KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
lokalni_razdjevicar

#2251 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by lokalni_razdjevicar »

ocu dijagnosticiran rak prostate koji se prosirio na debelo crijevo ?
koji je nacin lijecenja najbolji?
Hafis

#2252 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Hafis »

lokalni_razdjevicar wrote:ocu dijagnosticiran rak prostate koji se prosirio na debelo crijevo ?
Imaš na prethodnoj stranici jedan moj opširniji post gdje je sve manje-više detaljno objašnjeno u vezi liječenja proširenog oblika raka prostate.
Hafis

#2253 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Hafis »

U stvari evo ga:

Prognoza nije baš najbolja.
Pošto se radi o poodmaklom stadiju bolesti, onkolozi kod slučajeva T3 i T4 raka mokraćnog mjehura rabe izraz ''proširena bolest'' .
Da ti probam pojasniti, i bit ću sasvim otvoren, to jest iznijet ću ti samo statistički provjerene podatke koji su dobiveni brojnim meta'analizama, a ne svoje osobno mišljenje.

Pošto u onoj gore dijagnozi piše da se radi o trećem stupnju (mada stvarno dvojim, obzirom na lokalizacije metastaza) to se može nazvati ''invanzivni stadij bolesti''.
Ovi pacijenti općenito imaju širenje tumora u mišićni sloj i/ili u perivezikalno masno tkivo. Tradicionalna liječenja su cistektomija (radikalna ili jednostavna) ili iradijacija. Prijeoperacijska radijacijska terapija praćena cistektomijom ne nudi produžetak preživljavanja u usporedbi sa samom cistektomijom. Petogodišnje stope preživljavanja su približno 50%. Glavnina ovih bolesnika umire od udaljenih metastaza prije nego od lokalnih recidiva, unatoč radikalnom zahvatu ili iradijaciji. Osim toga, primjena kombiniranog liječenja, uključujući kemoterapiju s radijacijskom terapijom, može poštedjeti osobe s invazivnom bolešću radikalne cistektomije. Mnoge kliničke studije danas daju sistemsku kemoterapiju prije definitivnog kirurškog zahvata ili radijacijskog liječenja, s pokušajima “ kontrole“ sumnjive sistemske mikrometastatske bolesti, kao i poboljšanja kontrole primarne lezije.

Dalje, u gornjoj dijagnozi se spominju i metastaze.
Metastatska bolest – U bolesnika koji imaju udaljene metastaze u limfne čvorove, visceralne organe ili u kosti, sistemska je kemoterapija postigla odgovor u 30-70% bolesnika, koji obično ne traje više od šest mjeseci. Nakon razvoja metastatske bolesti, većina bolesnika umire unutar dvije godine. Najaktivniji lijekovi su cisplatin, metotreksat, doksorubicin, ciklofosfamid i vinblastin. Kombinacije ovih lijekova katkad proizvode značajne i trajnije remisije.
lokalni_razdjevicar

#2254 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Hafis wrote:
lokalni_razdjevicar wrote:ocu dijagnosticiran rak prostate koji se prosirio na debelo crijevo ?
Imaš na prethodnoj stranici jedan moj opširniji post gdje je sve manje-više detaljno objašnjeno u vezi liječenja proširenog oblika raka prostate.
pročitao sam mada ovdje mi je dosta toga nejasno.

Znači doktori su rekli da se rak proširio na d crijevo a i bubrezi su u pitanju. Nije ga moguće operisat . Dolaskom na onkologiju u mostaru kazu mi nema doktora , cekaj 10 dana pa te zovemo... meni gori pod nogama a kod njih nema doktora...
ima li neki dr u mostaru koji bi mogao detaljno ove nalaze prouciti i kazati mi pravo stanje stvari?
bumerangss

#2255 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by bumerangss »

lokalni_razdjevicar wrote:
Hafis wrote:

Znači doktori su rekli da se rak proširio na d crijevo a i bubrezi su u pitanju. Nije ga moguće operisat . Dolaskom na onkologiju u mostaru kazu mi nema doktora , cekaj 10 dana pa te zovemo... meni gori pod nogama a kod njih nema doktora...
ima li neki dr u mostaru koji bi mogao detaljno ove nalaze prouciti i kazati mi pravo stanje stvari?
to je nase zdravstvo... tesko onome ko oboli... nek ti je Bog na pomoci
Hafis

#2256 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Hafis »

Hafis wrote:

Tek sad ovo vidjeh.
PP mi je prepun a iskreno da ti kažem ne znam ga ni isprazniti...nekako su opcije glupo postavbljene tako da ne mogu ni odgovoriti par ljudi koji su me nešto zamolili.

Nego, ovo tvoje što govoriš.
Pretpostavljam da ti je već neki urolog veđ ranije vodio oca. I prtepostavljam da su ga kao inoperabilnog pacijenta uputili na onkologiju. pretpostavljam Bijeli brijeg ili?
lokalni_razdjevicar

#2257 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

da , tako je, u juznom logoru je bio i uputili ga gore
vjesticanametli

#2258 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by vjesticanametli »

Provedi svaku minutu s tatom
lokalni_razdjevicar

#2259 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

vjesticanametli wrote:Provedi svaku minutu s tatom
jos sam u soku.
vjesticanametli

#2260 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Znam. Prosla sve to nazalost. Samo budi s njim :)
Ramzess Veliki

#2261 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Ramzess Veliki »

Da podijelim ...
Prijatelju kćerkica obolila od tumora na mozgu, nabavio je ulje od marihuane iz inostranstva preko nekih veza (ne znam detalje jer sam saznao od druga - prisustvovao sam njihovom razgovoru preko mobitela), svi su nalazi čisti, tumor nestao. :thumbup:
lokalni_razdjevicar

#2262 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Ramzess Veliki wrote:Da podijelim ...
Prijatelju kćerkica obolila od tumora na mozgu, nabavio je ulje od marihuane iz inostranstva preko nekih veza (ne znam detalje jer sam saznao od druga - prisustvovao sam njihovom razgovoru preko mobitela), svi su nalazi čisti, tumor nestao. :thumbup:
gdje to naci, eh
Ramzess Veliki

#2263 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Ramzess Veliki »

gdje to naci, eh
Da ... ima puno lažnjaka. Najlakše preko pouzdane osobe naručiti u Holandiji.
Hrvati traže legalizaciju liječenja proizvodima od kanabisa upravo zbog toga. :thumbup:
sadie_forever

#2264 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by sadie_forever »

Ramzess Veliki wrote:
gdje to naci, eh
Da ... ima puno lažnjaka. Najlakše preko pouzdane osobe naručiti u Holandiji.
Hrvati traže legalizaciju liječenja proizvodima od kanabisa upravo zbog toga. :thumbup:
to je bozije davanje,izuzetak a ne pravilo,ne daji ljudima dzaba nadu laznu
BIONA

#2265 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by BIONA »

lokalni_razdjevicar wrote:da , tako je, u juznom logoru je bio i uputili ga gore
naletih na ovo slucajno

http://dailyhealthycare.com/just-two-in ... cer-video/
bubi_mama

#2266 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by bubi_mama »

Meni je ruzno na ovoj temi govoriti za bilo koju vrstu lijeka da je lazna nada. Moja mama dok je bolovala od ove pogani, koristili smo sve od zracenja do homeopatije. Jednostavno i njoj i nama je to pruzalo nadu da ce bar nesto pomoci. Nazalost, pomoglo nije nista, ali smo do zadnjeg dana imali nadu.
Jer niko ne zna sto je izlijecenim pomoglo, zvanicna medicina, alternativni lijekovi ili jednostavno stanje uma i optimizam.
Ramzess Veliki

#2267 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Ramzess Veliki »

sadie_forever wrote:
Ramzess Veliki wrote: Da ... ima puno lažnjaka. Najlakše preko pouzdane osobe naručiti u Holandiji.
to je bozije davanje,izuzetak a ne pravilo,ne daji ljudima dzaba nadu laznu
Kakvo Božje davanje, ne lupaj. Bog ti je dao mogućnost da se boriš za sebe.
bull21

#2268 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by bull21 »

Evo zadnjih mjesec dana i mi, nažalost, imamo jednu osobu koja je teško obolila od raka. Došlo je do metastaze na stomak, pluća... Trenutno je u vrlo lošem stanju, Cachexia ili kako se to već kod nas zove je... ne znam ni opisati kakvo je stanje trenutno. Slabo jede, možda popije jednu-dvije čaše soka, nekada kafu. Ni ne trebam reći koliko me strah što će joj se desiti. Tek naredne sedmice ide na kemoterapiju, ali ono što mene brine je da li će uopće izdržati do kemoterapije jer je u užasnom stanju. Jednostavno je neko vrijeme kopnila, mršala i postajala sve lošija da bi prije nekih mjesec-mjesec i pol, naglo došlo do pogoršanja.
Ono što hoću da pitam i pritom, molim one koji su imali dodira sa ovim problemom da mi odgovore: Da li postoji ikakva šansa da joj bude bolje, da barem se malo poboljša stanje? Stanje je loše trenutno, malo pojede (kad može), malo popije ali to je to. Stolicu ima svakih nekoliko dana (slabo jede pa je za očekivati da ju nema), mokrenje je slabo i rijetko (to je, kako sam pročitao na internetu, veoma bitno).
Ne znam kakvo je trenutno stanje jer sve čujem preko drugih osoba, zadnji put kada sam je vidio bila je loše (prošli tjedan) ali neki članovi porodice kažu da su joj natekle noge, ruke i lice (skloni su pretjerivanju i to vrlo često!). Obraćali smo se doktorima da nam objasne, da popričaju sa nama ali naši doktori su bezobrazni (da ne napišem šta gore) i neće ama baš ništa da urade bez da im se da u koverti. Doslovce smo ih ganjali po bolnici da dobijemo kakve konkretne odgovore. Čemu da se nadam(o)?
Znam da je kraj neminovan no ovako iznenada i ovako ružno i bolno... Postoji li ikakva šansa da joj se stanje barem malo poboljša?
vjesticanametli

#2269 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

nazalost iz iskustva znam da bolje biti nece. mojoj mami su pred smrt 3 ili 4 dana otekle noge. doktor ti nece nista drugo reci od onoga sto i sam / sama znas i ne ganjaj ih vise :( ja sam visila u bolnici i na mailu sa onkologom u DE i pokusala milion stvari.....nazalost ishod sam znala ali nisam znala da ce bas tako brzo ici.......ne daji koverte jer bi i milioneri platili zdravlje da mogu parama da se rijese ove pogane bolesti. meni je drago da sam bila stalno s mamom ....do zadnjeg momenta
Pirija

#2270 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Pirija »

ja sam nedavno bio na dzenazi amidzi koji je isto koristio ulje...
Lilly975

#2271 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Lilly975 »

Postoje razni tumori na mozgu. Dobroćudni i zloćudni. Benigni i maligni. U zavisnosti od stepena malignosti i od vrste tumora teče dijagnoza i oporavak. Sam period "izlečenja" ( kako nazivaju doktori period bez vraćanja tumora) moze varirati od mjesec dana pa do par godina( zavisi od stepena malignosti i vrste tumora kao što rekoh) Ali jedno je sigurno i veoma dobro poznato uz sve moguće terapije tumori mozga niskog gradusa kad tad pređu u veći gradus, tj vrate se.To vrijeme se produžava hemoterapijom, imunostimulansima, hranom, čajevima, raznim biljnim lijekovima i čime sve ne. Nadam se da je ulje pomoglo djevojčici, iako ne vjerujem, jer tumor mozga još ako je gliom je neizlječiv (ne pomaže ni da se bolesnik kupa u konoplji i dan i noć). Nažalost. :( Samo se nadam da djevojčica nema maligni tumor i da nije gliom jer tada joj ništa na ovom svijetu pomoći neće.
Stopa preživljavanja IV stepena gliobastoma je od 3-6 mjeseci poslije operaacije, zracenja, hemoterapije. Najdalja prognoza, u kojoj se nalazi i moja svekrva je od godinu do 2. Mi smo pregurali 15 mjeseci bolest, 2 mjeseca zračenja uz temodal, 10 monoterapija, čekaju nas još dvije. Tumor se vratio 2 mjesec poslije operacije, sad bješnja i stvara takve probleme da me strah i pisati. Uz sve prirodne dodatke non stop je na dexazonu, trodonu, analginu, xanaxu i čemu sve ne. Iskreno se nadam da ta djevojčica ne preživljava užase i noćne more zvane tumor na mozgu.
bull21

#2272 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by bull21 »

vjesticanametli wrote:nazalost iz iskustva znam da bolje biti nece. mojoj mami su pred smrt 3 ili 4 dana otekle noge. doktor ti nece nista drugo reci od onoga sto i sam / sama znas i ne ganjaj ih vise :( ja sam visila u bolnici i na mailu sa onkologom u DE i pokusala milion stvari.....nazalost ishod sam znala ali nisam znala da ce bas tako brzo ici.......ne daji koverte jer bi i milioneri platili zdravlje da mogu parama da se rijese ove pogane bolesti. meni je drago da sam bila stalno s mamom ....do zadnjeg momenta
Hvala ti na iskrenom odgovoru. Ne znam šta da ti kažem, iskreno mi je žao i za tebe i za tvoju majku i za svakoga tko prolazi kroz ovo. Borim se da ne mislim o njoj ali ne mogu... ne znam... pokušavam preko usta prevaliti i ono "samo da se ne pati" ali jednostavno nemam snage :(
Lilly975

#2273 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Lilly975 »

bull21 wrote:
vjesticanametli wrote:nazalost iz iskustva znam da bolje biti nece. mojoj mami su pred smrt 3 ili 4 dana otekle noge. doktor ti nece nista drugo reci od onoga sto i sam / sama znas i ne ganjaj ih vise :( ja sam visila u bolnici i na mailu sa onkologom u DE i pokusala milion stvari.....nazalost ishod sam znala ali nisam znala da ce bas tako brzo ici.......ne daji koverte jer bi i milioneri platili zdravlje da mogu parama da se rijese ove pogane bolesti. meni je drago da sam bila stalno s mamom ....do zadnjeg momenta
Hvala ti na iskrenom odgovoru. Ne znam šta da ti kažem, iskreno mi je žao i za tebe i za tvoju majku i za svakoga tko prolazi kroz ovo. Borim se da ne mislim o njoj ali ne mogu... ne znam... pokušavam preko usta prevaliti i ono "samo da se ne pati" ali jednostavno nemam snage :(
Nažalost, jedino to nam je ostalo, nada da se "ne pate". Nema šta nismo i mi pokušavali, od promjene ishrane, imunostimulansa,sokova od voca i povrća......Sad kažem nek jede šta joj srcu milo i nek pije šta želi i samo nek je ništa ne boli. I molim Boga da što prije završi tu neodgodivu i tešku bitku sa najgorim dušmanom -tumorom. Koliko izjeda nju, toliko uzima dio nas, na slamku nas pije i srozava, psihu i razum. Sretno svima koji se bore sa ovim. Davali smo i mi koverte pa ništa. Sad kad joj pogledaju dijagnozu, glioblastom IV stepen, najgori i najbrži od svih tumora, i kad je vide , neće ni da je pogledaju. Samo kažu:
" Nije to za nas!" - vodite je drugom. I tako u krug.
Nada ipak postoji, jača od nas samih.
ma_zdra'o

#2274 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by ma_zdra'o »

Molim vas za pomoc, neko ko je ovo prezivio. Za mjesec dana mi se sav svijet srusio, mama mi umire, 5 metastaza na mozgu, vjerovatno je krenulo od tumora na plucima, ali saznace se uskoro. Doktori su rekli nema nista od operacije, a izgleda ni od zracenja ni hemoterapije, to ce samo produziti agoniju. Lezim s njom na krevetu, gledamo se u oci, taj pogled je najtezi za izdrzati. Pije lijekove za bolove, ali jauce. Boli je glava. Ne znam kako da ovo prezivim, i sve sto zelim jeste da brze muke prestanu. I zanima me da li ce je puno boliti ? I koliko ce ovo trajati? Ima li iko iskustva ? Vjerovatno do 2 mjeseca? Osjecam da se gusim. Ima samo 50 godina
ma_zdra'o

#2275 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by ma_zdra'o »

i kaze da joj gori u plucima nesto :(
Post Reply