Auto salon Kramar - vasa iskustva

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
lavic

#2251 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by lavic »

madner wrote:BMW je bolje drugo auto, Astra puno bolje prvo auto.

Sto se tice racunice, nije Tomic da se moze usediti kasko svake godine :D

Ova Astra od 150 ks ce pojesti onog jadnog BMW od 110 ks :D , tako da bi bilo postenije i sa opremom i motorom pogledati cijenu selectiona. Nema isto nista, kao i BMW a vozne karakteristike su slicne.

Gubitak vrijednosti % za keca je malo bolji od Astre, nije Golf da drzi cijenu.
Jesi li bas toliko siguran u performanse astre i da ce ona pojesti ovog BMW-a, Astra je 1.4T = 150 KS, a 116i je 1.6T 136 KS.
Odnos kila i KS ne znam, tako da ja ne bih tako olako donosio zakljucke kao ti.
ado-šampion

#2252 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by ado-šampion »

@Amar

Ma dobro, nije to bas tako prosto. Ne ulazeci u detalje, Golf ima prednosti cak i kad gledas jednostavno u salonu, ima familijaran dizajn koji ne zastarjeva, nesto je bolje uradjen, ima nesto vise prostora, prakticnosti, veliku ponudu motora i opreme, kosta nesto vise a drzi vrijednost puno bolje. Pri kupnji konfekcije ljudi gledaju da dobiju sto bolje auto za sto manje para, a najvise familijaran dizajn, izbor motora, mjenjaca i opreme, prostranost i prakticnost, potrosnju, itd. ne gledaju da dobiju nesto posebno u konfekcijsom kompaktnom autu koje kosta 20 k eura. Naravno kod nas je to cifra tako da je situacija drukcija.

Eto da ne razvodnjavamo dalje sad i na Golfa. :D
supercali

#2253 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by supercali »

A kako ti kontas kupiti tog polovnog bmw-a ako ga ne kupi neko ko je razmisljao kao ti i rekao ma bolje da ja uzmem polovnog ferarija nego polovnog bmw-a
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#2254 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by mali_milojica »

ado-šampion wrote:Varas se, jer se to svugdje gleda. Velika popularnost Golfa dosta se ogleda u malom gubitku vrijednost, ne samo kod nas nego svugdje po Evropi. Sta bi ti radije da posle 5 godina placanja lizinga vratis Golfa i uzmes ponovo Golfa ili da vratis 308 a uzmes 208? Svi to gledaju, mi tu u biti ne razmisljamo nista drukcije od ostatka Evrope, samo je kod nas zbog kokuzluka malo vise izrazeno.
Ovdje se slazem.
Zato je VW u mogucnosti ponuditi nesto nizu cijenu leasinga za Golfa,nego npr Peugeot za 308. Jer zna da ce taj nizi leasing iznivelisati vrijednost na kraju svega.
I kad covjek u EU ode da za 20k € kupi kompakta,vidi da,sada bubam,cijena leasinga za Golfa dodje 50€ manje mjesecno nego za 308.
citroen xm

#2255 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by citroen xm »

ado-šampion wrote:
Alarmanta je jer je to sto ti navodis gubitak novog auta u prve 3 godine koji je 40% u prosjeku, a za auta koja ne drze tako dobro cijenu je 50% i vise. Od 3-6 godine gubitak vrijednosti je osjetno manji. Dakle na polovnom autu starom 3 godine u 3 godine vozanja ces izgubiti znatno manje nego na novom u 3 godine vozanja.

Sto se tice dijelova, to nisam citirao, razlika u servisu ulje + 3 filtera mene dodje 150-200 maraka, neovlasteni vs ovlasteni, s tim da koristim filtere jednakog kvaliteta kao originalni (cesto identicne) i placam ulje jednako koliko kosta u ovlastenom. Mogu buraza na Pezou iste klase mali servis dodje duplo manje (150 vs 300 KM).
Pazi, ja posmatram dva kupca novog auta. Jedan je kupio ovu Astru za 30000 KM, drugi je kupio tog BMW-a za 40000 KM. Ajmo reći vrlo slične motorizacije i opreme. Posle 3 godine kada prodaju gubitak Astre u procentima je nešto veći, ali u novcu skoro identičan. Oba su izgubila po 13-14000 KM i oni imaju toliko manje novca zato sam i anveo brojke u novcu, a ne u procentima jer za procente ne možeš kupiti hljeb u prodavnici, a za novac možeš. :thumbup:

Dalje, da li se u BMW-u ili u Astri bolje vozi ili više uživa, to zavisi od čovjeka do čovjeka. Oba imaju vrline i mane. A ne možeš reći da je Astra Dačija pa da je unutra smeće plastika i da je kvalitet toliko očigledno na strani BMW-a jer nije. Neke finese da, ali ne toliko krupno.

I na kraju i sama cijena održavanja. Sa kvalitetnim uljima i filterima kod majstora u garaži ne možeš uraditi mali servis BMW-u ispod 150 KM, možda je u ovlaštenom 400 KM, ali se smijem kladiti da je za Astru u ovlaštenom dosta manja cijena. Ne puno preko 200 KM. Volio bih saznati te detalje o cijenama od ljudi koji imaju Opel.
Last edited by citroen xm on 17/05/2016 14:10, edited 1 time in total.
amar1994

#2256 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by amar1994 »

ado-šampion wrote:@Amar

Ma dobro, nije to bas tako prosto. Ne ulazeci u detalje, Golf ima prednosti cak i kad gledas jednostavno u salonu, ima familijaran dizajn koji ne zastarjeva, nesto je bolje uradjen, ima nesto vise prostora, prakticnosti, veliku ponudu motora i opreme, kosta nesto vise a drzi vrijednost puno bolje. Pri kupnji konfekcije ljudi gledaju da dobiju sto bolje auto za sto manje para, a najvise familijaran dizajn, izbor motora, mjenjaca i opreme, prostranost i prakticnost, potrosnju, itd. ne gledaju da dobiju nesto posebno u konfekcijsom kompaktnom autu koje kosta 20 k eura. Naravno kod nas je to cifra tako da je situacija drukcija.

Eto da ne razvodnjavamo dalje sad i na Golfa. :D
:thumbup:
isto kao oni sto po americi toyote kupuju :)
hahaha, :mrgreen: ako on uleti u pricu gotovo je za sva vremena :oops: :lol:
madner

#2257 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by madner »

lavic wrote:

Ova Astra od 150 ks ce pojesti onog jadnog BMW od 110 ks :D , tako da bi bilo postenije i sa opremom i motorom pogledati cijenu selectiona. Nema isto nista, kao i BMW a vozne karakteristike su slicne.

Jesi li bas toliko siguran u performanse astre i da ce ona pojesti ovog BMW-a, Astra je 1.4T = 150 KS, a 116i je 1.6T 136 KS.
Pa poredim 1.4T sa 150 i 1.4 BMW sa 109, ne sa 136. To je ovaj drugi. :D

Odnos kila i ks je na strani Astre u oba slucaja, samo sto nece pojesti BMW u drugom slucaju. Laksa je u svakom slucaju.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2258 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by konektovan »

ado-šampion wrote:Varas se, jer se to svugdje gleda. Velika popularnost Golfa dosta se ogleda u malom gubitku vrijednost, ne samo kod nas nego svugdje po Evropi. Sta bi ti radije da posle 5 godina placanja lizinga vratis Golfa i uzmes ponovo Golfa ili da vratis 308 a uzmes 208? Svi to gledaju, mi tu u biti ne razmisljamo nista drukcije od ostatka Evrope, samo je kod nas zbog kokuzluka malo vise izrazeno.
Mislim da grijesis. Kod lizinga, odredis sebi ratu, koliko mozes, i uzmes auto 2-3 godine, i nakon toga, libo te racku, kolika je vrijednost. Uzmes nakon toga drugo novije, i nastavis, koliko ja znam a postoje dvije varijante lizinga?! Kompaktna klasa je po meni, a i po ukusu vecine evrope, nekako najpogodjenija, od dimenzija, prakticnosti, rentabilnosti, a to i dokazuju brojke prodatîh vozila.
Bakir1

#2259 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Bakir1 »

ado-šampion wrote: s tim da koristim filtere jednakog kvaliteta kao originalni (cesto identicne) i placam ulje jednako koliko kosta u ovlastenom.
i u cemu je fol? kolika je usteda ukupna neovlasteni vs ovlasteni?
cijena ulja ista, filter skuplji sta znam 30 KM i recimo ruke neka su 45 KM?
lavic

#2260 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by lavic »

madner wrote:
lavic wrote:

Pa poredim 1.4T sa 150 i 1.4 BMW sa 109, ne sa 136. To je ovaj drugi. :D

Odnos kila i ks je na strani Astre u oba slucaja, samo sto nece pojesti BMW u drugom slucaju. Laksa je u svakom slucaju.
Bijeli 116i je 136 ks, tako da ne znam gdje ti izvati tog od 109 KS? 116i je tezak 1290 kg ili 9.5 kg/PS, 0-100= 8.2 s, a astra je1200 kg ili 8 kg/ps i 0-100 8.8 s.
ado-šampion

#2261 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by ado-šampion »

Bakir1 wrote:
ado-šampion wrote: s tim da koristim filtere jednakog kvaliteta kao originalni (cesto identicne) i placam ulje jednako koliko kosta u ovlastenom.
i u cemu je fol? kolika je usteda ukupna neovlasteni vs ovlasteni?
cijena ulja ista, filter skuplji sta znam 30 KM i recimo ruke neka su 45 KM?
Filter ulja jednakog kvaliteta (Mahle) 28 KM, ovlasteni (Hengst) 56. Filter zraka identican (Mahle) ovlasteni 100 KM, neovlasteni 50 KM. Filter klime premium u prodavnici (Mahle) 50 KM, ovlasteni budzet (MicronAir) 90 KM. Ruke ovlasteni 30-40 KM, neovlasteni 10-20 KM. Cijena ulja nije ista, ali ja se tu ne zelim igrati zbog 50-60 KM tako da po preporuci servisera sipam BMW ulje koje je u biti prepakovani Shell koji dodje 10 KM jeftinije po litru (x 6 litara). S aftermarket uljem razlika je 200 KM, s identicnim uljem 140 KM. Ko zeli budzet filtere moze jos spustiti za 50-ak KM.
ado-šampion

#2262 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by ado-šampion »

konektovan wrote:
Mislim da grijesis. Kod lizinga, odredis sebi ratu, koliko mozes, i uzmes auto 2-3 godine, i nakon toga, libo te racku, kolika je vrijednost. Uzmes nakon toga drugo novije, i nastavis, koliko ja znam a postoje dvije varijante lizinga?! Kompaktna klasa je po meni, a i po ukusu vecine evrope, nekako najpogodjenija, od dimenzija, prakticnosti, rentabilnosti, a to i dokazuju brojke prodatîh vozila.
Uzmes auto, vozas 5 godina, nakon 5 godina to auto dodje ko usesce za novo a da rata ostane ista, primjer. Karikiram uzmes Golfa i nakon 5 godina imas ucesce za novog Golfa a da rata ostane ista; uzmes P 308 i nakon 5 godina imas usesce za P 208 a da rata ostane ista. Sto auto manje gubi na vrijednost poslije 5 godina ces imati vece ucesce, a s vecim ucescem i istom ratom - logicno - imas skuplje auto.
Bakir1

#2263 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Bakir1 »

@ado filter ulja i ulje uradis u ovlastenom i nema pite da ti nece staviti pecat u servisnu, zrak, klimu, mozes zamjeniti i sam.
u tom slucaju razlika je koliko?
ti rece da ulje placas koliko kosta i u ovlastenom pa mi se tu pogubi nit price....
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2264 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by konektovan »

Bakir1 wrote:@ado filter ulja i ulje uradis u ovlastenom i nema pite da ti nece staviti pecat u servisnu, zrak, klimu, mozes zamjeniti i sam.
u tom slucaju razlika je koliko?
ti rece da ulje placas koliko kosta i u ovlastenom pa mi se tu pogubi nit price....
Bakire, idi na temu nove cijene goriva, i daj svoje misljenje, na moju predjenu kilometrazu i potrosnju. :mrgreen: Hebo bemwe. :mrgreen:
citroen xm

#2265 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by citroen xm »

ado-šampion wrote:
Uzmes auto, vozas 5 godina, nakon 5 godina to auto dodje ko usesce za novo a da rata ostane ista, primjer. Karikiram uzmes Golfa i nakon 5 godina imas ucesce za novog Golfa a da rata ostane ista; uzmes P 308 i nakon 5 godina imas usesce za P 208 a da rata ostane ista. Sto auto manje gubi na vrijednost poslije 5 godina ces imati vece ucesce, a s vecim ucescem i istom ratom - logicno - imas skuplje auto.
Ti baš podcjenjuješ druga auta preko svake granice, a druga uzdižeš. I onda kažeš za sebe da si realan i objektivan.
madner

#2266 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by madner »

ado-šampion wrote:
konektovan wrote:
Jah, pa ne gube toliko, nije se jos nikome desilo da nakon lizinga nije mogao isto auto imati pod istom kamatom. :D
Ono sto se desi je da se veca vrijednost uracuna u ratu, pa ti Golf i 308 imaju gotovo iste uslove, osim malo veceg ucesca kod Golfa.
Bakir1

#2267 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Bakir1 »

konektovan wrote:
Bakire, idi na temu nove cijene goriva, i daj svoje misljenje, na moju predjenu kilometrazu i potrosnju. :mrgreen: Hebo bemwe. :mrgreen:
o cemu jadan? :D
gdje je sas pumpa jel?
prodjes doboj, onu gazpromovu pumpu sa desne strane, motas preko mosta i ides pravo, poslije murije na raskrsnici (redovno) imas jos mozda 1,5 km do iste...
a mislim ako se ne varam da ima jos jedna kada prodjes pravo u pravcu broda sa istim cijenama
esso_sa

#2268 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by esso_sa »

citroen xm wrote:Sa kvalitetnim uljima i filterima kod majstora u garaži ne možeš uraditi mali servis BMW-u ispod 150 KM, možda je u ovlaštenom 400 KM, ali se smijem kladiti da je za Astru u ovlaštenom dosta manja cijena
Nije ni BMW tolika deracina u ovlastenom. Za neki normalni auto, ulje, filter ulja, usluga servisa, ispadne ispod 200 maraka :thumbup:
Osim ako ti nije neki ogromni motor u koji ide 6-7 litara ulja, onda ce biti i malo skuplje
Bakir1

#2269 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Bakir1 »

a sta eso ako ti ide 9 u motor i 10 u mjenjac :D
a za mjenjac u ovlastenom 63 KM litar :D
golfiista

#2270 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by golfiista »

pa ne mijenjas ulje u mjenjaču svaki dan..
mad_max_ba

#2271 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by mad_max_ba »

ado-šampion wrote:
Pa istina je, koliko god nekom surova bila, da ce Kramar vise prodati tih BMWa nego sto ce se prodati tih novih Astri. Zivi bili pa vidjeli. Sad svako moze izvlaciti teorije zasto je to tako.
A nije ista cijena. Eno BMW koji Golfista uzima, 2013. 40 k km za 25 k, sto je 5 k manje od Astre, slicna motorizacija i slicna oprema. Evo ja bih sad radije uzeo taj polovan kec za 25 k nego novu Astru za 30, dzaba sve garancije, da nisam nedavno kupio auto bio bih musterija. I garantujem da se u narednih par godina na prste jedne ruke nece moci nabrojati oni koji ce kesirati 30 k za tu Astru, uglavnom ce to biti razvlacenje na 5-7 godina uz neko ucesce i povoljne uslove. Evo samo jedna nit u kalkulaciji: Kupis tu Astru za 30 k i posle 3 godine budi sretan ako je prodas za 15-16 k; Kupis ovog BMWa za 25 k i posle tri godine opet ce otici za 18-19. Znaci posle 3 godine razlika vec ode na 8 k (5 + 3). BMW mozes odrzavati u neovlastenom, Opel ne mozes (naravno ako hoces da ti vazi garancija), sto na eksploataciju kroz te tri godine dodaje jos nekih 700-800 KM (mali servisi, disk plocice). Zimske gume koje u Astri nemas, nekih 400 KM (s obzirom da su Sava), znaci presli smo 9 k. Taman da ti se sve sjebe na tom BMWu sto je jaaako nategnuto dobar si i dalje 6-7 k. Eto pa dalje racunajte. Jedno je biti musterija za kupovinu auta a drugo je filozofirati na forumu, tj. sta bi bilo kad bi bilo.

Opel je Opel, BMW je BMW, nemojte mijesati kruske i jabuke, sto Golfista kaze, BMWu se moze oprostiti nedostatak opreme a Opelu ne moze, jer je oprema jedino sto taj Opel moze izdici iznad prosjeka. Valjda nesto govori sto 3 godine star BMW kosta haman ko nova Astra.

Za te stvari obicno postoje vrlo jednostavna objasnjenja, ali eto mi Bosanci se inace volimo praviti vrlo pametni i praviti slona od muhe.

Daj ba ado,
Koliko je nov ovaj BMW, 33k garant pa malo izgubio.
Al se slažem za kruške i jabuke.
esso_sa

#2272 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by esso_sa »

Bakir1 wrote:a sta eso ako ti ide 9 u motor i 10 u mjenjac :D
a za mjenjac u ovlastenom 63 KM litar :D
Pa ogradio sam se u startu na normalne aute :mrgreen:
I da, kupovao sam to za mjenjac od 63 KM, ko da je suho zlato. Sreca pa meni 1 litar dovoljan za 5 zamjena :mrgreen:
Last edited by esso_sa on 17/05/2016 15:30, edited 1 time in total.
Bakir1

#2273 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Bakir1 »

prema preporuci na 60.000 km...
dilema, litar ulja 63 naspram 29
dihtung kartera 109 naspram 85 (kupljen orginalni)
filter ulja 129 naspram 103 (kupljen orginalni)
ruke cca 10 h naspram 150 KM...
esso_sa

#2274 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by esso_sa »

To je odprilike ta racunica. Iz mog iskustva, tako je i kod drugih marki

Potrosni materijal (filteri, dihtunzi i sl) se isplati kupiti original u ovlastenom
Ulje i ruke najbolje organizovati neku vlastitu varijantu :thumbup:

Pored primjera sa BMW-om, evo i primjer za VAG - mali servis za Audi A3 2.0 TDI 2005 godina je u ASI (dok ih nije preuzeo Porsche) kostao 380 KM :-) Na listi stavki, oci najvise bode cijena ulja (37 KM/litar) i usluga servisa (oko 150 KM). Potrosni materijal (filteri, podloske i gluposti) su bili oko 70-80 KM, sto i nije pretjerana cifra
supercali

#2275 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by supercali »

Ovdje bi skoro svi da voze sto skuplje auto a da ih servis izadje kao da odrzavaju lupa
Locked