Njegov problem je sto je formativne godine proveo u nekoj vukojebini u TX. Hoce to jbg, da se zivi u drzavi koja njemu garantuje prava, tj. koristi ustavne beneficije, ali iste nema problema drugim uskratiti.Stoner wrote:kosava wrote:Jednostavno puno joj roditelji bili liberalni, to sto je ona prosla kroz fakultet ne znaci da je fakultet prosao kroz nju. Ono sto ja znam da je udato za crnce sve su pod mahnom nebi ih niko drugi ozenio nego crnac da voda "snjeguljicu", samim faktom da je iz nase domovine sve si rekla.
Rasisam je normaln mi smo svi rasisti to je prirodno, sto se neki upiru da dokazu suprotno je smjesno.![]()
Normalno. Svi su fini dok se Romi u kucu ne pocnu dovoditi.
USA fan page
-
jefferson
#2251 Re: USA fan page
-
drastic
#2252 Re: USA fan page
slazem se samo upucujem na to da je rasizam ispoljeniji (naravno prikriven) kod upper class nego kod nizih slojevaAurelia Bronski wrote:Jes' vala, grihota je golema nemati supke "prijatelje".drastic wrote:hajd sto se udala za crnca ali grehota za djecu pola im tih prijatelja (akademika) nece dolaziti na rodendane![]()
P.S. Vise torte za nas
-
detroit-mercy
#2253 Re: USA fan page
Karakteristicno za tvoje pisanje je da si na fonu tipicne osobe sa Balkana (nemoj da dozivis kao uvredu). U principu, ljudi sa Balkana ( ex Yu, Rumuni, Albanci, Grci i sl), a upoznao sam ih dosta od Z. Evrope preko USA, imaju najvece kurceve, najveci su jebaci, svi su bili neke mange, sve im je bezveze, nema sta nisu imali prije i sl. Kolicina kurcenja, kod tih malih uglavnom siromasnih naroda je tolika da se ponekad zapitam je li to stvarno neki kompleks malih naroda ili zelja za dokazivanjem, jer nikada neces cuti ove koji pripadaju vecim narodima ili dolaze iz uspjesnijih drzava da se toliko kurce. Ali kad ti Albanci ili Rumuni pocnu pricati sta su sve imaliKaligula I wrote:...čestitam na iskrenosti...a što ja drugo tvrdim nego ono sto si ti ovdje navela...Aurelia Bronski wrote:
Hajde de, ponovit cu se.
Govorim o ljudima koji su sposobni ali imaju drugacije prioritete. Znaci dok je neko sjedio na predavanjima i pripremao se kasniji lagodniji zivot neko je zaradjivao za veliku kucu i auto bolje od komsijinog i pravio kratkorocne planove.
O tim kratkorocnim pricam. Od njih ces uvijek cuti kako se u Americi samo moze sanjati o tom nekom meraku i blago vama u Bosni.
Od ljudi koji su sebi drugacije organizovali zivot i prioritete ces to cuti mnogo rjedje.
I ja prva kazem koliko mi je lijepo kad dodjem u Bosnu, dijete naprosto obozava da bude dole, da se igra s prijateljima pred zgradom, ide sam s rodicom na pijacu (to mu je tek dozivljaj), da ide kod tetke i vidi djedovu familiju, hoda po gradovima, pentra se po planinama. Kako nam nece biti lijepo, hem sa svojom najblizom rodbinom hem na odmoru. Ali, ja konkretno, se u Bosnu ne bih vratila dok ne bih bila sigurna da bi JA mogla svom djetetu priustiti zivot kakav ima ovdje te bolnicku njegu kakva mu je potrebna. Dzaba sva podrska od familije a i merak, dusa, statigajaznam, kad ZNAM da bih zdravlje i stoga i zivot svog djeteta stavljala u opasnost. Zajebi, nema tog patriotizma niti meraka za koji bih to zamijenila.
...1. takvih ljudi iz BiH, kako ih ti oslovi 'kratkoročnih', je najvise u Americi...ipak ljudi sanjaju...dakle Kali, nije nista slago ni izmislio...
...2. i po tom pitanju sam bio jasan i decidan, a to je da su mi ljudi koji žive u SAD rekli da bi sav svoj sadašnji život dali za život iz predratnih vremena, što implicira da nisu zadovoljni svojim statusom...ne znam zašto ne prihvatate stavove tih i takvih ljudi...je li možda hoćete reći da oni lažu da se tako osjećaju...smješno...njihov stav također implicira da se ni oni ne bi vratili u ovakvu BiH kao ni ti...ali je isto je tako fakat činjenica da u BiH ima vrlo uspješnih ljudi koji ni slučajno ne bi mijenjali svoje živote za nihove...to je jednostavno tako pa vi prihvatili ili ne prihvatili...
Sad, tvoja tvrdanja da onaj ko je uspijesan u Americi da bi bio uspijesan i u BiH i ne pije bas vode. Jednostavno, porediti drzavu sa najvecima ekonomskim slobodama sa drzavom u kojoj su ekonomske slobode na dnu, u kojoj je korupcija nacin zivljenja, neplacanje usluga ili roba sasvim normalna stvar je izvan svake pameti. Po ovom pitanju ne mozes porediti ni USA i Njemacku, jer sami Nijemci kazu da je Njemacka suvise konzervativna za nove ideje, novine ili brze promjene. Ja licno znam dosta raje koja je vec jako dobro uspjela ovdje, imam dosta rodjaka koji ovdje imaju svoje biznise i to prilicno uspjesne, a znam da su se dole godinama patili, nema sta nisu probavali i nije islo pa nije islo. Ekonomski gledano, nemoj da poredis neuporedive stvari. Glede uspijeha, pa naravno da i u BiH imas uspjesnih ljudi ali moras shvatiti da je taj procenat mnogo manji, ne sto su ljudi u BiH gluplji, ljenji ili sta ti ja znam, vec jednostavno ekonomsko okruzenje ti diktira sve. Sve se vrti oko onoga koliko para toliko i muzike, ako je GDP per capita u BiH nekih 8-9k USD, to ti je fakticki dovoljno za zivot ali malo je prostora za izvan toga ili druge stvari. Da opet ne pricamo o dostupnosti tehnologijama, financiranju, trzistu i sl.
Sad, na temu predratnih zivota, ja sam otisao iz Bosne sa svojih 25, relativno mlad ali vec izgradjen kao osoba. Znaci imao sam vec izgradjen sistem vrijednosti, usadjenu kulturu, obrasce i modele ponasanja i koliko god dugo zivio u USA ja nikada ne mogu imati iste vrijednosti kao prosjecni Amerikanac ili cak i Bosanac koji je rodjen ovdje. Nije bitno gdje zivio jal u USA, Svici, Svedskoj, tebi ce uvijek faliti ono sto te je definisalo kao osobu, mada i to sa godinama slabi ali ce uvijek biti prisutno.
USA kao USA, ima dosta stvari pozitivnih i negativnih. Ono sto se meni svidja je cinjenica da ako hoces, ako se trudis, ako imas cilj, neces naci ni na kakve prepreke tipa, nacionalnost, rasa, akcenat, religija ili druge picke materine. I svi oni koji su htjeli su uspjeli u ovoj zemlji, sad svaciji uspijeh je razlicit ili definisan razlicito. Nekom je uspjeh, privatni biznis, nekome da su mu sva djeca zavrsila faxove i imaju dobre poslove, nekome je uspijeh karijera, nekome janje na raznju svaki vikend.
Btw, neko vece smo izlazili sa kolegom sa posla i njegovom suprugom. Tip je Nijemac a zena Koreanka, pitam ga sto ste dosli da zivite ovdje pored onakve Njemacke
-
Fudo387
#2254 Re: USA fan page
Sve je to lijepo, krasno, u redu...detroit-mercy wrote:Karakteristicno za tvoje pisanje je da si na fonu tipicne osobe sa Balkana (nemoj da dozivis kao uvredu). U principu, ljudi sa Balkana ( ex Yu, Rumuni, Albanci, Grci i sl), a upoznao sam ih dosta od Z. Evrope preko USA, imaju najvece kurceve, najveci su jebaci, svi su bili neke mange, sve im je bezveze, nema sta nisu imali prije i sl. Kolicina kurcenja, kod tih malih uglavnom siromasnih naroda je tolika da se ponekad zapitam je li to stvarno neki kompleks malih naroda ili zelja za dokazivanjem, jer nikada neces cuti ove koji pripadaju vecim narodima ili dolaze iz uspjesnijih drzava da se toliko kurce. Ali kad ti Albanci ili Rumuni pocnu pricati sta su sve imaliKaligula I wrote:...čestitam na iskrenosti...a što ja drugo tvrdim nego ono sto si ti ovdje navela...Aurelia Bronski wrote:
Hajde de, ponovit cu se.
Govorim o ljudima koji su sposobni ali imaju drugacije prioritete. Znaci dok je neko sjedio na predavanjima i pripremao se kasniji lagodniji zivot neko je zaradjivao za veliku kucu i auto bolje od komsijinog i pravio kratkorocne planove.
O tim kratkorocnim pricam. Od njih ces uvijek cuti kako se u Americi samo moze sanjati o tom nekom meraku i blago vama u Bosni.
Od ljudi koji su sebi drugacije organizovali zivot i prioritete ces to cuti mnogo rjedje.
I ja prva kazem koliko mi je lijepo kad dodjem u Bosnu, dijete naprosto obozava da bude dole, da se igra s prijateljima pred zgradom, ide sam s rodicom na pijacu (to mu je tek dozivljaj), da ide kod tetke i vidi djedovu familiju, hoda po gradovima, pentra se po planinama. Kako nam nece biti lijepo, hem sa svojom najblizom rodbinom hem na odmoru. Ali, ja konkretno, se u Bosnu ne bih vratila dok ne bih bila sigurna da bi JA mogla svom djetetu priustiti zivot kakav ima ovdje te bolnicku njegu kakva mu je potrebna. Dzaba sva podrska od familije a i merak, dusa, statigajaznam, kad ZNAM da bih zdravlje i stoga i zivot svog djeteta stavljala u opasnost. Zajebi, nema tog patriotizma niti meraka za koji bih to zamijenila.
...1. takvih ljudi iz BiH, kako ih ti oslovi 'kratkoročnih', je najvise u Americi...ipak ljudi sanjaju...dakle Kali, nije nista slago ni izmislio...
...2. i po tom pitanju sam bio jasan i decidan, a to je da su mi ljudi koji žive u SAD rekli da bi sav svoj sadašnji život dali za život iz predratnih vremena, što implicira da nisu zadovoljni svojim statusom...ne znam zašto ne prihvatate stavove tih i takvih ljudi...je li možda hoćete reći da oni lažu da se tako osjećaju...smješno...njihov stav također implicira da se ni oni ne bi vratili u ovakvu BiH kao ni ti...ali je isto je tako fakat činjenica da u BiH ima vrlo uspješnih ljudi koji ni slučajno ne bi mijenjali svoje živote za nihove...to je jednostavno tako pa vi prihvatili ili ne prihvatili...pomislis koji kurac su ovdje, mada ni mi tu ne zaostajemo previse za njima.
Sad, tvoja tvrdanja da onaj ko je uspijesan u Americi da bi bio uspijesan i u BiH i ne pije bas vode. Jednostavno, porediti drzavu sa najvecima ekonomskim slobodama sa drzavom u kojoj su ekonomske slobode na dnu, u kojoj je korupcija nacin zivljenja, neplacanje usluga ili roba sasvim normalna stvar je izvan svake pameti. Po ovom pitanju ne mozes porediti ni USA i Njemacku, jer sami Nijemci kazu da je Njemacka suvise konzervativna za nove ideje, novine ili brze promjene. Ja licno znam dosta raje koja je vec jako dobro uspjela ovdje, imam dosta rodjaka koji ovdje imaju svoje biznise i to prilicno uspjesne, a znam da su se dole godinama patili, nema sta nisu probavali i nije islo pa nije islo. Ekonomski gledano, nemoj da poredis neuporedive stvari. Glede uspijeha, pa naravno da i u BiH imas uspjesnih ljudi ali moras shvatiti da je taj procenat mnogo manji, ne sto su ljudi u BiH gluplji, ljenji ili sta ti ja znam, vec jednostavno ekonomsko okruzenje ti diktira sve. Sve se vrti oko onoga koliko para toliko i muzike, ako je GDP per capita u BiH nekih 8-9k USD, to ti je fakticki dovoljno za zivot ali malo je prostora za izvan toga ili druge stvari. Da opet ne pricamo o dostupnosti tehnologijama, financiranju, trzistu i sl.
Sad, na temu predratnih zivota, ja sam otisao iz Bosne sa svojih 25, relativno mlad ali vec izgradjen kao osoba. Znaci imao sam vec izgradjen sistem vrijednosti, usadjenu kulturu, obrasce i modele ponasanja i koliko god dugo zivio u USA ja nikada ne mogu imati iste vrijednosti kao prosjecni Amerikanac ili cak i Bosanac koji je rodjen ovdje. Nije bitno gdje zivio jal u USA, Svici, Svedskoj, tebi ce uvijek faliti ono sto te je definisalo kao osobu, mada i to sa godinama slabi ali ce uvijek biti prisutno.
USA kao USA, ima dosta stvari pozitivnih i negativnih. Ono sto se meni svidja je cinjenica da ako hoces, ako se trudis, ako imas cilj, neces naci ni na kakve prepreke tipa, nacionalnost, rasa, akcenat, religija ili druge picke materine. I svi oni koji su htjeli su uspjeli u ovoj zemlji, sad svaciji uspijeh je razlicit ili definisan razlicito. Nekom je uspjeh, privatni biznis, nekome da su mu sva djeca zavrsila faxove i imaju dobre poslove, nekome je uspijeh karijera, nekome janje na raznju svaki vikend.
Btw, neko vece smo izlazili sa kolegom sa posla i njegovom suprugom. Tip je Nijemac a zena Koreanka, pitam ga sto ste dosli da zivite ovdje pored onakve Njemacke. Tip mi kaze, znas kod mene je supruga Koreanka i tamo svi gledaju u tebe i vidis da te drugacije dozivljavaju, ovdje te niko ne gleda cudno niti je koga briga. Jednostavno i ja i ona se osjecamo kao kod kuce.
a, imas li tresnju u dvoristu?
eeee
-
Avetinho
#2255 Re: USA fan page
I nema veceg meraka nego kad onako ponosno izjavis kako ne mogu oni tebe onoliko malo platiti koliko ti mozes malo raditi.
-
kosava
#2256 Re: USA fan page
Za covjeka koji se toliko upire u borbi protiv predrasuda letis pred rudu sto se kaze u nas, ja u Great State of TX obitavao u jednom periodu zivota i to ko vec uveliko ozenjen covjek sa porodicom. Moje formativne godine prosle u Bosni imam ja negdje i vojnu knjizicu Armije BiH i dobio jos gomilu certifikata.jefferson wrote:Njegov problem je sto je formativne godine proveo u nekoj vukojebini u TX. Hoce to jbg, da se zivi u drzavi koja njemu garantuje prava, tj. koristi ustavne beneficije, ali iste nema problema drugim uskratiti.Normalno. Svi su fini dok se Romi u kucu ne pocnu dovoditi.
Last edited by kosava on 05/05/2015 03:01, edited 2 times in total.
-
kosava
#2257 Re: USA fan page
Nosara znas onu o ruglu sto je stalo na sred puta te se izreke sjetim kad god procitam tvoj post.nosara wrote:Jel' nesto lose, pogresno, nakaradno, bolesno ti si tu...Stoner wrote:kosava wrote:Jednostavno puno joj roditelji bili liberalni, to sto je ona prosla kroz fakultet ne znaci da je fakultet prosao kroz nju. Ono sto ja znam da je udato za crnce sve su pod mahnom nebi ih niko drugi ozenio nego crnac da voda "snjeguljicu", samim faktom da je iz nase domovine sve si rekla.
Rasisam je normaln mi smo svi rasisti to je prirodno, sto se neki upiru da dokazu suprotno je smjesno.![]()
Normalno. Svi su fini dok se Romi u kucu ne pocnu dovoditi.
-
kosava
#2258 Re: USA fan page
Znaci nemas sta reci.UnscarD wrote:Kosava tiltov'o fliper.... tuga jedna.SpiritCrusher wrote:Ti i ja možemo biti Mi samo ako pričamo o marsovcima i zemljanima. Ne lupaj gluposti hljeba ti.kosava wrote:Jednostavno puno joj roditelji bili liberalni, to sto je ona prosla kroz fakultet ne znaci da je fakultet prosao kroz nju. Ono sto ja znam da je udato za crnce sve su pod mahnom nebi ih niko drugi ozenio nego crnac da voda "snjeguljicu", samim faktom da je iz nase domovine sve si rekla.
Ko bi sada imao zivaca da pocne da mu objasnjava da to NIJE prirodno nego da su to VRIJEDNOSTI koje se uce ili ne uce...ahh pa ne znam odakle bih poceo. Bolje da i ne pocinjem jer ipak je ponedeljak, iobaveze, a bilo bi tu, vidim iz upisa, prilicno posla sa sumnjivim konacnim rezultatom.
A inace, ova prica o drzavama i(ili) uredjenjima kroz licna iskustva i mikroprimjere, zaista ne govori puno. Ja sebe kada bih gledao, meni je u ovoj BiH extra, ali onda se okrenem oko sebe i pogledam gdje mi je raja i kako oni zive.
Jack iznad rece da u USA srednja klasa u poslednjih 10-15 godina nestaje ...to govori samo za sebe i to je za jedno drustvo vrlo opasna pojava.
Onaj neko drugi se ironicno cudi kako eto gdje to ima da je pravo na dom ljudsko pravo? Pa bilo je to pravo nekada u bivsoj nam drzavi .ali nema vise naravno... jbg, trazili smo, gledajmo.
-
kosava
#2259 Re: USA fan page
Kao sto sam objasnio svi smo mi rasisti samo je nivo rasisma razlicit.SpiritCrusher wrote:Ti i ja možemo biti Mi samo ako pričamo o marsovcima i zemljanima. Ne lupaj gluposti hljeba ti.kosava wrote:Jednostavno puno joj roditelji bili liberalni, to sto je ona prosla kroz fakultet ne znaci da je fakultet prosao kroz nju. Ono sto ja znam da je udato za crnce sve su pod mahnom nebi ih niko drugi ozenio nego crnac da voda "snjeguljicu", samim faktom da je iz nase domovine sve si rekla.
Rasisam je normaln mi smo svi rasisti to je prirodno, sto se neki upiru da dokazu suprotno je smjesno.
-
kosava
#2260 Re: USA fan page
Aurelia Bronski wrote:Produzavanje KOJE vrste? Pripadnici svih rasa su pripadnici JEDNE vrste, tako da ti taj argument ne pije vode, oprosti. Mozda kad se necija kcerka uda za cetvoronoznog (ne dvonoznog) magarca onda bi imao priliku porduzenje vrste uzeti kao argument. Ovako - pipa.kosava wrote:Kako je krenulo dobices ili upalu esophagusa ( jednjaka) ili cir na zeludcu. Svi smo mi rasisti to je covjekova priroda, ti prvi neces sebi to da priznas ko i vecina nasega svijeta a nedo bog da se sestra ili cerka uda za nekog Mustafu, Matu ili Milutina ( zavisno koji tor ucesnik zove "svojim") al eto nesmeta nam crni zet ili snahaMyTao wrote:Svaki put povracam kad citam sta ovaj kosava pise. Bolesnice jedan pisu u svoje ime kada kazes da smo svi rasisti...![]()
Bili nekad Homo Sapiensi i Neandertalci pa danas samo ostali Homo Sapiensi e iz tog vremena nam ostalo ugradjeno u genetski kod da tezimo da su nam partneri i potomci slicni nama. Danas se to zove rasisam prije sto godina se zvalo produzavanje vrste.
Mozda je u biti to i problem, sto ljudi nisu odmakli od "borbe za opstanak" i "produzavanja vrste". Kao prvo, ljudi je na ovoj planeti PREVISE svakako tako da to o produzavanju vrste nije agrument. Nije da smo je produzili nego smo zatrli klicu mnogim drugim da sebi napravimo lagodniji zivot.
A sto se "torova" tice - apsolutno mi je svejedno hoce li moj sin sutra kuci dovesti Bosanku, bilo koje vjere, Amerikanku, Svedjanku ili djevojku s Nepala, sa africkog kontinenta ili pak musko (da ne nabrajam porijeklo opet) jer ja svoje dijete nisam rodila kao otplatu duga Majci Prirodi vec iz sebicnog razloga - jer sam ga ja htjela. I zbog toga, jedino sto zelim za njega je da bude sretan i voli koga njemu cejf a ne koga mu neka uvrnuta "socijalna norma" namece.
Produzenje vrste kao ljudi koji dijele iste gentske predispozicije. Ma lijepa je to prica samo realnost je jebeno drukcija da nema moderatora vidjela bi ti sta mnogi misle o tome, pa Dozeru koji je gromada od covjeka da nepricamo koja gromada od forumasa onakvu gadost napisa jedan nikogovic fala bog pa Chmoljo je bio na pravom mjestu u pravo vrijeme.
-
kosava
#2261 Re: USA fan page
Predrasude su skup vrijedonosti i shvatanja koje usvajamo kao norme ponasanja do 20 godine zivota, iste se uce u kuci.Putnik ali stvarno wrote:@kosava
Dve su stvari rasizam I predrasude. Obicno ovo drugo dovede do prvog.
Drzim vecinu izrecenih stvari kao podsetnik I to ukazuje na zaista veliki broj predrasuda koje izviru svakim postom.
Sve te predrasude zajedno dovele su da otvoreno ispoljavas rasizam, ne samo prema Srbima - dvonoznim bekanima - srbadiji ili crncima - jer samo bijelo smece se uda za crnac, vec I prema bosnjacima hamalima. Rasizam je to sto je I tesko moze biti selektivan, zato I jeste tako odbojan nacin gledanja na svet. Vecini ljudi.
Nema neprijatelja, ovde smo, jer se na neki nacin dobro osecamo na klix u I imamo priliku da se sretnemo, bar on line. Ali cinjenica da tvoji stavovi paraju usi.
Rasizam je stari americki problem ali "novi" nas, ex jugoslovenski. Odgojeni bez opterecenja u socijalizmu koji je zaista bio nevin po pitanju rasizma, pretvorili smo se u nakaze jedni drugima, ko god bio u pravu, a obicno nije niko...
Btw jesi me asocirao na One fly over the coocko nest na neki nacin ali iskreno film je jedan od top 5 za mene, Jack Nicholson glumcina,
a film I jeste nesto zbog cega je dosta nas postalo USA fan.
Evo jos jednog sa njim, bas o provincijalizmu I predrasudama.
https://www.youtube.com/watch?v=hCb6UkQ_AnM
Rasisam je shvatanje razlika izmedju ljudi, negativna strana bi bila mrznja prema drugacijem.
Nikada ja nisam ispoljio rasisam nego ukazao na cinjenice, to je glavni problem da vecina ljudi hoce da igra na kartu ugrozenosti kada se nadje suocena sa cinjenicama.
Bekani jaro bekani pa ceka te Dodu da se odcijepi od dzihatlija vec 10 godina, sta sam ja to rekao o radnickoj klasi ruzno samo ukazao pojedinim forumasima da moraju da prosire krug prijatelja na svakolike ljude a ne da na osnovu licnih limitiranih iskustava iznose sliku o citavoj grupi ljudi ( i to bi se moglo podvesti pod rasisam)
Nismo mi bili nevini nego nismo imali to iskustvo mozda neki koji su vidjeli crnca iz Afrike studenta u Sarajevu ili Beogradu najveci domet onog sistema je bio crni student is Afrike u reklami :"Idem u Kluz"
Hvala sto si priznao da me vidis kao gromadu kao sto je Jack Nicholson.
- Aurelia Bronski
#2262 Re: USA fan page
kosava wrote:
Produzenje vrste kao ljudi koji dijele iste gentske predispozicije. Ma lijepa je to prica samo realnost je jebeno drukcija da nema moderatora vidjela bi ti sta mnogi misle o tome, pa Dozeru koji je gromada od covjeka da nepricamo koja gromada od forumasa onakvu gadost napisa jedan nikogovic fala bog pa Chmoljo je bio na pravom mjestu u pravo vrijeme.
O kakvoj realnosti pricas? Tvojoj?
Jer moja je mnogo drugacija od tvoje rekla bih.
I ne interesuje me per se sta koji virtualni lik misli jer svako je mrga dok je iza tastature ali me itekako iritira kada me neko trpa u grupu sa kojom nemam apsolutno nista zajednicko. Tebi bujrum tvoj rasizam a ti ga opravdavaj ovim ili onim ali ne ubjedjuj druge da su isti kao ti. Nismo.
-
kosava
#2263 Re: USA fan page
Imena par Akademika iz Bosne, to sto nasi ljudi nerazumiju akademske titule je jedna stvar ali ima nas kojima su clanovi porodice i roditelji morali u onoj Titinoj Jugi objaviti 7 -8 naucnih radova da bi mogli postati Doktori NaukaAurelia Bronski wrote:Potpuno netacni argumenti gdje god se okrenem. Ocigledno da ne poznajes dovoljno razlicitih ljudi da bi mogao tako sigurno iznositi zakljucke. Pretpostavicu da ti se okruzenje sastoji od tebi slicnih. Ispravi me ako grijesim.kosava wrote:kosava wrote:Jednostavno puno joj roditelji bili liberalni, to sto je ona prosla kroz fakultet ne znaci da je fakultet prosao kroz nju. Ono sto ja znam da je udato za crnce sve su pod mahnom nebi ih niko drugi ozenio nego crnac da voda "snjeguljicu", samim faktom da je iz nase domovine sve si rekla.
Rasisam je normaln mi smo svi rasisti to je prirodno, sto se neki upiru da dokazu suprotno je smjesno.
P.S. jedini Akadmik iz nase domovine je Muhamed Filipovic.
Filipovic, kuku meni, kakav crni jedini akademik. Malo informacija i obrazovanja (makar guglanja) ne bi bilo na odmet.
I da ne citiram ostatak postova - ne, nije rasizam ni normalan ni urodjen, rasizam je naucen.
Jedan veliki problem koji sam uocila kod nasih ljudi, bar ovih koji zive u mom gradu, je kako lako skoce na rasisticki vozic. Cetnike/ustase/balije su zamijenili crncima, meksikancima i azijatima, sto bi rekao Djole "princip je isti, sve su ostalo nijanse". U biti, mislim da vecini treba neki imaginarni/potencijalni "neprijatelj" kako bi za svaku sitnicu mogli imati zrtvenog jaganjca u steku. Dovoljan dokaz je ona parada jada koja se napravila nakon sto je u StLouis ubijen onaj Bosanac (koji se u upitno vrijeme nasao na jako upitnom mjestu i u biti je bio zrtva prilike a ne "bosanska zrtva") te kompletno prosipanje zuci mjesecima poslije.
I molim te, ne govori u ime svih nas, nismo svi rasisti niti fasisti niti ksenofobi niti bilo sta od toga. Ti budi sta jesi ali nemoj ostalima prisivati svoje svjetonazore. Hvala!
Samo daj imena par Akademika pored Tunje Filipovica?
Nije to rasisma nego cinjenice, evo ti par u Baltimoru od 645 hiljada stanovinka 60 hiljada su ovisnici o drogama od tog broja 48 000 su ovisni o Heroinu, 19 000 je u zatvorima da nepricama o jednoj od najvisih stopa ubisatava i nasilnih krivicnih dijela.
Da ne bude da izmisljam.
http://abcnews.go.com/US/story?id=92699
Juce je divan clanak napisao covjek za tvoju informaciju crnac iz Baltimora pod naslovom"Gospodar Muha stize u Baltimor"
I fino objasni efekat koji ima odrastanje na djecu bez muskog uzora a Predsjedink pokrenuo program:"Svoga brata vodic"
Evo ti link do clanka
http://www.cnn.com/2015/05/02/us/lord-o ... baltimore/
-
Kaligula I
#2264 Re: USA fan page
...ni slučajno, ja se time, čak štoviše, i ponosim...rekoh već, centar mog univerzuma je tamo gdje ja živim, a ne gdje živi Obama, Putin ili Merkelova ili, recimo, tidetroit-mercy wrote:
Karakteristicno za tvoje pisanje je da si na fonu tipicne osobe sa Balkana (nemoj da dozivis kao uvredu). U principu, ljudi sa Balkana ( ex Yu, Rumuni, Albanci, Grci i sl), a upoznao sam ih dosta od Z. Evrope preko USA, imaju najvece kurceve, najveci su jebaci, svi su bili neke mange, sve im je bezveze, nema sta nisu imali prije i sl. Kolicina kurcenja, kod tih malih uglavnom siromasnih naroda je tolika da se ponekad zapitam je li to stvarno neki kompleks malih naroda ili zelja za dokazivanjem, jer nikada neces cuti ove koji pripadaju vecim narodima ili dolaze iz uspjesnijih drzava da se toliko kurce. Ali kad ti Albanci ili Rumuni pocnu pricati sta su sve imalipomislis koji kurac su ovdje, mada ni mi tu ne zaostajemo previse za njima.
Btw, neko vece smo izlazili sa kolegom sa posla i njegovom suprugom. Tip je Nijemac a zena Koreanka, pitam ga sto ste dosli da zivite ovdje pored onakve Njemacke. Tip mi kaze, znas kod mene je supruga Koreanka i tamo svi gledaju u tebe i vidis da te drugacije dozivljavaju, ovdje te niko ne gleda cudno niti je koga briga. Jednostavno i ja i ona se osjecamo kao kod kuce.
...dobar materijal je svugdje dobar...ambijent je na drugom mjestu, kao što sam već i rekao...a i o pojmu 'uspješan' bi se dalo raspravljati...nije istina da poredim SAD i BiH...samo kažem da za sposobna čovjeka nema prepreke...vidiš u tome je razlika između nas...ja sam u BiH ostao da bih u granicama svojih mogućnosti doprinjeo poboljšanju opceg stanja, za razliku od tebe, i tebi slicnih, koji ste iz istih razloga iz nje zbrisali...
...u svemu tome previđaš ljudsku skromnost...ima nas koji ne vapimo za 'američkim snovima'...meni, da prostiš, sasvim dovoljni i moji bosanski...
...pa o čemu vam pričam...zar zbog tih stvari ići u SAD kada ih sebi i ovdje mogu priuštit...
-
Kaligula I
#2265 Re: USA fan page
...yebe te griznja savjest...Fudo387 wrote:
Sve je to lijepo, krasno, u redu...
a, imas li tresnju u dvoristu?
eeee
-
kosava
#2266 Re: USA fan page
Realnosti otvorenosti i multikulture u Bosni,Aurelia Bronski wrote:kosava wrote:
O kakvoj realnosti pricas? Tvojoj?
Jer moja je mnogo drugacija od tvoje rekla bih.
I ne interesuje me per se sta koji virtualni lik misli jer svako je mrga dok je iza tastature ali me itekako iritira kada me neko trpa u grupu sa kojom nemam apsolutno nista zajednicko. Tebi bujrum tvoj rasizam a ti ga opravdavaj ovim ili onim ali ne ubjedjuj druge da su isti kao ti. Nismo.
Ista realnost samo se tjesis da je drugacije, to sto zatvaras oci i nadas se da ce biti kao sto zelis kada ih otvoris je fantazija.
-
razonoda
#2267 Re: USA fan page
Kaligula I wrote:...ni slučajno, ja se time, čak štoviše, i ponosim...rekoh već, centar mog univerzuma je tamo gdje ja živim, a ne gdje živi Obama, Putin ili Merkelova ili, recimo, tidetroit-mercy wrote:
Karakteristicno za tvoje pisanje je da si na fonu tipicne osobe sa Balkana (nemoj da dozivis kao uvredu). U principu, ljudi sa Balkana ( ex Yu, Rumuni, Albanci, Grci i sl), a upoznao sam ih dosta od Z. Evrope preko USA, imaju najvece kurceve, najveci su jebaci, svi su bili neke mange, sve im je bezveze, nema sta nisu imali prije i sl. Kolicina kurcenja, kod tih malih uglavnom siromasnih naroda je tolika da se ponekad zapitam je li to stvarno neki kompleks malih naroda ili zelja za dokazivanjem, jer nikada neces cuti ove koji pripadaju vecim narodima ili dolaze iz uspjesnijih drzava da se toliko kurce. Ali kad ti Albanci ili Rumuni pocnu pricati sta su sve imalipomislis koji kurac su ovdje, mada ni mi tu ne zaostajemo previse za njima.
...ja ti nisam pokondirna tikva...
![]()
![]()
...dobar materijal je svugdje dobar...ambijent je na drugom mjestu, kao što sam već i rekao...a i o pojmu 'uspješan' bi se dalo raspravljati...nije istina da poredim SAD i BiH...samo kažem da za sposobna čovjeka nema prepreke...vidiš u tome je razlika između nas...ja sam u BiH ostao da bih u granicama svojih mogućnosti doprinjeo poboljšanju opceg stanja, za razliku od tebe, i tebi slicnih, koji ste iz istih razloga iz nje zbrisali...
...u svemu tome previđaš ljudsku skromnost...ima nas koji ne vapimo za 'američkim snovima'...meni, da prostiš, sasvim dovoljni i moji bosanski...
...pa o čemu vam pričam...zar zbog tih stvari ići u SAD kada ih sebi i ovdje mogu priuštit...
-
kosava
#2268 Re: USA fan page
Kaligula pametan zivi gdje mu je bolje, budala gdje se rodila e sad svakom je dobro pod njegovom tresnjom, a sad koja zemlja drzi tresnjino korijenje je nebitno.Kaligula I wrote:...ni slučajno, ja se time, čak štoviše, i ponosim...rekoh već, centar mog univerzuma je tamo gdje ja živim, a ne gdje živi Obama, Putin ili Merkelova ili, recimo, tidetroit-mercy wrote:
...ja ti nisam pokondirna tikva...
![]()
![]()
-
kosava
#2269 Re: USA fan page
Slabo ti ide razumjevanje Bosanskog, produzenje vrste a pod vrstom se smatraju ziva bica koja dijele iste genetske predispozicije.MyTao wrote:Hej on crnce trpa u drugu "vrstu"![]()
![]()
Ali kada bolje razmislim upravu je... crnci su ljudi, a bog zna kojoj vrsti zivotinja on pripada.
-
jefferson
#2270 Re: USA fan page
Isao sam linijom: da je u najboljem slucaju tako, ali jbg, ipak nije.kosava wrote:Za covjeka koji se toliko upire u borbi protiv predrasuda letis pred rudu sto se kaze u nas, ja u Great State of TX obitavao u jednom periodu zivota i to ko vec uveliko ozenjen covjek sa porodicom. Moje formativne godine prosle u Bosni imam ja negdje i vojnu knjizicu Armije BiH i dobio jos gomilu certifikata.jefferson wrote:Njegov problem je sto je formativne godine proveo u nekoj vukojebini u TX. Hoce to jbg, da se zivi u drzavi koja njemu garantuje prava, tj. koristi ustavne beneficije, ali iste nema problema drugim uskratiti.Normalno. Svi su fini dok se Romi u kucu ne pocnu dovoditi.
-
Kat
#2271 Re: USA fan page
http://www.ora.tv/offthegrid/article/grid-smart-

Most companies want the best for the job. Best usually means brightest. Unless you're applying to be a police officer

-
kosava
#2272 Re: USA fan page
Moj Jeffersone, nije ni tebi lako malo malo pa post pun predrasuda i to onih neutemeljenih, ja odrastao u TX, svi vojnici sa Jugo Zapada, mozda nekad trebas uvaziti drugacije misljenje po principu mozda ja neznam sve? Cak i ja kada mi neko podastre dokaze i cinjenice uvazim da nisam u pravu.jefferson wrote: Isao sam linijom: da je u najboljem slucaju tako, ali jbg, ipak nije.
-
kosava
#2273 Re: USA fan page
Meme su fine dok se tvorac ne nadje u govinim onda prva reakcija zovi 911.Kat wrote:http://www.ora.tv/offthegrid/article/grid-smart-Most companies want the best for the job. Best usually means brightest. Unless you're applying to be a police officer
A sto se tice clanka radi se o jednoj jedinoj policijskoj organizaciji u drzavi koja ima 18 000 policijskih organizacija i 800 000 policajaca.
Cijeli slucaj je pao na sudu jer poslodavac ima pravo da odluci koga da zaposli i na ciji trening da potrosi novac iz budzeta, u ovom slucaj postojala je paterna aplikanata koji su koristili ovaj PD kao odskocnu dasku sto bi se reklo da stave stopu u dovratak to jeste apliciraju za zaposlenje u ovoj policijskoj upravi, oni im plate akademiju, trening na radu i onda kada su potpuno certifikovani odu da rade za vece policijske uprave.
On bi bio diskriminsan da je bio zaposlen i onda otpusten jer je nadprosjecno inteligentan, medjutim on je tuzio jer ga nisu primili sami time nije imao osnova za tuzbu.
-
jefferson
#2274 Re: USA fan page
Kakve dokaze? Dokaze o tvom rasizmu? Samo pokusavam skontat odakle je to doslo. TX se ubio za tebe.kosava wrote:Moj Jeffersone, nije ni tebi lako malo malo pa post pun predrasuda i to onih neutemeljenih, ja odrastao u TX, svi vojnici sa Jugo Zapada, mozda nekad trebas uvaziti drugacije misljenje po principu mozda ja neznam sve? Cak i ja kada mi neko podastre dokaze i cinjenice uvazim da nisam u pravu.jefferson wrote: Isao sam linijom: da je u najboljem slucaju tako, ali jbg, ipak nije.
- Putnik ali stvarno
#2275 Re: USA fan page
Predrasuda je misljenje stvoreno pre necije spoznaje bitnih cinjenica o nekom slucaju. Nikako ono navedeno gore.kosava wrote:
Predrasude su skup vrijedonosti i shvatanja koje usvajamo kao norme ponasanja do 20 godine zivota, iste se uce u kuci.
Rasisam je shvatanje razlika izmedju ljudi, negativna strana bi bila mrznja prema drugacijem.
Nikada ja nisam ispoljio rasisam <-> Bekani jaro bekani pa ceka te Dodu da se odcijepi od dzihatlija vec 10 godina
Nismo mi bili nevini <-> nego nismo imali to iskustvo
Hvala sto si priznao da me vidis kao gromadu kao sto je Jack Nicholson.
Rasizam je predrasuda, lose tretiranje I neprijateljsko ponasanje prema nekome ko je druge narodnosti, rase, zasnovano na uverenju da je sopstvena narodnost, rasa, bolja.
Takodje I verovanje da svi pripadnici jedne narodnosti, rase, imaju osobine I sposobnosti svojstvene samo toj narodnosti, rasi, a pogotovo radi izdvajanja istih kao nize vredne ili vrednije od drugih je rasizam.
Opet nikako ono navedeno gore.
Gore su tvoja shvatanja I obajasnjenja ovih pojmova, uocices pogresna, zasnovana samo na tvom misljenju, a pre no sto si spoznao istinitu definiciju istih.
Problem je kada ljudi sebe same dozivljavaju kao meru vrednosti, jer jednostavno izgube svaki kriterijum I zive u svom svetu ne primecujuci
da okolina ne deli njihov stav.
Tako I ti postade Jack Nicholson
Tako se I USA odrece rasizma, formalno tek negde 1970te, prakticno trebace jos puno vremena za to.
Najvaznije u celoj prici je da se slazemo da je covek glumcina i delimo eto neke iste vrednosti.