Arapi u BiH, dobro ili lose?

Locked
HAVANA

#2251 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by HAVANA »

Skino s interneta.
Kocka25

#2252 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Kocka25 »

PM72 wrote:
Najbitnije je da Pakistan, Saudijska Arabija itd otvore vrata za to trziste. To vrijedi za sve druge prozivode od pitke vode, jagoda, malina, sokova vocnih, namjestaja, drveta, parketa, soli, pastrmke
Polomiše se uvozeći našu robu. :D Na njihovim rafama prije ćeš naći srpske i hrvatske proizvode nego proizvode iz Federacije BiH.Koliko vidim,Air Serbia leti vrlo uspješno a BH airlines može samo zaprašivati komarce.Beograd na vodi se radi a bošnjama imaginarni grad kod Trnova u koji neće smjeti ni ući.
Pa to je u Bosnjackom interesu. Ne samo to da arapi drze Air Serbiju nego da i upumpavaju veliki kapital u Srbiju. Isto vrijedi i za Turski autoput do Beograda. To je sluzi njihovom nacionalnom interesu a ne srpskom.

Sto se tice Trnova gradit ce se. Ali pored trnova imamo jos 100 manjih takvih gradica i 20-ak nebodera. Njaveca stambena zgrada na balkanu se upravo pocinje graditi u Sarajevu; gradi je Qatar. A na Ilidzi imas u izgradnji jedno 30-ak vecih projekata a to je samo Ilidza. O resort naseljima oko Sarajeva da ne govorim. Ima ih u izgradnji jedno stotinjak.

Onog momenta kada arapski kapital bude dobro prisutan u srbiji znas da su Bosnjaci na konju.
Sierra club

#2253 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Sierra club »

Hakiz wrote: A u pravu si ti, kao i kolega ti Sierra.

Samo, još ni jedan podatak vas dvojica da date o tome u koju to proizvodnju Arapi ovdje investiraju.

Mislim, lijepo je to, dolaze, troše, braća itd, sve je to super. Ali gdje su te silne fabrike, proizvodi, zaposlenost, dizanje BDP-a, tehnologija, patenti, obučavanje radne snage, povećanje produktivnosti, usvajanje svjetskih i naročito EU standarda itd što nam Arapi omogućiše?
Kolega Kocka ti je fino objasnio. Nama netrebaju fabrike, trebaju radna mjetsa do dobrim uslovima rada. nemora svaka investicija biti u fabrikama. U SCC radi preko 1000 ljudi. Vise nego u termoelektrani ugljevik, sigurno su u SCC bolje plaćeni. Ako ti voliš u fabriku, bujrum u thailand ili paksitan. Ima fabrika dovoljno.

Svakog koga ja znam da radi u fabrici, moli boda da više tu neradi.
Hakiz

#2254 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Hakiz »

Kocka25 wrote:
Hakiz wrote:
A u pravu si ti, kao i kolega ti Sierra.

Samo, još ni jedan podatak vas dvojica da date o tome u koju to proizvodnju Arapi ovdje investiraju.

Mislim, lijepo je to, dolaze, troše, braća itd, sve je to super. Ali gdje su te silne fabrike, proizvodi, zaposlenost, dizanje BDP-a, tehnologija, patenti, obučavanje radne snage, povećanje produktivnosti, usvajanje svjetskih i naročito EU standarda itd što nam Arapi omogućiše?
Pa ja sam ti rekao. Samo sto ne citas. Netreba arap investirati u proizvodnju. Recimo prva BH haubica koja je se uradila zajedno sa Turcima; skoro sve znanje osim GPS navodjenje raketa su Bosanci vec imali. To su znanje imali u obliku BNT-a. Pored toga sva prateca industrija je tu od livnica, zeljezara, rudnika. Ono sto je bilo najbitnije je bilo to da Pakistan otvori svoje TRZISTE. Znaci znanje je tu ali nemas t nigdje izvesti. Isto vrijedi i za ove produkcijske linije pusaka. Znanje za proizvodnju puske se nalazi u Bektu Precizi; vrlo malo truda je trebalo da Bosanski i Slovenacki inzinjeri osmisle pusku jer to znanje mozes cak naci na internetu. Najbitnije je da Pakistan, Saudijska Arabija itd otvore vrata za tom proizvodu. To vrijedi za sve druge prozivode od pitke vode, jagoda, malina, sokova vocnih, namjestaja, drveta, parketa, soli, pastrmke itd.
Ako Arap ne treba investirati u proizvodnju, šta će nam? Dobar proizvod će naći kupca.
PM72

#2255 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by PM72 »

Jarane,tebi su kozojebi dobro isprali mozak.Samo ću malo prepraviti tvoju zadnju rečenicu.Onog momenta kada arapski kapital bude dobro prisutan u srbiji znas da su Bosnjaci konji...
PM72

#2256 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by PM72 »

Sierra club wrote:

Kolega Kocka ti je fino objasnio. Nama netrebaju fabrike, trebaju radna mjetsa do dobrim uslovima rada. nemora svaka investicija biti u fabrikama. U SCC radi preko 1000 ljudi. Vise nego u termoelektrani ugljevik, sigurno su u SCC bolje plaćeni. Ako ti voliš u fabriku, bujrum u thailand ili paksitan. Ima fabrika dovoljno.

U SCC-u radi 1000 ljudi? :lol: Znači li to da Bakir treba još samo stotinjak SCC-a i ispunio je obećanje? I još nas ubjeđuješ da su bolje plaćeni oni iz SCC-a nego oni iz TE Ugljevik? :skoljka: Cure koje imaju "sreću" da tamo rade ili su zgužene od strane "gazde" ili robuju za 400 KM...prokleo je svoju majku kod kod njih zaradi platu...
Last edited by PM72 on 21/07/2017 21:37, edited 1 time in total.
Hakiz

#2257 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Hakiz »

Sierra club wrote:

Da, ne trebaju nam fabrike. Pola zaposlenih će u IT, a druga polovina u finansijski sektor. Kakav London i njegova berza, kada SASE krene da rastura...

A ti što mole boga da ne rade u fabrikama. Pa, ima fabrika kao što je livnica u Zenici, a ima i fabrika kao što je ona u kojoj se prave Ducati motori. Ima svakakvih fabrika...
Kocka25

#2258 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Kocka25 »

PM72 wrote:Jarane,tebi su kozojebi dobro isprali mozak.Samo ću malo prepraviti tvoju zadnju rečenicu.Onog momenta kada arapski kapital bude dobro prisutan u srbiji znas da su Bosnjaci konji...
Pa to je apsolutno logicno. Arapima je vjera na prvom mjestu. Kada ti arapi budu u krscanskoj zemlji srbiji imali veliki procenat kapitala u svojim rukama mogu uvijek prijetiti povlacenjem kapitala. Najjace polticko sredstvo se nalazi u kapitalu. Tako je Abu Dhabi zaprijetio Barceloni da ce je napustiti ako ne skine krst za grba i krst je skinut istog momenta. Ako bude konflikta na balkanu za 10 ili 15 godina naravno je totalno drugacija situacija ta u kojoj imamo AA Agency, All Jzeeru i N1 televiziju kao najvece televizijske kuce u Srbiji i kapital araprski, Turski koji je uvucen u svaku poru srpskog drsutva od autoputa do Sarajeva, Beograda na vodi, air serbije itd.
PM72

#2259 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by PM72 »

Kocka25 wrote:
PM72 wrote:Jarane,tebi su kozojebi dobro isprali mozak.Samo ću malo prepraviti tvoju zadnju rečenicu.Onog momenta kada arapski kapital bude dobro prisutan u srbiji znas da su Bosnjaci konji...
Pa to je apsolutno logicno. Arapima je vjera na prvom mjestu. Kada ti arapi budu u krscanskoj zemlji srbiji imali veliki procenat kapitala u svojim rukama mogu uvijek prijetiti povlacenjem kapitala. Najjace polticko sredstvo se nalazi u kapitalu. Tako je Abu Dhabi zaprijetio Barceloni da ce je napustiti ako ne skine krst za grba i krst je skinut istog momenta. Ako bude konflikta na balkanu za 10 ili 15 godina naravno je totalno drugacija situacija ta u kojoj imamo AA Agency, All Jzeeru i N1 televiziju kao najvece televizijske kuce u Srbiji i kapital araprski, Turski koji je uvucen u svaku poru srpskog drsutva od autoputa do Sarajeva, Beograda na vodi, air serbije itd.
:lol:
insomnia78

#2260 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by insomnia78 »

HAVANA wrote:Skino s interneta.
:lol: :lol: :lol:
Evo naglas se nasmijah
insomnia78

#2261 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by insomnia78 »

Hakiz wrote:
Sierra club wrote:

Da, ne trebaju nam fabrike. Pola zaposlenih će u IT, a druga polovina u finansijski sektor. Kakav London i njegova berza, kada SASE krene da rastura...

A ti što mole boga da ne rade u fabrikama. Pa, ima fabrika kao što je livnica u Zenici, a ima i fabrika kao što je ona u kojoj se prave Ducati motori. Ima svakakvih fabrika...
Najbitnije od svega je dje je fabrika. Dzaba da ti sad otvore fabriku satelita bosnji je minimalac. Eno Fijata u Srbiji. Pogledaj kakvi su uslovi i plate u Srbiji a kakvi u Poljskoj npr
Kocka25

#2262 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Kocka25 »

Hakiz wrote:
Sierra club wrote:

Hafise jesili to ti? :lol: :lol:
Sara03

#2263 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Sara03 »

Sierra club wrote:

Ne trebaju sinko. :-)

Trebaju nam kupališta, odmarališta, igrališta, kafane, hoteli, vještačka jezera... nismo ni za drugog. :oops:
Sara03

#2264 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Sara03 »

Kocka25 wrote: Hafise jesili to ti? :lol: :lol:
Kako, ba? Zar nije i on Srbin? Zar nisam i ja, zar nismo svi? :sad: :?
Kocka25

#2265 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Kocka25 »

Sara03 wrote:
Kocka25 wrote: Hafise jesili to ti? :lol: :lol:
Kako, ba? Zar nije i on Srbin? Zar nisam i ja, zar nismo svi? :sad: :?
Ovi postovi lice na Hafisove. 100% je Hafis. :D

Zasto su ga banovali?
Hakiz

#2266 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Hakiz »

insomnia78 wrote: Najbitnije od svega je dje je fabrika. Dzaba da ti sad otvore fabriku satelita bosnji je minimalac. Eno Fijata u Srbiji. Pogledaj kakvi su uslovi i plate u Srbiji a kakvi u Poljskoj npr
Da. To je već politika. Investitor hoće niske troškove. Niski troškovi mogu biti takve strukture da su radnicima male plate a država uzima više, ili da država uzima manje a radnicima da su veće plate. Dakle, kada se dogovaraju sa investitorom uslovi pod kojima dolazi može se dogovoriti da će država uzimati manje, osloboditi investitora od plaćanja raznih nameta da bi radnicima bile veće plate ili obratno. Sve dok je investitor na nivou željenih troškova, ostalo je stvar toga šta vlast misli o svojim građanima. A odnosi između vlasti i građana se rješavaju raznim metodima, od dogovora i izbora pa do revolucija.
HAVANA

#2267 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by HAVANA »

Eto sad i kineza.Kuku.Sve nake milijarde.http://www.biznisinfo.ba/kina-ce-invest ... reg-plana/
insomnia78

#2268 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by insomnia78 »

Hakiz wrote:
insomnia78 wrote: Najbitnije od svega je dje je fabrika. Dzaba da ti sad otvore fabriku satelita bosnji je minimalac. Eno Fijata u Srbiji. Pogledaj kakvi su uslovi i plate u Srbiji a kakvi u Poljskoj npr
Da. To je već politika. Investitor hoće niske troškove. Niski troškovi mogu biti takve strukture da su radnicima male plate a država uzima više, ili da država uzima manje a radnicima da su veće plate. Dakle, kada se dogovaraju sa investitorom uslovi pod kojima dolazi može se dogovoriti da će država uzimati manje, osloboditi investitora od plaćanja raznih nameta da bi radnicima bile veće plate ili obratno. Sve dok je investitor na nivou željenih troškova, ostalo je stvar toga šta vlast misli o svojim građanima. A odnosi između vlasti i građana se rješavaju raznim metodima, od dogovora i izbora pa do revolucija.
I sta mislis za koju opciju ce se odluciti nasi? :-D
Hakiz

#2269 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Hakiz »

HAVANA wrote:Eto sad i kineza.Kuku.Sve nake milijarde.http://www.biznisinfo.ba/kina-ce-invest ... reg-plana/
Neće ovo na dobro. Kako je krenulo, moraćemo odbijati investicije. Nećemo moći sve apsorbovati, moliće nas da ih primimo.
Hakiz

#2270 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Hakiz »

insomnia78 wrote:
Hakiz wrote:
I sta mislis za koju opciju ce se odluciti nasi? :-D
Zar se tu treba išta misliti :evil:

Doduše, ne znam šta će vaši, tamo kod vas se te revolucije ionako olako dogode, ali naši znam šta će.
PM72

#2271 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by PM72 »

Hakiz wrote:
HAVANA wrote:Eto sad i kineza.Kuku.Sve nake milijarde.http://www.biznisinfo.ba/kina-ce-invest ... reg-plana/
Neće ovo na dobro. Kako je krenulo, moraćemo odbijati investicije. Nećemo moći sve apsorbovati, moliće nas da ih primimo.

Ovdje će doći toliko arapskih i kineskim milijardi da nećemo morati ništa raditi - uvozićemo radnu snagu a mi ćemo se ubijati od pasjaluka.I to domaćim puškama,šištoljima i mecima.

P.S.Turci i Turska su nam u ratu plaho valjali.Poslali su ukupno dva šlepera tespiha.
Sierra club

#2272 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Sierra club »

PM72 wrote:
U SCC-u radi 1000 ljudi? :lol: Znači li to da Bakir treba još samo stotinjak SCC-a i ispunio je obećanje? I još nas ubjeđuješ da su bolje plaćeni oni iz SCC-a nego oni iz TE Ugljevik? :skoljka: Cure koje imaju "sreću" da tamo rade ili su zgužene od strane "gazde" ili robuju za 400 KM...prokleo je svoju majku kod kod njih zaradi platu...
Imaš ugljevik, imaš foču i razne industrije tamo, bujrum. nemoj nipošto tražit poso u SCC ili nekom hotelu u sarajevu. meni još bolje.

Za "Bakirova radna mjesta" ti očigledno nevjeruješ federalnoj statistici. ali zato vjeruješ srpskoj akademiji nauka. Bujrum, ni njima vjeruj, ja ću vjerovat federalnoj agenciji za statistiku. svi sretni.
PM72

#2273 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by PM72 »

Sierra club wrote:
PM72 wrote:
Imaš ugljevik, imaš foču i razne industrije tamo, bujrum. nemoj nipošto tražit poso u SCC ili nekom hotelu u sarajevu. meni još bolje.

Za "Bakirova radna mjesta" ti očigledno nevjeruješ federalnoj statistici. ali zato vjeruješ srpskoj akademiji nauka. Bujrum, ni njima vjeruj, ja ću vjerovat federalnoj agenciji za statistiku. svi sretni.
Ti koji si šljego u ovaj grad vrati se na babovinu a ja sam svoj na svome.I neće me otjerati ni papci ni kozojebi kad nije granata.Što se tiče "federalne statistike" - popišam se na nju i na njene podatke.Ti ako vjeruješ da u SCC-u radi 1000 ljudi nisi zdrave glave i ako misliš da su im plate veće nego radnicima TE Ugljevik.Izađi malo iz ove žabokrečine pa se raspitaj.
HAVANA

#2274 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by HAVANA »

PM72 wrote:
Hakiz wrote:

Ovdje će doći toliko arapskih i kineskim milijardi da nećemo morati ništa raditi - uvozićemo radnu snagu a mi ćemo se ubijati od pasjaluka.I to domaćim puškama,šištoljima i mecima.

P.S.Turci i Turska su nam u ratu plaho valjali.Poslali su ukupno dva šlepera tespiha.
Ja ni taj tespih nisam dobio. :twisted: Mi u sumu a oni po tespihima udarili.
HAVANA

#2275 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by HAVANA »

Eki tespihima. :lol:
Locked