Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
archi_a

#2251 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

APR-40 proizvodnja:Rumunija
insomnia78

#2252 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by insomnia78 »

Sto pucaju u brdo?
[emoji4]
heckler

#2253 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by heckler »

Kod nas je APRA-40 model sa unapredjenim 6X6 kamionom u poredjenju sa APR-40.

Relativno nedavno nam je "gostovala" ekipa iz Rumunije i drzala trening za koristenje i odrzavanje. Ne sjecam se vise dobro ali mislim da je bilo nekoliko posjeta u relativno kratkom periodu.

http://mod.gov.ba/OS_BIH/struktura/Oper ... /?id=39675
archi_a

#2254 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Jedan te isti.
archi_a

#2255 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Image

Image
atmel

#2256 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by atmel »

heckler wrote:Kod nas je APRA-40 model sa unapredjenim 6X6 kamionom u poredjenju sa APR-40.

Relativno nedavno nam je "gostovala" ekipa iz Rumunije i drzala trening za koristenje i odrzavanje. Ne sjecam se vise dobro ali mislim da je bilo nekoliko posjeta u relativno kratkom periodu.

Može li neko ocijeniti o kojim vojnim vozilima se radi od traga na slici.
Koliko vidim ima jih nekih 10 komada.
zinga33

#2257 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by zinga33 »

Pozdrav dečki listajuci forum pronasao sam zanimljiv postova ovdje , naišao sam na predzadnjoj stranici sliku hammera koji su prolazili kroz Bihac i postavilo se tu i neko pitanje da li je jos nesto tu doslo uz njih , uglavnom mogu vam reci da sam vidio na istim onim kamionima topove ili haubice nisam stvarno siguran sta je jer su poprilicno velika bila gotovo preko citave prikolice , sada jel to vezano uz donaciju ili nesto nisam siguran ...
heckler

#2258 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by heckler »

zinga33 wrote:Pozdrav dečki listajuci forum pronasao sam zanimljiv postova ovdje , naišao sam na predzadnjoj stranici sliku hammera koji su prolazili kroz Bihac i postavilo se tu i neko pitanje da li je jos nesto tu doslo uz njih , uglavnom mogu vam reci da sam vidio na istim onim kamionima topove ili haubice nisam stvarno siguran sta je jer su poprilicno velika bila gotovo preko citave prikolice , sada jel to vezano uz donaciju ili nesto nisam siguran ...
Steta sto nisi uslikao :)

Mimo toga, prosle sedmice je americki vojni transportni avioni 4 puta slijetao u SA. Nisam nigdje procitao nikakvu vijest o tome niti sta donose ili odnose.
zinga33

#2259 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by zinga33 »

heckler wrote:
zinga33 wrote:Pozdrav dečki listajuci forum pronasao sam zanimljiv postova ovdje , naišao sam na predzadnjoj stranici sliku hammera koji su prolazili kroz Bihac i postavilo se tu i neko pitanje da li je jos nesto tu doslo uz njih , uglavnom mogu vam reci da sam vidio na istim onim kamionima topove ili haubice nisam stvarno siguran sta je jer su poprilicno velika bila gotovo preko citave prikolice , sada jel to vezano uz donaciju ili nesto nisam siguran ...
Steta sto nisi uslikao :)

Mimo toga, prosle sedmice je americki vojni transportni avioni 4 puta slijetao u SA. Nisam nigdje procitao nikakvu vijest o tome niti sta donose ili odnose.
Steta i ja kazem bgm ali tako su brzo nekako prosli da nisam stigao ni mob izvaditi , ajd nadati se da ce jos sta naići pa budem slikao :) , valjda budu objavili sta smo sve dobili ..
drndalo

#2260 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by drndalo »

atmel wrote:
heckler wrote:Kod nas je APRA-40 model sa unapredjenim 6X6 kamionom u poredjenju sa APR-40.

Može li neko ocijeniti o kojim vojnim vozilima se radi od traga na slici.
Koliko vidim ima jih nekih 10 komada.
Jebem mu misha, 5 min. mi je trebalo da skontam "od kakvog traga" na slici sta da skontam...? Drugarski te ispravljam, pravilno je reci "otraga/straga", u oba slucaja jedna rijec, nije dvije...

Ono su FAPovi, nastali na bazi Mercedesa, vjerovatno oni iz JNA koji su i tada nosili na sebi VBRove... FAP 2026 vjerovatno, ili tako nesto.
atmel

#2261 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by atmel »

Hvala na odgovoru. Više me je zanimalo dali su samo kamioni ili na sebi nose VBR-ove.
archi_a

#2262 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Image

Image

Image

Image

Image
archi_a

#2263 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Image
agent_zero

#2264 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by agent_zero »

Hajde za promjenu je lijepo vidjeti jedinice i sa m4 karabinima.
archi_a

#2265 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Komplet VP, deklarisane jedinice, rotacije. Na kraju će svi imati M4.
A i da ne bude, puška je puška. Vatrena moć je vatrena moć. I jedna i druga pogađaju. I M16 i M4.
Na stranu sad, veličina puške, to što izgleda fancy i što je lakša za nositi.
Dell 1

#2266 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Dell 1 »

archi_a wrote:Komplet VP, deklarisane jedinice, rotacije. Na kraju će svi imati M4.
A i da ne bude, puška je puška. Vatrena moć je vatrena moć. I jedna i druga pogađaju. I M16 i M4.
Slazem se, ustvari M16 je odlicna puska jedina zamjerka i ono sto treba da promjene jeste ovaj stari okvir od 20 metaka.
archi_a

#2267 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
mirsek

#2268 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by mirsek »

Dell 1 wrote:
archi_a wrote:Komplet VP, deklarisane jedinice, rotacije. Na kraju će svi imati M4.
Slazem se, ustvari M16 je odlicna puska jedina zamjerka i ono sto treba da promjene jeste ovaj stari okvir od 20 metaka.
Taj okvir od 20 metaka se uglavnom nosi na obuci, vjezbama tj. kad je puska prazna.
Okvir od 30 metaka se koristi na strazama i bojevom gadjanju kad je puska napunjena bojevom municijom.
archi_a

#2269 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Al-Batros

#2270 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Al-Batros »

bhnapoleon1 wrote:
archi_a wrote:Image
Jesu ovo oni rumunski ?
U BNT-u se proizvodilo sigurno nešto kvalitetnije od ovog smeća.
mehoxy

#2271 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by mehoxy »

Kljucna rijec proizvodilo. Koliko ja znam, od pocetka rata pa do sad, BNT nije proizveo niti jedan VLR. Dio problema je sigurno u tome sto ne mozemo proizvesti vlastiti SUV. Doduse, nije to svakako previse vazno jer "nasa" vojska, mozda "savjetovana" od "izuzetno prijateljski" nastrojene medjunarodne zajednice, preferira kupovati i koristiti strano smece radije nego nase proizvode koji bi nekim cudom mozda bili i kvalitetniji.

Drzim fige da ona haubica ispadne kako treba.
drndalo

#2272 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by drndalo »

mehoxy wrote:Kljucna rijec proizvodilo. Koliko ja znam, od pocetka rata pa do sad, BNT nije proizveo niti jedan VLR. Dio problema je sigurno u tome sto ne mozemo proizvesti vlastiti SUV. Doduse, nije to svakako previse vazno jer "nasa" vojska, mozda "savjetovana" od "izuzetno prijateljski" nastrojene medjunarodne zajednice, preferira kupovati i koristiti strano smece radije nego nase proizvode koji bi nekim cudom mozda bili i kvalitetniji.

Drzim fige da ona haubica ispadne kako treba.
Prosjaci obicno i nisu bas u prilici birati sta bi htjeli... A mi to jesmo, i mentalno, i finansijski... :shmizla1:
asker

#2273 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by asker »

archi_a wrote:Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Bukvalno moj prvi komsija vozi jedan od ovih transportera :-D
Danas samo sto sam zaustio da mu kazem da sam vidio neke slike on mi potvrdi da je on u pitanju.
Kaze da su 80-o godiste, ozbiljni problemi sa kocnicama i pregrijavanjem motora.
atmel

#2274 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by atmel »

Pitaj komšiju ako ti nije teško koliko je ovih transportera u operativnom stanju i na kojim lokacijama su sve rasporedjeni.
asker

#2275 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by asker »

atmel wrote:Pitaj komšiju ako ti nije teško koliko je ovih transportera u operativnom stanju i na kojim lokacijama su sve rasporedjeni.
Hocu, za ovo sam ga pitao (sa slika) na Dubravama je bilo.
Post Reply