Slijedeci tekst je kopiran sa: http://windows.microsoft.com/en-US/wind ... -questionsdragan.s wrote:Ne znam za ta Microsoft-ova ograničenja. Mi smo Starter regularno kupovali od domaćeg distributera i instalirali na nove računare. Sad ne mogu da se sjetim da li je to bila OEM ili Retail verzija (ako tako nešto kod Starter-a i postoji). Uglavnom krajnjeg kupca je koštao nešto više od 90 KM i to je ono što će ljude opredjeljivati da ga kupuju. Naravno ako im odgovara zbog ostalog njihovog softvera. Ostale licence su puno skuplje. Znam da je Pro oko 350KM jer smo ga prodavali jednoj firmi koja je na domeni pa su morali ići na njega. Home varijanta je nešto jeftinija od Pro, ali nije bilo potražnje za njom na našem tržištu.kojeime wrote: Trebalo bi provjeriti ali koliko znam Starter moze biti instalisan samo na netbookove, Microsoft ne dozvoljava instalacije Startera na desktop racunare, pa cak ni na full size laptope. To jeste Starter se isporucuje samo proizvodjacima netbookova za tu namjenu i ne bi se smio naci kod prodavaca u i slobodnoj prodaji. Retail verzija ne postoji, postoji samo OEM za netbookove. A Home Basic je cini mi se ogranicen na trzista Azije, Juzne Amerike i Afrike, u Evropi se ne distribuise. Tako da ce korisnik dektop racunara ili full size laptopa u Evropi (sto znaci i ovdje) htio-ne htio morati kupiti najmanje Home Premium ili jace verzije. Ali, opet kazem, nisam 100% siguran, trebalo bi provjeriti (a meni se sada ne da citati sta pise na microsfotovim web stranicama).
Dakle:
Windows 7 Starter: top questions
"Windows 7 Starter only comes preinstalled—mostly on netbooks—so you can't buy and install it on your own. It's designed for doing the basics, such as using the Internet, sending e‑mail, and creating documents"...
Moguce je da ga vi mozete dobiti za potrebe servisa, na primjer nekome treba reinstalacija, pokvarena je skrivena particija, a nije napravljen rescue disk pa da u servisu mozete instalisati Starter, ali po ovome ne bi smjeli ga prodavati. Osim ako Microsoft BiH zbog ekonomske situacije u BiH nema specijalnu dozvolu od Microsofta da smije distribuisati Starter za prodaju.
Za home basic je jos teze naci informacije, ovo sam na brzino pronasao: http://www.windows7news.com/windows-7-f ... ome-basic/
Izvod sa te stranice: "Windows 7 Home Basic is a Windows 7 edition that is not available worldwide. It has been specifically created by Microsoft to be sold in emerging markets. Its feature set is superior to the Windows 7Starter edition"...
Trebalo bi provjeriti, ako u BiH moze Home Basic (Cini mi se da Imtec prodaje jedan racunar sa preinstalisanim Windows 7 Home Basic), mislim da je za desktop i full size laptop Home Basic bolje rjesenje od Startera. A cijena koliko mi se cini je oko 50ak KM visa od Startera.