Pa se vi kladite, a pljujte po klempi.
Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- irac300
#2251 Re: Ateizam
A evo šta ka'e efendija o klađenju:
- beni-bu-man
- HardcoreMX
#2253 Re: Ateizam
Paradokson i kontradiktornost izmedju obe ove rečenice, kao i u njima samim. U prvoj ću pročitati anarhiju, egoizam, narcisoidnost i licemjerstvo, a u drugoj apsurd i paradoks. Zamisli u prvoj kažeš lopov si i živiš po tome načelu jer ti tako kažeš i to onda mora biti prihvaćeno, a u drugoj braniš djetetu da vozi auto, tako onda ono može, da se pozove da i tebi brani.kiligonzales wrote:Čovjek je dužan da živi u skladu sa onim što govori. Ako nekome braniš nešto, onda se potrudi da i sam to ne činiš.HardcoreMX wrote:Lukavo, ali nedovoljno. Ti upravo tražiš od vjernika da napravi najveću grešku, a to je da ne učini nešto pogrešno ne zbog straha od Boga, nego da bi se tebi prikazao. To je istovremeno i licemjerstvo i širk.
-
kiligonzales
#2254 Re: Ateizam
Znači tebi su jednaki ako neko kaže da kocka i da time griješi i onaj koji kaže ja kockam i time ne griješim i nakon svega ti dođe i kaže, ej lutko nemoj kockati? Kakav si ti primjer nečemu?HardcoreMX wrote:Paradokson i kontradiktornost izmedju obe ove rečenice, kao i u njima samim. U prvoj ću pročitati anarhiju, egoizam, narcisoidnost i licemjerstvo, a u drugoj apsurd i paradoks. Zamisli u prvoj kažeš lopov si i živiš po tome načelu jer ti tako kažeš i to onda mora biti prihvaćeno, a u drugoj braniš djetetu da vozi auto, tako onda ono može, da se pozove da i tebi brani.kiligonzales wrote:Čovjek je dužan da živi u skladu sa onim što govori. Ako nekome braniš nešto, onda se potrudi da i sam to ne činiš.HardcoreMX wrote:Lukavo, ali nedovoljno. Ti upravo tražiš od vjernika da napravi najveću grešku, a to je da ne učini nešto pogrešno ne zbog straha od Boga, nego da bi se tebi prikazao. To je istovremeno i licemjerstvo i širk.
Znači po tebi ispadne ispravno kada neko ko praktikuje vjeru, a griješi brani nekome što i sam radi? Kako primiti savjet takvog?
- triconja
#2255 Re: Ateizam
Necemo pricati o ljudima sa psihickim bolestima i poremecajima, nego o prosjecnom bosnji.kiligonzales wrote: To je šuplja priča. Ko i kada zaspe kad usere motku mirne savjesti?
- triconja
#2256 Re: Ateizam
Ovdje trolujem ateizam. Ateisti kao i vjernici (na baterije) uzimaju samo ono sto im odgovara od morala i propisa, a sta im ne odgovara ostave za neko drugo vrijeme.kiligonzales wrote:Onda nema potrebe da se nekome spotiče nekome zbog preljube jer ga društvo ne tretira nečim nezakonitim, jer zakonito i nezakonito je danastriconja wrote:Ateizam se barem vodi moralnim nacelima koja se mogu izmijeniti u zavisnosti od doba u kojem se zivikiligonzales wrote:Otkad se ateisti brinu sta je halal a sta haram?
Zar njih ne vrijedi samo da je ispravno ono sto oni sami odluce da jest?![]()
Cudnog li ateizma
postalo mjerilo za moral.
Religije su puno šire od dogmi koje im se serviraju i uskih uvjerenja, istina moralna načela ne doživljavaju promjenu, ali sljedbenici i način slijeđenja vjere da. Svemu tome svjedoči historija.
- triconja
#2257 Re: Ateizam
Na 15oj sekundi razdvaja kao Musa (poslanik) prave od manje pravih vjernikairac300 wrote:A evo šta ka'e efendija o klađenju:
U biti covjek je u pravu. Grijeh je grijeh, kocka nije nista manji nije grijeh od jedenja klempe. Vjera nije da si musliman samo zato sto klanjas ili postis ili nesto trece, nego je prihvacanje i postovanje svih nacela. Ovo spominje klempu jer kod nas kod ljudi je takva odbojnost prema klempi (sigurno takvu odbojnost ni sejci nemaju), covjek se jednostavno trudi da ljudima priblizi te stvari.
- triconja
#2258 Re: Ateizam
Evo "alternativna realnost (druga dimenzija)" :
Svi mi koji pisemo ovo svo veliki vjernici. Ova tema ne postoji.
Ljudi koji su nam nadredjeni nikad ni jedno moralno ni vjersko pravilo ili zakon nisu prekrsili, stranke svih religija su najveci prijatelji, citav svijet se cudi kako. Nikad u zadnjih sto godina niko nije nista ukrao niti ubio.
Sad sami sebi priznajmo da je ovakva stvarnost i kod nas, svi bi se takmicili ko je veci vjernik.
Ljudi koji su nam nadredjeni nikad ni jedno moralno ni vjersko pravilo ili zakon nisu prekrsili, stranke svih religija su najveci prijatelji, citav svijet se cudi kako. Nikad u zadnjih sto godina niko nije nista ukrao niti ubio.
Sad sami sebi priznajmo da je ovakva stvarnost i kod nas, svi bi se takmicili ko je veci vjernik.
- beni-bu-man
#2259 Re: Ateizam
A cemu takmicenje ko je veci vjernik, ako si vjernik za sebe si vjernik a ne za raju.triconja wrote:Evo "alternativna realnost (druga dimenzija)" :
ali tako ti je to kod nas.
- triconja
#2260 Re: Ateizam
U ovoj "savrsenoj" realnosti mi se ne bi takmicili ko je veci vjernik zbog ostalih.beni-bu-man wrote:A cemu takmicenje ko je veci vjernik, ako si vjernik za sebe si vjernik a ne za raju.triconja wrote:Evo "alternativna realnost (druga dimenzija)" :
ali tako ti je to kod nas.
Kod nas danas je sve na principu daj da se ja pokazem da sam takav u njegovom prisustvu ili prisustvu ljudi (neka svecanost, slucajno okuplanje, govor pred kamerom ili ljudima, itd). Po kuci se more lokat i jest klempa, ali ako si prvi da spomenes koju finu vjersku maksimu na pravom mjestu je vrhunac obmane
- HardcoreMX
#2261 Re: Ateizam
Ja sam samo prokomentarisao tvoj prethodni upis i dao primjer, kako se vrlo često, nešto od krucijalne važnosti, ne može reći u samo jednoj rečenici ,mada bi mi volili da tako učinimo.kiligonzales wrote:
Znači tebi su jednaki ako neko kaže da kocka i da time griješi i onaj koji kaže ja kockam i time ne griješim i nakon svega ti dođe i kaže, ej lutko nemoj kockati? Kakav si ti primjer nečemu?
Znači po tebi ispadne ispravno kada neko ko praktikuje vjeru, a griješi brani nekome što i sam radi? Kako primiti savjet takvog?
Sad, već ide tvoj neki primjer. Pa upravo je ovdje jedan primjer u kome se ogleda ljepota Islama. Primjer je Njegov poslanik Muhammed s.a.w.s., na koji se i pozivaju vjernici i u čemu traže svoje ogledalo. Drugi vjernici koje mi vidimo mogu nas eventualno inspirirati, no koliko god oni bili jaki i pametni, ne mogu nikada biti uzor jer je Muhammed a.s. sa najljepšom čudi koja se ikada pojavila na planeti Zemlji. A od nas je najbolji onaj koji se najviše boji Uzvišenog, a onaj koji se najviše boji on najviše voli Njegovog poslanika, a tko Poslanika najviše voli, on i nastoji da se što više ugleda na njega.
-
kiligonzales
#2262 Re: Ateizam
Između ostalog on sve grješnike nije nazivao licemjerima. Kada bih nabrajao šta je Muhammed a.s. nazivao licemjernošču i svojstvom licemjera, vidjeli bi kolika je razlika između biti licemjerom i biti griješnikom, pa onda ide priča o velikom i malom licemjerju, veliki je kad se neko pretvara da vjeruje u postulate Islama, a ne vjeruje i bori se protiv samog Islama i njegovih sljedbenika, a mali nifak je kad se neko predstavlja boljim nego što jeste, njegovo pretvaranje se odnosi na to da govori jedno, a radi drugo. Od iskrenosti je da se čovjek ne pretvara ni kada griješi, a od kajanja je da čovjek prizna grijeh koji čini kada ga ljudi u njemu uhvate. Svakako boga ne možemo prevariti. E sad o svojstvima licemjera, kaže se ko ima jedno od svojstava nije licemjer, ko ima sva četri taj jeste, kad govori laže, kad obeča ne ispuni obečano, kad raspravlja to radi bestidno, kad mu se nešto povjeri iznevjeri povjereno.HardcoreMX wrote:Ja sam samo prokomentarisao tvoj prethodni upis i dao primjer, kako se vrlo često, nešto od krucijalne važnosti, ne može reći u samo jednoj rečenici ,mada bi mi volili da tako učinimo.kiligonzales wrote:
Znači tebi su jednaki ako neko kaže da kocka i da time griješi i onaj koji kaže ja kockam i time ne griješim i nakon svega ti dođe i kaže, ej lutko nemoj kockati? Kakav si ti primjer nečemu?
Sad, već ide tvoj neki primjer. Pa upravo je ovdje jedan primjer u kome se ogleda ljepota Islama. Primjer je Njegov poslanik Muhammed s.a.w.s., na koji se i pozivaju vjernici i u čemu traže svoje ogledalo. Drugi vjernici koje mi vidimo mogu nas eventualno inspirirati, no koliko god oni bili jaki i pametni, ne mogu nikada biti uzor jer je Muhammed a.s. sa najljepšom čudi koja se ikada pojavila na planeti Zemlji. A od nas je najbolji onaj koji se najviše boji Uzvišenog, a onaj koji se najviše boji on najviše voli Njegovog poslanika, a tko Poslanika najviše voli, on i nastoji da se što više ugleda na njega.
Mogao bih o tome još tovar pisati, ma da nema smisla.
Recimo nadam se da ti je poznat pojam "rije" i "takije".
- fatamorgana
#2263 Re: Ateizam
Evo malo životne realnosti na koju vjerski teoretičari spremni na kvazifilozofske rasprave tako rado zažmire ili se prave da ne vide.
Pa da podsjetimo, svakodnevni život nije na oblacima ....
https://www.klix.ba/vijesti/bih/zabrinj ... /170307100
Pa da podsjetimo, svakodnevni život nije na oblacima ....
https://www.klix.ba/vijesti/bih/zabrinj ... /170307100
- HardcoreMX
#2264 Re: Ateizam
Ako te nevjernik nazove licemjerom, onda znaj da si na pravom putu vjernika.kiligonzales wrote:
Između ostalog on sve grješnike nije nazivao licemjerima. Kada bih nabrajao šta je Muhammed a.s. nazivao licemjernošču i svojstvom licemjera, vidjeli bi kolika je razlika između biti licemjerom i biti griješnikom, pa onda ide priča o velikom i malom licemjerju, veliki je kad se neko pretvara da vjeruje u postulate Islama, a ne vjeruje i bori se protiv samog Islama i njegovih sljedbenika, a mali nifak je kad se neko predstavlja boljim nego što jeste, njegovo pretvaranje se odnosi na to da govori jedno, a radi drugo. Od iskrenosti je da se čovjek ne pretvara ni kada griješi, a od kajanja je da čovjek prizna grijeh koji čini kada ga ljudi u njemu uhvate. Svakako boga ne možemo prevariti. E sad o svojstvima licemjera, kaže se ko ima jedno od svojstava nije licemjer, ko ima sva četri taj jeste, kad govori laže, kad obeča ne ispuni obečano, kad raspravlja to radi bestidno, kad mu se nešto povjeri iznevjeri povjereno.
Recimo nadam se da ti je poznat pojam "rije" i "takije".
- raoul duke
#2265 Re: Ateizam
Nikad mi nije bilo jasno, cak i kada sam bio dio ovih okupljanja u dzamiji, tko bira ove elokventne govornike? Hajd sto mu je obrazovanje katastrofalno, to se svima u ovoj drzavi prasta, ali valjda bi on kao glasnogovornik trebao biti barem djelomicno upoznat sa retorikom..irac300 wrote:A evo šta ka'e efendija o klađenju:
Ali onda kad pogledas nivo obrazovanja i elokvencije ljudi koji ga slusaju, nije tu nista za cudit se
- triconja
#2266 Re: Ateizam
Bas bih tebe vidio kako bi ti ljudima koji nemaju dva zuba u glavi objasnjavao o vjeri.raoul duke wrote:Nikad mi nije bilo jasno, cak i kada sam bio dio ovih okupljanja u dzamiji, tko bira ove elokventne govornike? Hajd sto mu je obrazovanje katastrofalno, to se svima u ovoj drzavi prasta, ali valjda bi on kao glasnogovornik trebao biti barem djelomicno upoznat sa retorikom..irac300 wrote:A evo šta ka'e efendija o klađenju:
Ali onda kad pogledas nivo obrazovanja i elokvencije ljudi koji ga slusaju, nije tu nista za cudit se
- fatamorgana
#2267 Re: Ateizam
Forumaši, haj'mo malo zube na pokaz!triconja wrote:Bas bih tebe vidio kako bi ti ljudima koji nemaju dva zuba u glavi objasnjavao o vjeri.raoul duke wrote:Nikad mi nije bilo jasno, cak i kada sam bio dio ovih okupljanja u dzamiji, tko bira ove elokventne govornike? Hajd sto mu je obrazovanje katastrofalno, to se svima u ovoj drzavi prasta, ali valjda bi on kao glasnogovornik trebao biti barem djelomicno upoznat sa retorikom..irac300 wrote:A evo šta ka'e efendija o klađenju:
-
saimidin
#2268 Re: Ateizam
svaki vjernik duboku u sebi zna da je vjera samo bajka za one koji se boje smrti

-
kiligonzales
#2269 Re: Ateizam
Širk je posebna tema, nifak ili licemjerstvo druga. Religija Islam ima svoje principe, a bome i skalu stvari od najboljeg do najgoreg, tako je i u akaidu, a bome i u samom fikhu. Istoj religiji oduzimati širinu i tumačiti je tako usko po meni je pogrešno. Naveo sam ti šta je rečeno o licemjerstvu, konkretno u Islamu i koja su svojstva licemjera. Između ostalog nisam ništa slagao, tih svojstava je i više, a jedno je i to da vjernik ne može opominjati nekoga na neki grijeh, ako je i sam ogrezao u njemu, to jeste ne smiješ govoriti o onomu o čemu nisam ne držiš.HardcoreMX wrote:Ako te nevjernik nazove licemjerom, onda znaj da si na pravom putu vjernika.kiligonzales wrote:
Između ostalog on sve grješnike nije nazivao licemjerima. Kada bih nabrajao šta je Muhammed a.s. nazivao licemjernošču i svojstvom licemjera, vidjeli bi kolika je razlika između biti licemjerom i biti griješnikom, pa onda ide priča o velikom i malom licemjerju, veliki je kad se neko pretvara da vjeruje u postulate Islama, a ne vjeruje i bori se protiv samog Islama i njegovih sljedbenika, a mali nifak je kad se neko predstavlja boljim nego što jeste, njegovo pretvaranje se odnosi na to da govori jedno, a radi drugo. Od iskrenosti je da se čovjek ne pretvara ni kada griješi, a od kajanja je da čovjek prizna grijeh koji čini kada ga ljudi u njemu uhvate. Svakako boga ne možemo prevariti. E sad o svojstvima licemjera, kaže se ko ima jedno od svojstava nije licemjer, ko ima sva četri taj jeste, kad govori laže, kad obeča ne ispuni obečano, kad raspravlja to radi bestidno, kad mu se nešto povjeri iznevjeri povjereno.
Recimo nadam se da ti je poznat pojam "rije" i "takije".Licemjer i nevjernik su u akidetskom pitanju jedno te isto, a vjernik i nevjernik se neće nikada složiti. Naravno da je razlika izmedju grješnika i licemjera. Poslanika a.s. sam naveo kao primjer primjera, upravo da ne dolazi do poredjenja medju ljudima jer se zna u koga se ugledaju vjernici, ako se žele takmičiti u dobročinstvu, a ne u neprijateljstvu,a pogotovo kad bi poletili gledati u tudja djela, a svoja zanemarivati. O iskrenosti se ne bi složio, jer se vjerniku nikako ne smije dogoditi da se niti pravda niti pretvara pred ljudima. To ne samo da je licemjerstvo u djelima, nego odvodi u totalnu krajnost ,tj.širk.
- fatamorgana
#2270 Re: Ateizam
A morel' šta o munaficima? Ispada ko da ih nema ni za lijeka!kiligonzales wrote:Širk je posebna tema, nifak ili licemjerstvo druga. Religija Islam ima svoje principe, a bome i skalu stvari od najboljeg do najgoreg, tako je i u akaidu, a bome i u samom fikhu. Istoj religiji oduzimati širinu i tumačiti je tako usko po meni je pogrešno. Naveo sam ti šta je rečeno o licemjerstvu, konkretno u Islamu i koja su svojstva licemjera. Između ostalog nisam ništa slagao, tih svojstava je i više, a jedno je i to da vjernik ne može opominjati nekoga na neki grijeh, ako je i sam ogrezao u njemu, to jeste ne smiješ govoriti o onomu o čemu nisam ne držiš.HardcoreMX wrote:Ako te nevjernik nazove licemjerom, onda znaj da si na pravom putu vjernika.kiligonzales wrote:
Recimo nadam se da ti je poznat pojam "rije" i "takije".Licemjer i nevjernik su u akidetskom pitanju jedno te isto, a vjernik i nevjernik se neće nikada složiti. Naravno da je razlika izmedju grješnika i licemjera. Poslanika a.s. sam naveo kao primjer primjera, upravo da ne dolazi do poredjenja medju ljudima jer se zna u koga se ugledaju vjernici, ako se žele takmičiti u dobročinstvu, a ne u neprijateljstvu,a pogotovo kad bi poletili gledati u tudja djela, a svoja zanemarivati. O iskrenosti se ne bi složio, jer se vjerniku nikako ne smije dogoditi da se niti pravda niti pretvara pred ljudima. To ne samo da je licemjerstvo u djelima, nego odvodi u totalnu krajnost ,tj.širk.
-
kiligonzales
#2271 Re: Ateizam
Grijesiti je ljudski, priznati gresku je pošteno.fatamorgana wrote:A morel' šta o munaficima? Ispada ko da ih nema ni za lijeka!kiligonzales wrote:Širk je posebna tema, nifak ili licemjerstvo druga. Religija Islam ima svoje principe, a bome i skalu stvari od najboljeg do najgoreg, tako je i u akaidu, a bome i u samom fikhu. Istoj religiji oduzimati širinu i tumačiti je tako usko po meni je pogrešno. Naveo sam ti šta je rečeno o licemjerstvu, konkretno u Islamu i koja su svojstva licemjera. Između ostalog nisam ništa slagao, tih svojstava je i više, a jedno je i to da vjernik ne može opominjati nekoga na neki grijeh, ako je i sam ogrezao u njemu, to jeste ne smiješ govoriti o onomu o čemu nisam ne držiš.HardcoreMX wrote: Ako te nevjernik nazove licemjerom, onda znaj da si na pravom putu vjernika.Licemjer i nevjernik su u akidetskom pitanju jedno te isto, a vjernik i nevjernik se neće nikada složiti. Naravno da je razlika izmedju grješnika i licemjera. Poslanika a.s. sam naveo kao primjer primjera, upravo da ne dolazi do poredjenja medju ljudima jer se zna u koga se ugledaju vjernici, ako se žele takmičiti u dobročinstvu, a ne u neprijateljstvu,a pogotovo kad bi poletili gledati u tudja djela, a svoja zanemarivati. O iskrenosti se ne bi složio, jer se vjerniku nikako ne smije dogoditi da se niti pravda niti pretvara pred ljudima. To ne samo da je licemjerstvo u djelima, nego odvodi u totalnu krajnost ,tj.širk.
Biti u prvom redu neke religijske institucije, hapati ljude, a tvrditi da je to ok šteteći zajedničkom dobru, oblikovati pravila radi koristoljublja je po meni licemjerje, prije nego popiti pivu i reći to je haram, ali mene vuce, ja nekad moram, dzaba jace je od mene.
Nadam se da shvatas poentu.
- fatamorgana
#2272 Re: Ateizam
Poenta je da ima puno munafika koji se busaju vjerom u prsa ....
- triconja
#2273 Re: Ateizam
Ne mislim na ljude koji su van dzamije, nego one unutrafatamorgana wrote: Forumaši, haj'mo malo zube na pokaz!
- Zaitsev
#2274 Re: Ateizam
I ne bi PS1 HCMX prijatelju. De kad razradiš za sutra tiket proslijedi raji da se šta i od Krešo Vukoje uzme... Ali prvo namaz, podrazumijeva se, pa onda tiket... Treba imati prioritete... 
- Towelie
#2275 Re: Ateizam
Mozda mu dodje inspiracija na sedzdi Monaco-Man C gg i 3+Zaitsev wrote:I ne bi PS1 HCMX prijatelju. De kad razradiš za sutra tiket proslijedi raji da se šta i od Krešo Vukoje uzme... Ali prvo namaz, podrazumijeva se, pa onda tiket... Treba imati prioritete...