Ne idem nigdje iz BiH
- Edin H.
-
detroit-mercy
#2252 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Zine gujica, daje vise nego sto može podnijeti i onda nastaje kurzschlussFudo387 wrote:Ovo je zanimljiv fenomen,toska wrote:Fino rečeno.insomnia78 wrote:Pa u cemu je razlika. U BiH ces se makar patiti medju svojima
Da, olakšavajuća okolnost je da ćeš se patiti među svojima, ta socijalna povezanost sigurno pomaže, ali ostaje ono glavno, a to je riječ patnja ili kako se sada kaže Inedeks sreće.
Koliko pozanajete srećnih i zadovoljnih ljudi u BiH, uključujući i region ?
Neko ko je malo vani, malo ovdje, da usporedi ?
Mislim da su Bosanci srecniji, vedrijeg duha od vecine zapadnjaka. Ovdje na svakom koraku imas psihijatrijsku kliniku, ne znam sat tacno u procentima, al’ odokativno je vise od polovice na nekim tabletama za depresiju, za ovo, za ono..
Melje i ovo, masina, jebo i Zapad.
-
Fudo387
#2253 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Ti stvarno marnes karton snickersa dnevno.moonca wrote:![]()
Sto nose na sebi ??
- uglavnomja
#2254 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Fudo387 wrote:$59,039 godisnje.ExNihilo wrote:Plata ti je tolika koliko vrijediš na slobodnom tržištu. Ako nemaš vještina i natucaš jezik naravno da nećeš imati platu kao osoba koja ima vještine i priča jezik tečno. Niža primanja, u takvom slučaju, imaju korelaciju s rodnim listom, ali nikako kauzaciju.uglavnomja wrote:po norveskom statistickom birou prosjek netto je oko 2990 eur
stranac, taze pridoslica nema sansi da se primakne ovom prosjeku cak ni sa vss (da izabacimo it, inzinjere i doktore)
nakon x godina mozda, neke struke
Čisto statistički, većina je uvijek ispod prosjeka jer prosjek iskrivljuju ekstremne vrijednosti. Koliko iznosi median?
U bobu izracunali.
a niko nece da bere travu u kaliforniji za 900$ dnevno
-
detroit-mercy
#2255 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Neko te slagomoonca wrote:![]()
Sto nose na sebi ??
-
moonca
#2256 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Otudjenje - kada su nekreativni. Tesko je uporedjivati ali meni pola Sarajeva izgleda -izbezumljeno. 
-
detroit-mercy
#2257 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Ja sam radio izavrsio Fax, kad sam počeo mnogi se sijali i podjebavaliinsomnia78 wrote:To one price kako je danju deset sati hrmbacio a onda citavu noc ucio i iso na fakultet?
-
detroit-mercy
#2258 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Dolaz to i kod nas, ne sikiraj semoonca wrote:Otudjenje - kada su nekreativni. Tesko je uporedjivati ali meni pola Sarajeva izgleda -izbezumljeno.
-
moonca
#2259 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Ne znam sto bi ,klinac je tek upisan i tu je. Imaju platu i troskove. I meni je bilo cudno da imaju platu , jer je skola .Ali ako ne budu primljnei ne prodju odredjene testove, ostaju ali idu na zadatke - takvi neobuceni, dok ne prodje rok da se opet kvalifikuju za skolovaje.detroit-mercy wrote:Neko te slagomoonca wrote:![]()
Sto nose na sebi ??
-
moonca
#2260 Re: Ne idem nigdje iz BiH
U svom okruzeju ne vidim ali nece i Trump dovijekadetroit-mercy wrote:Dolaz to i kod nas, ne sikiraj semoonca wrote:Otudjenje - kada su nekreativni. Tesko je uporedjivati ali meni pola Sarajeva izgleda -izbezumljeno.
-
Fudo387
#2261 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Ma drogiras se, kakvi snickersimoonca wrote:Ne znam sto bi ,klinac je tek upisan i tu je. Imaju platu i troskove. I meni je bilo cudno da imaju platu , jer je skola .Ali ako ne budu primljnei ne prodju odredjene testove, ostaju ali idu na zadatke - takvi neobuceni, dok ne prodje rok da se opet kvalifikuju za skolovaje.detroit-mercy wrote:Neko te slagomoonca wrote:![]()
Sto nose na sebi ??
-
moonca
#2262 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Samo se ti cerekaj
Ti si u nekoj -nedodjiji
Ti si u nekoj -nedodjiji
-
Seyfo
#2263 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Uglavnomja kuka na Norvesku a ja znam par nasih Hercegovaca sto gore zive od rata naovamo. Majko mila sto se ti ljudi razbacuju i preseravaju to nema nigdje. I to je skoro pa pravilo ponasanja Hercegovaca iz Norveske. Svaka njihova svadba mora kostati 100.000 KM,taman toliko im i auti vrijede a kuce od zlata. Vjerovatno je to sve nazor i na kredit al opet...kako uspiju? Poneki bude cak i da ne radi ali drzava uskoci tako da se to i ne osjeti.
- supercali
#2264 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Uglavnomja je napisao troskove al nije napisao prrimanja koja su vjerovatno mnogo visa nego u njemackoj i sl
-
AmirBaa
#2265 Re: Ne idem nigdje iz BiH
pa naravno da ne moze zivjeti kao u BiH, zato i kosta toliko zato i jesu tolike plate, to je vama glavni problem gore. Pa valjda je dobra stvar sto se u Austriji, Njemackoj itd ne moze parkirati gdje hoce, ne placati rezije itd. Dajem primjer Austrije gdje je otprilike 2000 eura prosjecna plata. Bio sam 5-6 puta tamo, Linc, Grac i Bec. Hrana je kao i kod nas, nesto malo skuplje, nesto jeftinije, nista posebno. Nisam jeo u fancy restoranima da se razumijemo, ni u Sarajevu to ne radim. Gradski prevoz je takodjer malo skuplji nego nas, ali je zato jedan od najboljih na svijetu, uzivao sam u voznjama. Cijene mobitela, racunara i tehnike su JEFTINIJE nego kod nas. Kafici jesu skuplji, ali ne 5 puta skuplji (odnosno ako poredis neku rupu u kiseljaku i kafic u mariahilferstrase sigurno jeste 5 puta skuplje u becuRadio Sarajevo wrote:Lud sam za ovim polupismenim komentarima koji čak ne znaju razliku između neto i bruto plate, a kamoli da mogu porediti životne troškove.AmirBaa wrote:https://www.klix.ba/biznis/posao/bugari ... /180224026 "Najveća minimalna plata registrovana je u Luksemburgu 1.999 eura mjesečno, zatim u Irskoj 1.614 eura, Holandiji 1.578 eura, Belgiji 1.563 eura, te Njemačkoj i Francuskoj 1.498 eura mjesečno. " i onda kaze onaj parking mu skup u holandiji![]()
![]()
bosnjo bi europsku platu a cijene svega kao u BiH
Ono ove iznose pretvori u marke, i misli da može živjeti k'o u Bosni, parkirati đe hoće, ne plaćati vodu, grijanje ili smeće, povremeno malo više potrošiti jer su cijene ipak "malo" više itd.
- uglavnomja
#2266 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Seyfo wrote:Uglavnomja kuka na Norvesku a ja znam par nasih Hercegovaca sto gore zive od rata naovamo. Majko mila sto se ti ljudi razbacuju i preseravaju to nema nigdje. I to je skoro pa pravilo ponasanja Hercegovaca iz Norveske. Svaka njihova svadba mora kostati 100.000 KM,taman toliko im i auti vrijede a kuce od zlata. Vjerovatno je to sve nazor i na kredit al opet...kako uspiju? Poneki bude cak i da ne radi ali drzava uskoci tako da se to i ne osjeti.
ja samo iznosim cinjenice, cijene, troskove i sl, neko je trazio
drugo, obrati paznju na boldirano
to je 26 godina! dvoje ljudi sa dvije plate svugdje u svijetu ce za toliko godina nesto steci.
pitaj ih sta su imali prvih 5 godina? po kakvim kampovima su ih bacali kako su htjeli i koliko im je trebalo da dobiju prvi bijedno placeni polsic? pa prvi stancic za rentanje, da pobjegnu iz kampa? a koliko je prije toga trajala agonija hoce li biti izbaceni iz norveske ili ce dobiti koletivni azil? koliko im je godina trebalo da nauce ejzik pristojno? i jos su imali dzaba kurseve i krov nad glavom
i ovo se odnosi na odrasle, ne racunam malu djecu, oni su progovorili norveski u skoli i oni imaju norvesko obrazovanje. i imali su drugaciju startnu poziciju, a mislim da je ovo tema o odraslim ljudima koji bi ili ne bi iz bosne DANAS.
lako se razbacivati u bosni cak i sa najnizom norveskom platom.
da ponovim, jeftinije je jesti u bosni u restoranu nego kuhati kuci u norveskoj. takav je odnos cijena.
ali da i gore hodaju po restoranima
i bosanac da ode sa svojom prosjecnom platom u neku zabit gdje je plata 100 eura - bio bi hadzija i kupovao i placao sve i hodao po restoranima i razbacivao se
za vrijednost kuce u bosni gore moze kupiti garazu, da karikiram.
i jos nesto, dosli su u vrijeme kad je bilo manje migranata i kad je ekonomija bila na vrhu.
-
DearJohn
#2267 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Da ne rade možda duple smjene ili vikendima? Ne misliš valjda da gore hodaju po restoranima i kurče se ko kad dodju u BiH. Niko nije imo rahatluka gdje je država uskočila, dobiješ uglavnom za preživljavanje. Odakle priča da ljudi žive na socijali u Skandinaviji i kupuju nova i bjesna auta ne znam.Seyfo wrote:Uglavnomja kuka na Norvesku a ja znam par nasih Hercegovaca sto gore zive od rata naovamo. Majko mila sto se ti ljudi razbacuju i preseravaju to nema nigdje. I to je skoro pa pravilo ponasanja Hercegovaca iz Norveske. Svaka njihova svadba mora kostati 100.000 KM,taman toliko im i auti vrijede a kuce od zlata. Vjerovatno je to sve nazor i na kredit al opet...kako uspiju? Poneki bude cak i da ne radi ali drzava uskoci tako da se to i ne osjeti.
-
moonca
#2268 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Vecera za dvoje (samo glavo jelo) sa casom vina, tip --$ 100.
-
AmirBaa
#2269 Re: Ne idem nigdje iz BiH
a kolika je plata ? Nemoj mi reci minimalna ili neka prosjecna, nego plata ljudi koji idu u takve restorane ?moonca wrote:Vecera za dvoje (samo glavo jelo) sa casom vina, tip --$ 100.
-
PM72
#2270 Re: Ne idem nigdje iz BiH
E jes mi ih žao - u vražiju mater.Jel im pucalo? Nije.Jesu li bili gladni? Nisu.Žedni? jok.pitaj ih sta su imali prvih 5 godina? po kakvim kampovima su ih bacali kako su htjeli i koliko im je trebalo da dobiju prvi bijedno placeni polsic? pa prvi stancic za rentanje, da pobjegnu iz kampa? a koliko je prije toga trajala agonija hoce li biti izbaceni iz norveske ili ce dobiti koletivni azil? koliko im je godina trebalo da nauce ejzik pristojno? i jos su imali dzaba kurseve i krov nad glavom
Prije par godina umalo se ne pobih sa jednim dijasporcem kad smo sjedili u jednom društvu i tema skrenu na rat.Kad taj šupak iz Danske reče : " nemojte ni vi pretjerivati - nije vam baš svaki dan pucalo u Sarajevu"
Nisam se ni presabr'o kad reče :" ne znate vi kako je u tuđoj zemlji,imaš nešto hrane,daju ti smještaj i dobiješ od države plaćene komunalije i to je sve što imaš"...
Svi ga pogledaše i najsabraniji reče - mjenjajmo ljudi temu - biće problema...
-
moonca
#2271 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Bogatasi idu svaku drugu noc, za ostale bih mogla reci da koji zaradjuju po $ 3000.AmirBaa wrote:a kolika je plata ? Nemoj mi reci minimalna ili neka prosjecna, nego plata ljudi koji idu u takve restorane ?moonca wrote:Vecera za dvoje (samo glavo jelo) sa casom vina, tip --$ 100.
Medjutim u Americi izlazak u restoran nije kao u EU.
Penzioneri koji imaju limitiran prihod ,cesto izlaze - dorucak oko $12 po osobi , rucak su spremne platiti do $18.
Vecere -tanjiir sa mesom je oko $27 jagnjetina zna biti i do $ 35, paste do $18.
Meni je skupo u knjizari platiti smrznuti sendvic $7 to je minimum na trzistu.
-
AmirBaa
#2272 Re: Ne idem nigdje iz BiH
ne znam gdje zivis tsvarno, ali ja koji zivim u Sarajevu znam da ovo nije tacno. Snizenja cesto bude u svim vecim centrima sirom europe. Dat cu ti primjer Milana. Bio sam tamo za novu godinu i udjem u Vulcano/centro, neki centar osrednje velicine. 31.12. su radili skraceno ali je vecina prodavnica bila 50%. Usao sam u cotton and silk, prvi put tad cuo, talijanska marka, napunio pola kofera za 100 eura, od pantola, dzempera, kosulja, cak i jaknu uzeouglavnomja wrote: i sto se tice snizenja
znas sta se prodaje sa 70+% rabata?
ono sto se ne moze nikako prodati, ruzno, frljavo, xxs ili xxxxl velicine, cipele broj 48 i tako to
prava sizenja budu kad se otvaraju novi centri, narocito tehnika, ali bude ograniceno pa narod ceka po noci u redu da upadne u kvotu
- 512MB
#2273 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Uglavnom bjezte iz Norveske i Holandije 
-
Fudo387
#2274 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Al’, umalo se ne pobi...PM72 wrote:E jes mi ih žao - u vražiju mater.Jel im pucalo? Nije.Jesu li bili gladni? Nisu.Žedni? jok.pitaj ih sta su imali prvih 5 godina? po kakvim kampovima su ih bacali kako su htjeli i koliko im je trebalo da dobiju prvi bijedno placeni polsic? pa prvi stancic za rentanje, da pobjegnu iz kampa? a koliko je prije toga trajala agonija hoce li biti izbaceni iz norveske ili ce dobiti koletivni azil? koliko im je godina trebalo da nauce ejzik pristojno? i jos su imali dzaba kurseve i krov nad glavom
Prije par godina umalo se ne pobih sa jednim dijasporcem kad smo sjedili u jednom društvu i tema skrenu na rat.Kad taj šupak iz Danske reče : " nemojte ni vi pretjerivati - nije vam baš svaki dan pucalo u Sarajevu"![]()
Nisam se ni presabr'o kad reče :" ne znate vi kako je u tuđoj zemlji,imaš nešto hrane,daju ti smještaj i dobiješ od države plaćene komunalije i to je sve što imaš"...![]()
- uglavnomja
#2275 Re: Ne idem nigdje iz BiH
PM72 wrote:E jes mi ih žao - u vražiju mater.Jel im pucalo? Nije.Jesu li bili gladni? Nisu.Žedni? jok.pitaj ih sta su imali prvih 5 godina? po kakvim kampovima su ih bacali kako su htjeli i koliko im je trebalo da dobiju prvi bijedno placeni polsic? pa prvi stancic za rentanje, da pobjegnu iz kampa? a koliko je prije toga trajala agonija hoce li biti izbaceni iz norveske ili ce dobiti koletivni azil? koliko im je godina trebalo da nauce ejzik pristojno? i jos su imali dzaba kurseve i krov nad glavom
Prije par godina umalo se ne pobih sa jednim dijasporcem kad smo sjedili u jednom društvu i tema skrenu na rat.Kad taj šupak iz Danske reče : " nemojte ni vi pretjerivati - nije vam baš svaki dan pucalo u Sarajevu"![]()
Nisam se ni presabr'o kad reče :" ne znate vi kako je u tuđoj zemlji,imaš nešto hrane,daju ti smještaj i dobiješ od države plaćene komunalije i to je sve što imaš"...![]()
znam kako ti je, i meni je bilo isto ...
nije tema da je meni njih zao nego sto raja misli da su oni cim su otisli u ratu odmah dobili i poslove i stanove i kuce i aute
a urijetko pricaju o tom periodu, bar ovdje, poneko ponekad izleti tako nesto