Iako se slažem s logikom posta, ovo ne stoji
Ali, medijalna je vjerovatno u stotinama eura, a kod doktora ipak iznad.
Moderator: anex
Iako se slažem s logikom posta, ovo ne stoji
Ozimician wrote: ↑21/08/2026 13:21Drzavnog doktora ne mozes ubijediti da si bolestan, a privatnog da si zdrav.![]()
Kod mene je kolega s posla prije 3-4 godine radio kupatilo. Posto je pedantan sve zapisivao, cijene materijala, ruku, fini radovi, montaza. Bacio na papir, 1500 KM skuplje da mu dodje raditi firma u odnosu da on ganja i dogovara majstore. Jos firma plati PDV na sve i garancija 3 godine cini mi se. Uzme firmu, sve ispostovali, rok se probio samo 3 dana od dogovorenog. Mogu misliti sta bi mu majstori privatno uradili, razvuklo bi se mjesec, ovako sve zavrseno bilo za 18 dana.izvrsni direktor wrote: ↑21/08/2026 13:29Fenomen naseg drustva je da majstore zanatlije niko ne krivi da rade ilegalno, niti iko trazi legalnog majstora. Lud si ako angazujes firmu neku da ti radi, umjesto da nadjes nekog ilegalca, koji poslije svog radnog vremena dodjd da ti odradi posao na crno.
Ma jasno, strani majstori ubise na crno posao. I kod mene je keramicar bio bosanac na crnoOzimician wrote: ↑21/08/2026 14:13To svakako, ali bgmi i vodoinstalateri na Zapadu se ubise od posla vikendom.izvrsni direktor wrote: ↑21/08/2026 13:29Fenomen naseg drustva je da majstore zanatlije niko ne krivi da rade ilegalno, niti iko trazi legalnog majstora. Lud si ako angazujes firmu neku da ti radi, umjesto da nadjes nekog ilegalca, koji poslije svog radnog vremena dodjd da ti odradi posao na crno.![]()
Ja ne znam gdje vi nadjete te firme za takve sitne poslove, kod nas u starMo nece ni kucu da uzmu ako im nije dovoljno velika.sime_cipol wrote: ↑21/08/2026 14:28Kod mene je kolega s posla prije 3-4 godine radio kupatilo. Posto je pedantan sve zapisivao, cijene materijala, ruku, fini radovi, montaza. Bacio na papir, 1500 KM skuplje da mu dodje raditi firma u odnosu da on ganja i dogovara majstore. Jos firma plati PDV na sve i garancija 3 godine cini mi se. Uzme firmu, sve ispostovali, rok se probio samo 3 dana od dogovorenog. Mogu misliti sta bi mu majstori privatno uradili, razvuklo bi se mjesec, ovako sve zavrseno bilo za 18 dana.izvrsni direktor wrote: ↑21/08/2026 13:29Fenomen naseg drustva je da majstore zanatlije niko ne krivi da rade ilegalno, niti iko trazi legalnog majstora. Lud si ako angazujes firmu neku da ti radi, umjesto da nadjes nekog ilegalca, koji poslije svog radnog vremena dodjd da ti odradi posao na crno.
Firma mu uzela 9500
Privatno bi ga doslo 8000
Imam sad slucaj rodjaka (onaj sto je lagerovao bacve goriva u proljece), dogovorio majstora da mu pravi kucu, na crno. 30 000 KM samo za ruke. A on se mora jebavat da ganja i narucuje materijal. Em on se jebe da ganja i kupuje sve do eksera, em majstor dize 30 000 na crno, a mi mu placamo zdravstveno jer je majstor na birou. I obojica tokom pauza na bausteli sjede i pricaju kako je drzava zakurac i politicari kradusime_cipol wrote: ↑21/08/2026 14:28Kod mene je kolega s posla prije 3-4 godine radio kupatilo. Posto je pedantan sve zapisivao, cijene materijala, ruku, fini radovi, montaza. Bacio na papir, 1500 KM skuplje da mu dodje raditi firma u odnosu da on ganja i dogovara majstore. Jos firma plati PDV na sve i garancija 3 godine cini mi se. Uzme firmu, sve ispostovali, rok se probio samo 3 dana od dogovorenog. Mogu misliti sta bi mu majstori privatno uradili, razvuklo bi se mjesec, ovako sve zavrseno bilo za 18 dana.izvrsni direktor wrote: ↑21/08/2026 13:29Fenomen naseg drustva je da majstore zanatlije niko ne krivi da rade ilegalno, niti iko trazi legalnog majstora. Lud si ako angazujes firmu neku da ti radi, umjesto da nadjes nekog ilegalca, koji poslije svog radnog vremena dodjd da ti odradi posao na crno.
Firma mu uzela 9500
Ovo sto @JohnnyS citira je vjerovatno, kao i u svemu, americka statistika. Tamo doktori jbg zaradjuju 26 000 $ brutto u prosjeku.mistek wrote: ↑21/08/2026 14:25Iako se slažem s logikom posta, ovo ne stojiJer, ako samo uzmeš plate u ligama petice i podijeliš ih na sve profesionalne nogometaše na svijetu, to je već 8.000 eura bruto mjesečno
Dakle, prosječna plata nogometaša je veća od toga
![]()
Ali, medijalna je vjerovatno u stotinama eura, a kod doktora ipak iznad.![]()
Ja uzeo firmu, tako da me naguzio gazda firme, a ne pojedinačni majstoridr_Evil wrote: ↑21/08/2026 14:31Ja ne znam gdje vi nadjete te firme za takve sitne poslove, kod nas u starMo nece ni kucu da uzmu ako im nije dovoljno velika.sime_cipol wrote: ↑21/08/2026 14:28Kod mene je kolega s posla prije 3-4 godine radio kupatilo. Posto je pedantan sve zapisivao, cijene materijala, ruku, fini radovi, montaza. Bacio na papir, 1500 KM skuplje da mu dodje raditi firma u odnosu da on ganja i dogovara majstore. Jos firma plati PDV na sve i garancija 3 godine cini mi se. Uzme firmu, sve ispostovali, rok se probio samo 3 dana od dogovorenog. Mogu misliti sta bi mu majstori privatno uradili, razvuklo bi se mjesec, ovako sve zavrseno bilo za 18 dana.izvrsni direktor wrote: ↑21/08/2026 13:29
Fenomen naseg drustva je da majstore zanatlije niko ne krivi da rade ilegalno, niti iko trazi legalnog majstora. Lud si ako angazujes firmu neku da ti radi, umjesto da nadjes nekog ilegalca, koji poslije svog radnog vremena dodjd da ti odradi posao na crno.
Firma mu uzela 9500
Iskreno danas i ove ekipe sta rade na crno zapravo imaju svoje registrovane obrte, nesto oni pausalno placaju svi dok rade prakticno na crno. Valjda dosle nove generacije pa sebi staz uplacuju, pa malo se na biro, opet staz i tako. Covjek meni radi rigips placam mu kesom, istovremeno radi bubam ministarstvo ili galeriju od Aluminija.JohnnyS wrote: ↑21/08/2026 14:51Ja uzeo firmu, tako da me naguzio gazda firme, a ne pojedinačni majstoridr_Evil wrote: ↑21/08/2026 14:31Ja ne znam gdje vi nadjete te firme za takve sitne poslove, kod nas u starMo nece ni kucu da uzmu ako im nije dovoljno velika.sime_cipol wrote: ↑21/08/2026 14:28
Kod mene je kolega s posla prije 3-4 godine radio kupatilo. Posto je pedantan sve zapisivao, cijene materijala, ruku, fini radovi, montaza. Bacio na papir, 1500 KM skuplje da mu dodje raditi firma u odnosu da on ganja i dogovara majstore. Jos firma plati PDV na sve i garancija 3 godine cini mi se. Uzme firmu, sve ispostovali, rok se probio samo 3 dana od dogovorenog. Mogu misliti sta bi mu majstori privatno uradili, razvuklo bi se mjesec, ovako sve zavrseno bilo za 18 dana.
Firma mu uzela 9500
Privatno bi ga doslo 8000![]()
Evo , možda za neku usporedbu , ovo je info iz prve ruke (sestra mi živi tamo i to radi)
Kacila prije sebije imao 9k neto na kcus. Brat kad je radio privatno za stomatologa u bih mjesecno su 40k zaradjivali bruto, prije korone.Ozimician wrote: ↑21/08/2026 14:49Ovo sto @JohnnyS citira je vjerovatno, kao i u svemu, americka statistika. Tamo doktori jbg zaradjuju 26 000 $ brutto u prosjeku.mistek wrote: ↑21/08/2026 14:25Iako se slažem s logikom posta, ovo ne stojiJer, ako samo uzmeš plate u ligama petice i podijeliš ih na sve profesionalne nogometaše na svijetu, to je već 8.000 eura bruto mjesečno
Dakle, prosječna plata nogometaša je veća od toga
![]()
Ali, medijalna je vjerovatno u stotinama eura, a kod doktora ipak iznad.![]()
Ne postoji naravno nijedna druga drzava na svijetu koja je blizu tim ciframa.