Burkini, Evropa i demokratija

Post Reply
Connaisseur Karlin

#2251 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Connaisseur Karlin »

salik79 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Da li svoju zenu ,kao vjernik,posmatras drugacije od pokrivene zene ? :)
Ne.
hvala,a kad bi tako vecina vjernika msukaraca tako javno razmisljala u muslimanksim krugovima ,zene bi znatno manje bile pod uticajem moranja nosenja marame,jer vecinom relgijski lideri muskarci,npr. u dzamijama ,ili bilo gdje,obaveezo koriste priliku da ispricaju zenama o potrebi da se slijedi relgijsko pravilo nosenja marame :)
Hakiz

#2252 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Hakiz »

salik79 wrote:
Hakiz wrote:
salik79 wrote: Image

Samo sto se jos nije nasao zakonodavac u "demokratskoj" Francuskoj koji bi zabranio izlazak ovakvih spodoba u javnost. Jer, one, valjda "ne remete javni red i mir", a i nekako su bas simpa i cool...a, uz sve to, i slobodne, "nepoDvinovane"...
Da li je gola? Da li joj se vide grudi, spolni organ, gola zadnjica? Ne vide.

Dakle, u čemu je problem?
Image

Zasto je jedna "drustveno prihvatljiva", dok druga nije i kao takva "narusava javni red i mir", te shodno tome biva i adekvatno sankcionisana?!
Pogrešna adresa, ja nemam problem što se žena obukla u burkini.

Problem koji ja vidim je taj što je dovedena u situaciju da to mora uraditi.

Kao što rekoh već ranije, mislim da je pravilo po kojem se žena mora obući u burkini pogrešno. A kada je pravilo već takvo, ne mogu nju kritikovsti što ga poštuje. Treba mijenjati pravilo, ne kritikovati nju što kao vjernica poštuje pravila svoje religije.
insomnia78

#2253 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by insomnia78 »

Image
"Obucite se molim vas"
"Skinite se molim vas"
Connaisseur Karlin

#2254 Re: Burkini, Evropa i demokratija

insomnia78 wrote:Image
"Obucite se molim vas"
"Skinite se molim vas"
:D :lol:

a pa tebi nisu dali obuci sorc :lol: sorc speedo za insomnia78 :kiss:

ako vec pricamo o neparvid sa burkinijem,mozemo i o speedo sorcu zabrani :-D
salik79

#2255 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by salik79 »

Dzaba sve odluke francuskih sudova, dzaba apeli UN-ovih odbora, vijeca...za ljudska prava, po pitanju nakaradne zabrane izbora oblacenja na javnim mjestima (plazama), opet prikriveni islamofobi trune svoje, pa svoje. A sve pod plastom toboznje "brige" za prava drugih.
vješalica

#2256 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by vješalica »

ovakvih nakaza u javnosti po plažama vazda bilo
i to treba neko u ime slobode i ljudskih prava da gleda
ma fuj,a smeta burkini

Image
Connaisseur Karlin

#2257 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Hakiz wrote:

Kao što rekoh već ranije, mislim da je pravilo po kojem se žena mora obući u burkini pogrešno. A kada je pravilo već takvo, ne mogu nju kritikovsti što ga poštuje. Treba mijenjati pravilo, ne kritikovati nju što kao vjernica poštuje pravila svoje religije.
BRAVOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO :-D
salik79

#2258 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by salik79 »

Connaisseur Karlin wrote:
salik79 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Da li svoju zenu ,kao vjernik,posmatras drugacije od pokrivene zene ? :)
Ne.
hvala,a kad bi tako vecina vjernika msukaraca tako javno razmisljala u muslimanksim krugovima ,zene bi znatno manje bile pod uticajem moranja nosenja marame,jer vecinom relgijski lideri muskarci,npr. u dzamijama ,ili bilo gdje,obaveezo koriste priliku da ispricaju zenama o potrebi da se slijedi relgijsko pravilo nosenja marame :)
Ne govorimo o mentalno retardiranim/pravno nesposobnim osobama, nego o zdravim, obrazovanim i itekako samosvjesnim osobama.
Connaisseur Karlin

#2259 Re: Burkini, Evropa i demokratija

salik79 wrote:Dzaba sve odluke francuskih sudova, dzaba apeli UN-ovih odbora, vijeca...za ljudska prava, po pitanju nakaradne zabrane izbora oblacenja na javnim mjestima (plazama), opet prikriveni islamofobi trune svoje, pa svoje. A sve pod plastom toboznje "brige" za prava drugih.
pa insomina78 zabranili nositi speedo sorc,i niko se na temi nije previse uzbudio oko toga, eto je jedino ponavljam problem,ali dzaba :D :lol:
maraccana

#2260 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by maraccana »

vješalica wrote:ovakvih nakaza u javnosti po plažama vazda bilo
ma fuj,a smeta burkini

Image

Sramotno je omalovažavati i rugati se nečijem fizičkom izgledu i na tome graditi svoja uvjerenja, dno dna... Također žena na slici ima 60g...
Last edited by maraccana on 04/09/2016 01:17, edited 1 time in total.
and

#2261 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by and »

inače ovo pokrivanje, nepokrivanje je mnogo kompleksniji problem.to je i tradicija i način života i milion stvari, a problem se javio kada su u domovinama tih ljudi izazvani sukobi i oni su u većem broju napustili svoje domove i skrasili se u evropi.
teško je očekivati da se oni odmah naviknu na ovaj stil života i po meni nije ok nekim zabranama ljude tjerati da odmah mijenjaju navike,običaje i pravila.treba im dozvoliti da oni sami izaberu šta hoće, šta neće.
meni lično jedino smeta pokrivanje lica i to ne bih dozvolio.
ove pokrivene žene ranije nisam viđao na plažama,jer im je vjerovatno bilo zabranjeno da tu budu s ostalima, pa su se kupali na nekim izdvojenim plažama, ako ih je bilo.
ovaj burkini im je omogućio da se pojave na plažama sa ostalim ljudima i zato im ga ne bih zabranjivao.
vješalica

#2262 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by vješalica »

maraccana wrote:
ma fuj,a smeta burkini

Image

Sramotno je omalovažavati i rugati se nečijem fizičkom izgledu i na tome graditi svoja uvjerenja, dno dna... Također žena na slici ima 60g...
radim upravo ono što ti radiš
perfidno i usput podmećem ;)
salik79

#2263 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by salik79 »

Hakiz wrote:
salik79 wrote:
Hakiz wrote:

Image

Zasto je jedna "drustveno prihvatljiva", dok druga nije i kao takva "narusava javni red i mir", te shodno tome biva i adekvatno sankcionisana?!

Na koji nacin "dovedena u situaciju da to mora uraditi"?! S time sto slobodno, bez icije prisile, slijedi svoja uvjerenja?!!!

Ma daaaaajjjjjj :lol:
insomnia78

#2264 Re: RE: Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by insomnia78 »

maraccana wrote:
ma fuj,a smeta burkini

Image

Bgm ja sad kad sam bio na moretu pored bila jedna gospodja od, tako negdje 60-tak godina u toplesu. Gospodja je imala opasnu sisu za svoje godine :D
Connaisseur Karlin

#2265 Re: Burkini, Evropa i demokratija

and wrote:inače ovo pokrivanje, nepokrivanje je mnogo kompleksniji problem.to je i tradicija i način života i milion stvari, a problem se javio kada su u domovinama tih ljudi izazvani sukobi i oni su u većem broju napustili svoje domove i skrasili se u evropi.
teško je očekivati da se oni odmah naviknu na ovaj stil života i po meni nije ok nekim zabranama ljude tjerati da odmah mijenjaju navike,običaje i pravila.treba im dozvoliti da oni sami izaberu šta hoće, šta neće.
ove pokrivene žene ranije nisam viđao na plažama,jer im je vjerovatno bilo zabranjeno da tu budu s ostalima, pa su se kupali na nekim izdvojenim plažama, ako ih je bilo.
ovaj burkini im je omogućio da se pojave na plažama sa ostalim ljudima i zato im ga ne bih zabranjivao.
ranije sam napisala na temi,treba prociati ili pitati zene kako su se osjecal tokom odluke skidanja marame , to je jedan znato tezak period tranzicije,zato kosntanto ponavljam da relgijska insituticja treba ukinuti takvo pravilo zenama,jer su kosntatno pod pritiskom svih drustava,to je jako nehumana neobazrivost relgija prema zenama

ni meni burkini ne smeta,ali obrati paznju na jako dobro obrazlozenje koje je hakiz napisao u gornjem postu ,i shvatiti ces sto je dio problema :)
Connaisseur Karlin

#2266 Re: Burkini, Evropa i demokratija

salik79 wrote:
Hakiz wrote: Pogrešna adresa, ja nemam problem što se žena obukla u burkini.

Na koji nacin "dovedena u situaciju da to mora uraditi"?! S time sto slobodno, bez icije prisile, slijedi svoja uvjerenja?!!!

salik79,eh sad foliras da ne kuzis :lol: upravo svjesno ignorises odgovor,a sigruna sam da znas sto je poenta ,pa nisi od danas na temi :) nije lijepo glumiti da ne razumijes sagovornika :kiss:
and

#2267 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by and »

Connaisseur Karlin wrote:
and wrote:inače ovo pokrivanje, nepokrivanje je mnogo kompleksniji problem.to je i tradicija i način života i milion stvari, a problem se javio kada su u domovinama tih ljudi izazvani sukobi i oni su u većem broju napustili svoje domove i skrasili se u evropi.
ranije sam napisala na temi,treba prociati ili pitati zene kako su se osjecal tokom odluke skidanja marame , to je jedan znato tezak period tranzicije,zato kosntanto ponavljam da relgijska insituticja treba ukinuti takvo pravilo zenama,jer su kosntatno pod pritiskom svih drustava,to je jako nehumana neobazrivost relgija prema zenama

ni meni burkini ne smeta,ali obrati paznju na jako dobro obrazlozenje koje je hakiz napisao u gornjem postu ,i shvatiti ces sto je dio problema :)
razumijem ja to i dok se pravilo promijeni proći će godina i godina, ako se i promijeni.
taj burkini ženi koja nije smjela prismrditi plaži omogućava da dođe na plažu sa drugim ljudima i zato je meni ok.
maraccana

#2268 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by maraccana »

vješalica wrote:
maraccana wrote:
ma fuj,a smeta burkini

Image

radim upravo ono što ti radiš
perfidno i usput podmećem ;)
Po tvoju žalost ne, kritikovanje pokrivanja u religiji nije nikakvo ruganje/omalovažavanje/mržnja, kao što bi ti htjela da jeste, možda rekoh, kada jednom šerijat ovdje zavlada, ali smo u demokratiji pa je vrijeme da to napokon shvatiš. A ovdje si stariju gospođu baš odvratno vrijeđala zbog fizičkog izgleda, sramotno....
Hakiz

#2269 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Hakiz »

salik79 wrote:

Sve dok je to religijsko pravilo ni sama osoba koja ga provodi ne može biti sigurna da to zaista radi slobodnom voljom ili je ta slobodna volja "kontaminirana" podsvjesnim uticajem pravila. A kako tek da drugi ljudi ocjenjuju da li je u pitanju slobodna volja.

Ali, prije nekoliko postova priča kako Iranke čim izađu iz Irana skidaju marame čini mi se da potvrđuje da nije u pitanju slobodna volja.

Ali, hej. Ako je nekome lakše da to šta radi pravda slobonom voljom, ako bi nekoga zaista povrijedilo da shvati da radi to pod prisilom, neka bude slobodna volja.

To ti je kao zakoni. Neko možda slobodnom voljom odabere da uzme državljanstvo druge države. Ili zadrži svoje države, a ima ponudu druge.

Recimo da su zakoni, pravila, način organizacije, itd države čije je državljanstvo odabrao nešto što toj osobi u principu odgovara.

Ali što god odabrao, zakone države čije je državljanstvo odabrao ne poštuje slobodnom voljom nego prisilom i strahom od kazne.

Opet: Jedini način da se provjeri da li je pokrivanje vjernice bilo koje religije njena slobodna volja ili dikatat te religije je taj da tog pravila nikada nije bilo.

Čak i kada bi se sada ukinulo, toliko je to pravilo "ušlo u uho" da bi se žene i dalje nastavile pokrivati.

Tako da bi moralo proći nekoliko generacija, da se iz religijskog DNK izbriše informacija da je to pravilo ikada postojalo, pa da se stvarno provjeri da li bi se vjernice pokrivale da tog pravila nema.

A kako je to nemoguće, svako može tvrditi da je u pitanju slobodna volja.
Hakiz

#2270 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Hakiz »

salik79 wrote:...opet prikriveni islamofobi trune svoje, pa svoje. A sve pod plastom toboznje "brige" za prava drugih.
Fakat, ovolikim spominjanjem islamofobije dođe mi da pomislim da je prizivate, priželjkujete. Samo da bi mogli uprijeti prstom u nekoga i glumiti žrtve.

Tolika fascinacija tim izrazom postaje Frojdovska.
aratet

#2271 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by aratet »

salik79 wrote:
aratet wrote:
salik79 wrote:Slabo si se sjetio. Ustvari, vjerovatno ti je baba pricala o tome.
Nop. Nijednu nisam zapamtio, druga stvar, kod mene u porodici se riječ baba koristi samo za osobe muškog pola i to od strane djece.

Hoćeš da kažeš da Muhamed nije sebi uzeo nikakvu curicu?
Hocu reci da veze nemas o islamu, a pogotovo o historiji islama, a zelis govoriti na tu temu. Sve sto znas o "islamu" si "naucio" od "pravovjernih" isilofilnih "muslimana".
Ponovo ignorises pitanje, ali nije to prvi put.
Novak20

#2272 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Novak20 »

Tema: Burkini, Evropa i demokratija.

Evropske države i društva davno su prevazišla vjerske norme kao nešto oko čega se vrti svakodnevni život. Sve je počelo renesansom, nastavilo se prvom i drugom industrijskom revolucijom a na pomolu je i treća. Društva se mijenjaju, evoluiraju, stasavaju, ljudi se prilagođavaju. Negdje brže, negdje sporije, da li na dobro ili loše, vrijeme će pokazati.

U globalnom selu kakav je svijet danas, ljudi su opet ostali ljudi i rade ono što su radili milenijima. Kontaktiraju, trguju, razmjenjuju mišljenja, ideje...većina ljudi je dobronamjerna i ne vodi ih strah, predrasuda ili mržnja bilo da su vjernici ili ne. U principu, za razumijevanje među ljudima najvažniji je izgrađen moralni stav pojedinaca koji može biti identičan ili sličan bez obzira na religioznu, rasnu ili neku drugu pripadnost. Istina, ima i uvijek će biti onih ljudi sklonih elementarnoj logici, razmišljanju, podozrenju, strahu, mržnji...

Evropska društva i iz njih proistekla demokratija su davno izgradila pravni sistem iz običajnog i građanskog prava. bez uticaja religije na njega. Taj pravni sistem garantuje i pravo pojedinca na slobodu govora, mišljenja pa i odijevanja ako ne narušava javni red i mir ili se ne ugrožava nekoga. Po meni, kupanje u burkiniju ne narušava javni red i mir i ne ugrožava ništa osim možda jajnika. D .

Ne sumnjam da će evropska demokratska društva naći tolerantno rješenje za burkini. Ne može drugačije jer evropljani nemaju institucije vjerske policije i vjerskog suda koji razglaba o pravnim pitanjima vjernika pa i o tome kako su odjeveni i da li ih zbog toga treba kažnjavati. Do nekog većeg sukoba u bilo kojem evropskom demokratskom društvu, neće doći zbog burkinija ili burke ali hoće ako se počne tvrditi i insistirati da je demokratija = vjera i da je božiji zakon iznad građanskog.
Last edited by Novak20 on 04/09/2016 01:40, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#2273 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Hakiz wrote:
salik79 wrote:

Sve dok je to religijsko pravilo ni sama osoba koja ga provodi ne može biti sigurna da to zaista radi slobodnom voljom ili je ta slobodna volja "kontaminirana" podsvjesnim uticajem pravila. A kako tek da drugi ljudi ocjenjuju da li je u pitanju slobodna volja.

Ali, prije nekoliko postova priča kako Iranke čim izađu iz Irana skidaju marame čini mi se da potvrđuje da nije u pitanju slobodna volja.

Ali, hej. Ako je nekome lakše da to šta radi pravda slobonom voljom, ako bi nekoga zaista povrijedilo da shvati da radi to pod prisilom, neka bude slobodna volja.

To ti je kao zakoni. Neko možda slobodnom voljom odabere da uzme državljanstvo druge države. Ili zadrži svoje države, a ima ponudu druge.

Recimo da su zakoni, pravila, način organizacije, itd države čije je državljanstvo odabrao nešto što toj osobi u principu odgovara.

Ali što god odabrao, zakone države čije je državljanstvo odabrao ne poštuje slobodnom voljom nego prisilom i strahom od kazne.

Opet: Jedini način da se provjeri da li je pokrivanje vjernice bilo koje religije njena slobodna volja ili dikatat te religije je taj da tog pravila nikada nije bilo.

Čak i kada bi se sada ukinulo, toliko je to pravilo "ušlo u uho" da bi se žene i dalje nastavile pokrivati.

Tako da bi moralo proći nekoliko generacija, da se iz religijskog DNK izbriše informacija da je to pravilo ikada postojalo, pa da se stvarno provjeri da li bi se vjernice pokrivale da tog pravila nema.

A kako je to nemoguće, svako može tvrditi da je u pitanju slobodna volja.
:thumbup:
Hakiz

#2274 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Hakiz »

Novak20 wrote:Ne sumnjam da će evropska demokratska društva naći tolerantno rješenje za burkini. Ne može drugačije jer evropljani nemaju institucije vjerske policije i vjerskog suda koji razglaba o pravnim pitanjima vjernika pa i o tome kako su odjeveni i da li ih zbog toga treba kažnjavati. Do nekog većeg sukoba u bilo kojem evropskom demokratskom društvu, neće doći zbog burkinija ili burke ali hoće ako se počne tvrditi i insistirati da je demokratija = vjera i da je božiji zakon iznad građanskog.
Lijepo.
Connaisseur Karlin

#2275 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Novak20 wrote:Tema: Burkini, Evropa i demokratija.

Evropske države i društva davno su prevazišla vjerske norme kao nešto oko čega se vrti svakodnevni život. Sve je počelo renesansom, nastavilo se prvom i drugom industrijskom revolucijom a na pomolu je i treća. Društva se mijenjaju, evoluiraju, stasavaju, ljudi se prilagođavaju. Negdje brže, negdje sporije, da li na dobro ili loše, vrijeme će pokazati.

U globalnom selu kakav je svijet danas, ljudi su opet ostali ljudi i rade ono što su radili milenijima. Kontaktiraju, trguju, razmjenjuju mišljenja, ideje...većina ljudi je dobronamjerna i ne vodi ih strah, predrasuda ili mržnja bilo da su vjernici ili ne. U principu, za razumijevanje među ljudima najvažniji je izgrađen moralni stav pojedinaca koji može biti identičan ili sličan bez obzira na religioznu, rasnu ili neku drugu pripadnost. Istina, ima i uvijek će biti onih ljudi sklonih elementarnoj logici, razmišljanju, podozrenju, strahu, mržnji...

Evropska društva i iz njih proistekla demokratija su davno izgradila pravni sistem iz običajnog i građanskog prava. bez uticaja religije na njega. Taj pravni sistem garantuje i pravo pojedinca na slobodu govora, mišljenja pa i odijevanja ako ne narušava javni red i mir ili se ne ugrožava nekoga. Po meni, kupanje u burkiniju ne narušava javni red i mir i ne ugrožava ništa osim možda jajnika. D .

Ne sumnjam da će evropska demokratska društva naći tolerantno rješenje za burkini. Ne može drugačije jer evropljani nemaju institucije vjerske policije i vjerskog suda koji razglaba o pravnim pitanjima vjernika pa i o tome kako su odjeveni i da li ih zbog toga treba kažnjavati. Do nekog većeg sukoba u bilo kojem evropskom demokratskom društvu, neće doći zbog burkinija ili burke ali hoće ako se počne tvrditi i insistirati da je demokratija = vjera i da je božiji zakon iznad građanskog.
:thumbup:
Post Reply