Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
photo

#226 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by photo »

zilog wrote: Ako mene pitas, nasao sam se na ovom drugom snimku. Cudi me samo sto nije snimljeno kada smo prisli pod brdo. Ovi sa 3:04 su se razbjezali.
zilog, izgleda da smo bili u istoj grupi. jedna grupa civila se odvojila od kolone kod elektoprivrede, presla most i pravo prema raskrsnici ulice sa trolom (desno zeljin stadion lijevo raskrsnica za vraca), produzili pravo, dosli pod brdo, popeli se uz brdo do ulice (ne znam kako se zove) izmedju niskih zgrada (do 4 sprata) i izasli na jednu ulicicu (desno se ide prema sadasnjem turskom koledzu a lijevo se izadje na ulicu koja spaja raskrsnicu sa obilaznicom i ulicom koja se spusta na grabvicu (raskrsnica za vraca). sjecam se da smo stajali iza jedne kuce, nas 10tak civila, zena i mladica, gledali u stambene zgrade na cijem uglu je bio neki kafic. neko iz grupe je rekao da neko puca iz tog kafica pa smo se spustili ulicom prema grbavici, onda kroz grbavicu prateci troline zice izasli na vrbanju most bas u trenutku kada su pucali na masu na mostu iz pravca tadasnjeg unioninvesta (sada OHR) i sjecam se dvoje u uniformi koji su se povlacili od zgrade sadasnjeg ohr-a dublje prema vracama i da je jedan u unofrmi gledao u nas drzeci pusku u ruci, oklijevajuci hoce li pucati u nas ili ne. onda se i on povukao a mi pretrcali most kada je vec bilo krvi od olge i suade na mostu. stajao sam na vrbanja mostu kada su opet pucali na nas iz kuce "dimnjacara" i tada su se pojavili vikicevi specijalci u transporterima i mislim da je bio jedan dzip. kolona je stala, gledali su gdje da idu dok je masa vikala da idu na grbavicu i na vraca. sjecam se da sam lupio jednog specijalca koji je stajao iza bestrzajnog topa na gusjenicaru i rekao mu da pucaju iz smedje zgrade dimnjacara, on je samo gledao izbezumljeno u mene i u masu.... svi smo cekali da krenu naprijed, isli bi za njima goloruki....

kolona je krenula.....

mi za njom, puni entuzijazma i srca.....

i kolona je skrenula prema skenderiji.

a mi kao probusene lopte ostali na vrbanji. cula se neka pucnjava iz pravca grbavice a ja sam se vratio pred skupstinu na snajpersko pucanje iz holiday inn-a.

kasnije sam na TVSA vidio snimak jednog od sanjperiste iz holiday inna, koji je bio izubijan do bola, kako govori u kameru:
- pucao sam.....
- koga si pogodio? - pitao ga je neko
- jedno dijete.... odgovorio je
O'zone
Globalni moderator

#227 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by O'zone »

Kifla poslije rata

Image

Pogled na kiflu iz pozicije bunkera u Trnovskoj ulici( iz dvorišta današnje Mađarske ambasade) gdje je bio bunker koji je djevstvovao samo ovom ulicom i po kifli

Image

Ova zgrada je minirana 93' tome je prethodilo zauzimanje kifle od strane ABiH i daljnje napredovanje metar po metar. U ovoj zgradi živio je Vojvoda Mišo spominjao sam ga ranije s njim su živjeli majka i sestra par dana prije ovog miniranja pripadnici ABiH ulaze u ovu zgradu i Mišo odlazi da izvede majku i sestru iz stana međutim upada u zasjedu slučajnu ili namjernu ne znam u pucnjavi gine njegova majka i sestra a on biva teško ranjen međutim uspjeva se nekako izvuči van zgrade gdje ga ne preuzimaju pripadnici VRS nego ga zovu da prepuže tih nekih 20 do 30 metara a on je bio šupalj ko švicarski sir al eto preživio. Poslije toga radni vod donosi po naredbi t burad sa eksplozivom i dižu sredinu zgrade u zrak kako bi zaustavili napredovanje kroz stanove. Detonacija je bila tako jaka da sam ja koji sam u tom trenutku bio na prozoru preletio čitavu sobu i spuco glavom u zid soba je dugačka 3 metra.

Image

Ta zgrada danas

Image

Ovdje smo veći dio rata sipali vodu. Postoji neki prirodni izvor tu pa je bio sproveden šlauf do ulice i tu su svi sipali vodu bunker je bio udaljen nepuna tri metra i uvjek kad odeš po vodu kontaš nemoj samo da sad počne da roka. Čak se vide još uvjek i vreće ovdje u zidu ostale od rata.

Image

Prvi četnički bunker nalazio se preko zaobilaznice na ovoj lokaciji označeno crveno

Image

Image

Tako da je Ljubljanska podugo bila ničija zona a onda je krenulo spuštanje ispod podvožnjaka pa do Trnovske pa do kifle i Unioninvesta pa nakon par borbi ustabilila se na Trnovskoj ulici.
Dupli_skalp

#228 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dupli_skalp »

ako sam dobro shvatio, naši su držali tu kiflu, a kasnije došli do same raskrsnice sa trnovskom?

i jel to znači da je, prije toga, cijela ljubljanska pala bez ispaljenog metka?

@eltroxin

da bezze ne kvotam slike, ko je držao one objekte ako gledamo sliku po sliku? od vrha, prema dnu.
dječak sa šibicama

#229 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by dječak sa šibicama »

photo wrote:stajao sam na vrbanja mostu kada su opet pucali na nas iz kuce "dimnjacara" i tada su se pojavili vikicevi specijalci u transporterima i mislim da je bio jedan dzip. kolona je stala, gledali su gdje da idu dok je masa vikala da idu na grbavicu i na vraca. sjecam se da sam lupio jednog specijalca koji je stajao iza bestrzajnog topa na gusjenicaru i rekao mu da pucaju iz smedje zgrade dimnjacara, on je samo gledao izbezumljeno u mene i u masu.... svi smo cekali da krenu naprijed, isli bi za njima goloruki....

kolona je krenula.....

a mi kao probusene lopte ostali na vrbanji. cula se neka pucnjava iz pravca grbavice a ja sam se vratio pred skupstinu na snajpersko pucanje iz holiday inn-a.
I onda su dosli na Sirokacu, sa onim plavobijelim tenkom, a gore sve pod oruzjem, ono PL i ZB, civilna odjeca i kalasnjikov u ruci, opsta panika medju civilima, ne znam je li prije ili poslije dolaska Vikicevih specijalaca onaj avion probio zvucni zid ili sta je vec uradio pa je zagrmilo, ali preletio je direktno iznad nasih glava iz pravca Marin Dvora (vjerovatno mu je cilj bio da isprepada one gradjane okupljene ispred Skupstine) policajci pomalo zateceni, ne znaju sta da rade, oni su preko sistema veze u onim djipovima slusali Karisikove odmetnute specijalce kako koordiniraju napad na skolu mupa, mi balavurdija smo se motali okolo, slusali, gledali, neki od civila su se vec spremili (ono, obuce kaput i nosi par stvari u rukama) da bjeze u grad u strahu od napada, svakakve se dezinformacije u takvim situacijama plasiraju u raji. Totalna panika i zbunjenost.
Sreca pa je bilo par ljudi koji su prosli hrvatska ratista, uglavnom kao pripadnici ZNG-a, pa su znali smiriti situaciju. Kad su Vikicevi krenuli ka Vracama, beretke su se penjali na tenk kao hoce i oni da idu, srce vuce a ne zna ni on kuda ni kako. Ja mislim da Vikicevi nisu otisli uz Zelengorsku prema Zlatistu vec su preko Soukbunara krenuli prema spomen parku, mislim, uglavnom nisu se probili do skole mupa jer je JNA tenkovima cuvala prilaze.

Tih dana se svasta desavalo, dodje covjek civil sa dvogledom i gleda sa hambine carine, osmatra sve zivo, pridju mu ovi sto cuvaju strazu i pitaju sta radis, tek nakon sto su ga par dana samo pratili sta radi, on kaze dosao da kupi hljeb, a dvogled u ruci :-) legitimiranje i imas sta vidjeti, Srbin valjda sa Vraca ili iz Kovacica, ne znam tacno. Spijun.

Ali nije to tema ove teme :D
ins

#230 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by ins »

eyesburn wrote: i jel to znači da je, prije toga, cijela ljubljanska pala bez ispaljenog metka?
Pala ili oslobodjena? :-)
Dupli_skalp

#231 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dupli_skalp »

ins wrote:
eyesburn wrote: i jel to znači da je, prije toga, cijela ljubljanska pala bez ispaljenog metka?
šta je nejasno u pitanju?
ins

#232 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by ins »

photo wrote: zilog, izgleda da smo bili u istoj grupi. jedna grupa civila se odvojila od kolone kod elektoprivrede, presla most i pravo prema raskrsnici ulice sa trolom (desno zeljin stadion lijevo raskrsnica za vraca), produzili pravo, dosli pod brdo, popeli se uz brdo do ulice (ne znam kako se zove) izmedju niskih zgrada (do 4 sprata)
Dio ulice koji se takodjer zvao Bane Surbata tj danas Dervisa Numica
i izasli na jednu ulicicu (desno se ide prema sadasnjem turskom koledzu a lijevo se izadje na ulicu koja spaja raskrsnicu sa obilaznicom i ulicom koja se spusta na grabvicu (raskrsnica za vraca).

Banjalucka ulica
sjecam se da smo stajali iza jedne kuce, nas 10tak civila, zena i mladica, gledali u stambene zgrade na cijem uglu je bio neki kafic. neko iz grupe je rekao da neko puca iz tog kafica pa smo se spustili ulicom prema grbavici,
Kafic je "Dolce vita", leglo cetnika, i jesu pucali
ins

#233 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by ins »

eyesburn wrote:
ins wrote:
šta je nejasno u pitanju?
Pala je u aprilu 1992.

Linija je pomjerena prema Grbavici tek 1993., nakon puno puno ispaljenih metaka.
Dupli_skalp

#234 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dupli_skalp »

ins wrote:Pala je u aprilu 1992.

Linija je pomjerena prema Grbavici tek 1993., nakon puno puno ispaljenih metaka.
ti detalji me i zanimaju, kako su tekle akcije za kuće, zgrade, ulice...

i ko je šta držao na onim slikama gore u nizu.
eltroxin

#235 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by eltroxin »

eyesburn wrote:ako sam dobro shvatio, naši su držali tu kiflu, a kasnije došli do same raskrsnice sa trnovskom?

i jel to znači da je, prije toga, cijela ljubljanska pala bez ispaljenog metka?

@eltroxin

da bezze ne kvotam slike, ko je držao one objekte ako gledamo sliku po sliku? od vrha, prema dnu.
Nasi nisu nikada dosli do same Trnovske, drzali su kiflu i ispred su bili transei koji su vodili u onu kucu sto je Ozon oznacio da je bio nas bunker. Izmedu te kuce i Trnovske je bilo jos par kuca koje su srusene, tako da je iz ove stare zgrade na vrhu Tnovske bio direktan pogled na Kiflu i tu su bile puskarnice, tj. i danas su jos uvijek tu :-) :shock:
vjesticanametli

#236 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by vjesticanametli »

moja kuca je u trnovskoj i koliko smo uspjeli saznati cetnici su u njoj i okupljali a pogled je bio :shock: sve kao na dlanu

super tema..........o zone izvini sto pitam ali koliko si tada imao godina
O'zone
Globalni moderator

#237 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by O'zone »

vjesticanametli wrote:moja kuca je u trnovskoj i koliko smo uspjeli saznati cetnici su u njoj i okupljali a pogled je bio :shock: sve kao na dlanu

S početkom rata 12 krajem rata 42 od takvih stvari ostari se pretjerano brzo :)

Nego gdje ti je kuća u Trnovskoj? Jesmo još uvjek komšije ?
bach

#238 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by bach »

vjesticanametli wrote:moja kuca je u trnovskoj i koliko smo uspjeli saznati cetnici su u njoj i okupljali a pogled je bio :shock: sve kao na dlanu

super tema :thumbup: :thumbup: ..........o zone izvini sto pitam ali koliko si tada imao godina

Imao sam neki predosjećaj da će ova tema biti posjećena. Dešavanja na Grbavici nikada u Sarajevu, među ljudima od prava i historijske nauke, nikada nije sistematizovan šta se zaista dešavalo na Grbavici u periodu 92 - 96. Svako selo u kantonu ima neku spomen tablu ili česmu u čast poginulih civila ili boraca, samo Grbavica nema ništa, kao da se tu ništa nije dešavalo.

Da li je to one koje pričaju o "otpor koji se čuo do neba" stid priznati da ima je agresor bio u centru grada ( Grbavica je geografski centar grada, čaršija nije, samo da se podsjetimo). Mislim da nije napravljena niti jedna monografija sa fotografijama, izjavama svjedoka i historijskim dokumentima, koja bi na jednom mjestu objašnjavala taj najmračniji period u historiji Sarajeva. Ni o Batkovima zločinima se nije uvijek govorila. Tek negdje iza 2000. godine, njegovo ime se počinje pojavljivati u medijima iako je državna televizija često prikazavila njegov snimak sa šajkačom, čini mi se u Ozrenskoj. Pratim suđenje monstrumu i oblije me znoj kada šetajući Grbavicom prepoznam lokalitet zločin iz svjedočenja tipa " Došao je Batko u našu zgradu, odveo komšije i ubio ih". Zašto na garažama u Šopingu nema nikave ploče koja će reći šta su Batko i njegovi saučesnici radili?
vjesticanametli

#239 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

O'zone wrote:

S početkom rata 12 krajem rata 42 od takvih stvari ostari se pretjerano brzo :)

Nego gdje ti je kuća u Trnovskoj? Jesmo još uvjek komšije ?
kuca je srusena ali je sada jedan dio napravljen..........ne zivim tu ali se vrzmam po komsiluku :-D
Pusti vodu!

#240 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Pusti vodu! »

O'zone wrote:Kifla poslije rata

Image

Pogled na kiflu iz pozicije bunkera u Trnovskoj ulici( iz dvorišta današnje Mađarske ambasade) gdje je bio bunker koji je djevstvovao samo ovom ulicom i po kifli

Image

Ova zgrada je minirana 93' tome je prethodilo zauzimanje kifle od strane ABiH i daljnje napredovanje metar po metar. U ovoj zgradi živio je Vojvoda Mišo spominjao sam ga ranije s njim su živjeli majka i sestra par dana prije ovog miniranja pripadnici ABiH ulaze u ovu zgradu i Mišo odlazi da izvede majku i sestru iz stana međutim upada u zasjedu slučajnu ili namjernu ne znam u pucnjavi gine njegova majka i sestra a on biva teško ranjen međutim uspjeva se nekako izvuči van zgrade gdje ga ne preuzimaju pripadnici VRS nego ga zovu da prepuže tih nekih 20 do 30 metara a on je bio šupalj ko švicarski sir al eto preživio. Poslije toga radni vod donosi po naredbi t burad sa eksplozivom i dižu sredinu zgrade u zrak kako bi zaustavili napredovanje kroz stanove. Detonacija je bila tako jaka da sam ja koji sam u tom trenutku bio na prozoru preletio čitavu sobu i spuco glavom u zid soba je dugačka 3 metra.

Image

Ta zgrada danas

Image

Ovdje smo veći dio rata sipali vodu. Postoji neki prirodni izvor tu pa je bio sproveden šlauf do ulice i tu su svi sipali vodu bunker je bio udaljen nepuna tri metra i uvjek kad odeš po vodu kontaš nemoj samo da sad počne da roka. Čak se vide još uvjek i vreće ovdje u zidu ostale od rata.

Image

Prvi četnički bunker nalazio se preko zaobilaznice na ovoj lokaciji označeno crveno

Image

Image

Tako da je Ljubljanska podugo bila ničija zona a onda je krenulo spuštanje ispod podvožnjaka pa do Trnovske pa do kifle i Unioninvesta pa nakon par borbi ustabilila se na Trnovskoj ulici.
da, sve je tacno sto si napisao @o'zone, ne bas lijepa sjecanja....bio sam u toj zgradi te godine....u trenutku eksplozije...na predzadnjem spratu...sreca pa smo svi bili u prvom dijelu zgrade, 2-3 nasa momka su povrijedjena, lakse...luda sreca da niko nije poginuo.
eltroxin

#241 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by eltroxin »

Jel' neko zna kako se zove ovaj drugi majmun sa slike?
Image
grunf 1

#242 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by grunf 1 »

Skupila se stara raja iz Kovacica pa pricaju o najpopularnijem ciganu iz naselja, Coli.

Sta li ce tek biti kad dodju do Lj. D. sa jevrejskog groblja?

Osim mladjanog Ozona koji se uz masku skromnosti trudi i lijepo pise, nigdje nikoga da opise ona vremena davno prije rata kad su starosjedioci Kovacica zivjeli u rutini sa pokojim porokom i kontrolisanim strastima.

Kako vecina clanova foruma ne posjeduje najosnovnije znanje o naselju, corav je to posao objasnjavati kako je bilo nekada.

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... start=1575

Kovacici nisu bili kuca na sred ceste kao sto je to slucaj sa Marindvorom ili Maltom, niti su Kovacici Cola, Camuri(niko da spomene srednjeg brata, koljaca, Z. C.) ili komsinicu Z. koja je zivjela na drugom kraju Coline stracare, a koja je opet sluzila kao skladiste sperme za djecu u pubertetu. Najcesce iza sumarskog fakulteta, na fakshu.

Na kraju ce opet sve zavrsiti na likovima kao sto je Samir ili neki bradati i mutavi vojvoda sa You Tube-a. Eventualno se javi nekoliko boraca sa druge strane Vrbanje mosta, i sve zajedno ce proci neodredjeni drhtaji koji su uvijek isti iz narastaja u narastaj. I s jedne i druge strane.

A Kovacici nikad ruzniji i prljaviji. Kao meksikanske selendre ili nova naselja po Pristini.

A lijepo sam mu govorio prije rata:”Cola, ja sam star i iznemogao, ali poslusaj moj savjet. Ako hoces da postanes pravi lopov, nije dovoljno da dizes tegove i hvalis se adresom stanovanja u Ljubljanskoj 16”.

Naime, mali Cola je znao reci jaranima da ga cekaju ispred ulaza koji je izlazio na Splitsku ulicu. Naravno, malo ko od njih je znao da postoji i drugi ulaz na Ljubljansku ulicu, kroz koji je jazavac Cola prolazio, pa preko ulice uz brdo do vec opisane stracare ispod pruge.

Ozon nije stanovao u toj zgradi, isto kao ni Cola.

Umalo da zaboravim. Onaj izvor, cesma na pocetku ulice Miska Jovanovica je dolazio iz manje kuce sa slike. U podrumu te kuce je bio izvor Kovacic-potoka. Kuca je napravljena davne 1896 godine, a opljackali su je drugi Daltoni iz naselja, koji su zivjeli par kuca iznad.

O tome malo vise od mladjanog kolege, ako nije zauzet biljkama, knjigama i prezivljavanjem u gradu koji slavi srkanje kafe, nerad, kriminal i korupciju.

Malo ko zna da je na raskrscu za Vraca(kod trece skole Bane Surbat) nekada bila rampa, jedna od tri koliko ih je Sarajevo imalo u to vrijeme. Ne bih da odvajam i dijelim ljude, ali godinama su ljudi u Kovacicima zalili za njom.
zilog

#243 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zilog »

photo wrote:
zilog wrote: Ako mene pitas, nasao sam se na ovom drugom snimku. Cudi me samo sto nije snimljeno kada smo prisli pod brdo. Ovi sa 3:04 su se razbjezali.
zilog, izgleda da smo bili u istoj grupi. jedna grupa civila se odvojila od kolone kod elektoprivrede, presla most i pravo prema raskrsnici ulice sa trolom (desno zeljin stadion lijevo raskrsnica za vraca), produzili pravo, dosli pod brdo, popeli se uz brdo do ulice (ne znam kako se zove) izmedju niskih zgrada (do 4 sprata) i izasli na jednu ulicicu (desno se ide prema sadasnjem turskom koledzu a lijevo se izadje na ulicu koja spaja raskrsnicu sa obilaznicom i ulicom koja se spusta na grabvicu (raskrsnica za vraca). sjecam se da smo stajali iza jedne kuce, nas 10tak civila, zena i mladica, gledali u stambene zgrade na cijem uglu je bio neki kafic. neko iz grupe je rekao da neko puca iz tog kafica pa smo se spustili ulicom prema grbavici, onda kroz grbavicu prateci troline zice izasli na vrbanju most bas u trenutku kada su pucali na masu na mostu iz pravca tadasnjeg unioninvesta (sada OHR) i sjecam se dvoje u uniformi koji su se povlacili od zgrade sadasnjeg ohr-a dublje prema vracama i da je jedan u unofrmi gledao u nas drzeci pusku u ruci, oklijevajuci hoce li pucati u nas ili ne. onda se i on povukao a mi pretrcali most kada je vec bilo krvi od olge i suade na mostu. stajao sam na vrbanja mostu kada su opet pucali na nas iz kuce "dimnjacara" i tada su se pojavili vikicevi specijalci u transporterima i mislim da je bio jedan dzip. kolona je stala, gledali su gdje da idu dok je masa vikala da idu na grbavicu i na vraca. sjecam se da sam lupio jednog specijalca koji je stajao iza bestrzajnog topa na gusjenicaru i rekao mu da pucaju iz smedje zgrade dimnjacara, on je samo gledao izbezumljeno u mene i u masu.... svi smo cekali da krenu naprijed, isli bi za njima goloruki....

kolona je krenula.....

kasnije sam na TVSA vidio snimak jednog od sanjperiste iz holiday inna, koji je bio izubijan do bola, kako govori u kameru:
- pucao sam.....
- koga si pogodio? - pitao ga je neko
- jedno dijete.... odgovorio je
Mogli smo glave zijaniti, ali je tada djelovalo da ima nekog smisla. I danas bih isao za Vikicevcima, da su skrenuli u Grbavicu.

Nebi bilo lako, vjerovatno bi prvi transporter bio sprzen zoljom, ili osom (mozda bi i fulili), ali bi sve to bilo jeftinije od onoga sto je slijedilo. Tada je raja htjela ici protiv onih sto su digli barikade, protiv Karisikovih odmetnika kod MUP-ove skole. Da se JNA isprjecila, penjali bi se na tenkove.
eltroxin

#244 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by eltroxin »

grunf 1 wrote:Skupila se stara raja iz Kovacica pa pricaju o najpopularnijem ciganu iz naselja, Coli.

Sta li ce tek biti kad dodju do Lj. D. sa jevrejskog groblja?

Osim mladjanog Ozona koji se uz masku skromnosti trudi i lijepo pise, nigdje nikoga da opise ona vremena davno prije rata kad su starosjedioci Kovacica zivjeli u rutini sa pokojim porokom i kontrolisanim strastima.

Kako vecina clanova foruma ne posjeduje najosnovnije znanje o naselju, corav je to posao objasnjavati kako je bilo nekada.

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... start=1575

Kovacici nisu bili kuca na sred ceste kao sto je to slucaj sa Marindvorom ili Maltom, niti su Kovacici Cola, Camuri(niko da spomene srednjeg brata, koljaca, Z. C.) ili komsinicu Z. koja je zivjela na drugom kraju Coline stracare, a koja je opet sluzila kao skladiste sperme za djecu u pubertetu. Najcesce iza sumarskog fakulteta, na fakshu.

Na kraju ce opet sve zavrsiti na likovima kao sto je Samir ili neki bradati i mutavi vojvoda sa You Tube-a. Eventualno se javi nekoliko boraca sa druge strane Vrbanje mosta, i sve zajedno ce proci neodredjeni drhtaji koji su uvijek isti iz narastaja u narastaj. I s jedne i druge strane.

A Kovacici nikad ruzniji i prljaviji. Kao meksikanske selendre ili nova naselja po Pristini.

A lijepo sam mu govorio prije rata:”Cola, ja sam star i iznemogao, ali poslusaj moj savjet. Ako hoces da postanes pravi lopov, nije dovoljno da dizes tegove i hvalis se adresom stanovanja u Ljubljanskoj 16”.

Naime, mali Cola je znao reci jaranima da ga cekaju ispred ulaza koji je izlazio na Splitsku ulicu. Naravno, malo ko od njih je znao da postoji i drugi ulaz na Ljubljansku ulicu, kroz koji je jazavac Cola prolazio, pa preko ulice uz brdo do vec opisane stracare ispod pruge.

Ozon nije stanovao u toj zgradi, isto kao ni Cola.

Umalo da zaboravim. Onaj izvor, cesma na pocetku ulice Miska Jovanovica je dolazio iz manje kuce sa slike. U podrumu te kuce je bio izvor Kovacic-potoka. Kuca je napravljena davne 1896 godine, a opljackali su je drugi Daltoni iz naselja, koji su zivjeli par kuca iznad.

O tome malo vise od mladjanog kolege, ako nije zauzet biljkama, knjigama i prezivljavanjem u gradu koji slavi srkanje kafe, nerad, kriminal i korupciju.

Malo ko zna da je na raskrscu za Vraca(kod trece skole Bane Surbat) nekada bila rampa, jedna od tri koliko ih je Sarajevo imalo u to vrijeme. Ne bih da odvajam i dijelim ljude, ali godinama su ljudi u Kovacicima zalili za njom.
Sve je to fino i krasno, ali tema je "Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...". U takvim vremenima olos ala Cola, Camur i Batko dolaze do izrazaja. Mozemo mi pisati o vila Erni, Lepoj, Mari, o avlijama i bascama, o Kovacicima prije nego sto ja napravljena ova crvena zgrada, o "Socijalistickom" i bife "Kovacicima", o Fiki i Fuki, Muzici i Ocenasu, ali na nekoj drugoj temi...
I kada smo vec kod ove kuce u Miska Jovanovica, izvor se nalazi u podrumu te kuce a saht je na ulici. Inace u dvoristu te kuce je snimljena scena vjencanja u filmu "Otac na sluzbenom putu"...
I da ti Daltoni nisu braca "Glavonje"?
gilbert

#245 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by gilbert »

O'zone :thumbup: :thumbup: :bih: samo pisi ljepota te je citati , posebno mi koji nismo iz Sarajeva znamo vrlo malo o Grbavici .
O'zone
Globalni moderator

#246 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by O'zone »

bach wrote:

super tema :thumbup: :thumbup: ..........o zone izvini sto pitam ali koliko si tada imao godina

Imao sam neki predosjećaj da će ova tema biti posjećena. Dešavanja na Grbavici nikada u Sarajevu, među ljudima od prava i historijske nauke, nikada nije sistematizovan šta se zaista dešavalo na Grbavici u periodu 92 - 96. Svako selo u kantonu ima neku spomen tablu ili česmu u čast poginulih civila ili boraca, samo Grbavica nema ništa, kao da se tu ništa nije dešavalo.

Da li je to one koje pričaju o "otpor koji se čuo do neba" stid priznati da ima je agresor bio u centru grada ( Grbavica je geografski centar grada, čaršija nije, samo da se podsjetimo). Mislim da nije napravljena niti jedna monografija sa fotografijama, izjavama svjedoka i historijskim dokumentima, koja bi na jednom mjestu objašnjavala taj najmračniji period u historiji Sarajeva. Ni o Batkovima zločinima se nije uvijek govorila. Tek negdje iza 2000. godine, njegovo ime se počinje pojavljivati u medijima iako je državna televizija često prikazavila njegov snimak sa šajkačom, čini mi se u Ozrenskoj. Pratim suđenje monstrumu i oblije me znoj kada šetajući Grbavicom prepoznam lokalitet zločin iz svjedočenja tipa " Došao je Batko u našu zgradu, odveo komšije i ubio ih". Zašto na garažama u Šopingu nema nikave ploče koja će reći šta su Batko i njegovi saučesnici radili?
Imaju dvije spomen ploče odnosno spomen obilježija jedna u Gornjim Kovačičima druga na Grbavici I u parku kod pilićare (gril) malo iznad Elpija.
vjesticanametli

#247 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

edit :mrgreen: ja zeznula nije trnovska nego travnicka ..........izvinjavam se :-D
photo

#248 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by photo »

zilog wrote:
Mogli smo glave zijaniti, ali je tada djelovalo da ima nekog smisla. I danas bih isao za Vikicevcima, da su skrenuli u Grbavicu.

Nebi bilo lako, vjerovatno bi prvi transporter bio sprzen zoljom, ili osom (mozda bi i fulili), ali bi sve to bilo jeftinije od onoga sto je slijedilo. Tada je raja htjela ici protiv onih sto su digli barikade, protiv Karisikovih odmetnika kod MUP-ove skole. Da se JNA isprjecila, penjali bi se na tenkove.
tacno zilog, mogli smo glave zijaniti ali u tom trenutku nisam razmisljao o tome, bilo mi je samo bitno da se to rijesi. cudio sam se kako tamo neki bradonja moze meni zauzeti grad, meni hodati sa puskom po mom gradu i meni ne dati da zivim normalno.

da su vikicevi krenuli prema grbavici sa vrbanje, garantujem svima da bi bar 2000 ljudi islo za njima. golorukih. bilo je i nekih sa oruzjem (vidio sam tipa sa kalasnjikovim kako cuci iza zida kod vrbanje na vilsonovom) ali bi isli svi.

ne kritikujem vikiceve, mozda su imali vise informacija nego sto smo mi imali, mozda su i sami bili svjesni da bi ih civili pratili i da bi nastupio masakr pa su htjeli sacuvati zivote, mozda su imali informacije da njih nema dovoljno (ipak su bila dva transportera i mislim jedan dzip sto je u vrh glave 15 ljudi) da bi mogli ista uraditi, mozda su znalida se ne mogu probiti dalje od unuioninvesta....

mozda, mozda, mozda....

cinjenica je da su civili bili spremni pratiti vilkiceve goloruki na grbavicu. ja prvi. srce mi je tada bilo kao mount everest, osjecao sam se tada nepobjediv, adrenalin puca kao raketno gorivo, masa nosi sa sobom. sve je bilo tada drugacije, spremno da se rukama nesto rijesi.....

a sta se desilo poslije, to je vec druga prica.

na zalost.
Dupli_skalp

#249 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dupli_skalp »

@o zone

reci mi jesi li imao ti lično problema u školu, u naselju s ostalom djecom, komšilukom zato što nisi srbin? pisao si već za majku i oca, ali nekako taj odnos s tvojim vršnjacima iz škole i komšiluka nisi baš spominjao (ili nisam primjetio).

mislio sam isto pitati i dasija, ali pretpostavljam da je on stariji bio. il griješim. pa eto može i on reći koju o ovome.
Nekako s proljeća

#250 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Nekako s proljeća »

Jovan Divjak :
Bečki dani Jovana Divjaka
Peti deo: Pismo Dodiku i njemu sličnim
Snimak događanja u Dobrovoljačkoj 1992.
10.08.2011
10. mart

09:10 Dan je tmuran, sipi kiša, ali to sivilo ne utiče na mene. Uvek sam se čudio, onima koji ne vole kišu, sneg, proleće, leto, zimu – to su Božija, za mene prirodna davanja i to treba poštovati. Baš je lep ovaj svet, ko to zna da koristi. S obzirom na činjenicu da Dodik kaže da sam odavno trebao biti uhapšen, odlučio sam da mu „nacrtam“ događanja prvih dana brutalnog napada JNA i vojske bosanskih i prekodrinskih Srba na Sarajevo.

Pismo Dodiku i njemu sličnim

Povod ovom tekstu je njegova izjava od 04. marta „da je trebalo da odavno (ili već) budem uhvaćen!“.

Po mom mišljenju g. Dodik ne zaslužuje od mene nikakvo pismo. To činim ljudima u čast, s obzirom na političke nebuloze, necivilizacijsko i kabadahijsko ponašanje g. Dodika (ubuduće skraćeno g.d.), posebno prema Bošnjacima i Srbima koji nisu njegovi.

Evo dakle g.d., mali brevijar o Sarajevu i Dobrovoljačkoj 02. i 03.maja 1992.

Uvod u događaje

Podsećam g.d. da su SDS nacionalisti na više mesta u Sarajevu 01. i 02. marta 1992. godine postavili barikade, a na glave stavili čarape. Verovatno g.d. zna da su pitomci Artiljerijskog školskog centra iz Zadra došli u Sarajevo i razmestili se u Centru vojnih škola u Sarajevu u kasarni „Maršal Tito“. Sa pitomcima dovezena su i artiljerijska oruđa! Podsećam g.d. da su sve kasarne u gradu Sarajevu: Faletići, Zmajevac, Bistrik, već pomenuta Maršalka, kasarna Jusuf Đonlić, kasarna Viktor Bubanj prenapučene vojnicima pod potpunom ratnom opremom, dovedenih posle povlačenja JNA iz Hrvatske. Ne verujem da g.d. ne želi da zna da je 03.marta 1992. na Vidikovcu ubijen Ramo Biber, radnik Gradskog saobraćajnog preduzeća, a 05.04.1992. pred Skupštinom RBiH ubijene su Suada Dilberović i Olga Sučić. G.d., 05.04.1992. regularne snage SDS, potpomognute tenkom JNA, (volite da kažete da su to paramilitarni sastavi) napale su Policijsku školu na Vracama, ubile Samira Mašića a 160 kadeta zarobili. Kadeti nisu mogli ni da se suprotstave jer su imali oružje za obuku bez bojeve municije. I ti isti vojni sastavi SDS bukvalno su okupirali Vraca, Kovačiće (do Jevrejskog groblja), Grbavicu do 11 plavih, a jedinice JNA zaposele vatrene položaje sa tenkovima na Mrkovićima, na Kromolju, Poljinama, Žuči, Debelom brdu, okupirale deo Velešića i Pofalića („Velušića“ kako vaš proslavljeni general Mladić traži da se po tom rejonu otvori artiljerijska vatra polovinom maja). Polovinom maja, kako je pisalo Ministarstvo odbrane Savezne republike Jugoslavije, svi vojni faktori (ljudstvo, komandni kadar, tehnika), transformirali su se u vojsku bosanskih Srba. Klasičan iredentizam jednog konstitutivnog naroda – Srba, protiv legalne i legitimne BH vlasti i druga dva konstitutivna naroda – Muslimana i Hrvata. SDS veoma brzo uspostavlja vlast, policiju, vojnu strukturu u okupiranom delu Sarajeva, vrši egzodus, progon Muslimana, Hrvata i „neposlušnih“ Srba.

2. maj 1992. godine – opšti napad JA i snaga SDS na Sarajevo
Po vojničkoj terminologiji g.d., vama na znanje, u 04:30 počela je artiljerijska priprema i trajala je dva sata. Za to vreme gađani su civilni objekti: u Opštini Centar, Stari grad, Novo Sarajevo, Novi grad – Vijećnica, zgrada Predsedništva, Higijenski zavod, stara Električne centrala Vaso Miskin Crni, Tvornica Žica, TV predajnik Hum, TVSA, Nedžarići. Otvarana je puščana i mitraljeska vatra iz kasarni u gradu i Vojne bolnice, u kojoj se nalazio deo specijalaca iz Niša i snajperisti koji su dominirali Marijin dvorom i Skenderijom. U Domu armije specijalci iz Niša sa komadantom Šuputom vatrom su kontrolisali autobusko stajalište i park ispred „Svjetlosti“. U jutarnjim satima izvršena je diverzija unutar pošte na Obali i tako prekinuto 60.000 telefonskih veza u Starom gradu i Centru.

Opšti napad (g.d. ovo je vojna terminologija!) oklopno-mehanizovanih jedinica počeo je pravcima: Nedžarići – zgrada Televizije; Lukavica – Vraca – Jevrejsko groblje; Lukavica – Vraca – Zagrebačka – Skenderija. I tada nastaje borba na život i smrt do zuba naoružanih i vojnički dobro obučenih snaga za napad (već sam naveo ko ih je sačinjavao) i pripadnika TO (Teritorijalna odbrana) dakle legalnih oružanih snaga RBiH. Formacijski neuvezane opštinske jedinice TO, Zelene beretke, Patriotska liga, veoma slabo naoružana policija, bez oklopnih vozila i artiljerije, suprotstavili su se od kvarta do kvarta neviđenom hrabrošću i samopožrtvovanjem. Oko 10:30 iz pravca Vrbanje mosta dolaze dva pinzgauera i prelaze most na Skenderiji gde bivaju zaustavljeni i uništeni zahvaljujući jednoj protivoklopnoj grupi koja je imala položaj u Koševskom potoku! Jedno mehanizovano vozilo (m/v) produžava i stiže do „Estrade“ (kafić uz samu obalu Miljacke) gde biva uništeno. Šta će m/v i pinzgaueri u ovom vremenu i na ovom mestu u Sarajevu, glavnom gradu BiH, to verovatno vi znate g.d.!? Jedan tenk se zaputio od Vraca ka Jevrejskom groblju i gle „nesreće“ naišao na jednu jedinu pt (protivtenkovsku) minu kojima su raspolagali Vukovi sa Zlatišta. Oštećen mu je hodni deo. Sa tenkom tegljačem je vraćen je u Lukavicu. Prema Skenderiji nešto posle pinzgauera kretala su se dva oklopna transportera, a iza, negde kod cvećare kod Vrbanja mosta kretao se tenk. Oklopni transporteri prelaze most na Skenderiji i vraćaju se pored Stare centrale ka Marijinom dvoru i zatim preko Vraca u Lukavicu. To čini i tenk koji je, verovatno dobio informacije o uništenju vozila. Oklopna vozila iz pravca Nedžarića zaustavljena su priručnim protivtenkovskim sredstvima i pt ježevima pred TVSA. Kasnije su se vratili odakle su i pošli. Eto, bratija krenula na svadbu bez k...(to je narodni izraz!). U međuvremenu vode se borbe oko Doma armije između sarajevskih patriota i specijalne jedinice iz Niša. Jedinica se pod borbom prebacuje do Templa gde bivaju zarobljeni i sprovedeni do policije.

http://www.slobodnaevropa.org/content/p ... 90745.html
Post Reply