Irak

Post Reply
jastuk1

#2251 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by jastuk1 »

Fantassin wrote: Haha cuj UN da prizna is jesu ti to oni poslali tog "duvana" pa si se naduvao :D i jos smjesnije IS kao svakako ne priznaje UN... hahaha ludilo.Pa jel ti stvarno mislis da ce to potrajati... ako ih Iracka i Sirijska vojska ne nagaze onda ce ih Amerikanci i Izraelci nasamarati da ce pomisliti da su vec dosli do djevica :D
Ne znam ja šta će potrajati a šta neće, niti se bavim prognozama takve vrste, ali se između redova toga što ti napisa da osjetiti velika zebnja ako potraje. Pa pribjegavaš starom dobrom lijeku u narodu poznatom kao cinizam. Meeh. Prilično dosatno i milion puta već viđeno... :zzzz:
Challenger__

#2252 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

Black swan wrote:i koliko tenkova sada ima IS
i ostale opreme
imaju li išta protiv dronova vidim obama je najavio neke mjere i slanje dodatnih vojnika
Obama im je vrhovni komandant, šta ti je.

:-D
jastuk1

#2253 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by jastuk1 »

i ostale opreme
imaju li išta protiv dronova vidim obama je najavio neke mjere i slanje dodatnih vojnika
Pa pošto je IS Obumino čedo i pod kontrolom anglo cionista, kako Čeli kaže, nijeli zgoreg pomisliti da te dodatne pošiljke mogou biti dupli agenti. Ha ja
Challenger__

#2254 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

Američki majmuni su na mapu svog šatro-halifata stavili i Krim.

Image
Fantassin

#2255 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Fantassin »

jastuk1 wrote:
Fantassin wrote: Haha cuj UN da prizna is jesu ti to oni poslali tog "duvana" pa si se naduvao :D i jos smjesnije IS kao svakako ne priznaje UN... hahaha ludilo.Pa jel ti stvarno mislis da ce to potrajati... ako ih Iracka i Sirijska vojska ne nagaze onda ce ih Amerikanci i Izraelci nasamarati da ce pomisliti da su vec dosli do djevica :D
Ne znam ja šta će potrajati a šta neće, niti se bavim prognozama takve vrste, ali se između redova toga što ti napisa da osjetiti velika zebnja ako potraje. Pa pribjegavaš starom dobrom lijeku u narodu poznatom kao cinizam. Meeh. Prilično dosatno i milion puta već viđeno... :zzzz:
A ja opet kod tebe izmedju redova citam da si kao za tu islamsku drzavu samo ne smijes da to javno kazes her si svjestan da ce uskoro da zavrse karijeru.. neslavno :D
jastuk1

#2256 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by jastuk1 »

Challenger__ wrote:
i ostale opreme
Obama im je vrhovni komandant, šta ti je.

:-D
Da, po tvom im samo neko iz Rusija-Kina-Iran-Sirijski genocidni režim nije komentant.

Nikad mi neće biti jasno kako neko može donositi zaključke u vezi stvari kod koje ima toliko oprečnih i dijametralno suprotnih tvrdnji, izjava i informacija.
Challenger__

#2257 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

Fantassin wrote:A ja opet kod tebe izmedju redova citam da si kao za tu islamsku drzavu samo ne smijes da to javno kazes her si svjestan da ce uskoro da zavrse karijeru.. neslavno :D
Jeste, primio se. Ali, pošto je šatro-halifat američko-izraelska ubleha, Jastuk je politički korektan.

vrijedi ponoviti:
Tko kontrolira ISIL?

Gen. Amin Hoteit: To su uvijek isti čelnici, odnosno, oni koji su smislili i dizajnirali "američko-irački sigurnosni sporazum", koji je od Iraka trebao učiniti američku koloniju izravno vođenu iz Washingtona. No, ispostavilo se da je tri godine nakon povlačenja američke vojske Irak počeo tražiti svoj put, diktiran njegovim geopolitičkim interesima, što je dovelo do približavanja Iranu i Siriji. Rezultat je da su Amerikanci bijesni na Irak koji se usudio pružiti otpor, a zemlje Perzijskog zaljeva su još ogorčenije na Al-Malikia koji odbija slušati njihove zapovijedi.

Ono što se dogodilo u Iraku je posljedica njihovog neuspjeha u Siriji, pogotovo Baracka Obame koji je zvučao smrtno ozbiljno kada je govorio o sirijskoj oporbi, da bi za CBS javno priznao da "ne postoji sirijska oporba koja može svrgnuti predsjednika Assada".
jastuk1

#2258 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by jastuk1 »

Fantassin wrote:
jastuk1 wrote:
A ja opet kod tebe izmedju redova citam da si kao za tu islamsku drzavu samo ne smijes da to javno kazes her si svjestan da ce uskoro da zavrse karijeru.. neslavno :D
:lol: Ovdje ako nisi protiv onda si za. Đes ba Đorđ Buš.

Rekao sam juče i isto kažem i danas. Nisam ni za ni protiv. Toliko je puno oprečnih info da je meni nemoguće donijeti pravičnu odluku. Da sam dole možda bi mi stvari bile jasnije. Možda čak ni tad ne bi.

Nekad sam trčo pred rudu, sad više ne.

A ko će kad završit karijeru nije me ni najmanje briga. Svak svakako završi onako kako zasluži, zar ne. ha ja
General War

#2259 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by General War »

:roll: Koji zakljucak...Irak se priblizava iranu i siriji istovremeno, valjda s time sto salje sunite u ISIS a site u hezbolah...bitno da je amerika za sve kriva na kraju jer kad SAD iraku da oruzje i gleda svoje globalne interese onda je kolonija, kad to Iran i Rusija rade to isto onda je to bratska pomoc...sjoo.
Challenger__

#2260 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

Pomenuti libanski general inicijalni uspjeh "ISIL"-a vidi kao posljedicu psihološko-propagandnog rata u korist ISIL-a od strane katarske Al-Jazeere i saudijske al-Arabije:
Gen. Amin Hoteit: Razmišljajte o događajima kakvi zaista jesu i ne padajte u zamke zapadnih medija koji nas upućuju da mislimo da je ISIL divovska sila kojoj se ne može oduprijeti. To nije točno.

Kako to?

Gen. Amin Hoteit: Imamo dovoljno informacija o jačini te organizacije. Događaji koji su uslijedili su me ponukali da prije nekoliko dana napišem članak pod nazivom "Mosul – igrokaz Islamske Države Iraka i Levanta". Budući da smo doista bili svjedoci igrokaza! Jeste li znali da je 25 000 ljudi iz iračke policije bilo prisutno u Mosulu i da je ISIL imao samo 500 boraca? Dakle, ono što se dogodilo u Mosulu nije bio rat, nego izdaja i kapitulacija povezana s medijskim ratom kojeg je vodila katarska televizija Al-Jazeera i saudijska Al-Arabiya. Te dvije televizije su objavile kapitulaciju Mosula šest sati prije samog pada! To isto su te dvije kuće učinile u Bab Al-Aziziyahu u Libiji, najavljujući poraz Muammara Gaddafija tri dana prije nego što je grad pao i tri dana prije nego što je Gaddafi ubijen.

Trebate znati da je u slučaju "psihološkog ratovanja" pravilo da se velik dio stanovništva "zaroni u medijsku maglu" i ljudi tada čekaju da vide tko je jači i na čiju će se stranu svrstati. Bilo je očito da bi iračka pretežno sunitska područja iz četiriju provincija (Ninawa, Salah Al-Din, Diyala i Anbar), da su znala da ih napadaju snage ISIL-a sa samo 500 boraca, protiv 25 000 iračkoh vojnika, odbili da ih se koristi kao probni "inkubator". Bilo je potrebno pretjerivati sa snagom ISIL-a dok se ne postigne cilj, tek tada se razišla "magla" koju su stvorili mediji koji su sudjelovali u propagandnom pokrivanju ovog napada.
Last edited by Challenger__ on 01/07/2014 23:51, edited 1 time in total.
jastuk1

#2261 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by jastuk1 »

General War wrote::roll: Koji zakljucak...Irak se priblizava iranu i siriji istovremeno, valjda s time sto salje sunite u ISIS a site u hezbolah...bitno da je amerika za sve kriva na kraju jer kad SAD iraku da oruzje i gleda svoje globalne interese onda je kolonija, kad to Iran i Rusija rade to isto onda je to bratska pomoc...sjoo.
Eh kako si super razotkrio dvoličnost. :thumbup:
jastuk1

#2262 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by jastuk1 »

Challenger__ wrote:Američki majmuni su na mapu svog šatro-halifata stavili i Krim.
Hiiiiiiii Sram da ih bude. Vidi ti njih! Ne bi ga čak ni jadnoj Ukrajini vratili, a vamo kao njeni prijatelji. Aaaaa koja je to pogan. :lol:
Challenger__

#2263 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

- Ima više od godinu dana da sam na temi Sirija napisao da "od izraelsko-libanske granice do Irana, jedina američka snaga na tom prostoru su frakcije Al-Qaede".

Image

Da dodam: i "halifat" - allied with USA.
Challenger__

#2264 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

jastuk1 wrote:Hiiiiiiii Sram da ih bude. Vidi ti njih! Ne bi ga čak ni jadnoj Ukrajini vratili, a vamo kao njeni prijatelji. Aaaaa koja je to pogan. :lol:
Pa da.

- Mlate gloginje tuđim *urcem. Vide, nema proksija od Ukrajinaca, Evropljani neće da se pretvore u radioaktivnu prašinu njima za ljubav, pa se oslanjaju na muslimanski polusvijet koji bi trebao da realizira njihove geopolitičke i vojne ciljeve. Novi spin ("halifat") za stare ovce.

Međutim, mnogi su ih pročitali ovaj put.

_____

Još jednom, centralna misao libanskog brigadnog generala Amin Hoteita:
"Naravno, Izrael nije zabrinut zbog ISIL-a, jer je vrhovno zapovjedništvo ISIL-a na kraju ipak u SAD-u".
General War

#2265 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by General War »

:D

Towelie

#2266 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Towelie »

:lol: :lol: :lol:
Kikibombona

#2267 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

Gojeni H wrote:Bagdadski dnevnik - Odredi smrti

Irak je trenutno zemlja bezakonja. Nekoliko dana nakon pada rezima Sadama Huseina, obisla sam celije u kojima su nekada lezali siitski disidenti. Dan za danom bili bi odvodjeni od svojih kuca I gubio bi im se svaki trag. Na zidovima celija, vidjela sam ocajne poruke jadnika, ponekada ispisane vlastitom krvlju.

Sada, izgleda da su losi dani ponovo na pomolu, dok je sektasko nasilje u porastu. Samo, ovaj put nisu siiti ti koji su meta progona i napada. U bagdadskim sunitskim naseljima, strah i nervoza su vidljivi. Suniti su namjerno zapostavljeni od strane vlade Nurija al-Malikija. Uzevsi u obzir da ISIS terorise druge dijelove Iraka, suniti se boje da bi mogli postati “odgovorni” za djela ISIS-a.

Svaki dan je sve vise izvjestaja i anegdota o ubistvima na obje strane. Kruze stravicne price o egzekucijama, tijelima koja plove u Tigrisu, masovnim grobnicama, kidnapovanjima, te odredima smrti.
“Ne mozemo ponovo biti baceni u taj ponor” – kaze izvjesni iracki inzenjer, koji je trazio da ne bude identifikovan zbog straha od posljedica, i koji je kao i mnogi drugi Iracani izgubio clanove familije u sektaskom sukobu. “Gledamo u buducnost koja izgleda sve crnja i crnja. Ono cega se sada najvise bojim su odredi smrti” – rekao je.
Prema izjavama sluzbenika privatnih zastitarskih kompanija koji djeluju u Iraku, siitski odredi smrti, koji su nekaznjeno djelovali u periodu najveceg krvoprolica 2006-2007 godine, su ponovo na sceni.
“Logika je da ukoliko ISIS to radi nama, onda im moramo vratiti istom mjerom” – rekao mi je jedan stanovnik Bagdada.

Dok se spremaju za finalni napad na Bagdad, ISIS svakodnevno dobija na snazi u drugim dijelovima Iraka, uzimajuci grad za gradom, oslobadjajuci zatvore u kojima su drzani Sadamovi oficiri, uzimajuci iste pod svoje okrilje.
ISIS takodje ima mnogo novca. Proslog mjeseca su uzeli Mosul, glavni grad provincije Nineveh i drugi grad po velicini u Iraku, gdje su ispraznili banke I napunili vlastite kofere. Takodje su dosli u posjed velikog broja naoruzanja, municije i vozila, kojima su Amerikanci inicijalno snabdjeli iracku vojsku.

By Janine di Giovanni (Newsweek)

Prevod je moj. Sve eventualne greske su meni na dusu
A vidis koji je licemjer kolega Jastuk. Nigdje da pomene patnju siita pod Sadamovom vlascu. Samo pominje patnju sunita pod Malikijem, pri tome zaboravljajuci pomenuti da se suni ekstremisti redovno raznose u siitskim dzamijama i kvartovima.
Challenger__

#2268 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

Kratak siže prethodnih upisa:

Irak nije "pod udarom terorizma" nego pod udarom navođenog terorizma. Irak je pod udarom terorističke formacije ISIL, odnosno IS, odnosno pseudo-halifata. Libanski general Amin Hoteit tvrdi da su ovi teroristi navođeni i kontrolisani iz Vašingtona, jer se Irak oteo kontroli i približio se Siriji i Iranu. Ovo je razbjesnilo Bijelu kuću i njihove zalivske vazale (Katar i KSA), a ISIL je format njihove osvete.

ISIL je sredstvao za rekolonijalizaciju Iraka i teritorijalno razbijanje neameričke osovine od Libana do Irana.

_____
Lokman

#2269 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Lokman »

Challenger__ wrote:Kratak siže prethodnih upisa:

Irak nije "pod udarom terorizma" nego pod udarom navođenog terorizma. Irak je pod udarom terorističke formacije ISIL, odnosno IS, odnosno pseudo-halifata. Libanski general Amin Hoteit tvrdi da su ovi teroristi navođeni i kontrolisani iz Vašingtona, jer se Irak oteo kontroli i približio se Siriji i Iranu. Ovo je razbjesnilo Bijelu kuću i njihove zalivske vazale (Katar i KSA), a ISIL je format njihove osvete.

ISIL je sredstvao za rekolonijalizaciju Iraka i teritorijalno razbijanje neameričke osovine od Libana do Irana.

_____
@Challenger,

Kakva je uloga Turske u aktuelnim iračkim dešavanjima i šta je pozadina Erdoganove politike? Zašto konstantno podržava islamiste, pa čak i kod nas? Postoje razmišljanja o velikom dogovoru da se putem ove krize inauguriše nezavisni Kurdistan, odnosno da iza ovoga plana stoje Turska i Izrael. Istovremeno gulenisti ga optužuju za proiransku politiku, njegovog šefa obavještajne službe MIT Hakana Fidana, otvoreno etiketiraju kao proiranskog. Dosta ima konfuzije, pa bih volio čuti Tvoje mišljenje?
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340 ... 17,00.html
Challenger__

#2270 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

Izjava AKP-ovog glasnogovornika, Huseyina Celika to potvrđuje: Turska i Izrael jesu za nezavisni irački Kurdistan. Čitajući između redova, stičem utisak da je, kratkoročno gledano, Turska taoc ovakvih špekulacija: preko iračkog Kurdistana će "zatvoriti" kurdsko pitanje (?) u Turskoj i dugoročno riješiti problem energenata.

Da, Turska jeste koizvođač ovih "radova" (ISIL) ali nije njihov kreator. Učestvuje u svemu ovom jer je dio anglo-cionističkog političkog bloka. Nema snage da se suprotstavi (kadrovi AKP su proizvod tog svijeta), sa jedne strane, a sa druge strane je taoc obećanja (po kojima bi se Turska, na kraju svih ovih procesa trebala spustiti duboko na lijevu obalu Eufrata).

Međutim, stvar je još ozbiljnija i mislim da bez obzira na lična uvjerenja prvih ljudi AKP-a, Turska, sve i da hoće, ne može da vodi drugačiju politiku, a da istovremeno ne postane ozbiljna meta.

Za tako rizičan zaokret očigledno nema ni volje ni snage.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2271 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Truba »

General War wrote::roll: Koji zakljucak...Irak se priblizava iranu i siriji istovremeno, valjda s time sto salje sunite u ISIS a site u hezbolah...bitno da je amerika za sve kriva na kraju jer kad SAD iraku da oruzje i gleda svoje globalne interese onda je kolonija, kad to Iran i Rusija rade to isto onda je to bratska pomoc...sjoo.
pa tako nekako... bez ironije i je
amerika daje oružje da zaradi i zavadi
rusi samo da oponiraju americi i da zarade
a iranu je to pitanje rata il mira

mislim da ulozi nisu isti
niti težina...

uostalom ameri su imali 20 godina da srede irak... na ovaj ili onaj način
a rezultate vidimo

aj da malo ruje eksperimentišu
može i iran što se mene tiče
Opetja033

#2272 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

"If Allah wills, we will kill those who worship stones in Mecca and destroy the Kaaba. People go to Mecca to touch the stones, not for Allah." - clan IS Abu Turab Al Mugaddasi .

Planiraju napasti saudijski grad Arar koji se nalazi na granici sa Irakom i udaljen je 15-tak sati voznje od Mecce.

http://www.huffingtonpost.com/2014/07/0 ... mg00000067
Opetja033

#2273 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

Lideri Islamskog Fronta u Siriji i druge islamisticke vojne formacije u toj zemlji izdale proglas:

Several groups and committees in Syria including members of the Islamic Front - Jaish Al Mujahidin, Ajnad Sham and the Mujahidin shura council - issued a statement regarding the Islamic State's declaration of a new caliphate.

The statement said:

* the declaration is void mentally and legally.

* it seeks to divide Muslim countries.

* international and regional powers will take advantage of this declaration to directly intervene
for their interests.

* Syrian regime will gain legitimacy due to this declaration

The statement added that the Islamic State was trying to hide its crimes and reality by establishing Islamic state. The fighting groups in Syria would not change their attitude towards the Islamic State and would keep fighting it.

Link here, but it's in Arabic. http://justpaste.it/q324

Hassan Abboud, jedan od vodecih komandanata IF, izjavio je kako je svaki dosadasnji potez ISIS-a - pa i ovaj sa proglasavanjem hilafeta, imao za cilj razjedinjavanje arapskih sunnita.

Isto tako i Al Nusra je odbacila bilo kakav vid zajednickog djelovanja sa ISIS-om i ismijavaju Bagdhadijevo proglasavanje halifom nazivajuci ih haridzijama (rana islamska sekta, neka googla koga interesuje).
asurbanipal

#2274 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by asurbanipal »

Hilafet na vidiku, pridružite mu se... :lol: :lol: :lol:

https://www.youtube.com/watch?v=dZGkK9npNwg#t=740
sportman1

#2275 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sportman1 »

Challenger__ wrote:Kratak siže prethodnih upisa:

_____

a sta je sa onom teorijom o 3. sv. ratu?????
Post Reply