ukratko: "yes" to alltutku wrote:Zdravo,
Nakon duzeg razmisljanja i uzimanja u obzir sve stvari, odlucio sam se za upis na Pravo sljedece godine... Eh sad, interesuje me par stvari ... Sve cetiri godine u gimnaziji sam odlican ucenik, a posto nema prijemnog na Pravu, interesuje me jesu li velike mogucnosti da upisem kao redovni ?
Dalje, postoji tu jos puno dilema, a to je neki smjer na pravu ... ja sebe mogu zamisliti kao advokata i to mi vecina ljudi i kaze da je najbolje nastaviti poloziti ispit i pripravnicki staz i biti advokat ... medjutim kod nas u Bosni mislim da se ova nasa advokatura, kao i svugdje u svijetu vjerovatno, temelji na tome ko ce koga prije prevariti, eh sad kad se na to doda da vecina uspjesnih advokata u Sarajevu i nisu bas na najcisci i najposteniji nacin dosli do ugleda i dobrih primanja .. meni nije cilj da budem jedan od takvih sutra, a vecina ih tako zavrsi ...
stoga sam razmisljao o smjeru koji mi usput otvara i jednu priliku koju sam sebi zacrtao a to je studiranje drugog ciklusa negdje vani... eh sad interesuje me da li bih mogao sa ovim nasim prvim ciklusom otici vani i upisati postdiplomski, konkretno medjunarodno pravo i diplomatiju ili nesto slicno .. i kakve su sanse da sa tim zavrsenim postdiplomskim se vratim ovdje i radim neki pristojan posao.. sto se tice odlaska vani privlace me zemlje njemackog govornog podrucja, ali i italija i engleska... sad me posebno interesuje kakva je situacija u sljedecim zemljama sa stipendijama za studente prava ???
hvala svima !!!
(iako ti prosjek ne znači apsolutno ništa u profesionalnom životu, znači za dobijanje stipendija, te imaj to u vidu)