ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Locked
mirza_15

#2251 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by mirza_15 »

don vito wrote:
Jadni telekomovci, vazda im neko shuka, prvo Telemach, sad Fadilaga
Jesi nasao koga ces zaliti. U BH Telecomu pravo tesko. :mrgreen:
Freamon Lester

#2252 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Freamon Lester »

mirza_15 wrote: Ma nista se ti ne sekiraj. Prije ces ti na ulicu. Jel ti gazda clan ovog udruzenja poslodavaca :mrgreen:
NeJmas ti brige za mene. :izet: Siguran ko sredozemna medvjedica. Ako ja umrem gazda nece znati gdje su mu novci. :lol:
Drinski

#2253 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Drinski »

House wrote:da vidimo hoće li šumska usvojiti ovaj zakon :D tamo će biti krvi do koljena
Ma usvojice, prvo to ce gurati MMF da bi lakse bila kupljena JP (bez balasta kolekt.ugovora i potrazivanja) i drugo malo ce to pogurati i poslodavci kojima odgovara pad cijene rada i rad na crno. Problem ce nastupiti kad poslodavci za par godina opet budu u jos goroj dubiozi a JP prodana.
kamen spoticanja

#2254 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by kamen spoticanja »

mirza_15 wrote:
don vito wrote:
Cekni malo...kad vam gazda postane ralf zute glave iz okoline braunsvajga ima da se smijete strankama na salterima ko mahniti...a sve za 'iljadu maraka... :D
promaha

#2255 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by promaha »

Image
mirza_15

#2256 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by mirza_15 »

Freamon Lester wrote:
mirza_15 wrote: Ma nista se ti ne sekiraj. Prije ces ti na ulicu. Jel ti gazda clan ovog udruzenja poslodavaca :mrgreen:
NeJmas ti brige za mene. :izet: Siguran ko sredozemna medvjedica. Ako ja umrem gazda nece znati gdje su mu novci. :lol:
:thumbup:

Vraze jedan :lol: :lol:
It_is_a_Leclerc

#2257 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by It_is_a_Leclerc »

SDP-njare i titoisti na aparatima za odrzavanje. Eno ih se udruzili sa Suljagicem na twitteru, pa placu li placu. Sav su server pokvasili
radostan dan

#2258 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by radostan dan »

Drinski wrote:
House wrote:da vidimo hoće li šumska usvojiti ovaj zakon :D tamo će biti krvi do koljena
Ma usvojice, prvo to ce gurati MMF da bi lakse bila kupljena JP (bez balasta kolekt.ugovora i potrazivanja) i drugo malo ce to pogurati i poslodavci kojima odgovara pad cijene rada i rad na crno. Problem ce nastupiti kad poslodavci za par godina opet budu u jos goroj dubiozi a JP prodana.

a radnička prava bespovratno izgubljena...
zateznistub

#2259 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by zateznistub »

Znadoh da na ovom forumu (i forumima generalno) ima bolesnih, ali da su u ovolikom broju....

E to me je iznenadilo!
gidra

#2260 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by gidra »

KatarinaKosaca wrote:
Stihy wrote:Ukidaju se kolektivni ugovori tj glavna zaštita radnika u tim kompanijama a samim tim i svrha postojanja sindikata.

Otvaraš mogućnost da sve privatiziraš i prepolovis broj radnika i smanjiš plate u svim preduzećima bez straha od tužbi.

To nije nešto što će naći na neku empatiju "naroda" kad kažeš da ti privatiziraju Telecom ili EP, ali kad na red dođu škole, zdravstvene ustanove, policiju , sudstvo.... tad će već biti kasno.

Umjesto da rad na crno i izbjegavanje uplate doprinosta bude drakonski kažnjeni momentalnim pljenidbama imovine, oni donose ovakav "neoliberalni" zakon...
Dolaskom konkurencije ovoj firmi dvije-tri familije i nekoloiko propalih pljevaljki, te plaćenih radnih mjesta, pretplatnici sau samo dobili. Mislim na fiksnu telefoniju i internet Telemacha, te njihovu uslugu. Empatija naroda već postoji, naravno onog dijela koji je prestao pušiti foru o "zlatnoj koki" od koje nema ništa, baš ništa. Jednako lako i dobro će prihvatiti i privatnika koji će se ponašati kaoTelamach, a ne kao tipična Telecom šalteruša... Škola se sa ovim ne može porediti, ali baš iz privatnih škola ima puno budžetskog kadra, visokih privatnih škola :D
1. Kolektivni ugovori se ne ukidaju niti ovi prestaju da važe.
2. Potpuno različiti su kolektivni za bht i ep.
3. Trenutno kolektivni ugovori važe do onda kad se sindikati ne dogovore sa poslodavcem za nove kolektivne koji će se produžavati po istim ili izmjenjenim uslovima svake tri godine. Znači sindikati će i dalje biti tu.
4. Novim Zakonom je čak moguće sklopiti kolektivni na nivou samo jedne firme.
5. Obzirom da su ovo dvije haman najjače grane u privredi države tk i energetika (BHT, Eronet, EP BIH, EP HZHB) vrlo brzo će se dogovoriti za nove kolektivne, jer su ovo firme koje redovno pune penzioni fond, koji uzgred rečeno i najviše zavisi od ovih preduzeća.
6. BHT i EP imaju pravilnik o radu (a ni ovo nije ukinuto novim Zakonom) koji daje još više prava u odnosu na granske kolektivne.
7. Pravilnikom o radu je definisano kako i na koji način se upošljavaju novi ljudi. Znači ne po Zakonu o radu, ne po granskom kolektivnom već isključivo po Pravilniku o radu, što opet ostavlja mogućnost strankama preko upravnih odbora da upošljavaju po svojim željama.
Last edited by gidra on 30/07/2015 18:47, edited 1 time in total.
Drinski

#2261 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Drinski »

Nisu ona izgubljena, nego ih nema ko izlobirati. Radnici i narod ko narod i radnici, daj hljeba i igara na koridi.
don vito

#2262 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by don vito »

mirza_15 wrote:
don vito wrote:
Ne zalim vas, ovo "jadni" je bilo ironija (moja). To sto vam je "pravo tesko" (tvoja ironija) rezultiralo je time da vas Telemach sa 200 zaposlenih na trzistu dere ko Musa jarca mada imate 17,5 puta vise radnika. Pa ti skontaj kako cete dalje... Sta god da izaberete moram vas pohvaliti da niste monopolisti ko druge javne firme uhljeba. Na trzistu telekomunikacija narod moze birati sta mu povoljnije, zato u posti na Dolac Malti uvijek ima 10-15 ljudi u redu pred salterom za odjavu usluga BHT, a po jedan ili nijedan insan na ostalim salterima gdje se placaju usluge drzavnog telekoma.
mirza_15

#2263 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by mirza_15 »

kamen spoticanja wrote: Cekni malo...kad vam gazda postane ralf zute glave iz okoline braunsvajga ima da se smijete strankama na salterima ko mahniti...a sve za 'iljadu maraka... :D
Ma ja jedva cekam, samo nece brzo. A nisam bas na salteru :mrgreen:
Imam i neku ino varijantu ako mi se zuco ne svidi. Super placeno, ali mi se trenutno ne ide zbog porodice. Najmanje 3 mjeseca tamo, 15 dana ovdje, a ne mogu ih voditi. Barem ne odmah. Ne gleda mi se djete preko skype-a pa cu i zucu trpiti. Nece mene zuco platiti manje nego sto imam sad :mrgreen:
Freamon Lester

#2264 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Freamon Lester »

It_is_a_Leclerc wrote:SDP-njare i titoisti na aparatima za odrzavanje. Eno ih se udruzili sa Suljagicem na twitteru, pa placu li placu. Sav su server pokvasili
Zakon ima falinki. Bjurum neka se dokazuju u buducem periodu i ispravljaju kroz amandmane. Nasa stranka je danas pokazala kako radi dobra opozicija. Ponudili 10 amandmana, 9 usvojeno, oni opet nisu glasali, ali kako god okrenes 9 bitnih stavki je ispravljeno u zakonu. A ove funjare se pokupe i nece da rade. Ja iskreno mislim da oni i ne znaju kako ide procedura oko upucivanja amandmana. :lol:
L u c i f e r

#2265 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by L u c i f e r »

Image
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#2266 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by pici »

Image

do nove godine... ima da bidne :izet:
Novak20

#2267 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Novak20 »

Najveća korist od ZOR-u je što su forumske stranačke podrepne muhe izletile na sunce.
Freamon Lester

#2268 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Freamon Lester »

gidra wrote: 1. Kolektivni ugovori se ne ukidaju niti ovi prestaju da važe.
Ne ukidaju ali nece vise biti neogranicenog karaktera. Pa dok vi pregovarate novi, stari je jos na snazi. Sad imate 90 dana da se dogovorite ili se primjenjuje samo zakon o radu.
radostan dan

#2269 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by radostan dan »

zateznistub wrote:Znadoh da na ovom forumu (i forumima generalno) ima bolesnih, ali da su u ovolikom broju....

E to me je iznenadilo!

:thumbup: :thumbup:
fosna2014

#2270 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by fosna2014 »

Ovaj zakon je cisto namjestanje podanika i nista vise. Onako grubo receno. Vlast moze da postavlja sta hoce i koga hoce tj. izbacivati kada i kako mu se digne. To znaci, danas jedna stranka vlast i primi svoje ljude, sutra druga i tako u krug svako svoga postavi, pa sve do onda kad te ljude ne mozes vise ni izbaciti sa posla. Ko ce to platiti sve? Dobro, mi cemo, ali mislim ono ... ma haj briga me. Hajmo se radovati novom zakonu.

Trpaaaaaaaj dok ne odemo u 3pm.
mirza_15

#2271 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by mirza_15 »

don vito wrote:
Ne zalim vas, ovo "jadni" je bilo ironija (moja). To sto vam je "pravo tesko" (tvoja ironija) rezultiralo je time da vas Telemach sa 200 zaposlenih na trzistu dere ko Musa jarca mada imate 17,5 puta vise radnika. Pa ti skontaj kako cete dalje... Sta god da izaberete moram vas pohvaliti da niste monopolisti ko druge javne firme uhljeba. Na trzistu telekomunikacija narod moze birati sta mu povoljnije, zato u posti na Dolac Malti uvijek ima 10-15 ljudi u redu pred salterom za odjavu usluga BHT, a po jedan ili nijedan insan na ostalim salterima gdje se placaju usluge drzavnog telekoma.
Nije tema pa necu detaljno, ali nisi u pravu. To sto raja odjavljuje fiksnu je prirodan proces. Nigdje drugo bht ne gubi korisnike. Da ima previse uposlenih ima.

Radio sam ja vise od 6 godina kod privatnika. Nije mi strano.
Freamon Lester

#2272 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Freamon Lester »

mirza_15 wrote:
don vito wrote:
Nije tema pa necu detaljno, ali nisi u pravu. To sto raja odjavljuje fiksnu je prirodan proces. Nigdje drugo bht ne gubi korisnike. Da ima previse uposlenih ima.

Radio sam ja vise od 6 godina kod privatnika. Nije mi strano.
A onda si izucio zanat pa na konkursu presao u telecom? :lol:
kamen spoticanja

#2273 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by kamen spoticanja »

Freamon Lester wrote:
Budi ti oprezan svakako :mrgreen:
http://m.dnevnik.hr/clanak/vijesti/hrva ... 49443.html
Dr. Kuca

#2274 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Dr. Kuca »

Bosnjo u Bosni nece da radi, opstruira, izvlaci se. Onda od u njemacku, sveCku, ili neku od tih obecanih zemalja i radi 2 smjene i ne zali se.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2275 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by japin_mutapi »

pobuna neradnika
Locked