Citam. Kako da ne citam!
U nedostatku nasih knjiga , citam ove ,njihove .Evo , bas sad citam ''Eten , bidden , beminnen ''. Knjiga dolazi iz Amerike i orginalni naziv je ''Eat , Pray , Love ", by Elizabeth Gilbert , a ovi , ovdasnji, je odmah, brze -bolje , prigrabili i preveli ,
jer sve sto odatle dolazi je idealno , odlicno i krasno ,pa je citaju sve domacice , skolarke , intelektualke i .................ja.
Zasto ?
To je dobro pitanje .
Nesto iz snobizma , jer nisi niko i nista ako ne citas knjige koje Oprah promovira u njenom TV show , a nesto i zbog toga sto Elizabeth Gilbert , u svom romanu , prica kako je u svojoj tridesetoj godini dozivjela bracnu krizu .
Zapravo se radi o pitanju : Moram li postati majka ,iako to ne zelim ?(Odnosi se na Elizabeth G.).
U svome srcu je otkrila Boziji glas , razvela se , ostavila sve iza sebe i otisla na put u Italiju , Indiju i Indoneziju kako bi upoznala sebe .
Citalac se od samog pocetka poistovjecuje s njom pa postoji velika opasnost da se ovdje , u dogledno vrijeme , poveca broj razvedenih brakova i da svi krenemo negdje kako bi upoznali sebe .(Ja cu u Katar , Kuvajt i Kinu , ako bas budem mor'o ).
Mene se dojmila njena hrabrost ( glupost ?)da krene u nepoznato .
Stoga sam i ja odlucio da zaplivam nepoznatim vodama pa makar se utusio !Po glavi mi se stalno mota misao da napisem knjigu , a to je za mene nepoznato .
A i hrabro , da budem iskren.
Za sada imam naslov svoje buduce knjige ''Napisacu jednu knjigu ", ( by ja ), i prvu recenicu : '' O , moj Dragi Alahu , ja ovaj svoj zivot prolih k'o casu vode ! Da je barem serbe bilo , rumeno i slatko .........., ali to je vec druga recenica .
Instalir'o sam program za ispravljanje gresaka,( njihovih slova, kvrgavih i krivih ), nasao mjesto u najskrivenijem uglu kuce , pripremio aparat za kafu i.......... jos da pocnem s pisanjem.
Za pocetak pijem samo kafu i gledam kroz prozor kako komsijska maca Lusje mami naseg macka Sabana popevsi se na obliznju brezu i satima lezeci na jednom mjestu .Nas se Saban uzmucio , spopale ga februarske muke, (sad je vec mart ),
sjetio se da je i on musko pa samo mjauce i cuci ispod breze .To me dekocentrise i ,umjesto da nastavim s drugom recenicom , navijam da Lusje sidje s drveta ili makar da spadne s njega k'o zrela kruska pred Sabanove sape .
I tako , nikako da se odmaknem od pocetka , a lijepo sam zamislio da i u mene , u knjizi, bude kriza , samo ne znam kakva .( Naci ce se vec nesto ).Ne znam koliko dugo ce trajati ovo moje zagrijavanje i da li ce mi ovolika kafa naskoditi , ha , ha , ha ha.. ha ,ali znam da cu knjigu napisati .
Jednu .
Barem.
Pa ne mora to da bude roman , od 500 , 600 stranica !Drzacu se ja minimalizma !
Ko biva, sto manje rijeci -vece znacenje . (To je umjetnicka sloboda ). Pa neka citalac sebi zakljucuje i razradjuje kako on to hoce i umije, jer laHko je samo citati . Treba malo i razmisljati .
Samo se bojim da me ovo lijepo vrijeme ne izmami napolje pa ''ode mast u propast ''.Ali nece ! Ne dam se ja !U mene je cvrsta vjera !Sto sam rek'o , nisam porek'o !
U kuci su svi upoznati da ce pisanje postati moja velika ljubav i da vise nece morati , u sumrak, sa mnom setati da slikam zalazak sunca , a racunaju , zasigurno , da vise necu biti na raspolaganju kako kome padne na pamet za
sve i svasta ,jer pisanje je ozbiljna stvar !
Nadam se da ce se , ako Bog da , insallah, naci vec neko ko ce ovu moju ,buducu knjigu prevesti na neki od svjetskih jezika pa ,ako bas moraDNEm nekog da napustim , odem na put oko svijeta ili , ne daj Boze ,dodjem u dilemu :roditi ili ne roditi ,znacu da sam knjigu skupo platio , ali bome i dobro zaradio .