Citas ti Smrleta
Vjeru će pokopati ZNANOST?
- Dozer
#2251 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Eki to

Citas ti Smrleta

Citas ti Smrleta
Last edited by Dozer on 07/09/2016 14:38, edited 1 time in total.
- Connaisseur Karlin
#2252 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
To treba pitati hriscane koji odavno ne mole na latinskomDozer wrote:A, kako se to tacno mijenja vjera ako se ona prakticira na svom jeziku...?!
- MyTao
#2253 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Bogu je arapski maternji jezik, pa zbog toga... razumije on i druge jezike, ali arapski mu najbolje ide.Dozer wrote:Imam jedno pitanje... Mozda se ne tice toliko ove teme ali svakako je za religiju....
Zasto se kod nas dzenaze klanjaju na arapskom, a ne na nasem jeziku?
Imao sam priliku prisustvovati dzenazi u Turskoj, i tamo se ona uredno klanja na turskom, ne na arapskom.
Zasto je kod nas na arapskom?
Mislim... pouzdano znam da preko 90% nasih ljudi uopste ne razumiju ono sto izgovaraju na dzenazi, pa me zanima u cemu je poenta...?
- Dozer
- HardcoreMX
#2255 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Kakvi su ono niski udarci,hinjski čekaš da se isposluje ban pa se iza ledja lafo smiješ,spisateljskog dara za one akcione romane stvarno imaš,ali si demagog isto tako dobarDozer wrote:Eki to![]()
![]()
Citas ti Smrleta![]()
Hoćemo li onda nastaviti sa lekcijama iz nauke?A i topic je samo taki...Jesmo li zapeli ono kod brzine svijetlosti i kod mrava?
Last edited by HardcoreMX on 07/09/2016 14:47, edited 1 time in total.
- Dozer
#2256 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Nigdje zapeli nismo. Slobodno nastavi 
- fatamorgana
#2257 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Svjetlosti pinokio ne svijetlosti,HardcoreMX wrote:Kakvi su ono niski udarci,hinjski čekaš da se isposluje ban pa se iza ledja lafo smiješ,spisateljskog dara za one akcione romane stvarno imaš,ali si demagog isto tako dobarDozer wrote:Eki to![]()
![]()
Citas ti Smrleta![]()
zato si kredibilitet svog spisatateljstva uništio.
Hoćemo li onda nastaviti sa lekcijama iz nauke?A i topic je samo taki...Jesmo li zapeli ono kod brzine svijetlosti i kod mrava?
- Dozer
#2258 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
To vec spada pod ovu temu - http://forum.klix.ba/novi-bosanski-jezi ... 96405.htmlfatamorgana wrote:Svjetlosti pinokio ne svijetlosti,HardcoreMX wrote:Kakvi su ono niski udarci,hinjski čekaš da se isposluje ban pa se iza ledja lafo smiješ,spisateljskog dara za one akcione romane stvarno imaš,ali si demagog isto tako dobarDozer wrote:Eki to![]()
![]()
Citas ti Smrleta![]()
zato si kredibilitet svog spisatateljstva uništio.
- HardcoreMX
#2259 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Znaš kako se kaže,ko se zadnji smije,najsladje se smijeDozer wrote:Nigdje zapeli nismo. Slobodno nastavi
citiram....Dozer wrote:
"Jesi ti ikada usao u mracnu prostoriju i upalio svjetlo? Kojom brzinom je to svjetlo obasjalo prostor(iju)?
U kakvoj ti pecini zivis pa nikada nisi dozivio, vidio i osjetio svjetlost, a uz to i mozda percipirao njenu brzinu....
A, ako moze, daj nam pojasni na koji nacin se svjetlost moze cuti?
E, ljudi moji sto se ismijah ove zadnje 3-4 stranice.... "
Ako obratiš pažnju,namjerno sam istakeo brzinu svjetlosti,ne samo svjetlost.Ti se poletio da ispadneš vickast
A sad ukratko objašnjenje
Brzina svjetlosti je u fizici apstraktna veličina koju ljudski mozak ne može ni pojmiti,ali eto, ti je čak i čulom vida registruješ.Mogu se praviti,radi eventualno lakše predstave,jedino neke usporedbe,recimo to je brzina,kojom je moguće u 1 sekundi 7 puta preletjeti oko Zemlje!Brzina koja tebi omogućuje da svijet oko sebe vidiš ,tačno u vremenu u kojem ga i gledaš,bez vremenskog pomjera.
S obzirom, da opet ne postoji tijelo, koje se može kretati brzinom svjetlosti,izuzev naravno fotona,elementarnih čestica same svjetlosti,(elem.četice se mogu ubrzati na približnu vrijednost),jedino što bi ti mogao dakle svojim okom vidjeti, to su fotoni.Tako da ti kad pališ svijetlo u mračnoj sobi vidiš kako fijuču fotoni u vidu nepreglednog broja snopova i šire se prostorom.Budi sretan da to tako nije jer u tom slučaju percipiranje okoline normalnim vizualitetom ne bi bilo moguće.
Ti ne možeš percipirati brzinu svjetlosti, ,to što ti percipiraš je talasna dužina elektromagnetnog zračenja i to samo u usko ograničenom spektru frekvencija,odnosno talasnih dužina po kojima razlikuješ boje.Svjetlost ili svjetlosno zračenje je samo jedan mali dio ukupnog Elektromagnetnog zračenja u svemiru i neovisno o frekvenciji EM talasa, uvijek imaju istu brzinu rasprostiranja(c konstanta), koju mi u vidnom spektru nazivamo brzinom svjetlosti.U suštini to je brzina cjelokupnog EM zračenja. Postoji zračenja sa dužinom i frekvencijom iznad i ispod granica ljudskom oku nevidljivom,koje ti ne možeš okom da spoznaš odnosno percipiraš,i jeli to znači da onda ta zračenja ili njihovi talasi ne postoje?
Ti si „poletio sa impliciranjem“ ,bez da si razumio šta je uopće poenta bila.Poenta,u kontekstu priče, je da si svojim čulima ograničen,tako je tu bio primjer sa brzinom svjetlosti, koju ne možeš registrovati čulnim organima ali to ne znači da ne postoji.EM talasi,..Radio talasi,Mikro talasi,UV zračenje, Gama,Gravitacioni talasi itd...sve je van dometa tvojih čula,ali pretpostavljam da znaš da sve nabrojano egzistira?!To je bio odgovor na stav materijalista, da ono što egzistira mora i da podleže percepciji ljudskih čulnih organa.Naravno potpuno promašeno mišljenje.
Drugo objašnjenje.Mi živimo u svijetu relativiteta,..vrijeme,prostor,kretanje su medjusobno uporedni i ovisni unutar referentnog sistema i uslovljeni,odnosno podliježu fizikalnim zakonima. Relativitet nije eventualnost nego egzistencijalni realitet. Relativitet nije nikakva mogućnost nego realnost,kontinuitet, stvarnost,a ne nešto što se tu i tamo pojavi ili nešto što moraš prvo proizvesti ili napraviti posebni uvjeti.
Koja je ovo lekcija?
- HardcoreMX
#2260 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
to je fatos,moj lakmus,ofucane fraze brsti vazda,još nije naziv mjesta promijenio u veliko slovo.Dozer wrote:To vec spada pod ovu temufatamorgana wrote:Svjetlosti pinokio ne svijetlosti,HardcoreMX wrote: Kakvi su ono niski udarci,hinjski čekaš da se isposluje ban pa se iza ledja lafo smiješ,spisateljskog dara za one akcione romane stvarno imaš,ali si demagog isto tako dobarzato si kredibilitet svog spisatateljstva uništio.
- Dozer
#2261 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Ljudi...meet new candidate for Nobel's prize!
- HardcoreMX
#2262 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Hajmo dalje,presporo čitaš Dozeru,za utjehu ovo je kratko
citiram Dozer wrote:"Naravno, znas da su mravi stariji od nas, ljudi, i da je onda malo nelogicno reci da je njihov svijet uredjen poput naseg. Logicno bi bilo reci da je nas uredjen poput njihovog
Kao da si rekao da je otac isti sin
"
Zar hoćeš da kažeš da su mravi otac,a ljudi njihovi sinovi?!Nebi bilo ništa čudno za onoga koji vjeruje u evoluciju.
Ili hoćeš da kažeš da su mravi na superiornijom,intelektualnom nivou od ljudi?(dobro,neki ljudi su na nižem, ali oni neće biti akceptirani.)
sad zamisli kad bi mravi krenuli kopirati nas...
dakle,nije logično što ti kažeš...
citiram Dozer wrote:"Naravno, znas da su mravi stariji od nas, ljudi, i da je onda malo nelogicno reci da je njihov svijet uredjen poput naseg. Logicno bi bilo reci da je nas uredjen poput njihovog
Kao da si rekao da je otac isti sin
Zar hoćeš da kažeš da su mravi otac,a ljudi njihovi sinovi?!Nebi bilo ništa čudno za onoga koji vjeruje u evoluciju.
Ili hoćeš da kažeš da su mravi na superiornijom,intelektualnom nivou od ljudi?(dobro,neki ljudi su na nižem, ali oni neće biti akceptirani.)
dakle,nije logično što ti kažeš...
- HardcoreMX
#2263 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Kad ugasiš tv i akcione filmove,i upišeš kakve škole,vidjećeš tada i razliku udžbenika za fiziku i Nobelove nagrade.Dozer wrote: Ljudi...meet new candidate for Nobel's prize!
- Dozer
#2264 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Tooooo majstoreeee!!!
JOS! JOS!

JOS! JOS! - HardcoreMX
#2265 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
ne S
nego dozeru ŠŠŠ

nego dozeru ŠŠŠ
- HardcoreMX
#2266 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
dobar doku:
- Dozer
#2267 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Ne "dozeru", nego "Dozeru" 
Licne imenice i tako to, znas vec kako ide
Licne imenice i tako to, znas vec kako ide
- HardcoreMX
#2268 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Pardoniram što sam uvredio malenkost tvog nik-a
Znači ovako Dozeru ŠŠŠ
(da dočaraš sebi,stavi kažiprst pred nos)
Znači ovako Dozeru ŠŠŠ
(da dočaraš sebi,stavi kažiprst pred nos)
- Dozer
#2269 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Ne d'o bog tebi dati da napises kakav esej... 
- Gojeni H
#2270 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Kikibombona wrote:Bili bi vi mnogo bolji ljudi da cvrsto vjerujete u postojanje Boga. Al' realnost je takva da niste nista bolji od nas koji ne vjerujemo.Gojeni H wrote:
Analitichar, je l' ti vokri?![]()
Hoce to Mu'amed ... rekne istinu, a ne pazi da li bi mogla nekoga pogoditi.![]()
Prevelika ljubav prema dunjaluku. Moc, lova, slava. Bjesomucna borba za dunjalucke plodove.
Eno, vidi Fude na temi o Arapima. Islam zabranjuje nacionalizam. Cijela planeta je covjekov dom. Zar je islamski biti protiv naseljavanja Arapa!??
Ne znam na osnovu kojeg posta si zakljucio da ja mislim da sam bolji od tebe ili bilo koga drugog na forumu?
Opet analiziras ... ohani.
- HardcoreMX
#2271 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Ne bih kao ti što podižeš ego,a samo treba da "smanjiš doživljaj"demagogije,koju si digao maltene na (osobni)pijedestal i religije i nauke,a nije ni jedno ni drugo.Dozer wrote:Ne d'o bog tebi dati da napises kakav esej...
nego šta je bog jednom ateisti?
Last edited by HardcoreMX on 07/09/2016 17:41, edited 4 times in total.
- fatamorgana
#2272 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Pa bolji si samim tim što si vjernik, boljitak zagarantovan i na dunjaluku i anamo!Gojeni H wrote:Kikibombona wrote:Bili bi vi mnogo bolji ljudi da cvrsto vjerujete u postojanje Boga. Al' realnost je takva da niste nista bolji od nas koji ne vjerujemo.Gojeni H wrote:
Analitichar, je l' ti vokri?![]()
Hoce to Mu'amed ... rekne istinu, a ne pazi da li bi mogla nekoga pogoditi.![]()
Prevelika ljubav prema dunjaluku. Moc, lova, slava. Bjesomucna borba za dunjalucke plodove.
Eno, vidi Fude na temi o Arapima. Islam zabranjuje nacionalizam. Cijela planeta je covjekov dom. Zar je islamski biti protiv naseljavanja Arapa!??![]()
Ne znam na osnovu kojeg posta si zakljucio da ja mislim da sam bolji od tebe ili bilo koga drugog na forumu?
Opet analiziras ... ohani.
- SamoVasGledam
#2273 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Kako o čemu? Jel Islam uči da je Isus Božija reč? Šta će Božijoj Reči objava kada je on sam po sebi objava?Smrcak15 wrote:...
Gde to piše?Smrcak15 wrote:nije knjiga bila u pisanoj formi nego oralna forma, isto kao sto je Kur'an u pocetku bio oralna forma.
“And He (Allah) will teach him [‘Isa] the Book and Al-Hikmah (i.e. the sunnah, the faultless speech of the Prophets, wisdom), (and) the Tawrat and the Injil.” [Al ‘Imran 3:48]
Ibn Kathir (may Allah have mercy on him) said:
It seems that what is meant by Book here is writing. Tafsir al-Quran il-‘Azeem.
A još što se tiče Indžila, zanimljivo je to da je reč indžil zapravo arabizovana grčka reč euangelion što u prevodi znači 'radosne vesti'. Kur'an kaže da je Allah slao samo one poslanike koji su govorili jezikom naroda kojem su poslani, pa mene interesuje ako je Isus poslan Jevrejima zašto Allah za njegovu objavu koristi arapski naziv grčkog porekla? Nema logike.
Gluposti? To je upravo ono o čemu sam pisao u prethodnom postu, da hardkor vernik kod svoje religije vidi samo savršenstvo, a kod drugih pronalazi razne mane, a kada neko tvrdi da i kod njegove religije postoje mane on to naziva glupostima.Smrcak15 wrote:izazivam te da izneses najjacu , nemoj molim nabrajati sad tone gluposti, nego uzmi najjacu sto mislis da je cista kontradikcija i postiraj ovdje pa da vidimo.
Evo ti upravo 'tone gluposti' pa vidi da to nije baš mnogo manje kontradikcija nego u Bibliji, s tim da je Kur'an i dosta kraći od Biblije.
https://wikiislam.net/wiki/Contradictions_in_the_Quran
A evo je jedna kontradikcija upravo objavama o kojim govorimo. Za primer samo:
U ajetima 12:109 i 21:7 piše da je Allah slao samo ljude kao poslanike ljudima. U ajetima 17:94-5 ljudi su se čudili što im čovek dolazi za poslanika, pa Allah objašnjava da bi meleke slao samo da su meleci na Zemlji.
Čak i tefsir ibn Abbasa kaže - for we send angel messengers only to angels and human messengers to humans.
To je sve okej, Međutim! - U ajetu 2:102 piše da je Allah poslao meleke ljudima kako bih učili magijom i kako rastaviti muža od žene.
A pazi tek ovo - u ajetima 3:39 i 3:45, meleci su poslani Zekeriji i Merjemi da im objave radosnu vest. Isto kao što je Isus dolazio da objavi svoju radosnu vest (euangelion, indžil) ljudima, tako su i meleci poslani da objave radosnu vest (euangleion, indžil) Zekeriji i Merjemi. Šta kažeš na to?
I usput, voleo bih da mi komentarišeš priču o objavljivanju Mariji da je trudna, pošto u Kur'anu ima više verzija te priče. Recimo 19:16-21 i 3:45-7, pošto u jednoj piše da ju je posetio Sveti Duh u obliku savršenog čoveka (pitam se koja je poenta toga), a u drugoj da ju je posetilo više meleka. U prvoj verziji se uplašila i tražila pomoć od Allaha, u drugoj nije. U prvoj verziji joj nije rečeno kako da nazove svog sina i koja će mu biti titula, u drugoj joj je sve objašnjeno. U prvoj verziji kada govori o svojoj nevinosti Marija se obraća Svetom Duhu, a u drugoj Allahu.
Objasni mi ovo Smrle molim te. Ako je Kur'an savršen i sve je u njemu istina, ako potiče od savršenog Boga, kako je onda jedna priča dva puta prepričana različito? Jedna verzija mora biti bliža istini od druge, odnosno manje savršenija od druge. Zašto savršeni Bog prepričava nesavršeno događaj?
Ajde da te vidim kako ćeš se sa kontradikcijama snaći, pošto se pre nekoliko meseci sa istorijskim greškama u Kur'anu nisi nikako snašao.
Zato što ajet jasno kaže - Da je on od nekog drugog, a ne od Allaha, sigurno bi u njemu našli mnoge protivrječnostiSmrcak15 wrote:ti si izgleda ba dobro negdje ograjisao momcino, kad izvuce iz tog ajeta da Kur'an ima kontradikcije
Dakle ne piše jedna protivrečnost ili nekoliko, već MNOGO. To znači da ako se pronađe nekoliko kontradikcija u Kur'anu to nije problem. Problem je ako ih se pronađe MNOGO. Ku'ran sam ostavlja mogućnost za kontradikcije u sebi. Pročitaj pažljivo još jednom.
Last edited by SamoVasGledam on 07/09/2016 19:43, edited 1 time in total.
- HardcoreMX
#2274 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Pa bolje bi bilo tebi,da pažljivije pročitaš jer u ajetima koje si dao,pazi šta ti kaže:sura4: An-Nisa' - Žene:
39. A šta bi im bilo da u Allaha i u onaj svijet vjeruju i da od onoga što im Allah daje udjeljuju, kad Allah o njima sve zna?
45. Allah dobro poznaje neprijatelje vaše, i Allah je dovoljan zaštitinik i Allah je dovoljan pomagač!
dakle ništa od onoga što si ti naveo.Ali nema veze,evo ja ću ,na brzinu,da obradim ovu jednu tvoju najvažniju kontradikciju,koja je u korelaciji ovih ajeta koje si pogrešno naveo,ali ovi prethodni su tačni.Dakle govori se o melekima koji su ljude učili magiji odosno vradžbini,onda pitanje:gdje se spominje da su oni imali poslaničku misiju u vidu prenosa neke od objava?!?
euangelion, Indžil.od grčke riječi?Isus je dakle ispovjedao na grčkom?Ne na aramejskom ili hebrejskom?
Ma ne bi dalje,imam osjećaj da si ti musliman,koji na ovaj način želi da drži islamsku tematiku uvijek aktuelizirajući jedno te isto.
39. A šta bi im bilo da u Allaha i u onaj svijet vjeruju i da od onoga što im Allah daje udjeljuju, kad Allah o njima sve zna?
45. Allah dobro poznaje neprijatelje vaše, i Allah je dovoljan zaštitinik i Allah je dovoljan pomagač!
dakle ništa od onoga što si ti naveo.Ali nema veze,evo ja ću ,na brzinu,da obradim ovu jednu tvoju najvažniju kontradikciju,koja je u korelaciji ovih ajeta koje si pogrešno naveo,ali ovi prethodni su tačni.Dakle govori se o melekima koji su ljude učili magiji odosno vradžbini,onda pitanje:gdje se spominje da su oni imali poslaničku misiju u vidu prenosa neke od objava?!?
euangelion, Indžil.od grčke riječi?Isus je dakle ispovjedao na grčkom?Ne na aramejskom ili hebrejskom?
Ma ne bi dalje,imam osjećaj da si ti musliman,koji na ovaj način želi da drži islamsku tematiku uvijek aktuelizirajući jedno te isto.
- aurora313
#2275 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Blago slijepima. Njihovo je carstvo nebesko.