Avio kompanije all about
-
ins
#2251 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
@timotije
Vrlo jednostavno, dug BHA prema Aerodromu Sarajevo je ocito postao toliki da su ovi odlucili da ga direktno naplacuju od putnika, a ne da cekaju da se u BHA neko smiluje i proslijedi im taksu naplacenu prilikom kupovine karte.
Vrlo jednostavno, dug BHA prema Aerodromu Sarajevo je ocito postao toliki da su ovi odlucili da ga direktno naplacuju od putnika, a ne da cekaju da se u BHA neko smiluje i proslijedi im taksu naplacenu prilikom kupovine karte.
- drndalo
#2252 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Super, to ce dodatno napuniti ionako preepune BH Airlines avione... Na svim, pa i prekookeanskim linijama, posebno na direktnoj liniji za Melburn...
Malo nas je, al' smo govna... Pa mi ne mozemo stvoriti ni privid da smo normalni...
Malo nas je, al' smo govna... Pa mi ne mozemo stvoriti ni privid da smo normalni...
Last edited by drndalo on 11/03/2011 23:46, edited 1 time in total.
-
akcija007
#2253 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
U strukturi taxi s BHA na liniji SJJ VIE
Adult traveller(s)
SURCHARGES (YQAC) 118.00 BAM
BOSNIA AND HERZEGOVINA PASSENGER TAX (HVTR) 20.00 BAM
Tax description unavailable (QDAP) 16.00 BAM
Tax description unavailable (ZYAE) 34.00 BAM
Tax description unavailable (ATSE) 16.00 BAM
204.00 BAM
x 1 adult(s) = 204.00 BAM
total taxes = 204.00 BAM
------------------------------------------------------------------------------------------------
U strukturi taxi SJJ VIE s Austrianom
Security and airline fuelcharge (YQ) € 8.00
Airport Tax (BA) € 18.00
Passenger Tax (HV) € 10.23
Passenger Service Charge (ZY) € 17.39
Air Transport Levy (QD) € 8.00
Passenger Security Charge (AT) € 8.00
Total € 69.62
Kao sto se vidi fkt ove aerodromske taxe nema u BHA vec ce se placati na check inn-u, sto mi je van svake pameti.
Ova taxa passenger tax (HV) jel to ta taxa koju placamo za subvecioniranje BHA ?
Adult traveller(s)
Tax description unavailable (QDAP) 16.00 BAM
Tax description unavailable (ZYAE) 34.00 BAM
Tax description unavailable (ATSE) 16.00 BAM
204.00 BAM
x 1 adult(s) = 204.00 BAM
total taxes = 204.00 BAM
------------------------------------------------------------------------------------------------
U strukturi taxi SJJ VIE s Austrianom
Security and airline fuelcharge (YQ) € 8.00
Airport Tax (BA) € 18.00
Passenger Tax (HV) € 10.23
Passenger Service Charge (ZY) € 17.39
Air Transport Levy (QD) € 8.00
Passenger Security Charge (AT) € 8.00
Total € 69.62
Kao sto se vidi fkt ove aerodromske taxe nema u BHA vec ce se placati na check inn-u, sto mi je van svake pameti.
Ova taxa passenger tax (HV) jel to ta taxa koju placamo za subvecioniranje BHA ?
- macan prvi
#2254 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Sta je ovo sadakcija007 wrote:ŠTA JE OVOOO, ZBOG ČEGA !?
Zbog odluke J.P. Međunarodnog aerodroma Sarajevo, svi putnici na B&H Airlines destinacijama koji putuju iz Sarajeva moraju platiti 36.00KM (18EUR) u lokalnoj valuti na check in desku prije ukrcavanja na let. Ova odluka stupa na snagu od 27. marta 2011god. Molimo Vas za vaše razumijevanje, i nadamo se Vašoj suradnji.
S poštovanjem
- macan prvi
#2255 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Ovakve stvari se iduci zdravim razumom dogadjaju iz dva razloga: ako aerodrom odluci promijeniti nacin kako prikuplja lokalne takse (sto bi se onda odnosilo na sve aviokompanije) ili ako aerodrom odluci da mu data aviokompanija vec predugo ne izmiruje obaveze. O cemu je ovdje rijec?Koshpa wrote:Ova taxa nece biti uracunata u cijenu karte, tako da ce se taxa placati posebno na aerodromu umjesto u sklopu karte
- drndalo
#2256 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
A sta ti mislis ? Nisu im dugo doznacili njihove pare sa BH Airlines racuna, pa ce ih sami naplacivati...
Bas smo k'o Svajcarska...
Pardon, k'o svajcarski sir suplji... 
Bas smo k'o Svajcarska...
-
akcija007
#2257 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Od 27.03.2011. mijenja se način naplate putničkog servisa u iznosu od 35,20 KM (odnosno 18 €) za odlazeće putnike za J.P. Međunarodni aerodrom „Sarajevo“, na letovima BH Airlines-a.
Dosadašnja praksa naplate putničkog servisa od strane aviokompanije prilikom kupovine karte bit će zamijenjena plaćanjem u gotovini na šalteru za registraciju na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.
Ovakva odluka je donesena radi jasnijeg definisanja poslovnih odnosa dva različita privredna subjekta, smanjenja duga po ovom osnovu i efikasnije buduće suradnje. Navedena odluka je morala biti donesena usprkos činjenici da će to uzrokovati dodatne poslove na šalterima za registraciju i kompliciranije procedure čije će posljedice osjetiti i putnici.
Koristimo priliku da se ovim putem izvinimo putnicima i zamolimo za njihovo razumijevanje.
Dosadašnja praksa naplate putničkog servisa od strane aviokompanije prilikom kupovine karte bit će zamijenjena plaćanjem u gotovini na šalteru za registraciju na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.
Ovakva odluka je donesena radi jasnijeg definisanja poslovnih odnosa dva različita privredna subjekta, smanjenja duga po ovom osnovu i efikasnije buduće suradnje. Navedena odluka je morala biti donesena usprkos činjenici da će to uzrokovati dodatne poslove na šalterima za registraciju i kompliciranije procedure čije će posljedice osjetiti i putnici.
Koristimo priliku da se ovim putem izvinimo putnicima i zamolimo za njihovo razumijevanje.
-
Timotije
#2258 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Znaci duple takse! Ja koliko vidim cijene karata BH Airlinesa su cak i skocile poslije tog datuma, super!
- Koshpa
#2259 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Timotije wrote:Znaci duple takse! Ja koliko vidim cijene karata BH Airlinesa su cak i skocile poslije tog datuma, super!
Nece biti duple takse, niti ce vam iko naplatiti duplo bilo sta. Cijena avionske karte je umanjena za 18 Eur-a koje ce te platiti na salteru za registraciju putnika. A sto se tice cijena karata, svake godine cijene karata "skacu" u ljetnom periodu
-
jefferson
#2260 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Mislim da je Koshpa upravu, a mislim da je SJJ ovo dobro uradio iz vise razloga s kojima je Koshpa vjerovatno upoznat!Koshpa wrote:Timotije wrote:Znaci duple takse! Ja koliko vidim cijene karata BH Airlinesa su cak i skocile poslije tog datuma, super!
Nece biti duple takse, niti ce vam iko naplatiti duplo bilo sta. Cijena avionske karte je umanjena za 18 Eur-a koje ce te platiti na salteru za registraciju putnika. A sto se tice cijena karata, svake godine cijene karata "skacu" u ljetnom periodu
-
detroit-mercy
#2261 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Kao prvo, pod hitno prodati Turcima, Kinezima, Marsovcima ili ko god vec hoce tih preostalih 49% kompanije u vlasnistvu drzave.
Skini ih jednostavno sa sise, i to je to. A ako neko misli da ce BH Airlines ikada biti jaka kompanija taj sa ekonomijom nema nikakve veze. U skoroj buducnosti cemo vidjeti jos konsolidacije u ovoj industriji. Tako da ce u principu ostati nekoliko vecih igraca.
A nacionalni ponos i te prdljavine komotno zaboraviti. BH Airlines nije kompanija koji ima strateski znacaj za BiH (poput elektroprivrede ili nekih drugih industrija), prema tome nek vozi ko hoce ali aut sa budzetske sise
.
Skini ih jednostavno sa sise, i to je to. A ako neko misli da ce BH Airlines ikada biti jaka kompanija taj sa ekonomijom nema nikakve veze. U skoroj buducnosti cemo vidjeti jos konsolidacije u ovoj industriji. Tako da ce u principu ostati nekoliko vecih igraca.
A nacionalni ponos i te prdljavine komotno zaboraviti. BH Airlines nije kompanija koji ima strateski znacaj za BiH (poput elektroprivrede ili nekih drugih industrija), prema tome nek vozi ko hoce ali aut sa budzetske sise
-
ins
#2262 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Znaci, od svega recenog ti si ovo uspio zakljuciti?!Timotije wrote:Znaci duple takse! Ja koliko vidim cijene karata BH Airlinesa su cak i skocile poslije tog datuma, super!
Vidim daleko ces dogurati...
-
Timotije
#2263 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Malo sam prestar za ovu vrstu podjebancije, tako da....smatraj se ignorisanim i preskoci me ako ikako mozes.ins wrote:Znaci, od svega recenog ti si ovo uspio zakljuciti?!Timotije wrote:Znaci duple takse! Ja koliko vidim cijene karata BH Airlinesa su cak i skocile poslije tog datuma, super!![]()
Vidim daleko ces dogurati...
-
sarajevsko_pivo
#2264 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Pod hitno treba BHA prodati Turcima, sigurno ce biti bolje i za drzava i za BHA.
-
Timotije
#2265 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
taxes and surcharges information close
Adult traveller(s)
Tax description unavailable (ZOAE) 40.00 BAM
178.00 BAM
x 1 adult(s) = 178.00 BAM
total taxes = 178.00 BAM
close
Dobro! Kazete nema takse za sarajevski aerodrom u cijeni karte, onako horski
! Zna li mi onda neko objasniti sta je ovih 20 BAM, i kome ide taj novac? Datumi putovanja su izabrani nasumice na stranici kompanije, na letu CPH-SJJ, od 16-23.05.2011.
Ja sam laik za avijaciju, ima vas puno obavjestenijih ovdje i to postujem, ali kad nesto placam onda volim znati i sta placam
Mozda "opet" progutam pricu, kao i toliko puta do sada.
Adult traveller(s)
Tax description unavailable (ZOAE) 40.00 BAM
178.00 BAM
x 1 adult(s) = 178.00 BAM
total taxes = 178.00 BAM
close
Dobro! Kazete nema takse za sarajevski aerodrom u cijeni karte, onako horski
Ja sam laik za avijaciju, ima vas puno obavjestenijih ovdje i to postujem, ali kad nesto placam onda volim znati i sta placam
-
Timotije
#2266 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
taxes and surcharges information close
Adult traveller(s)
Tax description unavailable (ZOAE) 39.00 BAM
BOSNIA AND HERZEGOVINA PASSENGER SERVICE CHARGE (BAAE) 36.00 BAM
213.00 BAM
x 1 adult(s) = 213.00 BAM
total taxes = 213.00 BAM
Sad se sjetih da ima onaj famozni porez za finansiranje avijacije u Federaciji BiH. ("ministarstvo rata i gubljenja vremena", ko je citao Alan Forda, zna o cemu pricam)!
Evo taksi prije 27.03.11
Adult traveller(s)
Tax description unavailable (ZOAE) 39.00 BAM
BOSNIA AND HERZEGOVINA PASSENGER SERVICE CHARGE (BAAE) 36.00 BAM
213.00 BAM
x 1 adult(s) = 213.00 BAM
total taxes = 213.00 BAM
Sad se sjetih da ima onaj famozni porez za finansiranje avijacije u Federaciji BiH. ("ministarstvo rata i gubljenja vremena", ko je citao Alan Forda, zna o cemu pricam)!
Evo taksi prije 27.03.11
- le piaf
#2267 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
DEVELOPMENT AND IMPROVEMENT OF CIVIL AIR TRANSPORT IN THE FEDERATION OF BOSNIA AND HERZEGOVINA.Timotije wrote: Zna li mi onda neko objasniti sta je ovih 20 BAM, i kome ide taj novac?
Tako stoji u opisu taxe, sto znaci da ide federaciji, odnosno BH Airlinesu na kraju jer je federacija vlasnik Bh Airlinesa. Sve aviokompanije koje lete u FbIh placaju ovu taksu.
BA taksa je aerodromska taksa, i od nje aerodrom naplacuje scoju uslugu (passenger servise charge).
-
Timotije
#2268 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Hvala, kasno se sjetih, a i @akcija je o tome pisao ranije. Do mene jele piaf wrote:DEVELOPMENT AND IMPROVEMENT OF CIVIL AIR TRANSPORT IN THE FEDERATION OF BOSNIA AND HERZEGOVINA.Timotije wrote: Zna li mi onda neko objasniti sta je ovih 20 BAM, i kome ide taj novac?
Tako stoji u opisu taxe, sto znaci da ide federaciji, odnosno BH Airlinesu na kraju jer je federacija vlasnik Bh Airlinesa. Sve aviokompanije koje lete u FbIh placaju ovu taksu.
BA taksa je aerodromska taksa, i od nje aerodrom naplacuje scoju uslugu (passenger servise charge).
-
Una ragazza
#2269 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Ja gluplju avio kompaniju u svom zivotu nisam vidjela
cuj naplacivanje na salterima, sam tako, bez ikakvog obrazlozenja..fakat nemamo nikakav smisao za biznis..a da ne govorim o letovima kojih nemamo s glave...
kako ih nije stid????
i zasto nemaju letove za minhen??? Kakva sramota....
kako ih nije stid????
i zasto nemaju letove za minhen??? Kakva sramota....
- drndalo
#2270 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Stid ?
Munchen ? Sifra: Lufthansa je majka...
-
Una ragazza
#2271 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Lufthansa je najbolja al ne isplati mi se davat tolike pare za jednosmjerni let...drndalo wrote:Stid ?![]()
Nema vise letova za Zg i Bg koliko vidim?? Sta bi sa onim akcijama???
- drndalo
#2272 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Mozda sam trebao reci LH je "Majka"...
Nisam mislio na to da su najbolji, nego da ne daju da im se iko igra sa zaradom...
Odatle ide i odgovor zasto nema Minkena u BH Airlinesu...
Za Minhen vidi povratne cijene, koliko sam ja pratio, LH ne sabire cijene svoje 2 pojedinacne voznje za povratnu kartu, kao sto su neke kompanije pocele raditi... Kod vecine "starih" kompanija je jos uvijek skuplje kupiti jednosmjernu kartu, nego povratnu... Ako ti treba samo 1 smjer, a cijena odgovara, ostali dio bacis...
Sto se Minkena tice, probaj jednosmjernu kartu uhvatiti sa presjedanjem na LJU, BEG ili ZAG, kod njih nekad jedan smjer zaista zna biti cca. 1/2 cijene povratne, ali za to treba dosta srece...
Nisam mislio na to da su najbolji, nego da ne daju da im se iko igra sa zaradom...
Za Minhen vidi povratne cijene, koliko sam ja pratio, LH ne sabire cijene svoje 2 pojedinacne voznje za povratnu kartu, kao sto su neke kompanije pocele raditi... Kod vecine "starih" kompanija je jos uvijek skuplje kupiti jednosmjernu kartu, nego povratnu... Ako ti treba samo 1 smjer, a cijena odgovara, ostali dio bacis...
Sto se Minkena tice, probaj jednosmjernu kartu uhvatiti sa presjedanjem na LJU, BEG ili ZAG, kod njih nekad jedan smjer zaista zna biti cca. 1/2 cijene povratne, ali za to treba dosta srece...
-
Una ragazza
#2273 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
A gledala sam da idem na Zg al oper valja do Sa busom..a nije nesto ni povoljno...
Ajd istrpicu nekako bus Minhen Sarajevo, isla sam i dalje busom...
Ajd istrpicu nekako bus Minhen Sarajevo, isla sam i dalje busom...
- drndalo
#2274 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Mislio sam na MUC-ZAG-SJJ... Adria nekad ima povoljne samo jednosmjerne karte. I to obicno iz EU, pa bi MUC-LJU mogla biti 50-ak EUR, a za SJJ, ko ce ga znati...
-
Una ragazza
#2275 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Do Lj ili Zg nije problem, moglo bi se i naci...al do nase "metropole" je kriticno
Tako da kad zbrojim npr taj let plus bus do Sa, izadje me skuplje nego cijelo vrijeme busom a nije toliko ni daleko..mogu nest i pretrpit...
Ako sam mogla do Portugala mogu i Minhen-Sa
Tako da kad zbrojim npr taj let plus bus do Sa, izadje me skuplje nego cijelo vrijeme busom a nije toliko ni daleko..mogu nest i pretrpit...
Ako sam mogla do Portugala mogu i Minhen-Sa