Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Ambrozija

#2251 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Ambrozija »

Barcafan wrote:
Großmeister wrote:Može li mi neko reći da li se i koliko plaća studij za redovne studente? Mislim da sam negdje čuo da se plaća oko 100 KM, ništa puno, ali pitam čisto informativno jer me interesuje.

Drugo pitanje je da li je moguće upisati dva smjera, Germanistiku i Komparativnu književnost i bibliotekarstvo i da li ima studenata koji studiraju jedan od ova dva smjera da prenesu iskustvo?
100 KM je skolarina ali dok sredis indeks, i neki ostali upisni materijal izadje to na oko 200 KM
Moguce je upisati bilo koja dva smjera koliko ja znam ukoliko mozes to da izdrzis :) a kasnije je moguce i odustati od jednog od ta dva smjera ako vidis da je pretesko...
Osim psihologije - ona moze samo kao jednopredmetni :)
Großmeister

#2252 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Großmeister »

Ambrozija wrote:
Barcafan wrote:
Großmeister wrote:Može li mi neko reći da li se i koliko plaća studij za redovne studente? Mislim da sam negdje čuo da se plaća oko 100 KM, ništa puno, ali pitam čisto informativno jer me interesuje.

Drugo pitanje je da li je moguće upisati dva smjera, Germanistiku i Komparativnu književnost i bibliotekarstvo i da li ima studenata koji studiraju jedan od ova dva smjera da prenesu iskustvo?
100 KM je skolarina ali dok sredis indeks, i neki ostali upisni materijal izadje to na oko 200 KM
Moguce je upisati bilo koja dva smjera koliko ja znam ukoliko mozes to da izdrzis :) a kasnije je moguce i odustati od jednog od ta dva smjera ako vidis da je pretesko...
Hoćeš da kažeš da ne mogu upisati Germanistiku zajedno sa Bibliotekarstvom? Ali koliko sam ja razumio ono što piše na njihovoj stranici, Bibliotekarstvo se može studirati isključivo kao dvopredmetni studij u kombinaciji sa bilo kojim drugim smjerom i da su studenti koji studiraju jedan od stranih jezika oslobođeni stranog jezika na smjeru Bibliotekarstvo; što mi logično govori da mogu upisati to dvoje. Ipak ću se raspitati o tome direktno na fakultetu. Zna li iko kada izlazi konkurs za upis?
saramica

#2253 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by saramica »

Ambrozija wrote:
Barcafan wrote:
Großmeister wrote: 100 KM je skolarina ali dok sredis indeks, i neki ostali upisni materijal izadje to na oko 200 KM
Hoćeš da kažeš da ne mogu upisati Germanistiku zajedno sa Bibliotekarstvom? Ali koliko sam ja razumio ono što piše na njihovoj stranici, Bibliotekarstvo se može studirati isključivo kao dvopredmetni studij u kombinaciji sa bilo kojim drugim smjerom i da su studenti koji studiraju jedan od stranih jezika oslobođeni stranog jezika na smjeru Bibliotekarstvo; što mi logično govori da mogu upisati to dvoje. Ipak ću se raspitati o tome direktno na fakultetu. Zna li iko kada izlazi konkurs za upis?
Ja ne vidim nigdje da je neko rekao da to dvoje ne mozes zajedno.. samo je receno da psihologija se ne moze komibinirati :roll:
ZiBastet

#2254 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by ZiBastet »

Zna li neko kad izlazi konkurs za upis?
ema_

#2255 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by ema_ »

ZiBastet wrote:Zna li neko kad izlazi konkurs za upis?

Trebalo bi polovinom ovog mjeseca u dnevnim novinama.
Großmeister

#2256 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Großmeister »

Konkursi za upise na fakultete u studentskoj 2011/2012. godini će izaći 15.6.2011. godine
ZiBastet

#2257 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by ZiBastet »

Großmeister wrote:
Konkursi za upise na fakultete u studentskoj 2011/2012. godini će izaći 15.6.2011. godine
hvala :)
Ambrozija

#2258 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Ambrozija »

@saramica i @Großmeister

Da, da...Samo psihologiju nije moguce kombinirati s ostalim odsjecima...Znam da to nije bilo pitanje ali eto, cisto da se zna :) A mislim da sve ostale kombinacije svakako dolaze u obzri :)
ZiBastet

#2259 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by ZiBastet »

Ambrozija wrote:@saramica i @Großmeister

Da, da...Samo psihologiju nije moguce kombinirati s ostalim odsjecima...Znam da to nije bilo pitanje ali eto, cisto da se zna :) A mislim da sve ostale kombinacije svakako dolaze u obzri :)
i arheologija :)
Großmeister

#2260 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Großmeister »

Hvala svima na informacijama koje su dal! :-D

U ponedjeljak predajem dokumente, nadam se da ću proći, jer koliko sam uspio skužiti, teže je upisati dvopredmetni nego jednopredmetni studij xD
Ice32

#2261 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Ice32 »

Da li mi neko moze dati punu listu dokumenata koje je potrebno donijeti?
Hvala unaprijed!
ema_

#2262 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by ema_ »

Ice32 wrote:Da li mi neko moze dati punu listu dokumenata koje je potrebno donijeti?
Hvala unaprijed!
Sve će izaći u Avazu :zjev:
Elma_Zenica

#2264 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Elma_Zenica »

Posto vidim da se ovdje svi uvel'ko raspravljate u vezi Filozofskog fakulteta, trazim od vas misljenje :/
Kol'ko je moguce da ja, kao osoba koja je ove godine zavrsila Ekonomsku skolu (sva 4 razreda odlican ucenik) upisem Psihologiju :/ Pitam zato sto automatski gubim 30-40 bodova jer u svome srednjoskolskom obrazovanju nisam imala psihologiju, filozofiju ili biologiju (ok, biologiju samo u prvom razredu) a oni su relevantni predmeti, i nose 40 bodova :// (prema nekim mojim racunicama, od mogucih 160 bodova, imala bih oko 120)
E sad..kolike nade mogu da polazem..tj, da li uopste ima logike da ih polazem :/
ema_

#2265 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by ema_ »

Elma_Zenica wrote:Posto vidim da se ovdje svi uvel'ko raspravljate u vezi Filozofskog fakulteta, trazim od vas misljenje :/
Kol'ko je moguce da ja, kao osoba koja je ove godine zavrsila Ekonomsku skolu (sva 4 razreda odlican ucenik) upisem Psihologiju :/ Pitam zato sto automatski gubim 30-40 bodova jer u svome srednjoskolskom obrazovanju nisam imala psihologiju, filozofiju ili biologiju (ok, biologiju samo u prvom razredu) a oni su relevantni predmeti, i nose 40 bodova :// (prema nekim mojim racunicama, od mogucih 160 bodova, imala bih oko 120)
E sad..kolike nade mogu da polazem..tj, da li uopste ima logike da ih polazem :/

Ove godine se prima 20 redovnih, i 40 samofinansirajućih. Proteklih godina samo na prvom roku se prijavljivalo oko 200 studenata... Pa računaj :D (usput, biologija i filozofija se ne boduju za studij psihologije ;-) )
Elma_Zenica

#2266 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Elma_Zenica »

ema_ wrote:
Elma_Zenica wrote:Posto vidim da se ovdje svi uvel'ko raspravljate u vezi Filozofskog fakulteta, trazim od vas misljenje :/

Ove godine se prima 20 redovnih, i 40 samofinansirajućih. Proteklih godina samo na prvom roku se prijavljivalo oko 200 studenata... Pa računaj :D (usput, biologija i filozofija se ne boduju za studij psihologije ;-) )

:/

ODSJEK ZA PSIHOLOGIJU

1. Bosanski, hrvatski i srpski 20 bodova
2. Psihologija ili biologija ili filozofija 40 bodova
3. Matematika 20 bodova

Imala sam tu neku nadu, prvenstveno zbog svoga uspjeha, cinjenice da sam oslobodjena odbrane mature, nekih diploma (koje izgleda da se uopste ne boduju :S - mislim na ove koje ja imam), zatim volonterizma, ...al' sad prema tvojim rijecima, najbolje da se nicemu ne nadam? :/

Nekako mi sada sve "ladje tonu" :/
ema_

#2267 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by ema_ »

Pa ili... Znači jedno od navedenog, ako si imala psihologiju kao predmet, ne računa se filozofija :)

Ne znam šta da ti kažem, velika je navala za Psihologiju, većinom jer budući studenti ne znaju šta je to zapravo psihologija :D Neki dođu misleći da će učiti kako hipnotizirati ljude, čitati misli i šta ja znam šta :-) I onda kad se susretnu sa statistikom, metodologijom, eksperimentima..... Vide da nije onako kako su očekivali ;-)

Moj ti je savjet da dobro razmisliš, pogotovo jer ove godine se ne mogu predavati dokumenti na više fakulteta odjednom, a najbolje bi bilo da porazgovaraš sa onima koji već studiraju na fakultetima koji te zanimaju :thumbup:

I da, ništa nije nemoguće, pa ni da upišeš šta god poželiš :)
Bloo
Globalna šefica

#2268 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Bloo »

isto tako, ne bih da te crnjaci, malo pogledaj statistiku sa birou :)
Zatamnjena stakla

#2269 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Zatamnjena stakla »

Ej ljudi, pitanjce. Dal' bi bilo teško završiti njemački(A1) i engleski jezik(A2)?
Svi nešto govore da je teško sad ne znam, moram da čujem vaša mišljenja :)
Ice32

#2270 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Ice32 »

Da, hvala puno :)

Ako kome treba, ovo je ta lista:
- zahtjev za upis u kome je tačno naznačen odsjek na koji konkuriše,
- originalna svjedočanstva o završenim razredima srednje škole završene u Bosni i Hercegovini u četverogodišnjem trajanju odnosno odgovarajuće nostrificirane dokumente za kandidate koji srednju školu nisu završili u Bosni i Hercegovini (ukoliko su dokumenti u postupku nostrifikacije, prilažu se prevedeni i od sudskog tumača ovjereni dokumenti),
- originalnu diplomu o završenoj srednjoj školi,
- izvod iz matične knjige rođenih,
- uvjerenje o državljanstvu i
- druge dokumente relevantne za utvrđivanje broja bodova po kriterijima
Ice32

#2271 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Ice32 »

ema_ wrote:Pa ili... Znači jedno od navedenog, ako si imala psihologiju kao predmet, ne računa se filozofija :)
I ja sam to bio pogresno shvatio...hvala na objasnjenju :)
Sed

#2272 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Sed »

Elma_Zenica wrote: Imala sam tu neku nadu, prvenstveno zbog svoga uspjeha, cinjenice da sam oslobodjena odbrane mature, nekih diploma (koje izgleda da se uopste ne boduju :S - mislim na ove koje ja imam), zatim volonterizma, ...al' sad prema tvojim rijecima, najbolje da se nicemu ne nadam? :/

Nekako mi sada sve "ladje tonu" :/
Ma neee, nemoj tako razmišljati. I meni je donedavno psihologija bila prvi izbor. Međutim, vlada KS je donijela taj famozni zakon po kojem samo štreberi iz gimnazija mogu upisati šta hoće a mi tehničari šta možemo. I ja sam lagano odustao. Što zbog ocjena i navale, što iz nekih drugih razloga. Ali mislim da za tebe nije sve gotovo.
Moj savjet je da pozoveš Studentsku službu FF-a i provjeriš možeš li se sljedeće godine prebaciti na Psihologiju ako sad upišeš neki srodan smjer. To nekad nije bio problem ali opet ko će ti ga znati šta su sve sad uveli. Ako ne može onda vidi možeš li, također sljedeće godine, kao samofinansirajući student sa odličnim ocjenama preći na državni budžet. Jer vrlo vjerovatno će jedan broj tvojih potencijalnih budućih kolega odustati od psihologije već u prvoj godini. Ako mogne tako na tebi bi bilo samo da isplatiš ovu godinu i hvatiš se knjige. A to, sudeći po tome što si napisala, ti neće biti nikakav problem. Meni to ostaje kao druga opcija ako kojim slučajem, ne d'ooo Bog, ne upadnem na Mašinski.
A imaš još jednu, meni recimo neprihvatljivu, alternativu da odeš u Istočno Sarajevo ili Mostar (mani se Banjaluke). I oni imaju nekakve odsjeke za psihologiju. Ali nemaju mutne Miljacke i zagorjelih ćevapa :sad:

Primjetih također i da se jako lijepo hvališ (haha :P) pa bih ti preporučio da napišeš i jedno motivaciono pismo. Ono, ko si, š'a si, sučim si se bavila, što 'oćeš na psihologiju i sl. To fino priložiš sa dokumentima i nadaš se da će tamo neko shvatiti tvoju iskrenu želju za pomaganjem drugima.
Čitao sam jednom da veliki broj studenata psihologije bira baš taj smjer jer su sami introspekcijom došli do nekih zanimljivih zaključaka o sebi. Ne znam ko je istraživao ali ima smisla. Ako se slučajno nađeš u tome, onda nemoj. Nisi luda, vjeruj mi ;)

U svakom slučaju, tih tvojih 120/160 bodova nikako nije malo i ne bi trebala da odustaješ prije nego iscrpiš sve mogućnosti.
Bloo
Globalna šefica

#2273 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Bloo »

Sorel wrote:Ej ljudi, pitanjce. Dal' bi bilo teško završiti njemački(A1) i engleski jezik(A2)?
Svi nešto govore da je teško sad ne znam, moram da čujem vaša mišljenja :)

ne znam kako fercera sad po bolonji, al onim po starom sistemu je bilo osrednje tesko

sve je stvar organizacije :D

i nadam se da su uskladili malo rasporede :D
ema_

#2274 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by ema_ »

@Sed

Veoma lijep post :thumbup:

Što se tiče prebacivanja 'vamo i tamo, to je pravo zeznuto. Sa SF na redovne može se tek kada očistiš čitavu godinu, i prosjek 8.5, i plus ako ti dozvole, to se razvuče... :|
Dr.Mr.Fr.

#2275 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Dr.Mr.Fr. »

Zna li netko ima li prijemni na Arheologiji i šta treba od dokumenata za upis :D

Danke 8-)
Post Reply