Ginekologija - sve o tome

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply

Koliko cesto posjecujete svog ginekologa/ginekologinju?

Vise od jednom godisnje
161
21%
Jednom godisnje (za PAPa test) + po potrebi
235
30%
Samo jednom godisnje za redovni pregled
36
5%
Pokusavam ici na godisnji pregled ali nekad su razmaci duzi
56
7%
Samo po potrebi
92
12%
Kad se sjetim
29
4%
Nisam nikad bila na ginekoloskom pregledu
153
20%
Moj porodicni ljekar obavlja sve moje testove, nisam bila kod ginekologa
15
2%

Total votes: 777

orange

#2251 Re: Ginekologija i vagine....

Post by orange »

Drage dame,

zna li mozda neko da li se na Kosevu radi HSG nalaz? Evo sad sam zvala par privatnika, kosta 250 KM... pa kontam ako se vec na Kosevu moze uraditi i sacekacu ako se vec dugo ceka, nije bitno...
U Opcoj bolnici se ne radi, neki dan sam zvala i receno mi je da ne rade...
Kapri

#2252 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Kapri »

Saabee wrote:Šta nas neće sve snaći.
Vjerovatno ću se odlučiti i ja za Spahovića...čula sam dosta pohvala.
Za to vrijeme ..što bi Đuro rekao..AlteRnativna medicina! :)
Spahovic je odlican strucnjak.A evo ti recept za sve zenske boljke :-D
U litar vina bijeloga stavis 3 supene kasike kantariona,kunice i preslice.Zaklopi folijom i ostavi na mracnom mjestu da stoji 10 dana.Onda procjedi i pij nataste po casicu rakije.Odlicna stvar za zenske stvari
Saabee

#2253 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Saabee »

Hej draga, hvala za recept. :) Pretpostavljam nije važno koje bijelo vino!?
Kapri

#2254 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Kapri »

Naravno da nije moze i najjeftinije :-D
Saabee

#2255 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Saabee »

Kapri wrote:Naravno da nije moze i najjeftinije :-D
PeekABoo

#2256 Re: Ginekologija i vagine....

Post by PeekABoo »

orange wrote:Drage dame,

zna li mozda neko da li se na Kosevu radi HSG nalaz? Evo sad sam zvala par privatnika, kosta 250 KM... pa kontam ako se vec na Kosevu moze uraditi i sacekacu ako se vec dugo ceka, nije bitno...
Može li info molim te ko ti je (koji ginekolog) preporučio da radiš HSG i koje sve pretrage trebaš uraditi prije HSG-a?
BIONA

#2257 Re: Ginekologija i vagine....

Post by BIONA »

Kapri wrote:
Saabee wrote:Šta nas neće sve snaći.
Vjerovatno ću se odlučiti i ja za Spahovića...čula sam dosta pohvala.
Za to vrijeme ..što bi Đuro rekao..AlteRnativna medicina! :)
Spahovic je odlican strucnjak.A evo ti recept za sve zenske boljke :-D
U litar vina bijeloga stavis 3 supene kasike kantariona,kunice i preslice.Zaklopi folijom i ostavi na mracnom mjestu da stoji 10 dana.Onda procjedi i pij nataste po casicu rakije.Odlicna stvar za zenske stvari
Izvini, znaci ide po jedna kasika ove 3 biljke? Hvala :)
Kapri

#2258 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Kapri »

Ne jedna vec 3 kasike supene kunice,3 kantariona i 3 preslice :)
BIONA

#2259 Re: Ginekologija i vagine....

Post by BIONA »

E sad je jasno, pravim ovo definitivno :thumbup:
Kapri

#2260 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Kapri »

Slobodno :) Za sve zenske boljke,mojoj komsinici rjesilo miome,nestali kao rukom.....Samo pij redovno ujutro nataste
azurna_obala

#2261 Re: Ginekologija i vagine....

Post by azurna_obala »

Meni je moja mati uvijek govorila da popijem po jednu čašicu rakije kad dobijem mjesečnicu, jer imam užasne bolove...a ja nikad :roll:
Kapri

#2262 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Kapri »

Ja ne govorim o rakiji ...Ako ko hoce neka me poslusa ako ne vasa stvar :)
orange

#2263 Re: Ginekologija i vagine....

Post by orange »

PeekABoo wrote:

Može li info molim te ko ti je (koji ginekolog) preporučio da radiš HSG i koje sve pretrage trebaš uraditi prije HSG-a?
Preporucila mi dr. Gutic u Opcoj bolnici jer je vidjela prosiren desni jajovod a poslije nje sam isla kod Anje Tomic koja je vidjela taj nalaz i nakon pregleda ultrazvukom, na svom nalazu napisala da i ona preprucuje HSG.
Jucer sam zvala kod dr. Divanovica i sestra mi je rekla da on to radi ali da prvo trebam doci kod njega na konsultacije i uraditi brisove na klamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu, koje sam ja uradila prije 3 mjeseca i svi su hvala Bogu bili negativni. Eto to je sve sto su mi rekli.

U medjuvremenu sam saznala da se ovaj nalaz ne radi ni na Kosevu :sad:
azurna_obala

#2264 Re: Ginekologija i vagine....

Post by azurna_obala »

Kapri wrote:Ja ne govorim o rakiji ...Ako ko hoce neka me poslusa ako ne vasa stvar :)
ma pogrešno si me razumjela, nisam ja ništa rekla protiv ovoga što si ti curi savjetovala, čak naprotiv, sigurna sam da je dobro :D niti sam rekla da je to rakija :-)
Ja sam navela svoj primjer, koji nikad nisam sprovela u djelo :-)
Alhemicarkaa

#2265 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Alhemicarkaa »

orange wrote:
PeekABoo wrote:

Preporucila mi dr. Gutic u Opcoj bolnici jer je vidjela prosiren desni jajovod a poslije nje sam isla kod Anje Tomic koja je vidjela taj nalaz i nakon pregleda ultrazvukom, na svom nalazu napisala da i ona preprucuje HSG.
Jucer sam zvala kod dr. Divanovica i sestra mi je rekla da on to radi ali da prvo trebam doci kod njega na konsultacije i uraditi brisove na klamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu, koje sam ja uradila prije 3 mjeseca i svi su hvala Bogu bili negativni. Eto to je sve sto su mi rekli.

U medjuvremenu sam saznala da se ovaj nalaz ne radi ni na Kosevu :sad:
I na Koševu i u Vojnoj rade taj nalaz, ali operativnim putem. Ipak, operativnom putu pristupaju kad su sigurni da ima razloga za to. Znači, trebala bi uraditi privatno, gdje će doktor samo utvrditi da li su prohodni ili ne. Ako se ustanovi da su neprohodni, ideš na operaciju, gdje će ti uraditi propuhivanje, koje je ujedno i dijagnostička metoda. Ako se boriš sa neplodnošću, obavezno uradi ovaj nalaz, ja sam nakon ove operacije ostala trudna (uz još par intervencija).
Nalaz sam radila kod Mehmedbašića i on me je odmah uvezao i sa doktorom koji će me operisati. Košta koliko i kod Divanovića. Mislim da i Divanović uvezuje sa drugim doktorima. Sretno!
suncandan

#2266 Re: Ginekologija i vagine....

Post by suncandan »

Pozdrav i unaprijed hvala na odgovoru. Nadam se da sam na pravoj temi.

Imam jedan problem ( mozda je samo u mojoj glavi ). Imala sam kiretazu prije 50 dana i jos nisam dobila menstruaciju. Odnose sam imala nakon 20 dana( bez zastite ali smo se cuvali ).
Doktor mi je rekao da menstruacija stize 40-60 dana ali eto ja sam ipak nervozna.
Da li je neko imao slicnu situaciju i kada vam je stigla prva menstruacija?
orange

#2267 Re: Ginekologija i vagine....

Post by orange »

Alhemicarkaa wrote: I na Koševu i u Vojnoj rade taj nalaz, ali operativnim putem. Ipak, operativnom putu pristupaju kad su sigurni da ima razloga za to. Znači, trebala bi uraditi privatno, gdje će doktor samo utvrditi da li su prohodni ili ne. Ako se ustanovi da su neprohodni, ideš na operaciju, gdje će ti uraditi propuhivanje, koje je ujedno i dijagnostička metoda. Ako se boriš sa neplodnošću, obavezno uradi ovaj nalaz, ja sam nakon ove operacije ostala trudna (uz još par intervencija).
Nalaz sam radila kod Mehmedbašića i on me je odmah uvezao i sa doktorom koji će me operisati. Košta koliko i kod Divanovića. Mislim da i Divanović uvezuje sa drugim doktorima. Sretno!
Ok, hvala ti puno na detaljnom odgovoru.
Maybach

#2268 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Maybach »

Sto se ASCUS-a tice da napisem da to nije nista strasno.Obicno do sljedecg nalaza prodje sam od sebe.Moze da se pojavi zbog hormonalnih promjena,pada imuniteta,neke infekcije i slicno.Uglavnom nalaz se ponovi kroz 4 mjeseca sa kolposkopijom.Za ASCUS se uglavnom ne daje nikakva terapija.Ja sam uvijek imala uredne papa testove,i predzadnji put ASCUS.Ponovila nalaz kroz 4 mjeseca i kolposkopiju i bilo sve ok hvala bogu.Nisam dobila nikakvu terapiju niti je gin.htio da me testira na hpv,a ni na nalazu papa testa nije bilo preporuceno (dr Anja koja obradjuje papa test obicno preporuci sta treba da se uradi).U međuvremenu sam pila vitamine i cajeve.Kazu da se terapijaza ascus daje ako se pojave dva uzastopna na nalazu.
Poison_Ivy

#2269 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Poison_Ivy »

Vi mene zbuniste skroz, pa ja imam i mozaik, i ranicu nekih par godina, zadnji papa CIN 1, i nikakve terapije za to nisam imala izuzev joda :-?
Kapri

#2270 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Kapri »

Ja sam imala ASCUS i testirali su me za hpv jer imam i mozaik.aSCUS je nestao,hpv negativan....
Poison_Ivy

#2271 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Poison_Ivy »

Radila sam hpv tipizaciju i to je ok, međutim ovo sve samo napreduje, nikako ne prolazi :?
Kapri

#2272 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Kapri »

Vidim kod tebe je CIN jos gore od ASCUSA :sad: I znam da se za cin1 ne daje terapija samo jacaj imunitet ja ti preporucujem cajeve ili vino za zenske stvari :)
Poison_Ivy

#2273 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Poison_Ivy »

Ja sam popila tih prirodnih čuda u zadnjih par godina toliko da me je više sramota priznati, ali ništa. Nego idem novom doktoru ove hefte pa da vidim ima li kakav pametan savjet da ovo ukinem više.

A jel' iko ovdje radio ona tuširanja i šta li sve za skidanje ranica i kad se to radi?
Michun

#2274 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Michun »

Ivy ne radi se to vise. Meni dr objasnila da gornji sloj zaraste i ostane tkivo ispod bolesno. Zato se ne radi vise.
Amy82

#2275 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Amy82 »

:-? :-?
Last edited by Amy82 on 01/11/2013 14:15, edited 1 time in total.
Post Reply