Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Diwan

#2251 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

po ko ne bi govorio protiv IZ-e.

Napakovali čovjeku. Čuj držo kera ...

http://www.klix.ba/vijesti/bih/islamska ... /150622131
apsidejzi

#2252 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by apsidejzi »

zijancer wrote:da li je nekome poznato znacenje arapskog izraza za zemlju (erd)
sta se pod erd podrazumijeva, prah? glina? nesto drugo?
Kao i sve u Kur'anu to je visesmislen pojam. Ja ga licno volim dozivljavati kao kompletan materijalni svijet. Ako su "semavat" sve nematerijalne dimenzije onda "erd" preostaje da bude ovo materijalno oko nas. Naravno, jedinka dozivljava Zemlju kao ono sto je oko nas no to je zato sto nam je ona najbliza i "najmaterijalnija" a u principu, kompletan svemir je izgradjen od iste materije.
apsidejzi

#2253 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by apsidejzi »

Diwan wrote:po ko ne bi govorio protiv IZ-e.

Ima tu svega u pozadini pretpostavljam a ovo je samo blijedi pokusaj da se bude "politicki korektno" mada nisu ni svjesni koliko su se izlozili. Prvo s pravnog aspekta drzanje kera ne moze biti razlog za otkaz u sekularnoj pravnoj drzavi, a ni nadriljekarstvo nije nista bolji razlog. Uz dobrog advokata, Selvedin im moze pokupiti sav zekat kojeg prikupe ove godine. No ipak, to je moja zajednica i ne podrzavam da se govori protiv nje. Moze se kritikovati da bi se poboljsala ali da bi se urusila... to ne.
salik79

#2254 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by salik79 »

Ako je do kera, onda sta reci za Ashabul-Kehf?!
nasa

#2255 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

Slazem se da su im argumenti traljavo izlozeni ali nisi upravu ovo za sekularnu drzavu jer to bi znacilo da ne mogu hodzu otpustiti ni ako recimo pije, ima otvoreno ljubavnicu itd.
nasa

#2256 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

salik79 wrote:

nisu rekli zato sto je drzao psa vec zato sto je prostor IZ koristio za drzanja psa ili vise-nisam skontala, mislim mozda ga jesu ukllonili iz drugih razloga ali cemu usmjeravati pricu na nesto sto nije napisano
Snake Eyes

#2257 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Snake Eyes »

apsidejzi wrote:

Ima tu svega u pozadini pretpostavljam a ovo je samo blijedi pokusaj da se bude "politicki korektno" mada nisu ni svjesni koliko su se izlozili. Prvo s pravnog aspekta drzanje kera ne moze biti razlog za otkaz u sekularnoj pravnoj drzavi, a ni nadriljekarstvo nije nista bolji razlog. Uz dobrog advokata, Selvedin im moze pokupiti sav zekat kojeg prikupe ove godine. No ipak, to je moja zajednica i ne podrzavam da se govori protiv nje. Moze se kritikovati da bi se poboljsala ali da bi se urusila... to ne.
Vjerovatno kada kažu da se bavio nadriljekarstvom misle da se bavio sihrom.
salik79

#2258 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by salik79 »

nasa wrote:
salik79 wrote:

nisu rekli zato sto je drzao psa vec zato sto je prostor IZ koristio za drzanja psa ili vise-nisam skontala, mislim mozda ga jesu ukllonili iz drugih razloga ali cemu usmjeravati pricu na nesto sto nije napisano
Na osnovu cega temelje zabranu drzanja psa na zemljistu/povrsini IVZ?!
apsidejzi

#2259 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by apsidejzi »

nasa wrote:Slazem se da su im argumenti traljavo izlozeni ali nisi upravu ovo za sekularnu drzavu jer to bi znacilo da ne mogu hodzu otpustiti ni ako recimo pije, ima otvoreno ljubavnicu itd.
Naravno da ne mogu. Alkohol i blud nisu haram po sekularnom zakonu a on je "El-Melik, El-Ekber i El-Hakam" u BiH. Naravno, uvijek se moze kulturno prici temi pa reci da zbog uticaja alkohola nije bio u stanju izvrsavati radne zadatke te da su nakon nekoliko opomena bili prisiljeni dati mu otkaz, ali da konzumira alkohol van radnog vremena... nazalost nije nikakav pravni argument za otkaz.
nasa

#2260 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

Zar oni nemaju svoje propise po kojim zaposljavaju pa, onda i uslove, pravilnik itd.
Ne znam ni ja ali nekako mi je logicno da je tako, to dodje kao njihov interni pravilnik s kojim upoznaju nadlezno ministarstvo itd.
Snake Eyes

#2261 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Snake Eyes »

nasa wrote:Zar oni nemaju svoje propise po kojim zaposljavaju pa, onda i uslove, pravilnik itd.
Ne znam ni ja ali nekako mi je logicno da je tako, to dodje kao njihov interni pravilnik s kojim upoznaju nadlezno ministarstvo itd.
Normalno da imaju, suprotno ne bi imalo nikakvog smisla.
Diwan

#2262 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

nasa wrote:
salik79 wrote:

a po čemu vjerovati svemu što je napisano - doduše tako nas i dresiraju tj. tako su nas i dresirali da samo klimamo glavom. Nije to stvar samo obog teksta nego generalno.

Samo obrazloženje je priča za malu djecu - dali otkaz hodži koji 'drži kera', a vamo pustili vehabijama da rasture sve što se može rasturiti. Dopustili paralelno 'vjersko djelovanje i organizovanje', a čovjeku dali otkaz zbog magle
Nero Histrion

#2263 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Nero Histrion »

nasa wrote:
salik79 wrote:

A da je drzo vjeverice, bi l' ga i onda otpustili? Ne kontam ovdje nista. :-?

Nisam nesto pratio situaciju s ovim hodzom, al' mi fakat nista nije jasno. Sta je zgrijesio pa ga otpustili? Je li onaj iz Gluhe Bukovice otpusten?
Diwan

#2264 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

čisto sumnjam da su otpustili tog iz Gornje Bukovice,

odlično zapažanje
Towelie

#2265 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

Naravno da nije sve sjajno i bajno u IZ, ali je opet najbolja opcija od ponudjenih.
Bolje da oni tumace Islam nego vehabije. Verovatno ste citali ovu ujdurmu oko ispravnosti vaktija ovih dana.
Janjicar

#2266 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Janjicar »

Ima li negdje na netu razgovor izmedju Hawking-a i nekih od ucenjaka ? ili barem misljenja ucenjaka o Hawking-ovim knjigama itd. ?
kritichar

#2267 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

nadam se da će vam uskoro biti jasno, ako još uvijek nije, ko otvoreno djeluje protiv IZ BiH
"bradati ljudi" ili rafidije
salik79

#2268 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by salik79 »

Jes', rafidija neki dan prebi dedu na jaciji u Fahdiji...Cek, cek, rafidije ne postoje :? Haman izumrla otpadnicka sekta u siitskom pravcu islama, otkud ovdje!?
Opetja033

#2269 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Opetja033 »

salik79 wrote:Jes', rafidija neki dan prebi dedu na jaciji u Fahdiji...Cek, cek, rafidije ne postoje :? Haman izumrla otpadnicka sekta u siitskom pravcu islama, otkud ovdje!?
A znas li ko je prvi u historiji koristio taj termin "rafidije" i na koga se tacno odnosilo? :)
kritichar

#2270 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

salik79 wrote:Jes', rafidija neki dan prebi dedu na jaciji u Fahdiji...Cek, cek, rafidije ne postoje :? Haman izumrla otpadnicka sekta u siitskom pravcu islama, otkud ovdje!?
što ih onda braniš?
a što se tiče pomenutog događaja, vidim odmah si etiketirao ko je ko i presudio ko je žrtva a ko krivac, i ako nisi bio tamo, a ništ ani pročitao
stari nemoćni dedica i strašni bradati "vehabija", normalno zna se ko je kriv
informiši se, tekst se može naći
salik79

#2271 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by salik79 »

kritichar wrote:
što ih onda braniš?
a što se tiče pomenutog događaja, vidim odmah si etiketirao ko je ko i presudio ko je žrtva a ko krivac, i ako nisi bio tamo, a ništ ani pročitao
stari nemoćni dedica i strašni bradati "vehabija", normalno zna se ko je kriv
informiši se, tekst se može naći

Ko brani rafidije?! Informisi se malo. Ja branim Imamije/Dzaferije i Zejdije, rafidije nemam potrebe - oni svakako nisu muslimani. Da, kao musliman znam ko je zrtva, a ko krivac - mladjahni potkaraceni i bradati junosa, kontra dede. Tamam da je dedo kompletno naopak, nije nacin udarati ga. Covjek ima "svoje" mjesto, jel´ stvarno problem ustupiti mu ga, ako nista iz islamskog (Poslanikov s.a.v.a. sunet) postovanja prema starima?! Upucen sam u dogadjaj, jer je i moj efendija/hatib u petak s mimbere govorio o tome. Cak je rekao da ce ispred dzematskog odbora traziti trajno rjesavanje veh-bi-aj pitanja, po cijenu zatvaranja Fahdije.
kritichar

#2272 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

salik79 wrote: Ko brani rafidije?! Informisi se malo. Ja branim Imamije/Dzaferije i Zejdije, rafidije nemam potrebe - oni svakako nisu muslimani. Da, kao musliman znam ko je zrtva, a ko krivac - mladjahni potkaraceni i bradati junosa, kontra dede. Tamam da je dedo kompletno naopak, nije nacin udarati ga. Covjek ima "svoje" mjesto, jel´ stvarno problem ustupiti mu ga, ako nista iz islamskog (Poslanikov s.a.v.a. sunet) postovanja prema starima?! Upucen sam u dogadjaj, jer je i moj efendija/hatib u petak s mimbere govorio o tome. Cak je rekao da ce ispred dzematskog odbora traziti trajno rjesavanje veh-bi-aj pitanja, po cijenu zatvaranja Fahdije.
rafidije, šije, džaferije, sve isto, ne znam kako su izumrli kad je ovdje tema otvorena o rafidijama
a imat svoje mjesto u džamiji i udarati onog ko ti neće ustati sa "tvog" mjesta je po sunetu?

nek tvoj hatib prvo riješi šijsko pitanje, pa onda kad definiše šta su i ko su te vehabije neka riješi i to
Diwan

#2273 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

kritichar wrote:nadam se da će vam uskoro biti jasno, ako još uvijek nije, ko otvoreno djeluje protiv IZ BiH
"bradati ljudi" ili rafidije
nama je sve jasno, a tebi bojim se nikada neće ni biti
salik79

#2274 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by salik79 »

kritichar wrote:
salik79 wrote: Ko brani rafidije?! Informisi se malo. Ja branim Imamije/Dzaferije i Zejdije, rafidije nemam potrebe - oni svakako nisu muslimani. Da, kao musliman znam ko je zrtva, a ko krivac - mladjahni potkaraceni i bradati junosa, kontra dede. Tamam da je dedo kompletno naopak, nije nacin udarati ga. Covjek ima "svoje" mjesto, jel´ stvarno problem ustupiti mu ga, ako nista iz islamskog (Poslanikov s.a.v.a. sunet) postovanja prema starima?! Upucen sam u dogadjaj, jer je i moj efendija/hatib u petak s mimbere govorio o tome. Cak je rekao da ce ispred dzematskog odbora traziti trajno rjesavanje veh-bi-aj pitanja, po cijenu zatvaranja Fahdije.
rafidije, šije, džaferije, sve isto, ne znam kako su izumrli kad je ovdje tema otvorena o rafidijama
a imat svoje mjesto u džamiji i udarati onog ko ti neće ustati sa "tvog" mjesta je po sunetu?

nek tvoj hatib prvo riješi šijsko pitanje, pa onda kad definiše šta su i ko su te vehabije neka riješi i to

Dakle, ako postoji tema na ovom forumu, znaci da postoje i rafidije u BiH?! Ha ja, logika. Jos jednom - informisi se. Ja cu samo u kratkim crtama - Imam Dzafer Sadik a.s. je utemeljitelj Dzaferijske/Imamijske (najrasprostranjenije) pravne skole u siijskom islamu. Inace, Imam Dzafer Sadik a.s. je najbitniji sejh (za kojeg je rekao - parafraziram: "Bio bih izgubljen bez te dvije godine koje sam proveo uz njega") u zivotu utemeljitelja pravne skole koju mi u BiH slijedimo, Ebu-Hanife r.a., te sejh i nekih drugih imama ehlisunnetskog pravca. Nabavi knjigu Ehlul-l-Kibla (Pripadnici Kible) sejha Muhammeda Zekki Ibrahima r.a., te okreni str 52, poglavlje "Siije u islamu", a nakon toga str. 54 "Siije imamije su muslimani", te na str. 55 "Sijje zejdije su muslimani". Iscitaj dobro, a onda okreni str 56. "Druge siijske grupacije", gdje ces na str. 57 pronaci i "Rafidijsku skupinu". Izdvojit cu slijedeci citat: "Sve ove skupine, kao sto vidite, sem imamija dzaferija, zejdija i behirija su zabludjele i ekscentricne skupine, zatvorene u sebe. Danas ih gotovo niko i ne zamjecuje."

Kao sto rekoh, dedo je navik´o na "svoje" mjesto u dzamiji, junosa nije postupio po sunnetu (na koji se povazda poziva) nego ga osorno otres´o jer "nema rezervacije mjesta", da bi dedo pokusao "na/uguravanjem" to postici, na sta je ovaj odgovorio "stocem u vugla"...Ono bas po sunnetu. Jarane - teravija, dedo, stariji 3-4 puta od tebe (ne mislim bukvalno tebe, da ne bude zabune :D ) i ti jos opravdavas postupak mladjahnog vehabita?!! Hallllooooooooo!? Kao sto rekoh, da je dedo 100X naopak, ima da postujes njegove godine i da mu ustupis "njegovo" mjesto bez i da te upita. Hem zaradis itekakav (ramazanski) sevab, hem pokazes kulturu, ahlak, sunnet, islam,...., a sacuvas mir u "kuci".
Diwan

#2275 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Towelie wrote:Naravno da nije sve sjajno i bajno u IZ, ali je opet najbolja opcija od ponudjenih.
Bolje da oni tumace Islam nego vehabije. Verovatno ste citali ovu ujdurmu oko ispravnosti vaktija ovih dana.
vuk dlaku mjenja, ali čud nikako. Doduše, ramazan je, neki su zatvoreni
Post Reply