zavodnik_ wrote:nadam se da me neće mod banirati. Moje mišljenje je da velik broj Bošnjaka jednostavno ne podnosi Hrvatsku zbog medijske propagande.dortmund wrote:
Da pojasnim, bio sam u Bosni nekoliko puta i mislim da je zemlja lijepa i nadam se jednog dana svu ju obići i to mi je želja, ali ovdje ste malo previše fiksirani na Hrvatske slabosti koje imaju sve zemlje.
Inače, RH i BiH tako kulturno različite kako misliš baš i nisu, upravo stoga jer su BiH i RH bili u zadnjih 1000 godina u zajedničkim državama (od A-U do dvije Jugoslavije pa i NDH). Prije bih rekao da nisi detaljno istražio Bosnu.
Netočno skroz.
Današanja RH je kroz povijest bila dio carstva Habsburške monarhije, potom Austro - ugarske, odnosno Venecije, za razliku od Bosne koje je stoljećima za to vrijeme bila dio Turskog carstva.
U nijednom dijelu povijesti Bosna nije za svoju caricu imala Mariju Tereziju, dok hrvati jesu i ona je prva započela industrijalizaciju Hrvatske (počevši u Rijeci s rafinerijom šećera).
Austro-ugarska je Bosnu anektirala 1878., ali pravno i formalno AU je Bosnu anektirala tek Dekretom iz 1908. godine.
Do 1908. godine Bosna je bila pod upravom Austro-ugarske, ali pod turskim suverenitetom.
Tek kroz bivšu YU Bosna se počela relativno modernizirati i od turske vjerske države poprimala obilježje svjetovne.
Za vrijeme bivše YU sam bio par puta u Bosni kao klinac (Kupres, Livno), ali uvijek se ZNALO gdje je granica i gdje završava Hrvatska i počinje Bosna.