Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PM72

#2251 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

piupiu wrote:
Gojeni H wrote:
piupiu wrote:A, šta to znači biti projugoslovenski orijentisan? Je l' to znači da ako si se rodio u Jugoslaviji, kao i tvoji roditelji i pra-roditelji, svi zajedno morate horski otpjevati kako je Jugoslavija bila s*anje da bi sada bili valjani Bosanci? Ono, ako se pomeneš Jugoslavije u pozitivnom smislu, ti više nisi i ne možeš biti Bosanac koji želi Bosni dobro? Šta je poanta ove etikete? :?
Ne mozes pricati o Jugoslaviji bez osvrta na rat. Nemoguca i sizofrena misao.
Jugoslavija je bila daleko od, ne idealne vec dobre drzave, ali se mogla i morala reformisati.
Prica se o ekonomiji kao da su svi cekali dok se ovde borilo za goli zivot. :-)

Poenta je da se Jugoslavija nije raspala kao bivsa Cehoslovacka.
Jugoslaviju su rasturili komunisticki kadrovi zajedno sa vrhuskom JNA.
Sada kada na vidjelo izlaze zapisnici sa kojekakvih sjednica, uvidja se da je velikosrpski elemenat uvijek bio prisutan u samom vrhu bivse drzave.
"Otac moderne velikosrpske misli", Dobrica Cosic, je bio visokopozicionirani sluzbenik bivse drzave i bivsi partizan.

Porediti danasnju BiH i SFRJ je nemoguce. Porediti BiH i Jugoslaviju sa NDH, te Nedicem, Ljoticem i Drazom Mihajlovicem u istoj, bi mozda bila fer borba.
Ko kaže da ne mogu? Zašto ne bih mogla? Da li treba ili ne je pitanje za razmatranje, a da li mogu ... watch me ... :wink:

Za mene je šizofrenično 20 godina vrtjeti priču ko je počeo rat. Svi znamo ko je počeo rat. Šizofrenično je tom pričom praviti hirurški rez izmedju sebe i svojih roditelja i praroditelja koji, usput, nisu bili na pogrešnoj strani istorije. Šizofrenično je, a i sadistično, tražiti od ljudi da pljunu po rodu i ljudima koji su gradili onu državu jer se to danas očekuje i jer 2015. ona država iz 1945. izgleda oh, so out of date ... Najsumnjivija mi je metoda analize uvijek bila ta hirurško-pozitivistička.

Podsjeća me na ono vratite se veri pradedovskoj, a, znamo kako se ta priča završila. Ja nikada neću pljunuti na svoju mater i oca, nanu, dedu, zašto bih? Moji preci nisu Dobrica Ćosić. Meni moje, a njemu njegovo. Dobrica Ćosić je istorijska greška. Jugoslavija, pak, nije bila istorijska greška. Ona je bila i nužnost i karika bez koje danas ne bi bilo Bosne. Šizofrenično je to zaboravljati. Zašto ne postaviti pitanje - vidiš ti kako se ljudi okreću kako vjetar puše, kako se ovako odrodiše? Ima tu i kontinuiteta o kojem ti pričaš, ali ga se može izanalizirati i na potpuno drugi način.

Smori više patriotska rika, ne može se u halu od epske i mitske naracije; identična priča k'o i ta Ćosićeva zbog koje je i počeo rat ... guslanje o istorijskom čemeru, ljutijem ranama i vrancu za boj ... Hoćemo l' u desetercu ili ćemo hvalospjev u distisima, a Bosni šta Bog da ... ne d'o bog promašit formu, namah te proglase nacionalnim izdajnikom ... Dokle više, da prostiš? Ne može se diHat' od milozvučnog patriotskog pojanja. Hoću da idem na časove eskperimentalne umjetnosti. Neću da mi neko naredjuje da povazdan skačem što volim Bosnu; niti da mahala provjerava je l' ne skačem što je mrzim il' što mi je dedo gradio Jugoslaviju ili što me bole koljena. :-)

Sve neka priča o strašnom jugototalitarizmu, a, eno na onoj temi o Bačanoviću istoljagaše čovjeka zbog Facebook statusa, sve onako fino i demokratski; dok okolo ljudi masovno od rakova umiru, od trovanja stresom i bojnootrovnom retorikom; od mentalnog zlostavljanja, siromaštva, kriminala; ne mo'š posao čistačice dobit' ako ne daš stranci analno, a ni na ulicu izać a da te ne ujede ja l' pas, ja l' kak'a patriotska ljuta guja;, raspada se sistem, za 20 godina neće više bit' Bosanca u Bosni (pardon, Bosanaca već ni sad nema); toliko je dobro ... al' de ti meni reci, ko je počeo rat? Koliko puta treba ponoviti da znamo ko je počeo rat da se završi s tom pričom?

Hoćeš da ti ja kažem - iz svoje perspektive - ko je počeo rat? Muškarci (i jedna Bilja genetičarka). I šta ću ja s tim? Čuvaj se muškarca, i onaj za stolom, i onaj pod stolom jednako ti misli ... :D Sve te priče o ratovima i epska pojanja koji se ovdje još uvijek uredno njeguju, svako svoje, nježno i detaljno ... su samo priprema za nove ratove. Bezidejnost koja ne zna da gradi, već samo da razgradjuje i ruši. Što bi rek'o Damir Nikišić - znaš li 'dje goniš? Evo jednog nezgodnog odgovora i na tvoja i na moja pitanja:
Legitimitet je tu cirkularan, on je epski i gradi se na osnovi prijatelj-neprijatelj ... ta priča za sobom povlači priču o ratnom bratstvu – onu da smo zajedno dijelili sudbinu, ugroženost i mogućnosti istrebljenja. Tako da je taj legitimitet pseudolegitimitet, on je srednjovjekovni princip časti i veličanje epske uzvišenosti, koja je ustvari smiješna. Postoji stalna karikatura političkog, koja se ovdje obnavlja. Legitimitet u pravom smislu značio bi poništavanje ratne politike i zbog toga ga mi, u modernom političkom smislu riječi, naprosto nemamo. Ovdje se na izborima glasa po principu ratnog bratstva, po opredijeljenosti da se uđe u sukob. Čak i generacije koje nisu okusile rat imaju upravo te matrice političkog izjašnjavanja i to je stvar koja neprekidno proizlazi iz rata. Ta matrica je rekonstrukcija potpuno istog pejsaža kao i prije posljednjeg rata. Iz rata u rat imamo konstantnu rekonstrukciju epske politike.
Odoh sada da se upišem u šizofreniĆare ... :oops: :D :lol:
Moderatoru,

Ni Andrić ti nije ravan. :thumbup: Da ne kažem Ćopić jer je on rezervisan. :mrgreen: Pogotovo mi se sviđa ovaj dio :
Smori više patriotska rika, ne može se u halu od epske i mitske naracije; identična priča k'o i ta Ćosićeva zbog koje je i počeo rat ... guslanje o istorijskom čemeru, ljutijem ranama i vrancu za boj ... Hoćemo l' u desetercu ili ćemo hvalospjev u distisima, a Bosni šta Bog da ... ne d'o bog promašit formu, namah te proglase nacionalnim izdajnikom ... Dokle više, da prostiš? Ne može se diHat' od milozvučnog patriotskog pojanja. Hoću da idem na časove eskperimentalne umjetnosti. Neću da mi neko naredjuje da povazdan skačem što volim Bosnu; niti da mahala provjerava je l' ne skačem što je mrzim il' što mi je dedo gradio Jugoslaviju ili što me bole koljena. :-)
nosara

#2252 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

burger_pasa wrote:
burger_pasa wrote:[quote="nosara]
Pa reorganizirajte, koliko vam treba, 300 godina...? I pustite vodu u metropoli iza 22.00, usput, dok reorganizirate, zedan sam... :place1:
a u bivsoj srboslaviji si bio i zedan i gladan... i podstanar... u kreditima do guse da bi kupio juga45 i crno bijeli televizor... stajao u redu za kafu... stajao u redu za faks... stajao u redu za mlijeko... a dnevna inflacija dinara 300 %...
Gojeni H wrote:...a svijest o zajednickom interesu - nikakva ... sto je opet produkt komunisticke zaostavstine jer je za mnoge "drustveno" znacilo i znaci "krcma bez racuna".
Do kad ce nesto sto ne postoji 25 godina bit alibi za lijenost, nesposobnost, javasluk, nerad, mrznju, povratak u zaostalost, neobrazovanost i druge ljepote demokracije...? Milenijum, dva, tri...? :D
Dok generacije komunjara ne izumru i ne dodju nova djeca koja nece gledat u proslost od prije 50 godina i koji nece ispijati kafe i cekat da im mrtvi vaskrsnu.
Zivimo proslost, otprije SFRJ, a ti si izgleda na nekoj drugoj planeti...

Ko ce ostat kad komunjare izumru, ovi sto nisu nikad bili na starom mostu i prepoznaju drugu naciju po obliku lica...? To ce bit zivot... Nece vam trebat ni trake oko ruke sa simbolima, samo pogledas u njusku i znas ko je ko... :D

I ti bi da ukines vjeronauk...? I ja bih, ali nista od toga... Drzavi trebaju legije polupismenih koji vjeruju u vaskrsavanje, zao mi je... :bih:
dezurni_ucenik

#2253 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by dezurni_ucenik »

'naci drustvo nam se dijeli :

- Komunjare koje mastaju o Jugoslaviji
- SDA - ovce tipa hm2011

Treba bjezat iz ove drzave.
PM72

#2254 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

Nisi u pravu.
Ja ovdje ne vidim da iko piše o komunjarama nego o tome kad se bolje živjelo.Ja sa 19 ili 20 godina nisam mogao biti komunjara samo se sjećam da sam išao svake godine 20 dana na more i 10 dana skijanja.Ja to sada svojoj djeci ne mogu priuštiti.
skupljac_zeljeza

#2255 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by skupljac_zeljeza »

nosara wrote: I ti bi da ukines vjeronauk...? I ja bih, ali nista od toga... Drzavi trebaju legije polupismenih koji vjeruju u vaskrsavanje, zao mi je... :bih:
Druže @nosara, učiti, učiti i samo učiti. :mrgreen:

nosara

#2256 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

PM72 wrote:Nisi u pravu.
Ja ovdje ne vidim da iko piše o komunjarama nego o tome kad se bolje živjelo.Ja sa 19 ili 20 godina nisam mogao biti komunjara samo se sjećam da sam išao svake godine 20 dana na more i 10 dana skijanja.Ja to sada svojoj djeci ne mogu priuštiti.
Neka, komunjare, ok, moze... Bilo sta sto ce me razlikovat od ovog nesposobnog srota koji samo rusi, kvari, upropastava i KUKA, 25 jebenih godina samo KUKA i nalazi izgovore... Nemam nista protiv... Komunjara... :kakoste:
Leons

#2257 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

dezurni_ucenik wrote:'naci drustvo nam se dijeli :

- SDA - ovce tipa hm2011

Ne dijeli. Jedna od najglupljih zabluda.
dezurni_ucenik

#2258 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by dezurni_ucenik »

Leons wrote:

- SDA - ovce tipa hm2011

Nije to zabluda, vec realnost. U tolikoj smo gabuli svi, da su nam se zivoti pretvorili u mastanje o proslosti. Ovu drugu stranu da ne spominjem...
nosara

#2259 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

dezurni_ucenik wrote: Nije to zabluda, vec realnost. U tolikoj smo gabuli svi, da su nam se zivoti pretvorili u mastanje o proslosti. Ovu drugu stranu da ne spominjem...
Sjecanje na proslost... Masta se o necem sto mozda bude ili nikad nije bilo... Ljudi se sjecaju... Ogromna razlika...
burger_pasa

#2261 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by burger_pasa »

nosara wrote:
burger_pasa wrote:
burger_pasa wrote: Do kad ce nesto sto ne postoji 25 godina bit alibi za lijenost, nesposobnost, javasluk, nerad, mrznju, povratak u zaostalost, neobrazovanost i druge ljepote demokracije...? Milenijum, dva, tri...? :D
Dok generacije komunjara ne izumru i ne dodju nova djeca koja nece gledat u proslost od prije 50 godina i koji nece ispijati kafe i cekat da im mrtvi vaskrsnu.
Zivimo proslost, otprije SFRJ, a ti si izgleda na nekoj drugoj planeti...

Ko ce ostat kad komunjare izumru, ovi sto nisu nikad bili na starom mostu i prepoznaju drugu naciju po obliku lica...? To ce bit zivot... Nece vam trebat ni trake oko ruke sa simbolima, samo pogledas u njusku i znas ko je ko... :D

I ti bi da ukines vjeronauk...? I ja bih, ali nista od toga... Drzavi trebaju legije polupismenih koji vjeruju u vaskrsavanje, zao mi je... :bih:
Ti, a vidim jos neki ovdje zivite u proslosti... kod vas je vrijeme stalo... vi ste mozda upravo stigli iz neke radne akcije... ili ste mozda napravili krug u Jugu45... ko ce vam ga znati... a da niste mozda svercovali devizama... ili ste mozda gledali leivske u varteksu dok vam je voda na usta isla od zelje za kapitalistickim nacinom zivota i zelje za amerikom...
A dotle mi sadasnji cemo zivjeti i cuvati nasu drzavu Bosnu i Hercegovinu i pricat djeci o jednoj drzavi srboslaviji koja je htjela da nas nema i koja je htjela da cio svijet bude srbija.
Gojeni H

#2262 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

piupiu wrote: Ko kaže da ne mogu? Zašto ne bih mogla? Da li treba ili ne je pitanje za razmatranje, a da li mogu ... watch me ... :wink:
Dobro. ;-)
Šizofrenično je, a i sadistično, tražiti od ljudi da pljunu po rodu i ljudima koji su gradili onu državu jer se to danas očekuje i jer 2015. ona država iz 1945. izgleda oh, so out of date ...
Ne kontam, niti sam kad za ovo cuo.
Dobrica Ćosić je istorijska greška.

I Slobodan Milosevic, Ratko Mladic, Blagoje Adzic, Stane Dolanc (pokrovitelj u-Arkana), Franjo Tudjman, Kecmanovic, Kapor, Tadic, ... mogu ja 'vako do sabaha.
Sve neka priča o strašnom jugototalitarizmu, a, eno na onoj temi o Bačanoviću istoljagaše čovjeka zbog Facebook statusa, ...

Znas, za onog vakta, Partija je toljagala prilicno bukvalno ... bez facebook-a.
Leons

#2263 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

dezurni_ucenik wrote:
Leons wrote:

- SDA - ovce tipa hm2011

Nije to zabluda, vec realnost. U tolikoj smo gabuli svi, da su nam se zivoti pretvorili u mastanje o proslosti. Ovu drugu stranu da ne spominjem...
Slazem se da je stanje bosnjacke politike jadno ali ova podjela je isusvise jednostavna.
nosara

#2264 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

burger_pasa wrote: Ti, a vidim jos neki ovdje zivite u proslosti... kod vas je vrijeme stalo... vi ste mozda upravo stigli iz neke radne akcije... ili ste mozda napravili krug u Jugu45... ko ce vam ga znati... a da niste mozda svercovali devizama... ili ste mozda gledali leivske u varteksu dok vam je voda na usta isla od zelje za kapitalistickim nacinom zivota i zelje za amerikom...
A dotle mi sadasnji cemo zivjeti i cuvati nasu drzavu Bosnu i Hercegovinu i pricat djeci o jednoj drzavi srboslaviji koja je htjela da nas nema i koja je htjela da cio svijet bude srbija.
Ja zivim u Bosni kao i prije, samo u malo uzem okviru nego prije... I bolje nego prije, materijalno, ali ne polazim od sebe, vec gledam siru sliku... Odvratna je, do bola i nema naznaka da ce ikad bit bolja i ljepsa... Nazalost...

Isto ovo se odnosi na sve "drzave" :lol: koje su nastale raspadom SFRJ... Dakle, fulio si citav nogomet... :D
piupiu

#2265 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Gojeni H wrote:
Sve neka priča o strašnom jugototalitarizmu, a, eno na onoj temi o Bačanoviću istoljagaše čovjeka zbog Facebook statusa, ...

Znas, za onog vakta, Partija je toljagala prilicno bukvalno ... bez facebook-a.
Sve je to iz iste fabrike izašlo, samo je napredovala tehnologija. :wink:
mg

#2266 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by mg »

Da, da, ne smiješ više ni reći da se društvo u kojem živimo raspada i puca po šavovima a da te ne proglase četnikom i saloncem.

Ona država im dala baklju na grbu, i priznala ih kao naciju, a do tad se pisali kao Srbi i Hrvati i postrojavali u handžar divizije! Bili "hrvatsko cvijeće" i nosili U na kapi. I jebiga, ne valja. Ne valjaju komunisti!

@gojeni, fali ti Alija Izetbegović na onoj listi. Napisao je Islamsku deklaraciju, glupost koju mu je neko diktirao. U svom životu ništa vrijedno pažnje nije napravio, a došao je na mjesto na koje nije bio ni izglasan! Tako mu i sin, uhljebljen, naslijedio babu u proizvodnji jada i bjede na ovim prostorima.

A da su nam ovi što su "upalili svjetlo" imali šta pružiti, vjerujem da se niko ne bi ni sjećao Jugoslavije!
supercali

#2267 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

Bez uvrede ovu piupiu treba khm da se razmnozava koliko je pametna :D
mg

#2268 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by mg »

I dok ne zaboravim, ovoj djeci što pišu na temi, očevi naprasno postali babe, a crvene zamjenili zelenim knjižicama. I tako unazad 100 godina, vrti se vrti suncokrete...

To je suština balkana...malo srbin, malo komunist, malo četnik, malo europljanin...primjenjeno na većinu plemena...
Gojeni H

#2269 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

... sve onako fino i demokratski; dok okolo ljudi masovno od rakova umiru, od trovanja stresom i bojnootrovnom retorikom; od mentalnog zlostavljanja, siromaštva, kriminala; ne mo'š posao čistačice dobit' ako ne daš stranci analno, a ni na ulicu izać a da te ne ujede ja l' pas, ja l' kak'a patriotska ljuta guja;, raspada se sistem, za 20 godina neće više bit' Bosanca u Bosni (pardon, Bosanaca već ni sad nema); toliko je dobro ... al' de ti meni reci, ko je počeo rat? Koliko puta treba ponoviti da znamo ko je počeo rat da se završi s tom pričom?

Hoćeš da ti ja kažem - iz svoje perspektive - ko je počeo rat? Muškarci (i jedna Bilja genetičarka). I šta ću ja s tim? Čuvaj se muškarca, i onaj za stolom, i onaj pod stolom jednako ti misli ... :D Sve te priče o ratovima i epska pojanja koji se ovdje još uvijek uredno njeguju, svako svoje, nježno i detaljno ... su samo priprema za nove ratove. Bezidejnost koja ne zna da gradi, već samo da razgradjuje i ruši. Što bi rek'o Damir Nikišić - znaš li 'dje goniš?
Plaho pises za jednu moderatoricu. :D :kiss:

Ovo ti je neka sentimentalna prica. Ne znam kakve veze ima s mojim upisom?
Ustvari, mozda i ima. Jer ovaj tvoj izljev frustracija, nakon upisa na samom pocetku kada si se i sama pitala da li ima svrhe uporedjivanje neuporedivog, dovoljno govori koliko je pogubna prica o SFRJ.

Umjesto pogleda ka naprijed i kreativnosti, religiozno se gleda sa sjetom iza sebe u nadi da ce Stari ustati.
Stari nece ustati nikada, SFRJ je proslost. Skoro svi ljudi koji su bili glavni krivci za rat ili velikosrpski ideolozi su ljudi iz komunistickog sistema SFRJ.
Kraj price. Idemo naprijed ka buducnosti.
Gojeni H

#2270 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

mg wrote: Ona država im dala baklju na grbu, i priznala ih kao naciju, a do tad se pisali kao Srbi i Hrvati i postrojavali u handžar divizije! Bili "hrvatsko cvijeće" i nosili U na kapi. I jebiga, ne valja. Ne valjaju komunisti!
Ma kome pravo da Bosnjacima da ime?!? Kome su to Bosnjaci dali pravo da im daje ili oduzima ime?
Nisu Bosnjaci repa bez korijena i kmetovska svjetina cije su se oci razrogacile u netrepcecim pogledima prema Beogradu i Zagrebu.

Ko se to postrojavao u Handzar divizije do '71., strucnjak?
Last edited by Gojeni H on 31/08/2015 13:15, edited 1 time in total.
burger_pasa

#2271 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by burger_pasa »

nosara wrote:
burger_pasa wrote: Ti, a vidim jos neki ovdje zivite u proslosti... kod vas je vrijeme stalo... vi ste mozda upravo stigli iz neke radne akcije... ili ste mozda napravili krug u Jugu45... ko ce vam ga znati... a da niste mozda svercovali devizama... ili ste mozda gledali leivske u varteksu dok vam je voda na usta isla od zelje za kapitalistickim nacinom zivota i zelje za amerikom...
Ja zivim u Bosni kao i prije, samo u malo uzem okviru nego prije... I bolje nego prije, materijalno, ali ne polazim od sebe, vec gledam siru sliku... Odvratna je, do bola i nema naznaka da ce ikad bit bolja i ljepsa... Nazalost...

Isto ovo se odnosi na sve "drzave" :lol: koje su nastale raspadom SFRJ... Dakle, fulio si citav nogomet... :D
Ja posle rata nisam krocio prema srbiji, niti prema crnoj gori... i ne mislim i odvracam sve, i blize i daljne od odlaska u iste... I nemam problema sa uzim okvirom iako imam siroke poglede...
svi mi uglavnom zivimo bolje, puno bolje nego prije... tako da neznam sta tebe svrbi... zal za losijim... zal za jednopartijskim sistemom... zal za Golim otokom... zal za dnevnom inflacijom... zal za jugom ili mozda za EI Nis televizorom...
de ba ne brabonjaj vise, vec se hvataj knjige, po mogucnosti geografije i lekcije "upoznaj svoju zemlju da bi je vise volio".
5 0 5

#2272 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

pa ko je dao danasnjim bosnjacima ime bosnjak? u narodu se i danas zovu muslimanima. sami sebe. bosnjak je naziv koju cuju na televiziji. uhvatili su na foru za vrijeme rata da nametnu to ime. narod niko nije nista pitao. ni kada su davali ime musliman, ni kada su ga mijenjali u bosnjak.
skupljac_zeljeza

#2273 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by skupljac_zeljeza »

Gojeni H wrote: Stari nece ustati nikada, SFRJ je proslost.
Oni su bliža prošlost, ali zato mi trebamo stremiti ka daljoj prošlosti.

PM72

#2274 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

Adil Zulfikarpašić i Muhamed Filipović su ponajviše "krivi" za ovo - Bošnjak.
nosara

#2275 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

Gojeni H wrote:Skoro svi ljudi koji su bili glavni krivci za rat ili velikosrpski ideolozi su ljudi iz komunistickog sistema SFRJ.
Kraj price.
Kao i skoro svi ljudi iz tog vremena koji nizasta nisu krivi... Pa...? I ti si iz komunistickog sistema... Jel' te to cini krivcem...?

A ima i medju antikomunistickim melecima onih koji su bili krivi za rat, sto nista ne govori za sebe, ali je cinjenica...
Post Reply