Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Sve o općim izborima, strankama, kandidatima...
Locked
Banksy

#2251 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Banksy »

Capsicum wrote:
Banksy wrote:
Capsicum wrote: Nemoj samo prerezat vene kad ti sutra i Reuf i Suljagić budu neki ministri :izet:
Mislim da ih neće zapast' ovaj put. Prije četiri godine, u SDA vladu, progurao ih je Komšić, prije osam Zlatko. Ovaj put, ostanu li sami, mogu sanjati izborni prag.
Ne bih se ja kladio na tvom mjestu. :D
Kad su ova dvojica u pitanju, ne bih se ja kladila ni u šta.

Dvaput su rekli ni mrtvi s SDA, pa su oba puta postali ministri u SDA vladi. Sigurno bi rado isto ponovili i treći put, samo je pitanje koji bi ih lider danas, umjesto Zlatka i Komšića, u tu vladu uveo. Niko ih neće, a sami neće moći. Teško.
Capsicum

#2252 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Capsicum »

Corto Maltese wrote:
Capsicum wrote:
Corto Maltese wrote:
"GS poziva vladajuće stranke, posebno SDA koja ima kontrolu nad ključnim polugama vlasti, da počnu sa pripremama za zaštitu života i imovine stanovništva. Pozivamo ih da počnu dizati kapacitete Federalne uprave policije i MUP-ova županija u kojima HDZ nema kontrolu."
Jah, inače stranke na vlasti ne treba prozivati. Mislim, gdje će to opozicija raditi. Pa jel. Logično.
Ono, kad toliko izgubiš vezu sa materinjim jezikom da više ne znaš ni razliku između "Pozivanja" i "Prozivanja" :izet:
Šta ćeš, talibani.
channel10

#2253 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by channel10 »

Capsicum wrote:
channel10 wrote:
Capsicum wrote:I sta sad treba cijeli narod da ispasta zbog lične sujete? Vrijeme je da se svi u RS udruže protiv negatora ove države. A ko je protiv udruživanja, on je i protiv ovog naroda i protiv ove drzave i isti je kao i ovi negatori svega bosanskog. Koliko moras biti blesav da ovako nesto uradiš i da ti sve ostalo dobro koje si uradio, padne u vodu :run:
Malo je toga ostalo da se uradi protiv BiH i Bošnjaka što SDA do sada nije uradila. Zato nek odjebu u skokovima. Jedini i isključivi krivac što je danas načelnik Srebrenice četnik je SDA. Niko drugi. I nemoj mi prodavati kvazipatriotsku šuplju. Najbolja stvar koji oni koji vole ovu državu mogu da učine, je da nikad ni u čemu ne sarađuju sa SDA.
I sta ce dobiti tom pričom i tim nastupom? Pusti se bolan SDA (usput familiju im spomenem), pitam te jel to rješenje? Da se raspu glasovi i da niko ne prodje ili da prodje manje ljudi nego što je trebalo?
Jek ti misliš da je to rješenje? Ako misliš, isto misli i Dodik pa ti vidi gdje ste u toj priči.
Bitno je da se svi ujedine i da se uzmu svi glasovi pa se poslije rastalite koliko će kojih i gdje.
Znaš koje je rješenje. Da se SDA ugasi jer radi protiv interesa Bosne i Hercegovine i Bošnjaka. Može saradnja probosanskih stranaka, što SDA nije.
Dopire li do tebe ovo sto ja govorim o rasipaju glasova? Pa vi direktno radite za snage koje žele podijeliti ovu zemlju samom odlukom da ne idete sa ostalim strankama. I vi i DF i SDP. Pa kako onda mislite da neko glasa za vas? Na osnovu čega bolan i ne bio? Da radite za BiH, da Bog da. Vi očito mislite samo o uhljebljenju jer kad imate šansu da nesto pozitivno uradite, vi to odbijate. Znaci, ja i samo ja.
Capsicum

#2254 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Capsicum »

Banksy wrote:Kad su ova dvojica u pitanju, ne bih se ja kladila ni u šta.

Dvaput su rekli ni mrtvi s SDA, pa su oba puta postali ministri u SDA vladi. Sigurno bi rado isto ponovili i treći put, samo je pitanje koji bi ih lider danas, umjesto Zlatka i Komšića, u tu vladu uveo. Niko ih neće, a sami neće moći. Teško.
Uvijek nekako zaboraviš kako baš Bakir ovu dvojicu ne podnosi organski i smatra da su isključivi krivci za raspad tih nesretnih koalicija. :D
Capsicum

#2255 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Capsicum »

channel10 wrote:Dopire li do tebe ovo sto ja govorim o rasipaju glasova? Pa vi direktno radite za snage koje žele podijeliti ovu zemlju samom odlukom da ne idete sa ostalim strankama. I vi i DF i SDP. Pa kako onda mislite da neko glasa za vas? Na osnovu čega bolan i ne bio? Da radite za BiH, da Bog da. Vi očito mislite samo o uhljebljenju jer kad imate šansu da nesto pozitivno uradite, vi to odbijate. Znaci, ja i samo ja.
Ako ujedinjena ljevica prođe prag u RS, a hoće, o kakvom rasipanju glasova pričaš?
channel10

#2256 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by channel10 »

Capsicum wrote:
channel10 wrote:Dopire li do tebe ovo sto ja govorim o rasipaju glasova? Pa vi direktno radite za snage koje žele podijeliti ovu zemlju samom odlukom da ne idete sa ostalim strankama. I vi i DF i SDP. Pa kako onda mislite da neko glasa za vas? Na osnovu čega bolan i ne bio? Da radite za BiH, da Bog da. Vi očito mislite samo o uhljebljenju jer kad imate šansu da nesto pozitivno uradite, vi to odbijate. Znaci, ja i samo ja.
Ako ujedinjena ljevica prođe prag u RS, a hoće, o kakvom rasipanju glasova pričaš?
Da li je moguće da oba probosanska bloka predju prag?
pemanapemani

#2257 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by pemanapemani »

@capiscum

Kada ti, Emir i Reuf govorite o SDA onda mislite na SDA i njihove glasace.

Kada to isto rade Lovrenovic, Mile Babic, Ivan Sarcevic..., onda oni govoreci o SDA misle na sve Bosnjake, a posebno muslimane.

Nadam se da kontas sta zelim reci.

Moje je misljenje da je to etnicka matrica koju je vecina nesvjesno prihvatila i koju pod hitno treba razjebati ako sami sebi zelimo dobro.
GandalfSivi

#2258 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by GandalfSivi »

Capsicum wrote:
GandalfSivi wrote: Probaj jos jednom. Gdje je rekao da je gradjanska drzava islamska drzava?
Jel jedna od najbitnijih odlika građanske država vladavina onih koji imaju većinsku podršku glasačkog tijela?
Covjece, jeste li vi svjesni kakvu stetu pravite vasim jeftinim populizmom?

Kada je Bakir prvi izasao sa tim da je Covic rekao da je gradjanska drzava jednaka islamskoj drzavi, nije bilo puno svjedoka, ali realno poznavajuci Covica, steklo se generalno misljenje da jeste lupio tako nesta, sto je dovelo do jednog blagog medjunarodnog pritiska (pa cak i iz Hrvatske).
Sada, kada ti pored onoga sto je napisano crno na bijelo izvalis istu tu stvar (valjda si cuo izraz, pa je popularno) da je Lovrenovic to napisao, a mi svi mozemo vidjeti da nije (zajebi impliciranja na sesto koljeno), to totalno ubija kredibilitet prve izjave.

Kada svi vide da HDZ, prvenstveno zarad licnog bogacenja svojih politicara i klike ugrozava daljni napredak i razvoj drzave, to je ocito, kao i da se protiv njihovog nacionalizma treba boriti, ali kada Emir poveze Lovrenovica sa tom politikom (uz ubacivanje Dretelja u sve to), samo zato sto se ne slazu po politkom pitanju, onda dajete HDZ-ovoj demagogiji za pravo sve ono na cemu insistira.

Mislim ono, stranka je realno postala irelevantna, ali dajete za pravo svim neprijateljima Bosne da vas uzmu za primjer, jer ako je "ljevica" ovakva (ne pricam ni o politici nego o izjavama), kakav li nam je tek centar ili gluho bilo desnica.
Corto Maltese

#2259 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Corto Maltese »

Capsicum wrote:
Banksy wrote:Kad su ova dvojica u pitanju, ne bih se ja kladila ni u šta.

Uvijek nekako zaboraviš kako baš Bakir ovu dvojicu ne podnosi organski i smatra da su isključivi krivci za raspad tih nesretnih koalicija. :D

Ma voli vas Bakir.
Ko vas, na njegovom mjestu, ne bi volio?
Voli vas i Čović, ali njemu je ipak Željko najveća ljubav. :D
Capsicum

#2260 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Capsicum »

GandalfSivi wrote:
Capsicum wrote:
GandalfSivi wrote: Probaj jos jednom. Gdje je rekao da je gradjanska drzava islamska drzava?
Jel jedna od najbitnijih odlika građanske država vladavina onih koji imaju većinsku podršku glasačkog tijela?
Covjece, jeste li vi svjesni kakvu stetu pravite vasim jeftinim populizmom?

Kada je Bakir prvi izasao sa tim da je Covic rekao da je gradjanska drzava jednaka islamskoj drzavi, nije bilo puno svjedoka, ali realno poznavajuci Covica, steklo se generalno misljenje da jeste lupio tako nesta, sto je dovelo do jednog blagog medjunarodnog pritiska (pa cak i iz Hrvatske).
Sada, kada ti pored onoga sto je napisano crno na bijelo izvalis istu tu stvar (valjda si cuo izraz, pa je popularno) da je Lovrenovic to napisao, a mi svi mozemo vidjeti da nije (zajebi impliciranja na sesto koljeno), to totalno ubija kredibilitet prve izjave.

Kada svi vide da HDZ, prvenstveno zarad licnog bogacenja svojih politicara i klike ugrozava daljni napredak i razvoj drzave, to je ocito, kao i da se protiv njihovog nacionalizma treba boriti, ali kada Emir poveze Lovrenovica sa tom politikom (uz ubacivanje Dretelja u sve to), samo zato sto se ne slazu po politkom pitanju, onda dajete HDZ-ovoj demagogiji za pravo sve ono na cemu insistira.

Mislim ono, stranka je realno postala irelevantna, ali dajete za pravo svim neprijateljima Bosne da vas uzmu za primjer, jer ako je "ljevica" ovakva (ne pricam ni o politici nego o izjavama), kakav li nam je tek centar ili gluho bilo desnica.
Evo Čović "demantovao" :D
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... ska-drzava

A vjerovao ili ne, ljevica ima apsolutno pravo i obavezu da se bavi i Ustavom i državom. Ne znam odakle uopšte taj infantilni narativ da su to isključivo teme desnice.
GandalfSivi

#2261 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by GandalfSivi »

Capsicum wrote:
GandalfSivi wrote: (ne pricam ni o politici nego o izjavama)

A vjerovao ili ne, ljevica ima apsolutno pravo i obavezu da se bavi i Ustavom i državom. Ne znam odakle uopšte taj infantilni narativ da su to isključivo teme desnice.
Spinuje li se majstore?
Capsicum

#2262 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Capsicum »

GandalfSivi wrote:
Capsicum wrote:
GandalfSivi wrote: (ne pricam ni o politici nego o izjavama)

Spinuje li se majstore?
Vidi Gandalfe, na ovom bh političkom nebu ima toliko stranaka da ne vidim potrebu da se toliko srdiš na maleni GS. Sigurno možeš naći nekoga s kim dijeliš više stavova. Ako uopšte glasaš na našim izborima. Ako se ne varam uopšte ne živiš na ovoj strani planete, pa mi je još manje jasna potreba za tolikom raspravom.
GandalfSivi

#2263 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by GandalfSivi »

Capsicum wrote:
GandalfSivi wrote:
Spinuje li se majstore?
Vidi Gandalfe, na ovom bh političkom nebu ima toliko stranaka da ne vidim potrebu da se toliko srdiš na maleni GS. Sigurno možeš naći nekoga s kim dijeliš više stavova. Ako uopšte glasaš na našim izborima. Ako se ne varam uopšte ne živiš na ovoj strani planete, pa mi je još manje jasna potreba za tolikom raspravom.
U vas sam dosta vjerovao, Reufa joa uvijek gotivim, mislio sam da imate potencijala da kanalisete energiju "mlade ljevice" mimo vec uspostavljenih sablona u drzavi. Cak i dok je bio dio DF-a, Reuf je pokazao kako se bori za pravo i pravdu u drzavi, kroz svoju poziciju ministra, zato je i zaplatio pozicijom tako brzo, ali je bila zrtva na osnovu koje bi se mogli postaviti standardi sta politicari trebaju biti.

I onda svaki dan gledam kako to sve vise i vise sjebajete. Jebiga...
Capsicum

#2264 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Capsicum »

Jbg možda nije do GS-a i Reufa, nego do tebe. Ti ljevicu vidiš drugačije. Svako ima pravo na to. Postoje i druge stranke ljevice.
GandalfSivi

#2265 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by GandalfSivi »

Zato je tu forum gdje demokratski razmjenjujemo misljenje. Ima par vas koji nas informisete o stajalistima stranke (ili stranaka po razlicitim temama), gdje se mi ostali ili slazemo ili ne, te to i javno kazemo. Kada se ima sta pohvaliti (tipa medjunarodnog lobiranja), ja sam prvi da pohvalim, a kada treba kuditi, ja i kudim, ne samo po pitanju GS-a, aktivan sam ja ovdje na mnogim temama.

Normalno da se sve zasniva na mojoj licnoj percepciji, koja ne mora biti ispravna, ali ja da znam bolje, bolje bih i uradio ili napisao...
Heartbeats

#2266 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Heartbeats »

Sdp je bošnjačka stranka - Lovrenović 2010.
2018 kaže:
https://www.artinfo.ba/index.php/politi ... -sovinisti
GandalfSivi

#2267 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by GandalfSivi »

Heartbeats wrote:Sdp je bošnjačka stranka - Lovrenović 2010.
2018 kaže:
Procita li se tekst ponekad?

"Ono što se u BiH naziva ljevićarima opskurni su nacionalistički huškači zaogrnuti u svoje građanske plaštove, piše u političkom eseju Neven Šimić, a ne Ivan Lovrenović kako smo prvotno objavili. Tekst je objavljen na internetskoj stranici književnika Ivana Lovrenovića, koje mu se kako i autoru zbog nenamjerne pogreške ispričavamo."

:lol: :lol: :lol:
Corto Maltese

#2268 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Corto Maltese »

GandalfSivi wrote:
Heartbeats wrote:Sdp je bošnjačka stranka - Lovrenović 2010.
2018 kaže:
Procita li se tekst ponekad?

"Ono što se u BiH naziva ljevićarima opskurni su nacionalistički huškači zaogrnuti u svoje građanske plaštove, piše u političkom eseju Neven Šimić, a ne Ivan Lovrenović kako smo prvotno objavili. Tekst je objavljen na internetskoj stranici književnika Ivana Lovrenovića, koje mu se kako i autoru zbog nenamjerne pogreške ispričavamo."

:lol: :lol: :lol:
Jebi ga, to je ta vizija, to su ti dometi. :D
Zašto bi članstvo bilo pametnije od rukovodstva, i čitalo dalje od naslova?
Heartbeats

#2269 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Heartbeats »

Hold on, hoćete da kažete da je tekst objavljen na Ivanovoj stranici jer je htio izazvati debatu?
Ma sigurno, isto kao što poskok prenosi dnevnik.ba jer je "suprotnog" mišljenja :lol:
Sinapsa

#2270 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Sinapsa »

Imam jedno pitanje za forumase @pemanapemani-a, @capsicum-a, @gandalf-a ili pak neku drugu osobu koja se osjeca kompetentnom da da odgovor. Ne zivim u BiH i ne razumijem do poslednjeg detalja sve aspekte politickog ustroja BiH, te njenu dnevnu politiku, tako da vas molim za vase utiske. Presudom ustavnog suda BiH se ispostavilo, da su neophodne odredjene korekcije izbornog zakona. Aktuelna je situacija takva da citava regija bruji zbog tzv. neravnopravnosti naroda u nasoj domovini. Ta "buka" dolazi prvenstveno od bosansko-hrvatskih politicara, koji imaju prakticno plebiscitarnu podrsku hrvatskog politickog establismenta i oni nazalost ne biraju sredstva kojim pritiscu bosnjacku stranu.

Medjutim, ono sto mene interesuje je slijedece - da li vi smatrate da su hrvati i hrvatski covjek u Bosni i Hercegovini zaista obespravljeniji od ostala dva naroda (radi pojednostavljivanja ne bih ubacivao ostale grupe u kalkulaciju)? Da li jedan Hrvat/jedna Hrvatica uistinu ima - uzimajuci sve aspekte u obzir - manje prava od jednog pripadnika bosnjackog ili srpskog naroda i u cemu se olicava ta obespravljenost?

Imam jak utisak, da se na citavom forumu koriste pojmovi, koje svako drugacije dozivljava. Razlicito koristite jedan te isti pojam! Zar uklanjanje takvih nesporazuma ne bi trebalo da bude prvi korak ka razumijevanju?

DAKLE, ako su narodi NERAVNOPRAVNI sta to onda treba da znaci? STA ZNACI NERAVNOPRAVNOST?? Znaci li to da nemaju istu kolicinu politicke moci? Znaci li to da su jedni obespravljeni jer su npr. zakinuti pri raspodjeli poreza...Znaci li to da su neki povlasteni jer uplacuju manje a dobijaju vise poreskog novca. Da li to uopste nema veze sa novcem nego samo sa pravnim polugama moci etc, etc..
Ako odgovor glasi DA, znaci li to da je politicka moc neravnopravno podijeljena u apsolutnim brojevima (po trecinu politicke moci za svaki narod) ili samo relativno - po glavi stanovnika BiH (znaci npr. da jedan Srbin kao individuum ima duze poluge moci od jednoga Hrvata). Pri tome me ne zanimaju regionalne razlike, nego cjelokupna slika na cijeloj teritoriji BiH.

Zamolio bih vas da vase misljenje potkrijepite brojevima. Naime, interesuje me, koliko POLITICKE MOCI imaju ta tri naroda pojedinacno. Sa i bez "Zeljke Komsica". Ja mogu samo rudimentarno da procijenim brojke i samo za odredjene nivoe vlasti, tako da bih vas zamolio da me korigujete ako fulam:

Moja procjena:

Image

Image

Image

jesam li promasio i ako da, koliko? Posebno sam nesiguran, kada se radi o Federaciji. Imaju li Hrvati efektivno manje ili vise apsolutne politicke moci?
Last edited by Sinapsa on 28/03/2018 23:27, edited 1 time in total.
Heartbeats

#2271 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Heartbeats »

Ne živi ni Gandalf ovdje pa opet sve zna, je li tako Ganda?
Svaka čast za trud sa grafičkim prikazima. :thumbup:
Corto Maltese

#2272 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Corto Maltese »

Heartbeats wrote:Hold on, hoćete da kažete da je tekst objavljen na Ivanovoj stranici jer je htio izazvati debatu?
Ma sigurno, isto kao što poskok prenosi dnevnik.ba jer je "suprotnog" mišljenja :lol:
GandalfSivi

#2273 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by GandalfSivi »

Heartbeats wrote:Ne živi ni Gandalf ovdje pa opet sve zna, je li tako Ganda?
Svaka čast za trud sa grafičkim prikazima. :thumbup:

To sto ne zivim u Bosni zadnjih 12 godina mi daje luksuz da me ne pucaju paranoje i da razmisljam svojom glavom, a ne po necijem nalogu.

Da znam sve, daleko od toga, ali nekada i cista logika je dovoljna da napisem stvar ili dvije. Ja se politikom ne bavim sem ovog foruma, a koliko znam, ovdje smo svi jednaki...
Heartbeats

#2274 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Heartbeats »

Ma samo neutralno i hrabro. :bih:
Naravni da smo isti. :thumbup:
Evo Corto je recimo sezonac, dođe pred i u tokom same predizborne, popljuje nekoga na mrtvo ime i odješe u zalazak sunca. 2014 mu je glavno jelo bio Željko, ove godine GS kako stvari stoje. Trola li za SDA ili SDP, nebitno. Ali uvažavamo, demokrate smo pobogu.
Nego na temu, kaže jedan ovdašnji novinar hercegovačkog podrijetla:
U ekipi legetimnih izlazi Karamatić, ulazi Lovrenović :lol:
GandalfSivi

#2275 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by GandalfSivi »

Sinapsa wrote:Imam jedno pitanje za forumase @pemanapemani-a, @capsicum-a, @gandalf-a ili pak neku drugu osobu koja se osjeca kompetentnom da da odgovor. Ne zivim u BiH i ne razumijem do poslednjeg detalja sve aspekte politickog ustroja BiH, te njenu dnevnu politiku, tako da vas molim za vase utiske. Presudom ustavnog suda BiH se ispostavilo, da su neophodne odredjene korekcije izbornog zakona. Aktuelna je situacija takva da citava regija bruji zbog tzv. neravnopravnosti naroda u nasoj domovini. Ta "buka" dolazi prvenstveno od bosansko-hrvatskih politicara, koji imaju prakticno plebiscitarnu podrsku hrvatskog politickog establismenta i oni nazalost ne biraju sredstva kojim pritiscu bosnjacku stranu.

Medjutim, ono sto mene interesuje je slijedece - da li vi smatrate da su hrvati i hrvatski covjek u Bosni i Hercegovini zaista obespravljeniji od ostala dva naroda (radi pojednostavljivanja ne bih ubacivao ostale grupe u kalkulaciju)? Da li jedan Hrvat/jedna Hrvatica uistinu ima - uzimajuci sve aspekte u obzir - manje prava od jednog pripadnika bosnjackog ili srpskog naroda i u cemu se olicava ta obespravljenost?

Imam jak utisak, da se na citavom forumu koriste pojmovi, koje svako drugacije dozivljava. Razlicito koristite jedan te isti pojam! Zar uklanjanje takvih nesporazuma ne bi trebalo da bude prvi korak ka razumijevanju?

DAKLE, ako su narodi NERAVNOPRAVNI sta to onda treba da znaci? STA ZNACI NERAVNOPRAVNOST?? Znaci li to da nemaju istu kolicinu politicke moci? Znaci li to da su jedni obespravljeni jer su npr. zakinuti pri raspodjeli poreza...Znaci li to da su neki povlasteni jer uplacuju manje a dobijaju vise poreskog novca. Da li to uopste nema veze sa novcem nego samo sa pravnim polugama moci etc, etc..
Ako odgovor glasi DA, znaci li to da je politicka moc neravnopravno podijeljena u apsolutnim brojevima (po trecinu politicke moci za svaki narod) ili samo relativno - po glavi stanovnika BiH (znaci npr. da jedan Srbin kao individuum ima duze poluge moci od jednoga Hrvata). Pri tome me ne zanimaju regionalne razlike, nego cjelokupna slika na cijeloj teritoriji BiH.

Zamolio bih vas da vase misljenje potkrijepite brojevima. Naime, interesuje me, koliko POLITICKE MOCI imaju ta tri naroda pojedinacno. Sa i bez "Zeljke Komsica". Ja mogu samo rudimentarno da procijenim brojke i samo za odredjene nivoe vlasti, tako da bih vas zamolio da me korigujete ako fulam:

Moja procjena:

Image

Image

Image

jesam li promasio i ako da, koliko? Posebno sam nesiguran, kada se radi o Federaciji. Imaju li Hrvati efektivno manje ili vise apsolutne politicke moci?
Obespravljeni su svi redom od strane politicara koji se enormno bogate dok narod gladuje. A sada malo konkretniji odgovor na tvoje pitanje. Postoji tu finansijska komponenta koja se bazira na koeficijentu raspodjele sredstava od poreza i akciza, jer se ide sa krovnog levela prema kantonima i opcinama. Ljubic je neki dan zakukao da se pare uzimaju od "hrvatskih" kantona, ali to je u sustini nebuloza, jer se ta raspodjela desava na osnovu zajednickog dogovora, a kada dodje do podjele para, jako jednostavno se dogovore.

S druge strane, imas puno demagogije sa svih strana, gdje se pricaju price u rasponu od majorizacije, do vladanja manjine nad vecinom. U sustini, to su politicka prepucavanja, jer svako pokusava drzati i politicke pozicije, a puno bitnije biti u upravnim i nadzornim odborima firmi. Tu ti je Reuf napravio zescu paniku, kada je kao ministar dosao i uradio najlogicniju stvar, zapravo dvije. Prvo je stavio sve u Federaciji na ravnopravne osnove, znaci htio je ponistiti ratnu podjelu plijena, a onda je jos na to i poslao finansijsku policiju u mnoge od tih firmi. Da vidis kako se federalni partneri u sekundi slozise da mu nogu daju, jer je udario tamo gdje boli.

To su ti konkretne stvari. Ostalo ti se svodi da jedan narod drugom bira predstavnike (u nasem ustavu ne postoji kategorija predstavnika naroda nego clana iz tog naroda), dok s druge ide prica da ti jedan narod (Hrvati) drze glavne poluge vlasti, a pogotovo policije (dok se vojska raspada). Kao i zadnjih 25 godina, to ti je bacanje dimnih bombi...
Locked