Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1198
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1321

callmethebreeeze

#2251 Re: Šta trenutno čitate?

Post by callmethebreeeze »

idia wrote:hocu poceti ovu
Image

a procitah u zadnje vrijeme par predvidivih krimica, dosadnih romana, nepreglednih biografija itd itd. :roll: pa da pitam vas, o siroko i sveznajuce forumsko pucanstvo :D , po kojim kriterijima vi birate relaksante ove vrste - po intrigirajucem nazivu knjige ili zvucnom imenu autora, po preprorukama prijatelja i forumasa, po boji korica ili njihovoj debljini ili pak po nagradama koje to djelo vrijedno vase paznje dobi?

ukratko, preporucite mi nesto zanimljivo :D :D :D jedini kriterij je da nije ekranizirano :oops: :D :run:
ako volis krimice, a nisi citala ellroy-a, to moras.

ja trenutno citam ovu sjajnu, fantasticnu, predivnu knjigu: Image
jedna

#2252 Re: Šta trenutno čitate?

Post by jedna »

anais_nin wrote:Image

jako volim krimice, ali vrlo rijetko naletim na neki kvalitetno napisan...sve je nesto brzo, jeftino a la pattersona, higgins clarke-ove itd :) ne pase mi nikako...ova knjiga je totalno drugacija od tog stila...glavni lik tj istrazivac je 11godisnja Flavia de Luce :) neobicna, zanimljiva, inteligentna i dosta zlocasta djevojcica koja jako voli hemiju...ovo je prva knjiga u seriji, tek sam stigla do polovine i vec se unaprijed radujem nastavcima :) preporucujem onima koje zanima ovaj zanr, ali koji uz dobru misteriju ocekuju i dobro pisanje :)
Ja ti preporučujem krimić "Halo ovde Betoven", ne znam sad kako se zove spisateljica, ali Srbijanka je. Zanimljivo i ne baš predvidljivo djelo (usuđujem se reći, pomalo šokantno)
anais_nin

#2253 Re: Šta trenutno čitate?

Post by anais_nin »

callmethebreeeze wrote: ako volis krimice, a nisi citala ellroy-a, to moras.
samo da se i ja pridruzim preporuci James Ellroya :D :thumbup:

@idia bolje je da ja ne odgovaram na to pitanje :lol: :D (na nacinu na koji ja sklapam liste knjiga koje hocu da procitam bi mi i CIA pozavidila :D)...
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#2254 Re: Šta trenutno čitate?

Post by corolla02 »

idia wrote:hocu poceti ovu
Image

a procitah u zadnje vrijeme par predvidivih krimica, dosadnih romana, nepreglednih biografija itd itd. :roll: pa da pitam vas, o siroko i sveznajuce forumsko pucanstvo :D , po kojim kriterijima vi birate relaksante ove vrste - po intrigirajucem nazivu knjige ili zvucnom imenu autora, po preprorukama prijatelja i forumasa, po boji korica ili njihovoj debljini ili pak po nagradama koje to djelo vrijedno vase paznje dobi?

ukratko, preporucite mi nesto zanimljivo :D :D :D jedini kriterij je da nije ekranizirano :oops: :D :run:
Sad zavisi sta volis da citas, koji zanr, ali ja bih ti preporucijo kakvu autobiografiju, nesto je je emocijalno i stvarno a ne kakvu novelu ili fikciju
idia

#2255 Re: Šta trenutno čitate?

Post by idia »

breeze i anais hvala :) u zadnje vrijeme citam sve sto mi dode pod ruku. ne biram, pa mi se desi da nakon 50-te stranice zelim bacit knjigu u cosak :roll: :D sad cu zavrsiti ovog kehlmanna a onda kontam preci na "the white tiger". to mi je sefica preporucila ali ona je procitala i sve knjige elfride jelineck pa sam malo skepticna :D nakon toga zbavim nesto i od ellroya :)

corolla, ciju biografiju bi mi preporucio? bila sam pocela citati biografiju anais nin (ne ove forumske iako mislim da bi i njena bila zanimljiva :wink: :D ) ali je nazalost bila veoma "neorganizovana" :D pa sam brzo odustala..

ps: ima li se gdje skinuti "The Seven Daughters of Eve" na bosanskom :)
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#2256 Re: Šta trenutno čitate?

Post by corolla02 »

idia wrote:breeze i anais hvala :) u zadnje vrijeme citam sve sto mi dode pod ruku. ne biram, pa mi se desi da nakon 50-te stranice zelim bacit knjigu u cosak :roll: :D sad cu zavrsiti ovog kehlmanna a onda kontam preci na "the white tiger". to mi je sefica preporucila ali ona je procitala i sve knjige elfride jelineck pa sam malo skepticna :D nakon toga zbavim nesto i od ellroya :)

corolla, ciju biografiju bi mi preporucio? bila sam pocela citati biografiju anais nin (ne ove forumske iako mislim da bi i njena bila zanimljiva :wink: :D ) ali je nazalost bila veoma "neorganizovana" :D pa sam brzo odustala..

ps: ima li se gdje skinuti "The Seven Daughters of Eve" na bosanskom :)
Pa mozes citati autobiografiju ko ti got padne na pamet, ali ako ti je dostupna, a inace jako su uzbudljive ko kad ljudi pricaju o svom zivotu.Ja licno ne volim fikciju, previse abstraktno, samo ako moram.
Ja trenutno imam jedan kurs u skoli, koji govori o rasnim sukobima ovdje na jugu izmedju bijelih i crnih, svakako ima gomila dobrih ispovjesti o zbivanjima u tom periodu
Momentalno citam autobiografiju (biografiju) od Obame:
http://books.google.com/books?id=HRCHJp ... lt#PPA5,M1
i ove su dobre ako mozes naci:

Ima ih gomila, npr, Bill Clinton, Mahatma Ghandi, itd itd, sve zavisi sta mozes naci, jel na domacem, engleskom ili drugom jeziku
Layne

#2257 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Layne »

Image
anais_nin

#2258 Re: Šta trenutno čitate?

Post by anais_nin »

idia wrote:breeze i anais hvala :) u zadnje vrijeme citam sve sto mi dode pod ruku. ne biram, pa mi se desi da nakon 50-te stranice zelim bacit knjigu u cosak :roll: :D sad cu zavrsiti ovog kehlmanna a onda kontam preci na "the white tiger". to mi je sefica preporucila ali ona je procitala i sve knjige elfride jelineck pa sam malo skepticna :D nakon toga zbavim nesto i od ellroya :)
i ja sam preporucila The white tiger na nekoj od prethodnih stranica...ako ti se da potrazi sta sam napisala :D meni se ta knjiga strasno svidjela...i nimalo ne lici na elfridu stilom pisanja :)
idia

#2259 Re: Šta trenutno čitate?

Post by idia »

corolla, ne radi se o tome da je ne znam ciju biografiju da citam :-) nego hocu da citam dobro napisanu i kompletnu biografiju :D recimo ova o anain nin je bila uzasno nepregledna, datumi su bili ispreturani, imena samo nabacana, knjiga nije imala nikakve niti koju si moga pratiti. znam da takvih nema puno ali ja sam od 3 dostupne bas tu losu izabrala pa zato i moje pitanje o vasim kriterijima pri odabiru :)

anais, odoh kopat :D :kiss:
Last edited by idia on 23/03/2009 19:36, edited 1 time in total.
callmethebreeeze

#2260 Re: Šta trenutno čitate?

od biografija ja preporucujem autobiografiju james ellroy-a :D :D :D koja je sjajna i nudi uvid u mracne kutke ljudskog uma, ta ne zove se dzaba my dark places.

ko voli krimice preporucujem jos i ian rankin-a, skotskog pisca.

i mene je anais nin razocarala, pokusao sam joj citati i dnevnike, bezze, ali su joj novele super. (naravno odnosi se na anais nin, spistaeljicu, ne na ovu nasu, ovoj nista ne fali) :D
corolla02

#2261 Re: Šta trenutno čitate?

Post by corolla02 »

idia wrote:corolla, ne radi se o tome da je ne znam ciju biografiju da citam :-) nego hocu da citam dobro napisanu i kompletnu biografiju :D recimo ova o anain nin je bila uzasno nepregledna, datumi su bili ispreturani, imena samo nabacana, knjiga nije imala nikakve niti koju si moga pratiti. znam da takvih nema puno ali ja sam od 3 dostupne bas tu losu izabrala pa zato i moje pitanje o vasim kriterijima pri odabiru :)

anais, odoh kopat :D :kiss:
Hey ova ti je dobra i otkriva sta je pisac knjihe bio sprema da uradi da bi usao i razumije, crnacku kulturu tog doba
Rijec je o periodu od 6-7 sedmica u kojim on, bijelac, se prerusava u crnca, pod nekim specijalnim lijekovima koji zatamnjuju kozu i hoda jugom Amerike na kraju 50tim godinama u doba kad su rasni sukobi u kulminaciji
Vise djeluje da je fikcija, ali posve istinito iskustvo, oprobaj svidjeti ce ti se

http://www.amazon.com/Black-Like-John-H ... 644&sr=1-2
zili

#2262 Re: Šta trenutno čitate?

Post by zili »

Kriteriji:

http://www.themanbookerprize.com/prize/archive
(također pogledati i short list)

http://www.costabookawards.com/
(formerly known as whitbread, imaju kategorije uključujući (auto)biografiju)

http://www.orangeprize.co.uk/home

Također biram knjige na osnovu izdavača - teško je pogriješiti sa recimo Penguin, Vintage, Faber&Faber, Random House...

for a quick fix: odeš na amazon i ukucaš naslov omiljene knjige, pa pogledaš recommendations

U knjižari: pogledaš blurb-ove na zadnjoj korici, pa ako su recimo iz marie claire ili cosmopolitana, znaš da je roman namijenjen toj čitalačkoj publici
meni se desilo - možda sasvim slučajno - da je blurb iz Guardiana dobar garant kvalitete
zili

#2263 Re: Šta trenutno čitate?

Post by zili »

ah, da, upravo pročitala The Girl in the Film, Charlotte Eagar

ne znam, moram malo srediti utiske, uglavnom uvijek se osjećam nekako dužnom pročitati svaku knjigu koja se bavi Sarajevom, BiH...
zelenashica

#2264 Re: Šta trenutno čitate?

Post by zelenashica »

Image

sinoć pročitala.....predivna knjiga :-D...samo nije mi jasno zašto je njega prodaja bila zabranjena u Srbiji,od tamošnje Islamske zajednice,možda zato što je Muhamed poslanik prikazan samo kao čovjek od krvi mesa :? ...
Last edited by zelenashica on 27/03/2009 13:20, edited 2 times in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2265 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

stripove

nathan never :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#2266 Re: Šta trenutno čitate?

Post by KatarinaKosaca »

M4ein Kampf, od Radomira Smiljanića, prevod polemički komentari irazmatranja. Koga zanima tematika, preporučujem knjigu
anais_nin

#2267 Re: Šta trenutno čitate?

Post by anais_nin »

Image
RIZVA

#2268 Re: Šta trenutno čitate?

Post by RIZVA »

Image
Merlyn

#2269 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Merlyn »

Image

Citam. Kako da ne citam!

U nedostatku nasih knjiga , citam ove ,njihove .Evo , bas sad citam ''Eten , bidden , beminnen ''. Knjiga dolazi iz Amerike i orginalni naziv je ''Eat , Pray , Love ", by Elizabeth Gilbert , a ovi , ovdasnji, je odmah, brze -bolje , prigrabili i preveli ,
jer sve sto odatle dolazi je idealno , odlicno i krasno ,pa je citaju sve domacice , skolarke , intelektualke i .................ja.
Zasto ?
To je dobro pitanje .
Nesto iz snobizma , jer nisi niko i nista ako ne citas knjige koje Oprah promovira u njenom TV show , a nesto i zbog toga sto Elizabeth Gilbert , u svom romanu , prica kako je u svojoj tridesetoj godini dozivjela bracnu krizu .
Zapravo se radi o pitanju : Moram li postati majka ,iako to ne zelim ?(Odnosi se na Elizabeth G.).
U svome srcu je otkrila Boziji glas , razvela se , ostavila sve iza sebe i otisla na put u Italiju , Indiju i Indoneziju kako bi upoznala sebe .
Citalac se od samog pocetka poistovjecuje s njom pa postoji velika opasnost da se ovdje , u dogledno vrijeme , poveca broj razvedenih brakova i da svi krenemo negdje kako bi upoznali sebe .(Ja cu u Katar , Kuvajt i Kinu , ako bas budem mor'o ).
Mene se dojmila njena hrabrost ( glupost ?)da krene u nepoznato .

Stoga sam i ja odlucio da zaplivam nepoznatim vodama pa makar se utusio !Po glavi mi se stalno mota misao da napisem knjigu , a to je za mene nepoznato .

A i hrabro , da budem iskren.

Za sada imam naslov svoje buduce knjige ''Napisacu jednu knjigu ", ( by ja ), i prvu recenicu : '' O , moj Dragi Alahu , ja ovaj svoj zivot prolih k'o casu vode ! Da je barem serbe bilo , rumeno i slatko .........., ali to je vec druga recenica .
Instalir'o sam program za ispravljanje gresaka,( njihovih slova, kvrgavih i krivih ), nasao mjesto u najskrivenijem uglu kuce , pripremio aparat za kafu i.......... jos da pocnem s pisanjem.

Za pocetak pijem samo kafu i gledam kroz prozor kako komsijska maca Lusje mami naseg macka Sabana popevsi se na obliznju brezu i satima lezeci na jednom mjestu .Nas se Saban uzmucio , spopale ga februarske muke, (sad je vec mart ),
sjetio se da je i on musko pa samo mjauce i cuci ispod breze .To me dekocentrise i ,umjesto da nastavim s drugom recenicom , navijam da Lusje sidje s drveta ili makar da spadne s njega k'o zrela kruska pred Sabanove sape .
I tako , nikako da se odmaknem od pocetka , a lijepo sam zamislio da i u mene , u knjizi, bude kriza , samo ne znam kakva .( Naci ce se vec nesto ).Ne znam koliko dugo ce trajati ovo moje zagrijavanje i da li ce mi ovolika kafa naskoditi , ha , ha , ha ha.. ha ,ali znam da cu knjigu napisati .
Jednu .
Barem.
Pa ne mora to da bude roman , od 500 , 600 stranica !Drzacu se ja minimalizma !
Ko biva, sto manje rijeci -vece znacenje . (To je umjetnicka sloboda ). Pa neka citalac sebi zakljucuje i razradjuje kako on to hoce i umije, jer laHko je samo citati . Treba malo i razmisljati .
Samo se bojim da me ovo lijepo vrijeme ne izmami napolje pa ''ode mast u propast ''.Ali nece ! Ne dam se ja !U mene je cvrsta vjera !Sto sam rek'o , nisam porek'o !

U kuci su svi upoznati da ce pisanje postati moja velika ljubav i da vise nece morati , u sumrak, sa mnom setati da slikam zalazak sunca , a racunaju , zasigurno , da vise necu biti na raspolaganju kako kome padne na pamet za
sve i svasta ,jer pisanje je ozbiljna stvar !
Nadam se da ce se , ako Bog da , insallah, naci vec neko ko ce ovu moju ,buducu knjigu prevesti na neki od svjetskih jezika pa ,ako bas moraDNEm nekog da napustim , odem na put oko svijeta ili , ne daj Boze ,dodjem u dilemu :roditi ili ne roditi ,znacu da sam knjigu skupo platio , ali bome i dobro zaradio .
anais_nin

#2270 Re: Šta trenutno čitate?

Post by anais_nin »

Merlyn wrote:
Citam. Kako da ne citam!

U nedostatku nasih knjiga , citam ove ,njihove .Evo , bas sad citam ''Eten , bidden , beminnen ''. Knjiga dolazi iz Amerike i orginalni naziv je ''Eat , Pray , Love ", by Elizabeth Gilbert , a ovi , ovdasnji, je odmah, brze -bolje , prigrabili i preveli ,
jer sve sto odatle dolazi je idealno , odlicno i krasno ,pa je citaju sve domacice , skolarke , intelektualke i .................ja.
Zasto ?
To je dobro pitanje .
Nesto iz snobizma , jer nisi niko i nista ako ne citas knjige koje Oprah promovira u njenom TV show , a nesto i zbog toga sto Elizabeth Gilbert , u svom romanu , prica kako je u svojoj tridesetoj godini dozivjela bracnu krizu .
Zapravo se radi o pitanju : Moram li postati majka ,iako to ne zelim ?(Odnosi se na Elizabeth G.).
U svome srcu je otkrila Boziji glas , razvela se , ostavila sve iza sebe i otisla na put u Italiju , Indiju i Indoneziju kako bi upoznala sebe .
Citalac se od samog pocetka poistovjecuje s njom pa postoji velika opasnost da se ovdje , u dogledno vrijeme , poveca broj razvedenih brakova i da svi krenemo negdje kako bi upoznali sebe .(Ja cu u Katar , Kuvajt i Kinu , ako bas budem mor'o ).
Mene se dojmila njena hrabrost ( glupost ?)da krene u nepoznato .

Stoga sam i ja odlucio da zaplivam nepoznatim vodama pa makar se utusio !Po glavi mi se stalno mota misao da napisem knjigu , a to je za mene nepoznato .

A i hrabro , da budem iskren.

Za sada imam naslov svoje buduce knjige ''Napisacu jednu knjigu ", ( by ja ), i prvu recenicu : '' O , moj Dragi Alahu , ja ovaj svoj zivot prolih k'o casu vode ! Da je barem serbe bilo , rumeno i slatko .........., ali to je vec druga recenica .
Instalir'o sam program za ispravljanje gresaka,( njihovih slova, kvrgavih i krivih ), nasao mjesto u najskrivenijem uglu kuce , pripremio aparat za kafu i.......... jos da pocnem s pisanjem.

Za pocetak pijem samo kafu i gledam kroz prozor kako komsijska maca Lusje mami naseg macka Sabana popevsi se na obliznju brezu i satima lezeci na jednom mjestu .Nas se Saban uzmucio , spopale ga februarske muke, (sad je vec mart ),
sjetio se da je i on musko pa samo mjauce i cuci ispod breze .To me dekocentrise i ,umjesto da nastavim s drugom recenicom , navijam da Lusje sidje s drveta ili makar da spadne s njega k'o zrela kruska pred Sabanove sape .
I tako , nikako da se odmaknem od pocetka , a lijepo sam zamislio da i u mene , u knjizi, bude kriza , samo ne znam kakva .( Naci ce se vec nesto ).Ne znam koliko dugo ce trajati ovo moje zagrijavanje i da li ce mi ovolika kafa naskoditi , ha , ha , ha ha.. ha ,ali znam da cu knjigu napisati .
Jednu .
Barem.
Pa ne mora to da bude roman , od 500 , 600 stranica !Drzacu se ja minimalizma !
Ko biva, sto manje rijeci -vece znacenje . (To je umjetnicka sloboda ). Pa neka citalac sebi zakljucuje i razradjuje kako on to hoce i umije, jer laHko je samo citati . Treba malo i razmisljati .
Samo se bojim da me ovo lijepo vrijeme ne izmami napolje pa ''ode mast u propast ''.Ali nece ! Ne dam se ja !U mene je cvrsta vjera !Sto sam rek'o , nisam porek'o !

U kuci su svi upoznati da ce pisanje postati moja velika ljubav i da vise nece morati , u sumrak, sa mnom setati da slikam zalazak sunca , a racunaju , zasigurno , da vise necu biti na raspolaganju kako kome padne na pamet za
sve i svasta ,jer pisanje je ozbiljna stvar !
Nadam se da ce se , ako Bog da , insallah, naci vec neko ko ce ovu moju ,buducu knjigu prevesti na neki od svjetskih jezika pa ,ako bas moraDNEm nekog da napustim , odem na put oko svijeta ili , ne daj Boze ,dodjem u dilemu :roditi ili ne roditi ,znacu da sam knjigu skupo platio , ali bome i dobro zaradio .
@Merlyn, samo nastavi :) jako ti dobro ide :) a bice i prevodilaca na "svjetske" jezike :D
callmethebreeeze

#2271 Re: Šta trenutno čitate?

procitao za vikend. toplo preporucujem svima koje interesuje masa, nacionalizam, fudbal, ljudska, tj muska glupost.
:D :D :D

Image
jedna

#2272 Re: Šta trenutno čitate?

Post by jedna »

James Ellroy - Crna dalija
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 14/06/2023 11:10, edited 2 times in total.
anais_nin

#2274 Re: Šta trenutno čitate?

Post by anais_nin »

anais_nin wrote:Image
jos jedan fino napisani krimic :) uh sto ih otkrivam u zadnje vrijeme...ciko fino pise...mada nisam bas toliko upoznata sa ruskim imenima, pa me na momente zbunjuju silna kilometarska imena :D sve u svemu mislim da cu potraziti i ostale dogodovstine Erasta Fandorina :D
callmethebreeeze

#2275 Re: Šta trenutno čitate?

akunin je jedno vrijeme bio bas izvikan. ima, cini mi se, jos par rusa sto pisu krimice, ja ni jednog nisam citao. ljubiteljima krimiliterature preporucujem raymond chandler-a i dashiell hammett-a, koji su klasici i zacetnici noir-krimica, ako me pamcenje ne vara.
Post Reply