Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Sara03

#2251 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Sara03 »

lijepa u dusi wrote:Smrle, naucni radovi objavljeni u Science-u, Nature-u i slicnim naucnim casopisima su jedini relevantni izvori informacija. Mozes li mi molim te dati ime gospodina sa klipa, ne mogu da otvorim preko moba?
A i da ti ne lazem, vjerovatno ne bih i da mogu.
Smrcak15 wrote:Michael Behe
Stephen Meyer
Scott Minnich
Smrletovi naučnici ilitiga stručnjaci:
https://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Behe
https://en.wikipedia.org/wiki/Stephen_C._Meyer
https://en.wikipedia.org/wiki/Scott_Minnich

Inače članovi:
Wikipedia wrote:The Discovery Institute (DI) is a politically conservative non-profit think tank based in Seattle, Washington, that advocates the pseudoscientific principle of intelligent design (ID). Its "Teach the Controversy" campaign aims to permit teaching of anti-evolution, intelligent-design beliefs in United States public high school science courses in place of accepted scientific theories, positing that a scientific controversy exists over these subjects.
Šta kaže, objektivnost se traži. :lol:
dustaban

#2252 Re: Ateizam vs. Religija

Post by dustaban »

Bukvar je divna knjiga... za onaj uzrast.
Ali ako ostanes na toj knjizi vjecno...

Ma zanemarite, to ja onako za sebe, nastavite gdje ste stali...
Dozer

#2253 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Najbolje je kada tvrdi da je i Big Bang zapravo uzrokovao bog :)
Aoida

#2254 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Aoida »

Smrcak15 wrote:
Smrcak, ako govorimo o evoluciji....kakav je tvoj stav u pogledu recimo pracovjeka, neandertalca?
славянин

#2255 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Aoida wrote:
Smrcak15 wrote:
Smrcak, ako govorimo o evoluciji....kakav je tvoj stav u pogledu recimo pracovjeka, neandertalca?
O ne :run: :D
Dozer

#2256 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
lijepa u dusi

#2257 Re: Ateizam vs. Religija

Post by lijepa u dusi »

Sara03 wrote:
lijepa u dusi wrote:Smrle, naucni radovi objavljeni u Science-u, Nature-u i slicnim naucnim casopisima su jedini relevantni izvori informacija. Mozes li mi molim te dati ime gospodina sa klipa, ne mogu da otvorim preko moba?
A i da ti ne lazem, vjerovatno ne bih i da mogu.
Smrcak15 wrote:Michael Behe
Stephen Meyer
Scott Minnich
Smrletovi naučnici ilitiga stručnjaci:
https://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Behe
https://en.wikipedia.org/wiki/Stephen_C._Meyer
https://en.wikipedia.org/wiki/Scott_Minnich

Inače članovi:
Wikipedia wrote:The Discovery Institute (DI) is a politically conservative non-profit think tank based in Seattle, Washington, that advocates the pseudoscientific principle of intelligent design (ID). Its "Teach the Controversy" campaign aims to permit teaching of anti-evolution, intelligent-design beliefs in United States public high school science courses in place of accepted scientific theories, positing that a scientific controversy exists over these subjects.
Šta kaže, objektivnost se traži. :lol:
hvala Saro, ustedila si mi vrijeme i zivce.
MarlboroGold

#2258 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Aoida wrote: Smrcak, ako govorimo o evoluciji....kakav je tvoj stav u pogledu recimo pracovjeka, neandertalca?
:facepalm:

Image

Zašto postavi to pitanje... joj kad krene sa svojim nebulozama :|
Smrcak15

#2259 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Aoida wrote:
Smrcak15 wrote:
bit cu kratak po ovom pitanju da sto manje terorisem ove mazohiste koji se navuku na moje teme kao krpelji a kukaju na moje odgovore, kao eto hocu da vidim sta kaze na temi ali cu ipak sebi pucati u usta imaginarnim pistoljem i kukati na sav glas :lol: teski mazohisti ba :-)

Moj savjet tebi ma koliko ja i ti se ne slagati , ti slobodno pitaj sta god ti je na dusi a ove mazohiste sto kukaju ne obracaj paznju plaho :wink:

Odgovor bi bio:

Neadertalac rasa covjeka kao sto postoje rase ljudi sad, kao sto lobanje homoerectusa se uzimaju kao dokaz o postojanju takve vrste ljudi prije a zaboravljaju da je u nasem vremenu postojali ljudi ili jos uvijek postoje, jer su im lobanje iste strukure.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#2260 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Nurudin »

...a ko su onda majmuni ? pošto u Mushafu piše da je bog rekao onima "budite majmuni prezreni! " ?
broj dva

#2261 Re: Ateizam vs. Religija

Post by broj dva »

Smrcak15 wrote:
Aoida wrote:
Smrcak15 wrote:
bit cu kratak po ovom pitanju da sto manje terorisem ove mazohiste koji se navuku na moje teme kao krpelji a kukaju na moje odgovore, kao eto hocu da vidim sta kaze na temi ali cu ipak sebi pucati u usta imaginarnim pistoljem i kukati na sav glas :lol: teski mazohisti ba :-)

Moj savjet tebi ma koliko ja i ti se ne slagati , ti slobodno pitaj sta god ti je na dusi a ove mazohiste sto kukaju ne obracaj paznju plaho :wink:

Odgovor bi bio:

Neadertalac rasa covjeka kao sto postoje rase ljudi sad, kao sto lobanje homoerectusa se uzimaju kao dokaz o postojanju takve vrste ljudi prije a zaboravljaju da je u nasem vremenu postojali ljudi ili jos uvijek postoje, jer su im lobanje iste strukure.
----
Vidi vraga, donekle se slazem :D
Nenandertalci jesu bili ljudska rasa ali sada vise nema "rasa".
Svi smo ista rasa, termin je danas iskljucivo socioloske/politicke prirode, biolosko-medicinski gledano besmislen ali i dalje polularan medju politicarima, medijima...
harač

#2262 Re: Ateizam vs. Religija

Post by harač »

calvin candie disapproves :D
Smrcak15

#2263 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Nurudin wrote:...a ko su onda majmuni ? pošto u Mushafu piše da je bog rekao onima "budite majmuni prezreni! " ?
majmuni su bili na zemlji i prije nego je covjek krocio na zemlju.

a to sto je Bog rekao ljudima koji su se ogrijesili o zidovski Sabat budite majmuni prezreni , to je kazna bila, da ih pretvori u majmune i svinje....
i to bas u dvije zivotinje kojima DNK najslicnija covjeku, interesantna situacija da Kur'an izabere bas 2 zivotinje koje imaju najslicniju DNK sa covjekom.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#2264 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Nurudin »

da, u stvari se desila obrnuta evolucija :D
Nurudin

#2265 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Nurudin »

u istočnim filozofijama, zen budizmu npr, ljudski um se naziva pijani majmun , zato što nikad ne odmara,
tetura se u svim pravcima , naročito se to primjeti tokom meditacije.
Meditacija je u stvari odmor od tog pijanog majmuna ili nerad, slobodni dan kao ta subota u kojoj su ipak neki odlučili
da "pecaju ribu" i postali majmuni prezreni.
Smrcak15

#2266 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Nurudin wrote:u istočnim filozofijama, zen budizmu npr, ljudski um se naziva pijani majmun , zato što nikad ne odmara,
tetura se u svim pravcima , naročito se to primjeti tokom meditacije.
Meditacija je u stvari odmor od tog pijanog majmuna ili nerad, slobodni dan kao ta subota u kojoj su ipak neki odlučili
da "pecaju ribu" i postali majmuni prezreni.
nije problem u pecanju ribe, nego je problem u necem daleko dubljem u tom slucaju, samo sto ti ne shvatas taj problem bas najbolje.
cLo

#2267 Re: Ateizam vs. Religija

Post by cLo »

Mišo_Kovač wrote:Sad će tebi Smrčak objasniti putem Laplasove transformacije sure 34 kako nemaš pojma. Džaba si krečio :P
Image :D :D :D :D
r_faruk

#2268 Re: Ateizam vs. Religija

Post by r_faruk »

pojedinci nikako da shvate da youtube i wikipedia nisu naucne baze podataka..... sve sto se nalazi na youtube-u i wikipediji mozes macku o rep.....
molim vas, citirajte naucnika i napisite reference ako se vec pozivate na nauku i "naucnici su dokazali"......
Hakiz

#2269 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

broj dva wrote:
Smrcak15 wrote:...
----
Vidi vraga, donekle se slazem :D
Nenandertalci jesu bili ljudska rasa ali sada vise nema "rasa".
Svi smo ista rasa, termin je danas iskljucivo socioloske/politicke prirode, biolosko-medicinski gledano besmislen ali i dalje polularan medju politicarima, medijima...
Neandertalci nisu bili rasa. Bili su vrsta.
Dozer

#2270 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Rada ba. Ne petljaj sad jos i vrste :pisnuo:

Ovo je isto kao kada se za vozilo traze detalji, pa stoji:
Vrsta:
Marka:
Model:
Tip:

Ili, kad se kod nas na formularu nadju ovakve stavke:
Drzavljanstvo:
Vjeroispovijest:
Nacionalnost:
Etnicka pripadnost:

U oba slucaja na trecoj stavci nasi ljudi se vecinom zakucaju i nemaju pojma sta da upisu, pa trecu i cetvrtu podvedu pod isto :lol:

Tako je i kod Smrleta. Rasa ili vrsta, isto je to :D
Mišo_Kovač

#2271 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Mišo_Kovač »

Karl Line je bio ćafir, njegova nomenklatura i sve što je iz nje proizašlo ne pije vode kod smrčka :D
Aoida

#2272 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Aoida »

MarlboroGold wrote:
Aoida wrote: Smrcak, ako govorimo o evoluciji....kakav je tvoj stav u pogledu recimo pracovjeka, neandertalca?

Image

Zarad diskusije.
Bez pitanja nema rasprave.
On ce iznijeti svoje misljenje, koliko god ono bilo ispravno ili pogresno. Mi ostali cemo isto tako reci svoje.
I eto...nikome nije dosadno onda. :D
Aoida

#2273 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Aoida »

Smrcak15 wrote: Moj savjet tebi ma koliko ja i ti se ne slagati , ti slobodno pitaj sta god ti je na dusi a ove mazohiste sto kukaju ne obracaj paznju plaho :wink:
Ja cu svakako slobodno pitati sve sto me zanima. Nema ko da me ogranici. Ipak je ovo slobodna drzava. :mrgreen:
Odgovor bi bio:

Eh sad...pokusavam da desifrujem sta si tacno htio ovim reci.
Nemoj mi zamjeriti, ali nekad imam osjecaj da bosanski nije tvoj maternji jezik. Ne mislim na gramatiku, nego na strukturu recenice, stilistiku.
No dobro, nema veze.

Neko ti je vec skrenuo paznju na to da ne mozemo govoriti o rasi, vec o vrsti.
To ti je kao....gavran. To je vrsta ptice iz porodice vrana koja se sastoji od 23 roda i 120 vrsta.
Tako je isto i sa neandertalcem.

Ostatak tvoje recenice mi nije jasan.
Lobanja homoerectusa se uzima kao dokaz o postojanju neandertalca?
A zaboravlja se da su u nasem vremenu postojali ljudi ili jos uvijek postoje jer su im lobanje iste strukture?

Sta ti ovde znaci ovo...nase vrijeme?
Kako mislis postojali (proslo vrijeme, vise ne postoje) ili jos uvijek postoje (znaci nisu izumrli?)?
Bloo
Globalna šefica

#2274 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Aoida wrote:
MarlboroGold wrote:

Image

Zarad diskusije.
Bez pitanja nema rasprave.
On ce iznijeti svoje misljenje, koliko god ono bilo ispravno ili pogresno. Mi ostali cemo isto tako reci svoje.
I eto...nikome nije dosadno onda. :D
Zelis reci da smo.ovdje da zabavljamo jedni druge i ubijemo dan?
:|
And I thought we had something special....
HardcoreMX

#2275 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

bez ateista religija ne bi bila zanimljiva..ili barem ne toliko...cudno zar ne... :mrgreen:
Locked