Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
-
mister_1
#226 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
U svakom jeziku ima ubačenih ili tek tako rečenih riječi koje izgledaju ili zvuče loše. Pogotovo ako to dolazi od novinara ili nekih drugih javnih licnosti.
Medjutim ovdje je neki veći i gori problem koji je uveliko prisutan na prostoru Bosne, a to je miješanje riječi. Npr. čekić -ćekić, hoću -hoču, ja ba.
To ćete čuti na svakom koraku i kod akademskih gradjana a ne samo kod nepismenih ljudi, što znači da je potrebno što više logopeda, da se malo radi od ranog uzrasta jer je to veliki problem kod većine djece. Kasnije kao što i vidimo kad neka važna ličnost izadje na tv i počne da govori, kao da su mu usta puna oraha, i priča i žvaće, ili kao da su mu usta zaheftana pa ima problem da izgovori. Znači to je problem od malena i na tome treba raditi i što više logopeda što više..
Medjutim ovdje je neki veći i gori problem koji je uveliko prisutan na prostoru Bosne, a to je miješanje riječi. Npr. čekić -ćekić, hoću -hoču, ja ba.
To ćete čuti na svakom koraku i kod akademskih gradjana a ne samo kod nepismenih ljudi, što znači da je potrebno što više logopeda, da se malo radi od ranog uzrasta jer je to veliki problem kod većine djece. Kasnije kao što i vidimo kad neka važna ličnost izadje na tv i počne da govori, kao da su mu usta puna oraha, i priča i žvaće, ili kao da su mu usta zaheftana pa ima problem da izgovori. Znači to je problem od malena i na tome treba raditi i što više logopeda što više..
-
sokkia
#227 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
blago ovim jeziĆkim Ćistuncima kad im je ovo najveĆi problem u životu...tj.kako ko govori.
- žulijan asanž
#228 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
ovo ti je pravilnosokkia wrote:blago ovim jeziĆkim Ćistuncima kad im je ovo najveĆi problem u životu...tj.kako ko govori.
- fatamorgana
#229 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Pa zar nije bolje biti jeziĆki Ćist nego peksinav,sokkia wrote:blago ovim jeziĆkim Ćistuncima kad im je ovo najveĆi problem u životu...tj.kako ko govori.
-
mister_1
#230 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
pitaj svoga logopeda, on ce ti reci?
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#231 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
ma jasta, 'ta ce jezik, samo nek' ne puca
- Lakat Jebić
#232 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
žulijan asanž wrote:ovo ti je pravilnosokkia wrote:blago ovim jeziĆkim Ćistuncima kad im je ovo najveĆi problem u životu...tj.kako ko govori.![]()

- žulijan asanž
#233 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Lakat Jebić wrote:žulijan asanž wrote:ovo ti je pravilnosokkia wrote:blago ovim jeziĆkim Ćistuncima kad im je ovo najveĆi problem u životu...tj.kako ko govori.![]()
ček malo, jel ti to meni ili njemu?
-
sokkia
#234 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
blago vama, ja imam mnogo veĆi problema u životu od "Ć" i "Č".
- atko
#235 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
cica cvorak cuva cetu cavki cik cvorce cvrkni cavki cvor 
- plain vanilla
#236 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
tebe mozda muci hsokkia wrote:blago vama, ja imam mnogo veĆi problema u životu od "Ć" i "Č".
-
sokkia
#237 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
nemuci,samo mi ispalo!plain vanilla wrote:tebe mozda muci hsokkia wrote:blago vama, ja imam mnogo veĆi problema u životu od "Ć" i "Č".
- plain vanilla
#238 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
a negacija?sokkia wrote:nemuci,samo mi ispalo!plain vanilla wrote:tebe mozda muci hsokkia wrote:blago vama, ja imam mnogo veĆi problema u životu od "Ć" i "Č".
-
sokkia
#239 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
tebe mozda muci h[/quote]
nemuci,samo mi ispalo!
[/quote]
a negacija?
[/quote]
e o tome bi se dalo raspravljat,znam da bi Sidran isto napisao.
nemuci,samo mi ispalo!
a negacija?
- Lakat Jebić
#240 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
ma njemu bažulijan asanž wrote:
ček malo, jel ti to meni ili njemu?
- Mis mekinjas
#241 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Ja sam jedva prihvatila činjenicu da ljudi ne razlikuju Č i Ć, DŽ i Đ, kod nas u Krajini, kad dijete ne zna u osnovnoj to razlikovati, cijela ga škola zove debilom. Istina je da stvarno samo debili kod nas to ne razlikuju.
A onda kad sam došla u ZG, kad sam vidjela šta sve ne znaju, oprostila sam i debilima sve. Počevši od toga da slovo DŽ pišu ĐŽ

A onda kad sam došla u ZG, kad sam vidjela šta sve ne znaju, oprostila sam i debilima sve. Počevši od toga da slovo DŽ pišu ĐŽ
- plain vanilla
#242 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
nema se o negaciji sta raspravljati, pravila su jasnasokkia wrote:
- žulijan asanž
#243 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
a najjače mi je kad sam bio u hr masovno pišu "hrvacka"Mis mekinjas wrote:Ja sam jedva prihvatila činjenicu da ljudi ne razlikuju Č i Ć, DŽ i Đ, kod nas u Krajini, kad dijete ne zna u osnovnoj to razlikovati, cijela ga škola zove debilom. Istina je da stvarno samo debili kod nas to ne razlikuju.
A onda kad sam došla u ZG, kad sam vidjela šta sve ne znaju, oprostila sam i debilima sve. Počevši od toga da slovo DŽ pišu ĐŽ![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- anoush
- Location: A Eruchîn, ú-dano i faelas a hyn, an uben tanatha le faelas.
#244 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
žulijan asanž wrote:a najjače mi je kad sam bio u hr masovno pišu "hrvacka"Mis mekinjas wrote:Ja sam jedva prihvatila činjenicu da ljudi ne razlikuju Č i Ć, DŽ i Đ, kod nas u Krajini, kad dijete ne zna u osnovnoj to razlikovati, cijela ga škola zove debilom. Istina je da stvarno samo debili kod nas to ne razlikuju.
A onda kad sam došla u ZG, kad sam vidjela šta sve ne znaju, oprostila sam i debilima sve. Počevši od toga da slovo DŽ pišu ĐŽ![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
pa piši kako govoriš, problem ne vidim
- Mis mekinjas
#245 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
stanovnica je 'rva''cažulijan asanž wrote:a najjače mi je kad sam bio u hr masovno pišu "hrvacka"Mis mekinjas wrote:Ja sam jedva prihvatila činjenicu da ljudi ne razlikuju Č i Ć, DŽ i Đ, kod nas u Krajini, kad dijete ne zna u osnovnoj to razlikovati, cijela ga škola zove debilom. Istina je da stvarno samo debili kod nas to ne razlikuju.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
progutano t
- anoush
#246 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
odosmo u susjednu državu, al' haj' šta'šMis mekinjas wrote:stanovnica je 'rva''cažulijan asanž wrote:a najjače mi je kad sam bio u hr masovno pišu "hrvacka"Mis mekinjas wrote:Ja sam jedva prihvatila činjenicu da ljudi ne razlikuju Č i Ć, DŽ i Đ, kod nas u Krajini, kad dijete ne zna u osnovnoj to razlikovati, cijela ga škola zove debilom. Istina je da stvarno samo debili kod nas to ne razlikuju.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
progutano t
a riječ "ne'ako"?
- Jara
#247 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Ša kaje, 'rva''ca?anoush wrote:odosmo u susjednu državu, al' haj' šta'šMis mekinjas wrote:stanovnica je 'rva''cažulijan asanž wrote:
a najjače mi je kad sam bio u hr masovno pišu "hrvacka"![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
progutano t
a riječ "ne'ako"?
- anoush
#248 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
nije kaJe, nego ka'eJara wrote:Ša kaje, 'rva''ca?![]()
-
sokkia
#249 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
a vidiš kod nas zovu debilima one koji ne znaju ništa drugo nego znaju samo mlatit paznu slamu,zajebavat druge i od toga nemaju nikakve koristiMis mekinjas wrote:Ja sam jedva prihvatila činjenicu da ljudi ne razlikuju Č i Ć, DŽ i Đ, kod nas u Krajini, kad dijete ne zna u osnovnoj to razlikovati, cijela ga škola zove debilom. Istina je da stvarno samo debili kod nas to ne razlikuju.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
dva smo svijeta razlicita-hebi ga,šta ceš.
- Mis mekinjas
#250 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
sokkia wrote:a vidiš kod nas zovu debilima one koji ne znaju ništa drugo nego znaju samo mlatit paznu slamu,zajebavat druge i od toga nemaju nikakve koristiMis mekinjas wrote:Ja sam jedva prihvatila činjenicu da ljudi ne razlikuju Č i Ć, DŽ i Đ, kod nas u Krajini, kad dijete ne zna u osnovnoj to razlikovati, cijela ga škola zove debilom. Istina je da stvarno samo debili kod nas to ne razlikuju.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
dva smo svijeta razlicita-hebi ga,šta ceš.
nije debil isto što i p**da sa pedigreom.