Inicijativa Prvi Mart

Post Reply
Danguba

#2251 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Danguba »

valtazar wrote:
Danguba wrote:
valtazar wrote: Duška Jurišić, Muamer Zukorlić i ostala kompanija su "prognani"?

Da se radi o stvarnim, a ne fiktivnim povratnicima ovo bi bila pozitvna kampanja.
Ovako, samo doprinosi produbljenju jaza i nepovjerenja koje je ionako vrlo duboko.
Ovime se, prosto, onaj strah Srba od majorizacije i preglasavanja čini opravdanijim nego ikada...
Moze Stevo iz Knina i desetine hiljada drugih da narusava balans a Duska iz Sarajeva ne moze da glasa u Srebrenici.

Pobogu, sta ti porediš...
Razlika je što Stevo iz Knina živi u RS, a nije se fiktivno prijavio.
Neka i Duška dođe da živi u Srebrenicu, pa neka onda tamo i glasa. Dotad, ovo je čista zloupotreba prava.
Gdje ti zivi nacelnik Zvornika?

da ne spominjem hiljade koji su otisli za Srbiju a dodju po potrebi.
valtazar

#2252 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by valtazar »

Danguba wrote: Nema od toga nista.
Sta mislis da svaki entitetski parlament donosi zakone koji samo njima odgovaraju?
Gdje bi to odvelo?
Pa manje-više i donosi...

Ko će zabraniti NSRS da donese ovaj Zakon?
Jedina sankcija je kontrola ustavnosti pred Ustavnim sudovima.
Koliko bi Vrbasa proteklo dok se procedura pred Ustavnim sudom BiH završi, ni sam Bog ne zna.....

Jedino što bi moglo "poprijeko" staviti ovaj Zakon van snage je reakcija Visokog predsatvnika, u što čisto sumnjam da će se desiti, jer nije reagovo ni kad je Vlada RS donijela Uredbu o matičnim brojevima u RS, a radi se o prilično sličnoj materiji.
valtazar

#2253 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by valtazar »

Danguba wrote:

Ne znam, nisam iz tih krajeva.
Ali ako i oni zloupotrebljavaju prava na ovaj način, treba i njima stati u kraj.
ILVIIR

#2254 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by ILVIIR »

valtazar wrote:
Danguba wrote:
valtazar wrote:
Duška Jurišić, Muamer Zukorlić i ostala kompanija su "prognani"?

Da se radi o stvarnim, a ne fiktivnim povratnicima ovo bi bila pozitvna kampanja.
Ovako, samo doprinosi produbljenju jaza i nepovjerenja koje je ionako vrlo duboko.
Ovime se, prosto, onaj strah Srba od majorizacije i preglasavanja čini opravdanijim nego ikada...
Moze Stevo iz Knina i desetine hiljada drugih da narusava balans a Duska iz Sarajeva ne moze da glasa u Srebrenici.

Pobogu, sta ti porediš...
Razlika je što Stevo iz Knina živi u RS, a nije se fiktivno prijavio.
Neka i Duška dođe da živi u Srebrenicu, pa neka onda tamo i glasa. Dotad, ovo je čista zloupotreba prava.
duska ne mora zivjeti u srebrenici, da bi tamo imala prebivaliste. znas li uopste sta su oslovi da prijavis negdje prebivaliste?
ILVIIR

#2255 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by ILVIIR »

valtazar wrote:
Danguba wrote:

Ne znam, nisam iz tih krajeva.
Ali ako i oni zloupotrebljavaju prava na ovaj način, treba i njima stati u kraj.
fazon je sto ce mup rs selektivno birati koga ce provjeravati a koga ne.
mislim svi mi znamo da na izbore u drvar, grahovo i glamoc dolaze autobusi iz banja luke, a u srebrenicu iz srbije.
valtazar

#2256 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by valtazar »

ILVIIR wrote: duska ne mora zivjeti u srebrenici, da bi tamo imala prebivaliste. znas li uopste sta su oslovi da prijavis negdje prebivaliste?
Da, po trenutnom zakonskom rješenju ne mora.
Dovoljno je da popuni prijavu o prmnjeni⁄prijavi prebivalištva, donese ličnu kartu i procedura promjene prebivališta je završena. Upravo tako definisina procedura ostavlja ogorman prostor za zloupotrebe, pa tako danas Duška može da živi u Sarajevu, a glasa u Srebrenici ili lice može da prijavi prebivalište na adresu Predsjedništva BiH ili na broj 90, a ulica ima samo 80 brojeva i sl...

Kada bi bile usvojene predložene izmjene i dopune Zakona o prebivalištu BiH u Domu naroda PSBIH, ovakve zloupotrebe postale bi prošlost.
Pošto se to neće desiti u dogledno vrijeme, RS ne preostaje ništa drugo, nego da donese svoj zakon kojim će urediti tu materiju, makar unaprijed znala da to neće biti trajno rješenje.
Nisam siguran da mu prijedlog izmjena i dopuna Zakona o prebivalištu BIH koji zaglavio u Domu naroda PSBIH ostavlja prostor za takvo nešto. Vjerovatno će slično rješenje biti i u Zakonu o prebivalištu u RS.
Image
mislim svi mi znamo da na izbore u drvar, grahovo i glamoc dolaze autobusi iz banja luke, a u srebrenicu iz srbije.
Nisam upoznat s tim. Ali ako je istina, vidiš da je ovakvo zakonsko rješenje na nivou BIH i više nego potrebno, da bismo i njima i svakom drugom onemogućili zloupotrebu prava.
agnostic_front

#2257 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by agnostic_front »

valtazar wrote: Dovoljno je da popuni prijavu o prmnjeni⁄prijavi prebivalištva, donese ličnu kartu i procedura promjene prebivališta je završena.
A šta bi po tebi bilo dovoljno?
Da policija dolazi svaki dan i da provjerava da li je osoba tu? Da li policija u ovoj državi ima pravo da ulazi na nečiji privatni posjed samo da vidi je li neko tu?
valtazar

#2258 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by valtazar »

agnostic_front wrote:
valtazar wrote: Dovoljno je da popuni prijavu o prmnjeni⁄prijavi prebivalištva, donese ličnu kartu i procedura promjene prebivališta je završena.
Da policija dolazi svaki dan i da provjerava da li je osoba tu? Da li policija u ovoj državi ima pravo da ulazi na nečiji privatni posjed samo da vidi je li neko tu?
Naravno da nema pravo.
Nepovredivost stana garantuje se Ustavom.
Ne znam otkud ti uopšte ideja da bi policija dolazila u nečiji stan i provjeravala da li je neko tu ili ne..
Pogrešno si shvatio.
Ovdje se radi o pravnom osnovu prebivališta.
Image
Provjera organa MUP-a odnosila bi se na pravni osnov prebivališta, a ne na to da li je neko kod kuće ili nije.
ILVIIR

#2259 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by ILVIIR »

valtazar. pojma nemas o cemu pricas.
komentari su u crvenoj boji.
valtazar wrote:
ILVIIR wrote: duska ne mora zivjeti u srebrenici, da bi tamo imala prebivaliste. znas li uopste sta su oslovi da prijavis negdje prebivaliste?
Da, po trenutnom zakonskom rješenju ne mora. tako je u cijeloj evropi. cak ce i sa novim zakonom biti moguce.
Dovoljno je da popuni prijavu o prmnjeni⁄prijavi prebivalištva, donese ličnu kartu i procedura promjene prebivališta je završena. Upravo tako definisina procedura ostavlja ogorman prostor za zloupotrebe, pa tako danas Duška može da živi u Sarajevu, a glasa u Srebrenici to se podrazumjeva pod slobodom kretanja! ili lice može da prijavi prebivalište na adresu Predsjedništva BiH ili na broj 90, a ulica ima samo 80 brojeva i sl...

Kada bi bile usvojene predložene izmjene i dopune Zakona o prebivalištu BiH u Domu naroda PSBIH, ovakve zloupotrebe postale bi prošlost. pogresno.
Pošto se to neće desiti u dogledno vrijeme, RS ne preostaje ništa drugo, nego da donese svoj zakon kojim će urediti tu materiju, makar unaprijed znala da to neće biti trajno rješenje. ako hoce novi samar. bujrum. bice svega do izbora..
Nisam siguran da mu prijedlog izmjena i dopuna Zakona o prebivalištu BIH koji zaglavio u Domu naroda PSBIH ostavlja prostor za takvo nešto. ali tako je. zasto nisi siguran?Vjerovatno će slično rješenje biti i u Zakonu o prebivalištu u RS. pogresno. identican zakon mupu rs omogucava identicnu selektivnu provjeru.
Image
Nisam upoznat s tim. ne cudi me da nisi upoznat s tim. imam osjecaj da si slabo upoznat sa cijelom tematikom.Ali ako je istina, vidiš da je ovakvo zakonsko rješenje na nivou BIH i više nego potrebno, sa par izmjena gdje su povratnici povlasteni, a mup rs se izbaci iz zakona: DAda bismo i njima i svakom drugom onemogućili zloupotrebu prava.

valtazar wrote:
agnostic_front wrote:
Naravno da nema pravo. ovim novim zakonom bi imali pravo.
Nepovredivost stana garantuje se Ustavom.
Ne znam otkud ti uopšte ideja da bi policija dolazila u nečiji stan i provjeravala da li je neko tu ili ne.. pa to je fazon novog zakona covjece! imaju 5 godina vremena za to!
Pogrešno si shvatio. ko je ovdje pogresno shvatio? (ili se mozda pravi lud)
Ovdje se radi o pravnom osnovu prebivališta.
Image
Provjera organa MUP-a odnosila bi se na pravni osnov prebivališta, a ne na to da li je neko kod kuće ili nije.pogresno. (po ne znam ni ja koji put)
heckler

#2260 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by heckler »

Urlajte vi koliko hocete i pjenite do mile volje, ali znajte da ce koalicija Domovina na izborima dobiti 3-4 poslanika u PSBiH iz cetniteta a u genocidnoj skupstini biti 3 po snazi blok.

Cak se i ove sociopate iz "press rs" mire sa sudbinom vec:

TAČDAUN - Žarko Marković | pressrs.ba

Treći blok

Potpuno neprimetno prošlo je subotnje saopštenje Nove socijalističke partije Zdravka Krsmanovića u kojem je objavljeno da je Izvršni odbor te stranke doneo jednoglasnu odluku da se, praktično, ujedini sa Narodnim demokratskim pokretom Dragana Čavića i Krste Jandrića.

Neprimetno jer, koliko se može videti, informaciju o tome preneo je jedino maksimalno korektni frontal.rs, dok su je drugi mediji, uključujući i ovaj, izostavili. Nema razloga da se Krsmanović zbog toga ljuti, ponajviše zbog minornog rejtinga njegove stranke i nikakvog uticaja. Osim toga, službeni izvor informacija iz ove stranke je njen Fejsbuk profil, koji poprilično neozbiljno izgleda, dok veb-sajt ne postoji ili ga bar Gugl ne može pronaći. Sledi logično pitanje – kako stranka koja pretenduje da bude kritičar vlasti i predlagač novih rešenja i ideja ne može da kreira kvalitetnu veb-prezentaciju koju Gugl može pronaći?

Ali, nije to sad toliko ni važno, koliko podatak da je Zdravko Krsmanović pre dvadesetak dana na stranicama ovog lista, u kojem je veoma često citiran bez obzira na ranije pomenuti rejting, slavodobitno najavio potpisivanje novog opozicionog sporazuma sa Mitrovićevim naprednjacima i Mihajličinim radikalima. U onom neprimetnom saopštenju nije navedeno kakva je sudbina tog bombastično najavljenog, navodno stvarnog, trećeg bloka. Moguće je da je Krsmanović procenio da mu zajednički nastup sa ovdašnjim SNS-om, koji sa onim u Srbiji ima dodirnih tačaka tek u razvijanju botova za rat na veb-portalima, te radikalima, koji će se žestoko boriti za cenzus na području Novog Grada, može doneti samo jedno veliko ništa, pa je odlučio da se prikloni Čaviću i Jandriću, ne bi li preko njih ili sa njima nekako uskočio u Skupštinu.

Ovakve stvari daju odličan šlagvort svima koji bi najviše voleli da opozicija u Srpskoj ne postoji. Takvi su vrlo vešti da iskoriste ukazanu šansu pa da ovakve poteze proglase samo kao puku želju da se, na sve moguće načine, na izborima zauzme kakva funkcija, najpre poslanička, dok je preuzimanje vlasti sporedan motiv. Internet botovi i razni orozi iz vladajućih redova jedva čekaju ovakve situacije.

Prema trenutnom odnosu snaga, u NSRS će ući SNSD, SDS, PDP, Čavić i Jandrić, a sada i Krsmanović, te DNS, kao verovatno treća politička snaga u Srpskoj i – Emir Suljagić, odnosno koalicija “Domovina”, formirana pod njegovim patronatom. Sve ankete i istraživanja, te ukupno stanje na političkoj sceni govore da ni aktuelna vlast, a ni sadašnja opozicija, posle izbora neće moći da formiraju vladu bez podrške bošnjačkih stranaka, što njihovu zajedničku listu pod kapom “Prvog marta” promoviše u jedini, istinski i najozbiljniji treći blok u Srpskoj. Tako mi zakona o prebivalištu, to svi srpski “blokovi” treba da imaju u vidu.

Izvor: pressrs.ba
RahatHurmašica

#2261 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by RahatHurmašica »

ko o čemu, salonci o poštenju i pravu.
valtazar

#2262 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by valtazar »

ILVIIR wrote:valtazar. pojma nemas o cemu pricas.
komentari su u crvenoj boji.
uh, kako volim ljude koji nastupaju sa visine i potcjenjivački...
tako je u cijeloj evropi. cak ce i sa novim zakonom biti moguce.
Nisam siguran. Dovoljno je da krenemo od najbližih susjeda.
Evo primjera obrazca za prijaavu prebivališta u RH.
Image
Dakle, nimalo naino. Ne može se baš svako prijavljivati gdje mu padne na pamet.
to se podrazumjeva pod slobodom kretanja!
jedno je sloboda kretanja, a drugo je zloupotreba slobode kretanja.
Kada bi bile usvojene predložene izmjene i dopune Zakona o prebivalištu BiH u Domu naroda PSBIH, ovakve zloupotrebe postale bi prošlost. pogresno.
Ko bude htio da krši zakon na ovaj način, snosiće i zakon određene posljedice.
ako hoce novi samar. bujrum. bice svega do izbora..
kao npr?
Nisam siguran da mu prijedlog izmjena i dopuna Zakona o prebivalištu BIH koji zaglavio u Domu naroda PSBIH ostavlja prostor za takvo nešto. ali tako je. zasto nisi siguran?
zašto je tako? objasni mi..
sa par izmjena gdje su povratnici povlasteni, a mup rs se izbaci iz zakona: DA
pa ne može ni povratnik živjeti na ledini kad se vrati...
kako misliš da je uopšte moguće da se MUP RS izbaci iz Zakona? :lol:
U zakonu se pominje nadležni organ. U RS nema drugog organa nadležnog za ove poslove.
Ili da ovlaštenja MUP-a nekog kantona ili Federalnog MUP-a proširimo i na teritoriju RS? :D
Provjera organa MUP-a odnosila bi se na pravni osnov prebivališta, a ne na to da li je neko kod kuće ili nije.pogresno. (po ne znam ni ja koji put)
U Zakonu se kaže da bi nadležni organ imao pravo da, u roku od 5 godina, provjeri ispunjenost uslova iz člana 8. stav 2. 3. i 4.
A ti lijepo pogledaj prijedlog Zakona pa pročitaj šta piše u navedenim stavovima, navedenog člana.
valtazar

#2263 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by valtazar »

heckler wrote: Urlajte vi koliko hocete i pjenite do mile volje, ali znajte da ce koalicija Domovina na izborima dobiti 3-4 poslanika u PSBiH iz cetniteta a u genocidnoj skupstini biti 3 po snazi blok.
3-4 poslanika u PSBIH je više od naučne fantastike... :lol: :lol: :lol:
Prema broju glasova osvojenih glasova, koji su u RS osvojile sve stranke koje čine koaliciju "Domovina", dobile bi tek jedan kompezacioni mandat.
Čak i da navedenoj koaliciji uspije da na izbore doveode još ovoliko Bošnjaka, maximum bi bio jedan direktni i jedan kompezacioni.
Ne treba zanemariti da će sve ovo uticati i da na izbore izadje znatno više Srba, nego što je to bilo slučaj na prethodnim izborima i što bi još više moglo umanjiti šanse Domovine.
Pored toga treba primijeti da se i na političkoj sceni u RS dešava ukrupljavanje političkih subjekata, što je još jedan od faktota koji će svakako uticati na rezulatat narednih izbora.
Hajvan

#2264 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Hajvan »

valtazar wrote:
Skijaš wrote:Samo najgoroj vrsti ljudi može smetati registracija prognanih u prijeratna mjesta boravka.

STVARNI SU POD ZEMLJOM.
UGLAVNOM
valtazar

#2265 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by valtazar »

Hajvan wrote:
valtazar wrote:
Skijaš wrote:Samo najgoroj vrsti ljudi može smetati registracija prognanih u prijeratna mjesta boravka.

STVARNI SU POD ZEMLJOM.
UGLAVNOM
Zao mi je ako je tako.
Međutim, to i dalje ne daje za pravo ovim lažnim da se fiktivno prijavljuju i vrše zloupotrebu prava.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2266 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Chmoljo »

valtazar wrote:
Hajvan wrote:
STVARNI SU POD ZEMLJOM.
UGLAVNOM
Zao mi je ako je tako.
valtazar wrote:uh, kako volim ljude koji nastupaju sa visine i potcjenjivački...
:-)

ni ja.

pogotovo bezobrazne. :)
heckler

#2267 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by heckler »

valtazar wrote:
heckler wrote: Urlajte vi koliko hocete i pjenite do mile volje, ali znajte da ce koalicija Domovina na izborima dobiti 3-4 poslanika u PSBiH iz cetniteta a u genocidnoj skupstini biti 3 po snazi blok.
3-4 poslanika u PSBIH je više od naučne fantastike... :lol: :lol: :lol:
Prema broju glasova osvojenih glasova, koji su u RS osvojile sve stranke koje čine koaliciju "Domovina", dobile bi tek jedan kompezacioni mandat.
Čak i da navedenoj koaliciji uspije da na izbore doveode još ovoliko Bošnjaka, maximum bi bio jedan direktni i jedan kompezacioni.
Ne treba zanemariti da će sve ovo uticati i da na izbore izadje znatno više Srba, nego što je to bilo slučaj na prethodnim izborima i što bi još više moglo umanjiti šanse Domovine.
Pored toga treba primijeti da se i na političkoj sceni u RS dešava ukrupljavanje političkih subjekata, što je još jedan od faktota koji će svakako uticati na rezulatat narednih izbora.

hehehe moze li ko meni ovdje objasniti cetaljsku logiku... sa jedne strane dreka vika panika i spominjanje rata, a onda u istoj recenici "ne mozete nista postici, dzaba vam sve" :lol: :lol: Pa majka mu stara ako je vec tako beznadezno koaliranje i aktivizam za izlazak na izbore, u cemu je onda problem :? Prst u uho i brlja niz grlo 8) sjedite i uzivajte
:lol:

helem, ko vas jebe udruzujte se, okrupnjujte se, harlaucite uz brlju i gusle, kome je uopste vise stalo sta vi mislite, hocete i radite?

Vidimo se na izborima

Image
jon_jovi

#2268 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by jon_jovi »

Ovako su se busali i devetesete u prsa patrijotska pa napraavili izdaju kakva se ne pamti. Neka oni prvomartuju svom babi
Drinski

#2269 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Drinski »

jon_jovi wrote:Neka oni prvomartuju svom babi
Mislis, onom ocu, iz jame?
jon_jovi

#2270 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by jon_jovi »

Drinski wrote:
Pa ko je kriv za to? Ja i moj babo nismo.
Srbi kažu, mi ih nismo pobili, naši kažu, mi ih nismo zavalili, Amerikanci kažu, mi ih nismo izdali. Pa ko je kriv?? Moj mrtvi čača?
Drinski

#2271 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Drinski »

jon_jovi wrote:
Drinski wrote:
Pa ko je kriv za to? Ja i moj babo nismo.
Srbi kažu, mi ih nismo pobili, naši kažu, mi ih nismo zavalili, Amerikanci kažu, mi ih nismo izdali. Pa ko je kriv?? Moj mrtvi čača?
Ajd da to ovako kazem, tebi moze biti kriv samo taj tvoj ćaća.
Yug

#2272 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Yug »

PITANJE DANA I GODINE....Da li je ovaj dilber HECKLER u talu sa ovim ublehashima iz prvog marta
Zanimljivo,93 stranice a jos niko nije makar jednom strucnom analizom objasnio kako doci do jednog poslanika,a kamo li vise.Ako nekoga zanima dovoljno je da procita izborni zakon za parlamentarne izbore i da shvati o kakvoj se ublehi radi od koje ce nekoliko ljudi uzeti veliki novac.
developer10

#2273 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by developer10 »

Yug wrote:PITANJE DANA I GODINE....Da li je ovaj dilber HECKLER u talu sa ovim ublehashima iz prvog marta

Zanimljivo,93 stranice a jos niko nije makar jednom strucnom analizom objasnio kako doci do jednog poslanika,a kamo li vise.Ako nekoga zanima dovoljno je da procita izborni zakon za parlamentarne izbore i da shvati o kakvoj se ublehi radi od koje ce nekoliko ljudi uzeti veliki novac.
Prpa, a? Ili si Dodickov uvlakač ili si crveni kmer, treće nema. Uživaj i gledaj. Ne mora ni biti poslanika - ali će biti kraha SDP-a a i Dodicka u oktobru. Uh, uljepša mi dan - vaša nervoza samo daje elan. Nabaci još koji post u istom tonu...
Corto Maltese

#2274 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Corto Maltese »

developer10 wrote:
Yug wrote:PITANJE DANA I GODINE....Da li je ovaj dilber HECKLER u talu sa ovim ublehashima iz prvog marta.

Prpa, a? Ili si Dodickov uvlakač ili si crveni kmer, treće nema. Uživaj i gledaj. Ne mora ni biti poslanika - ali će biti kraha SDP-a a i Dodicka u oktobru. Uh, uljepša mi dan - vaša nervoza samo daje elan. Nabaci još koji post u istom tonu...
Kraha Dodika!? Pa Prvi Mart mu radi bolju predizbornu nego mu ju je Haris, svojevremeno, radio.
Pored takvih neprijatelja, prijatelji mu uopšte nisu potrebni.
valtazar

#2275 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by valtazar »

Chmoljo wrote:
valtazar wrote:
Hajvan wrote:
STVARNI SU POD ZEMLJOM.
UGLAVNOM
Zao mi je ako je tako.
valtazar wrote:uh, kako volim ljude koji nastupaju sa visine i potcjenjivački...
:-)

ni ja.

pogotovo bezobrazne. :)
A zašto misliš da sam ja bezobrazan zbog ovog?
Ja samo mogu izraziti svoje žaljenje i to je sve.
Ništa više nije u mojoj moći.
Ne valja kad se negiraju zločini, ne valja kad se opravadaju ali izgleda da vam ne valja ni kad se izrazi žaljenje zbog istih...
Post Reply