Jadi nas nezaposlenih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Drinski

#2251 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Drinski »

Eurosa wrote:
Rizvan wrote:
Eurosa wrote:
Gdje je vlast tu je i sofra.Vazda bilo.Zato ne cudi sto je Sarajevo "najpozeljniji poslodavac".Zato i jeste potrebna decentralizacija BiH, i politicki a narocito ekonomski. Ali,puste zelje :-?
Pa BiH je politički jedna od najdecentralizovanijih država na svijetu. U ovako maloj državi 14 gradova ima sjedište vlada. Kud ćeš više? :-)

Ukinuti kantone dati ovlasti opcini i oblastima, oblasti odrediti po ekonomskim parametrima i da to i samo to bude cilj: ekonomski razvoj.To sto imamo 14 vlada ne znaci da smo decentralizirani.
Ne daju Hrvati. Nisu ludi, ovako zive na racun Bosnjaka a imaju ista prava.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2252 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by _BataZiv_0809 »

Eurosa wrote:
Ukinuti kantone dati ovlasti opcini i oblastima, oblasti odrediti po ekonomskim parametrima i da to i samo to bude cilj: ekonomski razvoj.To sto imamo 14 vlada ne znaci da smo decentralizirani.
Glupo je govoriti o decentralizaciji kada je vecina poluga politicke moci u jednom gradu. Prava decentralizacija je u Svicarskoj, gdje je jedan grad glavni, drugi sjediste finasija, treci sudstva, cetvrti industrije itd itd...
mali_balon

#2253 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

Bez politike pliz, ovdje se samo hronicno kuka i zapomaga :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2254 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by _BataZiv_0809 »

mali_balon wrote:Bez politike pliz, ovdje se samo hronicno kuka i zapomaga :D
Bas htjedoh napisat. Izvinjavam se ljudi, necu vise o politici. Cim vidim sta konkretno postiram na temu.

Halalite :izet:
Rizvan

#2255 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Rizvan »

_BataZiv_0809 wrote:
Eurosa wrote:
Glupo je govoriti o decentralizaciji kada je vecina poluga politicke moci u jednom gradu. Prava decentralizacija je u Svicarskoj, gdje je jedan grad glavni, drugi sjediste finasija, treci sudstva, cetvrti industrije itd itd...
Pa i kod nas neka ministarstva imaju sjedište u Mostaru, državne agencije u Banja Luci. U odnosu na druge metropole u svijetu Sarajevo opet uzima najmanji dio kolača. Jedino gdje je Sarajevo favorizovano u odnosu na druge je EPBiH i BH Telecom gdje se nalaze sjedišta tih preduzeća i gdje Sarajevo siše dobit iz ostalih šest kantona gdje ova preduzeća djeluju.
JanuaryJones

#2256 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by JanuaryJones »

JanuaryJones wrote:Pekar ili slastičar ili neko ko ima šlifa/ljubavi prema slasticama ili je voljan da nauči + prekvalifikacija. PP.
Repost nakon završetka političke diskusije.
ExNihilo

#2257 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by ExNihilo »

Ima li teme o nezaposlenim da je nisu usrali zaposleni. :D :D
razonoda

#2258 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by razonoda »

kazo wrote:Najgore je kad te nuzda natjera da radis. Treba i ovim "sefovima" j.ebat mater, pa makar i otkaz dobio, al otpor pruziti. Dva puta me nuzda natjerala da radim, jednom u butiku za 300 km, koje sam potrosio na hranu + kad nema posls onda dodje meni i govori kako cu da stojim, gdje cu ruke da drzim itd. Tacno bih ga objesio za muda ona turska, oduzeo mi je pola zivota.
Kasnije sam se usrecio da budem nocni cuvar u sumi i to je naravno bilo iz nuzde i jos uvijek nisam uspio dobiti sve plate.
Evo sad imam ponudu za prevent, al nije ni tamo izgleda krasna situacija. Najgore sto ce sad normalna plata postati 400-500, a 600 ces morati debelo zaraditi.
:shock: Cuj , radi iz nuzde? Ne mogu vjerovati da neko ovako razmislja. JESI LI TI OVO PROCITAO ?
razonoda

#2259 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by razonoda »

mali_balon wrote:@bata
Lakse je raji iz manjih gradova, ovima iz vecih je sve servirano u krugu 5Km, ovi iz manjih odma poslje osnovne moraju vozariti u srednju, npr iz Breze u Sarajevo, lupam, kasnije i na faklutet. Dok je nama sve u dvje tri tramvajske, pa se covjek tu malo nesvsjesno uljeni, sto bi se reklo. Ali kad nekom zor guzici dodje taj ce i na kraj svijeta otici za hljebom.

@nikki
Naravno da ima stele i u normlanom svijetu, ali u normalnom svijetu ako nemas stele cijeni se i pismena preporuka bivseg poslodavca, negdje se ta preporuka cijeni vise od jaransko/rodbinske stele. I u normalnom svijetu nema toliko stele, mozda dobijes posao preko stele za konobara, cistaca, spremacicu ali za poslove gdje treba odredjeno znanje tu nema stele, mozda ima stela da dodjes na razgovor kasnije ja na tebi da se dokazes. Dok kod nas ti je bukvlano "ovo je mali/mala moj i on/ona od danas radi ovdje" bez obzira o kom poslu se radi.
Ko god ima oabiljan biznis, proizvodnja npr. nece zaposliti rodjaka ni prijatelja, ZASTO zbog toga to taj rochko misli da da je rochko i da ne treba da radi. NIKAD NE IDI U BIZNIS SA FAMILIJOM. Moje iskustvo.
Gandra_1

#2260 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Gandra_1 »

Dok se god i privatnim poslodavcima ne uvedu neke olakšice, pa makar i smanjenje doprinosa a i ovo sto se predlaže plaćanje PDV-a tek kada se naplati određena faktura, tada će trpiti i veća nezaposlenost...

Radio sam dugo kod jednog privatnika i bio uključen u dosta procesa rada od računovodstva do svega ostalog, tako da sam dosta toga i saznao i naučio...

Sa druge strane imamo i razno razne direktore, kojima odmah zinu usta i preko noći bi da sebi sve obezbijede, na uštrb radnika, pa onda trpe njihove plate...
kazo

#2261 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by kazo »

razonoda wrote:
kazo wrote:Najgore je kad te nuzda natjera da radis. Treba i ovim "sefovima" j.ebat mater, pa makar i otkaz dobio, al otpor pruziti. Dva puta me nuzda natjerala da radim, jednom u butiku za 300 km, koje sam potrosio na hranu + kad nema posls onda dodje meni i govori kako cu da stojim, gdje cu ruke da drzim itd. Tacno bih ga objesio za muda ona turska, oduzeo mi je pola zivota.
Kasnije sam se usrecio da budem nocni cuvar u sumi i to je naravno bilo iz nuzde i jos uvijek nisam uspio dobiti sve plate.
Evo sad imam ponudu za prevent, al nije ni tamo izgleda krasna situacija. Najgore sto ce sad normalna plata postati 400-500, a 600 ces morati debelo zaraditi.
:shock: Cuj , radi iz nuzde? Ne mogu vjerovati da neko ovako razmislja. JESI LI TI OVO PROCITAO ?
Sta se cudis bgt ? Kako to razmisljam? Normalno da je nuzda, kad nemas vise od cega da zivis. Moras otici i trpiti 1000 stvari zbog tih 300-400 KM koje ti mogu pomoci bar nesto.
512MB

#2262 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by 512MB »

joooj wrote:
Slobodno i meni preporuci/proslijedi oglase na kojeDa me iko primi kao prodavacicu skupljala bih novac i sama uplatila, ali nazalost prekvalifikovana sam za prodavacice, a i nemam ni za to nekoga da me ubaci :cry:
Sta znaci "prekvalifikovana" za prodavacicu? Koja glupost...
Dzole_SSS

#2263 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Dzole_SSS »

Nikki27 wrote:@nikki
Naravno da ima stele i u normlanom svijetu, ali u normalnom svijetu ako nemas stele cijeni se i pismena preporuka bivseg poslodavca, negdje se ta preporuka cijeni vise od jaransko/rodbinske stele. I u normalnom svijetu nema toliko stele, mozda dobijes posao preko stele za konobara, cistaca, spremacicu ali za poslove gdje treba odredjeno znanje tu nema stele, mozda ima stela da dodjes na razgovor kasnije ja na tebi da se dokazes. Dok kod nas ti je bukvlano "ovo je mali/mala moj i on/ona od danas radi ovdje" bez obzira o kom poslu se radi.
Do neke mjere si u pravu, ali vjeruj mi da bas za te strucne poslove, tek proradi stela. Bukvalno ljudi dovedu svoje rodjake, ali da ne bi bilo sumnje, za sefa im stave svog kolegu. Oni kad dobiju 700 aplikacija, naravno da ce na intervju pozvati one koje im neko preporuci, jer niko nema vremena da sve te molbe cita. Od troje ljudi koje pozovu na intervju, svi su kvalifikovani za posao, ali na kraju biraju onog s kojim imaju bolju kemiju. Vecinom je pivo sa kolegama petkom najvaznije, da bi se zadrzao posao.
Ovo je moje iskustvo iz "normalnog" svijeta.[/quote]

Samo da dodam bar stvari.

Nije to klasicna stela koje je ovdje kod nas zastupljenja, i koja je popribila bas bezobrazan oblik, jer ovdje kod nas ne mozes ni kod doktora kako treba ako nekog ne poznas.
Nego, gore se to zove konekcija. Ne poznam toliko uslove za Skandinaviju pa ne mogu pricati, ali cuo sam da su gore jace preporuke od CV-a.
U zapadnom svijetu, da konekcija Vam je sve.
Ako nemate te konekcije, preporuka, adekvatne skole za posao koji aplicirate, nemate onda nista, jer ta konekcija, tj preporuka je ujedno vid sigurnosti za poslodavca. Ako kojim slucajem zajebete, zajebali ste sebe i osobu koja Vas je preporucila, zbog toga, pamet u glavu...

Ovo je ljudi dragi kurac zemlja, zemlja za rodaka. AKo imate neke adekvatne skole, ako poznajete strani jezik, trazite kako znate i umijete da idete Vani jer ovdje za Vas nema nista. Nemojte misliti da ja gledam previse pesimisticki, ja samo pokusavam biti realan. Bosna nikada nece biti normalna drzava. ZASTO? Jer je vode nestrucni ljudi, koji jesu na vlasti cisto zbog svog vlastitog interesa a ne interesa cjelokupne BIH.

Druga stvar, ovdje imate jedan procenat od 45% ljudi koji zive od ovih stranaka, dok preostalih 55% tu se jednostavno ne moze nametnuti ovim gore.
Sretnja klasa polako nestaje totalno, ostaju samo enormno bogati koji su na vlasti, i enormno siromasni koji jednva sklapaju kraj sa krajem.
ja nisam ja

#2264 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by ja nisam ja »

pratim
made_in_sarajevo

#2265 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by made_in_sarajevo »

ja "radim" ali isto kao da ne radim, radim sa starim, prijavljen nisam,plate nema,nekad dobijem 50,200KM i eto tako se vrti vec 4-5 godina. onda me uzme nervirati kad najvise sa politickih nauka ljudi uzmu pametovati kako je ovdje dobro, jest kriza,sve sjebano ali je dobro, eto sta fali sto je bhtelecom drzavna firma i sto im fali par miliona koje niko ne zna gdje su (bubam firme), sto privatne firme nogom otvaraju vrata ministara i stimaju sve moguce poslove... eto kao zale se ali jebiga "svugdje u svijetu ima toga". ma pun mi qurac svega,nemam vise volje ni zasta, satra se radeci i ne mozes naplatiti,a ono sto naplatis drugi ti traze da vratis dugove ili platis materijal, pumpaju nenormalno cijene, fura se neki lazni zivot sta li,lafo elita sve. niti volje niti perspektive neke,a sta god da pocnem raditi sve je pitanje koliko ce uspjeti i hoce li uspjeti. davno je kod nas izumro srednji sloj drustva, kod nas je odavno bogati sto imaju i fukare sto nemaju ili prezivljavaju nekako sa minimalcem. eh sto me onda jos vise zna iznervirati nego ovi sa politickih nauka i ljudi slicnih razmisljanja njima posto su ovi 99% isprani mozgovi jer su profe sve politicki angazovani pa im odgovara,nego jos vise me nerviraju direktori firmi kojima je takva djelatnost da vazda mogu vrtiti neke pare i onda se uzmu praviti pametni "e cuj nema posla,e cuj nije naplatio racun",a jos me vise nerviraju sto isti ti direktori firmi kupe nesto strano za 200-300KM skuplje nego sto bi ja to napravio ili moja konkurencija. mah sve je ovo u kurac otisli,a poreza sve manje se naplacuje, jedan razlog drzava,drugi razlog firme sto kupuje strano umjesto isto ali domace i trece sto su banke sjebale sve sto se moglo sjebati. ubrzo ce mozda jos koju godinu i drzava ce pasti pa ce i u drzavi plata biti 600KM,ali me onda strah sta ce biti sa privatnim firmama ako ostane ova cijena zivota kao sto je danas.
ilkbahar

#2266 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by ilkbahar »

razonoda wrote:
Covjek je ovo zbrdazdola napisao,al koliko sam mogla shvatiti prihvatio je posao u butiku i šumi iz nuzde , jer nije njegova struka ili sta vec, a ne sto inace lezi kuci pa je eto morao da pocne raditi....

A mene interesuje samo kako je to dobio "ponudu" iz preventa? kako se dobivaju te ponude da i meni neko jednu posalje?
kazo

#2267 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by kazo »

ilkbahar wrote:
razonoda wrote:
Covjek je ovo zbrdazdola napisao,al koliko sam mogla shvatiti prihvatio je posao u butiku i šumi iz nuzde , jer nije njegova struka ili sta vec, a ne sto inace lezi kuci pa je eto morao da pocne raditi....

A mene interesuje samo kako je to dobio "ponudu" iz preventa? kako se dobivaju te ponude da i meni neko jednu posalje?
Tako je, jer u tom periodu niko nije radio u kuci pa se moralo pristati na bilo kakav posao za mizernu platu. Sto se tice ovog posla, komsija ima nekog svog u preventu pa se ponudio da mi pomogne.
mali_balon

#2268 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

kazo wrote: Tako je, jer u tom periodu niko nije radio u kuci pa se moralo pristati na bilo kakav posao za mizernu platu. Sto se tice ovog posla, komsija ima nekog svog u preventu pa se ponudio da mi pomogne.
Ihhhh, nema ko mi sta nije obecavao, kad je doslo da se obecanja ispune svi se razbjezali :D .
ja nisam ja

#2269 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by ja nisam ja »

U preventu moze ko hoce mada ni tamo nije slavno.
rekla-kazala

#2270 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by rekla-kazala »

Mittal Zenica će uskoro primati radnike, ne zna se tačan broj ni potrebno obrazovanje i kvalifikacija.
Navodno je do sada apliciralo 7.000 ljudi :shock: :shock: :shock: . Obustavili su prijem papirnatih aplikacija i ostavili mogućnost elektronskog apliciranja.
JanuaryJones

#2271 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by JanuaryJones »

Prevodilac/e

Trazimo prevodilace za prevesti Bosanske, Hrvatske, Srpske Dokumente na Njemacki jezik.

Morate znati izvrsno dobro njemacki jezik!

Molbe primamo iskljucivo preko E-Mail-a u PDF-Formatu. (Molba, Zivotopis, Referencije ako postoje)

Rad mozete kod kuce/doma raditi, nije potrebna lokacija. Morate osim toga biti u stanju u roku obradivati Vas posao. Moze i Studenti. Za ocijeniti Vasu sposobnost, ako udjete u blizi izbor, ce te dobiti Zadatak prevoditi Tekst na njemacki. To ce biti ca. 3 stranice kao proba.

BlueStorm Group

BlueStorm GmbH

Hanauer Landstraße 126-128

60314 Frankfurt am Main

Germany

24h-Service Center:+ 49 (0) 69 98972105 01

Fax: 0180 - 5001594 606

Fax: 03222 – 1273 594

www.bluestorm-gmbh.de

[email protected]
smijesni_ste

#2272 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by smijesni_ste »

Šta je ba ovo :lol:

Petogodišnjak ili google translate sastavljao :-) :-)
rekla-kazala

#2273 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by rekla-kazala »

Zašto tri stranice ?
Nas hiljadu po tri stranice i oni dobili besplatno prijevod vrijedan 30.000 eura. :-)
JanuaryJones

#2274 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by JanuaryJones »

Don't shoot the messenger. Ja samo copy/paste ono što nadjem, upite pošaljite direktno njima na email.
Warashii

#2275 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Warashii »

rekla-kazala wrote:Mittal Zenica će uskoro primati radnike, ne zna se tačan broj ni potrebno obrazovanje i kvalifikacija.
Navodno je do sada apliciralo 7.000 ljudi :shock: :shock: :shock: . Obustavili su prijem papirnatih aplikacija i ostavili mogućnost elektronskog apliciranja.
?? preko cega ako mi mozes reci?
Njihove stranice?
Cini se da s NG cu da budem na ovoj temi :) .
Post Reply