Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
nadžak

#2251 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by nadžak »

Kataklinger wrote:Znaci Drvosjeca digao cijene u nebese, ko je jos to uradio za vrijeme ove "krize"? Pitam da znam koga da stavim na blacklistu zauuvijek, taman kad bi jedini ostali u BiH koji proizvode pelet.

Kao sto nikad necu na Hifi nasut gorivo, domaci a nikad se nisu udostojili 5kf spustit cijene u odnosu na EP, INA-u, PETROL. Cak su znali bit i skuplji.

Hajde nasi naprijed, cim vas krene jebte po gradjanima. I sto bi cojk uzimo sto vise domace, tj punio nasima dzepove, to vise nasi nama izbijaju iz dzepova u odnosu na ove sa strane...
Gladne oči mamu im poganu.

Ja zvao ove svoje iz Asko-prometa, Nemila kod Zenice, naravno ludilo od potražnje a cijenu NISU dizali. Čak naši neki bezobraznici kupovali od njih, moljakali da im prodaju preko reda, socijala-žena-djeca-hladno i onda preprodavali po skupljoj cijeni. :shock: :-) Bljak!
betametazon

#2252 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by betametazon »

I, kako stojimo, jel se ta proizvodnja ista makla, evo popustile su velike zime a ja jos je vidim da peleta ima po trznim centrima, bar ne onako kako je bilo pred pocetak sezone?
betametazon

#2253 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by betametazon »

maks_rs wrote:Tražiti veliku uštedu čačkanjem parametara je uzaludan trud . Može se nešto uštediti podešavanjem peći prema sistemu i dimnjaku , te vrsti i kvalitetu peleta i ispraviti očigledne greške u sagorjevanju i to je to - nema dalje. Za ostalu potrošnju odgovoran je trojac izolacija/podneblje/komfor i tu nikakvi parametri na peći ne pomažu.
Ja bih na prvom.mjesto stavio efikasnost samog kotla odnosno njegovu sposobnost da sto veci dio energije prenese na vodu u sto kracem vremenu (ovo osim kotla zavisi i od kvalitete peleta odnosno njegove kalorijske moci ali smatram da oscilacije nisu tolike) a potom i velicinu kuce i kolicinu vode u ukupnom sistemu. A onda dolazi efikasnost objekta tj njegova sposobnost da zadrzi tu toplotu i zeljeni nivo toplote. Mislim da je to ukratko, onako laicki :-D
sabanss

#2254 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

Laicki i strucno, izolacija je prva koja donosi ustedu i gdje se usteda najvise osjeti.

Sto ti manje energije treba da ugrijes kucu, manje ces je i potrositi.
betametazon

#2255 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by betametazon »

sabanss wrote:Laicki i strucno, izolacija je prva koja donosi ustedu i gdje se usteda najvise osjeti.

da ustedu ali nakon sto se objekat prvobitno zagrije ali dok se ne zagrije postoji razlika koliko je efikasan sistem zagrijavanja (pojednostavljeno - moze pec vazdan drndat ali da ne moze da dostigne zeljenu temperaturu bilo zbog loseg kotla bilo zbog loseg peleta) i koliku povrsinu zagrijava...tek sekundarni faktor je izolacija koja cuva tu toplotu

Poslano sa mog ALCATEL ONE TOUCH 6032 koristeći Tapatalk
nemezis

#2256 Re: RE: Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by nemezis »

betametazon wrote:
sabanss wrote:Laicki i strucno, izolacija je prva koja donosi ustedu i gdje se usteda najvise osjeti.

da ustedu ali nakon sto se objekat prvobitno zagrije ali dok se ne zagrije postoji razlika koliko je efikasan sistem zagrijavanja (pojednostavljeno - moze pec vazdan drndat ali da ne moze da dostigne zeljenu temperaturu bilo zbog loseg kotla bilo zbog loseg peleta) i koliku povrsinu zagrijava...tek sekundarni faktor je izolacija koja cuva tu toplotu

Pogrešno. Izolacija zadrzava toplotu unutar kuce i u procesu zagrijavanja, i kada se zagrije i u procesu hladjenja kada kotao ne radi. Jednostavno, kotao stvara toplotu a okolina je izvlaci preko povrsine kuce, ako je ta povrsina izolovana toplota sporije izlazi.

Izolacija bez problema raspolovi toplotne gubitke objekta a podesavanje parametara kotla moze povecati efikasnost, koliko, nekoliko procenata?

Naravno, moguci su ekstremi, da kotao bude poremećen skroz pa kada se podesi da trosi puno manje ali to onda znaci da nije bio ispravan.

Može i pelet biti ekstremno los ali to treba da bude izuzetak.

Kuca bez izolacije ima toplotne gubitke koji se mogu izracunati i tu nema izuzetaka. Kuća bez izolacije i kuca sa 10 cm stiropora se jednistavno ne mogu porediti. I obavezno izolacija na krov makar 20 cm.
betametazon

#2257 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by betametazon »

nemezis wrote:
betametazon wrote:

Pogrešno. Izolacija zadrzava toplotu unutar kuce i u procesu zagrijavanja, i kada se zagrije i u procesu hladjenja kada kotao ne radi. Jednostavno, kotao stvara toplotu a okolina je izvlaci preko povrsine kuce, ako je ta povrsina izolovana toplota sporije izlazi.

Izolacija bez problema raspolovi toplotne gubitke objekta a podesavanje parametara kotla moze povecati efikasnost, koliko, nekoliko procenata?

Naravno, moguci su ekstremi, da kotao bude poremećen skroz pa kada se podesi da trosi puno manje ali to onda znaci da nije bio ispravan.

Kuca bez izolacije ima toplotne gubitke koji se mogu izracunati i tu nema izuzetaka. Kuća bez izolacije i kuca sa 10 cm stiropora se jednistavno ne mogu porediti. I obavezno izolacija na krov makar 20 cm.
krov izvlaci, meni potkrovlje puno brze ishladi nego sprat nize...radio sam ga prosle godine ali ne znam kakvu su mi izolaciju stavili, moracu to provjeriti...

nemezis

#2258 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by nemezis »

betametazon wrote:
nemezis wrote:
betametazon wrote: da ustedu ali nakon sto se objekat prvobitno zagrije ali dok se ne zagrije postoji razlika koliko je efikasan sistem zagrijavanja (pojednostavljeno - moze pec vazdan drndat ali da ne moze da dostigne zeljenu temperaturu bilo zbog loseg kotla bilo zbog loseg peleta) i koliku povrsinu zagrijava...tek sekundarni faktor je izolacija koja cuva tu toplotu

krov izvlaci, meni potkrovlje puno brze ishladi nego sprat nize...radio sam ga prosle godine ali ne znam kakvu su mi izolaciju stavili, moracu to provjeriti...

Zato i kazem, minimalno 20 cm staklene vune. Pogotovo kuce sa spratom i potkrovljem vece povrsine, ljudi nabace stiropor i cude se sto nema velikog dobitka a toplotu izvuče krov.
karabajaze
Grijem se na: TP Termoflux 16kw

#2259 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by karabajaze »

Pelet se u Zenici "pojavio" na Hifi i Almy po simboličnoj cijeni od 7,5 KM vreća ili ti 502 KM tona :izet:
AstorH

#2260 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by AstorH »

Inače? :D
Aj priznajte da je bukovina bogotac :D
peletiisamopelet

#2261 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by peletiisamopelet »

Hifin pelet 400km po toni u euro stilu u doboju. Tacnije taj pelet i pravi eurostil, takozvana hifina "cerka" firma

Послато са LG-D290 уз помоћ Тапатока
isx

#2262 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

karabajaze wrote:Pelet se u Zenici "pojavio" na Hifi i Almy po simboličnoj cijeni od 7,5 KM vreća ili ti 502 KM tona :izet:
Nisu normalni jebote.
sabanss

#2263 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

isx wrote:
karabajaze wrote:Pelet se u Zenici "pojavio" na Hifi i Almy po simboličnoj cijeni od 7,5 KM vreća ili ti 502 KM tona :izet:
Nisu normalni jebote.
Malo je reci... Da li im je iko objasnio da je plin pa cak i struja isplativiji od peleta po tim cijenama. Srecom imam zaliha peleta ali sam ostavio i plinski bojler.

Inace plin je sada 0.62 KM/m3 sto ce reci da je ekvivalent cijeni jedne tone pelete 341 KM. Preko 300 KM/t meni se vise isplati grijati na plin, uzimajuci u obzir sve faktore.
Filter

#2264 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

ovo skoro, kad je malo ojuzilo, ugasio sam kotao na pelet i presaltao se na plin. da malo sporet ohane :D
kako su najavili, vjerovatno cu krajem sedmice opet na plin. kad je dnevna temperatura iznad +7C plin je idealan... za sada.
mehkoca

#2265 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mehkoca »

Pozdrav! Molim za pomoć, savjete!
Trenutno imam peć na ugalj (26 kW), kuća (prizemlje + potkrovlje, cca 125 kvadrata), izolacija 10 cm stiropor i grijanje mi je fantastično (svake godine uzmemo po tri tone Banovića i nikada još nismo sve potrošili, što ne znači da ovaj put nećemo :) ). E sada, ako bih htio ugraditi peć na pelet (samo zbog čistoće i da ne ložim kao ugalj), koju biste mi preporučili peć i koja bi bila cijena? Da li bi samo trebao promijeniti peć, ili još nešto? Hvala unaprijed!
peletiisamopelet

#2266 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Na tu kvadraturu i izolaciju ja bih isao na thermoflux interio 22, uz to termo glave na svaki radijator i sobni termostat. A moze i posebno, ili termostat ili termoglave.

mehkoca

#2267 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mehkoca »

Pardon, kvadratura iznosi oko 145 m2. Pretpostavljam da se ovo 22 odnosi na 22 kW? Da li je to dovoljno? Kakvi su se pokazali Thermoflux kotlovi? Zahvaljujem na odgovoru! Lp
almirkoba

#2268 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by almirkoba »

sa 25kw neces pogrijesiti sigurno. sad malo si i trosio 3 tone banovica je skroz mala potrosnja.
peletiisamopelet

#2269 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

mehkoca wrote:Pardon, kvadratura iznosi oko 145 m2. Pretpostavljam da se ovo 22 odnosi na 22 kW? Da li je to dovoljno? Kakvi su se pokazali Thermoflux kotlovi? Zahvaljujem na odgovoru! Lp
Dovoljno je druze i 20kw. I taj kotao je malih dimenzija, bukvalno izgleda kao frizider. Trenutno thermoflux i topling po meni najbolji. Topling eco top kotao od 24kw je duplo siri u odnosu na interio 22kw ali mu je izvedba perfektna. Neces pogrijesiti ni sa jednim.

mehkoca

#2270 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mehkoca »

[quote="almirkoba"]sa 25kw neces pogrijesiti sigurno. sad malo si i trosio 3 tone banovica je skroz mala potrosnja.[/quote]

Da, 3 tone je super potrošnja, ali je kuća dobro izolovana plus eko term bolk. Znači 25 kW i to je to :)
P.Starck

#2271 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by P.Starck »

peletiisamopelet wrote:
mehkoca wrote:Pardon, kvadratura iznosi oko 145 m2. Pretpostavljam da se ovo 22 odnosi na 22 kW? Da li je to dovoljno? Kakvi su se pokazali Thermoflux kotlovi? Zahvaljujem na odgovoru! Lp
Dovoljno je druze i 20kw. I taj kotao je malih dimenzija, bukvalno izgleda kao frizider. Trenutno thermoflux i topling po meni najbolji. Topling eco top kotao od 24kw je duplo siri u odnosu na interio 22kw ali mu je izvedba perfektna. Neces pogrijesiti ni sa jednim.

Ovaj topling nije loš, 90l vode u kotlu! Više vode = brža izmjena toplote, pored ostalog.
Zašto thermoflux ima tako visoko postavljen dimovod?
mehkoca

#2272 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mehkoca »

[quote="peletiisamopelet"][quote="mehkoca"]Pardon, kvadratura iznosi oko 145 m2. Pretpostavljam da se ovo 22 odnosi na 22 kW? Da li je to dovoljno? Kakvi su se pokazali Thermoflux kotlovi? Zahvaljujem na odgovoru! Lp[/quote]

Послато са LG-D290 уз помоћ Тапатока[/quote]

Znači, Topling je broj 1, ovaj od 24 kW (imam kotlovnicu pa mi nisu bitne dimenzije, samo je bitno da dobro grije). Ako još može info koje su cijene za taj kotao i gdje se može kupiti u Sarajevu? Hvala, pozdrav
sabanss

#2273 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

Ja ne bih interio ako ti dimenzije nisu bitne. Obrazlozio sam vec ranije, ovo je kamin tako da je posudica manja i osjetljiviji je na los pelet. Osim toga spremnik peleta je manji nego kod pravog kotla te ces morati cesce dosipati.

Thermoflux mi je ok ali uzmi neki od Pelling kotlova ako imas prostoriju za kotlovnicu.
peletiisamopelet

#2274 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Uopste neces pogrijesiti sa tim modelom. U sarajevu ima u ventcomercu i daju dobre cijene. Mislim da je 24 oko 3100km. Mozda je i jeftinije sad jer nije jos sezona za rad(instalacija grijanja) a sto se tice pitanja od p. Starck mislim da je tako visoko jer thermoflux ima horizontalnu tropromajnu konstrukciju., a topling vertikalnu tropromajnu konstrukciju. I topling je lakse cistiti u odnosu na thermoflux.

Last edited by peletiisamopelet on 14/02/2017 16:00, edited 1 time in total.
mehkoca

#2275 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mehkoca »

Nije mi bitan prostor, ni cijena ne igra veliku ulogu. Samo je bitno da dobro grije i da je siguran, koji je proizvođač to je najmanje bitno.
Cijena nije bitna, samo da je dobar i da zadovolji kao što je ovaj od 26 kW na ugalj (barem približno).
Hvala vam na odgovorima
Post Reply