Star Trek

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Qler

#2251 Re: Star Trek

Post by Qler »

Jedva cekam danas kuci da dodjem da pogledam :)
BHCluster

#2252 Re: Star Trek

Post by BHCluster »

dale cooper wrote: 23/01/2020 23:16 Dobra i intrigantna pilot epizoda Picarda. Solidan spoj starog "thinking man's" Treka i akcije. Neke interasantne moralne dileme i federacija
koja je kako se čini postala konzervativna i izolacionistička čine jezgru priče. Nije loše, veselim se ostatku sezone. :thumbup:
Ono sa sinteticima je dobar twist.
Kaligrafija

#2253 Re: Star Trek

Post by Kaligrafija »

Spoiler alert

Interesantno, Datina kcer, Romulanci u Borgovoj kocki, Sedma od Devet... Obecava... :thumbup:
Forumerrer

#2255 Re: Star Trek

Post by Forumerrer »

Svidja mi se, ima potencijala. Jedva cekam i Discovery :-D
Ironman_88

#2256 Re: Star Trek

Post by Ironman_88 »

Da se primjetiti da je produkcija vrhunska, može komotno proći kao kino film.
Početak malo sporiji, kažu da će takav tempo biti kroz čitavu seriju, ali obećava. :thumbup:

Iako je poznato od ranije, moram naglasiti da mi je izuzetno drago što Patrick Stewart glumi starca - u doba digitalnog pomlađivanja gdje djedovi od 80+ i dalje glume zajebane likove se to ne može više uzeti zdravo za gotovo.
bunk

#2257 Re: Star Trek

Post by bunk »

Upravo odgledah 1 epizodu,odlicno..
Ironman_88

#2258 Re: Star Trek

Post by Ironman_88 »

Trampov space army maznuo logo :D

Image
amko761

#2259 Re: Star Trek

Post by amko761 »

Meni omiljeni komentar: Svemiru čuvaj se, stiže ti demokratija :D
BHCluster

#2260 Re: Star Trek

Post by BHCluster »

Kaligrafija wrote: 26/01/2020 02:09 Spoiler alert

Interesantno, Datina kcer, Romulanci u Borgovoj kocki, Sedma od Devet... Obecava... :thumbup:
Maddoxove blizanke jedna vec prnula u prvoj epizodi a koliko sam upratio radi se o Maddoxovo teoriji kako od jednog Datinog neurona se moze regenerisati citav Data ili njegov mozak?
MarlboroGold

#2261 Re: Star Trek

Post by MarlboroGold »

Za sad odlično :thumbup:
Ironman_88

#2262 Re: Star Trek

Post by Ironman_88 »

Image

Glavna zvijezda serije, desno je neki matori Britanac :D
drag_gost

#2263 Re: Star Trek

Post by drag_gost »

Razocaran. Star Trek: TNG je bila prica o onome svemu sto mi mozemo biti kada smo najbolji, kada su nam navike izvrsne, kada smo izvrsni ljudi. TNG je pokazao pazljivog, moralnog i istrazivackog covjeka. Ova serija je rat, smrt i tipicni nastavak nekih drugih Star Trek prica. Ako smo zeljeli rat dovoljno je bilo da upalimo tv ili pogledamo kroz prozor. Razocaran, ovo nije ono cemu sam se nadao da ce biti, a nisam citao nikakve najave. Odgledacu seriju cisto zbog nostalgije. Da pogresno ne budem shvacen, nije ovo lose, cak naprotiv, ali sam se nadao necemu drugom. Nadao sam se prici o nadi, nasem najboljem i ethosu kojem trebamo teziti. Steta.

Mozda je i najbolje da se TNG ne nastavlja, niko to ne bi mogao uraditi bolje od pokojnog Roddenberry-a svakako.
Ironman_88

#2264 Re: Star Trek

Post by Ironman_88 »

drag_gost wrote: 07/02/2020 04:24 Razocaran. Star Trek: TNG je bila prica o onome svemu sto mi mozemo biti kada smo najbolji, kada su nam navike izvrsne, kada smo izvrsni ljudi. TNG je pokazao pazljivog, moralnog i istrazivackog covjeka. Ova serija je rat, smrt i tipicni nastavak nekih drugih Star Trek prica. Ako smo zeljeli rat dovoljno je bilo da upalimo tv ili pogledamo kroz prozor. Razocaran, ovo nije ono cemu sam se nadao da ce biti, a nisam citao nikakve najave. Odgledacu seriju cisto zbog nostalgije. Da pogresno ne budem shvacen, nije ovo lose, cak naprotiv, ali sam se nadao necemu drugom. Nadao sam se prici o nadi, nasem najboljem i ethosu kojem trebamo teziti. Steta.

Mozda je i najbolje da se TNG ne nastavlja, niko to ne bi mogao uraditi bolje od pokojnog Roddenberry-a svakako.
Ukusi su različiti. Meni je upravo to idealiziranje od ranije smetalo gdje su oni najmoralniji, spremni uvijek život dati za naprijatelja a kamoli za svoje ljude itd. Ovakva slika budućnosti mi je dosta zanimljivija i sa njom se mogu dosta bolje identificirati nego sa stvarima od ranije.
Ali ne treba prenapuhivati stvar kao da su odlutali u distopiju, ovo je i dalje uglancana mainstream produkcija za široke mase.
Karabaja

#2265 Re: Star Trek

Post by Karabaja »

Već sad se može definitivno reći da je svaki Star Trek poslije Archera i Nemesisa kurac od ovce.

Onog momenta kad su scenaristi počeli razmišljati da uvode psovke (Tilly: "This is so fucking cool!" i Admiral Kirsten Clancy: “Sheer fucking hubris”) trebalo im je oduzeti olovke i završiti sa Star Trekom.
dale cooper

#2266 Re: Star Trek

Post by dale cooper »

@drag_gost @Karabaja

Roddenberry svakako nije ni bio uključen u pisanje TNG-a tako da ne znam o čemu pričate. On je samo imao generalni okvir priče i bio
je izvršni producent serije, a vrlo malo se pitao i oko castinga i oko pisanja epizoda. Čovječe on čak nije htio ni Patricka Stewarta
kao kapetana, jer je Picarda zamišljao kao nekoga muževnijeg i sa dosta kose. :lol: Roddenberryu svaka čast za kreaciju originalne
serije, ali već do 80-tih je što se tiče pisanja priče bio dinosaur iz davno prošle ere. On jeste zamislio TNG kao neku vrstu utopije
gdje su ljudi davno prevazišli svoje stare navike i mentalitet...i dok je to jednim dijelom TNG bio, najbolje epizode serije su bile
one gdje je postojala neka vrsta konflikta i neslaganja, bilo moralnog, intelektualnog ili bilo kojeg drugog. Utopia je lijepa pomisao
na papiru, ali u stvarnosti ne čini zanimljivu i uzbudljivu televiziju. Ogroman dio tereta pisanja i vođenja serije su na svojim leđima
nosili Michael Piller, Ronald D. Moore, Richard Manning, René Echevarria, Brannon Braga, Ira Steven Behr i naravno omrznuti Rick
Berman kao glavni producent. A i priče o savršenoj federaciji, floti i njenim oficirima su već duboko bili načeti u DS9-u sa Sekcijom
31 ali i pojedinim moralno upitnim (ali u isto vrijeme apsolutno potrebnim) postupcima članova posade svemirske stanice.
Što se tiče ove tvrdnje da nakon Nemesisa i Archerovog Star Trek Enterprisea ništa nije ni za kurca, to je smijurija, jer su upravo
ovaj film i serija dokrajčile i okončale postojanje Star Trek franšize na filmu i televiziji za gotovo čitavo desetljeće. Najveću odgovornost
za to su snosili Berman i Braga kao dva glavna preostala kotača franšize iz tog vremena. A i realno gledajući, TNG postava je imala
prosječan učinak što se tiče filmova. Jedini zaista dobar film je bio First Contact, sve ostalo je bilo prosječno i ispod prosječno.

I sve ovo na stranu, Picard kao serija nije zamišljena kao nastavak TNG-a. Ovo je nastavak i vjerovatno okončanje putovanja Jean
Luca Picarda. I do sada serija ima sasvim solidno i konzistentno pisanje, mnogo više nego Discovery. Vjerovatno je to i do samog
tima koji uključuje i sjajnog Michael Chabona, ali i prisustvo Patricka Stewarta koji ima uticaja na pisanje. Ovo je sasvim realističan
prikaz ostarjelog bivšeg admirala flote koji je na pragu 80-te godine i kojeg proganjaju duhovi prošlosti, gubitak prijatelja kao i
razočaranost u ono što su se federacija i flota u njegovim očima pretvorile. I sasvim je realno da tako glomazne organizacije kao
što su federacija i zvjezdana flota u nekom momentu skrenu u pogrešnom smjeru i čak moralno upitnim metodama pokušaju da održe
jedan takav projekat na okupu. Možda to nije ono što svi fanovi žele da vide, ali daleko od toga da se može reći da je loše.
dale cooper

#2267 Re: Star Trek

Post by dale cooper »

I što se tiče psovanja, pa fala kurcu da su to uključili. :mrgreen: Koja je šansa da te čak i u svijetloj budućnosti stvari nekada ne raspizde
i natjeraju da opsuješ. :D
Tempo
ZeModerator

#2268 Re: Star Trek

Post by Tempo »

Ironman_88 wrote: 07/02/2020 09:41
drag_gost wrote: 07/02/2020 04:24 Razocaran. Star Trek: TNG je bila prica o onome svemu sto mi mozemo biti kada smo najbolji, kada su nam navike izvrsne, kada smo izvrsni ljudi. TNG je pokazao pazljivog, moralnog i istrazivackog covjeka. Ova serija je rat, smrt i tipicni nastavak nekih drugih Star Trek prica. Ako smo zeljeli rat dovoljno je bilo da upalimo tv ili pogledamo kroz prozor. Razocaran, ovo nije ono cemu sam se nadao da ce biti, a nisam citao nikakve najave. Odgledacu seriju cisto zbog nostalgije. Da pogresno ne budem shvacen, nije ovo lose, cak naprotiv, ali sam se nadao necemu drugom. Nadao sam se prici o nadi, nasem najboljem i ethosu kojem trebamo teziti. Steta.

Ukusi su različiti. Meni je upravo to idealiziranje od ranije smetalo gdje su oni najmoralniji, spremni uvijek život dati za naprijatelja a kamoli za svoje ljude itd. Ovakva slika budućnosti mi je dosta zanimljivija i sa njom se mogu dosta bolje identificirati nego sa stvarima od ranije.
Ali ne treba prenapuhivati stvar kao da su odlutali u distopiju, ovo je i dalje uglancana mainstream produkcija za široke mase.
tng ima u sebi provetiteljsku komponentu i to je dobra stvar, u stvari idealna, jer kad nema prosvetiteljstva, ili kad je redukovano, onda klizimo u mracni srednji vijek.
Tempo
ZeModerator

#2269 Re: Star Trek

Post by Tempo »

dale cooper wrote: 07/02/2020 15:11 I što se tiče psovanja, pa fala kurcu da su to uključili. :mrgreen: Koja je šansa da te čak i u svijetloj budućnosti stvari nekada ne raspizde
nevjerovatno.

pa jebem ga, valjda su imali obzira i postovanja prema publici, pa nisu psovali. znali su da ih gleda mlad svijet, a, kao sto rekoh u postu prije, tng je imao znacajnu prosvetiteljsku komponentu.
dale cooper

#2270 Re: Star Trek

Post by dale cooper »

Tempo wrote: 07/02/2020 15:28
dale cooper wrote: 07/02/2020 15:11 I što se tiče psovanja, pa fala kurcu da su to uključili. :mrgreen: Koja je šansa da te čak i u svijetloj budućnosti stvari nekada ne raspizde
nevjerovatno.

pa jebem ga, valjda su imali obzira i postovanja prema publici, pa nisu psovali. znali su da ih gleda mlad svijet, a, kao sto rekoh u postu prije, tng je imao znacajnu prosvetiteljsku komponentu.
TNG se prikazivao na network tv-u koja je imala striktna pravila što se tiče određenih stvari uključujući i psovanje. Manje je to imalo
veze sa poštovanjem prema publici koliko o strahu da se ne uvrijede oglašivači.

Ne branim ja psovanje, niti mislim da ga se treba koristiti pretjerano, ali ponekad situacija zahtjeva da se kaže:

Image

:mrgreen:

I Clancyeva je sasvim očekivano reagovala na Picardov zahtjev za brodom i posadom samo dan nakon što je popljuvao flotu na tv prenosu
koje potencijalno gledaju bilioni gledalaca federacije. :D
Tempo
ZeModerator

#2271 Re: Star Trek

Post by Tempo »

dale cooper wrote: 07/02/2020 15:44
Tempo wrote: 07/02/2020 15:28
nevjerovatno.

TNG se prikazivao na network tv-u koja je imala striktna pravila što se tiče određenih stvari uključujući i psovanje. Manje je to imalo
veze sa poštovanjem prema publici koliko o strahu da se ne uvrijede oglašivači.

Ne branim ja psovanje, niti mislim da ga se treba koristiti pretjerano, ali ponekad situacija zahtjeva da se kaže:

Image

:mrgreen:

I Clancyeva je sasvim očekivano reagovala na Picardov zahtjev za brodom i posadom samo dan nakon što je popljuvao flotu na tv prenosu
koje potencijalno gledaju bilioni gledalaca federacije. :D
nema veze s mozgom, al boli me kurac. misli sta god hoces.
Kaligrafija

#2272 Re: Star Trek

Post by Kaligrafija »

Hoce li sad krenuti..!?

Image

:lol: :lol:
Qler

#2273 Re: Star Trek

Post by Qler »

Meni samo nije jasno u utopijskoj buducnosti kakva bi trebala da je u ST-u ona zivi u prikolici i jedva sastavlja kraj sa krajem, i jos Picarda zove JL... Čuj JL... pa on se ljutio ako ga neko ne oslovi sa captain a ova ga uredno zove JL ko' da su ovce cuvali...
dale cooper

#2274 Re: Star Trek

Post by dale cooper »

Qler wrote: 10/02/2020 08:07 Meni samo nije jasno u utopijskoj buducnosti kakva bi trebala da je u ST-u ona zivi u prikolici i jedva sastavlja kraj sa krajem, i jos Picarda zove JL... Čuj JL... pa on se ljutio ako ga neko ne oslovi sa captain a ova ga uredno zove JL ko' da su ovce cuvali...
Čini mi se da je Raffi u svojevoljnom egzilu više nego nametnutom. Sjebalo ju je to što su je zajedno sa JLP-om odstranili iz flote.
Ona je odabrala nomadski život sa džojom budućnosti :gunjastajl: , JLP komfornu starost u porodičnom imanju i vinogradima.
Nijedno očigledno nije zadovoljno sa izborima koje su načinili. A od Nemesisa je po vremenskoj liniji ove serije prošlo više od
20 godina, tako da je moguće da je Picard smekšao dovoljno da se zbliži sa podređenim i bude na first name basis. Osim toga i doktorica
Crusher ga je znala tako oslovljavati privatno, a koliko se sjećam i Riker i Troy.
dale cooper

#2275 Re: Star Trek

Post by dale cooper »

Michael Chabon (jedan od glavnih pisaca Picarda) odgovara na ovo gore i druga goruća pitanja fanova u ovom šarmantnom instagram postu :D

Post Reply