Jedete li svinjetinu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Jedete li svinjetinu?

Da
57
61%
Ne
37
39%

Total votes: 94

Heller

#2251 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Heller »

HAVANA wrote:Prsuta je prsuta.Mozes ti i mudo od ovce osusit i napisat prsut.Al nije.
Toeto. Klocu.
HAVANA

#2252 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by HAVANA »

kakavdanakneiskustvu wrote:http://www.prsut-vostane.hr/hr/dalmatinski_prsut.html

Dalmatinski pršut je trajan suhomesnati proizvod, zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla, od svinjskog buta s kosti, soljen morskom soli, dimljen blagim izgaranjem te podvrgnut procesu sušenja i zrenja u trajanju od najmanje godinu dana
Visoko to brze odradi.
HAVANA

#2253 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by HAVANA »

Heller wrote:
HAVANA wrote:Prsuta je prsuta.Mozes ti i mudo od ovce osusit i napisat prsut.Al nije.
Toeto. Klocu.
:lol: Jel mi to tepas?
Fudo387

#2254 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Fudo387 »

Evo, sad nam ovi sto havljaju krmetinu nedaju da imamo govedji prsut. Hajmo malo, tolerancija. :twisted:
Connaisseur Karlin

#2255 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Connaisseur Karlin »

MarlboroGold wrote:
Tako je. Pršut i pršuta nisu isto. Drugačije se pripremaju prilikom dimljenja.
jesu isto :D

prust na hrvaskom

prsuta na srpskom
palermo

#2256 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by palermo »

Fudo387 wrote:
Stelja je suha ovcetina.
Pastrma je neka krajiska verzija suhog mesa, ustvari dodje mu k’o da ti kljukuse nareze, ne mozes da dahnes od bijelog luka.
Iliti plaha u hercegovini (govorim za stelju).

A pastrma je opet opći pojam za suho meso, negdje podjesen čuješ pitanje, jesi li ove godine sušio pastrmu (iliti pastrva, opet u ovim južnim krajevima :D )
jeza u ledja

#2257 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by jeza u ledja »

Heller wrote:
Toeto. Klocu.
Pazi lika sto se uskurcio. :lol:

Ako pricamo o papkarima, ne znaci da se moras ponasat tako.
HAVANA

#2258 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by HAVANA »

Fudo387 wrote:Evo, sad nam ovi sto havljaju krmetinu nedaju da imamo govedji prsut. Hajmo malo, tolerancija. :twisted:
Od mene pojdite i sunke.Ja castim.Pilecom. :lol:
Heller

#2259 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Heller »

jeza u ledja wrote:
Heller wrote:
Toeto. Klocu.

Okreni stranicu, skontaces :thumbup:
HAVANA wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:http://www.prsut-vostane.hr/hr/dalmatinski_prsut.html

Dalmatinski pršut je trajan suhomesnati proizvod, zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla, od svinjskog buta s kosti, soljen morskom soli, dimljen blagim izgaranjem te podvrgnut procesu sušenja i zrenja u trajanju od najmanje godinu dana
Visoko to brze odradi.
Ma Visočaci to na retrovizoru dok dođu do Sarajeva :mrgreen:
Last edited by Heller on 21/03/2018 22:21, edited 5 times in total.
jeza u ledja

#2260 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by jeza u ledja »

palermo wrote:
Fudo387 wrote:
Stelja je suha ovcetina.
Pastrma je neka krajiska verzija suhog mesa, ustvari dodje mu k’o da ti kljukuse nareze, ne mozes da dahnes od bijelog luka.
Iliti plaha u hercegovini (govorim za stelju).

A pastrma je opet opći pojam za suho meso, negdje podjesen čuješ pitanje, jesi li ove godine sušio pastrmu (iliti pastrva, opet u ovim južnim krajevima :D )
Cekaj evo Hercegovca opet. De jos jednom ponovi, znaci kod vas u Hercegovini ima fakat "govedja prsuta", i to ne kao neka pomodarija vec odavno?
HAVANA

#2261 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by HAVANA »

jeza u ledja wrote:
Heller wrote:
Toeto. Klocu.

Ma to on zbog dzeke. :lol:
Mis mekinjas

#2262 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Mis mekinjas »

Ove prsute sto gore turate forke nesto znakovito sam firme u BiH prave. Pitam se sto li??? Image
MarlboroGold

#2263 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by MarlboroGold »

Connaisseur Karlin wrote:
MarlboroGold wrote:
Tako je. Pršut i pršuta nisu isto. Drugačije se pripremaju prilikom dimljenja.
jesu isto :D

prust na hrvaskom

prsuta na srpskom
Moguće. Ima li smo skoro raspravu u društvu, pa nas je jedan ubijedio da su različiti :D
Također sam primjetio da ljudi često misle da je šunka pršut i obrnuto, a nisu.
jeza u ledja

#2264 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by jeza u ledja »

Mis mekinjas wrote:Ove prsute sto gore turate forke nesto znakovito sam firme u BiH prave. Pitam se sto li??? Image
Ova prva slika je iz Crnu Goru. :oops: :D
palermo

#2265 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by palermo »

jeza u ledja wrote:
Cekaj evo Hercegovca opet. De jos jednom ponovi, znaci kod vas u Hercegovini ima fakat "govedja prsuta", i to ne kao neka pomodarija vec odavno?
Jesam ja ovdje neki predmet zajebancije ? Toliko to meni čudno izgleda pitanje, ima li goveđa pršuta......

Milsim, birvaktile kad sam bio u vojsci poslali meni od kuće jedan komad pršuta, i svi se vlasi (srbijanci, vojvođani, slavonci) imbretili otkud to, ali ovdje među muminima, ja ću opet, jel me zajebajete ?
pustopoljina

#2266 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by pustopoljina »

jeza u ledja wrote:
pustopoljina wrote: ma gle, Akt pogledas malo bolje vidjeces da su to sve proizvodjaci kojima je to zapravo novi proizvod i trebaju ga ugurati na trziste ili nasi koji se pokusavaju ugurati na strano trziste...i kako da napises suho meso ili pastrma, kad svako zna sta je prsut, a za to tvoje nikad nisu culi...
naravno da ce hrvati napisati prsut, sta ce drugo?
a ovaj brajlovic prodaje, cini mi se, cak i vise vani nego u bosni.
ili eto ti crnogorci...nije to to "nase".
Koje moje? :-) :lol: Pa nisam ja Brajlovic.

Eto tu imas i Ovako i neke Crnogorce. Shvatam da moze biti da se pokusavaju prodati na stranom trzistu - ali to "strano trziste" prica BHS jezike, koliko vidim, a ne njemacki.

Ako hoces reci da u Hrvatskoj mozda to zovu "govedji prsut", ono sto je kod nas "suho meso"...pa onda za nekoga ko prica hrvatski govedji prsut postoji. :D Ha jel. :D

Uostalom, javio se ovdje Hercegovac i tvrdi da postoji "govedji prsut". Sta ja znam mozda se i u Hercegovini "suho meso" zove "govedji prsut".

Hocu reci imamo razlicite nazive za istu stvar.
ma te tvoje slike.
pa da- logicno da hrvati imaju taj "govedji prsut", ali samo zato sto je njima govedji "novina" u odnosu na svinjski. sigurno mogu hrvati i sudzuk praviti, ali su oni svoje bauernwurst ili krainere def. od davnina pravili sa svinjetinom. iako je u principu isti fol kobasice. i da pocnu praviti iskljucivo govedju, dali bi joj neko ime koje njima ima smisla, a ne sudzuk.
Inok

#2267 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Inok »

palermo wrote:
jeza u ledja wrote:
Jesam ja ovdje neki predmet zajebancije ? Toliko to meni čudno izgleda pitanje, ima li goveđa pršuta......

Milsim, birvaktile kad sam bio u vojsci poslali meni od kuće jedan komad pršuta, i svi se vlasi (srbijanci, vojvođani, slavonci) imbretili otkud to, ali ovdje među muminima, ja ću opet, jel me zajebajete ?
ja ne kontam šta pišeš, kad se kaže pršut zna se o čemu se radi(KRME)

kad se kaže suho meso to je ono što ti pišeš MUUUU

plaha je nešto drugo, kozja ili ovčija
Mis mekinjas

#2268 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Mis mekinjas »

jeza u ledja wrote:
Mis mekinjas wrote:Ove prsute sto gore turate forke nesto znakovito sam firme u BiH prave. Pitam se sto li??? Image
Ma da za Sandzak. :mrgreen:
pustopoljina

#2269 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by pustopoljina »

ja sam donijela pastrmu ovdje nekima...onako poklon...znala sam da im je praviti nasu kafu zahmet...i ljudi su bili odusevljeni i kad su objasnjavali onda dalje sta su to jeli- obicno bi objasnjavali da je kao prsut...to je ono sto je svima poznato.
Fudo387

#2270 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Fudo387 »

Mis mekinjas wrote:
jeza u ledja wrote:
Ma da za Sandzak. :mrgreen:
A sta ako postavimo jednu, made in usa? :D
jeza u ledja

#2271 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by jeza u ledja »

palermo wrote:
jeza u ledja wrote:

Ha?
Nista te ne kontam. :-)

Ne zajebajem te bolan pitam te fino. Kod nas u Sarajevu kad neko za komad goveceta kaze "prsuta", ja sam uvijek mislio da grijesi, jer je "prsut" - svinjce, jebiga. Tako sam do sad mislio, ali mi nikad nije bilo jasno zasto "suho meso" zovemo tako apstraktnim pojmom.

Vidis da je cijela polemika o razlicitim nazivima za razne komade susenog mesa prouzrokovana regionalnim razlikama u jeziku.
Heller

#2272 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Heller »

HAVANA wrote: Ma to on zbog dzeke. :lol:
Ovčja sušena muda. Ako to nije delikates onda jebiga.
jeza u ledja

#2273 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by jeza u ledja »

pustopoljina wrote: ma te tvoje slike.
pa da- logicno da hrvati imaju taj "govedji prsut", ali samo zato sto je njima govedji "novina" u odnosu na svinjski. sigurno mogu hrvati i sudzuk praviti, ali su oni svoje bauernwurst ili krainere def. od davnina pravili sa svinjetinom. iako je u principu isti fol kobasice. i da pocnu praviti iskljucivo govedju, dali bi joj neko ime koje njima ima smisla, a ne sudzuk.
Pa nije valjda da u Hrvatskoj nije bilo suhomesnatih govedjih proizvoda do danas. :-)
Kako su ih zvali ranije?
Fudo387

#2274 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Fudo387 »

palermo wrote:Milsim, birvaktile kad sam bio u vojsci poslali meni od kuće jedan komad pršuta, i svi se vlasi (srbijanci, vojvođani, slavonci) imbretili otkud to, ali ovdje među muminima, ja ću opet, jel me zajebajete ?
sad ti zajebajes, :lol: :lol:
palermo

#2275 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by palermo »

Inok wrote:
palermo wrote:
jeza u ledja wrote:

ja ne kontam šta pišeš, kad se kaže pršut zna se o čemu se radi(KRME)

kad se kaže suho meso to je ono što ti pišeš MUUUU

plaha je nešto drugo, kozja ili ovčija
A kad se kaže goveđi pršut onda se isto zna da je MUUUUU.......

a usput moram ti reći, da za 49,9 % stanovništva ove zemlje kad kažeš suho meso on odmah pomisli na KRME.........

mislim, ako to kod tebe nije ok, al brate ima svijeta i mimo sela, drugačije zove, drugačije radi....
Locked