW-u ili u Astri bolje vozi ili više uživa, to zavisi od čovjeka do čovjeka. Oba imaju vrline i mane. A ne možeš reći da je Astra Dačija pa da je unutra smeće plastika i da je kvalitet toliko očigledno na strani BMW-a jer nije. Neke finese da, ali ne toliko krupno.
I na kraju i sama cijena održavanja. Sa kvalitetnim uljima i filterima kod majstora u garaži ne možeš uraditi mali servis BMW-u ispod 150 KM, možda je u ovlaštenom 400 KM, ali se smijem kladiti da je za Astru u ovlaštenom dosta manja cijena. Ne puno preko 200 KM. Volio bih saznati te detalje o cijenama od ljudi koji imaju Opel.