Zasto?_BataZiv_0809 wrote:haznaš vrijeme je da napravis pauzu.
1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
-
hAZNADAR
#2251 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
-
detroit-mercy
#2252 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
RusiChallenger__ wrote:Dobro jedan komentator zapaža: Dosadio im rahatluk u kome žive; razvijenost, mir, stabilnost, dobro plaćeni poslovi i izvjesnost, hoće hjeba preko pogače.
Jebali ih oni iza scene koji ih - sa bezbjedne distance - podstiču na ovakvu avanturu.
-
Fudo387
#2253 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Je hajvana, braco mila.
-
palermo
#2254 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
drug, al ovaj argument ti brate izlizan, ti kao da smo u pedesetim prošlog vijeka pa kao niko od nas nije nikad ništa vidio i sad nam pričaš kako je to tamo u dalekoj americihAZNADAR wrote:
Po ko zna koji put ponavljam da covjek treba posjetiti Kataloniju, upoznati Katalonce pa tek onda zakljuciti koliko su pametni ili glupi.
- orinoco
#2255 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Naravno, a ko bi drugi. Ameri svjetski mirotvorci, Rusi ga razvaljuju kad im padne na pametdetroit-mercy wrote:RusiChallenger__ wrote:Dobro jedan komentator zapaža: Dosadio im rahatluk u kome žive; razvijenost, mir, stabilnost, dobro plaćeni poslovi i izvjesnost, hoće hjeba preko pogače.
Jebali ih oni iza scene koji ih - sa bezbjedne distance - podstiču na ovakvu avanturu.
- Challenger__
#2256 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Sad je do Madrida, da pokaže politički senzibilitet kao London u odnosu na Škotsku i tako obesmisli separatističke tendencije. U suprotnom...
- jeza u ledja
#2257 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Ne znam sta je za njih najbolje, meni svejedno, ali...sve mi se ovo cini polupeceno od strane separatista. Nije mi jasno sta su ocekivali? Ne mozes raspisati referendum za nezavisnost bez dogovora sa centralnom vladom. Ne moze glavom kroz zid.
Nije mi jasno sta su ocekivali stvarno? I uopste ljudi ne kontaju tezinu svojih odluka, sta znaci nelegalno proglasavanje nezavisnosti i kakve posljedice bi moglo imati na obican narod. Dovoljna grupa budala da rat izazove.
Tacno sto vice odumiru ljudi koji se sjecaju sta znaci rat, sta znaci sirotinja, sta znaci represija, sta znaci imati privilegiju zivjeti u organizovanoj zajednici, to se vise ljudi upusta u avanture poput ove.
Nije mi jasno sta su ocekivali stvarno? I uopste ljudi ne kontaju tezinu svojih odluka, sta znaci nelegalno proglasavanje nezavisnosti i kakve posljedice bi moglo imati na obican narod. Dovoljna grupa budala da rat izazove.
Tacno sto vice odumiru ljudi koji se sjecaju sta znaci rat, sta znaci sirotinja, sta znaci represija, sta znaci imati privilegiju zivjeti u organizovanoj zajednici, to se vise ljudi upusta u avanture poput ove.
-
megaman4
#2258 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Samo da ne bude vece sranje i belaj. Ionako je svijet na rubu propasti. Rusi se stari a stvara novi poredak.Challenger__ wrote:Sad je do Madrida, da pokaže politički senzibilitet kao London u odnosu na Škotsku i tako obesmisli separatističke tendencije. U suprotnom...
Ako ovo postane praksa narednih mjeseci, spremajte rezerve hrane.
- GandalfSivi
- Challenger__
#2260 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
To je to.megaman4 wrote:Rusi se stari a stvara novi poredak.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#2261 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
megaman4 wrote: spremajte rezerve hrane.
Evo miseva opet
- Lincoln-Burrows
#2262 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Na Gazimestanu je za ujedinjenu Srbiju bilo 2 milijuna ljudi.
- rajv0sa
#2263 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Ili kako neki forumaši vole slikovito potegnut

- animus
#2264 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Neke slicnosti koje ne moraju imati nikakve veze sa "originalom".
Ustav iz 70 ih koji donosi promjene.
Vojska po ustavu ima zadatak da cuva drzavu.
Sjever bogat i vuce naprijed.
Sport na vrhuncu europe, narocito kosarka, rukomet i fudbal.
Prosli kroz vrijeme diktature nakon 2 sv. rata.
Itd.
Ustav iz 70 ih koji donosi promjene.
Vojska po ustavu ima zadatak da cuva drzavu.
Sjever bogat i vuce naprijed.
Sport na vrhuncu europe, narocito kosarka, rukomet i fudbal.
Prosli kroz vrijeme diktature nakon 2 sv. rata.
Itd.
-
megaman4
#2265 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Gdje huskam?un1ted wrote:megaman4 wrote: spremajte rezerve hrane.
Evo miseva opetNije ih bilo od referenduma u PCu....izaslis ste iz rupe. Nek ti .... sprema rezerve hrane. Huskatoru stari!
Ja govorim da ovakvi kao pred. Katalonije prave sranja a citav kontinet moze ispastati.
Ja sam u ovom zadnjem ratu izgubio skoro pola rodbine i unistena mi je skoro sva imovina. I u porodici imam zlatnih ljiljana.
Tako da nemas pravo mene nazvati huskacem. Toliko.
- Challenger__
#2266 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Ovo ti je sasvim bespotrebno, da ne pominjem da je netačno. Probaj konstruktivnije, arugmentovanije.pasha078 wrote:Neminovna teorija zavjere kroz koju se mic po mic progurava ruski interes u europi.
Naravno ovo nema nikakve veze za lokalnin teznjama, tradicijom republikanizma i separatizma u kataloniji.
Ovaj lik ce u svakoj situaciji i na svakoj temi naci nacina da promovise ruski interes.
-
palermo
#2267 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
and ? sve da je i tako to su ljudi koji žive već 50-60 godina u Barceloni, djeca su im Katalonci, stanovnici Barcelone, Girone, Leide.......svatko je nekad negdje naseljavao....pasha078 wrote:
To ti je isto kao da odes u BL pa saslusas im pricu i zakljucis da nisu svi bosnjaci za BiH.
Nisam ni znao dok ova situacija nije eskalirala da je franko provodio vrstu etnickog ciscenja i naseljavao kastiljancd u kataloniju. Ima ih na stotine hiljada i nikad se nisu integrirali u katalonsko drustvo. Upravo su oni ti koji sada demonstriraju.
Recimo da mi ne vjerujes. Otidji na bbc clanak o ovim demonstracijama i procitaj imena ljudi koje su intervjuisali. A onda ih uporedi sa katalonskim imenima likova koje znas u politici. Zvucace ti drugacije. Pa eto i Pujdino ime nikako ne zvuci spanski
Hodaš od Ramble prema luci vidjet ćeš na balkonima samo katalonske zastave, odmakneš se tamo prema Parku Guello, onim bogatijim dijelovima Barcelone, pa sve gore kad se penješ prema Monžuiku prevladavaju španjolske zastave.
Podjela koju ti sada praviš u kojem zbog nekog imaginarog prava na nasljedstvo jedne činiš građanima prvog reda (jer oni mogu i imaju pravo odlučivati) a druge građanima n-tog reda, tako podsjeća na neke naše ovdašnje priče.
-
palermo
#2268 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
U jednom postu si napisao da je greška što ovdje ljudi prave paralelu sa Bosnim i Hercegovinom. I zaista si tu bio u pravu.pasha078 wrote:
To sto si napisao stoji.
Ali istovremeno si malo rastegnuo ono sto sam napisao. Ja sam samo reagovao na pisanja na ovom forumu da su katalonci podijeljeni. Katalonci kao etnicka grupa nisu, unionisti su upravo spanjolci. I to je sve. Svakako da ne namjeravam da oduzmem pravo glasa ovim ljudima. Ali isto tako zasto oduzimati pravo glasa kataloncima?
Neka im se dopusti referendum pa da konacno vidimo koliko je kojih za koju opciju
A inace off topic, uzasavam se tih metoda etnickog inzenjeringa, bilo franko bilo staljin itd.... pogotovo jer se to moze uzeti kao presedan da i druga strana slicno uradi
Al moram ti iskreno reći da kad sam pročitao ovaj post morao sam se nasmijati, izbaci riječi Katalonija i Španija i svatko će pomisliti da se ovdje radi o još jednom pokušaju pravdanja Rsovske secesije. Mislim, i ti bi sam pomislio da nisi pisao....
- Challenger__
#2269 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Napisao sam, ne čitaš: Neuporedivo potentnije britanske Ujedinjene kolonije koje su povele i dobile rat za američku nezavisnost su imali itekako moćne saveznike iza sebe. Zdrav razum nalaže da vrlo sposobni i uspješni Katalonci nisu ludi da u projekat osamostaljenja idu bez političke podrške za sada neidentifikovanih vanjskih aktera.pasha078 wrote:Ti nudis teoriju zavjere, ti si duzan dati argumente
Koje nikad nemas
Ovo se kod vas zove common sense, a kod nas logičan, zdravorazumski pristup.
-
palermo
#2270 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
samo što ja zaista imam sumnju da vrlo sposbni i uspješni Katalonci podržavaju ovaj projekat, meni se prije čini da je ovo projekat ambicioznih političkih avanturista koji su obezbijedili ili izmanipulirali podršku onog što se zove lumpen proleterijatChallenger__ wrote:Napisao sam, ne čitaš: Neuporedivo potentnije britanske Ujedinjene kolonije koje su povele i dobile rat za američku nezavisnost su imali itekako moćne saveznike iza sebe. Zdrav razum nalaže da vrlo sposobni i uspješni Katalonci nisu ludi da u projekat osamostaljenja idu bez političke podrške za sada neidentifikovanih vanjskih aktera.pasha078 wrote:Ti nudis teoriju zavjere, ti si duzan dati argumente
Koje nikad nemas
- jeza u ledja
#2271 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Pa vidis da ovi ne znaju sta rade. Ko ih podrzava? Finska?Challenger__ wrote:Napisao sam, ne čitaš: Neuporedivo potentnije britanske Ujedinjene kolonije koje su povele i dobile rat za američku nezavisnost su imali itekako moćne saveznike iza sebe. Zdrav razum nalaže da vrlo sposobni i uspješni Katalonci nisu ludi da u projekat osamostaljenja idu bez političke podrške za sada neidentifikovanih vanjskih aktera.pasha078 wrote:Ti nudis teoriju zavjere, ti si duzan dati argumente
Koje nikad nemas
Mislim ima sigurno neko ko ih podrzava, ali ocigledno slabo je to. Ti kao dezurni teoreticar bi trebao znati da su velikim interesima i centrima moci na Zapadu iskljucivo u interesu globalizacija i brisanje granica, ne suprotno.
- Challenger__
#2272 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Slažem se sa prvim dijelom rečenice ali vidimo da dio političke elite Katalonije gura ovu stvar a ja NE MOGU NI DA POMISLIM da to rade bez podrške nekih vanjskih aktera.palermo wrote:samo što ja zaista imam sumnju da vrlo sposbni i uspješni Katalonci podržavaju ovaj projekat, meni se prije čini da je ovo projekat ambicioznih političkih avanturista koji su obezbijedili ili izmanipulirali podršku onog što se zove lumpen proleterijat
Plain and simple.
- jeza u ledja
#2273 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Koji je uopste procenat Katalonaca u Kataloniji? Imal dze ta cifra?pasha078 wrote:
To sto si napisao stoji.
Ali istovremeno si malo rastegnuo ono sto sam napisao. Ja sam samo reagovao na pisanja na ovom forumu da su katalonci podijeljeni. Katalonci kao etnicka grupa nisu, unionisti su upravo spanjolci. I to je sve. Svakako da ne namjeravam da oduzmem pravo glasa ovim ljudima. Ali isto tako zasto oduzimati pravo glasa kataloncima?
Neka im se dopusti referendum pa da konacno vidimo koliko je kojih za koju opciju
- Challenger__
#2274 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Globalizacija može da ide i kroz fragmentaciju nacionalnih država i profiliranje nekih novih i drugačijih supranacionalnih struktura. Praktično, ovo može da bude i posljedica konfrontacije nekih vanevropskih faktora prema njemačkom konceptu EU, svojevrsna anti-njemačka, anti-EU akcija.jeza u ledja wrote: Ti kao dezurni teoreticar bi trebao znati da su velikim interesima i centrima moci na Zapadu iskljucivo u interesu globalizacija i brisanje granica, ne suprotno.
Više je mogućih logičnih odgovora a najmanje logičan je onaj koji zagovara potpuno autohtona dešavanja bez podrške određenih, za sada neidentifikovanih krugova.
- jeza u ledja
#2275 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Svaka politicka struja u nekoj zemlji moze naci podrsku neke druge negdje u svijetu. Tom konstatacijom uopste ne otkrivas nista novo. No pitanje je ciju podrsku imaju i koliko je taj stvarno uticajan. U ovom slucaju se ne vidi niko s jakim uticajem, vidimo to na terenu.Challenger__ wrote:Slažem se sa prvim dijelom rečenice ali vidimo da dio političke elite Katalonije gura ovu stvar a ja NE MOGU NI DA POMISLIM da to rade bez podrške nekih vanjskih aktera.palermo wrote:samo što ja zaista imam sumnju da vrlo sposbni i uspješni Katalonci podržavaju ovaj projekat, meni se prije čini da je ovo projekat ambicioznih političkih avanturista koji su obezbijedili ili izmanipulirali podršku onog što se zove lumpen proleterijat
Plain and simple.