Pravni fakultet

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
harač

#2251 Re: Pravo : upis i studij

Post by harač »

tutku wrote:Zdravo,
Nakon duzeg razmisljanja i uzimanja u obzir sve stvari, odlucio sam se za upis na Pravo sljedece godine... Eh sad, interesuje me par stvari ... Sve cetiri godine u gimnaziji sam odlican ucenik, a posto nema prijemnog na Pravu, interesuje me jesu li velike mogucnosti da upisem kao redovni ?
Dalje, postoji tu jos puno dilema, a to je neki smjer na pravu ... ja sebe mogu zamisliti kao advokata i to mi vecina ljudi i kaze da je najbolje nastaviti poloziti ispit i pripravnicki staz i biti advokat ... medjutim kod nas u Bosni mislim da se ova nasa advokatura, kao i svugdje u svijetu vjerovatno, temelji na tome ko ce koga prije prevariti, eh sad kad se na to doda da vecina uspjesnih advokata u Sarajevu i nisu bas na najcisci i najposteniji nacin dosli do ugleda i dobrih primanja .. meni nije cilj da budem jedan od takvih sutra, a vecina ih tako zavrsi ...
stoga sam razmisljao o smjeru koji mi usput otvara i jednu priliku koju sam sebi zacrtao a to je studiranje drugog ciklusa negdje vani... eh sad interesuje me da li bih mogao sa ovim nasim prvim ciklusom otici vani i upisati postdiplomski, konkretno medjunarodno pravo i diplomatiju ili nesto slicno .. i kakve su sanse da sa tim zavrsenim postdiplomskim se vratim ovdje i radim neki pristojan posao.. sto se tice odlaska vani privlace me zemlje njemackog govornog podrucja, ali i italija i engleska... sad me posebno interesuje kakva je situacija u sljedecim zemljama sa stipendijama za studente prava ???

hvala svima !!!

:sax:
ukratko: "yes" to all :D

(iako ti prosjek ne znači apsolutno ništa u profesionalnom životu, znači za dobijanje stipendija, te imaj to u vidu)
tutku

#2252 Re: Pravni fakultet

Post by tutku »

hvala vam na odgovorima :)
pa eto vidjecemo kad pocne studij gdje cu se pronaci mada s ove tacke gledista imam osjecaj da mi medjunarodno najvise lezi... :-)
BASS

#2253 Re: Pravni fakultet

Post by BASS »

@tutku - kao da gledam sebe from the past :)
Bio sam u sličnoj dilemi (nekada davno :P heh) i kao ti imao tslično mišljenje o advokatima.
U međuvremenu sam ga promijenio.Jeste ima i tih kakve si naveo,ali da njih nema trebalo bi ih izmisliti.Zamisli sjediš ti u svojoj advokatskoj kancelariji,minding your own business i odjednom ti pokuca na vrata recimo Zijad Turković ili neki njegov pajdo :-D Eh da se to ne bi desilo postoje advokati koji kupe tu klijentelu sami od sebe i ostali mogu - hajmo reći raditi mirno i gledati svoja posla :)
Živjeti se može od advokature nekim solidnom,poštenim radom,a za to ti je potreban visok stepen specijalizacije u nekom smjeru prava - a to ćeš tek u praksi utvrditi koji je smjer u pitanju.
Međunarodno pravo kao postdiplomski je bar po mom mišljenju dobar izbor,i sam sam ga izabrao,jer mi se dopalo u toku studija (uprkos Nežli :) ) i nema puno magistara međunarodnog prava,pogotovo ne talentovanih stručnjaka,iz nekog razloga ima dosta krivičara postdiplomaca :?: Inače bih svakako preporučio za postdiplomski da se ganja strana diploma (ukoliko si u mogućnosti) ,jer zbog prirode posla,za dodiplomski treba domaća (ne mora,ali treba)
Studiranje ti na trenutke neće biti baš ugodno,ali je praxa super.
Doduše,tokom cijelog mog studiranja Pravni fakultet Sarajevo su potresale afere i mnogi su olahko nipodaštavali pfsa,a u stvari istina je bila da je većina raje koja je pošteno polagala ispite morala da baš pravo dobro nauči.
Nakon faksa nećeš zarađivati velike novce,ako ikakve.
No,kada sabereš znanja iskustva i specijaliziraš se,onda možeš očekivati i neku lovu.
Zapravo je to sve slično medicini.Dodatni napor se zaista isplati jer ima jako dosta pravnika i svaka diferencijacija će ti sjajno doći i izdvojiti te iz mase.
Dalje,mnogo ljudi gubi iz vida jednu stvar - ako hoćeš biti dobar pravnik,znači dobar,mora se imati određena doza talenta.Vidjet ćeš ljude još u toku studiranja a čak i poslije,pa ćeš vidjeti i razne copy-paste advokate,radi se o ljudima koji su promašili profesiju i šta će sad,ni oni sami ne znaju.
Obično dobri pravnici budu oni koji rano odluče da će to postati i koje stvarno zanima kako rješiti neki problem a ne samo kako naštrebati i položiti.
Sve u svemu pravo će ti biti onako kako se ti postaviš prema njemu - ako se postaviš ozbiljno,temeljito,sa interesovanjem - bit će ti zahvalno,u suprotnom - bit ćeš šarlatan.
Eto to je to "ukratko" i sa srećom.
tutku

#2254 Re: Pravni fakultet

Post by tutku »

BASS wrote:@tutku - kao da gledam sebe from the past :)
Bio sam u sličnoj dilemi (nekada davno :P heh) i kao ti imao tslično mišljenje o advokatima.
U međuvremenu sam ga promijenio.Jeste ima i tih kakve si naveo,ali da njih nema trebalo bi ih izmisliti.Zamisli sjediš ti u svojoj advokatskoj kancelariji,minding your own business i odjednom ti pokuca na vrata recimo Zijad Turković ili neki njegov pajdo :-D Eh da se to ne bi desilo postoje advokati koji kupe tu klijentelu sami od sebe i ostali mogu - hajmo reći raditi mirno i gledati svoja posla :)
Živjeti se može od advokature nekim solidnom,poštenim radom,a za to ti je potreban visok stepen specijalizacije u nekom smjeru prava - a to ćeš tek u praksi utvrditi koji je smjer u pitanju.
Međunarodno pravo kao postdiplomski je bar po mom mišljenju dobar izbor,i sam sam ga izabrao,jer mi se dopalo u toku studija (uprkos Nežli :) ) i nema puno magistara međunarodnog prava,pogotovo ne talentovanih stručnjaka,iz nekog razloga ima dosta krivičara postdiplomaca :?: Inače bih svakako preporučio za postdiplomski da se ganja strana diploma (ukoliko si u mogućnosti) ,jer zbog prirode posla,za dodiplomski treba domaća (ne mora,ali treba)
Studiranje ti na trenutke neće biti baš ugodno,ali je praxa super.
Doduše,tokom cijelog mog studiranja Pravni fakultet Sarajevo su potresale afere i mnogi su olahko nipodaštavali pfsa,a u stvari istina je bila da je većina raje koja je pošteno polagala ispite morala da baš pravo dobro nauči.
Nakon faksa nećeš zarađivati velike novce,ako ikakve.
No,kada sabereš znanja iskustva i specijaliziraš se,onda možeš očekivati i neku lovu.
Zapravo je to sve slično medicini.Dodatni napor se zaista isplati jer ima jako dosta pravnika i svaka diferencijacija će ti sjajno doći i izdvojiti te iz mase.
Dalje,mnogo ljudi gubi iz vida jednu stvar - ako hoćeš biti dobar pravnik,znači dobar,mora se imati određena doza talenta.Vidjet ćeš ljude još u toku studiranja a čak i poslije,pa ćeš vidjeti i razne copy-paste advokate,radi se o ljudima koji su promašili profesiju i šta će sad,ni oni sami ne znaju.
Obično dobri pravnici budu oni koji rano odluče da će to postati i koje stvarno zanima kako rješiti neki problem a ne samo kako naštrebati i položiti.
Sve u svemu pravo će ti biti onako kako se ti postaviš prema njemu - ako se postaviš ozbiljno,temeljito,sa interesovanjem - bit će ti zahvalno,u suprotnom - bit ćeš šarlatan.
Eto to je to "ukratko" i sa srećom.
hvala ti puno na odgovoru i savjetima ...
ma svjestan sam ja i toga da puno, hajmo reci razlicitih ljudi se upisuje na pravo ... znam po licnom iskustvu... ne hvalim se stvarno, ali realno znam u odnosu na vecinu ljudi gdje se nalazim, to ne mora nuzno znaciti da sam ja nesto sposobniji ili sta vec od njih, ima naravno i suprotnih slucajeva, sto je dobro...
a i sam se nadam da cu tokom studija sebe pronaci u nekoj grani prava, i tu se graditi kao strucnjak... naravno jos uvijek govorim na nekim i ne bas osnovanim temeljima da bi mi najvise odgovaralo to medjunarodno pravo... ali polako, sve ce to doci na svoje ... meni je zapravo glavna stvar taj odlazak vani na master, koliko ja dobivam zapravo tim, i kakve su mi ( ako ih uopste ima ) prednosti kada se vratim u BiH... HVALA :thumbup:
BASS

#2255 Re: Pravni fakultet

Post by BASS »

Gledaj zavisi da li ti se samo ide vani radi odlaska (boravka) vani ili radi strane diplome.
Strana diploma osim nekog prestiža u našoj struci ne znači puno,jer ćeš 99% raditi u BiH i papir na kojem piše PFSA (da li dodiplomski ili master) ti je sasvim dovoljno,no eventunlna strana (pogotovo master) može ti dobro doći kada BiH uđe u EU.
Ako ti se ide vani samo radi boravka vani,osim putovanja - pogledaj malo,imaju ljetne škole od po oko mjesec dana u Minhenu,Grazu,po holandskim univerzitetima,engleskim,mislim čak i na Oxfordu.Mnogi od tih univerziteta samo zahtjevaju da si u statusu studenta i neki daju čak i 8 ects bodova.Teme su zanimljive,a sav aranžman ne bude preko milju maraka,ja planiram na ljeto nešto tako uraditi,vjerovatno Minhen jer sam Bayernovac :) U principu ne služi nečemu,ali lijepo izgleda u cv-u :) ,ali ima do ljeta...
Kakogod sad ti slijedi jedno 4-5 godina studiranja na pfsa,za taj period se može dosta toga promijeniti.
tutku

#2256 Re: Pravni fakultet

Post by tutku »

BASS wrote:Gledaj zavisi da li ti se samo ide vani radi odlaska (boravka) vani ili radi strane diplome.
Strana diploma osim nekog prestiža u našoj struci ne znači puno,jer ćeš 99% raditi u BiH i papir na kojem piše PFSA (da li dodiplomski ili master) ti je sasvim dovoljno,no eventunlna strana (pogotovo master) može ti dobro doći kada BiH uđe u EU.
Ako ti se ide vani samo radi boravka vani,osim putovanja - pogledaj malo,imaju ljetne škole od po oko mjesec dana u Minhenu,Grazu,po holandskim univerzitetima,engleskim,mislim čak i na Oxfordu.Mnogi od tih univerziteta samo zahtjevaju da si u statusu studenta i neki daju čak i 8 ects bodova.Teme su zanimljive,a sav aranžman ne bude preko milju maraka,ja planiram na ljeto nešto tako uraditi,vjerovatno Minhen jer sam Bayernovac :) U principu ne služi nečemu,ali lijepo izgleda u cv-u :) ,ali ima do ljeta...
Kakogod sad ti slijedi jedno 4-5 godina studiranja na pfsa,za taj period se može dosta toga promijeniti.
pa dobro, ide mi se vani da malo usavrsim to znanje koje bih usvojio ovdje u te 4 godine, jos jedan od razloga je da se malo uvjerim u razlicitost te nauke i svega sto mozda i ne mogu vidjeti dovoljno dobro ovdje kao negdje vani.. super je i ta varijanta ljetne skole, sto da ne... cinjenica je da ima jos dosta vremena ali eto ... mislim da mi se to sve isplati pa cak i da ta diploma bude vrijednovana isto kao i diploma mastera sa unsa...
akibhf

#2257 Re: Pravni fakultet

Post by akibhf »

Pozdrav svima, može li mi neko reći ima li možda negdje na netu za skinuti skripta osnove teorije države i prava, pisana prema knjizi nikole viskovića. tražio sam na epravo i nisam mogao naći.
Mantis

#2258 Re: Pravni fakultet

Post by Mantis »

Pozdrav, ima li neko da 100% zna kriterije za prelazak iz statusa samofinansirajućeg u redovne ako može bez nagađanja :-D Hvala
VenomousV

#2259 Re: Pravni fakultet

Post by VenomousV »

ociscena godina u julu i prosjek 8.5
MarcusTulliusCicero

#2260 Re: Pravni fakultet

Post by MarcusTulliusCicero »

Tako je nekad bilo. Ove godine u redovne su prelazili i studenti koji su godinu očistili u septembru sa prosjekom manjim od 8.0.
VenomousV

#2261 Re: Pravni fakultet

Post by VenomousV »

zna se kako ti takvi prelaze u redovne :roll:
medvjed23

#2262 Re: Pravni fakultet

Post by medvjed23 »

u moj vakat prelazili su oni koji su u molbama pisali kako nemaju para, kako su u teškoj situaciji, kako ne mogu finansirati vanredni studij i tako... možda i sad to prolazi...
VenomousV

#2263 Re: Pravni fakultet

Post by VenomousV »

ahaaaaaaaaaaaaa

i ja sam nakon prve pisala svasta da predjem iz rs u federaciju (:D :D :D ), prosjek bio oko 8...
DENIED!
MarcusTulliusCicero

#2264 Re: Pravni fakultet

Post by MarcusTulliusCicero »

medvjed23 wrote:u moj vakat prelazili su oni koji su u molbama pisali kako nemaju para, kako su u teškoj situaciji, kako ne mogu finansirati vanredni studij i tako... možda i sad to prolazi...
Upravo tako. Ima studenata sa prosjekom oko 8.0 koji su u teškoj finansijskoj situaciji i dozvoli im se prelazak u redovne.
lara b.

#2265 Re: Pravni fakultet

Post by lara b. »

hej pravnici kako ide ucenje... :-D zanima me koliko ucite dnevno.... jel spremite ispite u toku predavanja ili ostavite ponesto kampanjskog spremanja :-)
ja sam 2 predmeta ostavila kampanjski, pa luudnica... :D
VenomousV

#2266 Re: Pravni fakultet

Post by VenomousV »

jedino sam na prvoj godini ekonomiju ucila redovno :D :D :D
lara b.

#2267 Re: Pravni fakultet

Post by lara b. »

auuu pa znaci sve kampanjski :D ja u tom slucaju sve pomijesam i brzo zaboravim :-) ali neke nebitne stvari je i bolje tako :lol:
samomalo

#2268 Re: Pravni fakultet

Post by samomalo »

Pozdrav svim studentima Pravnog fakulteta u Sarajevu,

ja sam studentica druge godine Pravnog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" Mostar,
iduće godine se namjeravam prebaciti u Sarajevo jer se ne bih voljela zadržati u Mostaru (iako je najljepši grad na svijetu :D). Ono, što se tiče profesionalne karijere metropola je metropola, a i kažu da se više cijene pravnici koji su studirali u Sarajevu nego oni u Mostaru (ne znam da li je ovo tačno, ne znam da li je teže završiti pravo u Sarajevo nego u Mostaru).

Da li vi znate nekog studenta koji se prebacio s nekog drugog Pravnog fakulteta u Sarajevo ? Da li se teško uklopiti, da li se za prethodne dvije godine već ostvari neki odnos između studenata i profesora (kod nas je malo studenata pa se uglavnom svi znamo), da li se treba polagati neka razlika ispita ? I da li uopće smatrate da je ovo dobra ideja ?

Hvala puno. :)
Eborg

#2269 Re: Pravni fakultet

Post by Eborg »

Pozdrav! :)

Što se tiče nekih proceduralnih problema, to ti ne bih znao reći. Uporedi predmete na oba fakulteta, mislim da ne bi trebalo biti većih problema oko prebacivanja. Znam za par osoba koje su se prebacile iz Istočnog Sarajeva u Sarajevo no ne bih znao reći je li to bilo odmah na početku prve godine ili nešto slično.

Glede studentskih i profesorskih odnosa to treba najmanje da te brine. Ljude ćeš upoznati brzo ukoliko budeš išla na predavanja (a vjeruj mi, rijetko ko ide, nažalost, takav je fakultet). Ovo za profesore još manje - pošto nas ima na hiljade profesori pojma nemaju ko si i šta si, jedino ako te zapamte na predavanjima ali opet nema ti neke velike fajde od toga. Također, nije čest slučaj da ti profesori predaju više predmeta (osim onih koji su iz dva dijela ili na neki način vezani - npr. radno i socijalno pravo, bračno i roditeljsko i sl.). Obično dva po profesoru (nikad na istom semestru, osim izbornih predmeta) i to je maksimum.

Diploma kao diploma, mentalno se spremi za biro poslije fakulteta, sve što se desi u dobrom smjeru je samo pozitivni pomak. :-) Hoću reći, oni koji se odmah zaposle su ili djeca pravnika koji rade kod roditelja ili osobe sa štelama a ostatak malo nešto mrljavi okolo i pokušava da pronađe nešto ali tanko je to. Osim ako nemaš neki veliki prosjek pa si išla negdje vani pa te to pogura za neko stažiranje npr. u Vijeću Evrope, male su šanse da ćeš odmah pronaći posao. Možda sama sarajevska diploma ima veću težinu, no to i nije glavni problem, ima nas previše i to jednostavno fakt. :-)

Ako dobro poznaješ neki od stranih jezika, preko ELSA-e možeš stažirati u inostranstvu tokom studija (doduše, to možeš i iz Mostara, iako ELSA tamo još uvijek nije zaživjela u punom kapacitetu).

Možda će neko znati više, ovo su bile samo neke osnovne informacije. Ako se i odlučiš na prelazak - dobrodošla! :thumbup:
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#2270 Re: Pravni fakultet

Post by ladyblue18 »

samomalo wrote: Ono, što se tiče profesionalne karijere metropola je metropola, a i kažu da se više cijene pravnici koji su studirali u Sarajevu nego oni u Mostaru (ne znam da li je ovo tačno, ne znam da li je teže završiti pravo u Sarajevo nego u Mostaru).
Pa mozes biti sigurna da ga je teze zavrsiti u Sa nego dole.

A sto se tice profesionalne karijere...dusho draga, to ti je svugdje isto. :)
Kao sto rece Eborg odmah ce se zaposliti ili djeca pravnika ili oni sa stelom, ako nisi takva ne gine ti biro ili u Sa ili u Mo ili bilo gdje drugo. Kratko i jasno.
samomalo

#2271 Re: Pravni fakultet

Post by samomalo »

Hvala vam na odgovorima.

Znam za ta nasljedna radna mjesta, znam i za štele, mito i korupciju, itd. :D To je današnja realnost.

Pravni fakultet u Mostaru nije uopće lagan, kriterij ocjenjivanja ni na jednom predmetu nije kao muzičko u osnovnoj školi. Naprotiv, u ocjenu većinom ulazi i prisustvo na vježbama i predavanjima jer nema puno studenata i profesori nas uglavnom znaju. Moj razlog prebacivanja iz Mostara u Sarajevo jest to što mi je iz Sarajeva uvijek lakše otići negdje, lakše je ostvariti neki napredak. U Mostaru se slomiješ od truda, a za desetljeće se ne možeš pomaknuti s mjesta. Evo, naprimjer, ja sam bila u fazi pisanja aplikacije za međunarodnu razmjenu (joineusee), ali pošto studiram u Mostaru stvorilo se milion prepreka - nismo partner Univerzitet pa moram izmišljati da sam izbjeglica, tražiti nemoguće dokumente, trčati od profesora do profesora da mi priznaju ispite, uglavnom, otići negdje s našeg fakulteta je nemoguća misija. Također, čitala sam o ELSI, znam da je Pravni fakultet Sarajevo njen član na osnovu čega se studentima nudi mogućnost izaći izvan granica BiH i vidjeti kako stvari funkcioniraju u drugim zemljama, upoznati studente prava tamo, itd.
U Mostaru to ništa nije moguće, prvo zbog činjenice što je na cijelom Univerzitetu nered, drugo zbog pasivnosti studenata. U cijeloj toj situaciji oni traže znanje, postavljaju visoke kriterije ocjenjivanja, i neka su, ali toliko mučenja ni za što.
Kod mene je prosjek na prvoj godini bio tačno 9, sada su mi ocjene malo lošije, ali nadam se da će na kraju biti tako nešto. Uglavnom, velike su šanse da se iduće godine prebacim u Sarajevo jer imam priliku za to i ne vidim razlog da je ne iskoristim.

Hvala vam još jednom. (:
Eborg

#2272 Re: Pravni fakultet

Post by Eborg »

Pa ima logike u tome što govoriš, samo nemoj očekivati neku sjajnu situaciju. Možda teoretski imaš više prilika iz Sarajeva ali će te pijačna atmosfera na fakultetu često dovoditi do ludila, zaboravi na "dobre odnose" sa većinom profesora, o studentskoj službi da ne govorim. Dakle, predavanja su nažalost u najvećem broju slučajeva nepotrebna pa čak i loša, vježbe malo izvlače stvar ali i tu ima failova. Knjiga i bori se protiv fakultetskog neprijatelja. :mrgreen:

Ako održiš taj prosjek i malo se aktiviraš sa strane na projektima (ELSA ili USP), mislim da imaš dobre šanse da odeš na neku razmjenu u inostranstvo.

Ako se ne varam ti si pisala da paralelno hoćeš da upišeš još neki fakultet u Sarajevu. Ne bih ti to preporučio od početka, probaj prvo kako ti ide sarajevsko pravo. Ja znam tri osobe koje su tako studirale na dva fakulteta, jedna osoba je odustala, a druge dvije su pravo bacile u drugi plan pa im to miruje.
JThomas

#2273 Re: Pravni fakultet

Post by JThomas »

atmosfera pazarnog dana na autopijaci na stupu :D
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#2274 Re: Pravni fakultet

Post by ladyblue18 »

Meni se cini da si ti stvorila neku plaho lijepu iluziju PFSA u glavi, a ustvari situacija je manje-vise slicna tvojoj trenutnoj situaciji dole. :D

Nesto kao sto rece JT. :thumbup: :mrgreen:

Odnosi sa profesorima...koji crni odnosi? Za njih si ti samo jedan broj indexa vise koji ce proci kroz njihov rad i to je to.
Studentska...samo cu se nasmijati. :mrgreen: Najvise volim kada se upisuje godina, ili ne daj Boze odobre socijalni, slika koja se ne smije propustiti... 200-300 studenata u redu od vrata a najveci krkljanac pred studentskom, do zraka mozes doci ako si Yao Ming. :mrgreen:
Predavanja...rijetko koji profesor ima kvalitetna predavanja da kod njega pozelic ici, ja sam se do sada susrela sa mozda 2,3...uglavnom predavanja su nepotrebna, a vjezbe jos vise...to skontas nakon sto odes na sva predavanja i sve vjezbe :lol:

Upisivati drugi fax uz pravo...ravno ludosti. :oops: Nije da ne znam nekoliko slucajeva, ali ili su odustali od prava ili od drugog faxa ili ne mrdaju ni na jednom.
samomalo

#2275 Re: Pravni fakultet

Post by samomalo »

Eborg - da, pisala sam o ideji za dva fakulteta istovremeno, ali sam od toga davno odustala. :)
Sad samo rzamišljam o prebacivanju s prava odavde u Sarajevo.
Koliko sam shvatila, organizacija na vašem fakultetu je čak i gora nego kod nas ovdje. :D
Šta reći, koju poruku poslati... imam još vremena da razmislim. Hvala na detaljnom i slikovitom opisu stanja na fakultetu.
Ipak mislim da ću se prebaciti jer mi je u Mostaru malo dosadilo, uporediti ću nastavni program i silabuse ako ih pronađem da vidim otprilike šta bih trebala ponovo polagati iako mislim da je to manje-više isto. :D

Hvala ljudi, ostajte dobri i ne dajte da vam pravo pomuti um. :D
Pozdrav iz Mostara.
Post Reply