Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked
dortmund

#226 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by dortmund »

zavodnik_ wrote:
dortmund wrote:
Da pojasnim, bio sam u Bosni nekoliko puta i mislim da je zemlja lijepa i nadam se jednog dana svu ju obići i to mi je želja, ali ovdje ste malo previše fiksirani na Hrvatske slabosti koje imaju sve zemlje.
nadam se da me neće mod banirati. Moje mišljenje je da velik broj Bošnjaka jednostavno ne podnosi Hrvatsku zbog medijske propagande.

Inače, RH i BiH tako kulturno različite kako misliš baš i nisu, upravo stoga jer su BiH i RH bili u zadnjih 1000 godina u zajedničkim državama (od A-U do dvije Jugoslavije pa i NDH). Prije bih rekao da nisi detaljno istražio Bosnu. :D

Netočno skroz.

Današanja RH je kroz povijest bila dio carstva Habsburške monarhije, potom Austro - ugarske, odnosno Venecije, za razliku od Bosne koje je stoljećima za to vrijeme bila dio Turskog carstva.

U nijednom dijelu povijesti Bosna nije za svoju caricu imala Mariju Tereziju, dok hrvati jesu i ona je prva započela industrijalizaciju Hrvatske (počevši u Rijeci s rafinerijom šećera).

Austro-ugarska je Bosnu anektirala 1878., ali pravno i formalno AU je Bosnu anektirala tek Dekretom iz 1908. godine.
Do 1908. godine Bosna je bila pod upravom Austro-ugarske, ali pod turskim suverenitetom.

Tek kroz bivšu YU Bosna se počela relativno modernizirati i od turske vjerske države poprimala obilježje svjetovne.

Za vrijeme bivše YU sam bio par puta u Bosni kao klinac (Kupres, Livno), ali uvijek se ZNALO gdje je granica i gdje završava Hrvatska i počinje Bosna.
sb1

#227 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by sb1 »

pa jedino vrijeme kad je bih isla naprijed je bilo dok smo bili pod Austro-Ugarskom..
bunči

#228 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by bunči »

Linić najvaljuje 20 000 tisuća otkaza iz javnih službi.Nadam se da neće nastradati zdrastvo školstvo i kultura
VjecitiStudent

#229 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by VjecitiStudent »

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za kolovoz je iznosila 5.541 (760 eura) kunu, objavio je Državni zavod za statistiku.
fiumano

#230 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by fiumano »

tema je malo zamrla pa da je pokrenemo :-D
čisti statistički podaci govore mnogo ali ne govore sve...iza njih se može utrpati mnogo toga
po njima republika HR nadmašuje osjetno BiH i tu nema pogovora
rođen sam u Rijeci koja je nekada u ex-Yugi bila važniji industrijski grad i glavna luka....danas od te industrije ima vrlo malo, sve je uglavno zamrlo i ugašeno.
Bez obzira na to ljudi imaju jači standard nego prije 20-30 god i grad iako nije izrazito turističko mjesto polako se "ušminkava"...ureduju se trgovi ,obnavljaju fasade itd itd
Već 15 godina radim u Italiji no to nije klasično gastarbarenje...treba mi samo 2 sata vožnje da dođem do posla pa ako hoću mogu svaki vikend kući što puno znači.
Ispričavam se unaprijed što idem malo OFF TOPIC jer situaciju u BiH ne poznajem no pokušavam Vam objasniti odnos ekonomije i života HR vs Italij pošto obe zemlje znam u dušu
U Italiji zarađujem više od 3 hrvatska prosjeka i prema tome trebao bi i standard da približno prati taj odnos...ma vidi vraga u praksi nije tako.Iskreno ja imam standard malo iznad onih sretnika koji u Rijeci rade za iznadprosječnu HR plaću
No siguran sam da od većine njih daleko teže dolazim do love jer svi znamo kakvi poslovi čekaju imigrante ( čast izuzecima )
no kad dođem kući i odem do Moščeničke Drage i izvalim se na plažu, mozak na pašu i slušam galebe ( a to radim u cjeloj godini kad vrijeme dopušta ) ja se osjećam sretno i usput poprilično bogato.
Svjestan sam da uživanje u toj ljepoti me košta 4 eura koliko potrošim goriva do plaže i nazad a jedan Švicarac ili bilo koji drugi stranac za isti ugođaj mora iskeširati barem 20x toliko svaki dan proveden u tom malom raju na zemlji
Poznam dosta Švicaraca i svi isto kukaju kako ih kriza trese kako je sve skupo npr capuccino košta 4 eura a u Italiji i HR samo 1eur , kilogram bifteka 60 eura a kod nas niti 20 eura, te tamo si u kategoriji siromašnih ako imaš ispod 2500 eura mjesečno :-)
Da skratim vjerojatno ću i dalje ići raditi u Italiju ali da dođem do neke malo veće love vraćam se Rijeko tebi :-D
Zato volimo zemlju gdje smo rođeni, uredimo je i učinimo boljom i ne zamaramo se susjedima tj komšijama..oni imaju i tako svojih briga a kao što sam rekao statistika prikazuje dosta ali ponekad ne znači baš ništa
iamia

#231 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by iamia »

fiumano wrote: Svjestan sam da uživanje u toj ljepoti me košta 4 eura koliko potrošim goriva do plaže i nazad a jedan Švicarac ili bilo koji drugi stranac za isti ugođaj mora iskeširati barem 20x toliko svaki dan proveden u tom malom raju na zemlji
Poznam dosta Švicaraca i svi isto kukaju kako ih kriza trese kako je sve skupo npr capuccino košta 4 eura a u Italiji i HR samo 1eur , kilogram bifteka 60 eura a kod nas niti 20 eura, te tamo si u kategoriji siromašnih ako imaš ispod 2500 eura mjesečno :-)
Da skratim vjerojatno ću i dalje ići raditi u Italiju ali da dođem do neke malo veće love vraćam se Rijeko tebi :-D
Zato volimo zemlju gdje smo rođeni, uredimo je i učinimo boljom i ne zamaramo se susjedima tj komšijama..oni imaju i tako svojih briga a kao što sam rekao statistika prikazuje dosta ali ponekad ne znači baš ništa
fiumano :thumbup:

sve si tacno rekao.
ja odem cesto do zagreba. i kad pricam sa obicnim ljudima tamo i obicnim ljudima u sarajevu, ne vidim nikakvu razliku.
mali procenat imaju sve.. ostatak se krpi kako umije i zna.
kenzo

#232 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by kenzo »

kako je krenulo malo malo pa se neki pogon otvori u BiH..
eno Zott otvorio mljekaru, zatim kolko vidim Perutnina ptuj pocinje plasirati proizvode iz Breze...sve to zaposljava ljude..malo breza, malo gradacac...i polako zahvaljujuci jeftinoj radnoj snazi u BiH, prebacice se dosta pogona ovdje .

kolko vidim opao je uvoz u BiH iz HR, a sto se toga tice, opadace jos vise u narednom periodu ukoliko se otvori proizvodnih pogona poput gore dva navedena, i onda ce BiH vise izvoziti u Hr nego sto uvozi iz iste :)
zivi bili pa vidjeli..
jer i HR firamam ne preostaje nista drugo nego d aprebace proizvodne pogone u BiH, gdje ce nakon ulaska HR u EU, radna snaga biti duplo ako ne i vise jeftinija...
iamia

#233 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by iamia »

@kenzo,

da je tako, ne bi niko namjerno ulazio u EU.

zapitaj se koliko ce hrvatska dobiti $$ od EU razvojnih fondova ??
vise nego 100 mljekara zajedno.
insomnia99

#234 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by insomnia99 »

svi znamo da puno više bosanaca(većinom hrvata i bošnjaka) dolazi živjet i radit u hrvatsku,nego što hrvati bjeze radit u bih...valjda i to nešto govori
iamia

#235 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by iamia »

ko ide raditi u Hrvatsku iz BiH ??

idu tesari i zidari. isti takvi ljudi dolaze iz srbije u BiH.
takvi ljudi idu svagdje gdje ima posla.
istina je i ta da BiH ima tri put vise gradjevinskih radnika od hrvatske.
to ne govori nista o standardu.
filozofija

#236 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by filozofija »

iamia wrote:@kenzo,

da je tako, ne bi niko namjerno ulazio u EU.

zapitaj se koliko ce hrvatska dobiti $$ od EU razvojnih fondova ??
vise nego 100 mljekara zajedno.
Nece mnogo vjeruj mi. Clanstvo u EU nosi i odredjene negativne (pored relativno lakse mogucnosti za drzavna zaduzenja kroz kredite) aspekte po budzet drzava clanica. Nece Hrvatska dobiti nesto mnogo novaca koji bi okrenuli zemlju naglavacke. Vecina tog novca ode svakako na samu administraciju koja radi kao podruznica EU u zemlji clanici.
insomnia99 wrote:svi znamo da puno više bosanaca(većinom hrvata i bošnjaka) dolazi živjet i radit u hrvatsku,nego što hrvati bjeze radit u bih...valjda i to nešto govori
Ovo je apsolutno besimlena pretpostavka. Evo primjera radi jedan fakt: Mnogo vise njemaca dolazi u Austriji da radi, nego kontra. Znaci li to da je ekonomija Austrije jaca od njemacke ekonomije???

Da li je bolje u HR nego u BiH? Pa, trenutno jeste - valjda to i budala vidi! Koliko bolje? Vjerovatno neznatno!
iamia

#237 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by iamia »

ako je bolje,,onda je razlika sasvim mala.
razlika u nijansama.
insomnia99

#238 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by insomnia99 »

dolaze ljudi iz raznih struka...ja to znam...samo što su "bauštelci" najpoznatiji :D
što se tiče razlike u standardu...mislim da to ovisi o regijama....recimo cijela obala u prosjeku živi bolje(najviše zbog turizma)...zagrebi i sjever hrvatske isto....slavonija i lika nažalost zaostaju

@filozofija....usporedi ti koliko stanovnika ima njemačka, a koliko austrija....pa onda hrvatsku i bih...mislim da sam bio dovoljno jasan
iamia

#239 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by iamia »

nisi bio uopste jasan.

obican covjek u hrvatskoj ne zivi bolje od obicnog covjeka u BiH.
to ce ti reci onaj ko je rodjen i zivi tamo.
ti si vjerovatno katolik iz BiH,, i previse si romantizovan hrvatskim idealom.
za tebe je drugaciji standard.
insomnia99

#240 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by insomnia99 »

kako nisam bio jasan...njemačka ima 10 puta više stanovnika od austrije....logično je da će se naći više ljudi koji iz njemačke idu austriju, nego obrnuto...iako je standard u njemačkoj i austriji sličan.....
dok hrvatska i bih imaju sličan broj stanovnika,ali činjenica je da rijetko tko iz hrvatske dolazi živjet i radit u bih....dok puno stanovnika iz bih(hrvati i bošnjaci) u puno većem broju dolaze u hrvatsku....ne mislim ovdje samo na sezonce....ja ih znam jako puno...tko zna koliko ih još ne znam

ja sam inače rođen i živim u hrvatskoj....ali otac mi je hrvat iz bih,pa hvala bogu poznajem i tu zemlju....
iamia

#241 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by iamia »

niko ne dolazi iz BiH u Hrvatsku da radi,, pa se vraca nazad u BiH,, osim gradjevinaca.
ali kao sto rekoh,, to isto rade srbijanci u Bosni.
i objasnio sam ti zasto.

druga je prica sto ti govoris o onim ljudima koji su odlucili da zive u hrvatskoj.
vecinom su katolici iz BiH...
recimo iz posavskom podrucja.
a razlog za to su mnogi a najmanje ekonomski.
jedan od njih: sto si sa hrvatskim pasosem mogao putaviti po sengenu,, a to je bosanskom pasosu omoguceno tek prije par godina.
insomnia99

#242 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by insomnia99 »

dolaze recimo i konobari,kuhari ....
što se tiče hrvata donekle te i razumijem...iako mogu oni imat hrvatski pasoš. a živjeti u bih...činjenica je da znam i za dosta bošnjaka koji su došli u hrvatsku u potrazi za boljim životm...neki rade privremeno pa bjeze dalje na zapad, ili se vrate kad završi sezona...a znam i za cijele obitelji koji su ostali....eto dobro znam jednu curu bošnjakinju...muči se jadna da dobije hrvatske papire :( da im je dobro ili jednako kao u bih,sumnjam da bi napuštali svoj dom...

ali znam ja dobro kako je u bih....
i to je znači to....
iamia

#243 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by iamia »

insomnia99 wrote:
....
reci,, koliko si godina zivio u BiH ??
insomnia99

#244 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by insomnia99 »

iamia wrote:
insomnia99 wrote:
....
reci,, koliko si godina zivio u BiH ??
ne mogu reći da sam živio u bih...ali nisam živio ni u švicarskoj, pa znam da je tamo bolje ...čak nikad nisam ni posjetio švicarsku....dok sam bih ipak često posjećivao, i znam puno ljudi iz te zemlje
iamia

#245 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by iamia »

produzi.
fiumano

#246 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by fiumano »

kod nas se nadaju da bi iz Europskih pristupnih fondova povukli oko 13 milijardi eura u prvim godinama članstva u Uniji !
no ulaskom u članstvo otvaraju se velike mogučnosti da Unija sufinancira neke dobre projekte
možda grešim ali po meni HR treba ostati izvan EU jer nema proizvodnje tj nema mnogo proizvoda koje može plasirati na zajedničko tržište.
mislim da pošto smo izrazito turistička zemlja

http://www.photos4travel.com/travel-res ... -countries

trebamo ići u tom smjeru i postati taxe free zone
fiumano

#247 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by fiumano »

na ovoj Rank listi HR je na 20 mjestu s godišnjom posjetom od nekih 11,2 milijuna turista s zaradom od 7,3 milijardi eura a BIH me je ugodno iznenadila s 49 mjestom i 3,5 milijuna turista !
iskreno bio sam u zabludi i mislio da je omjer mnogo veći u korist HR
no tada se sjetim Međugorja tj vjerskog turizma i stvari postaju jasnije
amazon

#248 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by amazon »

nosara wrote:Hrvatska je veca banana od BiH... Imaju unitarnu, nacionalnu drzavu, more iz snova, infrastrukturu za bogove, a duzni su preko kurca...

EU ce najebat s Hrvatskom... :wink:
Ti ako si imalo pametan, znas da su sve razvijene zemlje u svijetu duzne, pa Austrija je duzna 200 milijardi eura , pa sta..ako hoces nesto pokrenuti, napredovati, moras se zaduziti..pa znas li ti koliko je auto puta napravila Hrvatska u zadnji god..to kosta, ali je ulaganje u buducnost..problem je kad uzimas kredite a nista ne pravis..
limeni

#249 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by limeni »

fiumano wrote:na ovoj Rank listi HR je na 20 mjestu s godišnjom posjetom od nekih 11,2 milijuna turista s zaradom od 7,3 milijardi eura a BIH me je ugodno iznenadila s 49 mjestom i 3,5 milijuna turista !
iskreno bio sam u zabludi i mislio da je omjer mnogo veći u korist HR
no tada se sjetim Međugorja tj vjerskog turizma i stvari postaju jasnije
nije samo medjugorje u pitanju, mnogi koji ljetuju na jadranu obidju i BiH koja je turistima vrlo interesantna..u sarajevu i mostaru imas u svako doba godine turista i svake godine ih je sve vise, naravno moze to bolje i kod vas i kod nas ali ipak nije lose za nase male zemlje..
RS6_BI_TURBO

#250 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by RS6_BI_TURBO »

Oslanjanje na turizam je velika zabluda, kako za BiH, tako i za Hrvatsku. Vjerovatno se dobar dio nece sloziti, ali ja stojim pri tom misljenju odavno, iako sam prije mislio suprotno. Povrat ne investicije u turizmu vrlo kasno dolazi, turizam ne stvara neku novu vrijednost, tehnologiju, ne unaprijedjuje obrazovanje i slicno, nego radi uvijek isto, ustaljeno, a najvecu korist izvlace pojedini ugostitelji, ali je to sitno da bi se na tome baziralo gospodarstvo jedne drzave. Takodjer, uspjeh posla ovisi od puno faktora, od vremena, jeftinije konkurencije, ekonomskog stanja, pa i samih turista, o trendovima destinacija da i ne govorim.
Necu reci da treba biti odbojan, jer opet neko ce imati koristi od turizma, ali mislim da se ne isplati ulagati prevelika sredstva u turizam pored drugih mogucnosti.
Locked