Da se nikad ne zaboravi ...

Post Reply
Bosnolog

#2251 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by Bosnolog »

Identificirano 13 žrtava iz Kozarca, Prijedora i Sanskog Mosta
Posted by mojprijedor on Maj 24, 2013
Image

U Centru za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu identificirano je 13 žrtava. Riječ je o civilima bošnjačke nacionalnosti stradalim u toku proteklog rata na području Kozarca, Prijedora i Sanskog Mosta.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da su identificirane žrtve ekshumirane u ranijem periodu iz masovne grobnice Pogradci na području Bosanske Gradiške u kojoj je u augustu 2011. godine pronađeno devet žrtava. Riječ je o civilima bošnjačke nacionalnosti stanovnicima Kozarca ubijenim u maju 1992. godine.

“Danas je identificirano svih devet žrtava ekshumiranih iz ove masovne grobnice, u kojoj su zajedno pronađena tri brata Nihad, Suad i Hase Bešić. Nihad i Suad Bešić bili su blizanci, rođeni su istog dana i ubijeni su istog dana u Kozarcu”, kazala je Čengić.

Dodala je da su u ovoj masovnoj grobnici pronađeni i braća Šefik i Sakib Hušić zajedeno sa svojim ocem Osmanom Hušićem koji je i najstarija žrtva pronađena u ovoj masovnoj grobnici.

“U masovnoj grobnici Podgradci osam žrtava su bili mladići starosti od 19 do 27 godine, a najstarija žrtva Osman Hušić ubijen u 55 godini. Ostale žrtve pronađene su na drugim lokalitetima na području Kozarca, Prijedora i Sanskog Mosta”, kazala je Čengić.

Prema njenim riječima, najmalađa žrtva danas identificirana je maloljetni Ferid Kadirić, ubijen u 18 godini, ekshumiran 2002. godine iz masovne grobnice u septičkoj jami na lokalitetu Hambarine-Ćopići iz koje je ekshumirano šest žrtava.

Identitet žrtava utvrđen je na temelju DNK analize, a danas su njihov identitet potvrdili preživjeli članovi njihovih porodica.

Identificirani su:

1. Nihad (Ređep) Bešić, rođen 13.03.1970. godine u Kozarcu, općina Prijedor
2. Suad (Ređep) Bešić, rođen 13.03.1970. godine u Kozarcu, općina Prijedor
3. Hase (Ređep) Bešić, rođen 13.09.1965. godine u Kozarcu, općina Prijedor
4. Sakib (Osman) Hušić, rođen 03.03.1967. godine u Prijedoru
5. Šefik (Osman) Hušić, rođen 15.06.1964. godine u Prijedoru
6. Osman (Atif) Hušić, rođen 28.02.1937. godine u Prijedoru
7. Esad (Smail) Velić, rođen 26.08.1972. godine u Kozarcu, općina Prijedor
8. Enver (Muharem) Mahmuljin, rođen 18.07.1970. godine u Kozaruši, općina Prijedor
9. Kasim (Rasim) Blažević, rođen 06.12.1964. godine u Prijedoru
10. Rejhan (Meho) Sikirić, rođen 01.08.1935. godine u Prijedoru
11. Muharem (Juso) Grozdanić, rođen 25.05.1925. godine u Kozaruši, općina Prijedor
12. Ferid (Mehmed) Kadirić, rođen 24.12.1974. godine u Bišćanima, općina Prijedor
13. Nedžad (Abid) Kurbegović rođen 01.10.1939. godine u Sanskom Mostu.

http://www.mojprijedor.com/identificira ... kog-mosta/
Danguba

#2252 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by Danguba »

Presude Tribunala

Narod......Broj osuđenika......Godina kazne

Srbi ......... 62 ......... 974,5 + 5 doživotnih

Hrvati ......... 12 ......... 166

Bošnjaci......... 5 ......... 43,5

Albanci ......... 2 ......... 19

Makedonci ......... 1 ......... 12
vivace

#2253 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by vivace »

ti bas ne dangubis. ovde se najbolje vidi ko je ko i koliko je ko ubio. ubedljivo najvise srbi .zastrasujuce. gde ja zivim. to sto je pohvatano i osudjeno, a sta nije ,koliko njih hoda plocnikom koji su ubili silne ljude. strasno.i ja ih svaki dan vidim u prodavnici ,na ulici, svuda. slobodno se krecu.
Danguba

#2254 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by Danguba »

vivace wrote:ti bas ne dangubis. ovde se najbolje vidi ko je ko i koliko je ko ubio. ubedljivo najvise srbi .zastrasujuce. gde ja zivim. to sto je pohvatano i osudjeno, a sta nije ,koliko njih hoda plocnikom koji su ubili silne ljude. strasno.i ja ih svaki dan vidim u prodavnici ,na ulici, svuda. slobodno se krecu.
upravo tako moja vivace.
vivace

#2255 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by vivace »

najvise ih ima ,naravno, u srbiji, u beogradu, novom sadu. pretpostavljam da su izabrali gradove, da bi se bolje sakrili.
secam se za vreme rata,sedela sam u cuvenoj beogradskoj kafani kolarac i pricala sa drugaricom, i slucajno sam primetila za susednim stolom je sedeo neki covek kome je iz dzepa virio noz ,bio je prljav i imao je sve neke fleke po odeci. zgrozila sam se. koliko samo ima takvih ratnika koji sad ne drze nozeve po dzepovima, vec aktn tasne ili vec sta drze i pokusavaju da zaborave proslost. strasno ih mnogo ima koji nisu procesuirani.onaj sto sam ga gledala svojim ocima bio je sav mastan, sa bradom i pijan. upravo se vratio sa porcije ubijanja. strasno. a moja drugarica s kojojom sam sedela -muslimanka,udata u beogradu. obe smo se smrzle, i brzo otisle od grozote ljudske.

http://www.balkaninsight.com/rs/article ... srebrenice
potočanka

#2256 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by potočanka »

PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2257 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by PipiDugaDevetka »

Ivica Rajić je 1993. godine bio komandant jedinica snaga bosanskih Hrvata u Kiseljaku u Bosni i Hercegovini. Komandovao je snagama koje su napale i opljačkale selo Stupni Do, što je rezultiralo smrću najmanje 37 civila bosanskih Muslimana i uništenjem sela. Snage pod njegovom komandom takođe su izvršile napad na obližnji gradić Vareš i zatočile oko 250 muškaraca bosanskih Muslimana, fizički i psihički zlostavljale njihove porodice i druge stanovnike, te seksualno zlostavljale žene. U znatnoj mjeri je sarađivao s Tužilaštvom, dostavio i potvrdio vjerodostojnost ključnih dokumenata, te potvrdio brojne važne činjenice. Osuđen je na 12 godina zatvora.

IVICA RAJIĆ PUŠTEN NA SLOBODU SEPTEMBAR 2011.g.
http://www.sense-agency.com/tribunal_%2 ... s_id=13163
vivace

#2258 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by vivace »

blago njemu,bio u hotelu a kategorije imao najbolju negu lekarsku i posle izasao na slobodu. covek rodjen pod srecnom zvezdom.
Hrulj

#2259 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by Hrulj »

Ubrzo obiljezavanje i komemoracija pobjede u Podvelezju. Svi su dobrodosli :)
blabla11bg

#2260 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by blabla11bg »

http://www.livno-online.com/resize.php? ... zc=1&q=100
Da li moze neko da mi kaze nesto vise o ovoj slici..gde/kada/sta se desava.. Nisam iz Bosne, ali sam radoznao, zato sto ovu sliku pamtim jos od detinjstva u nekim enciklopedijama sam nailazio, ili cak u udzbeniku valjda za osnovnu skolu u SRB.
Bas mi je ostala upecatljivala, znaci kao mali cim pomislim na ratove tadasnje(92. sam rodjen) odma mi se stvori ova slika u glavi, i skoro sam ponovo naleteo na nju, pa bi me bas zanimalo ako moze o svemu malo detaljnije na slici, i ljudima i odakle su i ko su, i ovi pripadnici verovatno armije BIH i sve ostalo? :) Jako mi je upecatljiva slika, i od detinjstva mi se vrti po glavi.
udrch

#2261 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by udrch »

ovo je ja mislim Sarajevo, početak rata, mislim da se kriju od snajperista..
vivace

#2262 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by vivace »

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=722577

sudija iz haskog tribunala pise pisma svojim kolegama
Danguba

#2263 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by Danguba »

vivace wrote:http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=722577

sudija iz haskog tribunala pise pisma svojim kolegama
To je to. :oops:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2264 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Što li ovo nema vijesti o obilježavanju godiššnjice višegradske žive lomače sa ljudima od kojih je i jedna beba stara 2 dana.
Čak ni Klix.ba nije zabilježio ovu godišnjicu. Sramota. Živih sedamdesetak ljudi je gorjelo.

Nema pomirenja, ni oprosta!
PipiDugaDevetka

#2265 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Evo vijesti od prošle godine na godišnjicu obilježavanja velikosrpskog zločina GENOCIDA U VIŠEGRADU:
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/sjecanje-na-70-spaljenih-civila-u-visegradu wrote: Sjećanje na 70 spaljenih civila u Višegradu
27 juni 2012 Izmijenjeno 14:52 CEST

Zehra Turjačanin jedina je preživjela živu lomaču u naselju Bikavac, u kojoj je 1992. godine izgubila brojne članove porodice.

i
Image

Kolekcija fotografija žrtava zločina postavljena je u avliji srušene kuće Mehe i Derviše Aljić u višegradskom naselju
Bikavac .

U srijedu u podne je obilježeno 20 godina od zločina počinjenog u višegradskom naselju Bikavac, gdje su snage Vojske Republike Srpske (VRS) zarobile, a potom zapalile više od 70 Bošnjaka - žena, djece i staraca.

Udruženje "Žena žrtva rata", s drugim udruženjima koja okupljaju žrtve, na mjestu zločina izložili su fotografije prikupljene od članova porodica spaljenih na Bikavcu, kazala je predsjednica udruženja Bakira Hasečić.

Članovi udruženja, porodice i prijatelji nastradalih obišli su i gradsko mezarje Stražište, gdje je postavljeno spomen-obilježje u znak sjećanja na zločine počinjene u Višegradu i tom prilikom svi su nositi bijele trake oko ruku, "u znak protesta protiv negiranja genocida izvršenog tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu i Višegrad", kazala je Hasečić.

Ona je osudila čin prekrivanja bijelom trakom riječi genocid na spomen-obilježju Stražište ranije ove sedmice.

Iskaz preživjele

"Neko je na riječ genocid na spomen-obilježje Stražište zalijepio bijelu traku kako bi sakrio genocid, što je još jedan znak da onima koji su izvršili agresiju i genocid smeta naša istina, pravda za koju se borimo", kaže Hasečić.

"Mi, žrtve, koji smo osjetili dželate na svojoj koži, znamo šta se desilo u našoj Bosni i Hercegovini, našem Višegradu i nema druge riječi koju bismo mogli upotrijebiti osim genocida, holokausta i masovnog sistematskog ubijanja, klanja, silovanja i progona Bošnjaka", istakla je Hasečić.

Image

Milan Lukić osuđen je na doživotni zatvor [EPA]

Jedina žrtva koja je preživjela živu lomaču Bikavac jeste djevojka Zehra Turjačanin, koja je zadobila visok stepen opekotina.

U utorak, u nastavku suđenja Oliveru Krsmanoviću za zločine počinjene u Višegradu, Turjačanin je opisala je kako je uspjela pobjeći iz kuće Aljića u Bikavcu, prenio je BIRN.

"Na vrata i prozore su bili stavili ormare i namještaj. Prvo su na kuću bacali kamenje, onda su ispucali rafale, pa bombe. Ubacili su neki prah, od kojeg se jedva moglo disati. Onda je buknuo požar. Vatra se brzo proširila. Ljudi su živi gorjeli. Čula se piska, jauci i cviljenje, što ne mogu opisati", navela je Turjačanin.

Ona se nije mogla pojaviti kao svjedok u Sudu Bosne i Hercegovine, zbog zdravstvenih razloga, ali su pročitani iskazi koje je dala 1992. godine Višem sudu u Zenici, kao i na suđenju pred Haškim tribunalom (ICTY) 2008. godine.

Doživotni zatvor Lukiću

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u proces je uvelo i videosnimak na kojem Turjačanin govori o onom što je proživjela nakon zločina počinjenog na Bikavcu.

"U kući na Bikavcu su bila dva starca i pet do šest starica, kao i jedan mladić od 16 godina. Sve ostalo su bile majke s djecom, koja su bila stara od jedne do deset godina", kazala je Turjačanin.

Ona je navela da su u kući Mehe Aljića na Bikavcu stradali njena majka, dvije sestre, od devet i 26 godina, dvoje sestrine djece, od šest i dvije godine, te 27-godišnja snaha sa sedmogodišnjim sinom.

"Izašla sam kroz neki otvor od 60 centimetara. Na travi su ležali Milan Lukić i njegovih šest 'orlova'. Pretpostavljam da su bili drogirani, jer su se čudno ponašali... Vikali su da stanem. Počela sam bježati, bacajući odjeću koja je gorjela", ispričala je Turjačanin, koja je po licu, vratu i rukama zadobila opekotine trećeg stepena.

Milan Lukić je, kao vođa paravojne jedinice "Beli orlovi" ili "Osvetnici", osuđen prvostepenom presudom Haškog tribunala na kaznu doživotnog zatvora zbog zločina počinjenih u Višegradu.

Krsmanović je optužen da je, s Lukićem i drugima, učestvovao u zločinu na Bikavcu.

Njemu se, kao pripadniku Druge podrinjske lake pješadijske brigade VRS-a, sudi i za učešće u drugim ubistvima, silovanjima i prisilnim nestancima bošnjačkog stanovništva.

Krsmanović i njegov branilac Slaviša Prodanović istakli su da bi Turjačanin pitali da li optuženog povezuje s ovim zločinom.

"Ona mene dobro poznaje i ja nju dobro poznajem. Pitao bih je da li imam ikakve veze s tim zločinom" kazao je Krsmanović.

Turjačanin je u iskazima navela da su se zločini u Višegradu počeli događati kada je Milan Lukić na početku rata došao iz Obrenovca (Srbija) te kako je sa balkona svoje kuće na Bikavcu gledala iz "noći u noć" kako ljude ubijaju na mostu u gradu.

Suđenje će biti nastavljeno 10. jula.

Stradalo 3.000 stanovnika Višegrada

Sličan zločin dogodio se 14. juna 1992. godine, kada je više od 70 višegradskih Bošnjaka, civila, živo zapaljeno u kući Adema Omeragića u Pionirskoj ulici u Višegradu.

To je jedan od zločina za koji je osuđen Milan Lukić.

Među stradalima su bili žene i djeca, stare i iznemogle osobe. Najmlađa žrtva je imala nepuna dva dana i nije imala ni ime, a najstarija je imala 79 godina.

Tog 14. juna zarobljena je grupa od više od 70 Bošnjaka, uglavnom iz sela Koritnik. Srpski vojnici su ubacili granatu u kuću, a onda su je zapalili.

Pucali su na one koji su pokušali pobjeći kroz prozore, a samo rijetki su preživjeli.

Milan Lukić osuđen je na doživotnu robiju, Sredoje Lukić na 30 godina zatvora, Momir Savić na 18, Mitar Vasiljević na 15, Boban Šimšić i Novo Rajak na po 14 godina, Željko Lelek na 13, a Nenad Tanasković na 12 (presuda mu je u žalbenom postupku smanjena na osam godina).

Osuđene zločince Milana i Sredoja Lukića te Mitra Vasiljevića Haški tribunal teretio je za "istrebljenje velikog broja civila, uključujući žene, djecu i starce".

Mnogi pripadnici vojske i policije RS-a te paravojnih formacija koji su počinili zločine u Višegradu i danas žive na slobodi.

U Višegradu je ubijeno blizu 3.000 Bošnjaka, od toga 128 djece.

Izvor: Agencije
Edit:
http://www.federalna.ba/bhs/vijest/6621 ... -visegradu
sheiitan 666

#2266 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by sheiitan 666 »

blabla11bg wrote:http://www.livno-online.com/resize.php? ... zc=1&q=100
Da li moze neko da mi kaze nesto vise o ovoj slici..gde/kada/sta se desava.. Nisam iz Bosne, ali sam radoznao, zato sto ovu sliku pamtim jos od detinjstva u nekim enciklopedijama sam nailazio, ili cak u udzbeniku valjda za osnovnu skolu u SRB.
Bas mi je ostala upecatljivala, znaci kao mali cim pomislim na ratove tadasnje(92. sam rodjen) odma mi se stvori ova slika u glavi, i skoro sam ponovo naleteo na nju, pa bi me bas zanimalo ako moze o svemu malo detaljnije na slici, i ljudima i odakle su i ko su, i ovi pripadnici verovatno armije BIH i sve ostalo? :) Jako mi je upecatljiva slika, i od detinjstva mi se vrti po glavi.
To ti je dokaz da je karadzicevsko mladicevska propaganda bila u pravu kad je svojevremeno tvrdila da se tu (po Sarajevu i sirom Bosne) ustvari islamski fanatici kriju iza vlastitih civila pa su jadni cetnici, eto, prisiljeni da ih ubijaju (civile) u samoodbrani. :)

U skolskim udzbenicima, velis. :-)
Danguba

#2267 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by Danguba »

vivace

#2268 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by vivace »

http://www.e-novine.com/srbija/vesti/86 ... a-MUP.html

prijave protiv mupa zbog ubistava albanaca na kosovu koji su bili civili.
Nebitan32

#2269 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by Nebitan32 »

http://bosniangenocide.wordpress.com/20 ... cima-1992/

Bošnjački Danak u Krvi, Svjedočanstva Zločina nad Bošnjacima 1992

Image
BISCANIN2

#2270 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by BISCANIN2 »

Mislim da bi trebalo organizovat NEŠTO , PA DA SE DOSTOJANSTVENO OBILJEŽI užas koji se desio na vidovdan u Bikavcu .
Gledam one slike ,malo rodbine i komsija.
Evo ja ci iz Bisca krenuti iduce godine ,pa ako ima istomiljenika i kakvih ideja da se nesto organizuje bujrum.
PipiDugaDevetka

#2271 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Nebitan32 wrote:http://bosniangenocide.wordpress.com/20 ... cima-1992/
Bošnjački Danak u Krvi, Svjedočanstva Zločina nad Bošnjacima 1992

Image
Više je bilo prisutnih Bošnjaka te '92. g. u višegradskoj lomači na Bikavcu (71), nego juče, 21. godinu kasnije, na obilježavanju godišnjice (50).
Proklet smo narod bez imalo ponosa.

PROKLETI SMO kada mislimo ''šta me briga što puca u Novom GRADU Sarajevo, kod mene na Marijin Dvoru je sve mirno, pijem kahvu sa komšijom''.
Danguba

#2272 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by Danguba »

PipiDugaDevetka wrote:Više je bilo prisutnih Bošnjaka te '92. g. u višegradskoj lomači na Bikavcu (71), nego juče, 21. godinu kasnije, na obilježavanju godišnjice (50).
Proklet smo narod bez imalo ponosa.

PROKLETI SMO kada mislimo ''šta me briga što puca u Novom GRADU Sarajevo, kod mene na Marijin Dvoru je sve mirno, pijem kahvu sa komšijom''.
Bas tako @Pipi.
Tako smo se uvijek ponasali a tako je i danas (Visegrad, Prijedor, Satajevo, Tuzla...)
Sve dok poljoprivrednik kaze ''sta mene briga za JMBG'' a zeljeznicar ''mene ne interesuju poljoprivrednici'' pa onda invalidi pricaju da oni veze nemaju sa prosvjetarima i zdravstvom...kod nas nece biti promjena a time ni boljitka.
Pojedinacno smo slabi a samo zajedno se mogu napraviti promjene.

@Biscanin, dobar prijedlog :thumbup:
Danguba

#2273 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by Danguba »

Ključ

Dan u znaku sjećanja na šehide Biljana

Dvadeset prva godišnjica stradanja bošnjačkog stanovništva džemata Biljani u općini Ključu obilježava se danas obilaskom masovne grobnice Crvena zemlja i Lanište.

Image

Objavljeno prije 5 sati 45 minuta | Izvor: rtvusk.baKljuč

Dvadeset prva godišnjica stradanja bošnjačkog stanovništva džemata Biljani u općini Ključu obilježava se danas obilaskom masovne grobnice Crvena zemlja i Lanište.

Također, organizovano je i zvanično otvorenje džematske biblioteke u sklopu džamijskog kompleksa. Prigodan program biće izveden u biljanskoj džamiji večeras u 22 sata u izvedbi Gazi Husrev-begove medrese iz Sarajeva, a kojeg su pripemili Kasim Botonjić, Mirzet Hamzić i Hamza ef. Lavić.

Podsjećamo, desetog jula 1992. godine srpski zločinci u mirnom ključkom selu Biljani ubili su 258 mještana koje su, potom, bacili u jame Lanište 1, Lanište 2 i Crvena zemlja, a s ciljem zatiranja tragova zločina. Pojedine su masovne grobnice premještane tako da su, u nekim slučajevima, dijelovi tijela ubijenih pronađeni u više grobnica.
Na ovom skupu se očekuje veliki broj posjetilaca i predstavnika vjerskog i političkog života BiH.
scooby_dooby_doo

#2274 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by scooby_dooby_doo »

Image
Bužim
guber90

#2275 Da se nikad ne zaboravi ...

Post by guber90 »

Article 2 of this convention defines genocide as "any of the following acts committed with intent to destroy, in whole or in part, a national, ethnical, racial or religious group, as such: killing members of the group; causing serious bodily or mental harm to members of the group; deliberately inflicting on the group conditions of life, calculated to bring about its physical destruction in whole or in part; imposing measures intended to prevent births within the group; [and] forcibly transferring children of the group to another group."

Gore navedeno je definicija genocida u medjunarodnom pravu, nastala 1948 godine. Eh sada bih zamolio nekog ko negira genocid u Bosni i Hercegovini da mi objasni na cemu temelji tu izjavu. Naime, kako je navedeno u samoj definiciji genocida, ukoliko je uradjen i jedan cin od navedenih cinova u cilju istrebljenja, u potpunosti ili djelimicno, nacionalne, etnicke, rasne ili religijske grupe tada je pocinjen genocid. Kako i ptice na grani znaju, svaka od navedenih tacki je provedena na tlu Bosne i Hercegovine od strane srba, sto ih cini odgovornim za genocid. Na osvnovu kog rezonovanja stvari je moguce reci da na tlu Bosne i Hercegovine, pri tome ne misleci samo na Srebrenicu, nije pocinjen genocid od strane srba nad Bosnjacima.

Neka vam je vjecan rahmet merhumi, a oni koji su pocinili to zlo i oni koji se ponose tim zlom neka se ne boje ovozemaljske kazne koja ce biti inferiorna naspram Bozije, jer ma u kog Boga vjerovao niti jedan ne kaze ubij.
Post Reply