Banka mi otela pare!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
smurf

#226 Re: Banka mi otela pare!

Post by smurf »

Meni jednom osiguranje trebalo uplatiti odredjeni sporazumni iznos odstete, fulili broj i otisle pare nekom taksisti kojeg je banka kontaktirala. Covjek uredno dosao, potpisao nalog za prebacivanje sredstava na moj racun. U medjuvremenu osiguranje se pravilo blesavo i kao da ja ganjam lika, meni nije bilo ni na kraj pameti, dao im rok 24 h da uplate sredstva inace im se javljam preko suda, oni uplatili a sutra i ovaj covjek, tako da sam imao dupli iznos. Ja rekao sluzbenici slijedeci dan da cu ove zavlaciti i maltretirati neko vrijeme jer su i oni mene peglali, ona meni hladno odgovori da nema nista sa tim i da ovi mogu samo putem suda traziti povrat sredstava greskom uplacenih ali im nije garant da ce dobiti. Jao tada gungule, svaki dan barem po tri poziva iz Lido osiguranja :lol: I onda mi pukne film, zaprijetim im da me ne maltretiraju, pare neka potrazuju putem nadleznih institucija i fakat prestanu zvati. Ja odem u banku i vratim im sredstva, nesto malo kamata se nabralo i to uredno zadrzim :D
Ovdje kod nas je svaka banka prica za sebe, supruga je u Uni Credit na osnovu stednje dobila kredit koji nikada nije trazila a nista ni potpisala. Kada je skontala jedva je zatvorila tu opciju, nesto su htjeli naplatiti, ma cirkus zivi.
Opet u VB dobijem odredjeno prekoracenje iz filijale u Becu, iznos u Eurima, a ovi ovdje mi izdaju karticu sa prekoracenjem upola manjim i to u KM-ovima. Jednom se zabrojali, kasnili neki racuni i ispade viska para, ma hajde rekoh, mozda sam se zeznuo, bilo nekakvih transakcija... i mi zdimimo na more za vikend. Vratimo se, kontam imam para jos po dozvoljenom limitu kad vraga, otisao u minus preko toga. Ja izadjem iz banke, ubacim karticu koju je izdao Bec (podigao zajedno obje na istom salteru u isto vrijeme) dignem pare i opet za salter da pokrijem minus :-)
I takvih primjera mali milion... Sve je od banke do banke i od ugovora do ugovora, tako da je moguce sve osim peci od drveta. A i to je moguce al' za jednokratnu upotrebu :D
Chuckie

#227 Re: Banka mi otela pare!

Post by Chuckie »

Saka wrote:
Chuckie wrote:To lagano neka službenica prebacuje fening po fening na svoj račun. Idi ba nije to za zajebanciju, vidi šta je po srijedi.
Ja neki dan otišao u RBBH da zatvorim poslovne račune, internet bankarstvo, sve. I treba da doplatim 4,97KM kako bi na računima ostalo 10KM da se mogu zatvoriti. OK, odem ja na šalter i popunim uplatnicu na 4,97KM, dajem službenici to i novčanicu od 10KM. Kad ona mi nonšalantno vraća 4KM (konta 5KM i 1KM provizije 6). Ja odmah: gdje mi je još 5pf? Ona: pa 4,97 je. Ja: jeste, da je 4,98 to bi se zaokruživalo na 5, ovako se zaokružuje na 4,95 i vi mi vraćate 5pf. Ona: nije tačno, ovo ono, jel bitno toliko? Ja: naravno da je bitno, vi tužite radi jedne marke a ja da vam poklanjam pare. Ona mi baca 5pf i drsko: evo. Ja: nemojte mi taj attitude, zbog takvog ponašanja i zatvaram sve račune u RBBH. I stavljam svojih 5pf u džep, pobjednički. Jes mi drago što sam se ove banke kotarisao, ne mogu vam opisati. Oni su definitivno najbezobrazniji među bezobraznima.
Svaka čast majstore!
drndalo

#228 Re: Banka mi otela pare!

Post by drndalo »

Dakle, da stavim ovo ovdje posto je najfriskija tema, a ima dodira sa "otimanjem para" od naroda...

Juce sam saznao za ovaj besplatni telefon za pomoc ljudima koji imaju problema sa bankama...

Image
Zizy94

#229 Re: Banka mi otela pare!

Post by Zizy94 »

Koliko sam svatio ti želiš da se malo ogrebeš od banke zbog njihove namjerne greške. Njihova greška je neopašteni upad na račun tj. translakcija bez odobrenja. Nisam stručnjak, ali koliko ja znam da ne smiju raditi bilo kakve translakcije bez odobrenja vlasnika računa. Tako da po tom osnovu imaš ih pravo tužiti. A koliko bi to moglo se progurat na sudu i kakve bi izgledo im'o...konktaktiraj advokata. Imaš besplatne konslutacije kod većine njih. Pa vidi. Da li ti se ispati gurati9 taj slučaj na sud.
muhafuca

#230 Re: Banka mi otela pare!

Post by muhafuca »

Joj ja banaka :D :D :D
Kad oni nesto zeznu - "Ma joj haj ba sta se srkletis odmah , ovo - ono"

A kad klijent nesto pogresi - "eh jarane stani polako
da mi vidimo u knjizi , aha trebas platit ovo ono i jos nama na kafu" :-)

Treba ih tuziti na svaku njihovu gresku samo zbog principa

Divlji zapad - nije ni cudo sto ih svud po svijetu mrze
Saka wrote: Ja neki dan otišao u RBBH da zatvorim poslovne račune, internet bankarstvo, sve. I treba da doplatim 4,97KM kako bi na računima ostalo 10KM da se mogu zatvoriti. OK, odem ja na šalter i popunim uplatnicu na 4,97KM, dajem službenici to i novčanicu od 10KM. Kad ona mi nonšalantno vraća 4KM (konta 5KM i 1KM provizije 6). Ja odmah: gdje mi je još 5pf? Ona: pa 4,97 je. Ja: jeste, da je 4,98 to bi se zaokruživalo na 5, ovako se zaokružuje na 4,95 i vi mi vraćate 5pf. Ona: nije tačno, ovo ono, jel bitno toliko? Ja: naravno da je bitno, vi tužite radi jedne marke a ja da vam poklanjam pare. Ona mi baca 5pf i drsko: evo. Ja: nemojte mi taj attitude, zbog takvog ponašanja i zatvaram sve račune u RBBH. I stavljam svojih 5pf u džep, pobjednički. Jes mi drago što sam se ove banke kotarisao, ne mogu vam opisati. Oni su definitivno najbezobrazniji među bezobraznima.
A ovo za 5 feninga se i meni nesto slicno desilo
kad sam zatvarao racun u Reifeisenu - men je cak okruglo 5 feninga trebao vratiti
i grbav se napravio - a ja lagano "Izvinjavam se
cini mi se da ste pogresili , trebate mi jos 5 feninga vratiti"
On (lik neki bio - naravno u faci odvratan ko da ih biraju takve)
kao gleda me "cuj 5 feninga" al kad je vidio da ja cekam izvadi i dade
:D :D :D :D
A nedaj Boze da sam ja njima ostao 5feninga duzan - preko suda bi me ganjali :-)
Qler

#231 Re: Banka mi otela pare!

Post by Qler »

Ja sam tako otisao u Intesa bank da otvorim racun, kad kaze covjek, pa vi gospodine imate otvoren racun.. nekada 2004 sam otvorio u UPI banci racun kada sam se tek zaposlio, pa mi nesto trebalo, u glavnom moze se reci da nikada to nisam ni koristio, i zaboravio sam bio na njega. Tek kad mi je rekao da imam racun, sjetim se toga. I u glavnom, kaze, duzni ste nekih para, u E kategoriji ste za kredite :D reko super ako me ko bude pitao da mu budem zirant da imam opravdanje, koliko sam duzan, pitam ja, i racunam u glavi kontam ono odrzavanje racuna mjesecno 1KM, a nikada mi nikakva opomena nije dosla, nista od te banke... od 2004 do 2011 se nakuplio... kad lik izlista, 5,xx (ne znam tacno) KM duzan :D zbog nepunih 6KM sam bio ta neka najgora kategorija za kredit....
Suzie Q

#232 Re: Banka mi otela pare!

Post by Suzie Q »

meni je prije nekoliko godina došla pogrešna uplata na račun, tj. jedna cura i ja smo honorarno radile neki posao i ta firma uplati oba honorara na moj račun, ja sam to odmah primjetila i kontaktirala firmu ali oni su mi rekli da po njihovim knjigama nije napravljena nikakva greška i da je sve ok.
ispostavilo se da su upisali njeno ime ali moj račun i prema tome je kod njih izgledalo da je uplata izvršena a jadna cura čekala danima. na kraju sam podigla novac s računa i dala joj u ruke. da smo čekali da se firma i banka skontaju, ona bi i danas čekala na svoj novac.
blue033

#233 Re: Banka mi otela pare!

Post by blue033 »

drndalo wrote:
enisa wrote: uredu je to sto ti kazes, ali danas-sutra ce imati svoj novac koji mu znaci na isti nacin mogu otudjiti- u tome je problem. pare na racunu nemaju pravo da diraju, a njegova dobra volja kad ce otici da ih vrati. banka je takav slucaj mogla da rijesi samo preko suda ako on nije htio da saradjuje.
meni od iste banke-unicredit konstantno dolazi sms poruka isplata 0,01 kf ili 0,05 kf, ali taj iznos novca sigurno nisam potrosila ni u trgovini niti bi kamata bila tolisna :shock:
Nije istina da nemaju pravo da diraju nesto sto je ispravka greske!

A za te SMS-ove od 0.01-0.05 KM bi trebala da vidis sta je posrijedi, osim ako im ne mislis halaliti, a ja im ne bih halalio ni pfeninga...
Ako imaju pravo što nisu meni ispravili grešku?
Prilikom uplate PDV-a upisali su pogrešan PDV broj i naravno meni je došla opomena, nalog za prinudnu naplatu itd. Oba računa su u istoj banci. Što nisu "zavukli ruku" na račun Uprave za indirektno oporezivanje i ispravili grešku? Puna 2 mjeseca sam slao dopise i obilazio šaltere i kancelarije da se greška ispravi. Dva puta mi je dolazila prinudna naplata, uspio sam prebaciti iznos, ali su se gomilale kamate....
Mogu ispravljati greške preko običnog naroda koji nema nikakvu zaštitu. Zbog njihovih grešaka promjenio sam skoro sve banke u gradu i sve su iste, više ne mogu zatvarati račune jer nemam gdje otvoriti novi.
Najskandalozniji slučaj se desio jednoj starijoj osobi. Imala je štednu knjižicu i nekoliko hiljada na računu. I nakon dugo vremena ode da podigne taj novac i kažu mu da taj račun ne postoji. Nakon protesta i sl. nekako ustanove da su ugasili taj račun jer se kao nije koristio. Nevjerovatno. Da je osoba umrla nasljednici ne bi vidjeli ni marke.
preko bare

#234 Re: Banka mi otela pare!

Post by preko bare »

Ja prvi put cujem za ovolike greske uplata na tudji racun ako se slucajno desila bilo kakva greska vezana za bankovni racun ili kreditne kartice automatski se zovu klijenti i pitaju kada im odgovara da dodju na razgovor da se te greske isprave . Naravno nema cekanja u red nego odredjena osoba te sprovede do kancelarije i uz postovanje i izvinjenje zavrsi se sve sa 'Potpisom klijenta'Jos su mi platili taxi do kuce jer je pljustala kisa.
Jednom mi se desilo da mi posalju vizu sa godisnjom provizjom $40.00 da dignem u svojoj banci naravno kad im rekoh ne pirmam vize sa provizjom nego 0 godinji fee sve se ponistilo i pred mojim ocima se viza isjekla u komade. Svaki dogovor od otvaranja racuna pa do ulaganja kredita se radi u kancelariji sa menadjerom za te finansije/
drndalo

#235 Re: Banka mi otela pare!

Post by drndalo »

blue033 wrote:Ako imaju pravo što nisu meni ispravili grešku?
Prilikom uplate PDV-a upisali su pogrešan PDV broj i naravno meni je došla opomena, nalog za prinudnu naplatu itd. Oba računa su u istoj banci. Što nisu "zavukli ruku" na račun Uprave za indirektno oporezivanje i ispravili grešku?
Bice da je ovaj PDV dio jako sporan bio... Nece da se bodu "s rogatim"... Ali, i pored toga, nikakve molbe, kumljenja i prosenja ti NISI trebao raditi, nego si bezobrazno, kad su vec oni tako bezobrazni, trebao sjesti u kancelariju kakvog sefa (sto vaznijeg) i jasno naglasiti da neces odatle ustati dok oni ne isprave SVE sto su usrali... Kakve kamate ? Na nepostojeci dug ? Naravno da su i to ONI morali snositi ako su posljedica njihove greske...

Znam da je ovo idealizam sto pricam, ali me iskustvo do sada naucilo da kada sam fin i kulturan, svi sa saltera se pocinju na meni istresati, jer sefovima ne smiju... Kada se nakon toga ubezobrazim, pocnem praviti "probleme" (naravno ne da zastitar mora intervenisati jer sam krenuo "fizikom"), buku, postavljati pitanja i traziti sefovog sefa, odjednom SVE sto malocas nije moglo fino, sada moze...
sema911

#236 Re: Banka mi otela pare!

Post by sema911 »

vezano za pogresne uplate pdv trebate donijet samo orginalne uplatnice u poreznu i dokaz da ste platili,onaj indigovani papir ,. i da vam izdaju potvrdu iz banke da je uplata sa vaseg racuna il sa vasim potpisom prosla kroz njihov sisttem . ako je greska banke tada oni sve rijesavaju sa poreznom,. neidete nigdje vi u poreznoj se ispuni neki zahtjevi i izjava da ste uplatili taj iznos tada i sve ide sluzbenim putm,. ti odlasci tim direktorcicima po banklama i sl ustanovama slabo pomazu,. ustvari pomazu samo njima jer oni postaju nekim drugima draze jer ko eto nesto radee,,
a vezano za gosp. u intesi za racun niste bili duzni uplatit taj dug jer da vas banka prebaci u E kat treba da vas sluzbeno obavjesti tj da vas pozove na razgovor a prije toga biste dobili koverticu,.
i jos neko napisa za stednu knjizicu da je ugasena a na nj bilo srestava to nemoze da se desi sve bih banke koriste isti austriski program i on nedozvoljava take radnje(dozvoljava al treba znat po serveru petljat)
i kazete skida vam se sa racuna iznosi od0,5 0,001 kpf i manje to ste ostavili negdje na net nesto ste placali jer u bih bi trebalo da je najmanja platezna jedinica 5kpf i ako primjetite slicne stari da vam se skida novac ov+di te do banke duzni su vam sve vratit ima na ugovoru ta klauzula,.,
veljaca

#237 Re: Banka mi otela pare!

Post by veljaca »

preko bare wrote:Ja prvi put cujem za ovolike greske uplata na tudji racun ako se slucajno desila bilo kakva greska vezana za bankovni racun ili kreditne kartice automatski se zovu klijenti i pitaju kada im odgovara da dodju na razgovor da se te greske isprave . Naravno nema cekanja u red nego odredjena osoba te sprovede do kancelarije i uz postovanje i izvinjenje zavrsi se sve sa 'Potpisom klijenta'Jos su mi platili taxi do kuce jer je pljustala kisa.
Jednom mi se desilo da mi posalju vizu sa godisnjom provizjom $40.00 da dignem u svojoj banci naravno kad im rekoh ne pirmam vize sa provizjom nego 0 godinji fee sve se ponistilo i pred mojim ocima se viza isjekla u komade. Svaki dogovor od otvaranja racuna pa do ulaganja kredita se radi u kancelariji sa menadjerom za te finansije/
Ovo jednostavno - NIJE ISTINA !!!!!
sema911

#238 Re: Banka mi otela pare!

Post by sema911 »

veljaca wrote:
preko bare wrote:Ja prvi put cujem za ovolike greske uplata na tudji racun ako se slucajno desila bilo kakva greska vezana za bankovni racun ili kreditne kartice automatski se zovu klijenti i pitaju kada im odgovara da dodju na razgovor da se te greske isprave . Naravno nema cekanja u red nego odredjena osoba te sprovede do kancelarije i uz postovanje i izvinjenje zavrsi se sve sa 'Potpisom klijenta'Jos su mi platili taxi do kuce jer je pljustala kisa.
Ovo jednostavno - NIJE ISTINA !!!!!

mozda je istina tamo negdje preko bare al u bih hahahha
radio sam dovoljno u banci i dugo zivimo u bih paa :lol:
riko-ga

#239 Re: Banka mi otela pare!

Post by riko-ga »

Prosle godine sam na svoj racun uplatio odredjenu svotu novca.Racun sam imao vec ranije znaci nije tada ovoren.Nakon mjesec-mjesec i po dodjem da podignem dijo novca sa racuna kada gospodja veli "vi gospodine nemate toliko na racunu".Meni srce stalo.Pitam kako nema pa prije mjesec sam uplatio trostruko vise nego sada zelim podici.Ona ponovo gleda i veli "ne na vasem racunu nije vrsena transakcija tog tipa uplata novca".E vec me pocela fatati panika jer za nase uslove radilo se o svoti novca godisnje plate.Pokusavam objasniti kako sam bas na ovome salteru uplatio i to bas u njenoj smjeni.Nista.Nema u "tefterima" i gotovo.Pita me da li imam tu uplatnicu a meni kroz glavu prolazi moja navika da kada podignem novac onu uplatnicu poguzvam i u kos za smece bacim.Trazim po navcaniku kad gle cuda ovu nisam bacio i ona ponovo sve to ukuca i kaze "idemo kod sefice sve ce se zavrsiti".I tako tamo sefica provjeri sve i kaze novac otisao na neki drugi racun i nije problem vratit ce mo to za 10-tak minuta.Kao neaktivan racun pa imao sam srece da to nije neko podigao.Pitam ja a sta bi bilo da je podigao taj i da ja nisam imao ovu uplatnicu kao po video nazoru bi oni provjerili dali sam uplatio i koliko i vidjeli vrijeme uplate i po tome usli u trag novcu.Al to bi sve trajalo dugo mozda i godinu dana.Od tada uplatnice drzim u posebnom djelu novcanika :D
preko bare

#240 Re: Banka mi otela pare!

Post by preko bare »

Pardon, bas preko bare se tako radi a postoji li mogucnost da se nesto promjeni u BiH.Uci kod sefa i sjesti da se porazgovara je jedna od pocetnih opcija a , meni nije jasno pored toliko nepravilnosti u mnogim sferama kako ce BiH u EU. Prva glupost je 17% pdv pa to ni jedna jaka drzava ne uzima a BiH standard je?????????????? Drugo vise politicara nego gradjana............... necemo vise necu da sjedam nikome na muku ali jadan taj narod koji se reklamira sa donacijama preko interneta a visoko skolovana raja bjezi preko bare pa makar prvi posao bio gradjevina ili pomocni radnik.Negdje lopovluk se mora zaustaviti inace....................
Ima svugdje u svijetu korupcije ali ne moze doci do socijalnih buntova jer sitna raja ima dovoljno.
azdralovic

#241 Re: Banka mi otela pare!

Post by azdralovic »

preko bare wrote:Pardon, bas preko bare se tako radi a postoji li mogucnost da se nesto promjeni u BiH.Uci kod sefa i sjesti da se porazgovara je jedna od pocetnih opcija a , meni nije jasno pored toliko nepravilnosti u mnogim sferama kako ce BiH u EU. Prva glupost je 17% pdv pa to ni jedna jaka drzava ne uzima a BiH standard je?????????????? Drugo vise politicara nego gradjana............... necemo vise necu da sjedam nikome na muku ali jadan taj narod koji se reklamira sa donacijama preko interneta a visoko skolovana raja bjezi preko bare pa makar prvi posao bio gradjevina ili pomocni radnik.Negdje lopovluk se mora zaustaviti inace....................
Ima svugdje u svijetu korupcije ali ne moze doci do socijalnih buntova jer sitna raja ima dovoljno.

PDV glupost? ma ja sta svabo zna sta je 19% pdv-a :D ili recimo luksemburg sa 15% ili svedska i danska sa po 25 :D
jalle

#242 Re: Banka mi otela pare!

Post by jalle »

spacek wrote:Ja cu samo postaviti jedno pitanje!
Sto bi on tudju gresku ispravljao i svoje vrijeme odvajao?
Zasto ona sto je pogrijesila nije rekla, tokom dana dodjite i trazite mene (imenom i prezimenom) i ja cu vas primiti preko reda da to zavrsimo...jer je to ipak njena greska...zasto bi on tu gresku morao ispravljati i stajati u redu, trositi pauzu??? mjenjate teze...ona je morala svoju gresku da ispravi, a ne da hamsa misli da ako zovne telefonom i da je komitentu cast da trkom to obavi i sve svoje obaveze podredi ispravljanju njene greske...kad je vidjela da to tako ne ide, onda je banka neovlasteno, citajte ''neovlasteno'' odradila posao!

nas ne treba da interesuje ova ili ona strana...vec problem naseg drustva, da nikad ne ispasta onaj koji napravi gresku, vec okolina...nije problem ni u greskama, vec u cinjenici kad onaj ko napravi gresku ne snosi posljedice i ne trudi se istu da ispravi, vec ide linijom manjeg otpora i mogucom siledzijskom politikom!
Potpisujem svaku tvoju riječ :thumbup:
Poenta ovog i svih sličnih problema u bh poslovanju je ovaj odnos firmi prema klijentu, tj običnom građaninu.
Better Man

#243 Re: Banka mi otela pare!

Post by Better Man »

jalle wrote:
spacek wrote:Ja cu samo postaviti jedno pitanje!
Sto bi on tudju gresku ispravljao i svoje vrijeme odvajao?
Zasto ona sto je pogrijesila nije rekla, tokom dana dodjite i trazite mene (imenom i prezimenom) i ja cu vas primiti preko reda da to zavrsimo...jer je to ipak njena greska...zasto bi on tu gresku morao ispravljati i stajati u redu, trositi pauzu??? mjenjate teze...ona je morala svoju gresku da ispravi, a ne da hamsa misli da ako zovne telefonom i da je komitentu cast da trkom to obavi i sve svoje obaveze podredi ispravljanju njene greske...kad je vidjela da to tako ne ide, onda je banka neovlasteno, citajte ''neovlasteno'' odradila posao!

nas ne treba da interesuje ova ili ona strana...vec problem naseg drustva, da nikad ne ispasta onaj koji napravi gresku, vec okolina...nije problem ni u greskama, vec u cinjenici kad onaj ko napravi gresku ne snosi posljedice i ne trudi se istu da ispravi, vec ide linijom manjeg otpora i mogucom siledzijskom politikom!
Potpisujem svaku tvoju riječ :thumbup:
Poenta ovog i svih sličnih problema u bh poslovanju je ovaj odnos firmi prema klijentu, tj običnom građaninu.
Ma nisu ga trebali ni zvati, već su trebali odmah sami da isprave grešku! Ali kad su ga već zvali,a dotičnom bilo mrsko da dođe, onda su uradili ispravno! A što se tiče tužbe dotičnog lijenjivca kojem je bilo mrsko doći, ja bih je u roku 5 minuta argumenitma pobio da bi se dotični polopio ušima i ušutio zauvijek po tom pitanju!
azdralovic

#244 Re: Banka mi otela pare!

Post by azdralovic »

sema911 wrote:i jos neko napisa za stednu knjizicu da je ugasena a na nj bilo srestava to nemoze da se desi sve bih banke koriste isti austriski program i on nedozvoljava take radnje(dozvoljava al treba znat po serveru petljat)
i kazete skida vam se sa racuna iznosi od0,5 0,001 kpf i manje to ste ostavili negdje na net nesto ste placali jer u bih bi trebalo da je najmanja platezna jedinica 5kpf i ako primjetite slicne stari da vam se skida novac ov+di te do banke duzni su vam sve vratit ima na ugovoru ta klauzula,.,
za pocetak banka u kojoj ja radim ne koristi austrijski program sigurno... drugo, stedni racuni imaju minimum koji je odredjen standardom banke ( to je nekih 20ak maraka) i ako nemas toliko novca na racunu banka taj racun moze ugasiti (racun aka stednu knjizicu), ista stvar vrijedi i za gasenje racuna koji imaju neki minimalni dug koji banka otpise(tipa par km koji su se skinuli radi naknade za vodjenje racuna zadnji mjesec)...

sto se tice prometa po racunima, najmanja jedinica je 0,01 i itekako je moguce skinuti fening... uostalom sta mislis kako se placaju npr racinu elektroprivrede koji zavrse na 0,01 ili 0,06 ...

i mislim da je jasno da nepoznata kretanja po racunu pogledate na izvodu prvo opis, a ako je i dalje nejasno onda do banke...
preko bare

#245 Re: Banka mi otela pare!

Post by preko bare »

azdralovic wrote:
preko bare wrote:Pardon, bas preko bare se tako radi a postoji li mogucnost da se nesto promjeni u BiH.Uci kod sefa i sjesti da se porazgovara je jedna od pocetnih opcija a , meni nije jasno pored toliko nepravilnosti u mnogim sferama kako ce BiH u EU. Prva glupost je 17% pdv pa to ni jedna jaka drzava ne uzima a BiH standard je?????????????? Drugo vise politicara nego gradjana............... necemo vise necu da sjedam nikome na muku ali jadan taj narod koji se reklamira sa donacijama preko interneta a visoko skolovana raja bjezi preko bare pa makar prvi posao bio gradjevina ili pomocni radnik.Negdje lopovluk se mora zaustaviti inace....................

PDV glupost? ma ja sta svabo zna sta je 19% pdv-a :D ili recimo luksemburg sa 15% ili svedska i danska sa po 25 :D
da li svabo i ostali mogu sebi priustiti 19%pdv..........kolika je zaposlenost u tim zemljama i kolike su im prosjecne plate. U sta se ulaze novac iz pdv , osim kuhinja za topli obrok kolika vam je jaka socijalna pomoc, djeciji doplatak 33km, kanada 300.00 po djetetu nema sanse da neko ostane gladan i bos, ne postoji lozenje na drva da se prezivi zima, kucna njega jedna od najacih na svijetu posebno za starije bolesnike i ne treba ti nikakva stela za to jer institucije rade svoj posao iako se svaki dan prozivaju korupcije narod zivi pristojno. Za sta se koristi pdv??????????? da nisu limo, hoteli itd guzonja a NAROD?????????????
Super Silja

#246 Re: Banka mi otela pare!

Post by Super Silja »

Predlazem postavljacu da PONOVO promijeni naziv teme. Ovaj put u

BANKA MI OTELA TUDJE PARE! KAKO DA IH "VRATIM" BEZ UPOTREBE VATRENOG NAOURUZANJA?
azdralovic

#247 Re: Banka mi otela pare!

Post by azdralovic »

preko bare wrote:
azdralovic wrote:

da li svabo i ostali mogu sebi priustiti 19%pdv..........kolika je zaposlenost u tim zemljama i kolike su im prosjecne plate. U sta se ulaze novac iz pdv , osim kuhinja za topli obrok kolika vam je jaka socijalna pomoc, djeciji doplatak 33km, kanada 300.00 po djetetu nema sanse da neko ostane gladan i bos, ne postoji lozenje na drva da se prezivi zima, kucna njega jedna od najacih na svijetu posebno za starije bolesnike i ne treba ti nikakva stela za to jer institucije rade svoj posao iako se svaki dan prozivaju korupcije narod zivi pristojno. Za sta se koristi pdv??????????? da nisu limo, hoteli itd guzonja a NAROD?????????????
Mislim da si tamo napisao "koja to razvijena drzava uzima pdv" pa sam na to i odgovorio... S druge strane pdv se racuna srecom u procentima tako da mi rodbina u sveCkoj na svoju platu plati iznos poreza veci nego sto ja imam bruto platu... Ipak kazes mogu sebi priustiti pdv, zasto onda ne bi priustili i 300 po djetetu ili kucnu njegu... Nick ti dovoljno govori, ali isto tako se vidi da si daleko od nasih prilika... Pa ne znam jesi li primjetio ove sto su strajkali pred parlamentom danima kako im ukidaju naknade za "bivse borce" a onda kad im se pokvarilo vrijeme otisli na nocenje u hotel evropu, da ne kazem da ih vecina ima i posao na crno, ne znam imate li vi tamo preko bare kategoriju rvi(koje se tek sada pravi revizija), pa vidi kolika je njihova stavka u budzetu, ili mozda pikrivenost uvoza izvozom cca 50%... Da ne pricam o penzionom sistemu sada koji umjesto da mojim novcem koji odvajam od plate osigurava meni penziju, se zapravo isplacuje svakog 5. Sadasnjim penzionerima(penzije su 1. samo pred izbore)... Te limuzine i hoteli su sica u poredjenju sa aparatom koji izdrzava BiH... I suti dobro smo mi prosli pa je pdv samo 17%, i da nas mmf jos uvijek moze ocima gledati pa eto nekako deveramo iz mjeseca u mjesec... naravno hvala i vama preko bare, ipak saljete milijardu godisnje familijama ovamo u BiH ali molim Vas izvucite glavu iz guzice i shvatite da mi ovdje treba da propadnemo u zemlju i onda ponovo da se stvorimo i krenemo od nule da bi imali sanse da Vas uopste stignemo po bilo kojem pitanju...

Zao mi je zbog ovolikog off.a na temu, obecevam necu vise

Sent from my iPad using Tapatalk HD
Jay Gatsby

#248 Re: Banka mi otela pare!

Post by Jay Gatsby »

Pa, ako je mogla Grčka i Kipar u EU... :mrgreen:
Gistro_bancho

#249 Re: Banka mi otela pare!

Post by Gistro_bancho »

sema911 wrote:vezano za pogresne uplate pdv trebate donijet samo orginalne uplatnice u poreznu i dokaz da ste platili,onaj indigovani papir ,. i da vam izdaju potvrdu iz banke da je uplata sa vaseg racuna il sa vasim potpisom prosla kroz njihov sisttem . ako je greska banke tada oni sve rijesavaju sa poreznom,. neidete nigdje vi u poreznoj se ispuni neki zahtjevi i izjava da ste uplatili taj iznos tada i sve ide sluzbenim putm,. ti odlasci tim direktorcicima po banklama i sl ustanovama slabo pomazu,. ustvari pomazu samo njima jer oni postaju nekim drugima draze jer ko eto nesto radee,,
a vezano za gosp. u intesi za racun niste bili duzni uplatit taj dug jer da vas banka prebaci u E kat treba da vas sluzbeno obavjesti tj da vas pozove na razgovor a prije toga biste dobili koverticu,.
i jos neko napisa za stednu knjizicu da je ugasena a na nj bilo srestava to nemoze da se desi sve bih banke koriste isti austriski program i on nedozvoljava take radnje(dozvoljava al treba znat po serveru petljat)
Gdje si ti Sema radio u banci pa lupaš tako bez pokrića? Koga će banka pozvati tj. službeno obavijestiti kada treba da zbog svog duga prema istoj pređe u E kategoriju? Šta beljezgaš? Banka bi volila da su svi u A kategoriji kako ne bi morala plaćati ogromne troškove rezervacije. Za tvoju i informaciju onih koji ne znaju, E kategorija rizičnosti je totalni otpis za banku, dakle čisti trošak koji se mora evidentirati u poslovnim knjigama.
Što se tiče lika za Intesu, pa možda je isti za sve te godine par puta mijenjao adresu i telefon pa ga banka nije uspjela kontaktirati. Jesi li o tome razmišljao?

Ono što svi trebaju znati jeste da je bankarski sektor najuređeniji od svih sektora u državi i da banke MORAJU 100% raditi po zakonu jer ih je strah drakonskih kazni i tužbi klijenata. Druga stvar je ako neko ne čita ugovor o bilo kojem proizvodu prije nego što ga potpiše. Treća stvar su nadrkani službenici kojih ima skoro u svakoj banci, ali hvala bogu ima i izuzetaka.

Generalno, ja bih volio da su nam svi aspekti društva uređeni kao banke, puno bi ljepše bilo živjeti makar onima koji su civilizovani i pismeni.
Mommy's_little_ Monster

#250 Re: Banka mi otela pare!

Post by Mommy's_little_ Monster »

sema911 wrote:sve bih banke koriste isti austriski program
realno, ti nemas veze o cemu pricas :lol:
Post Reply