4G u BiH

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
i agree

#2251 Re: 4G u BiH

Post by i agree »

zrakomlat wrote: Na kraju krajeva, prevari ih. Pređi na novi paket, dobiješ džaba usim, i naredni dan se vrati na ultru. Eto, za sve ima riješenje.
Sto mlatis dzaba,da bi preso na drugi paket vjerovatno treba potpisat ugovor,kako ce ako je potpiso ugovor preci sutra na ultru? :-)
zrakomlat

#2252 Re: 4G u BiH

Post by zrakomlat »

i agree wrote:
zrakomlat wrote: Na kraju krajeva, prevari ih. Pređi na novi paket, dobiješ džaba usim, i naredni dan se vrati na ultru. Eto, za sve ima riješenje.
Sto mlatis dzaba,da bi preso na drugi paket vjerovatno treba potpisat ugovor,kako ce ako je potpiso ugovor preci sutra na ultru? :-)
A sto nebi mogao? Potpise normala ugovor, za prelazak na taj paket, a bez obaveznog trajanja zbog popusta na cijenu ili bonusa u potrošnji ili uzimanja telefona. Isto to sam učinio i ja. Dakle, ti mlatiš džaba :)
i agree

#2253 Re: 4G u BiH

Post by i agree »

Pa nisu ni iz telekoma tolko retardirani,svaki ugovor te makar za neki vremenski period mora vezat,mjesec mjesec,nadji mi taj paket o kojem pricas da mozes ih zajebat da vidim sta pise,ne vjerujem da ih ikako mozes zajebat

Kao korisnik usluga mobilne mreže BH Telecoma u mogućnosti ste jednom u toku kalendarske godine zahtijevati prelazak sa pretplatničkog paketa na ULTRA servis i obratno.

Prema važećem Cjenovniku prelazak sa ULTRA servisa na pretplatnički paket je besplatan, dok se prelazak sa pretplatničkog paketa na ULTRA servis plaća na dan promjene servisa.

Prilikom prelaska sa ULTRA servisa na pretplatnički paket svim korisnicima ULTRA paketa je omogućeno da sredstva koja nisu potrošili sa svog ULTRA računa prenesu na pretplatnički račun.

U oba slučaja uslov za promjenu je aktivna SIM kartica.

Promjenu možete uraditi na vama najbližem prodajnom mjestu BH Telecoma.

U slučaju prelaska sa ULTRA servisa na pretplatnički paket dokumenti koji su potrebni su:

Lična karta (na uvid), CIPS prijavnica, ULTRA certifikat .

U slučaju prelaska sa pretplatničkog paketa na ULTRA servis dokument koji je potreban je Lična karta (na uvid)

Vidis da mlatis
skafiskafsnjak

#2254 Re: 4G u BiH

Post by skafiskafsnjak »

i agree wrote:
Ne moras ugovor na godinu ili dvije... ali minimalan period za koristenje njihove usluge je 3 mjeseca
Vladimir RUS

#2255 Re: 4G u BiH

Post by Vladimir RUS »

bubobih wrote:
Vladimir RUS wrote:
vojopd wrote:Nemam ja problema sa placanjem kao neki hvala Bogu, to vladimir legenda foruma ima ;), samo kazem na ovo sto se pise da su od 2017 dijeljene sim, kod ovih lopova izgleda nije slucaj. Ma kakve novine, dovoljno mi je bilo ono sa uredjajem i placanjem 700 km unaprijed, to govori sve o seronetu :D.
Nemam ni ja, samo zdrava ekonomska logika mi nalaze da jednu stvar ne placam dva puta, ako je nisam izgubio, ostetio itd. Osim toga, ta sitnica, puta preko 3 miliona korisnika je sve samo ne sitnica posto zivimo u birokratskom drustvu. Govorimo o preko 15 miliona KM samo na osnovu te "sitnice".
Ja tebe ne razumjem ali nikako. LIKU STA NAS BOLI ONA STVAR STA TEBI SMETA!!! Niko te ne tjera da imas sim ili usim. Onaj ko hoce ima pravo da kupi zamjensku karticu onaj ko nece ne mora. Nisi mi jasan nikako i vidim da imas neku dijagnozu. NIKO TE NE TJERA NI MTEL NI BH TELEKOM NI ERONET NI DRZAVA NI PARTIJA NI SUD da kupujes karticu. Hajde sad ispali se sa foruma samo spamujes temu i prestao sam i ulaziti ovde zbog tebe 52 stranice oko 5 maraka!!!! Tacno treba grom neke ljude sprzit da ne postoje koliko zagadjuju okolinu.
Niko te ne tjera da pises, pa opet pises, a nisi ni sad trebao pisati ako si kratkih i tankih zivaca, posto vidim da nerviras se cim pises velikim slovima, dok ja najmanje pisem na ovom forumu (pogledaj mi broj postova i sve ce ti biti jasno koliko sam prisutan u diskusijama na ovom forumu). To mnogo govori o tome tako da zaobilazicu te, ako ti budes zaobilazio mene tj. nastavio da zaobilazis mene i rijesen problem.. Sem toga, kad vec pises, nisi napisao nista sto se tice teme, a ja sam taj koji ne znam ti sta. Ovaj forum je slobodan za pisanje. Ako ti se ne svidja necije pisanje, ponudi svoje argumente. Nema tu sta puno da se prica. Sve mimo toga je djetinjasto. Mozes i drugacije, mada to nije diskusija vec ono sto si i sam spomenuo i radis - spamujes. Ako imas sta pametno reci na temu, reci. Ovdje niko ne ujeda, barem se madam da je tako. Barem mogu garantovati za sebe.

Nego da se vratimo na temu. 5 KM nista ne znaci nista, dok sama cinjenica da se dva puta placa jedno te isto, trn je u oku. Ako si platio i osjecas se kao ovca pa napadas druge koji su protiv placanja te naknade, nema sta da se stidis, platio si i sta sad. Ne moras da se pravdas pred drugima. Isto tako to ne znaci da se ta praksa mobilnih operatera u BiH mora ili treba nastaviti i u buduce.

Ja se iskreno madam da nece jer ne vidim zasto bi korisnici placali teret prelaska na 4G mrezu kada nisu ni prelazak na 3G itd. Mobilni operateri u BiH su nasli skroz pogresan nacin zarade, a koji je, po mom skromnom misljenju, vise stetan nego koristan, no srecom testni je period tako da nadam se da ce kasnije kad krene i zvanicno 4G mreza, isti odustati od ove besmislene naknade.
Last edited by Vladimir RUS on 01/05/2019 00:40, edited 1 time in total.
skafiskafsnjak

#2256 Re: 4G u BiH

Post by skafiskafsnjak »

zrakomlat wrote:
i agree wrote:
A sto nebi mogao? Potpise normala ugovor, za prelazak na taj paket, a bez obaveznog trajanja zbog popusta na cijenu ili bonusa u potrošnji ili uzimanja telefona. Isto to sam učinio i ja. Dakle, ti mlatiš džaba :)
Ne lazi... 3 mjeseca se mora usluga koristiti minimalno.
vojopd

#2257 Re: 4G u BiH

Post by vojopd »

:lol: :lol: :run:
i agree

#2258 Re: 4G u BiH

Post by i agree »

skafiskafsnjak wrote:
i agree wrote:
Ne moras ugovor na godinu ili dvije... ali minimalan period za koristenje njihove usluge je 3 mjeseca
Ok ali vidis da kazu kako se prelazak sa preDplate na ultru placa,kako ce onda dobit nesto dzaba i sto da ide na pakete ako ce prelazak morat platit skuplje nego usim da je uzeo odmah za ultru :-)

Logika mu je niđe veze
Last edited by i agree on 01/05/2019 00:39, edited 1 time in total.
skafiskafsnjak

#2259 Re: 4G u BiH

Post by skafiskafsnjak »

Vladimir RUS wrote:
Nemoj koristiti.4g..koristi i dalje 3g i rjesen problem. Takva politika...ako ti se ne svidja , zaobidji sobodno.

Isto kao da vas neko tjera da nesto kupite.

Besmisleno je mnogo stvari danas , a koje placamo...
Vladimir RUS

#2260 Re: 4G u BiH

Post by Vladimir RUS »

zrakomlat wrote:Ne kontam dje je ovaj "prinicip" oko petaka (kojeg te niko ne tjera da potrošiš) kad pekari dignu cijene hljeba jer je poskupilo gorivo, ali ga ne vrate kad se gorivo snizi, kad plin poskupi u Sa za 30%, kod tihih poskupljenja (ista cijena ali manje grama, litara), kod jedne cijene na policama druge na kasi, kod ovog i onog, ovo su samo bezveze primjeri.

Eno i ćevapi na baščaršiji poskupili, to je veći udar na džep građana nego usim kartica.

Na kraju krajeva, prevari ih. Pređi na novi paket, dobiješ džaba usim, i naredni dan se vrati na ultru. Eto, za sve ima riješenje.
Bunio sam se i kad su uveli akcize na gorivo (samo sto nisam na ovom forumu) i to dva puta tj. u dva navrata, a i bunio sam se kroz kritiku BiH zasto nije pregovarala sa Rusima oko alternativnog gasovoda pocevsi jos od prije 10 godina kada je bio problem u Sarajevu sa gasom iz Ukrajine (isto samo sto nisam ovdje) i eto sad se bunim i zbog naplate USIM kartice. Da nebi tada Borisa Tadica, bila bi katastrofalna situacija sa transportom ruskog gasa do Sarajeva. Ispade Dodik na kraju najpametniji po ovom konkretnom pitanju posto postoje informacije da ce jedan krak gasovoda proci kroz BiH, ali preko Semberije i Posavine do Banja Luke no to je (gas) neka druga prica.
Vladimir RUS

#2261 Re: 4G u BiH

Post by Vladimir RUS »

skafiskafsnjak wrote:
Vladimir RUS wrote:
Nemoj koristiti.4g..koristi i dalje 3g i rjesen problem. Takva politika...ako ti se ne svidja , zaobidji sobodno.

Isto kao da vas neko tjera da nesto kupite.

Besmisleno je mnogo stvari danas , a koje placamo...
Tako i radim. Osim toga, nisam gladan 4G mreze posto ni 3G mrezu nisam nesto puno koristio, svega uvrh glave nekoliko mjeseci u ovih 10 godina. Trebali su reci da prelazak na 4G nije besplatan, da se narod dzaba ne cima. Ovu pricu sam namjerno pokrenuo jer znam da nisam jedini koji se cudi sta sve nasi mobilni operateri naplacuju.
escobar__

#2262 Re: 4G u BiH

Post by escobar__ »

Prosto je nevjerovatno kolika se frka podigla oko naplate zamjene SIM kartice, a čini se da nikome nije problem što ih operateri kradu obračunskim jedinicama od 60 sekundi gdje 10 sekundi razgovora zaokruži na minut. :roll:
vojopd

#2263 Re: 4G u BiH

Post by vojopd »

Kontam da je za pojedince pametno da se vrate na fiksne telefone, sta ce vam 3g, 4g i pametni telefoni :mrgreen: .
Sanjarko

#2264 Re: 4G u BiH

Post by Sanjarko »

:run:
dejang93

#2265 Re: 4G u BiH

Post by dejang93 »

escobar__ wrote:Prosto je nevjerovatno kolika se frka podigla oko naplate zamjene SIM kartice, a čini se da nikome nije problem što ih operateri kradu obračunskim jedinicama od 60 sekundi gdje 10 sekundi razgovora zaokruži na minut. :roll:
Ni meni nije jasno kakva je to frka oko zamjene SIM kartica, te zamjene naplaćivali su i pojedini operateri u regionu. Nismo mi jedini. Evo npr. M:tel u Crnoj Gori je prošle godine u maju pustio 4G i za prepaid korisnike. Zamjena kartica je koštala 5 Eura. MTS u Srbiji ni danas ne dopušta svojim kombinuj i dopuna korisnicima da koriste 4G mrežu (samo prepaid turistički paket može koristiti 4G). U Hrvatskoj se plaćala naknada svaki mjesec ako želiš da koristiš 4G itd.

Ovo za obračunsku jedinicu, da ne ispadne da branim operatere ali situacija je sledeća. RAK je naredio telekom operaterima da na prepaid-u ostave 60s obračunsku jedinicu ali da ukinu naknadu za uspostavu poziva ILI da stave obračunsku jedinicu 1s ali da se pri tome naplaćuje naknada za uspostavu poziva. Tako da je to stvar operatera a i samih korisnika jer ih niko ne prisiljava da koriste usluge operatera koje im ne odgovaraju. Evo Haloo i Go Free imaju obračunsku jedinicu 1s. Do korisnika je šta će koristiti...
Na postpad-u (pretplati) m:tel ima obračunsku jedinicu 60+1s (samo se prva minuta razgovora računa kao puna a ostale ide po sec.); Eronet ima obračunsku jedinicu 60+10 (slično kao kod m:tel-a ali se nakon prve minute zaokružuje na 10s) i BH Telekom ima obračunsku jedinicu 60s (ovo se opravdava jer daju jako veliki broj minuta u paketima pretplate i bilo bi suludo da neko ima 500min u pretplati a da mu je obračunska 1 ili 30s). Takodje, svi operateri u regionu imaju obračunsku jednicu 60+60 (svi daju enormne količine besplatnih munuta na pretplati). Toliko...
febo_acm

#2266 Re: 4G u BiH

Post by febo_acm »

U Srbiji nema 4G za prepaid?
player_

#2267 Re: 4G u BiH

Post by player_ »

Ima ja mislim odavno, ja sam prosle godine koristio provjereno :-D
sagosen

#2268 Re: 4G u BiH

Post by sagosen »

febo_acm wrote:U Srbiji nema 4G za prepaid?
Naravno da ima :) Postavljao sam ja na ovoj temi speedtestove VIP-ovog 4G, na autputu BG-NS 130Mbps down ide :) Došao tamo za 300 dinara (2.5€) dobio 12GB bonusa dobrodošlice koji se može koristit narednih 12 mjeseci. :)

Edit: mislim da u SRB samo mts ne daje 4G za prepaid, ali šta drugo očekivati od njih :D
shiljak

#2269 Re: 4G u BiH

Post by shiljak »

skafiskafsnjak wrote:
shiljak wrote:BH Telecom (ultra) - 2GB - 10 KM mjesečno
Haloo mreža - 4 GB 8 KM mjesečno
U haloo pokrivenost kurcina. Ja birvaktile kupio kao drugu karticu, samo za net... teska kurcina, bacio nakon 3 dana. Skupo je i to 8KM
kad je to bilo? zar haloo nije od m:tel-a?
skafiskafsnjak

#2270 Re: 4G u BiH

Post by skafiskafsnjak »

shiljak wrote:
skafiskafsnjak wrote:
U haloo pokrivenost kurcina. Ja birvaktile kupio kao drugu karticu, samo za net... teska kurcina, bacio nakon 3 dana. Skupo je i to 8KM
Ne znam cija je haloo...prijr 2.mjeseca
fusion_ba

#2271 Re: 4G u BiH

Post by fusion_ba »

shiljak wrote:
skafiskafsnjak wrote:
Haloo je od eroneta
Gofree od mtela
zrakomlat

#2272 Re: 4G u BiH

Post by zrakomlat »

Vladimir RUS wrote:
zrakomlat wrote:Ne kontam dje je ovaj "prinicip" oko petaka (kojeg te niko ne tjera da potrošiš) kad pekari dignu cijene hljeba jer je poskupilo gorivo, ali ga ne vrate kad se gorivo snizi, kad plin poskupi u Sa za 30%, kod tihih poskupljenja (ista cijena ali manje grama, litara), kod jedne cijene na policama druge na kasi, kod ovog i onog, ovo su samo bezveze primjeri.

Eno i ćevapi na baščaršiji poskupili, to je veći udar na džep građana nego usim kartica.

Na kraju krajeva, prevari ih. Pređi na novi paket, dobiješ džaba usim, i naredni dan se vrati na ultru. Eto, za sve ima riješenje.
Bunio sam se i kad su uveli akcize na gorivo (samo sto nisam na ovom forumu) i to dva puta tj. u dva navrata, a i bunio sam se kroz kritiku BiH zasto nije pregovarala sa Rusima oko alternativnog gasovoda pocevsi jos od prije 10 godina kada je bio problem u Sarajevu sa gasom iz Ukrajine (isto samo sto nisam ovdje) i eto sad se bunim i zbog naplate USIM kartice. Da nebi tada Borisa Tadica, bila bi katastrofalna situacija sa transportom ruskog gasa do Sarajeva. Ispade Dodik na kraju najpametniji po ovom konkretnom pitanju posto postoje informacije da ce jedan krak gasovoda proci kroz BiH, ali preko Semberije i Posavine do Banja Luke no to je (gas) neka druga prica.
:thumbup:
Halali onda :D
zrakomlat

#2273 Re: 4G u BiH

Post by zrakomlat »

skafiskafsnjak wrote: Ne lazi... 3 mjeseca se mora usluga koristiti minimalno.
Prešao sam na novi paket bez obaveznog trajanja ugovora, šta je tu laž :-) Dakle, mogu ga odjaviti kad hoću, i prebaciti na ultru. Odnosno - to kad hoću = nakon tri mjeseca minimalnog korištenja, što stvarno nisam znao, niti mi je ko rekao do tebe sad. Što bi se reklo, zaletio sam se sa pretpostavkom.

Na onim papirima koji se potpišu pri promjeni paketa to ne piše. A imao sam nekad onaj popust 200% na 24 mjeseca i mislim da je bilo navedeno da ugovor traje 24 mjeseca, koliko se sjećam, davno je bila ta akcija.
skafiskafsnjak

#2274 Re: 4G u BiH

Post by skafiskafsnjak »

zrakomlat wrote:
Prešao sam na novi paket bez obaveznog trajanja ugovora, šta je tu laž :-) Dakle, mogu ga odjaviti kad hoću, i prebaciti na ultru. Odnosno - to kad hoću = nakon tri mjeseca minimalnog korištenja, što stvarno nisam znao, niti mi je ko rekao do tebe sad. Što bi se reklo, zaletio sam se sa pretpostavkom.

Na onim papirima koji se potpišu pri promjeni paketa to ne piše. A imao sam nekad onaj popust 200% na 24 mjeseca i mislim da je bilo navedeno da ugovor traje 24 mjeseca, koliko se sjećam, davno je bila ta akcija.
To je u njih oduvijek. Al sta god ukljucis, 3 mj nije puno
zrakomlat

#2275 Re: 4G u BiH

Post by zrakomlat »

skafiskafsnjak wrote:
zrakomlat wrote:

To je u njih oduvijek. Al sta god ukljucis, 3 mj nije puno
Ja sam par puta bio na ultri i pretplati, šaltao se, al bih makar godinu bio na nekoj opciji, pa konto valjda da može i kod kraćih intervala.

Al znaš šta je najgore, jednoj gospođi što živi na relaciji BiH-Švedska sam, uvjeren iz nekog razloga da može, kad me upitala za mišljenje, rekao da se može šaltati kako hoće s pretplate na ultru, samo da ne potpisuje ugovor radi telefona ili beneficija.
I ona uzela extra S, da se ne hekla s dopunama, pa će ga odjaviti kad krene gore i vratiti na ultru. Srećom, biće tri mjeseca sigurno :lol:
Post Reply