UnscarD wrote:
I ja sam bio na Shermetjevu (ako mislis na njega ? ) nedavno (samo sto sam ja proveo i par dana u Moskvi) aerodrom je ogroman, normalno da ima puno radnji ....ne kontam sto bi neko pusio po WC-ima kada imaju prostorije za pusenje u staklu sa odlicnom ventilacijom i besplatnim wifi-ijem. Ti duty free shopovi svakako nisu namjenjeni Rusima nego sluze da se dopunis ako si nesto zaboravio da kupis ili jednostavno da ubijes vrijeme. Odavno dutyfree nije ono sto bi trebalo da bude...mozda jeste za Norvezana...
Da, Sheremetyevo.
Nisam vidio prostoriju za pusace, a prosao sam haman s kraja na kraj zgrade hodajuci od jednog terminala do drugog. Ako takva postoji onda je jos gore sto ljudi u WCima puse, a s obzirom da je aerodrom bio poluprazan nisam se mogao oteti utisku da u njemu puse radnici iz tih shopova.
Duty free shopovi nisu ono sto su bili? Eksi? To je tako vec 20 godina, nije valjda da si tek sad otkrio?
Ne bi isticao te radnje da mi nije zapalo za oko da ih ima 10 puta vise nego na prosjecnom aerodromu te velicine (a aerodrom btw daleko od toga da je ogroman). Kazem ti da nisam mogao naci svoj gejt jer je doslovce bio sakriven iza jedne.
Po meni je kolicina bling-blinga koju sam vidio na aerodromu zajedno sa kombinacijom zapusenih WCa, cistacica u onim komunistickim kombinezonima i kelnera totalno nezainteresovanih za pruzanje bolje usluge meni savrsen pokazatelj sta je Rusija danas - divlji kapitalizam cija je posljedica ekstremno raslojavanje stanovnistva.
Valjda ne trebam spomenuti na sta je licila usluga i hrana u Aeroflotovom letu. Let ko let kao i svaki drugi, ali hrana, uzas zivi. "Hocete li piletinu ili ribu?" Onda dobijes glavno jelo s piletinom i salatu - s pilecim odreskom, ili glavno jelo sa skusom i salatu - sa tunjevinom iz konzerve. U salati btw nema nista osim mesa, komadica sira, jednog lista salate koji sluzi za ukras i jedne masline. Od alkohola mozes dobiti samo jeftino rusko vino, ostalog nema, ni djaba ni za kupiti. Ja sam imao neke vizije o potocima vodke koje teku down the aisle.
A u pravu si da Rusa ima svuda po svijetu. Sto, je li ne bi trebalo da ih bude? Razbijaju ti predstavu o jadnim i siromasnim Rusima?
Bio sam na Tajlandu u extra hotelu, prosle godine, sjedim u bazenu i upoznam Ruskinju od nekih 40-ak godina ... kaze iz Sibira je, radi za energetsku kompaniju neki middle mangment u finasijama. Pita me kako mi se cini hotel, rekoh odlican je. Kaze ona "nako" ...kontam ja u sebi niste imali hljeba da jedete kad sam bio prvi put '89 a sad ne valja hotel od 5 zvijezdica koji je fakat super...al' dobro hajde, neka. Sta ces. Tako i o nama misle. Pita me koliko mi je plata i posto losije govori engleski, ja uzmem papir i upisem mjesecnu platu koliku imam u BiH. Pitam nju koliko je njena ...uzima moj papir i dopisuje nulu

Da me takve stvari sjebaju, mozda bih se sjebao. Upravo to sto Rusa ima svuda govori da ih je digao Putin dobro ...sad na cemu je to bazirano je druga prica ali da je za Ruse uradio dobro, to ne moze niko realan da ospori.
Da, razbili su mi predstavu o takvim Rusima. Zato se izmedju ostalog putuje, da razbijes predstavu o ljudima.
Ocigledno postoji stalez koji sasvim dobro zivi. Ta teta koju si upoznao, ako radi u energetskom sektoru, nema sanse da bas na nju nije uticala ekonomska kriza. Firme u TX otpustaju po 15000 radnika zbog cijene nafte a ne u Rusiji.
I nije pitanje kako oni zive, vec kako zive ostali Rusi. Ovi sto sam ih ja sretao uglavnom su puni para, znaci i za zapadne standarde. Samo to pametnom covjeku pali alarm u glavi - da nesto nije u redu sa ovom slikom.
UnscarD wrote:
Da ti kazem, ovu sa kojom sam pricao, vjeruj mi da nece ...necu da ofiram svoju platu ali ako je njena sa dodatnom nulom, vjeruj mi da nju boli neka stvar za sankcije

i to odavno ...i takvih je poprilicno (to su ovi sto ih JUL srece svako malo i sto ne moze da se iscudi odakle to oni ...)
Normalno da ima i onih drugih. Gledao sam intervju sa Rusima kojima je rata kredita skocila za 50% .... nisu to jednostavne stvari u zivotu ali kompletnu tu pricu oko sankcija je najbolje sumirao JUL-ov bivsi direktor (ako sam dobro upamtio, on je radio za Stafford nesto) kada nakon svoje posjete Moskvi kaze (parafrazirano) "Tek sada vidim da su ove sankcije dizajnirane za zapadnjaka. Ovakve sankcije bi svaku zapadnu vladu bacile na koljena za par mjeseci ali na Ruse one nemaju nikakvog efekta. Upravo suprotno, izazivaju revolt jer je svakom Rusu jasno da za njegovu muku nije kriv Putin nego zapad".
Mene je u Moskvi vozni park prilicno iznenadio ...nema auta starijeg od par godina na cesti ...sve je to novo. Ima tu i tamo neka Lada prodje ali 95% auta je mladje od 5 godina ...bar ono sto sam ja zapazio.
Taj JULov bivsi direktor je namazan svim bojama, to sam ti i onda rekao.
Kazes 95% auta mladje od 5 godina?? Da nisi slucajno zalutao u Dubai na putu za Moskvu? Znam da ne voze losa auta ali ocigledno nemas bas najbolji osjecaj za ocjenjivanje starosti automobila. Mislim da je svako ko ima internet dobro upucen u vozne parkove u Rusiji.

Osim toga, Rusija nije samo Moskva.
Posto se toliko prica, malo sam potrazio. Prosjecna godisnja plata
jednog domacinstva koje spada u srednji stalez (u ovom slucaju otprilike pola ruskog stanovnistva) je izmedju $12000 i $30000 godisnje (u 2012oj). Ako sam dobro sracunao recimo u BiH bi ona bila negdje izmedju $10000 i $15000 za jedno domacinstvo. Najveci postotak stanovnistva u Rusiji zaradjuje izmedju $220 i $845 mjesecno.
Dalje pise da zbog cijena, tj. PPP (spominjan ranije

) da bi se uspjesno usporedile plate treba ih pomnoziti sa 28%, sto onda ispadne od $15600 do $39000 godisnje po domacinstvu.
Prosjecna plata u Moskvi je 2147KM, a u Sarajevu 826KM. Renta je skuplja 5 puta u Moskvi. Hrana je skuplja za 50%. Generalno cijene ne racunajuci rentu su skuplje za 70%. Restorani su skuplji za 200%, itd. Sve u svemu, local purchasing power (LPP) u Moskvi je za 6.72% veca nego u Sarajevu.
Hocete neki drugi ruski grad?
Evo, u Novosibirsku je LPP veci 2.74% nego u Sarajevu.
U Samari je veci za 3.24%.
U St Petersburgu za 10.35%.
U Kazanu za 14.61%.
U Yekaterinburgu je LPP recimo manji nego u Sarajevu, za 4.54%.
U Nizhnjem Novgorodu manji za cak 21.13%.
I u Omsku manji za cak 42.66%.
Ovo su najveci gradovi u Rusiji. Yekaterinburg i Omsk su u Sibiru. Doduse ovaj prvi na granici Sibira.
Recimo ako poredite Moskvu sa Zagrebom vec je Moskva slabija, za 17.46%, a sa recimo Njujorkom, koji je isto jako skup, LPP je u Moskvi 51.58% manji. U poredjenju sa Londonom 42.18% manji, a sa Parizom 45.41% manji. U poredjenju sa Frankfurtom 65.74% manji. U poredjenju sa Tokijom 48.35% manji. U poredjenju sa Sangajom 32.71% manji. U poredjenju sa Oslom, 55.51% manji. U poredjenju sa jebenim Delhijem, 32.29% manji.
Itd itd.
Prosjecna plata u Moskvi, nakon takse, je $1242, a u Njujorku $4089. U Londonu $3215, a u Parizu $2556.
Gledam recimo i ovaj Omsk koji se cini najjadniji od pobrojanih. Prosjecna plata tamo je 338KM (u poredjenu sa 826KM u Sarajevu).
Mislim o cemu mi ovdje pricamo?