Ma autizam je od onog kravljeg ludila sto je onaj vakciniso ljude bio, sto posto. Covjek postavio temelje za autizam, ha javan Basten wrote:Prvi slucaj autizma kao takvog opisan u strucnim knjigama 30ih proslog vijeka. Sigurno da je postojao i ranije ali trebalo je vremena da se prepozna kao takav, definise, odvoji...
Prve mrp vakcine uvedene 70ih proslog vijeka.
VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Moderator: anex
- triconja
#2251 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
- S4mpion
#2252 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Ne mora značiti, ako je vakcina lošeg kvaliteta(što brine roditelje), onda učestalost nus pojava može biti znatno veća kad se uporedi sa nekom kvalitetnom vakcinom, možemo li se složiti oko ovoga?polacijela wrote: I da otvore i analiziraju po jednu vakcinu iz svake serije, navedu sta se nalazi u njoj i u kojem omjeru, i da to sve odgovara deklaraciji proizvođača, to opet neće smanjiti učestalost nuspojava, jer su one neminovne, ne mogu se izbjeći i ne mogu se predvidjeti.
Vezano za ovog imunologa i ideju da i u Hrvatskoj uvedu demokratsko pravo roditelja na odbijanje vakcine, po ugledu na Njemačku. Tamo je stepen vakcinacije od 95-99%. Čak i uz vjerovatnoću encefalitisa 1:3.000.000 i sve ostale nuspojave.
Kad nam stanje svijesti bude na nivou Nijemca, onda mogu prava kao u Njemačkoj.
- S4mpion
#2253 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Pošto vidim da se često javljaš, hajde prokomentariši ovaj post:mirza_15 wrote:Ja ne mogu da vjerujem da ljudi gradnju kuće posvete građevincima, da auto odvuku automehaničaru, da elektroinstalacije radi električar, zgrade i mostove projektuje arhitekta, a kada je zdravlje djece u pitanju ne slušaju ljude koji su se za to školovali nego se prave pametni na svoju ruku. Može li automehaničar pogriješiti? Naravno da može. Ali opet ćeš sutra svog mezimca odvući istom ili drugom automehaničaru. Ali za dijete.... E tu je dobar i Facebook, sam svoj majstor i tako to.
https://forum.klix.ba/vakcinacija-djece ... #p15443494
Je li ti ovo liči na izjavu nekog ko se školovao n fb-u ili na svom iskustvu?
- S4mpion
#2254 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
A šta sa djecom koja stradaju nemarom zdravstvenog sistema, valjda bi i tu ti nešto? Ja bih ovo, ja bih ono.zdruzdjo wrote:Ma ja ne znam sto se iko muci objasnjavajuci benifite ili lose strane vakcine, i ubjedjujuci narod u ista
Znaci, ok neces. Nema problema.
Osiguranje obavezno u skolu uvesti. Moje djete vakcinisano, osiguranje 5 km na godisnjem nivou(koliko i sada placam) necije djete nevakcinisano 500. Razlog? Pa veci si rizik po opstu sigurnost razreda.
Npr zbog zdravstvenih problema od svoje 5-te godine nisam smio vise dobito niti jednu vakcinu. Znam da mi ih nije puno ostalo. Jedna od njih je bila za zausnjake. Znam da sam kao djete bjezao od ljudi sa zausnjacima kao djavo od krsta. I kad si vakcinisan dobijes ti zausnjake ali ako nisi to se razbukta. I sad neko djete u razredu zbog zdravstvenog problema ne smije primiti vakcinu a onda dodje neka facebook/jelena pametnica cije djete nije vakcinisano i donese morbile ili sl i necije djete najebe totalno.
Dalje. Redovno zdravstveno osiguranje za nevakcinisane uvesti participaciju za sve. Od lijekova, pregleda, nalaza, bolnica...sve, sve sve...
Dalje nije ti djete vakcinisano a dobilo morbile, Placas puni iznos bolnickih troskova, lijecenja, smjestaja.....bez obzira kakvo osiguranje imao.
Nema problema dati mogucnost izbora. Svi mi imamo izbor za sve u zivotu. Neki izbori su jeftiniji neki su skuplji.
Ja imam izbor da na autu pritisnem gas i vozim 100 kroz grad. Kad napravim belaj vozeci tako, ode osiguranje pod oblake.
Ako me uhvati radar-ode vozacka, platim kaznu...i ja opet tako sutra mogu. Ali kosta.
E tako treba da kosta i sa zajebavanjem sa kolektivnom imunizacijom.
- S4mpion
#2255 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Gledajmo to na ovaj način, u ratu smo uvozili šlepere lijekova protiv malarije, šlepere lijekova sumnjive kvalitete i neko je dobre pare na tome uzeo, a to nije farmaceutska industrija.polacijela wrote:Farmaceutske firme baš zarađuju na vakcinama, cjelokupni program vakcinacije od rođenja do 14. godine košta ko paracetamol i brufen sirup u prvoj godini zivota.
-
zdruzdjo
#2256 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Vidi apsolutno se slazem sa tim. Tu sam rigorozan da bih ruke sjekao.S4mpion wrote:
A šta sa djecom koja stradaju nemarom zdravstvenog sistema, valjda bi i tu ti nešto? Ja bih ovo, ja bih ono.
Ja ne tvrdim nista suprotno. Kod nas je sve nakaradno. I zdravstvo.
Samo nije nacin borbe protiv toga bacati svoju djecu u rizik. I sa vakcinacijom i nevakcinacijom.
-
polacijela
#2257 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Jedino što mogu naći je da aktivne supstance imaju manje nego što tvrdeS4mpion wrote:Ne mora značiti, ako je vakcina lošeg kvaliteta(što brine roditelje), onda učestalost nus pojava može biti znatno veća kad se uporedi sa nekom kvalitetnom vakcinom, možemo li se složiti oko ovoga?polacijela wrote: I da otvore i analiziraju po jednu vakcinu iz svake serije, navedu sta se nalazi u njoj i u kojem omjeru, i da to sve odgovara deklaraciji proizvođača, to opet neće smanjiti učestalost nuspojava, jer su one neminovne, ne mogu se izbjeći i ne mogu se predvidjeti.
Vezano za ovog imunologa i ideju da i u Hrvatskoj uvedu demokratsko pravo roditelja na odbijanje vakcine, po ugledu na Njemačku. Tamo je stepen vakcinacije od 95-99%. Čak i uz vjerovatnoću encefalitisa 1:3.000.000 i sve ostale nuspojave.
Kad nam stanje svijesti bude na nivou Nijemca, onda mogu prava kao u Njemačkoj.
Šta znači kvalitet? Da u njoj ima nečeg što nije navedeno u deklaraciji, ili u drugačijem omjeru nego što piše?
Naša Agencija za lijekove ima laserske "čitače" sastava, ono što vidimo CSI New York forenzičkom laboratoriju. Doslovno iz minimalnog uzorka određuju sastav. Tamo rade neki od najozbiljnijih ljudi u svojoj struci i ako kažu da je lijek prošao test, onda je prošao.
I to ne testiraju ono što im pošalje farmaceutska firma, već sami izuzimaju iz kojeg god hoce mjesta, kakav god hoce uzorak i seriju.
-
mirza_15
#2258 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Hajde ti komentariši smrt djeteta od bolesti koja je do sada trebala biti iskorjenjena?S4mpion wrote:Pošto vidim da se često javljaš, hajde prokomentariši ovaj post:mirza_15 wrote:Ja ne mogu da vjerujem da ljudi gradnju kuće posvete građevincima, da auto odvuku automehaničaru, da elektroinstalacije radi električar, zgrade i mostove projektuje arhitekta, a kada je zdravlje djece u pitanju ne slušaju ljude koji su se za to školovali nego se prave pametni na svoju ruku. Može li automehaničar pogriješiti? Naravno da može. Ali opet ćeš sutra svog mezimca odvući istom ili drugom automehaničaru. Ali za dijete.... E tu je dobar i Facebook, sam svoj majstor i tako to.
Odgovori mi na pitanje, bez obzira na moguće posljedice, vakcinacija da ili ne?
Možemo raspravljati o nuspojavama, ali vakcinacija nema alternativu. Ja sam vakcinisan, brat mi je vakcinisan, žena vakcinisana, dijete vakcinisano, itd.itd... Nikad niko nije imao nikakvih problema. Od cijelog mog okruženja poznajem samo jednu osobu kojoj je dijete imalo određenih zdravstvenih problema za koje su oni tvrdili da su uzrokovani vakcinom. Ti problemi su potrajali oko 7 dana. Širiti priču protiv vakcinacije radi eventualnih nuspojava je anticivilizacijski čin, a da se mene pita bilo bi i krivično djelo. Da li vi koji širite propagandu protiv vakcina osjećate barem trunku moralne odgovornosti zbog smrti jednog djeteta? Možeš li ti to objasniti? Negdje pročitah da je više od 100.000 smrtnih slučajeva zbog morbila u prošloj godini. Zbog bolesti koja je trebala biti iskorjenjena ali nije zbog onih koji misle da su pametniji od ljudi koji se čitav svoj život bave time. Pogledati procenat smrtnosti djece kod nas prije nego je uveden obavezan program vakcinacije. Znam ja da je mišljenje ko guzica i da ga svako ima, ali kada je zdravlje u pitanju tražit ću ga od ljudi koji su školovani za to. Kada je auto u pitanju otići ću kod automehaničara. Neću pitati ljude koji pored svog zanimanja misle da znaju i sve drugo nakon pročitana dva teksta na internetu.
-
mirza_15
#2259 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Zeničanka preminula na KCUS-u nakon što je udario automobil u Zenici
http://www.klix.ba/clanak/190316043
Treba zabraniti upotrebu automobila. To je ta logika.
- S4mpion
#2260 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Kvalitet znači da kupiš vakcinu od 10 eura, a ne neku od pola marke koja nosi 10 puta veći rizik.polacijela wrote: Jedino što mogu naći je da aktivne supstance imaju manje nego što tvrdevjeruj mi
Šta znači kvalitet? Da u njoj ima nečeg što nije navedeno u deklaraciji, ili u drugačijem omjeru nego što piše?
Naša Agencija za lijekove ima laserske "čitače" sastava, ono što vidimo CSI New York forenzičkom laboratoriju. Doslovno iz minimalnog uzorka određuju sastav. Tamo rade neki od najozbiljnijih ljudi u svojoj struci i ako kažu da je lijek prošao test, onda je prošao.
I to ne testiraju ono što im pošalje farmaceutska firma, već sami izuzimaju iz kojeg god hoce mjesta, kakav god hoce uzorak i seriju.
- S4mpion
#2261 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Pitanje je bilo prosto k'o pasulj.mirza_15 wrote:Hajde ti komentariši smrt djeteta od bolesti koja je do sada trebala biti iskorjenjena?S4mpion wrote:Pošto vidim da se često javljaš, hajde prokomentariši ovaj post:mirza_15 wrote:Ja ne mogu da vjerujem da ljudi gradnju kuće posvete građevincima, da auto odvuku automehaničaru, da elektroinstalacije radi električar, zgrade i mostove projektuje arhitekta, a kada je zdravlje djece u pitanju ne slušaju ljude koji su se za to školovali nego se prave pametni na svoju ruku. Može li automehaničar pogriješiti? Naravno da može. Ali opet ćeš sutra svog mezimca odvući istom ili drugom automehaničaru. Ali za dijete.... E tu je dobar i Facebook, sam svoj majstor i tako to.
Je li ti ovo gore liči na izjavu nekog ko se školovao na fb-u?
-
mirza_15
#2262 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Da skratimo:S4mpion wrote: Pitanje je bilo prosto k'o pasulj.
Koji je tvoj zaključak na osnovu toga? Da ne treba vakcinisati djecu jer su moguće nuspojave?
-
mirza_15
- triconja
#2264 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
To je notorna laz, more i molitva spasit djecu.mirza_15 wrote:https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... ecu-441535
Jedini razlog sto je vakcina popularnija od molitve je veci procenat spasene djece
-
mirza_15
#2265 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Ja sam vjernik. Direktor hitne je vjernik. Može se na internetu naći njegov stav o vakcinaciji. Ne bih ja to ubacivao u ovu priču.triconja wrote:To je notorna laz, more i molitva spasit djecu.mirza_15 wrote:https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... ecu-441535
Jedini razlog sto je vakcina popularnija od molitve je veci procenat spasene djece
- DaffyDuck
#2266 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Tako je. Sad to sto se takva i slicna pitanja shvataju kao napad protiv necega, u ovom slucaju vakcinisanja, je nesto sto samo stvara kontraefekat.zdruzdjo wrote:Naslovnica wrote:.......
Meni nikakoljudi nisu jasni u jednoj stvari. Ja koliko se sjecam, ljuti na svijet dolaze na nacinna koji vec dolaze.
Znaci nema neka fabrika koja nas pravi iste, nego smo razliciti.
E tako svako od nas ima drukciju reakciju prema necemu. Tako i vakcini.
Jebi ga uzimas woltaren cjeli zivot pa jednom se nesto uzburka pa bubrezi stanu. Brufen takodje. More djece ostalo gluho od streptomicina pa opet se koristi. Penicilin dobijas cjeli zivot pa jednog dana nesto eksplodira i spuca te sok. Sve ovo nije sablon, nego mogucnost. Mozda da mozda ne.
Ja sam cjeli zivot jeo tahan-halvu i volim je do bola a onda jednog dana u svojim tridesetim kad sam pojeo komadic dobijem neku zajebanu alergijsku reakciju gdje sam jedva ziv ostao.
Nikad se recimo niko ne zapita da li npr. MMR vakvina izreaguje sa nekom hemikalijom iz neke djecije hrane pa eksplodira. Sa nekim preparatom kojim se prska voce. Sa hlorom iz vode jer neko ima neku osjetljivost na isti, Bekutan kremom kojom se maze djete, nekinpreparat koji se nalazi u deterdzentu koji je bezopasan ali u dodiru sa necim iz vakcine se razbukta .......
Sve to su individualne stvari. Kako je kocka sa penicilinom, tako je i sa vakcinom, grozdjem, kiwi, domestos, omeksivac za rublje. Ali....TO JE SVIJET U KOJEM ZIVIMO.
Cim postavis pitanja, kao da si tzv. vaxxere pogodio iglom u zivac, odmah si antivaxer, neobrazovan, primjtivan, seljak, etc.
- DaffyDuck
#2267 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Dijete, beba, iz doma za nezbrinutu djecu, je inace bilo slabijeg imuniteta i zdravstvenog stanja i u bolnici je bila zbog upale pluca. Dakle, umrla je od upale pluca koja se dodatno zakomplikovala virusom morbila. Dakle ljudi umiru i od upale pluca.mirza_15 wrote:Hajde ti komentariši smrt djeteta od bolesti koja je do sada trebala biti iskorjenjena?S4mpion wrote:
Pošto vidim da se često javljaš, hajde prokomentariši ovaj post:
Odgovori mi na pitanje, bez obzira na moguće posljedice, vakcinacija da ili ne?
Možemo raspravljati o nuspojavama, ali vakcinacija nema alternativu. Ja sam vakcinisan, brat mi je vakcinisan, žena vakcinisana, dijete vakcinisano, itd.itd... Nikad niko nije imao nikakvih problema. Od cijelog mog okruženja poznajem samo jednu osobu kojoj je dijete imalo određenih zdravstvenih problema za koje su oni tvrdili da su uzrokovani vakcinom. Ti problemi su potrajali oko 7 dana. Širiti priču protiv vakcinacije radi eventualnih nuspojava je anticivilizacijski čin, a da se mene pita bilo bi i krivično djelo. Da li vi koji širite propagandu protiv vakcina osjećate barem trunku moralne odgovornosti zbog smrti jednog djeteta? Možeš li ti to objasniti? Negdje pročitah da je više od 100.000 smrtnih slučajeva zbog morbila u prošloj godini. Zbog bolesti koja je trebala biti iskorjenjena ali nije zbog onih koji misle da su pametniji od ljudi koji se čitav svoj život bave time. Pogledati procenat smrtnosti djece kod nas prije nego je uveden obavezan program vakcinacije. Znam ja da je mišljenje ko guzica i da ga svako ima, ali kada je zdravlje u pitanju tražit ću ga od ljudi koji su školovani za to. Kada je auto u pitanju otići ću kod automehaničara. Neću pitati ljude koji pored svog zanimanja misle da znaju i sve drugo nakon pročitana dva teksta na internetu.
Koliko ljudi u BiH je prosle godine umrlo od virusa gripe a koliko od krzamaka? Koliko zarazene djece(i odraslih) se vec izlijecilo bez posljedica?
I, da ti izbijem argument, nisam protovnik vakcina, imam vakcinisank dijete. Jedno nije, zbog komplikacija. Ali ne uzimam zdravo za gotovo sve sto mi se kaze, vec postavljam pitanja. Valjda imam pravo. I eto, mozez mislit, prebolovala krzamak- famozne morbile.
- Sara03
#2268 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Dakle, raspravljate se sa osobama kojima je anegdotalni dokaz isključivo sredstvo "argumentacije". Pa gori ste vi.
I hajmo konačno naučiti razliku između varičele i morbila.
- Sanjarko
#2269 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Ja vidio juce na vjestima Bulu koja kaze da je svu djecu vakcinisala i da treba da se djeca vakcinisu.mirza_15 wrote:Ja sam vjernik. Direktor hitne je vjernik. Može se na internetu naći njegov stav o vakcinaciji. Ne bih ja to ubacivao u ovu priču.triconja wrote:To je notorna laz, more i molitva spasit djecu.mirza_15 wrote:https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... ecu-441535
- S4mpion
#2270 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Drugim riječima, da izbjegneš odgovor na pitanje koje sam ti postavio?mirza_15 wrote:Da skratimo:S4mpion wrote: Pitanje je bilo prosto k'o pasulj.
-
mirza_15
#2271 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Prvo, ako sam dobro shvatio, plućne komplikacije su nastupile kao posljedica oboljenja. A sve i da nije tako, baš nju je kolektivna imunizacija trebala da zaštiti da ne dobije morbile. Shvataš li da je upravo to što si napisala snažan argument za vakcinaciju? Upravo oni sa drugim, težim oboljenjima koji ne mogu biti vakcinisani treba da budu zaštićeni kolektivnim imunitetom. To je ovoj bebi oduzeto glupavom histerijom.
-
mirza_15
#2272 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Šta bolan ne bio dokazuje jedno lično iskustvo? Ne kontam? Jesam li spomenuo nuspojave? Jesam. Kako onda to obara bilo šta što sam rekao? Da skratimo, nemaš argumenata pa skrećeš temu.S4mpion wrote:Drugim riječima, da izbjegneš odgovor na pitanje koje sam ti postavio?mirza_15 wrote:Da skratimo:S4mpion wrote: Pitanje je bilo prosto k'o pasulj.
Dakle, bez obzira na sve, vakcinacija da ili ne? Ako ne odgovoriš na ovo pitanje smatrat ću te običnim trolom pa te molim da me zaobiđeš u komentarima.
- S4mpion
#2273 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Stani malo, ovo si napisala nekoliko stranica ranije:Sara03 wrote:Dakle, raspravljate se sa osobama kojima je anegdotalni dokaz isključivo sredstvo "argumentacije". Pa gori ste vi.
Evo ti konkretan primjer koji je čovjek iznio na ovoj temi:Sara03 wrote: Jednostavno ne možeš razlučiti krezuboj rulji, kojoj su vrhunac informisanja i edukacije o ovako važnim životnim pitanjima Youtube ublehe, narodnamedicina.net i stavovi Jelene Karleuše koja, svojim neznanjem i nekompetencijom vraća ionako zaostali puk u srednji vijek. Savršeno me ne interesuje što će govna svog idiotizma jesti već sutra, ali je problem što ugrožavaju druge i zato je ovo odavno prestalo biti za ismijavanja. Ako je ikada uopće i bilo.
Je li ovo za tebe krezuba rulja o kojoj pričaš?
-
mirza_15
#2274 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Da ponovim:
mirza_15 wrote:Zeničanka preminula na KCUS-u nakon što je udario automobil u Zenici
- S4mpion
#2275 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Opet izbjegavaš odgovoriti na pitanje koje sam ti postavio. Zašto?mirza_15 wrote:Šta bolan ne bio dokazuje jedno lično iskustvo? Ne kontam? Jesam li spomenuo nuspojave? Jesam. Kako onda to obara bilo šta što sam rekao? Da skratimo, nemaš argumenata pa skrećeš temu.S4mpion wrote: Drugim riječima, da izbjegneš odgovor na pitanje koje sam ti postavio?
Dakle, bez obzira na sve, vakcinacija da ili ne? Ako ne odgovoriš na ovo pitanje smatrat ću te običnim trolom pa te molim da me zaobiđeš u komentarima.