"Majstori" parkiranja
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Lakat Jebić
#2251 Re: "Majstori" parkiranja
ja sam polagao po novom zakonu, koji je na snazi vec par godina, i dosao u grad da se paralelno parkiram... jbg ne znam... i onda fino na poligon, dva kamena i uci sam... debilizam
- daxon
#2252 Re: "Majstori" parkiranja
Što se tiče veze između parkiranja i polaganja vozačkog ispita, naravno da instruktor treba da nauči kandidata da parkira u svakoj situaciji, međutim, često kandidati smatraju da su oštećeni ukoliko instruktor posveti više vremena vježbanju paralelnog parkinga.
Naime, 35 obaveznih časova koliko kandidat ima na raspolaganju prilikom uplate vozačkog, uglavnom su ti časovi priprema za ono što kandidata čeka na polaganju, a na polaganju što se tiče parkiranja, čeka ih uglavnom parkiranje unazad desno ili eventualno (što se meni nije desilo) nazad lijevo, često se kandidati ukoliko ne prođu na ispitu ljute na instruktora, jer im je ovaj kao oduzimao vrijeme i dragocijene časove, te ih peglao nekim radnjama koje nisu bitne za sam ispit.
Često sam imao slučaj da kandidatu predložim da malo više vježbamo neke radnje poput paralelnog parkinga, ili vožnje na otvorenoj i zahtijevnoj cesti, gdje bi mogao osjetiti sile koje djeluju na vozilo pri većim brzinama, naučiti kako se napada krivina i izlazi iz iste, kako se pretiče i slične stvari, međutim, uglavnom ne žele da na to troše časove, već žele da se nastava bazira na ono što ih čeka na ispitu, a to je vožnja po rutama, pet mogućih ruta od kojih će jednu izvući na polaganju, a kad polože, kao uzet će koji dodatni čas pa će savladati i to, međutim, kad dobiju vozačku rijetko kad to urade.
Moj je savjet svima koji polože, a nisu tokom obuke vježbali paralelno parkiranje, niti žele uzeti dodatne časove da, kao što je neko već napisao, sami uzmu dvije plastične flaše i dvije letvice (pritke) i naprave improvizovane čunjeve, odu na neki parking prostor i vježbaju paralelno parkiranje.
A evo i jedna prilično upotrebljiva i jednostavna simulacija paralelnog parkiranja za one koji žele sami da vježbaju i nauče:
Naime, 35 obaveznih časova koliko kandidat ima na raspolaganju prilikom uplate vozačkog, uglavnom su ti časovi priprema za ono što kandidata čeka na polaganju, a na polaganju što se tiče parkiranja, čeka ih uglavnom parkiranje unazad desno ili eventualno (što se meni nije desilo) nazad lijevo, često se kandidati ukoliko ne prođu na ispitu ljute na instruktora, jer im je ovaj kao oduzimao vrijeme i dragocijene časove, te ih peglao nekim radnjama koje nisu bitne za sam ispit.
Često sam imao slučaj da kandidatu predložim da malo više vježbamo neke radnje poput paralelnog parkinga, ili vožnje na otvorenoj i zahtijevnoj cesti, gdje bi mogao osjetiti sile koje djeluju na vozilo pri većim brzinama, naučiti kako se napada krivina i izlazi iz iste, kako se pretiče i slične stvari, međutim, uglavnom ne žele da na to troše časove, već žele da se nastava bazira na ono što ih čeka na ispitu, a to je vožnja po rutama, pet mogućih ruta od kojih će jednu izvući na polaganju, a kad polože, kao uzet će koji dodatni čas pa će savladati i to, međutim, kad dobiju vozačku rijetko kad to urade.
Moj je savjet svima koji polože, a nisu tokom obuke vježbali paralelno parkiranje, niti žele uzeti dodatne časove da, kao što je neko već napisao, sami uzmu dvije plastične flaše i dvije letvice (pritke) i naprave improvizovane čunjeve, odu na neki parking prostor i vježbaju paralelno parkiranje.
A evo i jedna prilično upotrebljiva i jednostavna simulacija paralelnog parkiranja za one koji žele sami da vježbaju i nauče:
- Jack Be Nimble
#2253 Re: "Majstori" parkiranja
Gdje sam ja polagao 65% ocjene je paralelno parkiranje. Prvo te izvedu na parkiranje, ako to ne mozes da uradis iz dva pokusaja gotov ispit.
- daxon
#2254 Re: "Majstori" parkiranja
Tako je bilo i ovde do donošenja i početka primjene novog zakona 2007.Jack Be Nimble wrote:Gdje sam ja polagao 65% ocjene je paralelno parkiranje. Prvo te izvedu na parkiranje, ako to ne mozes da uradis iz dva pokusaja gotov ispit.
Prvi dio polaganja sastojao se od tzv.poligona, gdje se između ostalog radila i tzv. garaža tj. paralelno parkiranje,
tek pošto bi kandidat položio prvi dio tj. poligon, moglo se pristupiti polaganju gradske vožnje, ali tadašnji sistem polaganja je bio manjkav, sve to skupa ni na šta nije ličilo, to je bila javna bruka i sramota, ali to je već druga tema.
-
krusty
#2255 Re: "Majstori" parkiranja
cuj ukinuli poligon hahaha joj drzave i zakona
pa prije se prije voznje polagao poligon, i to 2 paralelna parkiranja nazad lijevo i nazad desno, i ona voznja naprijed nazad u traci... to je sasvim normalno... kako opcenito nas narod vozi treba im stavit 135 casova samo parkiranja i jos toliko voznje pa mozda ne budu potencijalne ubice na cesti
pa prije se prije voznje polagao poligon, i to 2 paralelna parkiranja nazad lijevo i nazad desno, i ona voznja naprijed nazad u traci... to je sasvim normalno... kako opcenito nas narod vozi treba im stavit 135 casova samo parkiranja i jos toliko voznje pa mozda ne budu potencijalne ubice na cesti
- AmADin_gospo
#2256 Re: "Majstori" parkiranja
ma ja bi vala sviju svako 10 godina pozivao na polaganje i preispitivanje.
a mislim da ništa nije falilo prošlom polaganju koji je fercerao 60 godina. problem je potkupljivanje komisija, jer je svaka 3-4 vozačka kupljena.
a mislim da ništa nije falilo prošlom polaganju koji je fercerao 60 godina. problem je potkupljivanje komisija, jer je svaka 3-4 vozačka kupljena.
- Jack Be Nimble
#2257 Re: "Majstori" parkiranja
Koliko dugo traje ispit u BiH? Sta se sve ispita na tom ispitu?
- daxon
#2258 Re: "Majstori" parkiranja
Imaš o tome na temi "plaganje vozačkog u sarajevu"Jack Be Nimble wrote:Koliko dugo traje ispit u BiH? Sta se sve ispita na tom ispitu?
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &start=175
- van Basten
#2259 Re: "Majstori" parkiranja
ja čitam i sve kontam o kakvom paralelnom parkiranju govorite , sad kad sam vidio shemu i potvrdio sebi da je to ono što sam mislio da jeste, pa ne mogu da vjerujem da su TO ukinuli na ispitu. Onda ova tema gubi smisao, jer nije ni čudno što su nam vozači većinom parking neznalice.
- Cholina_Lokica
#2260 Re: "Majstori" parkiranja
ma nema to nikakve veze, i prije ukidanja toga na polaganju vecina veze nije imala parkiranjem...van Basten wrote:ja čitam i sve kontam o kakvom paralelnom parkiranju govorite , sad kad sam vidio shemu i potvrdio sebi da je to ono što sam mislio da jeste, pa ne mogu da vjerujem da su TO ukinuli na ispitu. Onda ova tema gubi smisao, jer nije ni čudno što su nam vozači većinom parking neznalice.
- BSn
#2261 Re: "Majstori" parkiranja
Na ovoj temi ionako vecinom "majstori" za zelenila, sa iscrtanih parkinga. Kako se mozes pogresno parkirati paralelno?
- Control panel
#2262 Re: "Majstori" parkiranja
hajde recite da nije majstor

- Neelix
#2263 Re: "Majstori" parkiranja
- Lakat Jebić
#2264 Re: "Majstori" parkiranja
ma jarane, priznaj da si ovo ti namjerno ostavio auto, samo da bi mogao uslikat... 
- 1946
- Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada
#2265 Re: "Majstori" parkiranja
Ma ja ne vjerujem (ne želim da vjerujem) da je ovo regularno ovako ostavljeno, već u nekoj vanrednoj okolnosti 
- Control panel
#2266 Re: "Majstori" parkiranja
jedva auta prolaze. ja mislim da se on parkirao na trotoar pa du mu je ispao mjenjac iz brzine ili je bio u leru pa se auto odmetnulo na cestu.Neelix wrote:![]()
![]()
![]()
kakav debil, nevjerovatno
![]()
![]()
a ako ga je ovako ostavio e onda
i ja sam bio u shoku. nisam mogao odoliti da ne slikam.
- Cholina_Lokica
#2267 Re: "Majstori" parkiranja
ja odbijam da vjerujem da se lik ovako parkirao

- Control panel
#2268 Re: "Majstori" parkiranja
jes, jesLakat Jebić wrote:ma jarane, priznaj da si ovo ti namjerno ostavio auto, samo da bi mogao uslikat...
- Control panel
#2269 Re: "Majstori" parkiranja
sta god da je mora se priznati da je ''majstor''. zvao sam policiju kazu vi ste treci koji nas zovete. poslacemo patrolu.Cholina_Lokica wrote:ja odbijam da vjerujem da se lik ovako parkirao![]()
-
Envy
- johntra
#2271 Re: "Majstori" parkiranja
smeće talijansko se ugasilo, pa ne može dalje...
viđam ovog lika po mahali gdje radim, uglavnom, nije treba u pitanju...
viđam ovog lika po mahali gdje radim, uglavnom, nije treba u pitanju...
- shlauf
#2272 Re: "Majstori" parkiranja
ppk
Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeee
Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeee
- vukojebina
#2273 Re: "Majstori" parkiranja
inace tata moje prijateljice kaze da je ovo potpuno normalno kod vozaca fiata, valjda tako izrazavaju svoje nezadovoljstvo kad skontaju kakvo su smece kupili...cak u dosta slucajeva budu otkljucani na sred puta, da neko samo sjede i upali, samo da se ovaj rijesi govneta ispred kuce
al ni to im ne ide za rukom, nece niko...

- johntra
#2274 Re: "Majstori" parkiranja
a je li ti dobra sestra od prijateljice? 
- vukojebina
#2275 Re: "Majstori" parkiranja
hahha, sto li sam imo osjecaj da ces se ti javit...zezam se ba...ovo furam malo stil od better-a...ne hateri