Toeto. Klocu.HAVANA wrote:Prsuta je prsuta.Mozes ti i mudo od ovce osusit i napisat prsut.Al nije.
Jedete li svinjetinu?
-
Heller
#2251 Re: Jedete li svinjetinu?
- HAVANA
#2252 Re: Jedete li svinjetinu?
Visoko to brze odradi.kakavdanakneiskustvu wrote:http://www.prsut-vostane.hr/hr/dalmatinski_prsut.html
Dalmatinski pršut je trajan suhomesnati proizvod, zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla, od svinjskog buta s kosti, soljen morskom soli, dimljen blagim izgaranjem te podvrgnut procesu sušenja i zrenja u trajanju od najmanje godinu dana
- HAVANA
#2253 Re: Jedete li svinjetinu?
Heller wrote:Toeto. Klocu.HAVANA wrote:Prsuta je prsuta.Mozes ti i mudo od ovce osusit i napisat prsut.Al nije.
-
Fudo387
#2254 Re: Jedete li svinjetinu?
Evo, sad nam ovi sto havljaju krmetinu nedaju da imamo govedji prsut. Hajmo malo, tolerancija. 
- Connaisseur Karlin
#2255 Re: Jedete li svinjetinu?
jesu istoMarlboroGold wrote:Tako je. Pršut i pršuta nisu isto. Drugačije se pripremaju prilikom dimljenja.HAVANA wrote:Prsuta je prsuta.Mozes ti i mudo od ovce osusit i napisat prsut.Al nije.
prust na hrvaskom
prsuta na srpskom
-
palermo
#2256 Re: Jedete li svinjetinu?
Iliti plaha u hercegovini (govorim za stelju).Fudo387 wrote:
Stelja je suha ovcetina.
Pastrma je neka krajiska verzija suhog mesa, ustvari dodje mu k’o da ti kljukuse nareze, ne mozes da dahnes od bijelog luka.
A pastrma je opet opći pojam za suho meso, negdje podjesen čuješ pitanje, jesi li ove godine sušio pastrmu (iliti pastrva, opet u ovim južnim krajevima
- jeza u ledja
#2257 Re: Jedete li svinjetinu?
Pazi lika sto se uskurcio.Heller wrote:Toeto. Klocu.HAVANA wrote:Prsuta je prsuta.Mozes ti i mudo od ovce osusit i napisat prsut.Al nije.
Ako pricamo o papkarima, ne znaci da se moras ponasat tako.
- HAVANA
#2258 Re: Jedete li svinjetinu?
Od mene pojdite i sunke.Ja castim.Pilecom.Fudo387 wrote:Evo, sad nam ovi sto havljaju krmetinu nedaju da imamo govedji prsut. Hajmo malo, tolerancija.
-
Heller
#2259 Re: Jedete li svinjetinu?
Okreni stranicu, skontacesjeza u ledja wrote:Pazi lika sto se uskurcio.Heller wrote:Toeto. Klocu.HAVANA wrote:Prsuta je prsuta.Mozes ti i mudo od ovce osusit i napisat prsut.Al nije.![]()
Ma Visočaci to na retrovizoru dok dođu do SarajevaHAVANA wrote:Visoko to brze odradi.kakavdanakneiskustvu wrote:http://www.prsut-vostane.hr/hr/dalmatinski_prsut.html
Dalmatinski pršut je trajan suhomesnati proizvod, zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla, od svinjskog buta s kosti, soljen morskom soli, dimljen blagim izgaranjem te podvrgnut procesu sušenja i zrenja u trajanju od najmanje godinu dana
Last edited by Heller on 21/03/2018 22:21, edited 5 times in total.
- jeza u ledja
#2260 Re: Jedete li svinjetinu?
Cekaj evo Hercegovca opet. De jos jednom ponovi, znaci kod vas u Hercegovini ima fakat "govedja prsuta", i to ne kao neka pomodarija vec odavno?palermo wrote:Iliti plaha u hercegovini (govorim za stelju).Fudo387 wrote:
Stelja je suha ovcetina.
Pastrma je neka krajiska verzija suhog mesa, ustvari dodje mu k’o da ti kljukuse nareze, ne mozes da dahnes od bijelog luka.
A pastrma je opet opći pojam za suho meso, negdje podjesen čuješ pitanje, jesi li ove godine sušio pastrmu (iliti pastrva, opet u ovim južnim krajevima)
- HAVANA
#2261 Re: Jedete li svinjetinu?
Ma to on zbog dzeke.jeza u ledja wrote:Pazi lika sto se uskurcio.Heller wrote:Toeto. Klocu.HAVANA wrote:Prsuta je prsuta.Mozes ti i mudo od ovce osusit i napisat prsut.Al nije.![]()
- Mis mekinjas
- MarlboroGold
#2263 Re: Jedete li svinjetinu?
Moguće. Ima li smo skoro raspravu u društvu, pa nas je jedan ubijedio da su različitiConnaisseur Karlin wrote:jesu istoMarlboroGold wrote:Tako je. Pršut i pršuta nisu isto. Drugačije se pripremaju prilikom dimljenja.HAVANA wrote:Prsuta je prsuta.Mozes ti i mudo od ovce osusit i napisat prsut.Al nije.![]()
prust na hrvaskom
prsuta na srpskom
Također sam primjetio da ljudi često misle da je šunka pršut i obrnuto, a nisu.
- jeza u ledja
-
palermo
#2265 Re: Jedete li svinjetinu?
Jesam ja ovdje neki predmet zajebancije ? Toliko to meni čudno izgleda pitanje, ima li goveđa pršuta......jeza u ledja wrote:
Cekaj evo Hercegovca opet. De jos jednom ponovi, znaci kod vas u Hercegovini ima fakat "govedja prsuta", i to ne kao neka pomodarija vec odavno?
Milsim, birvaktile kad sam bio u vojsci poslali meni od kuće jedan komad pršuta, i svi se vlasi (srbijanci, vojvođani, slavonci) imbretili otkud to, ali ovdje među muminima, ja ću opet, jel me zajebajete ?
- pustopoljina
#2266 Re: Jedete li svinjetinu?
ma te tvoje slike.jeza u ledja wrote:Koje moje?pustopoljina wrote: ma gle, Akt pogledas malo bolje vidjeces da su to sve proizvodjaci kojima je to zapravo novi proizvod i trebaju ga ugurati na trziste ili nasi koji se pokusavaju ugurati na strano trziste...i kako da napises suho meso ili pastrma, kad svako zna sta je prsut, a za to tvoje nikad nisu culi...
naravno da ce hrvati napisati prsut, sta ce drugo?
a ovaj brajlovic prodaje, cini mi se, cak i vise vani nego u bosni.
ili eto ti crnogorci...nije to to "nase".![]()
Pa nisam ja Brajlovic.
Eto tu imas i Ovako i neke Crnogorce. Shvatam da moze biti da se pokusavaju prodati na stranom trzistu - ali to "strano trziste" prica BHS jezike, koliko vidim, a ne njemacki.
Ako hoces reci da u Hrvatskoj mozda to zovu "govedji prsut", ono sto je kod nas "suho meso"...pa onda za nekoga ko prica hrvatski govedji prsut postoji.Ha jel.
Uostalom, javio se ovdje Hercegovac i tvrdi da postoji "govedji prsut". Sta ja znam mozda se i u Hercegovini "suho meso" zove "govedji prsut".
Hocu reci imamo razlicite nazive za istu stvar.
pa da- logicno da hrvati imaju taj "govedji prsut", ali samo zato sto je njima govedji "novina" u odnosu na svinjski. sigurno mogu hrvati i sudzuk praviti, ali su oni svoje bauernwurst ili krainere def. od davnina pravili sa svinjetinom. iako je u principu isti fol kobasice. i da pocnu praviti iskljucivo govedju, dali bi joj neko ime koje njima ima smisla, a ne sudzuk.
-
Inok
#2267 Re: Jedete li svinjetinu?
ja ne kontam šta pišeš, kad se kaže pršut zna se o čemu se radi(KRME)palermo wrote:Jesam ja ovdje neki predmet zajebancije ? Toliko to meni čudno izgleda pitanje, ima li goveđa pršuta......jeza u ledja wrote:
Cekaj evo Hercegovca opet. De jos jednom ponovi, znaci kod vas u Hercegovini ima fakat "govedja prsuta", i to ne kao neka pomodarija vec odavno?
Milsim, birvaktile kad sam bio u vojsci poslali meni od kuće jedan komad pršuta, i svi se vlasi (srbijanci, vojvođani, slavonci) imbretili otkud to, ali ovdje među muminima, ja ću opet, jel me zajebajete ?
kad se kaže suho meso to je ono što ti pišeš MUUUU
plaha je nešto drugo, kozja ili ovčija
- Mis mekinjas
- pustopoljina
#2269 Re: Jedete li svinjetinu?
ja sam donijela pastrmu ovdje nekima...onako poklon...znala sam da im je praviti nasu kafu zahmet...i ljudi su bili odusevljeni i kad su objasnjavali onda dalje sta su to jeli- obicno bi objasnjavali da je kao prsut...to je ono sto je svima poznato.
-
Fudo387
- jeza u ledja
#2271 Re: Jedete li svinjetinu?
Ha?palermo wrote:Jesam ja ovdje neki predmet zajebancije ? Toliko to meni čudno izgleda pitanje, ima li goveđa pršuta......jeza u ledja wrote:
Nista te ne kontam.
Ne zajebajem te bolan pitam te fino. Kod nas u Sarajevu kad neko za komad goveceta kaze "prsuta", ja sam uvijek mislio da grijesi, jer je "prsut" - svinjce, jebiga. Tako sam do sad mislio, ali mi nikad nije bilo jasno zasto "suho meso" zovemo tako apstraktnim pojmom.
Vidis da je cijela polemika o razlicitim nazivima za razne komade susenog mesa prouzrokovana regionalnim razlikama u jeziku.
-
Heller
#2272 Re: Jedete li svinjetinu?
Ovčja sušena muda. Ako to nije delikates onda jebiga.HAVANA wrote: Ma to on zbog dzeke.
- jeza u ledja
#2273 Re: Jedete li svinjetinu?
Pa nije valjda da u Hrvatskoj nije bilo suhomesnatih govedjih proizvoda do danas.pustopoljina wrote: ma te tvoje slike.
pa da- logicno da hrvati imaju taj "govedji prsut", ali samo zato sto je njima govedji "novina" u odnosu na svinjski. sigurno mogu hrvati i sudzuk praviti, ali su oni svoje bauernwurst ili krainere def. od davnina pravili sa svinjetinom. iako je u principu isti fol kobasice. i da pocnu praviti iskljucivo govedju, dali bi joj neko ime koje njima ima smisla, a ne sudzuk.
Kako su ih zvali ranije?
-
Fudo387
#2274 Re: Jedete li svinjetinu?
sad ti zajebajes,palermo wrote:Milsim, birvaktile kad sam bio u vojsci poslali meni od kuće jedan komad pršuta, i svi se vlasi (srbijanci, vojvođani, slavonci) imbretili otkud to, ali ovdje među muminima, ja ću opet, jel me zajebajete ?
-
palermo
#2275 Re: Jedete li svinjetinu?
A kad se kaže goveđi pršut onda se isto zna da je MUUUUU.......Inok wrote:ja ne kontam šta pišeš, kad se kaže pršut zna se o čemu se radi(KRME)palermo wrote:Jesam ja ovdje neki predmet zajebancije ? Toliko to meni čudno izgleda pitanje, ima li goveđa pršuta......jeza u ledja wrote:
kad se kaže suho meso to je ono što ti pišeš MUUUU
plaha je nešto drugo, kozja ili ovčija
a usput moram ti reći, da za 49,9 % stanovništva ove zemlje kad kažeš suho meso on odmah pomisli na KRME.........
mislim, ako to kod tebe nije ok, al brate ima svijeta i mimo sela, drugačije zove, drugačije radi....